Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post Reply
Anquilla

#2851 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by Anquilla »

I moralan i pragmatičan čin Uka koji je bio loše rješenje na čelu Vlade KS.

Nije se zanemario pritisak javnosti, činjenica je da isključivo zbog Trojke imamo tramvaje koji nisu opasnost po građane, izbori su svakako ove godine, a postavili su standard odgovornosti za sve buduće vlade.
Crvene_brigade

#2852 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by Crvene_brigade »

Oglasila se Sabina Čudić, predsjednica NS: Naša borba neće stati. I Naša stranka je nastala iz protesta...
Nakon što je premijer KS Nihad Uk (Naša stranka) dao ostavku, oglasila se njegova stranačka šefica Sabina Ćudić.

Ona je objavila da je sinoć posmatrala proteste i da je podržava mlade pa i kad protestiraju protiv njene vlade.

"Sinoć sam sa sinom stajala na raskrsnici kod Doma mladih. Jedno je proteste promatrati na ekranima ili u politički obojenim objavama za ili protiv ovih mladih ljudi, a drugo je svjedočiti njihovoj hrabrosti.

Hrabrosti da izgovore ono što mislimo - da kada izgubimo mladića koji je samo čekao tramvaj, sistem ne može nastaviti kao da se ništa nije desilo. Nardis je imao bezbroj pitanja. Nemam odgovore na sve, ali znam jedno. Kada bih birala izmedju toga da jednom bude dječak na raskrsnici na protestima ili čovjek koji se panično drži funkcije, birala bih proteste za njega. Pa čak i kada su ti protesti protiv moje vlade", navela je Ćudić.

Onda se zahvalila Uku na ostavci.

"Zato, Nihade hvala ti. Hvala ti što si preuzeo odgovornost i ponudio svoju ostavku. Uvijek si u našim privatnim razgovorima kao i profesionalnim birao poštenje i odgovornost, a ne političko kalkulanstvo. Znam za stotine tvojih čestitih poteza koje si radio u tišini i od kojih nisi želio politički profitirati. Naša stranka je nastala iz protesta i dubokog uvjerenja da preuzimanje političke odgovornosti u našoj zemlji može i mora izgledati drugačije. I nećemo stati. Naša borba za ovaj grad, za ovu državu ne staje.

Dapače.

Jer kako je jedan od osnivača Naše stranke, i potpredsjednik, franjevac, naš pokojni Boris Divković jednom prilikom rekao: 'Ni mi iz stranke, niti itko može predvidjeti hoćemo li uspjeti. Ovdje nema te računice. Ovo nije tek pokušaj nerealnih entuzijasta i zanesenjaka… Naša stranka ne čeka budućnost – hoće li je budućnost potvrditi ili demantirati. Nastojat ćemo stvoriti bolju budućnost'".
Drug Saban

#2853 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by Drug Saban »

Kenan Efendic pise "ako je Semiha trebala dati ostavku zbog Denisa, onda Uk MORA dati ostavku zbog Erdoana".

Pa dao je, ali nacin razmisljanja SDA, Semiha je TREBALA (nije ni trebala, nego opozicija rekla da treba) a ovaj MORA.
I pratioci mu pisu da je intelektualac ipo vise nam takvih treba zivio.
AmiĐa_Idriz

#2854 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by AmiĐa_Idriz »

Velkoski wrote: 15/02/2026 15:58 Pa nije hivemind, niti se na osnovu desetak postova može zaključiti šta 'forumaši hoće', pogotovo jer postoji i veliki broj onih koji pišu po dužnosti. Uglavnom, cijela ova situacija i diskurs oko iste nas poziva na temu 'kada se isplati otići', a odgovor je sada.
:thumbup:
neon-x

#2855 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by neon-x »

Vidim samo da vise necu definitivno glasati za NS dok je vodi Sabina, pa nek nastavi voditi politiku moralnog pozerstva kome je to zanimljivo. Meni u Bosni u ovakvom sistemu i okruzenju nije do skandinavskog cosplaya.

Neka djeca protestvuju, mladost je to. Ne diraj ih, nek blokiraju sve do milje volje, ali nastavi raditi svoj posao. Nemamo mi izgradjen sistem koji ce se pobrinuti za sebe i kojeg mozes demonstrativno napustati.

Ne mogu da vjerujem da se narodnjacki bruderski NiP najzrelije ponasa u svim ovim previranjima i izazovima.
Pklat4

#2856 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by Pklat4 »

Nisam fan Uka, mislim da je nesposoban, ali za ovo mu svaka čast iako je odluka možda malo i forsirana. Zelena govna ovo u životu ne bi uradili.
Qler

#2857 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by Qler »

Ma zbunjeni sad u SDA, traže pojmove, moral, ostavka... nije im jasno.. kako to, neko otišao sa pozicije...
bumerangss

#2858 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by bumerangss »

Naslovnica wrote: 15/02/2026 14:18
Haris.ba wrote: 15/02/2026 14:15 https://avaz.ba/vijesti/bih/1023550/nih ... im-ostavku
Nihad Uk zvanično objavio: Podnosim ostavku
Preuzimam odgovornost, ne bježim od nje i zato ću nastaviti voditi procese dok se ne imenuje novi premijer Kantona Sarajevo, izjavio je
Njegov najbolji potez do sada.
Ja cu opet glasati za trojku
I zbog ovog moralnog cina premijera Uka
Iako je samo cista nesreca kao u Lisabonu
Trijka je najvise uradila za obnovu javnog prevoza

Imaju moj glas :bih:
Crvene_brigade

#2859 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by Crvene_brigade »

Oglasio se i ministar saobraćaja KS Adnan Šteta: Odmah nakon nesreće ponudio sam ostavku, zamolili su me da sačekam. Odlučio sam se suočiti s krizom...
Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta (SDP) oglasio se na društvenim mrežama nakon što je premijer KS Nihad Uk podnio ostavku na to mjesto.

Njegovo saopćenje prenosimo u cjelosti.

"Odmah po saznanju da se desila tramvajska nesreća sa smrtnim ishodom, bez da sam znao šta je bilo, moja prva rečenica prema premijeru i ministrima je bila: Ja podnosim ostavku. Bez razmišljanja. Vlada je znala. Znali su i moji bliski ljudi.

Premijer i ministri su zamolili da sačekam. U tim momentima, ostavka je bila jedina ispravna odluka s moralne, ljudske strane.

S druge strane, jedino suočavanje s problemom je bilo ostati. Otići usred krize značilo bi napustiti ljude u trenutku kada im je stabilnost bila najpotrebnija. Nisam mogao izigrati odgovornost koju sam preuzeo.

Iz ovog ugla jasno vidim: ostavku je najlakše dati, najteže se suočiti sa problemom.

Niko ne zaslužuje da ostane sam kada je najteže - ni radnici, ni građani, ni saradnici. To bi bio bijeg, a ne suočavanje sa problemom. Da sam tog dana otišao izdao bih ljude koji su mi vjerovali i s kojima sam radio pet godina. Izabrao sam da izdam sebe i svoje osjećaje.

Danas, odluka je jasna, Vlada Kantona Sarajevo je pala.

Do imenovanja nove Vlade nastavit ću obavljati svoj posao onako kako sam i naučio: odgovorno i u interesu svih ljudi našeg kantona.

Tragedija koja se dogodila zauvijek je ostavila trag na svima nama. Ne postoje riječi koje mogu ublažiti bol porodice stradalog mladića. Povrijeđenoj E.J. želim što brži i uspješniji oporavak. Porodicama poginulog mladića, povrijeđenih osoba, kao i porodici vozača tramvaja, upućujem riječi podrške i snage u trenucima nezamislive boli.

Pet godina nisam samo obavljao funkciju ministra saobraćaja, živio sam je. Zajedno smo krenuli u procese za koje su mnogi govorili da su nemogući, u projekte koji su čekali 40,50,60 godina.

Nabavka novih tramvaja, novih trolejbusa, obnova tramvajske pruge, izgradnja pruge prema Hrasnici, bili su više od infrastrukturnih projekata. Bili su poruka da Sarajevo može bolje.

Put nije bio lak. Radili smo u sistemu opterećenom dugovima, zastarjelom opremom i godinama nagomilanih problema.

Radili smo uz konstantna podmetanja, prijave, prijetnje, opstrukcije, laži, spinove i podmetanja političkih stranaka, koje trebaju samo da se stide kakav su nam javni prevoz ostavile.

Svjestan sam tereta koji javna odgovornost nosi, ali i ponosan sam na sve što smo zajedno izgradili.

Ponosan sam na projekte, na timove ljudi koji su radili predano i često u izuzetno teškim okolnostima. Na svaki pomak koji je Sarajevo učinio modernijim i uređenijim gradom.

Građanima Kantona Sarajevo dugujem posebnu zahvalnost što smo godinama radili zajedno na svim projektima. Hvala na podršci. Hvala vam na kritikama. Sve to je bilo dio jednog zajedničkog puta.

Vi ste ti koji ćete uvijek biti najbolji sud o radu.

Sarajevo zaslužuje sistem koji će rasti, napredovati i biti iznad svake politike.

O političkom licemjerstvu, populizmu, pokušajima diskreditacije pozicije i opozicije - drugom prilikom", poručio je.
bumerangss

#2860 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by bumerangss »

mali_balon wrote: 15/02/2026 14:43
Prpa.ba wrote: 15/02/2026 14:43
mali_balon wrote: 15/02/2026 14:41 Samo se kaciti na tebe I bulazniti.....pa eto najodogovorniji u vladi podio ostavku....ko jos treba...
Jesi li svjestan da sam napisao da mislim da nije trebao podnositi ostavku? :-)
Pa ja te pitam ko je trebao ako on nije
Direktor grasa
CrazyDiablo

#2861 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by CrazyDiablo »

Nista od ovog nema, samo suplja i dalje ove vlade..
Hakiz

#2862 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by Hakiz »

bumerangss wrote: 15/02/2026 17:09

Direktor grasa
Upravo.

Nadam se da Skupština KS neće prihvatiti ostavku.

Znaju li ova djeca šta da rade ako sve natjeraju da odu sa pozicija? Za šta protestuju? Hoće li oni na vlast? SDA? Razumijem ljutnju, ali, ima li ikakvog plana?

Ko je iza ovih protesta? Niko? Ako je niko, šta ta djeca hoće?

A ako je neko, onda da znamo ko je.
Naslovnica

#2863 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by Naslovnica »

bumerangss wrote: 15/02/2026 16:36
Naslovnica wrote: 15/02/2026 14:18
Njegov najbolji potez do sada.
Ja cu opet glasati za trojku
I zbog ovog moralnog cina premijera Uka
Iako je samo cista nesreca kao u Lisabonu
Trijka je najvise uradila za obnovu javnog prevoza

Imaju moj glas :bih:
+1
Crvene_brigade

#2864 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by Crvene_brigade »

Ko će formirati novu Vladu KS: Kakav je trenutno raspored snaga u Skupštini KS? Ko može formirati novu Vladu, ako se uopće bude formirala...
Ostavkom Nihad Uka na poziciju premijera Kantona Sarajevo, pala je cijela Vlada. To znači da je otvoren put za imenovanje nove.

Pitanje je sad ko će i dali će uopće skupiti 18 glasova za formiranje nove skupštinske većine koja će onda predložiti mandatara za sastav nove Vlade KS.

Trojka trenutno nema potrebnih 18 glasova, bez nezavisnih zastupnika, da formira novu većinu.

Evo kako stvari stoje.

NiP ima pet zastupnika. SDP ima sedam zastupnika, a Naša stranka četiri. To je dakle 16 glasova.

Trojka je u proteklom periodu održavala većinu zahvaljujući nezavisnim zastupnicima.

Kakva je situacija sa drugim blokom, onim koji gravitira oko SDA?

SDA ima sedam zastupnika, DF četiri, a SBiH tri. Dakle 14 zastupnika.

Ostaje još pet zastupnika koji su 'samostalni' i koji ovdje mogu napraviti prevagu.

Prema našim informacijama, unutar Trojke ne postoji još plan da li će se praviti nova vlast ili će ova trenutna nastaviti raditi u tehničkom mandatu.

SDA će vjerovatno pokušati sa SBiH-om i DF-om privući 'samostalne' zastupnike kako bi formirala neku većinu.

Preneseno sa portala Rapport.
talijan97

#2865 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by talijan97 »

Crvene_brigade wrote: 15/02/2026 21:31 Ko će formirati novu Vladu KS: Kakav je trenutno raspored snaga u Skupštini KS? Ko može formirati novu Vladu, ako se uopće bude formirala...
Ostavkom Nihad Uka na poziciju premijera Kantona Sarajevo, pala je cijela Vlada. To znači da je otvoren put za imenovanje nove.

Pitanje je sad ko će i dali će uopće skupiti 18 glasova za formiranje nove skupštinske većine koja će onda predložiti mandatara za sastav nove Vlade KS.

Trojka trenutno nema potrebnih 18 glasova, bez nezavisnih zastupnika, da formira novu većinu.

Evo kako stvari stoje.

NiP ima pet zastupnika. SDP ima sedam zastupnika, a Naša stranka četiri. To je dakle 16 glasova.

Trojka je u proteklom periodu održavala većinu zahvaljujući nezavisnim zastupnicima.

Kakva je situacija sa drugim blokom, onim koji gravitira oko SDA?

SDA ima sedam zastupnika, DF četiri, a SBiH tri. Dakle 14 zastupnika.

Ostaje još pet zastupnika koji su 'samostalni' i koji ovdje mogu napraviti prevagu.

Prema našim informacijama, unutar Trojke ne postoji još plan da li će se praviti nova vlast ili će ova trenutna nastaviti raditi u tehničkom mandatu.

SDA će vjerovatno pokušati sa SBiH-om i DF-om privući 'samostalne' zastupnike kako bi formirala neku većinu.

Preneseno sa portala Rapport.
Mislim da je Kapidžić nedavno na gostovanju govorio kako im ne pada na pamet preuzeti 'vruć krompir'.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#2866 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by sime_cipol »

bumerangss wrote: 15/02/2026 17:09

Direktor grasa
Prvi i jedini.
Da ne govorim da bi trebao zavrsiti i u sudnici.
akcid

#2867 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by akcid »

Hakiz wrote: 15/02/2026 17:24
Znaju li ova djeca šta da rade ako sve natjeraju da odu sa pozicija? Za šta protestuju? Hoće li oni na vlast? SDA? Razumijem ljutnju, ali, ima li ikakvog plana?

Ko je iza ovih protesta? Niko? Ako je niko, šta ta djeca hoće?

A ako je neko, onda da znamo ko je.
Svetlana Nedimović
pemanapemani

#2868 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by pemanapemani »

Qler wrote: 15/02/2026 16:36 Ma zbunjeni sad u SDA, traže pojmove, moral, ostavka... nije im jasno.. kako to, neko otišao sa pozicije...
:thumbup:
black64

#2869 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by black64 »

steta je trebao dati ostavku, direktor grasa,
prije njega ministar komunalne privrede i direktor kjkp rad,
prije toga ministrica hota-muminovic
uk nije trebao biti premijer

velika je razlika trenutnog saziva vlade trojke u odnosu na period 2018-2022, izuzev par imena ostalo talašika

svejedno nedo Bog da nam je Zahiraga premijer...
Edin H.

#2870 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by Edin H. »

JoseMujica wrote: 16/01/2025 15:25
Styling wrote: 16/01/2025 13:33 Za to vrijeme IZ dere sa cijenama dženaza. Ako nisi član IZ odmah 800 maraka skuplje.
neka deru koga mogu...što jedan moj jaran reče: Nas libo tuki, bili smo u Alijinoj vojsci, nas će kanton ukopat...naše je samo da umremo :lol:
Joj… :-)
made_in_sarajevo

#2871 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by made_in_sarajevo »

Nece sda sad u vlast. Pa u koroni su pobjegli, sjetite se cirkusa koji su napravili. Znaju oni da je sad guravo i radno i tu nemaju sta traziti.kad prodje 2 mjeseca i zaboravi se onda ce oni napasti
DebelinJoe

#2872 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by DebelinJoe »

Edin H. wrote: 15/02/2026 22:29
JoseMujica wrote: 16/01/2025 15:25
Styling wrote: 16/01/2025 13:33 Za to vrijeme IZ dere sa cijenama dženaza. Ako nisi član IZ odmah 800 maraka skuplje.
neka deru koga mogu...što jedan moj jaran reče: Nas libo tuki, bili smo u Alijinoj vojsci, nas će kanton ukopat...naše je samo da umremo :lol:

Joj… :-)
Moj otac, borac prvog korpusa od prvog do zadnjeg dana, umro 2022. Za dzenazu i prateće ceremonije me oderali i Islamska zajednica i jedileri i likovi koji kontrolišu groblje i klesar...Mislio sam da će ocu kanton/država platiti nišan nadgrobni spomenik, nekako mi se to činilo logičnim da država makar taj nišan i to najjednostavniji i najjeftiniji. Hoće šipak. Pisao mailove onom ćelavom kantonalnom ministru, jok...Niti na jedan mail niti na poruku na društvenom mrežama mi nije odgovorio.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#2873 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by malakh »

uk i nasa stranka su nesto izigrali sdp. vidim po reakcijama sdpovaca da su ostali izbenadjeni i uvrijedjeni.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#2874 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by sime_cipol »

made_in_sarajevo wrote: 15/02/2026 22:36 Nece sda sad u vlast. Pa u koroni su pobjegli, sjetite se cirkusa koji su napravili. Znaju oni da je sad guravo i radno i tu nemaju sta traziti.kad prodje 2 mjeseca i zaboravi se onda ce oni napasti
Prihvatili ne prihvatili, bili ne bili vlast, oni u kantonu ne mogu proci narednih 10 godina.
made_in_sarajevo

#2875 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by made_in_sarajevo »

Molim da mi prpa, lsd, archi i ostali sda borci objasne, kakve veze ima pitanje neuvazene sebije za tajne ugovore i ovom tramvajskom nesrecom? Ah da trojka koristi ovo za politicko prepucavanje.

Bar sebiji prevedite ugovore sa engleskom da se ne ofira o tajnim ugovorima sa evropskom razvojnom bankom, a i erdogana pljuje jer je turska firma radila, zaigrala se malo ma ja.
Post Reply