sta je pitanje druze???allem_77 wrote:Smrle,
možda nisam dobro postavio pitanje? Kada mislim na ovaj kalcit, ne mislim stvaranje onako kako to tumače evolucijom, žaba, konj, majmun...
Nego na kalcit, kao sastavni dio Zemlje. A imamo i hadis koji govori o tome, da melek nije tu zemlju za stvaranje čovjeka zahvatio sa jednog mjesta. Možda se u toj zemlji našao i mali procenat CaCo3
(a i ovaj kalcit je nastao od vodenih otopina)
Zemljana masa početnih materijala imala je formu osnove prvoga etapnog stvaranja čovjeka. Nema sumnje da voda, kao element, ima značajnu ulogu u pretvaranju zemlje u neku mineralnu masu, ili u proteinsku masu. Kur’an o toj masi govori riječima Uzvišenoga: Mi smo, zaista, čovjeka od biti zemlje stvorili (Al-Mu’mnun, 12). Dalje, ajet: ... i da mi od vode sve živo stvaramo. Zar oni neće vjerovati (Al-Anbiya’, 30) također ukazuje na značaj vode. Ovdje je očigledno da sjedinjenje vode sa zemljom predstavlja drugu etapu, koja se razlikuje od prve etape.
Zatim dolazi etapa oblikovanja i davanja čovjeku posebnog lika, na šta ukazuje ajet: Mi smo Adema stvorili od ilovače, od blata ustajalog (Al-Hidžr, 26). Nakon toga slijedi etapa “podešavanja”, odn. stavljanje u ravnotežu cijelog organizma: i kad mu dam lik i u nj udahnem dušu, vi mu se poklonite (Al-Hidžr, 29).
U posljednjoj etapi se “na svijet” pojavljuje novo biće, stvorenje koje, pored svoje materije, posjeduje identitet i dušu, koji se međusobno prožimaju i stapaju. Dakle, pored potpuno skladnog tijela, novo stvorenje posjeduje i duhovnu dubinu. Dolazak čovjeka na tu razinu podrazumijeva određene etape. Kako god bila shvaćena značenja, etape se mogu označiti nazivima: zemlja, bit zemlje, ljepljiva zemlja, blato ustajalo, ilovača.
Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
- Smrcak15
#2851 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
- Smrcak15
#2852 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
reci protiv Kurana nesto sto nije ista je isto sto reci protiv islama.BHCluster wrote: Opet tvoje "interpretacije", da te pitam opet sta je rekao protiv Islama?
Reci da nema nista naucno u Kuranu je laz, i to moze poturiti samo neukima ovdje na forumu, koji ne poznaju Kuran.
- Smrcak15
#2853 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
512MB wrote:Da li se komunikacija izmedju vjernika u dzenetu i nevjernika u dzehenemu odvija putem 5g mreze, ako da ko snosi troskove roaminga?
nema tu nikakve 5g mreze niti je potrebna, nego direktna komunikacija izmedju dzenetlija i dzehenemlija.
- BHCluster
#2854 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Vremensku prognozu i tako.zijancer wrote:Šta ti čitaš BHCuster?
- BHCluster
#2855 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Sta je to u Kur'anu naucno dokazano, znaci koristeci iste prinbcipe koji se koriste u nauci?Smrcak15 wrote:reci protiv Kurana nesto sto nije ista je isto sto reci protiv islama.BHCluster wrote: Opet tvoje "interpretacije", da te pitam opet sta je rekao protiv Islama?
Reci da nema nista naucno u Kuranu je laz, i to moze poturiti samo neukima ovdje na forumu, koji ne poznaju Kuran.
- MarlboroGold
#2856 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Smrle ignoriše torente. Jesam li to na foe listi? 
- Dozer
#2857 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Jesmo li mi sad u fazi ilovace ili ustajalog blataSmrcak15 wrote:sta je pitanje druze???allem_77 wrote:Smrle,
možda nisam dobro postavio pitanje? Kada mislim na ovaj kalcit, ne mislim stvaranje onako kako to tumače evolucijom, žaba, konj, majmun...
Nego na kalcit, kao sastavni dio Zemlje. A imamo i hadis koji govori o tome, da melek nije tu zemlju za stvaranje čovjeka zahvatio sa jednog mjesta. Možda se u toj zemlji našao i mali procenat CaCo3
Zemljana masa početnih materijala imala je formu osnove prvoga etapnog stvaranja čovjeka. Nema sumnje da voda, kao element, ima značajnu ulogu u pretvaranju zemlje u neku mineralnu masu, ili u proteinsku masu. Kur’an o toj masi govori riječima Uzvišenoga: Mi smo, zaista, čovjeka od biti zemlje stvorili (Al-Mu’mnun, 12). Dalje, ajet: ... i da mi od vode sve živo stvaramo. Zar oni neće vjerovati (Al-Anbiya’, 30) također ukazuje na značaj vode. Ovdje je očigledno da sjedinjenje vode sa zemljom predstavlja drugu etapu, koja se razlikuje od prve etape.
Zatim dolazi etapa oblikovanja i davanja čovjeku posebnog lika, na šta ukazuje ajet: Mi smo Adema stvorili od ilovače, od blata ustajalog (Al-Hidžr, 26). Nakon toga slijedi etapa “podešavanja”, odn. stavljanje u ravnotežu cijelog organizma: i kad mu dam lik i u nj udahnem dušu, vi mu se poklonite (Al-Hidžr, 29).
U posljednjoj etapi se “na svijet” pojavljuje novo biće, stvorenje koje, pored svoje materije, posjeduje identitet i dušu, koji se međusobno prožimaju i stapaju. Dakle, pored potpuno skladnog tijela, novo stvorenje posjeduje i duhovnu dubinu. Dolazak čovjeka na tu razinu podrazumijeva određene etape. Kako god bila shvaćena značenja, etape se mogu označiti nazivima: zemlja, bit zemlje, ljepljiva zemlja, blato ustajalo, ilovača.
- Smrcak15
#2858 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
masa stvari.BHCluster wrote: Sta je to u Kur'anu naucno dokazano, znaci koristeci iste prinbcipe koji se koriste u nauci?
jedno od tih u zadnje vrijeme je valovi na dnu okeana, iako sam znao za te ajete o valovima u dubinama mora, uzeo naucne novine da citam malo, kad naletm na tekst, Naucnici pronasli valove kao zgrade velike u dubanama mora, i meni odmah kroz glavu ajeti iz Kurana kojem sam citao....cisto jasno ko dan, dokazano ono sto Kuran govori, a to su pronasli tako sto su spustali aparate na te dubine u okeanu i na osnovu toga su uspjeli to detektirati.
to je samo jedan djelic sta je toga Kuran govorio sa naucne strane.
problem ovdje sto ti uopste ne zna o ovima stvari, niti te interesuje sta to Kuran kaze, al ite interesuje sta tamo neki salabajzeri natrabunjaju o Kuranu sto veze sa vezom nema, i ti to zmireci progutas bez imalo vode kao da je to bas tako kako ti se servira
- Smrcak15
#2859 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
MarlboroGold wrote:Smrle ignoriše torente. Jesam li to na foe listi?
ja nisam na torentima , ja sam na netflixu
- MarlboroGold
#2860 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Smrcak15 wrote:MarlboroGold wrote:Smrle ignoriše torente. Jesam li to na foe listi?
ja nisam na torentima , ja sam na netflixu
Nasmija me pošteno
- tuzlak1212
#2861 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Pogresno je reci da je u Kur'anu naucno dokazano jer nije to knjiga prirodnih nauka, bolje je reci da su u Kur'anu spomenute neke pojave u prirodi za koje se tek unazad par stoljeca ili decenija prave i sklapaju naucna objasnjenja i cudno je da su ta objasnjenja nerijetko maltene u istim formama kao u Kur'anu. Npr proces razvijanja covjeka od sperme do bebe, poprilicno detaljno napisano, al u fazonu "e tako vas Bog stvara i oblikuje", znaci nije to izvodjenje nauke u smislu dokaza, teorema, prednosti i manjkavosti teoreme, imal neko drugo misljenje i slicno. To je vise navodjenje prirodnog procesa koji ljudi nisu znali, ne mozes reci da je embriologija postojala milenijumimaBHCluster wrote:
Sta je to u Kur'anu naucno dokazano, znaci koristeci iste prinbcipe koji se koriste u nauci?
I ima tih tako stvari koje su navedene a nauka s potpuno drugog pravca kretanja, istrazuje i tamo gdje se dodiruju nauka i Kur'an, slazu se jedno s drugim. A ako cemo iskreno, slazu se sa svime, samo je oko nastanka covjeka mala konfuzija, ima i tu objasnjenja i logika da se dodirnu ta 2 stava, ali ulema ne da pricat o tome uopste
-
allem_77
#2862 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Dozer wrote:Jesmo li mi sad u fazi ilovace ili ustajalog blataSmrcak15 wrote:sta je pitanje druze???allem_77 wrote:Smrle,
U posljednjoj etapi se “na svijet” pojavljuje novo biće, stvorenje koje, pored svoje materije, posjeduje identitet i dušu, koji se međusobno prožimaju i stapaju.
Ja kako vidiš, pomalo istražujem. Blato sam prevazišao. A ti si izgleda zaglibio duboko u mulj.
- BHCluster
#2863 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Opet ti odgovor nidje veze, sta je to u Kur'anu naucno dokazano, znaci koristeci iste prinbcipe koji se koriste u nauci?Smrcak15 wrote:masa stvari.BHCluster wrote: Sta je to u Kur'anu naucno dokazano, znaci koristeci iste prinbcipe koji se koriste u nauci?
jedno od tih u zadnje vrijeme je valovi na dnu okeana, iako sam znao za te ajete o valovima u dubinama mora, uzeo naucne novine da citam malo, kad naletm na tekst, Naucnici pronasli valove kao zgrade velike u dubanama mora, i meni odmah kroz glavu ajeti iz Kurana kojem sam citao....cisto jasno ko dan, dokazano ono sto Kuran govori, a to su pronasli tako sto su spustali aparate na te dubine u okeanu i na osnovu toga su uspjeli to detektirati.
to je samo jedan djelic sta je toga Kuran govorio sa naucne strane.
problem ovdje sto ti uopste ne zna o ovima stvari, niti te interesuje sta to Kuran kaze, al ite interesuje sta tamo neki salabajzeri natrabunjaju o Kuranu sto veze sa vezom nema, i ti to zmireci progutas bez imalo vode kao da je to bas tako kako ti se servira
- Dozer
#2864 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
I opet je iz toga logicnije da smo proizvod neke naprednije vanzemaljske vrste, nego boga 
U famoznom Lacerta dokumentu se govori upravo o tome, a da sve bude skakljivije, mnoge stvari koje se spominju u tom dokumentu se slazu cak i s Kur'anskim zapisima, a koji onda i te kako dovode u pitanje savrsenstvo boga.
Npr. ono da smo mi sesta iteracija (6. geneticki pokusaj), itd..
Logicno pitanje - ako je bog savrsen i svemocan, cemu onda 6 pokusaja da nas napravi?
U famoznom Lacerta dokumentu se govori upravo o tome, a da sve bude skakljivije, mnoge stvari koje se spominju u tom dokumentu se slazu cak i s Kur'anskim zapisima, a koji onda i te kako dovode u pitanje savrsenstvo boga.
Npr. ono da smo mi sesta iteracija (6. geneticki pokusaj), itd..
Logicno pitanje - ako je bog savrsen i svemocan, cemu onda 6 pokusaja da nas napravi?
- BHCluster
#2865 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Zar covjek nije iz ilovače stvoren kao sto onaj kolega rece?tuzlak1212 wrote:Pogresno je reci da je u Kur'anu naucno dokazano jer nije to knjiga prirodnih nauka, bolje je reci da su u Kur'anu spomenute neke pojave u prirodi za koje se tek unazad par stoljeca ili decenija prave i sklapaju naucna objasnjenja i cudno je da su ta objasnjenja nerijetko maltene u istim formama kao u Kur'anu. Npr proces razvijanja covjeka od sperme do bebe, poprilicno detaljno napisano, al u fazonu "e tako vas Bog stvara i oblikuje", znaci nije to izvodjenje nauke u smislu dokaza, teorema, prednosti i manjkavosti teoreme, imal neko drugo misljenje i slicno. To je vise navodjenje prirodnog procesa koji ljudi nisu znali, ne mozes reci da je embriologija postojala milenijumimaBHCluster wrote:
Sta je to u Kur'anu naucno dokazano, znaci koristeci iste prinbcipe koji se koriste u nauci?![]()
I ima tih tako stvari koje su navedene a nauka s potpuno drugog pravca kretanja, istrazuje i tamo gdje se dodiruju nauka i Kur'an, slazu se jedno s drugim. A ako cemo iskreno, slazu se sa svime, samo je oko nastanka covjeka mala konfuzija, ima i tu objasnjenja i logika da se dodirnu ta 2 stava, ali ulema ne da pricat o tome uopste
- Smrcak15
#2866 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
ne treba se tu nista specijalno koristiti, dovoljno je da imas nekad mikroskop a nekad teleskop da bi potvrdio nesto iz Kurana...ne trebaju tu nikakve specijalne metode.BHCluster wrote: Opet ti odgovor nidje veze, sta je to u Kur'anu naucno dokazano, znaci koristeci iste prinbcipe koji se koriste u nauci?
uglavnom moderna tehnologija je potrebna da se mnoge stvari iz nauke u Kuranu potvrde.
na primjer mikroskop ti je potreban da mozes da vidis detalje embrija od 24-25 dana kada izgleda poput pijavice
-
allem_77
#2867 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Pitanje,Smrcak15 wrote:sta je pitanje druze???allem_77 wrote:Smrle,
Ako je kalcit dio Zemlje, a prvi Čovjek stvoren od Zemlje. Logično ( što bi rekli ovi sljedbenici kalcita) da je možda i u čovjeka ugrađen neki procenat ovog kalcita? Ili nije?
- Smrcak15
#2868 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
BHCluster wrote: Zar covjek nije iz ilovače stvoren kao sto onaj kolega rece?
Covjek je stvoren od zemlje, i ostalih materijala iz zemlje....
Kao sto je staklo stvoreno od pijeska , staklo nije pijesak, tako isto covjek prvi je stvoren od zemlje i dijelova iz zemlje , on nije ilovaca, nego pocetni materijal je bio zemlja i ostali materijali iz zemlje plus voda.
- Smrcak15
#2869 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
allem_77 wrote: Pitanje,
Ako je kalcit dio Zemlje, a prvi Čovjek stvoren od Zemlje. Logično ( što bi rekli ovi sljedbenici kalcita) da je možda i u čovjeka ugrađen neki procenat ovog kalcita? Ili nije?
Adem je stvoren od zemlje i materijala iz zemlje, koji materijali to moze da nauka potvrdi, od zinka, kalciuma, zeljeza itd
adem nije samo obicna prasina, kao sto mlijecna cokolada nije samo od mlijeka napravljena.
- tuzlak1212
#2870 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Zasto nije citav svijet od ilovace? Koji je dokaz za to? O evoluciji nema nepobitnog dokaza, samo teorija koja je zagrljena jer je lijepa laz s kojom se bjezi od boga i obaveza. Svaka od teorija je u igri, tako ima teorija da su organizmi iskakali od ustajale ilovace. Ako se pitas zasto od ilovace, onda istrazi o ilovaci osobine. Ljudi vec hiljadama godina zive a nije zapisano da je nesto evoluiralo u nesto drugo. Naravno nije niko vidio da novi organizam iskace iz ilovace takodjer, ali to moze doci samo kao potvrda da za novi zivot potreban je i bog pored uslova.BHCluster wrote:
Zar covjek nije iz ilovače stvoren kao sto onaj kolega rece?
Ako cemo filozofski se zamislit, covjek ima mnoge osobine zemlje a pogotovo ilovace.
- BHCluster
#2871 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
I sto onda taj isti covjek ne nastaje na taj nacin?Smrcak15 wrote:BHCluster wrote: Zar covjek nije iz ilovače stvoren kao sto onaj kolega rece?
Kao sto je staklo stvoreno od pijeska , staklo nije pijesak, tako isto covjek prvi je stvoren od zemlje i dijelova iz zemlje , on nije ilovaca, nego pocetni materijal je bio zemlja i ostali materijali iz zemlje plus voda.
- Smrcak15
#2872 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
zato sto je Bog odredio da finalni produkt(adem, prvi covjek) se reproducira ovako kako se to danas radi, a ne da izranjamo poput biljaka iz zemlje, da nas neko uzgaja.BHCluster wrote:I sto onda taj isti covjek ne nastaje na taj nacin?Smrcak15 wrote:BHCluster wrote: Zar covjek nije iz ilovače stvoren kao sto onaj kolega rece?
Ako nas je Bog programirao da ovako se razmnozavamo , onda je to tako kako je.
- BHCluster
#2873 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
I onda dolazimo do lijenosti i intelektualnog bankrota jer ima Knjiga gdje pise to i "onda je to tako kako je.".Smrcak15 wrote:zato sto je Bog odredio da finalni produkt(adem, prvi covjek) se reproducira ovako kako se to danas radi, a ne da izranjamo poput biljaka iz zemlje, da nas neko uzgaja.BHCluster wrote:I sto onda taj isti covjek ne nastaje na taj nacin?Smrcak15 wrote:
- BHCluster
#2874 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Eto smrle kaze od ilovace to programiranja tako je kako je vjeruj u to i tapkaj u mjestu, kad se razbolis idi sveceniku a ne doktoru medicine i sta ti Bog odluci tako je.tuzlak1212 wrote:Zasto nije citav svijet od ilovace? Koji je dokaz za to? O evoluciji nema nepobitnog dokaza, samo teorija koja je zagrljena jer je lijepa laz s kojom se bjezi od boga i obaveza. Svaka od teorija je u igri, tako ima teorija da su organizmi iskakali od ustajale ilovace. Ako se pitas zasto od ilovace, onda istrazi o ilovaci osobine. Ljudi vec hiljadama godina zive a nije zapisano da je nesto evoluiralo u nesto drugo. Naravno nije niko vidio da novi organizam iskace iz ilovace takodjer, ali to moze doci samo kao potvrda da za novi zivot potreban je i bog pored uslova.BHCluster wrote:
Zar covjek nije iz ilovače stvoren kao sto onaj kolega rece?
Ako cemo filozofski se zamislit, covjek ima mnoge osobine zemlje a pogotovo ilovace.
- tuzlak1212
#2875 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Koja je tvoja akademska titula u teorijskoj fizici ako se moze znat? Ti mislis da si manje lijen jer si ateista?BHCluster wrote:Smrcak15 wrote:I onda dolazimo do lijenosti i intelektualnog bankrota jer ima Knjiga gdje pise to i "onda je to tako kako je.".BHCluster wrote: zato sto je Bog odredio da finalni produkt(adem, prvi covjek) se reproducira ovako kako se to danas radi, a ne da izranjamo poput biljaka iz zemlje, da nas neko uzgaja.