Evolucija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Bušman

#2851 Re: EVOLUCIJA

Post by Bušman »

murat arslan wrote:To što si ti dao sebi im doktor ne daje ti za pravo da ti praviš psihološki profil drugih. Pogotovo ne onda ako si oboren argumentima.
Kakav moral bez vjere spominješ?
Pa pričaš li ti s narodom? Probaj nekoga ubijediti u nešto, ne jako važno, navodeći mu argumente. Prvo što će ti reći je: "nemoj mi filozofirat', ba". Kako naši, tako svi ostali ljudi, svako je sam za sebe najpametniji i ne postoji taj autoritet koga on previše poštuje.
Ne možeš opravdati postojanje moralnosti bez vjere u konačnu odgovornost čovjeka za ono što radi.
Samo u ovom slučaju ćeš ubijediti nekoga u nešto, inače, nikad.
Ja sam sam sebi dovoljan dokaz šta bih sve bio u stanju učiniti kada me "spopadne" huja.
Poseban je dokaz to što ja imam grižnju savjest ak nešto loše uradim.
Ako je hitler pobio x miliiona ljudi i nikom ništa, kad on umre, pa onda svako ima pravo da pobije barem nekoliko stotina.
Ako je jedna od osnova moralnosti pomoći slabijeg, kako su onda jači preživljavali ako su pomagali slabije?
Sam Darvin je rekao da su aboriđini i neka afrička plemena niža vrsta od evropljana i da će ih evropljani u skoroj budućnosti istrijebiti što dovoljno govori o moralu bez vjere.
Kolonijalizam i jeste posljedica ovakvog razmišljanja.
Apatija u kojoj se čovječanstvo danas nalazi posljedica je bezbožništva.
Ako sve ima svoj uzrok i posljedicu ili suprotnost, kao na pr. kada si žedan ima voda, gladan - hrana, umoran - odmor itd, a najveće želja svakog čovjeka je da vječno živi i ti mu oduzmeš ovu mogućnost dogmatičnim i demagoškim pristupom. Isto je i sa željom za pravdom koju svako jako priželjkuje, a svjestan je da je neće dobiti, po onome šta su ga naučili.
I još mnogo toga bi se moglo reći o evolucijskom moralu.
Moral je postojao mnogo prije moderne vjere (ne ubrajam primitivne vjere koje nemaju takve propise). Danasnji moralni stub (ljudski zakon) je plod visestoljetnog rada u filozofiji. Da je ostao vjerski zakon, ljudi bi jedni drugima jos uvijek odsjecali ruke, vadili oci itd.(mada su odredjeni pozitivni aspekti religije ugradjeni u moderni moral, sto dovoljno govori i da je religija imala utjecaj, a ne samo filozofija). Ako ne vjerujes u ovo, procitaj malo u knjigama historije.
Darvin nije rekao da su Aboridzini i africka plemena niza vrsta, nego da su inferiorniji u smislu drustvene i ekonomske razvijenosti, sto je potpuno u pravu. I nisu istrebljeni, njihova kultura i tradicija je danas pod zastitom UNESCO-a.
Kolonijalizam nije posljedica evolucije, kolonijalizam je postojao mnogo prije evolucije. Grcka, Makedonija, Rim, Arapi, Osmanlije, Britanija, Spanija su bile kolonijalne sile jos i prije doba prosvjetiteljstva kada i nastaju velika naucna dostignuca. Ali ima nesto drugo sto je uzrok kolonijalizma, a zove se politika.

Evolucijski moral?? Ovo je kao nesto trebalo znaciti. O evolucijskom moralu se nema sta reci, jer takvo nesto ne postoji.
tranquil

#2852 Re: EVOLUCIJA

Post by tranquil »

Bušman wrote:Evolucijski moral?? Ovo je kao nesto trebalo znaciti. O evolucijskom moralu se nema sta reci, jer takvo nesto ne postoji.
Zapravo možda i postoji nešto slično, samo ne na onaj način na koji to žele predstaviti Murat i snješko...

Postoji veza između nekih pozitivnih ljudskih osobina i evolucije - naime polazi se od pojma koji se zove recipročni altruizam koji polazi od toga da jedinke pomažu drugima, i time povećavaju šansu za vlastiti opstanak, jer će im altruizam biti uzvraćen. Jedinka sa većom sklonošću ka altruizmu ima veću šansu da ostvari potomstvo. Prirodna selekcija radi.

BTW većina zadnjih postova je čisti offtopic - samo neznalice mogu dovoditi u vezu evoluciju i veliki prasak, i slične stvari. Kada bi murat pročitao nešto što nije propaganda i stvarno razumio teoriju evolucije, stidio bi se šta je ovdje pisao o amebama i "željama da im porastu ruke i oči" i ostalim neznanjem i blamovima koje je rasipao ovdje.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#2853 Re: EVOLUCIJA

Post by ladyblue18 »

Tema, Evolucija, ne vjera, ne Bog.
chengaba

#2854 Re: EVOLUCIJA

Post by chengaba »

tranquil wrote:
Bušman wrote:Evolucijski moral?? Ovo je kao nesto trebalo znaciti. O evolucijskom moralu se nema sta reci, jer takvo nesto ne postoji.
Zapravo možda i postoji nešto slično, samo ne na onaj način na koji to žele predstaviti Murat i snješko...

Postoji veza između nekih pozitivnih ljudskih osobina i evolucije - naime polazi se od pojma koji se zove recipročni altruizam koji polazi od toga da jedinke pomažu drugima, i time povećavaju šansu za vlastiti opstanak, jer će im altruizam biti uzvraćen. Jedinka sa većom sklonošću ka altruizmu ima veću šansu da ostvari potomstvo. Prirodna selekcija radi.
I knjige i knjige su posvećene tome, al' hajd... :roll:
iceman2010 wrote:I moje misljenje je da morala bez vjere nema. Moze postojati strah od posljedica koje bi nasi postupci proizveli po nas same. Ali ja da nisam vjernik ne bih vidio razlog da recimo ne ukradem, ako procjenim da necu biti uhvacen i da se nece saznati. Puno volim i zene. Varao bih zenu ako bi mislio da ona nece saznati. Sjetite se samo onog covjeka iz Gorazda. Da nije vjernik malo sutra bi vratio one pare.
Mislim da si ti malo ovdje pomješao strah od kazne (na ovom ili onom svijetu) od više sile od morala. Moral razlikuje akcije, misli, ponašanje i dr., i dijeli ih na dobre (ispravne) i loše (pogrešne). So says wikipedija.
Kao klinac sam krao kinder jaja, slikovnice i to jer sam znao da me neće niko uhvatiti, dok danas to ne radim jer se to jednostavno ne radi, takav je društveni kodeks i tim potezom ću oštetiti drugu osobu, a ne zato što me je strah Allaha ili da ću goriti do kraja univerzuma. Ako nekog klinca uhvate kako krade, i stari ubije hljeb u njemu, on neće prestati krasti zato što je postao moralan, već jer ga je strah batina...

Strah od posljedica je i dalje samo strah, to ne znači da si moralna osoba. ;-)
ja71

#2855 Re: EVOLUCIJA

Post by ja71 »

murat arslan wrote: Kakav moral bez vjere spominješ?
Pa pričaš li ti s narodom? Probaj nekoga ubijediti u nešto, ne jako važno, navodeći mu argumente. Prvo što će ti reći je: "nemoj mi filozofirat', ba". Kako naši, tako svi ostali ljudi, svako je sam za sebe najpametniji i ne postoji taj autoritet koga on previše poštuje.
Ne možeš opravdati postojanje moralnosti bez vjere u konačnu odgovornost čovjeka za ono što radi.
Samo u ovom slučaju ćeš ubijediti nekoga u nešto, inače, nikad.
Zato danas u drzavama sa visokom stopom ljudi koji se izjasnjavaju kao ateisti, poput Skandinavskih zemalja, imas najmanje kriminala.
statix

#2856 Re: EVOLUCIJA

Post by statix »

@MURAT

Ja i ti vjerovatno se ne bi slozili oko definicije religije, tako da bi prica o porijeklu bila besmislena. Recimo cak i kad bi je definisali onako kako bi tebi odgovarlo tj. Bog- poslanik-knjiga-upute po kojima se zivi, opet bi imali problem, jer elementi tvoje religije kao vjerovanja u duhove (spiritualnost, nevidljivi svijet) sezu unazad vise od 10000 godina, tako da bi to za tebe bilo previse.

Inace si napisao gomilu stvari koje su kreacionisticka propaganda, ali cak i tu si bio netacan sa tvrdjama o Dravinu, "darvinovim zirafama" (Lamark), kolonijalizmom itd... :-)

ti sa svojim vjerovanjem u 6 dana stvaranja, propustas puno veci spektakl i puno savrsenijeg Boga. Mozda su samoorganizovanost i povecanje kompleksnosti i usavrsavanje ugradjeni u univerzum, ali tebi tako ne odgovara, tebi odgovara Bog koji se mjesa u prirodna desavanja, zakone i uslisava ljudske molitve...
Bušman

#2857 Re: EVOLUCIJA

Post by Bušman »

ja71 wrote: Zato danas u drzavama sa visokom stopom ljudi koji se izjasnjavaju kao ateisti, poput Skandinavskih zemalja, imas najmanje kriminala.
Nemaju kriminala zato sto su civilizirani i imaju najuredjenije drustvo u svijetu. Nema to veze jesu li ateisti ili vjernici. Nemoj bezveze padat na nivo murata :D :D
planamac

#2858 Re: EVOLUCIJA

Post by planamac »

"Ideje se množe i razvijaju poput gena... Darvinovi zakoni evolucije bi se mogli protegnuti čak i na sam univerzum... Jedna od najvećih naučnih zagonetki jeste „informaciona rijeka“ koja teče između živih bića.“

Keri Mulis, nobelovac iz 1993. g
ja71

#2859 Re: EVOLUCIJA

Post by ja71 »

Bušman wrote:
ja71 wrote: Zato danas u drzavama sa visokom stopom ljudi koji se izjasnjavaju kao ateisti, poput Skandinavskih zemalja, imas najmanje kriminala.
Nemaju kriminala zato sto su civilizirani i imaju najuredjenije drustvo u svijetu. Nema to veze jesu li ateisti ili vjernici. Nemoj bezveze padat na nivo murata :D :D
Nisi skonto
mislio sam vise figurativno :D
Bušman

#2860 Re: EVOLUCIJA

Post by Bušman »

murat arslan wrote:[
Ne mogu se ja tebi naodgovart' jarane kad mi brišete postove.
I to ne samo moje.
Zašto onda niste izbrisali i ove odgovore na "nepostojeće" postove?
A ti vjerovatno jako dobro znaš šta je bilo prije 10 000 godina?
On nije moderator, on ti ne brise. Nisam ni ja, tako da si i od mene siguran. Zasto su moderatori obrisali, ne znam, to je njihova stvar.
"Jako dobro" niko ne zna sta je bilo prije 10 000 godina, za to je potreban stroj kao sto je vremenska masina. U odredjenoj mjeri se neke stvari znaju, ali mislim da se moze stvoriti kompletna slika o tome sta je bilo prije 10 000 godina. To je vec uradjeno u naucnim krugovima (geologija, klimatologija, zoologija, antropologija, botanika...), za sto postoje brojni tekstovi, zurnali, knjige i ostali naucni materijali koji su prosli rigoroznu recenziju.
joint union

#2861 Re: EVOLUCIJA

Post by joint union »

Jako zanimljiva tema (naravno ne ukljucujuci letece sa par procitanih knjiga)
Meni je recimo jako interesantna cinjenica da se covjek kao razumno bice (neki kazu najsavrsenije) razvio na kopnu. Poznato je da je zivot nastao u moru, pa tek milionima godina poslije "ispuzao" na cvrsto tlo. U moru su vec tada bili razvijeni kompleksni organizmi. Mada je logiku i evoluciju nezahvalno mijesati, ne mogu a da ne postavim pitanje zar nije vjerovatnije da se savrsen organizam razvije u moru? Imajuci u obzir naravno da je zivot u moru imao stotine milona godina "prednosti". Sa druge strane, imam pitanja i za sljedbenike knjige/a. Ako je ljudski rod nastao od jednog para koji su morali imati istu krvnu grupu i isti DNK (obzirom da je zana nastala od muskarca), kako su nastale ostale krvne grupe? Kako su se ljudi mnozili (incest?). Ponovo poslije potopa opet jedna porodica i opet razmnozavanje, kako? Kako uz pomoc religije objasniti postojanje izolovanih grupa ljudi koji se fizionomijom razlikuju a da se ne upadne u zamku evolucije? Pod ovim grupama mislim na npr. Pigmeje, Aboridzane ili recimo amazonska plemena koje tek danas pronalaze. Jesu li i oni nastali od Adama i Eve?
Bušman

#2862 Re: EVOLUCIJA

Post by Bušman »

joint union wrote:Jako zanimljiva tema (naravno ne ukljucujuci letece sa par procitanih knjiga)
Meni je recimo jako interesantna cinjenica da se covjek kao razumno bice (neki kazu najsavrsenije) razvio na kopnu. Poznato je da je zivot nastao u moru, pa tek milionima godina poslije "ispuzao" na cvrsto tlo. U moru su vec tada bili razvijeni kompleksni organizmi. Mada je logiku i evoluciju nezahvalno mijesati, ne mogu a da ne postavim pitanje zar nije vjerovatnije da se savrsen organizam razvije u moru? Imajuci u obzir naravno da je zivot u moru imao stotine milona godina "prednosti". Sa druge strane, imam pitanja i za sljedbenike knjige/a. Ako je ljudski rod nastao od jednog para koji su morali imati istu krvnu grupu i isti DNK (obzirom da je zana nastala od muskarca), kako su nastale ostale krvne grupe? Kako su se ljudi mnozili (incest?). Ponovo poslije potopa opet jedna porodica i opet razmnozavanje, kako? Kako uz pomoc religije objasniti postojanje izolovanih grupa ljudi koji se fizionomijom razlikuju a da se ne upadne u zamku evolucije? Pod ovim grupama mislim na npr. Pigmeje, Aboridzane ili recimo amazonska plemena koje tek danas pronalaze. Jesu li i oni nastali od Adama i Eve?
Kvalitetnija je hrana na kopnu. Puno vise slozenih proteina, masti, ugljikohidrata nego u moru (vidis da su i u moru najinteligentnije zivotinje sisari koji su nastali na kopnu). Raznovrsnija ishrana je uvijek bolja, to nutricionisti bolje znaju, ja nemam bas znanja da mogu reci kako i na koji nacin je bolja. Moze se cak i primijetiti da su zivotinje koje imaju raznovrniju ishranu inteligentnije, nego recimo one koje se hrane iskljucivo biljkama ili mesom.
GAU 8

#2863 Re: EVOLUCIJA

Post by GAU 8 »

Bušman wrote:
joint union wrote:Jako zanimljiva tema (naravno ne ukljucujuci letece sa par procitanih knjiga)
Kvalitetnija je hrana na kopnu. Puno vise slozenih proteina, masti, ugljikohidrata nego u moru (vidis da su i u moru najinteligentnije zivotinje sisari koji su nastali na kopnu). Raznovrsnija ishrana je uvijek bolja, to nutricionisti bolje znaju, ja nemam bas znanja da mogu reci kako i na koji nacin je bolja. Moze se cak i primijetiti da su zivotinje koje imaju raznovrniju ishranu inteligentnije, nego recimo one koje se hrane iskljucivo biljkama ili mesom.
toplokrvni organizmi vs. hladnokrvni organizmi. Inteligencija trazi veci mozak, samim tim brz metabolizam.
Hladnokrvni organizmi to nisu uspjeli ostvariti, ili se jednostavno toplokrvnost nije pokazala kao prednost u vodi.

Nadam se da ce drug NIN naci vremena da ovo do kraja rasvijetli, ja sam ovo onako iznio "iz glave" bez da konsultujem relevantne izvore :D
statix

#2864 Re: EVOLUCIJA

Post by statix »

Mada je logiku i evoluciju nezahvalno mijesati, ne mogu a da ne postavim pitanje zar nije vjerovatnije da se savrsen organizam razvije u moru? Imajuci u obzir naravno da je zivot u moru imao stotine milona godina "prednosti".
da se nadovezem na busmana.
Mi nismo savrsen organizam, pogotovo morfoloski i fizioloski gledano. Mentalno jesmo superiorni, ali zamisli samo kako bi bili ranjivi bez izucavanja medicine, ili kako bi lako umirali da nismo sposobni koristiti orudja i graditi sklonista, naravno sve zahvaljujuci razumu, ali koji se postepeno razvijao uz upotrebu orudja i drugih tehnika lova i gradnje, koje su se prenosile medju generacijama. Takav tok evolucije nije bio moguc u moru. Recimo cimpanza ima sposobnost da razumije mnoge stvari ziveci u gradu, ali ukoliko odraste u dzungli, ona ih nece nauciti, jer joj nisu potrebne. Kada pricamo o "kompleksnosti" ili inteligenciji, treba se uvijek sjetiti da prije nekoliko hiljada godina smo zivjeli po satorima, pecinama i drugim primitivnim gradjevinama, ali bavljanje naukom je omogucilo ovoliku distinkciju izmedju nas i zivotinja. Ne radi se o nekoj urodjenoj supersposobnosti, jer mi uglavnom naucimo vecinu stvari sto nas cini inteligentnim, ali prava misterija je nas govor, koji je omogucuio sve to. Citao sam malo o Boldvinovom efektu, ali to je vise paradigma, mislim da cemo se jos nacekati oko tacnog rjesenja te misterije.
Bušman

#2865 Re: EVOLUCIJA

Post by Bušman »

statix wrote: da se nadovezem na busmana.
Mi nismo savrsen organizam, pogotovo morfoloski i fizioloski gledano.
I ja sam planirao ovo reci pa sam zaboravio. Daleko smo mi od savrsenstva, primjera jako puno. Oko, kicma, kosti ruku, razni rudimentalni organi...
GAU 8

#2866 Re: EVOLUCIJA

Post by GAU 8 »

Bušman wrote:
statix wrote: da se nadovezem na busmana.
Mi nismo savrsen organizam, pogotovo morfoloski i fizioloski gledano.
I ja sam planirao ovo reci pa sam zaboravio. Daleko smo mi od savrsenstva, primjera jako puno. Oko, kicma, kosti ruku, razni rudimentalni organi...
Oblik i polozaj zdjelice i problemi pri porodu...
Oblik je poprimila time sto smo poceli hodati uspravno. Ali nedostatak je citav niz akrobacija koje ljudske bebe moraju izvesti kako bi izasli napolje.

Ljudska evolucija je tu sama sebi "skocila u stomak" :) sa rastom mozga imamo sve vise problema sa "normalnim" porodom.
Zdjelicna kost je primorana da se razdvoji kako bi glava novorodjenceta koje vec ima prilicno veliki mozak, mogla proci.
Da ne govorimo o samim deformitetima i stiskanjima lobanje novorodjenceta koji su takodjer neophodni i komplikovani.

Sve ovo ide u prilog kako je priroda inherentno neopredjeljena i ne planira nista unaprijed. Ide se po metodi pokusaja i pogreske.

Zato, ili cemo u buducnosti imati zene sa posebno velikim zdjelicnim kostima, ili to pak nece biti potrebno jer cemo zaobici prirodni porod recimo carskim rezom i slicno. To je recimo primjer gdje covjek aktivno utice na prirodnu selekciju. Unazad samo 100 godina, zene koje nisu "imale kvalitetne predispozicije" jednostavno su bivale eliminirane prirodnom selekcijom. Surovo, ali takva je i priroda.
dr.Gonzo

#2867 Re: EVOLUCIJA

Post by dr.Gonzo »

Veci mozak nije uvijek prednost sa stanovista opstanka vrste. Mozes imat veci mozak, i iskoristiti ga da izmislis sredstva za kontracepciju :lol:
GAU 8

#2868 Re: EVOLUCIJA

Post by GAU 8 »

dr.Gonzo wrote:Veci mozak nije uvijek prednost sa stanovista opstanka vrste. Mozes imat veci mozak, i iskoristiti ga da izmislis sredstva za kontracepciju :lol:
I tako dodjemo do filma "idiocracy" :D
bajra

#2869 Re: EVOLUCIJA

Post by bajra »

Ako ja sada mašem rukama i svi moji potomci isto to rade milionima godina poslije mene, jel to znači da će moj neki potomak dobiti krila? Isto tako se može reći i za vodu, dugo vremena u vodi ne znači da će neki moj potomak postati riba. Da bi neki organizam promjenio oblik, dobio peraje i slično. mora se njegov DNK promjenit,a da li će se DNK promjenit samo promjenom načina života, ne bih reko?
Ja nisam zagovornik ni načina stvaranja kako je to objašnjeno u kršćana, ćiribu ćiri ba i puf nešto se stvori. Pa Bog je savršen i sve što uradi postoji naučno objašnjenje. druga je stvar što su ljudi ograničeni i nikad neke stvari neće moć skontat, pa stvaranje kontaju kao puf iz ničega nešto.
Bušman

#2870 Re: EVOLUCIJA

Post by Bušman »

bajra wrote:Ako ja sada mašem rukama i svi moji potomci isto to rade milionima godina poslije mene, jel to znači da će moj neki potomak dobiti krila? Isto tako se može reći i za vodu, dugo vremena u vodi ne znači da će neki moj potomak postati riba. Da bi neki organizam promjenio oblik, dobio peraje i slično. mora se njegov DNK promjenit,a da li će se DNK promjenit samo promjenom načina života, ne bih reko?
Ja nisam zagovornik ni načina stvaranja kako je to objašnjeno u kršćana, ćiribu ćiri ba i puf nešto se stvori. Pa Bog je savršen i sve što uradi postoji naučno objašnjenje. druga je stvar što su ljudi ograničeni i nikad neke stvari neće moć skontat, pa stvaranje kontaju kao puf iz ničega nešto.
Ne. Jer to sto radis nije zbog utjecaja stresa okoline, nego zbog tvoje volje, a ona je bas nevazna u procesu evolucije. Jedino ako bi ti se smanjivale kosti ruke, a produzivale kosti prstiju, cime bi razvio krila, mozda bi mogao letjeti (a to vec predstavlja proces evolucije kako ga je definirao Darvin; ovdje ti moze geneticki inzenjerin priskocit u pomoc ako ti se bas leti :D :D ). Medjutim, to bi bilo vracanje na ono od cega je evolucija vec krenula, a to se, kako se pokazalo, nikad ne desava, jer stres okoline ne dozvoljava tako nesto. Ljudi i jesu visoko zbog slozenog sistema prednjih udova koji im omogucavaju da kucaju na tastaturi, izmedju ostalog. :D

Kako je definiran abrahamski Bog (Bog muslimana, krscana i zidova) nauka ne moze objasniti njegovo postojanje i njegov eventualni utjecaj na prirodu, jer se radi o nadprirodnom fenomenu. Nauka se ne bavi time i ne trazi objasnjenja za prirodne fenomene u nadprirodnim pojavama. Jedan od problema sa kojim se uopce ne zeli baviti je nesto sto si i sam naveo. Naime, abrahamske religije Boga definiraju kao omnipotentnog, omniscentnog i omniprezentnog, dakle savrsenog, kako to da stvari koje bi taj Bog stvorio nisu savrsene? Ovo je vise filozofska opservacija nego sto predstavlja neko naucno stanoviste. Ponavljam, nauka se ne bavi nadprirodnim stvarima.
bajra

#2871 Re: EVOLUCIJA

Post by bajra »

i evolucija je filozofija, ne može nauka dokazat evoluciju to su sve predpostavke.
Jedini vid evolucije koji priznajem je da je čovjek evoluirao u odnosu na svoje pradjedove, jer je čovjek svjesniji nekih stvari sada nego nekada prije, ali to ne znači da je inteligentniji.
tranquil

#2872 Re: EVOLUCIJA

Post by tranquil »

bajro,

Da dodatno pojasnim ovo vezano za mahanje ruku i plivanje.

Postojala je teorija evolucije prije Charlesa Darwina koja je tako nešto predlagala i zvala se "lamarkizam", po njenom glavnom proponentu - Jean-Baptiste Lamarck-u. Lamarck je upravo tvrdio da će se organizmi sami prilagođavati i da se izmjene na organizmu u toku života mogu naslijediti.

Ova teorija je totalno opovrgnuta. DNK čiju polovinu prenosimo našoj djeci je vjerovatno isti neizmijenjen DNK koji smo imali u momentu našeg rođenja! Možeš plivati cijeli život, ali će ti dijete možda biti hidrofobično! Možeš mahati rukama koliko god hoćeš, i ti i tvoji potomci kroz milion godina, krila vam neće izrasti. Kao što je neko rekao, da je Lamarck-ova teorija tačna, Jevreji bi se rađali bez viška kožice na penisu :-)

Dakle u pravu si, DNK se ne mijenja načinom života niti organizmi žele da evoluiraju. DNK se mijenja slučajno, ali je prirodna selekcija sistematska, tj ako je slučajna mutacija povoljna za organizam (što je rijetkost, ali dešava se) na taj način da jedinki i njenom potomstvu obezbijedi sigurniji život, proširiće se na cijelu populaciju ili barem na njen dio. To važi za sve karakteristike živih organizama - od ključnih kao što su krila, pluća, mozak, pa do trivijalnih - npr. sada se smatra da osobina "plave oči" potiče od jedne jedine osobe koja je živjela prije 6-10 hiljada godina, ali je eto bila estetski ugodna tako da se ta osoba, kako bi se reklo, više "povaljivala" i tako širila gen :-)

Krila kod ptica nisu misterija, samo je to malo opširna tema koja je sigurno već pomenuta i elaborirana na ovom podforumu, pa ili pretraži ili sačekaj nekog sa viškom slobodnog vremena da ti objasni.
bajra wrote:i evolucija je filozofija, ne može nauka dokazat evoluciju to su sve predpostavke.
Jedini vid evolucije koji priznajem je da je čovjek evoluirao u odnosu na svoje pradjedove, jer je čovjek svjesniji nekih stvari sada nego nekada prije, ali to ne znači da je inteligentniji.
Teorija evolucije je puno više od pretpostavke, to je dokazana i neopovrgnuta hipoteza. Ne možeš pričati da je to pretpostavka kada se u muzejima nalaze brda i brda fizičkih dokaza, ne može se to tek tako opovrgnuti sjedenjem za računarom i vaganjem tvrdnji s jedne i druge strane. Činjenica je da za dokaz evolucije postoje hiljade dokaza, a za njeno obaranje bi bio dovoljan samo jedan, ali takav još nije pronađen.
bajra

#2873 Re: EVOLUCIJA

Post by bajra »

tranquil wrote:
Dakle u pravu si, DNK se ne mijenja načinom života niti organizmi žele da evoluiraju. DNK se mijenja slučajno, ali je prirodna selekcija sistematska, tj ako je slučajna mutacija povoljna za organizam (što je rijetkost, ali dešava se) na taj način da jedinki i njenom potomstvu obezbijedi sigurniji život, proširiće se na cijelu populaciju ili barem na njen dio. To važi za sve karakteristike živih organizama - od ključnih kao što su krila, pluća, mozak, pa do trivijalnih - npr. sada se smatra da osobina "plave oči" potiče od jedne jedine osobe koja je živjela prije 6-10 hiljada godina, ali je eto bila estetski ugodna tako da se ta osoba, kako bi se reklo, više "povaljivala" i tako širila gen :-)
Vjerovatnoća da više forme života nastaju evoluiranjem je uporediva sa vjerovatnoćom da jedan tornado, brišući kroz deponiju starog gvoždja, konstruira avion "Boing 747" od materijala i starudija koje se tu nalaze.

(Fred Hoyle)
JThomas

#2874 Re: EVOLUCIJA

Post by JThomas »

sjo, travnički ćevapi od bajre... 8-) :D
Bušman

#2875 Re: EVOLUCIJA

Post by Bušman »

bajra wrote: Vjerovatnoća da više forme života nastaju evoluiranjem je uporediva sa vjerovatnoćom da jedan tornado, brišući kroz deponiju starog gvoždja, konstruira avion "Boing 747" od materijala i starudija koje se tu nalaze.

(Fred Hoyle)
Fred Hoyle je astronom. U slobodno vrijeme odbacuje sve naucne teorije koje mu padnu na pamet: evolucija, veliki prasak, opca teorija relativnosti itd. Ne bas relevantan naucni subjekt, cisto iz razloga sto ne moze sve to bolje znati od ljudi koji se bave time. Isto kao da si naveo iskaz S.Osmanagica.
Post Reply