Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2851 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by Truba »

Noc prije i u frizider
Onda zaboravim :thumbup: :sax:
Dope_Man

#2852 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by Dope_Man »

foton wrote: 07/06/2023 23:22
ucenik1234 wrote: 07/06/2023 22:25
Jel pricas o neto plati ili neto plata+topli+prevoz?

Masa raje ovdje kiksa kad prica o plati. Plata je neto plata. Plata nije topli obrok, prevoz i minuli. To su DODACI NA PLATU za zavisne troškove.
Ne kiksa nego pravilno definise platu kao iznos koji im se isplati - zarada, dohodak, neto plata za isplatu, kako hoces. Ne znam da li postoji i jedna druga teritorija gdje pojedini ljudi odvojeno definisu TO od plate. U Njemackoj ljudi ne jedu pa im ne treba topli obrok? Ne koriste prevoz ili se samo pojave "beam me up" na posao? Odvajanje TO i prevoza je samo metodologija kojom se racuna plata, a gdje je iznos bez TO i prevoza nazvan platom. Neko je poredio plate u HR i BiH. Zasto porediti plate u HR (ili bilo gdje drugo) sa "platom" u BiH koja je krnja? Svugdje ima neki neoporezivi dio, ali na kraju je zbir stavki koji se isplati nazvan NETO PLATA.
Upravo tako.

@ucenik1234 ja kada kazem "plata" uvijek mislim konacni iznos koji dobijem. Odvajanje nekakvih kategorija mi je besmisleno i bespotrebno, jer sve sto dobijem su pare koje trosim kako hocu. Ovdje u AT i nema toga.. imas bruto, nakon poreza neto, i dovidjenja.

Razlika ovdje i BiH je da su mi u BiH za dane odmora skidali TO, i tu je bio relevantan.
n+1

#2853 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by n+1 »

Uvijek govorim samo neto platu i to podrazumijevam pod platom. Topli i prevoz kako cu trositi i sta cu uklopiti mimo hrane i goriva je licna stvar i dodatak, a ne regularna plata.

A ostatak plate nije lična stvar?
foton

#2854 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by foton »

U stvari bismo trebali navoditi bruto platu (opet sa TO i prevozom), jer neto plata ce zavisiti od broja djece, kredita, izdrzavanja... i za istu bruto platu, dvije osobe mogu imati razlicite neto plate.

Apsurdno je da se ni u bruto platu kao ne uracunava TO i prevoz. Bila je jednom jedna njemacka firma koja pita zasto su nam troskovi za plate veci od zbira bruto plata. Pa TO i prevoz nije u bruto plati... uglavnom ljudi su mislili da ih na pocetku neko zavlaci. I meni je logicno da je poslodavcu jednostavnije i logicnije da racuna izdatke za plate po bruto platama. Znaci mnogo je jednostavnije racunovodstvo ako znas koliko koji radnik kosta firmu, a i kad treba neko poredjenje, lakse je i pravednije izvesti iz bruto plate. Nerijetko nepismeni novinari porede nase neto satnice (bez TO i prevoza) sa bruto satnicama u inostranstvu.
Isner

#2855 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by Isner »

Isplata toplog obroka, naknade za prevoz i regresa po Federalnom zakonu nije obavezan na platu ali se podrazumjeva da ga imaju svi zaposleni u kantonalnim i entitetskim službama.. Drugim rijecima - u drzavnoj sluzbi su imali svi, kod privatnika skoro niko..
Za privatnike je ostavljen po slobodnoj volji, može a i ne mora... sjecam se da je prije deset godina dosta privatnika imalo kuhinju pa se za zaposlenike kuhali obroci umjesto isplate u novcu... Znam da su u Bingu prvih godina radnici imali kuhano umjesto toplog u novcu a u Amku umjesto para mogli su da uzmu namirnice i hranu do određenog limita...

Interesantno da niko ne spominje minuli rad...
Ajatolah_

#2856 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by Ajatolah_ »

Isner wrote: 08/06/2023 11:14 Isplata toplog obroka, naknade za prevoz i regresa po Federalnom zakonu nije obavezan na platu ali se podrazumjeva da ga imaju svi zaposleni u kantonalnim i entitetskim službama.. Drugim rijecima - u drzavnoj sluzbi su imali svi, kod privatnika skoro niko..
Naprotiv, izuzev pojedinih firmi koje imaju kantinu a koje su sigurno u debeloj manjini, svaki privatnik će iskoristiti topli obrok do maksimuma jer je legalan a jeftiniji. Nisam nikad čuo za privatnog poslodavca kojem je draže isplatiti 200 maraka plus doprinose umjesto samo 200 maraka na račun hrane. Možda tamo gdje radnik stvarno radi za minimalac bez koverti i toplog.
-Chesterfield-

#2857 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by -Chesterfield- »

Jel pricas o neto plati ili neto plata+topli+prevoz?

Masa raje ovdje kiksa kad prica o plati. Plata je neto plata. Plata nije topli obrok, prevoz i minuli. To su DODACI NA PLATU za zavisne troškove.
Ne kiksa nego pravilno definise platu kao iznos koji im se isplati - zarada, dohodak, neto plata za isplatu, kako hoces. Ne znam da li postoji i jedna druga teritorija gdje pojedini ljudi odvojeno definisu TO od plate. U Njemackoj ljudi ne jedu pa im ne treba topli obrok? Ne koriste prevoz ili se samo pojave "beam me up" na posao? Odvajanje TO i prevoza je samo metodologija kojom se racuna plata, a gdje je iznos bez TO i prevoza nazvan platom. Neko je poredio plate u HR i BiH. Zasto porediti plate u HR (ili bilo gdje drugo) sa "platom" u BiH koja je krnja? Svugdje ima neki neoporezivi dio, ali na kraju je zbir stavki koji se isplati nazvan NETO PLATA.
I ja bih volio da mi poslodavac ne isplaćuje prevoz u novcu nego da mi da gorivo i nov automobil besplatno na korištenje.
foton

#2858 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by foton »

-Chesterfield- wrote: 08/06/2023 11:39

I ja bih volio da mi poslodavac ne isplaćuje prevoz u novcu nego da mi da gorivo i nov automobil besplatno na korištenje.
Opet, mislim da je BiH jedina zemlja u kojoj se ne placa porez na sluzbeni automobil ako se koristi i kao privatni. To se definitivno mora uvesti, kao perks tax odnosno fringe benefits tax.
Hakiz

#2859 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by Hakiz »

Poenta je da ne bude plata 1.000, TO 200, prevoz 50.

Nego da ima samo plata 1.250. Tačka.
Hakiz

#2860 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by Hakiz »

Ajatolah_ wrote: 08/06/2023 11:24
Isner wrote: 08/06/2023 11:14 Isplata toplog obroka, naknade za prevoz i regresa po Federalnom zakonu nije obavezan na platu ali se podrazumjeva da ga imaju svi zaposleni u kantonalnim i entitetskim službama.. Drugim rijecima - u drzavnoj sluzbi su imali svi, kod privatnika skoro niko..
Naprotiv, izuzev pojedinih firmi koje imaju kantinu a koje su sigurno u debeloj manjini, svaki privatnik će iskoristiti topli obrok do maksimuma jer je legalan a jeftiniji. Nisam nikad čuo za privatnog poslodavca kojem je draže isplatiti 200 maraka plus doprinose umjesto samo 200 maraka na račun hrane. Možda tamo gdje radnik stvarno radi za minimalac bez koverti i toplog.
TO i prevoz ima i kod privatnika.

Regres je problem.
HelaS

#2861 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by HelaS »

Hakiz wrote: 08/06/2023 15:06
Ajatolah_ wrote: 08/06/2023 11:24

TO i prevoz ima i kod privatnika.

Regres je problem.
Jeste, jer bi "regres" trebala biti posebna nagrada poslodavca radnicima zbog produkcije njihove djelatnosti preko plana. Međutim, stvorilo se pravilo da je regres obavezna naknada poslodavca, i ona se kontinuirano provodi skoro isključivo u firmama kojima je osnivač država, dakle u budžetskim firmama, koje ne zarađuju novac, nego ga dobijaju. Postoje i vanbudžetske firme koje isplaćuju regres, ali je taj regres upravo ovo što sam napisao u prvoj rečenici - nagrada poslodavca za dobre poslovne rezultate. Kad ih nema, nema ni regresa.
-Chesterfield-

#2862 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by -Chesterfield- »

Hakiz wrote: 08/06/2023 15:04

Poenta je da ne bude plata 1.000, TO 200, prevoz 50.

Nego da ima samo plata 1.250. Tačka.
Poenta je da bude uređen i jeftin javni prijevoz kao u svim normalnim državama.
Kako da dođem na posao?

Ovaj moj rođak u Njemačkoj nema kao ja na listi naknadu za prijevoz. Ali mu je šef dao nov automobil i gorivo.
Nemam ja ništa protiv da tako bude i kod nas u BiH.

A ovih 1.250 ako pokušaju kopirati razvijene zemlje, red bi bio da idu i doprinosi na taj iznos za PIO. Na taj način bi bila veća penzija.

Ali ne vjerujem da će to biti tako...
foton

#2863 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by foton »

-Chesterfield- wrote: 08/06/2023 16:58
Poenta je da bude uređen i jeftin javni prijevoz kao u svim normalnim državama.
Kako da dođem na posao?

Ovaj moj rođak u Njemačkoj nema kao ja na listi naknadu za prijevoz. Ali mu je šef dao nov automobil i gorivo.
Nemam ja ništa protiv da tako bude i kod nas u BiH.

A ovih 1.250 ako pokušaju kopirati razvijene zemlje, red bi bio da idu i doprinosi na taj iznos za PIO. Na taj način bi bila veća penzija.

Ali ne vjerujem da će to biti tako...
A nema u Njemackoj javnog prevoza pa ljudima daju nove automobile :D :D Kod nas je jeftin gradski prevoz, istina mogao bi biti bolje povezan. Mozda kad bude skuplje registrovati, parkirati i generalno imati automobil, vise se ljudi odluci da koristi javni prevoz pa i to postane problem veceg prioriteta.

Ovo sto kazes da se ukine neoporezivi dio (koji imaju SVE normalne drzave) kako bi penzije porasle, rezultiralo bi padom penzija. Vec je sad prevelik pritisak doprinosa na plate, kad bi se jos povecao, jos vise ljudi bi islo u inostranstvo, i privlacnije bi bilo zakidati porez. Naprotiv, treba smanjiti doprinose, dozvoliti ljudima da rade, a sa vise zaposlenih bi se i prinosi povecali na odrziv nacin.
I konacno nogom u guzicu sve neradnike sa budzeta, tek bi tad vidio penzija.
ucenik1234

#2864 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by ucenik1234 »

n+1 wrote: 08/06/2023 10:33
Uvijek govorim samo neto platu i to podrazumijevam pod platom. Topli i prevoz kako cu trositi i sta cu uklopiti mimo hrane i goriva je licna stvar i dodatak, a ne regularna plata.

A ostatak plate nije lična stvar?
U penzioni staz ti ulazi gola neto plata a ne plata sa dodacima, ista stvar je i sa obracunom poreza.

Penzija ti sitra zavisi od neto plate a ne od toga sto dobijes na ruke, to je poenta price.

@Dope_Man u austriji recimo ima 14 plata po 2000 eura, to je 28k eura godisnje. U penzioni fond ulazi samo 24k eura, jer se ne racuna bozicnica i regres.

U njemackoj nemas 14 plata ali ti je svaka plata veca, tipa 2200 eura i tom slucaju. Tebi je isto, isto zaradis godišnje, ali sutra kad odes u penziju nece biti jednaka penzija u ova dva slucaja. Zato ja kazem da je plata samo neto plata.
Beli belcan

#2865 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by Beli belcan »

Evo u Sarajevu npr prosjecna plata je cirka 2200 kad se uzme u obzir i topli i dodaci , medjutim sa ovim cijenama to je od prvog do prvog, naravno uz kredit neki.
VladaFBiH

#2866 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by VladaFBiH »

foton wrote: 08/06/2023 14:23

Opet, mislim da je BiH jedina zemlja u kojoj se ne placa porez na sluzbeni automobil ako se koristi i kao privatni. To se definitivno mora uvesti, kao perks tax odnosno fringe benefits tax.
plaća se porez na dobit u BiH odavno ako ga koristiš u privatne svrhe
Bancho

#2867 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by Bancho »

Beli belcan wrote: 09/06/2023 00:05 Evo u Sarajevu npr prosjecna plata je cirka 2200 kad se uzme u obzir i topli i dodaci , medjutim sa ovim cijenama to je od prvog do prvog, naravno uz kredit neki.
Jeste ali u panjevima....prosjek u Sa je izmedju 1500 i 1800 KM.
avijon

#2868 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by avijon »

Bancho wrote: 09/06/2023 14:45
Beli belcan wrote: 09/06/2023 00:05 Evo u Sarajevu npr prosjecna plata je cirka 2200 kad se uzme u obzir i topli i dodaci , medjutim sa ovim cijenama to je od prvog do prvog, naravno uz kredit neki.
Jes al brutto :lol:
Sid the sloth

#2869 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by Sid the sloth »

Bancho wrote: 09/06/2023 14:45
2000+ sigurno.
bavi

#2870 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by bavi »

https://n1info.ba/vijesti/n1-infografik ... -sarajevo/

Oko 2000 je ovo glat sa dodacima za KS.
Tango556

#2871 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by Tango556 »

VladaFBiH wrote: 09/06/2023 14:04
foton wrote: 08/06/2023 14:23

plaća se porez na dobit u BiH odavno ako ga koristiš u privatne svrhe
Placa se u okviru plate sa porezom na dohodak I doprinosima , tj. dio je bruto plate. Naravno ako se koristi u privatne svrhe.
insaneinthebrain

#2872 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by insaneinthebrain »

Da li je poslodavac u FBiH duzan placati topli obrok radniku. Ili moze da kaze da je topli ukljucen u neto platu. :?
moee

#2873 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by moee »

insaneinthebrain wrote: 10/07/2023 13:47 Da li je poslodavac u FBiH duzan placati topli obrok radniku. Ili moze da kaze da je topli ukljucen u neto platu. :?
Koliko mi je poznato, nije dužan plaćati TO. Međutim, gotovo svi privatnici isti prikazuju kao dio ukupne plate jer se TO u visini do 1% prosječne plate (cca 12 KM/dan) ne oporezuje. Slično kao i naknada za prevoz od mjesta prebivališta do firme. Npr. ako živiš i radiš u Sa i zarađuješ 900 KM, poslodavac može da ti uplaćuje dobrinose na 600 KM, a ostatak prikaže kao TO - cca 250 KM i naknadu za prevoz - 53 KM.

Ako zarađuješ 650 KM, tu se TO ne prikazuje jer je to iznos minimalne plate na koju je obavezan platiti doprinose.
insaneinthebrain

#2874 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by insaneinthebrain »

moee wrote: 10/07/2023 17:55
insaneinthebrain wrote: 10/07/2023 13:47 Da li je poslodavac u FBiH duzan placati topli obrok radniku. Ili moze da kaze da je topli ukljucen u neto platu. :?
Koliko mi je poznato, nije dužan plaćati TO. Međutim, gotovo svi privatnici isti prikazuju kao dio ukupne plate jer se TO u visini do 1% prosječne plate (cca 12 KM/dan) ne oporezuje. Slično kao i naknada za prevoz od mjesta prebivališta do firme. Npr. ako živiš i radiš u Sa i zarađuješ 900 KM, poslodavac može da ti uplaćuje dobrinose na 600 KM, a ostatak prikaže kao TO - cca 250 KM i naknadu za prevoz - 53 KM.

Ako zarađuješ 650 KM, tu se TO ne prikazuje jer je to iznos minimalne plate na koju je obavezan platiti doprinose.
Hvala :thumbup:
team87

#2875 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by team87 »

Ne znam gdje da pitam pa kontam da je ovdje najprikladnije.

Idem na razgovor za posao u osiguravajuce drustvo, pa me zanima kolike su plate u osiguranjima? Nije pocetni nivo, ali nije ni neka direktorska pozicija, rekao bih neki visi srednji nivo sto se tice pozicija.

Ako neko radi u osiguranju ili zna nekoga koga radi, svaka informacija je dobrodosla, da znam sta da trazim :D
Post Reply