Avio kompanije all about

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
fluidni

#2851 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by fluidni »

A/d SJJ jeste ograđen objektima i mnogi od njih su izgrađeni u post-ratnom periodu mimo zakonskih procedura (onih koje se odnose na zrakoplovstvo), reklo bi se da se imalo manje vizije u Titino doba a još manje u ovih 15-ak godina od zadnjeg rata. Međutim i ti takvi objekti ne predstavljaju problem koliko prirodne prepreke oko a/d SJJ. Koliko znam optimalna lokacija za novi a/d u blizini Sarajeva je negdje oko Sokoca što je za ovaj obim saobraćaja ipak predaleko i neisplativo. Nema druge nego čekati tehnologiju... :run:
casa_vode

#2852 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by casa_vode »

ne kontam zasto se ne promjeni naslov teme, ispade da je BHA kriva i za maglu :-)

prijedlog ; BiH avijacija i aerodromi
Gorštak

#2853 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Gorštak »

Pazario promo karte u Cro airlinesu, ide se preko Zg.
Pošto su kao promijenili zimski red letenja, došlo je i do promjene naših karata.
U povratku slijećemo u Zg u 3 am, a iz Zg za Sa je u 14:30 čini mi se. Za čekanje je obezbijeđen hotel.

To mi se nikad dosad nije desilo. Zna li iko u koji hotel šalju, kakav je transport hotel/aerodrom/hotel?
Hvala!
akcija007

#2854 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by akcija007 »

Gorštak, ide se u Istanbul pa su te istunbali :)

Hotel je ili International (4*) u Miramarskoj ulici ili hotel Sheraton (5*) u Kneza Borne. Organiziju transfer Pleso-hotel-Pleso za sve putnike s tog leta koji ste izgubili konekcije busom Zracne luke Zagreb . Ti nemas nikakve brige, sve se oni brinu.

Kad se budes cekirao u Istanbulu reci da ti prtljag cekiraju samo do Zagreba pa preuzmi u ZG prtljag jer ides nociti, pa onda sutradan kad dodjes na Pleso ako ne dobijes boardnig pass do SA cekiras stvari i dobijes boarding. Ako dobijes boarding u IST samo cekiras prtljag.

Ako slucajno u Istanbulu prtljag cekiras skroz do SA, u ZG u hotel ides bez kofera :)
ljubav_aha

#2855 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

FreeSol2 wrote:
ljubav_aha wrote:[aaa fokker, ah soo :)

lokacija nije dobro predvidjena,isitna,u svakoj drzavi postoji problem sa postojecim aerodormima,npr.slucaj pomjeranja gorblja uChicago, i slicne bizarne situacije se desavaju,ali aerodrom SSJ ,cak in a fotografijama iz Tito-ere je bio ozbiljno blizu okruzen privatnim objektima

komunikacija pilota i ATC aerodroma o vremenu tokom leta je uobicajena pojava,ali,razumijem,magla je pala suvise brzo prije perioda slijetanja,bolje se i vratiti umjesto rizikovati,razumljivo :)

a klima,pa ako nam NexGen ne pomogne,nece niko :lol: :D

Okay Chicago O'Hare je poseban aerodrom. Lahko je O'Hare siriti kad americkoj vladi nije nista izdvojiti nekih 400mil dolara, za koje su sigurni da ce vratiti u periodu od nekih 5-10 godina. Prije rata nije ni postojala potreba Sarajeva za nekim pretjeranim razvojem u bilo kojem pravcu, imali smo olimpijske igre i to je bio vrh ovog grada. Uvijek je bio Beograd u prednosti u bilo kojem aspektu.

Cudna je klima trenutno, mozda za nekih 10 godina magle ovdje uopste ne bude, ko zna... :)
FreeSol2,vjeruj me,drzava- vlada neda tako lako svoj novac,a novac koji se investira za izgradnju aerodroma se stavi na vagu,i analizira prilicno dugo :D :)

u SAD svaki grad koji ima problema sa malgom,posjeduje tim za istrazivanje metoda otkrivanja malge,i slicnih analiza,jer svaka lokacija je spcificna,a SJJ je npr. u kotlini,sumnjama da ce malga nestati iz takovg orkuzenja,no tehnika ce vjeovatno pomoci u buducnosti
ljubav_aha

#2856 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

FreeSol2 wrote:
fluidni wrote:A/d SJJ jeste ograđen objektima i mnogi od njih su izgrađeni u post-ratnom periodu mimo zakonskih procedura (onih koje se odnose na zrakoplovstvo), reklo bi se da se imalo manje vizije u Titino doba a još manje u ovih 15-ak godina od zadnjeg rata. Međutim i ti takvi objekti ne predstavljaju problem koliko prirodne prepreke oko a/d SJJ. Koliko znam optimalna lokacija za novi a/d u blizini Sarajeva je negdje oko Sokoca što je za ovaj obim saobraćaja ipak predaleko i neisplativo. Nema druge nego čekati tehnologiju... :run:
Ma kako ne predstavljaju prepreke, pa 2-3 reda zgrada u Pejtonu kad bi srusili mogli bi napraviti 4E kategoriju. Ima i gorih zona za slijetanja od sarajevske, tako da ne valjajte suplju. Kakvih aerodroma ima, nas prilaz je smijesan.
Ja ne znam stvarno koji ludjak je Sokolac uopste spomenuo u recenici vezanoj za aerodrom. Taj ili je lud ili mu treba papire uruciti za ludilo. K'o god se vozio preko Romanije, zna i da se u pola jula magla drzi u jutarnjim satima + sto je Sokolac udaljen minimalno 40-ak km od Sarajeva. To sto su necije zelje da se gore gradi (iako se nema para) su klasicne gluposti.

Smijesno je koliko ljudi nisu upuceni u troskove izgradnje jednog aerodroma, ja ne znam ko bi odobrio toliko novca, a i da se odobri narod ionako ne putuje.
SJJ ima neobican pristup zahvaljaujuci takvoj lokaciji,pa to je poznata cinjenica FreeSol2,posaljem ti ima knjige na PP :-D

lokaccija roamnija sokolac i sl. je perluda ideja :D
ema_

#2857 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ema_ »

Moj aviončić sletio, sitno se broji :) :) .
ljubav_aha

#2858 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

FreeSol2,hvala,pregledano xyz puta,i opet sam pogleala sa uzitkom :-D
Gorštak

#2859 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Gorštak »

akcija007 wrote:Gorštak, ide se u Istanbul pa su te istunbali :)

Hotel je ili International (4*) u Miramarskoj ulici ili hotel Sheraton (5*) u Kneza Borne. Organiziju transfer Pleso-hotel-Pleso za sve putnike s tog leta koji ste izgubili konekcije busom Zracne luke Zagreb . Ti nemas nikakve brige, sve se oni brinu.

Kad se budes cekirao u Istanbulu reci da ti prtljag cekiraju samo do Zagreba pa preuzmi u ZG prtljag jer ides nociti, pa onda sutradan kad dodjes na Pleso ako ne dobijes boardnig pass do SA cekiras stvari i dobijes boarding. Ako dobijes boarding u IST samo cekiras prtljag.

Ako slucajno u Istanbulu prtljag cekiras skroz do SA, u ZG u hotel ides bez kofera :)
Image
macan prvi

#2860 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by macan prvi »

detroit-mercy wrote:Kada se rezimira ovaj neki period, moze li nam neko reci koji su rezultati (pozitivni/negativni) ovo partnerstva Trkisha i BH Airlinesa. Smatram da bi neki pokazatelji vec trebali biti vidljivi.
Dobra stvar je uvodjenje e-ticketinga (samo ne znam je li to bilo prije dolaska Turkish Airlinesa).

Lose stvari: ukidanje destinacija, blamaza oko placanja takse u Sarajevu direktno na aerodromu i nevjerovatno povecanje gubitaka:
BH Airlines: Jedini spas stečaj ili ubrizgavanje novca
Maja Rener-Smajović - 09.06.2011 19:30

SARAJEVO - "BH Airlines" se jedino kroz stečaj ili ubrizgavanje novca suvlasnika može oporaviti od 44,8 miliona KM akumuliranog gubitka koji je već premašio vrijednost kapitala za 7,5 miliona KM, smatraju stručnjaci nakon završene revizije.

Gubici firme po godinama

20,4 miliona KM ………..2010.

12, 3 miliona KM………..2009.

2 miliona KM ……….......2008.
ljubav_aha

#2861 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

FreeSol2 wrote:Ne znam je li vi ne kontate taktiku Turkish-a ili sta je u pitanju? Preuzeli su mjesto generalnog direktora, imaju 51% kompanije, diktiraju rad po njihovom, idu na to da propadnu i da izgube povjerenje pod nazivom BH Airlines da bi preuzeli vise od 90% kompanije. Kad to urade, onda se moze ocekivati promjena imena i promjena postojece flote od strane Turkish-a, uvodjenje novih destinacija...
bas tako,mnogi su tako zakljucivli jos prije 2 ili 3 godine :thumbup:
macan prvi

#2862 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by macan prvi »

Je li tacno da je Lufthansa ukinula codeshare s JAT-om? Koliko znam, ni Lufthansine nagradne milje se nece moci skupljati vise na JAT-ovim letovima. (Izvinjavam se na off-topicu.)
akcija007

#2863 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by akcija007 »

macan prvi, izgleda da je jeste ukinut code share LH s JU. Nema vise oznake leta JU na LH letovima a MUC i FRA iz/za BG. Mislim da su takvo nesto ukinuli i prosle godine s Qatar Airwaysom. Na Miles and more ne pise nista za ukidanje skupljanja milja na JU letovima Srbija Njemacka i obrnuto.
Edin H.

#2864 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Edin H. »

FreeSol2 wrote:
fluidni wrote:A/d SJJ jeste ograđen objektima i mnogi od njih su izgrađeni u post-ratnom periodu mimo zakonskih procedura (onih koje se odnose na zrakoplovstvo), reklo bi se da se imalo manje vizije u Titino doba a još manje u ovih 15-ak godina od zadnjeg rata. Međutim i ti takvi objekti ne predstavljaju problem koliko prirodne prepreke oko a/d SJJ. Koliko znam optimalna lokacija za novi a/d u blizini Sarajeva je negdje oko Sokoca što je za ovaj obim saobraćaja ipak predaleko i neisplativo. Nema druge nego čekati tehnologiju... :run:
Ma kako ne predstavljaju prepreke, pa 2-3 reda zgrada u Pejtonu kad bi srusili mogli bi napraviti 4E kategoriju. Ima i gorih zona za slijetanja od sarajevske, tako da ne valjajte suplju. Kakvih aerodroma ima, nas prilaz je smijesan.
Ja ne znam stvarno koji ludjak je Sokolac uopste spomenuo u recenici vezanoj za aerodrom. Taj ili je lud ili mu treba papire uruciti za ludilo. K'o god se vozio preko Romanije, zna i da se u pola jula magla drzi u jutarnjim satima + sto je Sokolac udaljen minimalno 40-ak km od Sarajeva. To sto su necije zelje da se gore gradi (iako se nema para) su klasicne gluposti.

Smijesno je koliko ljudi nisu upuceni u troskove izgradnje jednog aerodroma, ja ne znam ko bi odobrio toliko novca, a i da se odobri narod ionako ne putuje.
Ovo prvo ne znam, ne landaram po Romaniji na sabahu, ovo drugo se da rijesiti modernim autoputem - znaci 40km, maksimum 20 minuta :D

Cinjenica je da je butmirski aerodrom na pogresnom mjestu, u gradu cisto, tamo magla.
S obzirom da pretendiramo da postanemo visokorazvijena industrijska zemlja i cim postanemo vise ce ljudi letiti :dance: :mrgreen:
Target2010

#2865 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Target2010 »

Sada malo off-topic....
Stvarno mi je zao kad sam sazn'o da ce od sljedece godine Qatar Airways poceti da leti za Zagreb i Beorgrad, a NE za Sarajevo... :-( ... sto li Boze svako nas izbjegava :-( :-( ... no razloge nazalost manje-vise i znamo... i btw.. da li je nekome poznato, posto ce letiti iz ZAG i BEG, da li Qatar na ovim relacijama do SJJ ima code share sa Croatia Airlinesom ili JAT-om, tako da se covjek moze connectovati na Qatar Airways letove za Middle East i dalje za Asia/Pacific .... Jooj, al' bi tako bilo super kada bi jedna avio kompanija sa ME bilo to Emirates, Etihad ili Qatar imale letove za SJJ, pa i da napokon i nas uvrste u njihovu network... ali mislim da to nebi bio los deal, jer koliko ima nasih koji zive u Australiji, tako da mozda nekih 2-3 leta sedmicno nebi bilo lose... a plus to bi otvorilo vrata turizma (mozda pak i arapskom turizma) u nasem regionu...
Pozz
IC
ljubav_aha

#2866 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

Target2010 wrote:Sada malo off-topic....
Stvarno mi je zao kad sam sazn'o da ce od sljedece godine Qatar Airways poceti da leti za Zagreb i Beorgrad, a NE za Sarajevo... :-( ... sto li Boze svako nas izbjegava :-( :-( ... no razloge nazalost manje-vise i znamo... i btw.. da li je nekome poznato, posto ce letiti iz ZAG i BEG, da li Qatar na ovim relacijama do SJJ ima code share sa Croatia Airlinesom ili JAT-om, tako da se covjek moze connectovati na Qatar Airways letove za Middle East i dalje za Asia/Pacific .... Jooj, al' bi tako bilo super kada bi jedna avio kompanija sa ME bilo to Emirates, Etihad ili Qatar imale letove za SJJ, pa i da napokon i nas uvrste u njihovu network... ali mislim da to nebi bio los deal, jer koliko ima nasih koji zive u Australiji, tako da mozda nekih 2-3 leta sedmicno nebi bilo lose... a plus to bi otvorilo vrata turizma (mozda pak i arapskom turizma) u nasem regionu...
Pozz
IC
zar ti ozbliljno ockeujes komapnije ozbljinog poslovnog kalibra na SJJ :skoljka:
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#2867 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Entropio »

Za ove koji još nisu odlučili gdje će za Novu godinu, ovo se ne čini kao loša opcija...

BH Airlines ima "akciju" za Istanbul (iako je nigdje nisu reklamirali; slučajno sam je pronašao)... Povratna karta sa svim taksama se može kupiti za 106EUR (207KM na njihovoj stranici). Ova cijena vrijedi samo za polaske sa SJJ 29. i 30. decembra 2011., a povratak sa IST 02., 03. i 04. januara 2012.

Pa požurite dok se nije rasprodalo... :)
Target2010

#2868 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Target2010 »

Stvarno super ponuda.. I to je veoma neobicno da bhairlines pravi ovaku ponudu za Istanbul... cini mi se da nikad nije bila jeftinija karta za IST iz SJJ.. a iskreno govoreci, to bi trebala da bude i neka "normalna" cijena iz SJJ za IST... Cesto gledan cijene Turkish Airlinesa iz SJJ za IST, i cijena je uvijek, ama bas uvijek oko 220-230 euro... stvarno im nije fair, jer iz Evrope (mislim drugih zap. evrop. zemalja) lete po 140-150 Eura sasvim regularno..
bas bih volio da sam za novu dole u SJJ pa onda preko weekenda za IST.. ko ima priliku, stvarno bi mu preporucio... jer u IST definitivno nebi bilo dosadno ;-) ...
Target2010

#2869 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Target2010 »

FreeSol2 wrote:Ovdje stvarno ima osoba koje su zalutale na temu. Posto vidim da se pojedinci "razbacuju" pojmovima, da objasnim neke stvari:

IATA kod za Sarajevo je SJJ
ICAO kod za Sarajevo je LQSA

IATA kod za Istanbul je IST
ICAO kod za Istanbul je LTBA

SJJ nema veze sa pojmom grad SARAJEVO, SJJ je IATA kod postojece infrastrukture u okviru aerodroma koji pripada Sarajevu.

BH Airlines nije dio aerodroma kao poslovnog sektora, to su dvije razlicite firme.

Aerodrom ne odredjuje cijene karata, vec BH Airlines. BH Airlines odredjuje rute koje ce letiti i koje su rentabilne, ne odredjuje aerodrom.

Valjda je malo jasnije sad :-)
okay super hvala ti na razjasnjenju pojmova... eto k'o biva mi to nismo znali, sta znaci SJJ, LAX , BKK ili DXB... naravno da te skracenice oznacavaju IATA code za Aerodrome... posto je ovo manje-vise forum za avijaciju ili pak neke teme koje se ticu avijacije, onda te nebi trebalo iznenaditi da neko ponekad koristi i pojam SJJ za Sarajevo ili MAD za Madrid ili BCN za Barcelonu... tako da se razumijemo... ;-) .....
unaprijed zahvalan
IC ;-)
akcija007

#2870 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by akcija007 »

Target2010-ov post u potpunosti podrzavam,neko je pitao za Qatar Airways ne znam za JAT ali se s Croatiom uvezuje u jednoj karti na svim njihovim letovima. Croatia do nekog evropskog cvorista pa dalje Qatar Airways je sve u jednoj karti.
casper_

#2871 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by casper_ »

http://www.flightradar24.com/

pratite avio promet u evropi u zivo
Pooll

#2872 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Pooll »

FreeSol2 wrote:
Target2010 wrote:
FreeSol2 wrote:Ovdje stvarno ima osoba koje su zalutale na temu. Posto vidim da se pojedinci "razbacuju" pojmovima, da objasnim neke stvari:

IATA kod za Sarajevo je SJJ
ICAO kod za Sarajevo je LQSA

IATA kod za Istanbul je IST
ICAO kod za Istanbul je LTBA

SJJ nema veze sa pojmom grad SARAJEVO, SJJ je IATA kod postojece infrastrukture u okviru aerodroma koji pripada Sarajevu.

BH Airlines nije dio aerodroma kao poslovnog sektora, to su dvije razlicite firme.

Aerodrom ne odredjuje cijene karata, vec BH Airlines. BH Airlines odredjuje rute koje ce letiti i koje su rentabilne, ne odredjuje aerodrom.

Valjda je malo jasnije sad :-)
okay super hvala ti na razjasnjenju pojmova... eto k'o biva mi to nismo znali, sta znaci SJJ, LAX , BKK ili DXB... naravno da te skracenice oznacavaju IATA code za Aerodrome... posto je ovo manje-vise forum za avijaciju ili pak neke teme koje se ticu avijacije, onda te nebi trebalo iznenaditi da neko ponekad koristi i pojam SJJ za Sarajevo ili MAD za Madrid ili BCN za Barcelonu... tako da se razumijemo... ;-) .....
unaprijed zahvalan
IC ;-)
Ocigledno da nisi znao jer ovo je tvoja recenica:
bas bih volio da sam za novu dole u SJJ pa onda preko weekenda za IST.. ko ima priliku, stvarno bi mu preporucio... jer u IST definitivno nebi bilo dosadno
To sto si napisao bi znacilo u infrastrukturnom objektu. :wink:
Nema na cemu, i drugi put.
Na svu sreću, uvijek se nađe neko ko nas neuke edukuje - hvala :oops:

:zzzz:
ljubav_aha

#2873 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

FreeSol2 wrote:Bas sam se zabrinuo sto je tebi to zasmetalo... :-)
:thumbup: :lol:

sto mu nisi reako da moze i ovim putem do istanbula SAW ( http://www.sabihagokcen.aero/home_page) :lol: ;-)
nova_korisnica

#2874 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by nova_korisnica »

zna li neko je li juce ijedan avion sletio? kakva je situacija na aerodromu?
vidim da su za danas haman svi otkazani osim bhairlinesa...
akcija007

#2875 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by akcija007 »

nova_korisnica wrote:zna li neko je li juce ijedan avion sletio? kakva je situacija na aerodromu?
vidim da su za danas haman svi otkazani osim bhairlinesa...
Nova korisnice, jucer 24.12. na Badnjak su avioni slijetali po redu letenja onih avio kompanija su letjeli na Badnjak. Danas, 25.12. Bozic letovi na nasem aerodromu se prikazuju kao otkazani, ali tih letova na Bozic nije nikada ni bilo u sisteemu,jednostavno aviokmpanije koje stizu/odlaze iz/za SA ne lete za Bozic osim JAT-a,Turkisha i BH Airlinesa.

Ovakva situacija (slicna) ce biti sutra i potpuno identicna na dan 31.12. i 01.01.
Post Reply