US presidential election - Trump vs Hillary

Post Reply

Pobjednik izbora će biti:

Poll ended at 04/10/2016 14:57

1. Donald Trump
72
32%
2. Hillary Clinton
141
62%
3. izbori će se prolongirati zbog vanrednih okolnosti u USA ili svijetu
14
6%

Total votes: 227

155_mm

#2851 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by 155_mm »

Connaisseur Karlin wrote:
ouch , kako ce SAD oduzeti rvatima Piranski zaliv :D :lol:

kivoe mogu vratiti,to je jedan od najglupljih poteza uradjen u sklopu HR vojske :)
ne znam. to moras pitati ovog politickog analiticara puhovskog.

vjerovatno melanija posalje mornaricu, marince i rendzere da zauzmu zaljev i predaju ga sloveniji.
:D
detroit-mercy

#2852 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by detroit-mercy »

jefferson wrote:
fakat wrote:Ipak ne kontam jednu stvar…prije osam godina “narod” je izabrao prvog crnog predsjednika vrlo liberalnih pogleda. Cio svijet je aplaudirao, cak su mu i nobelovu nagradu sredili na brzaka. Danas, osam godina poslije, “narod” je izabrao cistu suprotnost, prakticno otvorenog rasistu, ksenofoba, zenomrsca, izolacionistu. Sad je svijet sokiran. Otkud tako nagle oscilacije u pulsu “naroda”, ljevo-desno, zar isti ljudi mogu toliko lelujati izmedju krajnosti? Dobro, pretpostavljam mozda nisu isti ljudi ali jesu iste “swing states”? U cemu je kvaka?
Drustvene mreze, reality TV i slicno.
Veze nema sa finjenicama nego percepcijom.
Eto sad imaju 4 godine, kontrolisu konges, bijelu kucu pa vidimo gdje ce biti 2019.
Kontrolisu Kongres i Bijelu Kucu sa tipom koga ne mogu smisliti jer tip nije ni republikanac, ni konzervativac ni fini politicar ponikao iz okrilja partija.
Mozda je ljudima dosta dinastija ;-), mozda im je pun kurac perfect picture politicara sa background-om, mozda hoce nesto drugo, novo.
Raja se kod nas ibereti kako to da mijenjaju tako, ondosno idu iz krajnjosti u krajnjost a u isto vrijeme se ibrete kako kod nas se nista ne mijenja vec 25 godina :mrgreen: .
Connaisseur Karlin

#2853 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Connaisseur Karlin »

detroit-mercy wrote:
fakat wrote:Ipak ne kontam jednu stvar…prije osam godina “narod” je izabrao prvog crnog predsjednika vrlo liberalnih pogleda. Cio svijet je aplaudirao, cak su mu i nobelovu nagradu sredili na brzaka. Danas, osam godina poslije, “narod” je izabrao cistu suprotnost, prakticno otvorenog rasistu, ksenofoba, zenomrsca, izolacionistu. Sad je svijet sokiran. Otkud tako nagle oscilacije u pulsu “naroda”, ljevo-desno, zar isti ljudi mogu toliko lelujati izmedju krajnosti? Dobro, pretpostavljam mozda nisu isti ljudi ali jesu iste “swing states”? U cemu je kvaka?
U dubini dzepa :mrgreen: ljudi mjere koliko mi je bolje/gore ili je li vise ili manje para u dzepu a ne sta o izborima/presjedniku misli Bosnjo ili Svabo.
detroit mercy :thumbup:
Connaisseur Karlin

#2854 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

155_mm wrote:

kivoe mogu vratiti,to je jedan od najglupljih poteza uradjen u sklopu HR vojske :)

vjerovatno melanija posalje mornaricu, marince i rendzere da zauzmu zaljev i predaju ga sloveniji.
Puhovksi,a prezime mu je u skladu sa njegovom losom analizom :D :lol:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2855 Re: RE: Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Chmoljo »

Hamolj wrote: Ne smiješ, jasno mi je. Međutim, ne samo da ne smiješ ti nego ne smije niko. To te jedino čupa. :zjev:
Da bas, niko nije pisao o Abu Graibu i Guantanamu.

To su sve prenijeli slobodarski mediji [emoji16]

Pa jebote zivot u kakve sve gluposti vjerujete...
palermo

#2856 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by palermo »

detroit-mercy wrote:
U dubini dzepa :mrgreen: ljudi mjere koliko mi je bolje/gore ili je li vise ili manje para u dzepu a ne sta o izborima/presjedniku misli Bosnjo ili Svabo.
Pa zar nije stanje generalno dobro u americi ? Mislim, u ekonomskom smislu.

Sad kad su bili ovi naši lokalni izbori, Damir MIljević je otprilike elaborirao način i motive glasanja poredeći Kotor Varoš u kojem nema nijednog nezaposlenog čovjeka i u kome je došlo do smjene vlasti sa Prnjavorom u kome opet ništa ne radi, a načelnik ostao isti. Drugim riječima, čovjek je rekao, ekonomija ti baš i nema mnogo veze sa izborom.

Vjerujem da je slično i u americi. Kad su bili izbori 2000 godine, moj tadašnji šef amerikanac me je ubjeđivao da nema šanse da Gore izgubi jer je jednostavno svima dobro. Pa mi je onda ilustrovao nekim pričama o zaposlenju koje te maltene čeka iza svakog ćoška. A Al Gore izgubi.

Prije bih rekao da se ovdje radi o potrebi mijenjanja....kao kad odeš kod nas temu fudbalske reprezenatcije BIH i svi bi stalno nešto mijenjali...te Džeku, te Ibiševića....

Mijenjanje samo po sebi nije loše.....problem je ovdje što sa Trumpom zaista ulazimo u stanje neiuzvjesnosti. Barem mi ovdje u Bosni i Hercegovini
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2857 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by _BataZiv_0809 »

A sa Obamom smo kao bili u stanju izvjesnosti?
GeeTnT

#2858 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by GeeTnT »

_BataZiv_0809 wrote:A sa Obamom smo kao bili u stanju izvjesnosti?
Image

..King is live...
155_mm

#2859 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by 155_mm »

155_mm wrote:

pa neznam sta melanija prica svome dragom u dugim nocima. ali kao sto je onomad amerika zaprijetila prstom sloveniji zbog blokada hrvatske na euroatlanskom putu, moze i sad da hrvatska vidi americki prst pred svojim nosem zbog piranskog zaljeva.

ko ce ga znati.
Connaisseur Karlin

#2860 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

palermo wrote:problem je ovdje što sa Trumpom zaista ulazimo u stanje neiuzvjesnosti. Barem mi ovdje u Bosni i Hercegovini
Balkan vec 15 godina nije interesantan Amerikancima, ne znam,zasto bi sad to bilo toliko vazno :D vi na Blkaau zivite u zabludi :)
madner

#2861 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by madner »

Naravno, Obama nije doveo u pitanje NATO savez ili internacionalne obaveze USA.

Trump jeste.

Mislim da je puno jednostavnija stvar, ljudi gledaju ko nudi vecu viziju. Hilarija nema tu iskru koja pokrece nadu u bolje sutra.
Ripicipi

#2862 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Ripicipi »

palermo wrote:problem je ovdje što sa Trumpom zaista ulazimo u stanje neiuzvjesnosti. Barem mi ovdje u Bosni i Hercegovini
Balkan vec 15 godina nije interesantan Amerikancima, ne znam,zasto bi sad to bilo toliko vazno :D vi na Blkaau zivite u zabludi :)
Govori se o Bosni i Hercegovini.
Connaisseur Karlin

#2863 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

155_mm wrote:
155_mm wrote:

pa neznam sta melanija prica svome dragom u dugim nocima. ali kao sto je onomad amerika zaprijetila prstom sloveniji zbog blokada hrvatske na euroatlanskom putu, moze i sad da hrvatska vidi americki prst pred svojim nosem zbog piranskog zaljeva.

ko ce ga znati.
ma nema nista od toga :)
jeza u ledja

#2864 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by jeza u ledja »

Par stvari. Koliko vidim, Hillary Clinton je dobila vise glasova glasaca od Donalda Trumpa. Nije jos sve zavrseno, ali sumnjam da ce Trump stici cirka 160k glasova manjka. Ovo ce biti samo drugi put u historiji da kandidat koji je osvojio najvise glasova ne bude predsjednik, a zadnji put se desilo 2000 (Gore vs Bush). Ovo znaci da je u zadnjih 6 od 7 predsjednickih izbora po glasovima pobijedio Demokrata.

Druga stvar, opet koliko vidim, Trump je osvojio manje glasova od Romneyja prije 4 godine. :shock: Romneyja, koji je izgubio jelte. Sumnjam da ce ga stici dok se izbbroje svi glasovi. Fali mu skoro 2 miliona ljudi. Ovo govori dovoljno o tome koliko je manje dobila Hillary i u stvari kolika je bila izlaznost, pogotovo s obzirom da ima vise glasaca.

Trece, da nije bilo Jill Stein (Stranka Zelenih), uzela bi Wisconsin, Michigan i New Hampshire (u kojem doduse sad vodi). Tu bi joj falila jos jedna drzava, a najbliza je Pennsylvania u kojoj bi bila na 0.2%, koje bi mozda nadoknadila sa 2 preostala kandidata tamo, ili sa ovo preostalo malo glasova sto ce prebrojati.
Connaisseur Karlin

#2865 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Ripicipi wrote:
Govori se o Bosni i Hercegovini.
pa BiH je na Balkanu :) a vis ste se opet previse uzbudili da ce vam amerikca politika pomoci :lol: otkud vam tolika enrgija da se nadate :-)
Connaisseur Karlin

#2866 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

jeza u ledja wrote:Par stvari. Koliko vidim, Hillary Clinton je dobila vise glasova glasaca od Donalda Trumpa. Nije jos sve zavrseno, ali sumnjam da ce Trump stici cirka 160k glasova manjka. Ovo ce biti samo drugi put u historiji da kandidat koji je osvojio najvise glasova ne bude predsjednik, a zadnji put se desilo 2000 (Gore vs Bush). Ovo znaci da je u zadnjih 6 od 7 predsjednickih izbora po glasovima pobijedio Demokrata.
ouch, nisam dzaba rekla da narod ponekad dzaba glasa :D
Rob_Atl

#2867 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Rob_Atl »

2008, 69 miliona glasova za Obamu, 2012 65miliona, 2016 mozda dogura do 60. Dakle 5-6 miliona ljudi nije izaslo na glasanje od prosli put. Poznato je ako je odziv ogroman obicno demokrate dobijaju, ako nije republikanci. Tako i bi.
detroit-mercy

#2868 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by detroit-mercy »

jeza u ledja wrote:Par stvari. Koliko vidim, Hillary Clinton je dobila vise glasova glasaca od Donalda Trumpa. Nije jos sve zavrseno, ali sumnjam da ce Trump stici cirka 160k glasova manjka. Ovo ce biti samo drugi put u historiji da kandidat koji je osvojio najvise glasova ne bude predsjednik, a zadnji put se desilo 2000 (Gore vs Bush). Ovo znaci da je u zadnjih 6 od 7 predsjednickih izbora po glasovima pobijedio Demokrata.

Druga stvar, opet koliko vidim, Trump je osvojio manje glasova od Romneyja prije 4 godine. :shock: Romneyja, koji je izgubio jelte. Sumnjam da ce ga stici dok se izbbroje svi glasovi. Fali mu skoro 2 miliona ljudi. Ovo govori dovoljno o tome koliko je manje dobila Hillary i u stvari kolika je bila izlaznost, pogotovo s obzirom da ima vise glasaca.

Trece, da nije bilo Jill Stein (Stranka Zelenih), uzela bi Wisconsin, Michigan i New Hampshire (u kojem doduse sad vodi). Tu bi joj falila jos jedna drzava, a najbliza je Pennsylvania u kojoj bi bila na 0.2%, koje bi mozda nadoknadila sa 2 preostala kandidata tamo, ili sa ovo preostalo malo glasova sto ce prebrojati.
Jebi ga jez, svaki drugi demokratski kandidat bi razbio Trumpa a sad se svodi na onu da hrdjavom kurcu i dlake smetaju :mrgreen: .
Ripicipi

#2869 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Ripicipi »

pa BiH je na Balkanu :) a vis ste se opet previse uzbudili da ce vam amerikca politika pomoci :lol: otkud vam tolika enrgija da se nadate :-)
Nije stvar u pomaganju, nego u mozda buducem odmaganju.
Izgleda da ti ipak ne razumijes neke stvari i desavanja.
detroit-mercy

#2870 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by detroit-mercy »

madner wrote:Naravno, Obama nije doveo u pitanje NATO savez ili internacionalne obaveze USA.

Trump jeste.

Mislim da je puno jednostavnija stvar, ljudi gledaju ko nudi vecu viziju. Hilarija nema tu iskru koja pokrece nadu u bolje sutra.
Dio establismenta koji vlada amerikom zadnjih 30 tak godina (ona i Bushovi), prilicno istrosena nije imala sta novo da ponudi.
Ako ce se izbori svesti na glasaj za Baketa da Dodo ne dobije, onda jebaji takve izbore :mrgreen: .
detroit-mercy

#2871 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by detroit-mercy »

madner wrote:Naravno, Obama nije doveo u pitanje NATO savez ili internacionalne obaveze USA.

Trump jeste.

Razlika izmedju Obama i Trumpa jedan je predsjednik a drugi kandidat ;-) .
I Bake je obecao 100,000 radnih mjesta a sad kaze 100 hiljda al za jedno 10-15 godina :mrgreen: .
madner

#2872 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by madner »

Jasno, no Trumpov program jeste rebalans sa svima. Sasvim je logicno da bi za odbranu Europe Njemacka morala trositi duplo vise recimo.
ultima_palabra

#2873 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by ultima_palabra »

jefferson wrote:
detroit-mercy wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Da biste shvatili kakve posljedice će imati Trumpova vanjska politika, morate shvatiti da u Rusiji na vlasti stoji vrlo iskusan bivši obavještajac koji vlada, praktično, u formi diktature, dok je u SAD-u na vlasti višestruko bankrotirani seksualni prijestupnik koji je izjavio da se pali na vlastito dijete.
E sad..

Ako vi mislite da će Trump u bilo čemu, pa taman i u tavli, nadmudriti bilo koga, a pogotovo kalibar Putina, onda ono fakat - u zabludi ste. Jer neće. Dovoljno mu je samo da pokaže nezainteresovanost i da imamo Krim u vlastitom dvorištu. Uostalom, Drumpf je odavno izjavio da je, što se njega tiče, Krim dio Rusije, a aneksija dozvoljen metod uspostavljanja državnih granica.
Zaboravljas da USA nije diktatura i da svoju vanjsku politiku/prioritete ne mijenjaju kako se kome digne kurko, odnosno kako ko zasjedne. Projekcije se prave za puno duzi vremenski period, tako da ta prica o Rusima na Balkanu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: .
Gdje na Balkanu, u Rumuniji i Bugarskoj, clanicama NATOa, u Srbiji koja se naguzila EUu da je primi, u PCu Dodikovom isprtku koji ne utice ni na sta.
Leclerc, ko ce biti drzavni sekretar? Spominje se Newt Gingrich. Ta prica kako ce Trump biti Putinova marioneta pada u vodu onog trenutka kada vids koji ce ga ljudi okruziti.
I Obama je htio univerzalno zdravstveno osiguranje i ovo i ono, a na kraju?
Sad ce njega pritisnuti ovi old school republikanci... dovesce oni njega u red, pogotovo oko vanjske politike, gdje on nema nikakvog iskustva.
detroit-mercy

#2874 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by detroit-mercy »

palermo wrote:
detroit-mercy wrote:
Pa zar nije stanje generalno dobro u americi ? Mislim, u ekonomskom smislu.

Sad kad su bili ovi naši lokalni izbori, Damir MIljević je otprilike elaborirao način i motive glasanja poredeći Kotor Varoš u kojem nema nijednog nezaposlenog čovjeka i u kome je došlo do smjene vlasti sa Prnjavorom u kome opet ništa ne radi, a načelnik ostao isti. Drugim riječima, čovjek je rekao, ekonomija ti baš i nema mnogo veze sa izborom.

Vjerujem da je slično i u americi. Kad su bili izbori 2000 godine, moj tadašnji šef amerikanac me je ubjeđivao da nema šanse da Gore izgubi jer je jednostavno svima dobro. Pa mi je onda ilustrovao nekim pričama o zaposlenju koje te maltene čeka iza svakog ćoška. A Al Gore izgubi.

Prije bih rekao da se ovdje radi o potrebi mijenjanja....kao kad odeš kod nas temu fudbalske reprezenatcije BIH i svi bi stalno nešto mijenjali...te Džeku, te Ibiševića....

Mijenjanje samo po sebi nije loše.....problem je ovdje što sa Trumpom zaista ulazimo u stanje neiuzvjesnosti. Barem mi ovdje u Bosni i Hercegovini
Stanje je generalno dobro za ljude sa fakultetima, medjutim radnicka klasa bas nesto nije prosperirala zadnjih godina.
Jedan primjer nekada su radnici u auto industriji zaradjivali $45-50 na sat, poslije krize svi novi radnici se primaju tako sto pocinu sa nekihg $18-19. Sad, tvo babo bio radnik u Fordu, u garazi Harley i Ford truck, u avliji parkiran brodic, zivilo se samo tako. Danas ti radis za Ford, malo gutavije da ces imati za Harleya i ostale dzidze bidze. Radnicka klasa se osjeca iznevjereno, da ne pricamo o ovim malo ruralnijim krajevima.
E sad, kad ti dodje neko i kaze da ce bit ko sto je bilo, tesko je odoljeti.
Meni ne moze prodati tu pricu ali nekome sa samo srednjom ili ako i to, e to je vec druga prica.
Connaisseur Karlin

#2875 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Ripicipi wrote:
Nije stvar u pomaganju, nego u mozda buducem odmaganju.
Izgleda da ti ipak ne razumijes neke stvari i desavanja.
pa koga planiras da ti rjesava probleme u buducosti,jer vi niste u stanju da ih sami rjesvate :)
Post Reply