Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
nepoznati988

#2851 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by nepoznati988 »

Radio Sarajevo wrote:
Ne mora svako studirati ETF, ima i drugih fakulteta na koje se uvijek može upasti. A može se i preći s vanrednog na redovni studij. Itakodalje.

Idi u Švabiju i trljaj guze bakama i dedama, možda ti bude bolje.
Umjesto ovih intelektualnih vjetrova zmalio bih te da nam preracunas i doktorski studij.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2852 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

Prijatelj iz njemacke je tek sa 27 upisao fakultet nakon sto je radio i malo zaradio... inace rodjen u njemackoj, tamo odrastao i isao u skolu, roditelji mu otisli davne 76te tamo

Samo je u bosni kasno za sve i sramota da te ko ne vidi jbt... :skoljka:

Etf sarajevo doktorat 4x7000, ne znam ima li kakve stipendije i slicno
Imam uslove da upisem, gledao zadnje dvije godine i skupo mi je jos
Svi iz sarajeva idu ili Zagreb ili Novi Sad doktorat
Last edited by mk ultra on 31/12/2018 20:36, edited 1 time in total.
nepoznati988

#2853 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by nepoznati988 »

mk ultra wrote:Prijatelj iz njemacke je tek sa 27 upisao fakultet nakon sto je radio i malo zaradio... inace rodjen u njemackoj, tamo odrastao i isao u skolu, roditelji mu otisli davne 76te tamo

Sta 4x, zar nije 3x

E sad neka onaj gore mudrac izracuna koliko dugo u bosni miras gladovati, zajedno sa porodicom da bi platio skolovanje.
mk ultra

#2854 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

nepoznati988 wrote:
mk ultra wrote:Prijatelj iz njemacke je tek sa 27 upisao fakultet nakon sto je radio i malo zaradio... inace rodjen u njemackoj, tamo odrastao i isao u skolu, roditelji mu otisli davne 76te tamo

Sta 4x, zar nije 3x

E sad neka onaj gore mudrac izracuna koliko dugo u bosni miras gladovati, zajedno sa porodicom da bi platio skolovanje.
3 godine po 7000i disertacija sa komisijom 7000
uglavnomja

#2855 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

nepoznati988 wrote: Rijetki se mogu uvaliti u redovne. Uglavnon je to samofinansirajuci tako da tvoja racunica sada drugacije izgleda

.
eno sad :-)

besplatno skolovanje se odnosi na redovno skolovanje, cak i ko polaze razrede u srednjoj skoli - placa
jer to nije redovno

u redovne studente idu ucenici sa vrlodobrim i odlicnim uspjehom, u pravilu
ne znam kako ce (a i sta ce) neko sa dvicama iz srednje na faksu?

drzava je svima omogucila istu startnu poziciju sto se tice pristupa obrazovanju

sto svako nema mogucnoat da to iskoisti maksimalno nije u domenu "besplatnog obrazovanja" nego je neka druga tema ili teme :|
nepoznati988

#2856 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by nepoznati988 »

uglavnomja wrote:
nepoznati988 wrote: Rijetki se mogu uvaliti u redovne. Uglavnon je to samofinansirajuci tako da tvoja racunica sada drugacije izgleda

.
eno sad :-)

besplatno skolovanje se odnosi na redovno skolovanje, cak i ko polaze razrede u srednjoj skoli - placa
jer to nije redovno

u redovne studente idu ucenici sa vrlodobrim i odlicnim uspjehom, u pravilu
ne znam kako ce (a i sta ce) neko sa dvicama iz srednje na faksu?

drzava je svima omogucila istu startnu poziciju sto se tice pristupa obrazovanju

sto svako nema mogucnoat da to iskoisti maksimalno nije u domenu "besplatnog obrazovanja" nego je neka druga tema ili teme :|
Jest na fakultetima koje niko nece i koji studente love po ulicama i sa cijom diplomom u pravilu.mogu....
uglavnomja

#2857 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

ne kontam :roll:

svako bi trebao da se upise na faks na koji zeli, bez obzira na prosjek ocjena is srednje?

to je poenta?

to nikad nije moglo, ni u onom sistemu
cak ni odlican uspjeh nije bio dovoljan, uvijek je bilo onih koji su imali prosjek 5,0 za 12 godina skolovanja, plus nagrade, takmicenja isl.
nepoznati988

#2858 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by nepoznati988 »

uglavnomja wrote:ne kontam :roll:

svako bi trebao da se upise na faks na koji zeli, bez obzira na prosjek ocjena is srednje?

to je poenta?

to nikad nije moglo, ni u onom sistemu
cak ni odlican uspjeh nije bio dovoljan, uvijek je bilo onih koji su imali prosjek 5,0 za 12 godina skolovanja, plus nagrade, takmicenja isl.
Poenta je da na fakultetima koji vrijede uletiti u refovne je isto sto i dobiti bingo kod hazima. Samofinansirajuci i vandredni su realnost za veliku vecinu studenata.
nepoznati988

#2859 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by nepoznati988 »

uglavnomja wrote:[quote=

|
Je li ovo sarkazam, nekakav vic ili fakat mislis da to tako funkcionise?
uglavnomja

#2860 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

nepoznati988 wrote:
uglavnomja wrote:[quote=

|
Je li ovo sarkazam, nekakav vic ili fakat mislis da to tako funkcionise?
ne, apsolutno ne

ti imas pristup obrazovanju, ali je individualno da li ces ga i kako iskoristiti i da li ces dobiti bas ono sto zelis

ne moze svako, nikada nije mogao niti ce ikada moci upisati ono sto zeli

broj mjesta na top fakultetima je limitiran, uslovi su postavljeni ... borba je, bila i bice
najbolji fakulteti za najbolje ucenike

vidim da te ova tema pogadja, previse si subjektivan i licno je ... zao mi je
tako da necu vise o tome
kloniran

#2861 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by kloniran »

uglavnomja wrote:
nepoznati988 wrote:
uglavnomja wrote: Je li ovo sarkazam, nekakav vic ili fakat mislis da to tako funkcionise?
ne, apsolutno ne

ti imas pristup obrazovanju, ali je individualno da li ces ga i kako iskoristiti i da li ces dobiti bas ono sto zelis

ne moze svako, nikada nije mogao niti ce ikada moci upisati ono sto zeli

broj mjesta na top fakultetima je limitiran, uslovi su postavljeni ... borba je, bila i bice
najbolji fakulteti za najbolje ucenike

vidim da te ova tema pogadja, previse si subjektivan i licno je ... zao mi je
tako da necu vise o tome
Teza ti apsolutno nije tačna, štaviše velika laž i obmana!
uglavnomja

#2862 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

dobro
kloniran

#2863 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by kloniran »

ozbiljno ti kažem

Gimnazijalac sa 5,0 prosjekom i npr. elektrotehničar sa 5,0 prosjekom nisu isto vrednovani pri upisu na elektrotehnički fakultet.
Gimnazijalac u startu ima 5 bodova više, a 5 bodova mnogo znači u konačnici hoćeš li upasti na redovne ili nećeš, posebno onima sa manjim prosjekom.
A razlika između upisa redovnog i paralelnog kad sam ja pokušavao je bila okruglo 2300KM, a tih 5 bodova mi je presudilo.
I onda na prvom semestru pola tih gimnazijalaca otpadne i tako uzmu mjesto nekome ko bi završio taj fakultet.

A tako je na svim tehničkim fakultetima.
Društvene neću da komentarišem jer ih je dobar broj apsolutno nepotreban u broju i kvotama u kojim su sada.

Sretna nova godina!
mk ultra

#2864 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

kloniran wrote:ozbiljno ti kažem

Gimnazijalac sa 5,0 prosjekom i npr. elektrotehničar sa 5,0 prosjekom nisu isto vrednovani pri upisu na elektrotehnički fakultet.
Gimnazijalac u startu ima 5 bodova više, a 5 bodova mnogo znači u konačnici hoćeš li upasti na redovne ili nećeš, posebno onima sa manjim prosjekom.
Ne izmisljaj gluposti
http://upis.etf.unsa.ba/?dates

Ovako je bilo u zadnjih xx godina
Ili se nisi upisivao ili si jedne godine imao manje od 5.0
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2865 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Domaci izdajnik »

Radio Sarajevo wrote:
Ti očigledno dalje od Sarajeva nikad nisi prihajao...

Ja sam magistrirao u Amsterdamu, i to je trajalo godinu i po jer me zajebavao jedan predmet pa sam ga morao ponoviti.

Trebalo mi je minimalno hiljadu eura mjesečno, i to da jedva preživljavam, samo za život. Pored toga, školarina me koštala 1800 godišnje, i to samo zato što sam došao preko žene, pa sam imao njena prava, a inače bi bilo 12.000 eura godina.

Uporedi to i studij u Sarajevu, pa izračunaj. Uzmi kalkulator ako ne znaš rukom.
Pa i nisam iskreno, ja sam iz BL to je ovamo.... :mrgreen:
Jel ti poredis skolarinu od 1800 eura godisnje u NL na njen standard i 2300 KM na BH standard :? Mama molim te... :-) I sto neko rece ko ne moze upisati i zavrsiti fax treba da radi za robovlasnika :? Eto zavrsis taj besplatni i odmah dobijes posao u struci, dobru platu, telefon, kancelariju, vozaca, svalerku.....Joj sto volim ovu dijasporu, sve uspjesni strucnjaci jebo Gejtsa :run:
uglavnomja

#2866 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

kloniran wrote:ozbiljno ti kažem

A razlika između upisa redovnog i paralelnog kad sam ja pokušavao je bila okruglo 2300KM, a tih 5 bodova mi je presudilo.
I onda na prvom semestru pola tih gimnazijalaca otpadne i tako uzmu mjesto nekome ko bi završio taj fakultet.

A tako je na svim tehničkim fakultetima.
Društvene neću da komentarišem jer ih je dobar broj apsolutno nepotreban u broju i kvotama u kojim su sada.

Sretna nova godina!
ovo prvo mi je nevjerovatno

vajda se polaze prijemni, a bodovi su svugdje isti

ali nebitno, ne znam kako to sad hoda

penta je da vi, vas nekoliko ovdje, pod obrazovanjem smatrate samo vase izabrane fakultete, naravno tehnicke, vrlo trazene i popularne

sorry, ne pise da drzava omogucava "besplatno tehnicko obrazovanje" ili obrazovanje po svacijoj licnoj zelji na izabranom fakultetu, nego besplatno obrazovanje
a obrazovanje su i levatski nepotrebni glupi i besmisleni drustveni fakulteti

konkurencija je svugdje u zivotu, tako i za upis na faks

ako se ne upises na zeljeni faks - nisi izgubio mogucnost da se fakultetski obrazujes na drugom faksu

hebote, dijete se ne moze upisati u najblizi vrtic jer nema mjesta, pa ga roditelji vozikaju po gradu ...
u srednju se upisujes po prosjeku ocjena iz osnovne
na faks - prosjek srednje

jedino se u onovnu mozes upisati gdje hoces - tu nema limita, bar nije bilo
insomnia78

#2867 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Nema kurac. Moras u najblizu
Radio Sarajevo

#2868 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Lajavikrelac wrote:
Radio Sarajevo wrote:
Ti očigledno dalje od Sarajeva nikad nisi prihajao...

Ja sam magistrirao u Amsterdamu, i to je trajalo godinu i po jer me zajebavao jedan predmet pa sam ga morao ponoviti.

Trebalo mi je minimalno hiljadu eura mjesečno, i to da jedva preživljavam, samo za život. Pored toga, školarina me koštala 1800 godišnje, i to samo zato što sam došao preko žene, pa sam imao njena prava, a inače bi bilo 12.000 eura godina.

Uporedi to i studij u Sarajevu, pa izračunaj. Uzmi kalkulator ako ne znaš rukom.
Pa i nisam iskreno, ja sam iz BL to je ovamo.... :mrgreen:
Jel ti poredis skolarinu od 1800 eura godisnje u NL na njen standard i 2300 KM na BH standard :? Mama molim te... :-) I sto neko rece ko ne moze upisati i zavrsiti fax treba da radi za robovlasnika :? Eto zavrsis taj besplatni i odmah dobijes posao u struci, dobru platu, telefon, kancelariju, vozaca, svalerku.....Joj sto volim ovu dijasporu, sve uspjesni strucnjaci jebo Gejtsa :run:
Najbolji su mi ovi što odmah počnu o standardu.

Druže ili drugarice,

€ 1800 je REDOVAN studij, koji je u Bosni 100 ili 200 KM. Ako je 200 KM, to znači da je u Holandiji 18 puta skuplji, danas i više od toga.

Vanredan studij je 12.000 eura godina, i to većina Holanđana u tim godinama ne može sebi priuštiti.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#2869 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Matijevic_Vlado »

Moli se dijaspora da smanji ribu.
Radio Sarajevo

#2870 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Dakle, koliko sam shvatio, ljudi kojima Bosna ne valja žele sljedeće...

1. Besplatno visoko obrazovanje
2. Iste uslove za dobre i loše učenike pri upisu na fakultet
3. Fenomenalne učionice, kompjutere i sve što je potrebno za studij
4. Posao u struci nakon završenog fakulteta, s platom kao tri prosječne
5. Besplatno zdravstvo
6. Nečekanje u redu kod doktora
7. Najbolju opremu i stručnjake

Dragi moji, ovo nema nigdje. Ali nigdje :)
Atego

#2871 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Atego »

Sapna_TZ wrote:Iluzorno je ocekivati da se moze porediti jedna drzava kao sto je Njemacka u bilo kojem aspektu sa Bosnom. :bih:
Dok vi gledate u dzezvu kaHve i photoshopirate slike seher Sarajeva pod snijeznim smogom, neki ljudi su odlucili da stvore nesto od svog zivota.

Ne moze niko normalan ostati i zivjeti u drzavi gdje brat mrzi brata radi 3 cm zemlje, i gdje jos postoje sredine i ljudi koji zive u ubjedjenju da zenska djeca ne trebaju ici u skolu i gdje u svakoj drugoj drugoj kuci 3 generacije junaka zive u kuci bez fasade i bez normalnog grijanja.
Pa bolan, stoka lozi poderane gace.
Ne pricaju u familiji vec se godinama sude po viserangiranim institucijama zbog vocke.
Dodaj na to jos cuveni sindrom mahale od koje normalan covjek ne moze zivjet i komsinicu koja zna u kakvom si polozaju sinoc otpustio svoje govno u Wc - skoljku i kolika ti je rata za kredit i koji si kondom prekjucer koristio dok si zenu varao sa krezavom konobaricom iz cevabdzinice.

Nazadna drzava sa jos nazadnijim ljudima.

Dovoljno vam je otici u rubne dijelove Sarajeva i vidjeti da tu zive ljudi koji su dosli iz jako cudnih sredina koji vuku jos cudnije navike sa sobom.
I onda na to dodas cinjenicu da zivis u drzavi u kojoj mozes biti samo - konobar.
Ma nego, samo konobar. Nije to lose, za 5 stoja kermi ti se vise ne dopada zivjeti, jer svakako si osudjen da odumres u zatucanoj sredini sa totalno retardirano-primitivnim ljudskim pojavama koji udisu isti ovaj pogani zrak kao i ti.

I sta onda da ocekujes?

Ostani u Bosni i ne gine ti da guras kolica po Bingu za 450 KM (ako se naguzis poslovodji da ti ponudi ugovor) i da se nadas da ces moci kupiti
auto - olupinu sa otpada u Rajlovcu sa prekucanom sasijom i lazne registracije jer je nemoguce platiti istu ako nemas stelu u MUPU!

I tako ti prolaze dani, mjesecima cekas na termin u ambasadi i nadas se da ce te prosrati i da ces konacno pobjeci od primitivnog polusvijeta koji se sjatio u gradove, a da je bilo imalo pameti i srece ostali bi u rupama u kojima su zivjeli i isli bi 2 puta godisnje na obliznju stocnu pijacu da pazare coravog horoza i prosuhlu kokos koja nosi defektna jaja.

Ovako godine prolaze i nista se bitno ne desava, mahala te i dalje traca a ti se nadas da ces sljedecih 40 godina provesti u normalnom drustvu gdje ces zaboraviti maternji jezik kojim govoris.
Pogano je ovo sve.
Isto kao sto je index zagadjenja trenutno 460 , jos su zagadjeniji ljudi sa kojima si okruzen.
Bjezi bolan, to je sve krezavo i polupismeno.
Nema pomoci ovom narodu, nema.
I sta ako ostanes ovdje?
Ozenit ces neku seosku kozu sa pokvarenim kutnjacima i zagorcat ce ti zivot do zla Boga!
Dovedi je materi kuci, eto ti recepta za propast. Ni srece ni pameti sa njom, jos kad ti uvali dijete ode ti zivot u 3 pm!

Zato je bolje put pod noge, i valjda ce neka nafaka pljunut onoga ko se usudi da ode! :run:
slikovito i istinito :thumbup: (plavim slovima markirani biseri na koje sam se glasno nasmijao :lol: )
zrakomlat

#2872 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by zrakomlat »

Radio Sarajevo wrote:Dakle, koliko sam shvatio, ljudi kojima Bosna ne valja žele sljedeće...

5. Besplatno zdravstvo

Bila je jedna. Moglo se i na klupi spavat :D
uglavnomja

#2873 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

zrakomlat wrote:
Radio Sarajevo wrote:Dakle, koliko sam shvatio, ljudi kojima Bosna ne valja žele sljedeće...

5. Besplatno zdravstvo

Bila je jedna. Moglo se i na klupi spavat :D

u svakom mom postu na ovu temu pise da niikad nije moglo (kao sto ne moze sada niti ce ikada moci) cak ni u onom sistemu

znaci, moglo se spavat' na klupi (cak i pred faksom :D ), ali upisati tezi i popularniji faks bez bar odlicnog uspjeha prosjek 4,5 -- njet :-)
a za neke ni to nije bilo dovoljno
espn

#2874 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

Dobra je Bosna prema nekim pisanjima ovdje nije najsiromašnija država Evrope i svijeta.
HAVANA

#2875 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Evo dodjite malo u atinu da vidite jada i cemera u centru grada.Sta je ovo tito te jebo mrtvi. :shock: A nek mi jos jednom neko kaze da je sarajevo skupo za pojesti,popiti...jel ono neko reko ovde? Cuj skupo :lol: Al fakat sad shvatam onu propo ko grcka.Ni na filmu nisam vidio vise ljudi koji spavaju na ulici,smeca i zgrada koje samo sto ne padnu na glavu prolaznicima.Mrtvi centar,na koju god stranu... :? Vidio sam u mnogim gradovima ovakve kvartove,nije mi to nesto cudno ali ovo je citav jebeni centar,nevjerovatno.Duz Emrou kompletne ne skreci ni lijevo ni desno...a i po njoj samoj ih bruku pod dekama lezi. :(
Post Reply