Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
-
zigzag
#2851 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Dopišite da destimulišu korištenje uglja.
Neka od Elektroprivrede traže značajno poskupljenje za slobodnu prodaju. To rješenje ne opterećuje budžet a biće vrlo efikasno.
Neka od Elektroprivrede traže značajno poskupljenje za slobodnu prodaju. To rješenje ne opterećuje budžet a biće vrlo efikasno.
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#2852 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Dosadan si sa tim poskupljenjem. Jednom, dva puta napisati pa eto i pet OK. Sad vec trolas temu!
-
zigzag
#2853 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Bolje i to nego da savjetujem rušenje zgrada koje smetaju cirkulaciji.
A o brinem se za budžet. Vidim da se više savjetuje i predlaže davanje para određenoj populaciji koja koristi ugalj nego ovo drugo rješenje, poskupljenje uglja.
A o brinem se za budžet. Vidim da se više savjetuje i predlaže davanje para određenoj populaciji koja koristi ugalj nego ovo drugo rješenje, poskupljenje uglja.
- Hajlac
- avenija
#2855 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Zenica 14h

Kakanj 14:30
- piupiu
#2856 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ima već peticija, samo ne znam koliko je to organizovano, i šta ide nakon peticije.neko_sa_strane wrote: ↑14/01/2020 10:13 Pristaje li iko na ovom forumu da napišemo dopis ili email kantonalnoj vladi ili nadležnom ministarstvu imaju li namjeru išta poduzeti u vezi zagađenja zraka? Da ih podsjetimo ko im platu obezbjeđuje i koje su im obaveze.
- Dozer
#2857 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Cekaj da se smijene. Bemsisleno je napadati Forto vladu jer su tu tek godinu dana, i nisu krivi na bilo koji nacin za ovo stanje. Krive su sve prethodne vlade koje 23 godine nisu prstom mrdnule za bilo sta po ovom pitanju, a tu je 90% krivice na SDA & Satellites.neko_sa_strane wrote: ↑14/01/2020 14:56 Pristaje li iko na ovom forumu da napišemo dopis ili email kantonalnoj vladi ili nadležnom ministarstvu imaju li namjeru išta poduzeti u vezi zagađenja zraka? Da ih podsjetimo ko im platu obezbjeđuje i koje su im obaveze.
Kad oni nastupe (opet), onda svi na ulice i pred Vladu KS. I sve ih rastjerati ako u roku 24h ne donesu konkretne mjere, i ne pocnu ih implementirati u roku 48h.
Dodatno zahtijevati trajno rjesenje u roku do sljedecih izbora. Posto oni nece uraditi nista od svega, onda ih na sljedecim lokalnim izborima rastjerat iz svih opstina, a dokusurit na opstim 2022.
Last edited by Dozer on 14/01/2020 15:47, edited 1 time in total.
-
zigzag
#2858 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
A šta mogu biti konkretne mjere?
- piupiu
#2859 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
NisaN ti ovo ja pisala, nego neko_sa_strane. Inače, shvatam argument.Dozer wrote: ↑14/01/2020 15:08Cekaj da se smijene. Bemsisleno je napadati Forto vladu jer su tu tek godinu dana, i nisu krivi na bilo koji nacin za ovo stanje. Krive su sve prethodne vlade koje 23 godine nisu prstom mrdnule za bilo sta po ovom pitanju, a tu je 90% krivice na SDA & Satellites.
Kad oni nastupe (opet), onda svi na ulice i pred Vladu KS. I sve ih rastjerati ako u roku 24h ne donesu konkretne mjere, i ne pocnu ih implementirati u roku 48h.
Dodatno zahtijevati trajno rjesenje u roku do sljedecih izbora. Posto oni nece uraditi nista od svega, onda ih na sljedecim lokalnim izborima rastjerat iz svih opstina, a dokusurit na opstim 2022.
-
neko_sa_strane
#2860 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Provjerio sam podatke na druga dva sajta i Federalni Hidrometeorološki zavod lažira podatke o zagađenju. I to ću pomenuti.
Ja ću pisati ovih dana mail. Trebam samo pronaći gdje sam sačuvao par relevantnih studija o uticaju zagađenog zraka na zdravlje ljudi. Čitao sam i o potencijalnim rješenjima ovog problema. Meni je definitivno prekipilo. Nisam nikad gurao glavu u pijesak i ne namjeravam ni sada. Tišti me što se ništa ne rješava čitavu godinu već se par dana prije najave o zagađenju obavještavaju građani nekim smiješnim recikliranim izjavama. Kada izdaju saopštenje imam osjećaj da ga izvuku iz arhive i samo promijene datum. Prije četiri godine vratio mi se bronhitis nakon 25 godina pauze. Treba ih podsjetiti na prioritete a fotelja i pečat nisu prioriteti i lično me zaboli za njihove međusobne razmirice.
Ja ću pisati ovih dana mail. Trebam samo pronaći gdje sam sačuvao par relevantnih studija o uticaju zagađenog zraka na zdravlje ljudi. Čitao sam i o potencijalnim rješenjima ovog problema. Meni je definitivno prekipilo. Nisam nikad gurao glavu u pijesak i ne namjeravam ni sada. Tišti me što se ništa ne rješava čitavu godinu već se par dana prije najave o zagađenju obavještavaju građani nekim smiješnim recikliranim izjavama. Kada izdaju saopštenje imam osjećaj da ga izvuku iz arhive i samo promijene datum. Prije četiri godine vratio mi se bronhitis nakon 25 godina pauze. Treba ih podsjetiti na prioritete a fotelja i pečat nisu prioriteti i lično me zaboli za njihove međusobne razmirice.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#2861 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
I mene interesuje, koje su to konkretne mjere koje se mogu poduzeti:
1. unutar 48h
2. u narednih 30 dana
3. u naredna 3 mjeseca.
1. unutar 48h
2. u narednih 30 dana
3. u naredna 3 mjeseca.
- escobar__
#2862 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
PortalSarajevska policija iz saobraćaja isključila samo jedno vozilo tokom epizode "Uzbuna"
Od 225 automobila koje su kontrolisali čak 27 je upozoreno (pretpostavljam da ih je 27 bilo Euro 3 ili niža norma). Toliko o "krntijama" na sarajevskim cestama.
-
tomhagen
#2863 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ma više je varijanta "toliko o prisustvu policije na sarajevskim cestama", al hajd...
-
ulli
-
ulli
#2865 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Još malo mjera, evo npr. šta radi makedonska vlada
https://vlada.mk/node/15965?ln=en-gb
https://vlada.mk/node/15965?ln=en-gb
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#2866 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Opet te pitam:
1. unutar 48h
2. u narednih 30 dana
3. u naredna 3 mjeseca.
-
zigzag
#2867 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Kaže ; regulisanje korištenja čvrstih goriva.
Pošto se samo priča o zabranama i zabranama to znači da u svako padinsko naselje treba poslati po nekoliko "inspektora" sa bicepsima pa gdje vide dim na dimnjaku da vlasnika išamaraju.jel?
Ko je još u bosni nešto zabranio. Pa cigare bez akciznih markica su zabranjenje pa ih svako puši, zabranjeno korišenje starijih vozila a policija samo jedno vozilo isključilo iz saobraćaja i kao nešto će se uraditi.
Hoće, ali u tom pokušaju koji će koštati nekoliko desetina miliona KM biće dosta ljudi koji su se ugradili a stanje će biti isto.
Pošto se samo priča o zabranama i zabranama to znači da u svako padinsko naselje treba poslati po nekoliko "inspektora" sa bicepsima pa gdje vide dim na dimnjaku da vlasnika išamaraju.jel?
Ko je još u bosni nešto zabranio. Pa cigare bez akciznih markica su zabranjenje pa ih svako puši, zabranjeno korišenje starijih vozila a policija samo jedno vozilo isključilo iz saobraćaja i kao nešto će se uraditi.
Hoće, ali u tom pokušaju koji će koštati nekoliko desetina miliona KM biće dosta ljudi koji su se ugradili a stanje će biti isto.
- Dozer
#2868 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Da se ja pitam, to bi islo ovako:
1. Unutar 48h
1.1. Zabrana voznje vozila ispod EURO 4 norme
1.2. Zabrana ulaska u grad (N. Grad, N.Sarajevo, Centar i S. Grad) privatnim vozilima. (masa ljudi dolazi u grad izvana, i voze se sami u autima, sto moze svako provjeriti jjendostavnim gledanjem ulaza u grad ujutro ili poslijepodne). Strane tablice i vozila firmi se izuzimaju.
1.3. Uvodjenje dnevne naplate za voznju Centrom i S. Gradom u iznosu od 10 KM / max. 2h. (Primjer: London). Strane tablice i vozila firmi se izuzimaju.
1.4. Ogranicavanje prodaje drva za lozenje i cumura fizickim licima na 100 kg/mjesec.
2. U narednih 30 dana
2.1. Pocetak izgradnje velikih parking prostora na Betaniji, u Rajlovcu, Lukavici, itd., tj. gdje god postoji prostor za to na rubovima grada, te uvodjenje pojacanog javnog prevoza od - do tih lokacija.
2.2. Zabrana iz prethodne stavke 1.1. i 1.2. ostaju trajno.
2.3. Uvodjenje i izdavanje godisnjih kartica za vozila firmi i stanovnika opstina Centar, S. Grad, N. Sarajevo i N.Grad, uz simbolicnu naknadu u visini cijene troskova, a koje ce sluziti za (pojacane) policijsku kontrolu i nadzor, te kaznjavanje onih koji iste nemaju. Preporucena kazna - 100 KM.
2.4. Otpocinjanje radova na gasifikaciji naselja koja to nemaju, i/ili izgradnje centralnih kotlovnica (centralno grijanje).
3. U narednih 3 -6 mjeseci
3.1. Izrada studija izvodljivosti postavljanja zracnih turbina na pravcima prirodnog strujanja zraka kroz grad (E. Blum), tj. iz pravca Igmana do opstine Centar (padinski dijelovi, na kojima bi turbine imale najveci ucinak na sporom "dodavanju" zraka jednih drugima, cime bi se stvorila neprekidna spora cirkulacija zraka kroz grad u kriticnim danima i mjesecima), i otpocinjanje implementacije projekta.
3.2. On-the-go gasifikacija privatnih stambenih objekata na padinskim dijelovima grada (uz subvencije, logicno), te odredjivanje visokih kazni za sve one koji se, i pored ove mogucnosti, budu i dalje koristili cvrstim gorivima za grijanje (pojacan inspekscijski nadzor). Preporucena kazna - 10.000 KM po svakom ustanovljenom prekrsaju.
3.3. Finaliziranje velikih parking prostora iz tacke 2.1.
3.4. Zabrana prodaje cvrstih goriva fizickim licima i firmamam koje nemaju posebno odobrenje (opravdanje) za koristenje istih.
Naravno, od ovakvih mjera nema nista, jer niko na vlasti ne zeli da se zamjeri glasackom tijelu. Nazalost, isto to glasacko tijelo ne konta da ce pomrijeti od raznih bolesti upravo radi toga sto loze.
3.3.
Last edited by Dozer on 14/01/2020 16:20, edited 1 time in total.
-
AmirBaa
#2869 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
bez uvrede, ali sreca pa se ne pitasDozer wrote: ↑14/01/2020 16:15Da se ja pitam, to bi islo ovako:
1. Unutar 48h
1.2. Zabrana ulaska u grad (N. Grad, N.Sarajevo, Centar i S. Grad) privatnim vozilima. (masa ljudi dolazi u grad izvana, i voze se sami u autima, sto moze svako provjeriti jjendostavnim gledanjem ulaza u grad ujutro ili poslijepodne). Strane tablice i vozila firmi se izuzimaju.
1.3. Uvodjenje dnevne naplate za voznju Centrom i S. Gradom u iznosu od 10 KM / max. 2h. (Primjer: London)
1.4. Ogranicavanje prodaje drva za lozenje i cumura fizickim licima na 100 kg/mjesec.
2. U narednih 30 dana
2.1. Pocetak izgradnje velikih parking prostora na Betaniji, u Rajlovcu, Lukavici, itd., tj. gdje god postoji prostor za to na rubovima grada, te uvodjenje pojacanog javnog prevoza od - do tih lokacija.
2.3. Uvodjenje i izdavanje godisnjih kartica za vozila firmi i stanovnika opstina Centar, S. Grad, N. Sarajevo i N.Grad, uz simbolicnu naknadu u visini cijene troskova, a koje ce sluziti za (pojacane) policijsku kontrolu i nadzor, te kaznjavanje onih koji iste nemaju. Preporucena kazna - 100 KM.
2.4. Otpocinjanje radova na gasifikaciji naselja koja to nemaju, i/ili izgradnje centralnih kotlovnica (centralno grijanje).
3.1. Izrada studija izvodljivosti postavljanja zracnih turbina na pravcima prirodnog strujanja zraka kroz grad (E. Blum), tj. iz pravca Igmana do opstine Centar (padinski dijelovi, na kojima bi turbine imale najveci ucinak na sporom "dodavanju" zraka jednih drugima, cime bi se stvorila neprekidna spora cirkulacija zraka kroz grad u kriticnim danima i mjesecima), i otpocinjanje implementacije projekta.
3.2. On-the-go gasifikacija privatnih stambenih objekata na padinskim dijelovima grada (uz subvencije, logicno), te odredjivanje visokih kazni za sve one koji se, i pored ove mogucnosti, budu i dalje koristili cvrstim gorovima za grijanje (pojacan inspekscijski nadzor). Preporucena kazna - 10.000 KM po svakom ustanovljenom prekrsaju.
Naravno, od ovakvih mjera nema nista, jer niko na vlasti ne zlei da se zamjeri glasackom tijelu. Nazalost, isto to glasacko tijelo ne konta da ce pomrijeti od raznih bolesti upravo radi toga sto loze.
3.3.
- Dozer
#2870 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Zbog?
Sta je to tacno pogresno, ili ne valja?
Jbg, i Svabo bi se ponasao isto k'o i mi, ali hebu ga zakoni.
Sta je to tacno pogresno, ili ne valja?
Jbg, i Svabo bi se ponasao isto k'o i mi, ali hebu ga zakoni.
-
espn
#2871 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
A jel sreca sto se pitaju ovi sadasnji na vlasti? Pa potrovase narod.AmirBaa wrote: ↑14/01/2020 16:19bez uvrede, ali sreca pa se ne pitasDozer wrote: ↑14/01/2020 16:15Da se ja pitam, to bi islo ovako:
1. Unutar 48h
1.3. Uvodjenje dnevne naplate za voznju Centrom i S. Gradom u iznosu od 10 KM / max. 2h. (Primjer: London)
2. U narednih 30 dana
3.2. On-the-go gasifikacija privatnih stambenih objekata na padinskim dijelovima grada (uz subvencije, logicno), te odredjivanje visokih kazni za sve one koji se, i pored ove mogucnosti, budu i dalje koristili cvrstim gorovima za grijanje (pojacan inspekscijski nadzor). Preporucena kazna - 10.000 KM po svakom ustanovljenom prekrsaju.
Naravno, od ovakvih mjera nema nista, jer niko na vlasti ne zlei da se zamjeri glasackom tijelu. Nazalost, isto to glasacko tijelo ne konta da ce pomrijeti od raznih bolesti upravo radi toga sto loze.
3.3.![]()
-
zigzag
#2872 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
koliko bi to otprilike koštalo?
-
AmirBaa
#2873 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
sreca ce biti jedino kad neko kvalifikovan i sa dosta iskustva bude odlucivao o ovakvim jako ozbiljnim stvarima. Sve ostalo je suplja 
- un1ted
#2874 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Dozeru, prvo preduslovi, pa onda akcija. Nista, ali bas nista se ne moze uraditi da se smanji zagadjenje ove sezone. Moze se ograničiti, da ne ide na još lošije, ali da se smanji, ili popravi, ne moze.
Tvoja rješenja unutar 48h nemaju smisla.
Tvoja rješenja unutar 48h nemaju smisla.
-
AmirBaa
#2875 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
"1.2. Zabrana ulaska u grad (N. Grad, N.Sarajevo, Centar i S. Grad) privatnim vozilima."
Ne mogu da pojmim da neko ovo moze napisati, opet, bez uvrede. Pa ja zivim na cengic vili, radim na kosevu, u sustini ne bih mogao auto isparkirati sa parkinga uopste (iako je euro 6)
hajmo i evo na mom konkretnom primjeru, nek ne vozim auto, hocu na posao svako jutro. Trebao bih sjesti na tramvaj (koji je ujutru u pola 8 krcat), izaci na skenderiji, prohodati do trole da odem prema jezeru, i opet od stanice imam hodati do tacnog mjesta posla. Samo zamisli ako je sad javni prevoz ovako krcat, kako bi bilo da dodas sve te ljude koji idu autima na posao ?