Ginekologija - sve o tome

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply

Koliko cesto posjecujete svog ginekologa/ginekologinju?

Vise od jednom godisnje
161
21%
Jednom godisnje (za PAPa test) + po potrebi
235
30%
Samo jednom godisnje za redovni pregled
36
5%
Pokusavam ici na godisnji pregled ali nekad su razmaci duzi
56
7%
Samo po potrebi
92
12%
Kad se sjetim
29
4%
Nisam nikad bila na ginekoloskom pregledu
153
20%
Moj porodicni ljekar obavlja sve moje testove, nisam bila kod ginekologa
15
2%

Total votes: 777

palestinka

#2851 Re: Ginekologija i vagine....

Post by palestinka »

.
palestinka

#2852 Re: Ginekologija i vagine....

Post by palestinka »

julisiz es grant wrote:
palestinka wrote:Kolobok dr. grant već dugo na forumu daje pametne, praktične i suvisle odgovore. Ono što tebe muči je za pdf religija, filozofija i sl. Kad život nastaje i da li su spirala i kontracepcija jednake abortusu ili je plod od začeća ili žuto tijelo...svijet se vijekovima sporioko toga, ali ova tema nije za te rasprave. Molim te, zbunjuš one koji samo žele savjet
Interesantno...baš ovo je bila tema seminara na kome sam nedavno bio, u Tel Avivu. Kontracepcija i religijski pogledi. Predavači su namjenski bili iz sve tri vodeće monoteističke religije, ali su svi bili ugledni stručnjaci, ginekolozi. Iznijeli su stanovišta svih religija i struke, bez namjere da daju odgovore u smislu da neka religija griješi, ili da nešto a priori ne valja. Struka kaže svoje, vjere kažu svoje, a na svakome je da odabere. Nema prisile ni popovanja.
:thumbup:
Nisrin

#2853 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Nisrin »

zanima me sljedece...kolposkopski nalaz i poslije krioterapije pokazuje mozaik i punktaciju...epitel ne prima jos u svim dijelovima grlica maternice, papa je kao uredu, sa mijesanom florom i pregled za 4 mjeseca???

zar ne postoji terapija ILI biopsija da se nadje uzrok mozaiku i punktaciji i da se to skine????
triple mama

#2854 Re: Ginekologija i vagine....

Post by triple mama »

Poštovani @julisiz es grant,

vidim dajete stručne savjete pa ako nije problem da Vas pitam mogu li dobiti Vaš neki mail da Vam postavim jedno pitanje, ne bih ovako javno. Pokušala sam poslati ovako poruku, ali iz nekog razloga neće da prođe. Ne brinite, neću Vas puno upeglati...samo jedan kratki savjet :)

LP
no_sikiriki

#2855 Re: Ginekologija i vagine....

Post by no_sikiriki »

Pitanje za doktora ako ugrabi vremena:

problem: hronicni spotting prije menzesa vec 7 godina koji traje od 4-7 dana u prosjeku
utrazvuk normalan, redovne menstruacije i ovulacije, stitna zlijezda normalna
hormonalni status 23. dana ciklusa (i ujedno treci dan spottinga)
progesteron 35.9 (ref. vrijednosti za lut. fazu od 3.8 do 50.6) i
estrogen (E2) 595 (ref. vrijednosti za lut. fazu od 77 do 1145)
Da li Vam hormonalni nalaz ista govori ili ukazuje na neki problem ili ne? (Mozda dominacija estrogena?)
Hvala velika unaprijed.
julisiz es grant

#2856 Re: Ginekologija i vagine....

Post by julisiz es grant »

no_sikiriki wrote:Pitanje za doktora ako ugrabi vremena:

problem: hronicni spotting prije menzesa vec 7 godina koji traje od 4-7 dana u prosjeku
utrazvuk normalan, redovne menstruacije i ovulacije, stitna zlijezda normalna
hormonalni status 23. dana ciklusa (i ujedno treci dan spottinga)
progesteron 35.9 (ref. vrijednosti za lut. fazu od 3.8 do 50.6) i
estrogen (E2) 595 (ref. vrijednosti za lut. fazu od 77 do 1145)
Da li Vam hormonalni nalaz ista govori ili ukazuje na neki problem ili ne? (Mozda dominacija estrogena?)
Hvala velika unaprijed.
Prema nalazima ne vidim da ozbiljan razlog za to postoji. Često se javljaju žene sa sličnim problemom, pregledate sve, i ništa.
funky_baby

#2857 Re: Ginekologija i vagine....

Post by funky_baby »

radila sam papu, i nasli su mi CIN I i dr preporucio da se uradi kolposkopija i HPV tipizacija. gdje to uraditi i koliko kosta? i posto planiram bebu koliko traje lijecenje i kako to i ide kasnije sa trudnocom, da li se smatra visokorizicnom isl.
Nisrin

#2858 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Nisrin »

.
Last edited by Nisrin on 19/07/2016 23:44, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#2859 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Bloo »

da li je ikada nasem forumskog dobrocinitelju palo na pamet da otvori forumsku ordinaciju irl :D? mislim da bi bilo klijentica do penzije
JanuaryJones

#2860 Re: Ginekologija i vagine....

Post by JanuaryJones »

Bloo wrote:da li je ikada nasem forumskog dobrocinitelju palo na pamet da otvori forumsku ordinaciju irl :D? mislim da bi bilo klijentica do penzije
Pa ima čovjek privatnu praksu. Savjete na forumu dijeli isključivo anonimno i besplatno ;)
Bloo
Globalna šefica

#2861 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Bloo »

JanuaryJones wrote:
Bloo wrote:da li je ikada nasem forumskog dobrocinitelju palo na pamet da otvori forumsku ordinaciju irl :D? mislim da bi bilo klijentica do penzije
Pa ima čovjek privatnu praksu. Savjete na forumu dijeli isključivo anonimno i besplatno ;)
:mrgreen:
u potrazi za novim gospodinom ginekologom pa zato pitam :D
JanuaryJones

#2862 Re: Ginekologija i vagine....

Post by JanuaryJones »

Bloo wrote:
JanuaryJones wrote:
:mrgreen:
u potrazi za novim gospodinom ginekologom pa zato pitam :D
On ti neće reći ko je a i PM opcija mu je isključena.
Kinaski

#2863 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Kinaski »

objavite neku fotku vise :D ja se sjeba posjecivajuci ovu temu, nikad nista konkretno
putujucidzindas

#2864 Re: Ginekologija i vagine....

Post by putujucidzindas »

JanuaryJones wrote:da li je ikada nasem forumskog dobrocinitelju palo na pamet da otvori forumsku ordinaciju irl :D? mislim da bi bilo klijentica do penzije

Ne radi na podrucju KS :D
amina_bl

#2865 Re: Ginekologija i vagine....

Post by amina_bl »

Pitanje za doktora.

Nalaz AMH mi je 0,98 (ref.vr. 0,19-9,13).
TSH mi je bio 4.900, ali uz 0,25mkg Eutiroksa dnevno sad je 2.270 (ref.vr.0.270-4.200), FT4 je 16 (ref.vr.12-22)
Radila sam nedavno hormone na 3. dan ciklusa: LH 4.0, FSH 9.6, Progesteron 0.74, prolaktin 387, testosteron 0.30, estradiol 25.81, kortizol 638. Imam redovne menstruacije na 28 dana, nedavno rađen papa, svi brisevi, ultrazvuk, pregled, sve uredno. Samo trudnoće nema, već dvije godine pokušavamo. Suprug uredan. Oboma nam je 40 godina.
Da li mislite da je problem zbog štitne, niskog AMH ili ukupne slike?
Suzie Q

#2866 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Suzie Q »

amina_bl - dok doktor ne odgovori stručnim mišljenjem podijelit ću sa vama svoje iskustvo, TSH od 4 i nešto mi je prošle godine uzrokovao spontani, a zatrudnila sam kad mi je bio 2,4 što se smatra idealnim, doza otprilike kao i kod vas 25 tj pola tabletice Letroxa dnevno. sad sam u 8. mjesecu trudnoće ali od prvog dana strogo kontroliram štitnjaču. terapija mi je u trudnoći nije povećavala a svi nalazi su bili odlični.

Štitnjača svakako uzrokuje neplodnost a iz vašeg posta se ne vidi koliko dugo od dovođenja TSH na nižu razinu već pokušavate ali kod mene je od nalaza sa 2,4 do ove trudnoće prošlo 4 mjeseca tijekom kojih sam uzimala folacin za pripremu, pila macinu travu i vrkutu, ciljala ovulacije i molila Boga :-)
regulacijom TSH ćete regulirati još puno procesa u organizmu, a preporučila bih da izbacite ili svedete na minimum šećere, ugljikohidrate i gluten jer nisu dobri za hipotireozu. dobro bi bilo da i muž pripazi na prehranu.
kad je trudnoća u pitanju, druge vrijednosti TSH se gledaju od onih standardnih referentnih, kod mene od početnih 2,4 kod začeća, u prvom tromjesječju je bio 1,51, drugom 2,0 a sad u trećem 2,0. gornja granica je 3. U prvom tromjesječju beba ovisi o majčinoj štitnoj žlijezdi, kasnije ima svoju ali hipotireoza može dovesti do prijevremenog porođaja i manje veličine bebe pa je stoga bitno pratiti svo vrijeme, tako mi je objasnio spec. nuklearne medicine.

nadam se da sam makar malo pomogla, želim da što prije ugledate pozitivan test!!!
JanuaryJones

#2867 Re: Ginekologija i vagine....

Post by JanuaryJones »

Da bi doktor vidio vaše pitanje u moru postova i tema koje prati morate ga quotati ("quote").
amina_bl

#2868 Re: Ginekologija i vagine....

Post by amina_bl »

Hvala na javljanju.

Moj TSH je na ovom nivou sad nekih 7-8 mjeseci. I ja pijem macinu travu i vrtkutu, kontrolišem ovulaciju i imamo ciljane odnose, kompletno promijenila ishranu...ništa.

Na svoju ruku sam odradila i AMH koji ukazuje na niži nivo zaliha jajnih ćelija. Moguće da će zbog godina biti potrebno malo "pogurati" od strane stručnjaka za potpomognutu oplodnju.

Sretno do kraja trudnoće i na porodu, da sve prođe OK, pa da se volite i mazite i ljubite male tabane. :)
Suzie Q wrote:amina_bl - dok doktor ne odgovori stručnim mišljenjem podijelit ću sa vama svoje iskustvo, TSH od 4 i nešto mi je prošle godine uzrokovao spontani, a zatrudnila sam kad mi je bio 2,4 što se smatra idealnim, doza otprilike kao i kod vas 25 tj pola tabletice Letroxa dnevno. sad sam u 8. mjesecu trudnoće ali od prvog dana strogo kontroliram štitnjaču. terapija mi je u trudnoći nije povećavala a svi nalazi su bili odlični.

Štitnjača svakako uzrokuje neplodnost a iz vašeg posta se ne vidi koliko dugo od dovođenja TSH na nižu razinu već pokušavate ali kod mene je od nalaza sa 2,4 do ove trudnoće prošlo 4 mjeseca tijekom kojih sam uzimala folacin za pripremu, pila macinu travu i vrkutu, ciljala ovulacije i molila Boga :-)
regulacijom TSH ćete regulirati još puno procesa u organizmu, a preporučila bih da izbacite ili svedete na minimum šećere, ugljikohidrate i gluten jer nisu dobri za hipotireozu. dobro bi bilo da i muž pripazi na prehranu.
kad je trudnoća u pitanju, druge vrijednosti TSH se gledaju od onih standardnih referentnih, kod mene od početnih 2,4 kod začeća, u prvom tromjesječju je bio 1,51, drugom 2,0 a sad u trećem 2,0. gornja granica je 3. U prvom tromjesječju beba ovisi o majčinoj štitnoj žlijezdi, kasnije ima svoju ali hipotireoza može dovesti do prijevremenog porođaja i manje veličine bebe pa je stoga bitno pratiti svo vrijeme, tako mi je objasnio spec. nuklearne medicine.

nadam se da sam makar malo pomogla, želim da što prije ugledate pozitivan test!!!
julisiz es grant

#2869 Re: Ginekologija i vagine....

Post by julisiz es grant »

amina_bl wrote:Pitanje za doktora.

Nalaz AMH mi je 0,98 (ref.vr. 0,19-9,13).
TSH mi je bio 4.900, ali uz 0,25mkg Eutiroksa dnevno sad je 2.270 (ref.vr.0.270-4.200), FT4 je 16 (ref.vr.12-22)
Radila sam nedavno hormone na 3. dan ciklusa: LH 4.0, FSH 9.6, Progesteron 0.74, prolaktin 387, testosteron 0.30, estradiol 25.81, kortizol 638. Imam redovne menstruacije na 28 dana, nedavno rađen papa, svi brisevi, ultrazvuk, pregled, sve uredno. Samo trudnoće nema, već dvije godine pokušavamo. Suprug uredan. Oboma nam je 40 godina.
Da li mislite da je problem zbog štitne, niskog AMH ili ukupne slike?
Može biti sve od navedenog. Problem sa neplodnošću je što se u oko polovine slučajeva nikad ne otkrije uzrok. Sve pretrage moguće uradite, sve uredno. To su oni parovi koji uglavnom završe na IVF.
amina_bl

#2870 Re: Ginekologija i vagine....

Post by amina_bl »

julisiz es grant wrote: Može biti sve od navedenog. Problem sa neplodnošću je što se u oko polovine slučajeva nikad ne otkrije uzrok. Sve pretrage moguće uradite, sve uredno. To su oni parovi koji uglavnom završe na IVF.
Što se tiče TSH, koji nivo je po Vama idealan za ostvarivanje trudnoće? Na internetu pronalazim različite podatke, od 1 do 1.5, od 1.5 do 2, 2 do 2.5, što je prilično velik raspon i u tom smislu bi vjerovatno još trebalo korigovati terapiju.
Je li AMH od 0,98 ng/ml jako nizak/loš?

Hvala Vam na odgovorima.
BJB

#2871 Re: Ginekologija i vagine....

Post by BJB »

Preobilna menstruacija, koja traje duze nego sto je normalno, u ponedjeljak idem ginekologu, ali samo da pitam je li se nekome desavalo i je li se trebam ozbiljno zabrinuti?
Prehladjena sam gadno, grijanje na poslu vise ne radi nego sto radi, redovno se smrzavam..
imim

#2872 Re: Ginekologija i vagine....

Post by imim »

BJB wrote:Preobilna menstruacija, koja traje duze nego sto je normalno, u ponedjeljak idem ginekologu, ali samo da pitam je li se nekome desavalo i je li se trebam ozbiljno zabrinuti?
Prehladjena sam gadno, grijanje na poslu vise ne radi nego sto radi, redovno se smrzavam..
Definiši "preobilna menstruacija" :D
Moja je obilna od kad znam za sebe. Doduše nešto malo manja od kad sam operisala cistu na jajniku. U svakom slučaju preobilne i bolne menstruacije bi trebale biti znak da je vrijeme za detaljan pregled.
BJB

#2873 Re: Ginekologija i vagine....

Post by BJB »

:) imas pravo, ginekologu i zdravo..
azurna_obala

#2874 Re: Ginekologija i vagine....

Post by azurna_obala »

Samo da iznesem neke svoje nedoumice, pitanja...
Išla sam kod dr. Rakić u Skerlićevu na pregled više puta, radila papa test 2x. Kad sam otišla treći drugi put kod nje zbog bolova u predjelu lijevog jajnika, tražila sam da mi da uputnicu za ultrazvuk, na što mi je ona rekla kako ona smatra da nema potrebe za ultrazvukom i da je ona preko papa testa vidjela da je sa jajnicima sve uredu (a da opet ponovim, 2x u pola godine radim papa test, jer nalaz nije bio uredu)...
Nakon svega ovoga, ja još uvijek imam iste probleme i sad ih zovem da provjerim da li je moguće raditi ultrazvuk, kažu mi isto, samo ako moja doktorica da uputnicu.

Ne razumijem kako je ona uopšte preko papa testa mogla zaključiti da je sa jajnicima sve uredu, a ja ne osjećam da je sve uredu u tom dijelu i ne shvatam uopšte tu politiku rada, ako doktorica smatra!
Možda ni taj ultrazvuk neće biti rješenje, ali nemam nekog izbora i ne mogu samo sjediti i misliti o svemu tome, dok se doktorica ne smiluje i ne da mi uputnicu.
Da li doktor opšte prakse može dati uputnicu za ultrazvuk i da li bi je ovi gore u Skrelićevoj prihvatili?
Cholina_Lokica

#2875 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Cholina_Lokica »

azurna_obala wrote:Samo da iznesem neke svoje nedoumice, pitanja...
Išla sam kod dr. Rakić u Skerlićevu na pregled više puta, radila papa test 2x. Kad sam otišla treći drugi put kod nje zbog bolova u predjelu lijevog jajnika, tražila sam da mi da uputnicu za ultrazvuk, na što mi je ona rekla kako ona smatra da nema potrebe za ultrazvukom i da je ona preko papa testa vidjela da je sa jajnicima sve uredu (a da opet ponovim, 2x u pola godine radim papa test, jer nalaz nije bio uredu)...
Nakon svega ovoga, ja još uvijek imam iste probleme i sad ih zovem da provjerim da li je moguće raditi ultrazvuk, kažu mi isto, samo ako moja doktorica da uputnicu.

Ne razumijem kako je ona uopšte preko papa testa mogla zaključiti da je sa jajnicima sve uredu, a ja ne osjećam da je sve uredu u tom dijelu i ne shvatam uopšte tu politiku rada, ako doktorica smatra!
Možda ni taj ultrazvuk neće biti rješenje, ali nemam nekog izbora i ne mogu samo sjediti i misliti o svemu tome, dok se doktorica ne smiluje i ne da mi uputnicu.
Da li doktor opšte prakse može dati uputnicu za ultrazvuk i da li bi je ovi gore u Skrelićevoj prihvatili?
Kakva im je to politika, pa valjda je ultrazvuk u sklppu redovnog pregleda sa papa testom.
A da mozda odes negdje drugo, meni nije trebala nikakva uputnica kad sam isla u dz na vojnckom. Samo se narucis ppsebno za papa ppsebno za ultrazvik, jeste da se ceka po mjesec, ali meni nije bilo hitno...
Post Reply