Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Thorgerson

#2851 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Thorgerson »

Ja razumijem da je svaki udar, u vidu poreza, bolan.

Medjutim, gledam neki dan onoga vlogera koji brblja nesta u smislu drzava mu nista nije dala. I ono, svi ga podrzavaju jer niko od njih ne zna ni sta je drzava, ni kako jedna drzava funkcionise itd...a voljeli bi da imaju drzavu.

Paša moj, šta je meni država ova dala? Ništa. Isto kao i tebi. Ali vidi čuda ja plaćam porez. Nista, apsolutno nista ni ja nisam dobio od drzave. Cak sam i fakultet morao platiti, jbg pao na prijemnom bilo boljih od mene. Nasao posao u privatnom sektoru i citav zivot radim, dakle od drzave bukvalno nisam 1 KM dobio. Nista.

Nek mi navede neko u cemu je razlika to sto sam ja SAM nasao posao ovdje, i sto oni SAMI nadju posao vani kao freelanceri. Jer eto toliko se istice SAMI, SAMI...isto kao da sam ja lezo kuci, a poslodavci mi hodali oko kuce i ganjali me.

Znači u istoj sam poziciji kao i on.

Pa jbt volio bih i ja da ne moram davati zajedno sa svojim poslodavcem blizu 70% nameta, ali ih dajem.

Mozda bas od takvih ocevi i majke primaju penziju, koju im ja zaradjujem - a njihova djeca to ne zele.

Ja sam samo za jednakost. Ako nece oni placati poreze, onda necu ni ja da ih placam. Svaki od tih blogera, kuraca, palaca zna otici doktoru, zna se voziti cestama (kakve su takve su), zna koristiti infrastrukturu drzave (kakva je takva je), ali ce srat na sve to i pri tom se buniti.

I sutra kad bude trebao ici u penziju, ja cu mu je zaraditi. Pa nije ni to fer.
Last edited by Thorgerson on 01/08/2018 15:44, edited 1 time in total.
tester33

#2852 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by tester33 »

NikolaKZ91 wrote:Ma poenta ovoga je da iako si sam sebi nasao posao i nezavistan si od bilo cijih uticaja ovde, ne daju ti da zaradjujes neku prosjek platu jer izgubise ljude koji ce da rade za 400 KM. Dakle nema veze sto ti godinama ne daju posao, sto si sam naucio svoju vjestinu, sto ti oni nisu posredovali u zaposljavanju i sl, ti njima moras to sve poplacati da ti se na kraju krajeva nece ni isplatiti raditi preko neta vec ces otici u fabriku da radis za 4 stoje. Jer neko ko frilensanjam zaradi 500 njemu ce plata biti, kolko 300 kad isplaca doprinose i poreze. Ovi sto zaradjuju vise, isto ce raditi ko programeri za neke domace firme jer ce imati doprinose i vecu platu nego da rade kao frilenseri. Znaci poenta, ne damo ti da zivis normalno i gotovo, ima da rintas za 400! Neka bae urede da ljudi imaju taj minimalac kolko je vec a ne da placam doprinose ako zaradim 500 pa kad sve poplacam ostane 250.

Vidim da nisi naucio "o ovom drustvu". Ovo drustvo je "puna sadista", prema mojoj gruboj procjeni jedno 90%.... a svi se foliraju kako mrava nisu zgazili u zivotu. Da je taj "sadizam" na 30% .... ova zemlja bi napredovala kao i drustvo.
TheGodfather001

#2853 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by TheGodfather001 »

Thorgerson wrote:Ja razumijem da je svaki udar, u vidu poreza, bolan.

Medjutim, gledam neki dan onoga vlogera koji brblja nesta u smislu drzava mu nista nije dala. I ono, svi ga podrzavaju jer niko od njih ne zna ni sta je drzava, ni kako jedna drzava funkcionise itd...a voljeli bi da imaju drzavu.

Paša moj, šta je meni država ova dala? Ništa. Isto kao i tebi. Ali vidi čuda ja plaćam porez. Nista, apsolutno nista ni ja nisam dobio od drzave. Cak sam i fakultet morao platiti, jbg pao na prijemnom bilo boljih od mene. Nasao posao u privatnom sektoru i citav zivot radim, dakle od drzave bukvalno nisam 1 KM dobio. Nista.

Pa jbt volio bih i ja da ne moram davati zajedno sa svojim poslodavcem blizu 70% nameta, ali ih dajem.

Mozda bas od takvih ocevi i majke primaju penziju, koju im ja zaradjujem - a njihova djeca to ne zele.

Ja sam samo za jednakost. Ako nece oni placati poreze, onda necu ni ja da ih placam. Svaki od tih blogera, kuraca, palaca zna otici doktoru, zna se voziti cestama (kakve su takve su), zna koristiti infrastrukturu drzave (kakva je takva je), ali ce srat na sve to i pri tom se buniti.

:thumbup: Samo ovaj TZovac ne vidi stvari tako... On više gleda situaciju iz parazitske perspektive. Iz moje plate se izdvoji 68% po raznim osnovama, niko me ne pita, samo izvještaj stigne i maši ušima, ali on je poseban, platio čovjek registraciju za vozilo i to je dovoljno. Jest' ali u prašumi.
Thorgerson

#2854 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Thorgerson »

NikolaKZ91 wrote:Ma poenta ovoga je da iako si sam sebi nasao posao i nezavistan si od bilo cijih uticaja ovde, ne daju ti da zaradjujes neku prosjek platu jer izgubise ljude koji ce da rade za 400 KM. Dakle nema veze sto ti godinama ne daju posao, sto si sam naucio svoju vjestinu, sto ti oni nisu posredovali u zaposljavanju i sl, ti njima moras to sve poplacati da ti se na kraju krajeva nece ni isplatiti raditi preko neta vec ces otici u fabriku da radis za 4 stoje. Jer neko ko frilensanjam zaradi 500 njemu ce plata biti, kolko 300 kad isplaca doprinose i poreze. Ovi sto zaradjuju vise, isto ce raditi ko programeri za neke domace firme jer ce imati doprinose i vecu platu nego da rade kao frilenseri. Znaci poenta, ne damo ti da zivis normalno i gotovo, ima da rintas za 400! Neka bae urede da ljudi imaju taj minimalac kolko je vec a ne da placam doprinose ako zaradim 500 pa kad sve poplacam ostane 250.
Pa dobro, je li ok po tom misljenju da ja koji sam isto tako sam nasao sebi posao i poslove OVDJE placam porez?
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#2855 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

Ne pravi se cesta od tog poreza koliko znam (radije se žali gdje idu pare od akciza i PDV-a), doktoru ne idemo jer nismo na birou, a penziju neću ni imati jer nemam radni staž uopšte. Imaš li još šta da dodaš? :mrgreen:

Retirement fund ću napraviti sam sebi, svaki svoj odlazak doktoru platiti (k'o što sam plaćao i kada nisam imao nikakav posao, doduše rijetko mu i idem :hm:), a sva "javna dobra" već svakako finansiram na neki način.

Doduše, nebitno, i treba nas jebat' sve redom, samo nek' je po zakonu
ExNihilo

#2856 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

Velkoski wrote:Ne pravi se cesta od tog poreza koliko znam (radije se žali gdje idu pare od akciza i PDV-a), doktoru ne idemo jer nismo na birou, a penziju neću ni imati jer nemam radni staž uopšte. Imaš li još šta da dodaš? :mrgreen:

Retirement fund ću napraviti sam sebi, svaki svoj odlazak doktoru platiti (k'o što sam plaćao i kada nisam imao nikakav posao, doduše rijetko mu i idem :hm:), a sva "javna dobra" već svakako finansiram na neki način.

Džaba ti sve, država ti je platila osnovno i srednje obrazovanje minimalno. :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#2857 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

U srednju sam išao u podrum tako da je to upitno nazvati obrazovanjem uopšte, ali eto... Po zakonu je bilo ako ništa, mada smo i tu svakako svi plaćali školarinu u septembru, 40 kermi čini mi se :hm:

Osnovnu su sagradili Malezijci, bez njih je pitanje i gdje bi išao u školu :sad: :mrgreen:
Averus

#2858 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Averus »

Morate biti svjesni da su mnogi frustrirani državom, tj. odnosom iste prema ljudima koji žive u njoj. Dodaj na to da se te frustracije skupljaju 20 godina i imaš stanje u kom ljudi čista obraza smatraju da nisu dužni platiti ni marke poreza, ni putarine, ni odvoz smeća itd.

Vjerujem da bi ovih ljudi bio puno niži broj, da svi zakoni vrijede za sve građane.

Godine i godine frustracija su se nakupile jer "krema" društva ne plaća ništa od toga. Štaviše, naše plate se prepolove da bi se oni vozali u skupim autima, nosili skupa odijela i glumili gospodu, putovali po svijetu... I onda je normalno da se u jednom (velikom) dijelu naroda javlja ta pobuna i revolt, a iz toga proizilazi i mentalitet "zašto bih ja plaćao državi koja mi ništa nije pružila?"

Ja, evo, prvi hoću da plaćam porez na svoje prihode. Znam da to zakon nalaže i, koliko god ja bio protiv ovih naših žohara, neću da me sutra zajebavaju radi tih par desetina maraka.

Ali kad se čovjek zamisli, stvarno - zašto bih ja plaćao išta, ako vlasnici kafana ne plaćaju, ako vlasnici supermarketa ne plaćaju, ako kladionice ne plaćaju, ako džamije i crkve ne plaćaju? Onda na to dodaj da je ovo doslovno potez vodećih stranaka da namaknu love za predizbornu kampanju i veoma je realna slika da će ti se 90% pogođenih pobuniti.

Zajebali su se jer su udarili na grupu ljudi koji znaju da ovdje može biti bolje, da ovdje TREBA biti bolje, a nije. Dakle igraju se s vatrom.

Helem, da ne dužim - definitivno sam ZA svaki zakon i izmjenu zakona koja vodi napretku države i naroda, ali pod uslovom da vrijedi za SVE. Bez izuzetaka. Samo se o tome radi. I mislim da to i jeste bolna tačka ovih poput malog Amira Hadžića, koji državi jasno i glasno kažu "ODJEBAUS".
ExNihilo

#2859 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

Velkoski wrote:U srednju sam išao u podrum tako da je to upitno nazvati obrazovanjem uopšte, ali eto... Po zakonu je bilo ako ništa, mada smo i tu svakako svi plaćali školarinu u septembru, 40 kermi čini mi se :hm:
Gdje će školarina biti 40 kermi. :D To je neka taksa koju smo plaćali, a školovanje je besplatno.
Thorgerson

#2860 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Thorgerson »

Velkoski wrote:Ne pravi se cesta od tog poreza koliko znam (radije se žali gdje idu pare od akciza i PDV-a), doktoru ne idemo jer nismo na birou, a penziju neću ni imati jer nemam radni staž uopšte. Imaš li još šta da dodaš? :mrgreen:

Ok, ti tako radis. Je li svi tako rade?

Jer ja licno znam dvojicu koji ne rade tako kao ti.

Na birou su, zene im se porodile marke nisu platili, djeca im vakcinisana itd. Mislim sve je to ok, meni nije zao...ali mozda da malo stanete s tim busanjem u prsa i parolom nista meni drzava nije dala, ja sam sve sam. Jer isti ti je qrac il sam nasao posao u Nedžarićima, il radio za nekoga Toma u Atlanti.
mirage77

#2861 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by mirage77 »

Velkoski wrote:U srednju sam išao u podrum tako da je to upitno nazvati obrazovanjem uopšte, ali eto... Po zakonu je bilo ako ništa, mada smo i tu svakako svi plaćali školarinu u septembru, 40 kermi čini mi se :hm:

Osnovnu su sagradili Malezijci, bez njih je pitanje i gdje bi išao u školu :sad: :mrgreen:
Svaka ti ka u Njegosa. :D
DexterTZ

#2862 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DexterTZ »

ExNihilo wrote:
Gdje će školarina biti 40 kermi. :D To je neka taksa koju smo plaćali, a školovanje je besplatno.
Plaćali su naši roditelji taj porez jer smo svi bili maloljetni nisi mi ti plaćao.Kao što ga ni ti nisi plaćao kada si se školovao.
ExNihilo

#2863 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

DexterTZ wrote:
ExNihilo wrote:
Plaćali su naši roditelji taj porez jer smo svi bili maloljetni nisi mi ti plaćao.Kao što ga ni ti nisi plaćao kada si se školovao.
Što si nervozan?
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#2864 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

ExNihilo wrote:
A sjećam se k'o kroz maglu da je svrha uplate bila školarina, mada eto možda griješim. Vidiš da generalno nije besplatno :oops: :mrgreen:
Thorgerson wrote:

Ok, ti tako radis. Je li svi tako rade?

Jer ja licno znam dvojicu koji ne rade tako kao ti.

Na birou su, zene im se porodile marke nisu platili, djeca im vakcinisana itd. Mislim sve je to ok, meni nije zao...ali mozda da malo stanete s tim busanjem u prsa i parolom nista meni drzava nije dala, ja sam sve sam. Jer isti ti je qrac il sam nasao posao u Nedžarićima, il radio za nekoga Toma u Atlanti.
Ne znam, ne pričam za ostale. Ja poznajem desetak ljudi koji rade isto što i ja, istih godina k'o i ja, niko od nas ne radi ovdje, svi smo dali otkaze, nismo prijavljeni na biro, u dogledno vrijeme smo kontali možda i otvoriti nešto ovdje, ali kada malo promislim nisam lud.
Thorgerson

#2865 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Thorgerson »

Pa koji ce nam qrac onda drzava? Ne kontam?
Za sta se prosulo toliko krvi 4 godine, ako nikome nije do drzave.

Daj onda odmah sad da potpisemo dio hrvatima, dio srbima i gotovo.

Jer ako ti je do drzave, MORAS biti spreman da je placas.
Sta mislis, svedska, danska i gore njima pada sve sa neba. Ne. Nego placaju debele poreze da bi imali to sto imaju.

Naravno, nije uopste upitno gdje zavrse njihovi porezi, a gdje nasi.
Ali nije rjesenje ne placati ih, nego treba druge stvari mijenjati.

Ali slazem se, linija manjeg otpora je inace dio naseg mentaliteta. Ono, zasto praviti graditi drustvo, sistem i drzavu. Kad je lakse neplacati porez, pa nek se sve samo sjebe. Samo sto se to nece desiti, jer nije nikome u cilju. Evropa, mmf i ostali cete uvijek odrzavati.
Last edited by Thorgerson on 01/08/2018 16:00, edited 1 time in total.
NikolaKZ91

#2866 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by NikolaKZ91 »

Thorgerson wrote:
Pa dobro, je li ok po tom misljenju da ja koji sam isto tako sam nasao sebi posao i poslove OVDJE placam porez?
Placa ga poslodavac za tebe, plus placa doprinose i imas platu od koje mozes da se izdrzavas vjerovatno. Nekome ko zaradjuje male pare na frilensingu, kad mu uvedu ovo nece moci da se izdrzava. Jel ti sad jasno?
TheHound

#2867 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by TheHound »

...
Last edited by TheHound on 25/07/2021 21:46, edited 1 time in total.
Rimes87

#2868 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Rimes87 »

Ovdje se i dalje javljaju strucni da upute nestrucne, a oni svi nestrucni. Baratate pojmovima i tezama a nemate pojma sta je sta u stvari. I, najgore od svega, idete svi redom u off topic zesci. Ajde nas popustite s pricom za i protiv Vuka, nikome se ne cita pizdjenje jednih kako ne trebaju platiti porez i pizdjenje drugih kako trebaju jer i oni placaju. Kada shvatite da su te dvije kategorije totalno drugacije onda mozda i budete imali pravo komentarisati to. I jedni i drugi. A ovako samo izgledate ko kakve galamdzije na skupovima mjesnih zajednica. Pustite ljude koji vec imaju iskustva, kao i one koji su istrazivali neke stvari i vec odradili neke stvari da diskutuju na miru oko ovog svega, a vi pravac na temu freelancong i tamo diskutujte o moralu i ispravnosti.
Shiba

#2869 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Shiba »

Evo opet ovih delegata sa pričom tipa, "Vidi lika zove vatrogasce a ja ih plaćam. Pa ne može to tako." :lol:

Po 1000-ti put, nije problem plaćanje poreza. Problem je što i kad se plati porez freelanceri nemaju apsolutno nikakva prava. Ništa. Dobro, eto, imam onda pravo zvati vatrogasce ali ne planiram da palim imovinu samo da bih stvorio sebi osjećaj da mi je država nešto dala zauzvrat.
TheHound

#2870 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by TheHound »

...
Last edited by TheHound on 25/07/2021 21:46, edited 1 time in total.
DexterTZ

#2871 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DexterTZ »

Plaćali su naši roditelji taj porez jer smo svi bili maloljetni nisi mi ti plaćao.Kao što ga ni ti nisi plaćao kada si se školovao.[/quote]

Što si nervozan?[/quote]

Nisam nervozan niti sam protiv poreza.Nije niko od nas protiv tih istih poreza i svi su voljni da ga plate.Mislim da smo se bezveze podijelili na ove za porez i protiv.Slažem se ja i sa tobom da ga treba platiti.Ja sam lično išao 3x kad god su najavljene neke promjene u poreznom sistemu.Kad sam bio student pitao sam na koji način,nisu mi znali objasniti i poznavali su samo studentsku zadrugu kao način zarade za studeta.Odbijali me više outa i slali kući.Sada žele sve za 30 dana da naplate.Da su rekli evo imate da platite 6 mjeseci i gotovo,svi bi platili. Što se tiče plaćanja svi mi plaćamo porez i doprinosimo društvu,ako ne preko poreza onda kad kupimo nešto u bingu.Ona radnica će primiti platu od tog iznosa,platit ćemo pdv,platit će se dobavljači i slično.Ovdje se ljudi predstavljaju sasvim pogrešno.Kao da mi 100% uzimamo sebi što nije tačno.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#2872 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

Thorgerson wrote:

Pa koji ce nam qrac onda drzava? Ne kontam?
Za sta se prosulo toliko krvi 4 godine, ako nikome nije do drzave.

Daj onda odmah sad da potpisemo dio hrvatima, dio srbima i gotovo.

Jer ako ti je do drzave, MORAS biti spreman da je placas.
Sta mislis, svedska, danska i gore njima pada sve sa neba. Ne. Nego placaju debele poreze da bi imali to sto imaju.

Naravno, nije uopste upitno gdje zavrse njihovi porezi, a gdje nasi.
Ali nije rjesenje ne placati ih, nego treba druge stvari mijenjati.

Ali slazem se, linija manjeg otpora je inace dio naseg mentaliteta. Ono, zasto praviti graditi drustvo, sistem i drzavu. Kad je lakse neplacati porez, pa nek se sve samo sjebe. Samo sto se to nece desiti, jer nije nikome u cilju. Evropa cete uvijek odrzavati.
Pa ovo i nije država i naš problem nisu ni Srbi ni Hrvati nego Bošnjaci/Bosanci ili kako god sebe vole nazivati ovih dana. KANTON SARAJEVO ne može da se uredi, kriminal je u svim porama društva i raji to nije problem nego su problem freelanceri, makar na ovoj temi, na ostalim komentari uglavnom nisu ovakvi.

Pa baš mi nismo predstavnici ovog mentaliteta, prestali smo robovati, a evo izgledno je da ćemo biti i ključ za novu vlast tako da vi svoj pos'o, mi svoj i gotovo.
mirage77

#2873 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by mirage77 »

Nek mi navede neko u cemu je razlika to sto sam ja SAM nasao posao ovdje, i sto oni SAMI nadju posao vani kao freelanceri. Jer eto toliko se istice SAMI, SAMI...isto kao da sam ja lezo kuci, a poslodavci mi hodali oko kuce i ganjali me.

Jarane to sto ti dajes dajes za sebe. Moj stari je radio 40 godina i vise po cijeloj Jugoslaviji, Iraku, Libiji....da bi sada imao onu zagarantovanu penziju od 400 i kusur maraka. Da nemaju mene ne znam da li bi prezivjeli sa ovim. On je 40 godina izdvajao za zdravsteno osiguranje. Ne placas ti to nikome nego sebi. Ali pitanje je sta placas. Placas Sebiju. Freelanceri su izabrali ovaj nacin da bi sto manje imali posla sa ovim primitivizmom. Nemam ja ni penziono ni zdravstevno niti ga koristim. Odem privatno doktoru i platim ako imam kakav problem. Puno bolje i efikasnije. Ali oni ce ovime natjerati freelancere i inace ovu mladju populaciju da izadje na izbore i jebe im majku za vjeki vjekova. Cak i ponavljanje februara 2014. je vrlo izvjesno.
Rimes87

#2874 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Rimes87 »

mirage77 wrote:

Jarane to sto ti dajes dajes za sebe. Moj stari je radio 40 godina i vise po cijeloj Jugoslaviji, Iraku, Libiji....da bi sada imao onu zagarantovanu penziju od 400 i kusur maraka. Da nemaju mene ne znam da li bi prezivjeli sa ovim. On je 40 godina izdvajao za zdravsteno osiguranje. Ne placas ti to nikome nego sebi. Ali pitanje je sta placas. Placas Sebiju. Freelanceri su izabrali ovaj nacin da bi sto manje imali posla sa ovim primitivizmom. Nemam ja ni penziono ni zdravstevno niti ga koristim. Odem privatno doktoru i platim ako imam kakav problem. Puno bolje i efikasnije. Ali oni ce ovime natjerati freelancere i inace ovu mladju populaciju da izadje na izbore i jebe im majku za vjeki vjekova. Cak i ponavljanje februara 2014. je vrlo izvjesno.
Samo čekam da počnu ganjati ljude iz Tuzle... :D
Saka

#2875 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Saka »

mirage77 wrote:Ali oni ce ovime natjerati freelancere i inace ovu mladju populaciju da izadje na izbore i jebe im majku za vjeki vjekova. Cak i ponavljanje februara 2014. je vrlo izvjesno.
Super. Pozdravljam svaku akciju koja ce dosadasnje letargicare pomjeriti iz njihove ucmalosti da malo shvate gdje zive i da nesto urade po tom pitanju pa makar i da bar izadju na izbore.

Ali mislim da se debelo precjenjujete. Da vas par hiljada bilo sta moze promijeniti ili da ce drzava propasti sto cete vi iseliti. Ima daleko brojnijih i jacih kategorija u drustvu koji su godinama ugrozeni pa nista promijeniti ne mogu a bore se puno konkretnije od forumskog palamudjenja.
Post Reply