Moral je postojao mnogo prije moderne vjere (ne ubrajam primitivne vjere koje nemaju takve propise). Danasnji moralni stub (ljudski zakon) je plod visestoljetnog rada u filozofiji. Da je ostao vjerski zakon, ljudi bi jedni drugima jos uvijek odsjecali ruke, vadili oci itd.(mada su odredjeni pozitivni aspekti religije ugradjeni u moderni moral, sto dovoljno govori i da je religija imala utjecaj, a ne samo filozofija). Ako ne vjerujes u ovo, procitaj malo u knjigama historije.murat arslan wrote:To što si ti dao sebi im doktor ne daje ti za pravo da ti praviš psihološki profil drugih. Pogotovo ne onda ako si oboren argumentima.
Kakav moral bez vjere spominješ?
Pa pričaš li ti s narodom? Probaj nekoga ubijediti u nešto, ne jako važno, navodeći mu argumente. Prvo što će ti reći je: "nemoj mi filozofirat', ba". Kako naši, tako svi ostali ljudi, svako je sam za sebe najpametniji i ne postoji taj autoritet koga on previše poštuje.
Ne možeš opravdati postojanje moralnosti bez vjere u konačnu odgovornost čovjeka za ono što radi.
Samo u ovom slučaju ćeš ubijediti nekoga u nešto, inače, nikad.
Ja sam sam sebi dovoljan dokaz šta bih sve bio u stanju učiniti kada me "spopadne" huja.
Poseban je dokaz to što ja imam grižnju savjest ak nešto loše uradim.
Ako je hitler pobio x miliiona ljudi i nikom ništa, kad on umre, pa onda svako ima pravo da pobije barem nekoliko stotina.
Ako je jedna od osnova moralnosti pomoći slabijeg, kako su onda jači preživljavali ako su pomagali slabije?
Sam Darvin je rekao da su aboriđini i neka afrička plemena niža vrsta od evropljana i da će ih evropljani u skoroj budućnosti istrijebiti što dovoljno govori o moralu bez vjere.
Kolonijalizam i jeste posljedica ovakvog razmišljanja.
Apatija u kojoj se čovječanstvo danas nalazi posljedica je bezbožništva.
Ako sve ima svoj uzrok i posljedicu ili suprotnost, kao na pr. kada si žedan ima voda, gladan - hrana, umoran - odmor itd, a najveće želja svakog čovjeka je da vječno živi i ti mu oduzmeš ovu mogućnost dogmatičnim i demagoškim pristupom. Isto je i sa željom za pravdom koju svako jako priželjkuje, a svjestan je da je neće dobiti, po onome šta su ga naučili.
I još mnogo toga bi se moglo reći o evolucijskom moralu.
Darvin nije rekao da su Aboridzini i africka plemena niza vrsta, nego da su inferiorniji u smislu drustvene i ekonomske razvijenosti, sto je potpuno u pravu. I nisu istrebljeni, njihova kultura i tradicija je danas pod zastitom UNESCO-a.
Kolonijalizam nije posljedica evolucije, kolonijalizam je postojao mnogo prije evolucije. Grcka, Makedonija, Rim, Arapi, Osmanlije, Britanija, Spanija su bile kolonijalne sile jos i prije doba prosvjetiteljstva kada i nastaju velika naucna dostignuca. Ali ima nesto drugo sto je uzrok kolonijalizma, a zove se politika.
Evolucijski moral?? Ovo je kao nesto trebalo znaciti. O evolucijskom moralu se nema sta reci, jer takvo nesto ne postoji.