Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
charrrmed

#2851 Re: Cijene stanova All about

Post by charrrmed »

terremoto wrote:
charrrmed wrote:Sta mislite vrijedi li kupovati ovo:

http://www.prostor.ba/nekretnina/mejtas ... alu-a-ikma

Cini mi se interesantnim, zaljubljenik sam u potkrovlja, a ovaj bas ima potencijala. A i ne cini mi se preskupim s obzirom da je lijepo adaptirano i s obzirom na lokaciju? Ne bih da se zaletim, pa molim nekoga ko se razumije da podijeli misljenje?
Jesi li primijetio-la fleku na plafonu pored prozora na prvoj slici,to je problem potkrovlja,ali sredjen je svaka cast.
Da, vidio sam. To je problem sa vjerovatno svakim potkrovljem i zadnjim spratom, ali ne cini mi se veliko, vjerovatno se moze sanirati. Da, stan je prelijep, bas je lijepo sredjen, po mom ukusu, odmah se zaljubih kad ga vidjeh, pa se pitam vrijedi li ga uzimati. Cijena mi odgovara, ne cini mi se preskup, dodje oko 2200KM po m2, sto je prihvatljivo s obzirom na lokaciju. Sta mislis?
Zatamnjena stakla

#2852 Re: Cijene stanova All about

Post by Zatamnjena stakla »

Cini mi se interesantnim, zaljubljenik sam u potkrovlja, a ovaj bas ima potencijala. A i ne cini mi se preskupim s obzirom da je lijepo adaptirano i s obzirom na lokaciju? Ne bih da se zaletim, pa molim nekoga ko se razumije da podijeli misljenje?
Prelijep i predobar stan. Ti ga središ kako želiš, ima ovdje potencijala. Cijena se sigurno može još spustiti, ne zalijeći se :)
charrrmed

#2853 Re: Cijene stanova All about

Post by charrrmed »

Sorel wrote:

Prelijep i predobar stan. Ti ga središ kako želiš, ima ovdje potencijala. Cijena se sigurno može još spustiti, ne zalijeći se :)
Joj, odmah bih ga kupio, vjeruj, meni se rijetko sta ovoliko dopadne :D Moram se kontrolisat i moram ga naravno otici uzivo pogledati, na slikama mi izgleda preedobro da bi bilo istinito :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2854 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

terremoto wrote:

Jesi li primijetio-la fleku na plafonu pored prozora na prvoj slici,to je problem potkrovlja,ali sredjen je svaka cast.
jebo fleke
da imam pare sad bih ga uzeo
obožavam potkrovlja :cry:
Ambrozija

#2855 Re: Cijene stanova All about

Post by Ambrozija »

Wow, stan je predobar, bas nekako s ukusom sredjen. Mislim po mom ukusu. S obzriom sta se sve prodaje za tu i za mnogo vecu cijenu na PIK-u, ovo i nije skupo, ali probaj spustit jos, naravno. I da pregledaj krov, mozda se samo crijep pomjerio ili nesto slicno, a mozda je i nesto ozbiljnije. Inace stan je vrh, i ja volim potrkovlja, imaju neku dusu sto bi rekli.
Meni je ta agencija toliko cudna sa svojim cijenama, vec sam to negdje pisala, recimo ima daleko losijih stanova od tog a skupljih na njihovoj stranici.
P308

#2856 Re: Cijene stanova All about

Post by P308 »

Black swan wrote:
terremoto wrote:

jebo fleke
Jbt, koji stan :shock: Predobro! Svaka cast vlasnicima :thumbup: Ja ga nikad ne bih prodao!
Vidi sta je s tom flekom i kupuj odmah :thumbup:
Jay Gatsby

#2857 Re: Cijene stanova All about

Post by Jay Gatsby »

filter74 wrote:
Cijene npr. hrane i energenata rastu, što znači da euro ima inflaciju i gubi na vrijednosti. Šta si za euro mogao kupiti prije deset godina i danas, nije isto. S druge strane, nekretnina ima svoju stalnu vrijednost, koja može da varira, ali glavnica ostaje glavnica te sume. Drugo je što bi neki da hvataju ljude u nevolji i obaraju im nekretnine u bescijenje. Većina ipak izvuče svoju glavnicu pri prodaji, i još bolje od toga ...
I nekretnine imaju svoj rok trajanja. A kada taj rok istekne (ako već nije istekao) jednoj zgradi kakva je npr. Šibica (kojoj je sada skoro 50 godina), onda će biti "veoma zanimljivo".
Alfons Kauders

#2858 Re: Cijene stanova All about

Post by Alfons Kauders »

valter.ba wrote:Drug spustio prosle sedmice sa 130 na ravno 100.000 :wink:. Kvadrata 71, Grbavica :D. Da, treba ga renovirati ali postignuta cjena je realna za stanje. Dakle vracamo se polako u realne okvire. Ovi nadrealisti sto po forumima sanjaju o ciframa jer su emotivno vezani za stanove pa naplacuju i emocije ce prodavati godinama bez zurbe :mrgreen:.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
Dobro ti drug pregovara, mogao bi profesionalno odradjivat te stvari... :D

Evo i od mene friska... Drug uzeo trosoban, 75+ kvadrata. Spustio 12 milja, mislim da je platio manje od 120. Doduse nije Grbavica, ali opet je solidna lokacija - Kosevsko.

U biti vecina ljudi spusti do 10%... Sve preko je masala. Taj tvoj treba da casti i to godinama :wink:
Alfons Kauders

#2859 Re: Cijene stanova All about

Post by Alfons Kauders »

Black swan wrote:
terremoto wrote:

jebo fleke
Da imam lovu na kamari... "I tata bi sine" :D

Fakat prelijepo. Nista kicasto, nikakvih pregrada i sranja, bas ostavljen sirok prostor prva liga.

Potkrovlje jeste ko fol rizik, imao sam licno zajebancija u krovu, ali sve se da rijesiti.
neki

#2860 Re: Cijene stanova All about

Post by neki »

charrrmed wrote:
Sorel wrote:

Joj, odmah bih ga kupio, vjeruj, meni se rijetko sta ovoliko dopadne :D Moram se kontrolisat i moram ga naravno otici uzivo pogledati, na slikama mi izgleda preedobro da bi bilo istinito :D
Nemoj da te zavaraju fotografije napravljene ovom kamerom, stan je jako mali, ove spavace sobe su minijaturne, realno u njima nema 5-6 iskoristivih kvadrata.
Takodje ako planiras ovo kupovati dobro ispitaj kakav je krov, konstrukcija i ispuna, jer te grijanje lose izoliranog potrkovlja moze odvesti na prosjacki stap..
Alfons Kauders

#2861 Re: Cijene stanova All about

Post by Alfons Kauders »

neki wrote: Nemoj da te zavaraju fotografije napravljene ovom kamerom, stan je jako mali, ove spavace sobe su minijaturne, realno u njima nema 5-6 iskoristivih kvadrata.
Takodje ako planiras ovo kupovati dobro ispitaj kakav je krov, konstrukcija i ispuna, jer te grijanje lose izoliranog potrkovlja moze odvesti na prosjacki stap..
Dobro, svako koristi fisheye objektiv za ove stvari - mislim da to i kolega charmed zna. :D

Iskreno, jedini problem koji sam ja imao sa visokim potkrovljem je grijanje, pogotovo ako je etaza u pitanju (mislim da ovdje nije, ili sam fulo sliku). Topli zrak pici gore, kada udjes u leden stan fakat zna potrajati dok se ne ugrije. Ako ce se stan stalno koristiti i stalno grijati, to nece biti strasan problem.

Ovdje bas nije lako skontati visinu, stara je gradnja, pa pretpostavljam da je makar 4 metra na samom vrhu. Podno grijanje bi bilo idealno, al jbg to dolazi u obzir samo ako se radi stan od nule - a ovdje to nije potrebno.

Zato ljeti klima dere ko luda, zima po nogama, a kad ustanes vruce. :D

To sto je krov ne mora znaciti da je katastrofa za grijanje - sunce ce odraditi svoje kad ga ima, a kad ga nema, jebiga, valja odvrnuti ko budala. Moje iskustvo je da je marginalno skuplje od klasicnog stana, pod uslovom da je sve dobro odradjeno.
P308

#2862 Re: Cijene stanova All about

Post by P308 »

neki wrote: Nemoj da te zavaraju fotografije napravljene ovom kamerom, stan je jako mali, ove spavace sobe su minijaturne, realno u njima nema 5-6 iskoristivih kvadrata.
Pa pise da stan ima 96m2, ali uknjizenih 71. A imas nacrtan tlocrt, jedna soba je oko 12 a druga oko 9m2, sta ce mu vise. Mene privlaci ovaj ogroman prostor od 50m2 dnevnog boravka, ovaj otvoreni prostor, kuhinja, kupatilo, ova zanimljiva galerija. Stvarno je stan predobar, da imam pare i ja bih ga kupio, ima neki sarm. Jos jednom za vlasnike i nacin na koji su uredili stan :thumbup:
illuminated

#2863 Re: Cijene stanova All about

Post by illuminated »

Alfons Kauders wrote:
Dobro, svako koristi fisheye objektiv za ove stvari - mislim da to i kolega charmed zna. :D

Iskreno, jedini problem koji sam ja imao sa visokim potkrovljem je grijanje, pogotovo ako je etaza u pitanju (mislim da ovdje nije, ili sam fulo sliku). Topli zrak pici gore, kada udjes u leden stan fakat zna potrajati dok se ne ugrije. Ako ce se stan stalno koristiti i stalno grijati, to nece biti strasan problem.

Ovdje bas nije lako skontati visinu, stara je gradnja, pa pretpostavljam da je makar 4 metra na samom vrhu. Podno grijanje bi bilo idealno, al jbg to dolazi u obzir samo ako se radi stan od nule - a ovdje to nije potrebno.

Zato ljeti klima dere ko luda, zima po nogama, a kad ustanes vruce. :D

To sto je krov ne mora znaciti da je katastrofa za grijanje - sunce ce odraditi svoje kad ga ima, a kad ga nema, jebiga, valja odvrnuti ko budala. Moje iskustvo je da je marginalno skuplje od klasicnog stana, pod uslovom da je sve dobro odradjeno.
:thumbup:
Dobar rezime.

Mislim da je realna cijena dvica po m2.
Jay Gatsby

#2864 Re: Cijene stanova All about

Post by Jay Gatsby »

Zavisi ko bi živio u njemu. Teško je za parking, nema lifta, zgrada je stara 100 godina i u poprilično lošem stanju. Za ateljea (vidim štafelaj i slike) je odličan. Za porodičnog života s djecom, moglo bi i daleko bolje.
filter74

#2865 Re: Cijene stanova All about

Post by filter74 »

Ovaj stan ima pozitivne i negativne strane :

+ pozitivne strane
1. lokacija
2. adaptiran

- negativne strane
1. zgrada je iz 1910 austro-ugarska amortizirana i odavno za rušenja - nema joj spasa
2. dobro zaglađen stan krije svoje mane tj. kvalitetu izolacije na krovu i krov sam
3. zimi hladno, ljeti vruće u potkrovlju
4. mnogo neiskorištenog prostora zbog visine stropova, ali kojeg moraš grijati (ogromna kubikaža zraka)
5. truli drveni podovi na austrougarskim zgradama (smeće ispod laminata)
6. nema garaže

Zaključak : dobro našminkana ruševina

Cijena : vrlo povoljna, ali u svjetlu nabrojanih mana i nije tako povoljna

(ovakav stan bi u novogradnji i na ovoj lokaciji bio 220 do 250.000 KM)
Ambrozija

#2866 Re: Cijene stanova All about

Post by Ambrozija »

filter74 wrote:Ovaj stan ima pozitivne i negativne strane :

+ pozitivne strane
1. lokacija
2. adaptiran

- negativne strane
1. zgrada je iz 1910 austro-ugarska amortizirana i odavno za rušenja - nema joj spasa
2. dobro zaglađen stan krije svoje mane tj. kvalitetu izolacije na krovu i krov sam
4. mnogo neiskorištenog prostora zbog visine stropova, ali kojeg moraš grijati (ogromna kubikaža zraka)

(ovakav stan bi u novogradnji i na ovoj lokaciji bio 200 do 250.000 KM)
Ova zgrada treba da se srusi po tvom misljenju ili je pitanje vremena kad ce se srusiti?
Unutrasnjost zgrade prema ovim slikama - vrlo lijepo odrzavana.
Truli drveni pod ispod laminata - samo pretpostavka.
Zimi hladno, ljeti vruce - opet nagadjanje, sve zavisi od izolacije.
Zgrade iz AU perioda znaju biti mnogo, mnoogo kvalitetnije od odredjenih novogradnji (licno iskustvo).
Mislim da za ovu cijenu ne moze dobiti bolji stan. Imala sam iskustvo kupovine stana, i za 160.000KM se prodaju stanovi u katastrofalnom stanju, blago receno i na mnogo losijim lokacijama.
Jay Gatsby

#2867 Re: Cijene stanova All about

Post by Jay Gatsby »

Zgrada na slici je davno dala sve od sebe.
P308

#2868 Re: Cijene stanova All about

Post by P308 »

Jay Gatsby wrote:Zgrada na slici je davno dala sve od sebe.
sta to znaci, ja ne shvatam? Da ima sredjenu fasadu u boji, pretpostavljam da niko od vas to ne bi rekao :? ili da ne pise da je zgrada iz 1910. godine
Alfons Kauders

#2869 Re: Cijene stanova All about

Post by Alfons Kauders »

Ambrozija wrote:
filter74 wrote:Ovaj stan ima pozitivne i negativne strane :

+ pozitivne strane
1. lokacija
2. adaptiran

- negativne strane

(ovakav stan bi u novogradnji i na ovoj lokaciji bio 200 do 250.000 KM)
Ova zgrada treba da se srusi po tvom misljenju ili je pitanje vremena kad ce se srusiti?
Unutrasnjost zgrade prema ovim slikama - vrlo lijepo odrzavana.
Truli drveni pod ispod laminata - samo pretpostavka.
Zimi hladno, ljeti vruce - opet nagadjanje, sve zavisi od izolacije.
Zgrade iz AU perioda znaju biti mnogo, mnoogo kvalitetnije od odredjenih novogradnji (licno iskustvo).
Mislim da za ovu cijenu ne moze dobiti bolji stan. Imala sam iskustvo kupovine stana, i za 160.000KM se prodaju stanovi u katastrofalnom stanju, blago receno i na mnogo losijim lokacijama.
Slazem se. Uostalom koliko je AU zgrada sruseno u gradu od rata do danas? Meni samo pada na pamet ona olomanka i to je to. To ne znaci da ima krs zgrada, sa krs instalacijama i sl.

Zimi hladno - ljeti vruce jednostavno ne stoji, osim ako neki prvoklasni imbecil nije radio izolaciju. Ja bih se vise brinuo radi vode (a vec se vidi fleka). Potkrovlja ne moraju biti krs za grijanje, a vala ni za hladjenje - opet govorim iz licnog iskustva.

Uostalom svaki stan sa visokim stropom je jebada za grijanje. Obicni stanovi u staroj gradnji redovno imaju preko 3m visine, a ovdje imas mozda 3.5-4m na vrhu, sirine metar i kusur... Prosjecna visina, a samim time i kubikaza, je dosta manja nego u klasicnom stanu u AU zgradi. Ali je zato merak imati dodatni metar have iznad glave. :D
motorola01

#2870 Re: Cijene stanova All about

Post by motorola01 »

filter74 wrote:
Svako ima pravo postavljati koje cijene hoce, a i neodustajati od trazene. A kao sto kazes, svaka nekretnina je vrijedna onoliko koliko je neko voljan platiti za nju. Cini mi se da u ovom vremenu sve vece krize i neimastine sve se teze i teze nekretnine prodaju iako cijene idu dole. Pitanje je koda ili hoce ce li ikad biti povratka na stare cijene nekretnina kada su najskuplje bile.
Ako BiH uđe u EU i NATO - cijene nekretnina će višestruko skočiti, a ako bude rat pasti. Ima veze sa politikom i isključivo politikom.
Pa tesko da ce se brzo vratiti na stare cijene, vjerovatno ulaskom u EU.
Zabiljezeni su znacajni skokovi cijena recimo u Sofiji, Bukurestu, ulaskom u EU.
Kad dodje neka normalna vlast koja ce da radi a ne samo da pljacka, kad bude vise radnih mjesta i kad se bude bolje zaradjivalo bice i veca potraznja. Svi bismo bili sretniji da imamo dobre poslove, da se dobro zaradjuje i da su kamate na stambene kredite 3% kao u NJemackoj.
Rješenje stambenog pitanja nije socijalna kategorija, već privilegija. Nisu to stvari za mase.
Nemoj mi samo reci da stavrno mislis da cemo nekad uci u EU??? U NATO mozda nekad i udjemo, ali u EU :-)

nikad...

A sto se tice cijena, cijene ce jos padati, to je sigurno.
Jay Gatsby

#2871 Re: Cijene stanova All about

Post by Jay Gatsby »

P308 wrote:
sta to znaci, ja ne shvatam? Da ima sredjenu fasadu u boji, pretpostavljam da niko od vas to ne bi rekao :? ili da ne pise da je zgrada iz 1910. godine
Znači da je (vrlo vjerovatno) prešla granicu kad se uopće isplati renoviranje. Fasada je samo jedan djelić u cijeloj priči. I još posebno ako se ovo uzima u trideset i nekoj godini života kao konačno rješenje stanovanja za narednih 30-40 godina....

Ovisi o kojem standardu življenja govorimo. Dvije "spavaće" sobe u dva ćoška tavana s direktnim izlazom u dnevni prostor, jedno kupatilo (o položaju da ne govorim) na 70+ kvadrata, nema balkona/terase... Ne znam, meni ovo nije stan za porodičnog života.
charrrmed

#2872 Re: Cijene stanova All about

Post by charrrmed »

Hvala svima na odgovorima, savjetima i pomoci.
U fazi sam kupovine stana, i obisao sam novogradnju Pionirska dolina, Vrtovi sunca, Mejtas (Pehlivanusa i Sepetarevac) i slicno. Iznenadio sam se kako stanovi izgledaju, ocekivao sam puno, puno vise s obzirom na trazene cijene. Svidjela mi se novogradnja na Skenderiji ali nisam financijski u mogucnosti da kupim stan na toj lokaciji jer kvadrat doseze i vrtoglavih 4000KM po m2.
Zanima me iskljucivo opcina Centar, i zbog posla i zbog nekih drugih okolnosti, eventualno Stari Grad.
Za ovu cijenu, koliko je navedena u ovom stanu, ovo je ubjedljivo najbolji i najveci stan, te je kompletno opremljen, znaci nemam ulaganja prema ovom sto pise u navedenom tekstu - plus sam zaljubljenih u potkrovlja.
Nemam nista protiv AU gradnje, s tim da se ni meni ne svidja izgled same zgrade ali ok, to mi je najmanje bitno, medjutim mnogo se zabrinuh zbog ovih komentara da je zgrada za rusenje, i nije mi jasno sta to tacno znaci?
Neko rece nema lift, treci je sprat, nije visoko - mlad sam :D . Parking - imam iskustvo sa lokacijom oko Medicinskog fakulteta, uvijek uspijem naci parking mjesto - ni to mi nije neka briga.
Ambrozija

#2873 Re: Cijene stanova All about

Post by Ambrozija »

Jay Gatsby wrote:
P308 wrote:
Znači da je (vrlo vjerovatno) prešla granicu kad se uopće isplati renoviranje. Fasada je samo jedan djelić u cijeloj priči. I još posebno ako se ovo uzima u trideset i nekoj godini života kao konačno rješenje stanovanja za narednih 30-40 godina....

Ovisi o kojem standardu življenja govorimo. Dvije "spavaće" sobe u dva ćoška tavana s direktnim izlazom u dnevni prostor, jedno kupatilo (o položaju da ne govorim) na 70+ kvadrata, nema balkona/terase... Ne znam, meni ovo nije stan za porodičnog života.

hmm...zvuci mi kao da si bio u stanu, dobro ga proucio i vidis samo negativne stvari...Voljela bih vidjeti gdje ti zivis i koji je tvoj kriterij za odabir stana kada ti ovo cak ni najmanje nije interesantno :D
Alfons Kauders wrote:
Slazem se. Uostalom koliko je AU zgrada sruseno u gradu od rata do danas? Meni samo pada na pamet ona olomanka i to je to. To ne znaci da ima krs zgrada, sa krs instalacijama i sl.

Zimi hladno - ljeti vruce jednostavno ne stoji, osim ako neki prvoklasni imbecil nije radio izolaciju. Ja bih se vise brinuo radi vode (a vec se vidi fleka). Potkrovlja ne moraju biti krs za grijanje, a vala ni za hladjenje - opet govorim iz licnog iskustva.

Uostalom svaki stan sa visokim stropom je jebada za grijanje. Obicni stanovi u staroj gradnji redovno imaju preko 3m visine, a ovdje imas mozda 3.5-4m na vrhu, sirine metar i kusur... Prosjecna visina, a samim time i kubikaza, je dosta manja nego u klasicnom stanu u AU zgradi. Ali je zato merak imati dodatni metar have iznad glave. :D
Bas tako, apsolutno se slazem :thumbup:
Jay Gatsby

#2874 Re: Cijene stanova All about

Post by Jay Gatsby »

charrrmed wrote:Hvala svima na odgovorima, savjetima i pomoci.
U fazi sam kupovine stana, i obisao sam novogradnju Pionirska dolina, Vrtovi sunca, Mejtas (Pehlivanusa i Sepetarevac) i slicno. Iznenadio sam se kako stanovi izgledaju, ocekivao sam puno, puno vise s obzirom na trazene cijene. Svidjela mi se novogradnja na Skenderiji ali nisam financijski u mogucnosti da kupim stan na toj lokaciji jer kvadrat doseze i vrtoglavih 4000KM po m2.
Zanima me iskljucivo opcina Centar, i zbog posla i zbog nekih drugih okolnosti, eventualno Stari Grad.
Za ovu cijenu, koliko je navedena u ovom stanu, ovo je ubjedljivo najbolji i najveci stan, te je kompletno opremljen, znaci nemam ulaganja prema ovom sto pise u navedenom tekstu - plus sam zaljubljenih u potkrovlja.
Nemam nista protiv AU gradnje, s tim da se ni meni ne svidja izgled same zgrade ali ok, to mi je najmanje bitno, medjutim mnogo se zabrinuh zbog ovih komentara da je zgrada za rusenje, i nije mi jasno sta to tacno znaci?
Neko rece nema lift, treci je sprat, nije visoko - mlad sam :D . Parking - imam iskustvo sa lokacijom oko Medicinskog fakulteta, uvijek uspijem naci parking mjesto - ni to mi nije neka briga.
Novi propisi EU kažu da se zgrade (generalno) rade za 50 godina trajanja, a npr. mostovi za 100 godina. To ne znači da sad treba porušiti pola Evrope, ali bi zgradama trebao barem upgrade (da ne idemo sad u detalje).

Ja sam ti rekao za lift. OK, super, mlad si, ali zamisli da ti za pet-deset godina ti ili supruga trebate do stana iznijeti dvoje male djece s kolicima i "dodatnom opremom". Doduše, možda te takav život ne zanima ili ćeš tada mijenjati stan :-)
P308

#2875 Re: Cijene stanova All about

Post by P308 »

hmm...zvuci mi kao da si bio u stanu, dobro ga proucio i vidis samo negativne stvari...Voljela bih vidjeti gdje ti zivis i koji je tvoj kriterij za odabir stana kada ti ovo cak ni najmanje nije interesantno :D
Vjerovatno u vili u kojoj svaka soba ima 50m2 i sopstveno kupatilo, naravno balkon i 10 parking mjesta :D
Post Reply