Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#2851 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

allem_77 wrote:Smrle,

možda nisam dobro postavio pitanje? Kada mislim na ovaj kalcit, ne mislim stvaranje onako kako to tumače evolucijom, žaba, konj, majmun...

Nego na kalcit, kao sastavni dio Zemlje. A imamo i hadis koji govori o tome, da melek nije tu zemlju za stvaranje čovjeka zahvatio sa jednog mjesta. Možda se u toj zemlji našao i mali procenat CaCo3
(a i ovaj kalcit je nastao od vodenih otopina)

Zemljana masa početnih materijala imala je formu osnove prvoga etapnog stvaranja čovjeka. Nema sumnje da voda, kao element, ima značajnu ulogu u pretvaranju zemlje u neku mineralnu masu, ili u proteinsku masu. Kur’an o toj masi govori riječima Uzvišenoga: Mi smo, zaista, čovjeka od biti zemlje stvorili (Al-Mu’mnun, 12). Dalje, ajet: ... i da mi od vode sve živo stvaramo. Zar oni neće vjerovati (Al-Anbiya’, 30) također ukazuje na značaj vode. Ovdje je očigledno da sjedinjenje vode sa zemljom predstavlja drugu etapu, koja se razlikuje od prve etape.

Zatim dolazi etapa oblikovanja i davanja čovjeku posebnog lika, na šta ukazuje ajet: Mi smo Adema stvorili od ilovače, od blata ustajalog (Al-Hidžr, 26). Nakon toga slijedi etapa “podešavanja”, odn. stavljanje u ravnotežu cijelog organizma: i kad mu dam lik i u nj udahnem dušu, vi mu se poklonite (Al-Hidžr, 29).

U posljednjoj etapi se “na svijet” pojavljuje novo biće, stvorenje koje, pored svoje materije, posjeduje identitet i dušu, koji se međusobno prožimaju i stapaju. Dakle, pored potpuno skladnog tijela, novo stvorenje posjeduje i duhovnu dubinu. Dolazak čovjeka na tu razinu podrazumijeva određene etape. Kako god bila shvaćena značenja, etape se mogu označiti nazivima: zemlja, bit zemlje, ljepljiva zemlja, blato ustajalo, ilovača.
sta je pitanje druze???
Smrcak15

#2852 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

BHCluster wrote: Opet tvoje "interpretacije", da te pitam opet sta je rekao protiv Islama?
reci protiv Kurana nesto sto nije ista je isto sto reci protiv islama.

Reci da nema nista naucno u Kuranu je laz, i to moze poturiti samo neukima ovdje na forumu, koji ne poznaju Kuran.
Smrcak15

#2853 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

512MB wrote:Da li se komunikacija izmedju vjernika u dzenetu i nevjernika u dzehenemu odvija putem 5g mreze, ako da ko snosi troskove roaminga?

nema tu nikakve 5g mreze niti je potrebna, nego direktna komunikacija izmedju dzenetlija i dzehenemlija.
BHCluster

#2854 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by BHCluster »

zijancer wrote:Šta ti čitaš BHCuster? :)
Vremensku prognozu i tako.
BHCluster

#2855 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by BHCluster »

Smrcak15 wrote:
BHCluster wrote: Opet tvoje "interpretacije", da te pitam opet sta je rekao protiv Islama?
reci protiv Kurana nesto sto nije ista je isto sto reci protiv islama.

Reci da nema nista naucno u Kuranu je laz, i to moze poturiti samo neukima ovdje na forumu, koji ne poznaju Kuran.
Sta je to u Kur'anu naucno dokazano, znaci koristeci iste prinbcipe koji se koriste u nauci?
MarlboroGold

#2856 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by MarlboroGold »

Smrle ignoriše torente. Jesam li to na foe listi? :D
Dozer

#2857 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote:

možda nisam dobro postavio pitanje? Kada mislim na ovaj kalcit, ne mislim stvaranje onako kako to tumače evolucijom, žaba, konj, majmun...

Nego na kalcit, kao sastavni dio Zemlje. A imamo i hadis koji govori o tome, da melek nije tu zemlju za stvaranje čovjeka zahvatio sa jednog mjesta. Možda se u toj zemlji našao i mali procenat CaCo3

Zemljana masa početnih materijala imala je formu osnove prvoga etapnog stvaranja čovjeka. Nema sumnje da voda, kao element, ima značajnu ulogu u pretvaranju zemlje u neku mineralnu masu, ili u proteinsku masu. Kur’an o toj masi govori riječima Uzvišenoga: Mi smo, zaista, čovjeka od biti zemlje stvorili (Al-Mu’mnun, 12). Dalje, ajet: ... i da mi od vode sve živo stvaramo. Zar oni neće vjerovati (Al-Anbiya’, 30) također ukazuje na značaj vode. Ovdje je očigledno da sjedinjenje vode sa zemljom predstavlja drugu etapu, koja se razlikuje od prve etape.

Zatim dolazi etapa oblikovanja i davanja čovjeku posebnog lika, na šta ukazuje ajet: Mi smo Adema stvorili od ilovače, od blata ustajalog (Al-Hidžr, 26). Nakon toga slijedi etapa “podešavanja”, odn. stavljanje u ravnotežu cijelog organizma: i kad mu dam lik i u nj udahnem dušu, vi mu se poklonite (Al-Hidžr, 29).

U posljednjoj etapi se “na svijet” pojavljuje novo biće, stvorenje koje, pored svoje materije, posjeduje identitet i dušu, koji se međusobno prožimaju i stapaju. Dakle, pored potpuno skladnog tijela, novo stvorenje posjeduje i duhovnu dubinu. Dolazak čovjeka na tu razinu podrazumijeva određene etape. Kako god bila shvaćena značenja, etape se mogu označiti nazivima: zemlja, bit zemlje, ljepljiva zemlja, blato ustajalo, ilovača.
sta je pitanje druze???
Jesmo li mi sad u fazi ilovace ili ustajalog blata :lol:
Smrcak15

#2858 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

BHCluster wrote: Sta je to u Kur'anu naucno dokazano, znaci koristeci iste prinbcipe koji se koriste u nauci?
masa stvari.

jedno od tih u zadnje vrijeme je valovi na dnu okeana, iako sam znao za te ajete o valovima u dubinama mora, uzeo naucne novine da citam malo, kad naletm na tekst, Naucnici pronasli valove kao zgrade velike u dubanama mora, i meni odmah kroz glavu ajeti iz Kurana kojem sam citao....cisto jasno ko dan, dokazano ono sto Kuran govori, a to su pronasli tako sto su spustali aparate na te dubine u okeanu i na osnovu toga su uspjeli to detektirati.

to je samo jedan djelic sta je toga Kuran govorio sa naucne strane.

problem ovdje sto ti uopste ne zna o ovima stvari, niti te interesuje sta to Kuran kaze, al ite interesuje sta tamo neki salabajzeri natrabunjaju o Kuranu sto veze sa vezom nema, i ti to zmireci progutas bez imalo vode kao da je to bas tako kako ti se servira :-)
Smrcak15

#2859 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote:Smrle ignoriše torente. Jesam li to na foe listi? :D

ja nisam na torentima , ja sam na netflixu :D
MarlboroGold

#2860 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by MarlboroGold »

Smrcak15 wrote:
MarlboroGold wrote:Smrle ignoriše torente. Jesam li to na foe listi? :D

ja nisam na torentima , ja sam na netflixu :D
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Nasmija me pošteno :lol:
tuzlak1212

#2861 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by tuzlak1212 »

BHCluster wrote:
Sta je to u Kur'anu naucno dokazano, znaci koristeci iste prinbcipe koji se koriste u nauci?
Pogresno je reci da je u Kur'anu naucno dokazano jer nije to knjiga prirodnih nauka, bolje je reci da su u Kur'anu spomenute neke pojave u prirodi za koje se tek unazad par stoljeca ili decenija prave i sklapaju naucna objasnjenja i cudno je da su ta objasnjenja nerijetko maltene u istim formama kao u Kur'anu. Npr proces razvijanja covjeka od sperme do bebe, poprilicno detaljno napisano, al u fazonu "e tako vas Bog stvara i oblikuje", znaci nije to izvodjenje nauke u smislu dokaza, teorema, prednosti i manjkavosti teoreme, imal neko drugo misljenje i slicno. To je vise navodjenje prirodnog procesa koji ljudi nisu znali, ne mozes reci da je embriologija postojala milenijumima :D

I ima tih tako stvari koje su navedene a nauka s potpuno drugog pravca kretanja, istrazuje i tamo gdje se dodiruju nauka i Kur'an, slazu se jedno s drugim. A ako cemo iskreno, slazu se sa svime, samo je oko nastanka covjeka mala konfuzija, ima i tu objasnjenja i logika da se dodirnu ta 2 stava, ali ulema ne da pricat o tome uopste :D
allem_77

#2862 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by allem_77 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote:

sta je pitanje druze???
Jesmo li mi sad u fazi ilovace ili ustajalog blata :lol:

U posljednjoj etapi se “na svijet” pojavljuje novo biće, stvorenje koje, pored svoje materije, posjeduje identitet i dušu, koji se međusobno prožimaju i stapaju.

Ja kako vidiš, pomalo istražujem. Blato sam prevazišao. A ti si izgleda zaglibio duboko u mulj. :D Ako je Smrle odustao od tebe... :-D
BHCluster

#2863 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by BHCluster »

Smrcak15 wrote:
BHCluster wrote: Sta je to u Kur'anu naucno dokazano, znaci koristeci iste prinbcipe koji se koriste u nauci?
masa stvari.

jedno od tih u zadnje vrijeme je valovi na dnu okeana, iako sam znao za te ajete o valovima u dubinama mora, uzeo naucne novine da citam malo, kad naletm na tekst, Naucnici pronasli valove kao zgrade velike u dubanama mora, i meni odmah kroz glavu ajeti iz Kurana kojem sam citao....cisto jasno ko dan, dokazano ono sto Kuran govori, a to su pronasli tako sto su spustali aparate na te dubine u okeanu i na osnovu toga su uspjeli to detektirati.

to je samo jedan djelic sta je toga Kuran govorio sa naucne strane.

problem ovdje sto ti uopste ne zna o ovima stvari, niti te interesuje sta to Kuran kaze, al ite interesuje sta tamo neki salabajzeri natrabunjaju o Kuranu sto veze sa vezom nema, i ti to zmireci progutas bez imalo vode kao da je to bas tako kako ti se servira :-)
Opet ti odgovor nidje veze, sta je to u Kur'anu naucno dokazano, znaci koristeci iste prinbcipe koji se koriste u nauci?
Dozer

#2864 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

I opet je iz toga logicnije da smo proizvod neke naprednije vanzemaljske vrste, nego boga :D
U famoznom Lacerta dokumentu se govori upravo o tome, a da sve bude skakljivije, mnoge stvari koje se spominju u tom dokumentu se slazu cak i s Kur'anskim zapisima, a koji onda i te kako dovode u pitanje savrsenstvo boga.
Npr. ono da smo mi sesta iteracija (6. geneticki pokusaj), itd..

Logicno pitanje - ako je bog savrsen i svemocan, cemu onda 6 pokusaja da nas napravi?
BHCluster

#2865 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by BHCluster »

tuzlak1212 wrote:
BHCluster wrote:
Pogresno je reci da je u Kur'anu naucno dokazano jer nije to knjiga prirodnih nauka, bolje je reci da su u Kur'anu spomenute neke pojave u prirodi za koje se tek unazad par stoljeca ili decenija prave i sklapaju naucna objasnjenja i cudno je da su ta objasnjenja nerijetko maltene u istim formama kao u Kur'anu. Npr proces razvijanja covjeka od sperme do bebe, poprilicno detaljno napisano, al u fazonu "e tako vas Bog stvara i oblikuje", znaci nije to izvodjenje nauke u smislu dokaza, teorema, prednosti i manjkavosti teoreme, imal neko drugo misljenje i slicno. To je vise navodjenje prirodnog procesa koji ljudi nisu znali, ne mozes reci da je embriologija postojala milenijumima :D

I ima tih tako stvari koje su navedene a nauka s potpuno drugog pravca kretanja, istrazuje i tamo gdje se dodiruju nauka i Kur'an, slazu se jedno s drugim. A ako cemo iskreno, slazu se sa svime, samo je oko nastanka covjeka mala konfuzija, ima i tu objasnjenja i logika da se dodirnu ta 2 stava, ali ulema ne da pricat o tome uopste :D
Zar covjek nije iz ilovače stvoren kao sto onaj kolega rece?
Smrcak15

#2866 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

BHCluster wrote: Opet ti odgovor nidje veze, sta je to u Kur'anu naucno dokazano, znaci koristeci iste prinbcipe koji se koriste u nauci?
ne treba se tu nista specijalno koristiti, dovoljno je da imas nekad mikroskop a nekad teleskop da bi potvrdio nesto iz Kurana...ne trebaju tu nikakve specijalne metode.

uglavnom moderna tehnologija je potrebna da se mnoge stvari iz nauke u Kuranu potvrde.

na primjer mikroskop ti je potreban da mozes da vidis detalje embrija od 24-25 dana kada izgleda poput pijavice
allem_77

#2867 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by allem_77 »

Smrcak15 wrote:

sta je pitanje druze???
Pitanje,
Ako je kalcit dio Zemlje, a prvi Čovjek stvoren od Zemlje. Logično ( što bi rekli ovi sljedbenici kalcita) da je možda i u čovjeka ugrađen neki procenat ovog kalcita? Ili nije?
Smrcak15

#2868 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

BHCluster wrote: Zar covjek nije iz ilovače stvoren kao sto onaj kolega rece?

Covjek je stvoren od zemlje, i ostalih materijala iz zemlje....

Kao sto je staklo stvoreno od pijeska , staklo nije pijesak, tako isto covjek prvi je stvoren od zemlje i dijelova iz zemlje , on nije ilovaca, nego pocetni materijal je bio zemlja i ostali materijali iz zemlje plus voda.
Smrcak15

#2869 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

allem_77 wrote: Pitanje,
Ako je kalcit dio Zemlje, a prvi Čovjek stvoren od Zemlje. Logično ( što bi rekli ovi sljedbenici kalcita) da je možda i u čovjeka ugrađen neki procenat ovog kalcita? Ili nije?

Adem je stvoren od zemlje i materijala iz zemlje, koji materijali to moze da nauka potvrdi, od zinka, kalciuma, zeljeza itd

adem nije samo obicna prasina, kao sto mlijecna cokolada nije samo od mlijeka napravljena.
tuzlak1212

#2870 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by tuzlak1212 »

BHCluster wrote:
Zasto nije citav svijet od ilovace? Koji je dokaz za to? O evoluciji nema nepobitnog dokaza, samo teorija koja je zagrljena jer je lijepa laz s kojom se bjezi od boga i obaveza. Svaka od teorija je u igri, tako ima teorija da su organizmi iskakali od ustajale ilovace. Ako se pitas zasto od ilovace, onda istrazi o ilovaci osobine. Ljudi vec hiljadama godina zive a nije zapisano da je nesto evoluiralo u nesto drugo. Naravno nije niko vidio da novi organizam iskace iz ilovace takodjer, ali to moze doci samo kao potvrda da za novi zivot potreban je i bog pored uslova.
Ako cemo filozofski se zamislit, covjek ima mnoge osobine zemlje a pogotovo ilovace. :mrgreen:
BHCluster

#2871 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by BHCluster »

Smrcak15 wrote:

Kao sto je staklo stvoreno od pijeska , staklo nije pijesak, tako isto covjek prvi je stvoren od zemlje i dijelova iz zemlje , on nije ilovaca, nego pocetni materijal je bio zemlja i ostali materijali iz zemlje plus voda.
I sto onda taj isti covjek ne nastaje na taj nacin?
Smrcak15

#2872 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

BHCluster wrote:
Smrcak15 wrote:

zato sto je Bog odredio da finalni produkt(adem, prvi covjek) se reproducira ovako kako se to danas radi, a ne da izranjamo poput biljaka iz zemlje, da nas neko uzgaja.

Ako nas je Bog programirao da ovako se razmnozavamo , onda je to tako kako je.
BHCluster

#2873 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by BHCluster »

Smrcak15 wrote:
BHCluster wrote:
Smrcak15 wrote:

zato sto je Bog odredio da finalni produkt(adem, prvi covjek) se reproducira ovako kako se to danas radi, a ne da izranjamo poput biljaka iz zemlje, da nas neko uzgaja.

I onda dolazimo do lijenosti i intelektualnog bankrota jer ima Knjiga gdje pise to i "onda je to tako kako je.". :thumbup:
BHCluster

#2874 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by BHCluster »

tuzlak1212 wrote:
BHCluster wrote:
Zasto nije citav svijet od ilovace? Koji je dokaz za to? O evoluciji nema nepobitnog dokaza, samo teorija koja je zagrljena jer je lijepa laz s kojom se bjezi od boga i obaveza. Svaka od teorija je u igri, tako ima teorija da su organizmi iskakali od ustajale ilovace. Ako se pitas zasto od ilovace, onda istrazi o ilovaci osobine. Ljudi vec hiljadama godina zive a nije zapisano da je nesto evoluiralo u nesto drugo. Naravno nije niko vidio da novi organizam iskace iz ilovace takodjer, ali to moze doci samo kao potvrda da za novi zivot potreban je i bog pored uslova.
Ako cemo filozofski se zamislit, covjek ima mnoge osobine zemlje a pogotovo ilovace. :mrgreen:
Eto smrle kaze od ilovace to programiranja tako je kako je vjeruj u to i tapkaj u mjestu, kad se razbolis idi sveceniku a ne doktoru medicine i sta ti Bog odluci tako je. :lol:
tuzlak1212

#2875 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by tuzlak1212 »

BHCluster wrote:
Smrcak15 wrote:
BHCluster wrote: zato sto je Bog odredio da finalni produkt(adem, prvi covjek) se reproducira ovako kako se to danas radi, a ne da izranjamo poput biljaka iz zemlje, da nas neko uzgaja.

I onda dolazimo do lijenosti i intelektualnog bankrota jer ima Knjiga gdje pise to i "onda je to tako kako je.". :thumbup:
Koja je tvoja akademska titula u teorijskoj fizici ako se moze znat? Ti mislis da si manje lijen jer si ateista?
Locked