Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

Connaisseur Karlin

#2851 Re: Svijet bez religija

Post by Connaisseur Karlin »

Towelie wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Towelie wrote:Evo ja prvi u dobroj meri ne podrzavam ono sto radi IZ, ali mi nije ni na kraj pameti da se borim protiv institucije i da radim na njenom urusavanju. Institucija, bilo kakva, je bolja nego nedostatak iste.
Da li je ovo najbolji argment za podrsku religjskim politicarima ,a koji se uopste ne razlikuju od ateista i slicnih politicara,jer dijele jednu zajednicku crtu: nehumanost , lopovluk, nepostojanje etike i svih poztivinh motiva koji se traze u religijama. :D
Nije isto podrzati instituciju i podrzati odredjenog njenog predstavnika. Evo ja podrzavam IZ, ali ne podrzavam Muftyja. :D
Dupli paradoks :lol:
Towelie

#2852 Re: Svijet bez religija

Post by Towelie »

Ja kad kazem da podrzavam IZ, to znaci da podrzavam sto oni rasporedjuju imame koji ljudima klanjaju namaze, organizuju mevlude, manifestacije za dobre noci, takmicenja u ucenju Kur'ana, mukabele u Ramazanu...To sve radi puno ljudi koji deluju u okviru IZ i zato im se treba odati priznanje. S druge strane, zaista ne podrzavam kada Mufty uradi ovo
Image
kao i ovo
Image

i pokusava nam poturiti neku gangsta verziju Islama kao legitimnu. Plus sto suruje samo sa onima koji daju pare, za verska ubedjenja cemo lako.

Nije tesko napraviti razliku izmedju podrske instituciji i podrske jednom njenom (sada vec bivsem, iako su njegovi pipci i dalje itekako prisutni u IZ) clanu. Ne kontam sta je tebi tu paradoks.
Lopov-eliminator

#2853 Re: Svijet bez religija

Post by Lopov-eliminator »

S4mpion wrote:
Kikibombona wrote: Ako se proces ateizacije ne ubrza i ne prosiri na cijeli svijet, ocekuju nas religijski ratovi, tamo gdje odredjana grupa demografski ugrozava postojecu i vladajucu vecinu.
Ako se proces ateizacije ubrza, dobićemo još nekoliko Sjevernih Koreja, možda i Staljina, a nije nam to baš u interesu. Dakle, to nije baš neka alternativa i garancija mira i blagostanja u svijetu.

Religije 1000 ljudi podijele(grupišu) u 3 skupine.

Ateizam ih podijeli u 1200 skupina, a onda dođe čikica koji sve to okupi po svojim aršinima.
Niste u pravu ni jedan ni drugi, smanjenje religioznosti.nece smanjiti broj ratova, a ni povecati, za ratovanje ce se uvijek naci razlozi. A ti @s4mpione jos uvijek nisi uspio zbog svoje mrznje prema ateizmu svariti da Staljin ili Sjeverna Koreja nisu = ateizam. Evo opet pokusavas provlaciti Staljina a naprasno zaboravljas da si upravo zbog toga fasovao opomenu od moderacije. Smeta ti ateizacija a kad se religije prosiruju onda ti ne smeta. Ja licno ne navijam ni za jedno ni za drugo, ali sam protiv represije prvih od strane drugih i obrnuto.

I ovo za skupine si malko fulio zbog svog neznanja o ateizmu jer si filovan istim stvarima kao i Smrcak. Ne postoji nikakav cikica koji sve ateiste moze staviti pod svoje, a ni sve skupine. To sto ti ne mozes da prihvatis prostu definiciju ateizma jer ga po toj definiciji ne bi imao osnova mrziti je tvoj problem.

U svijetu se zapravo ne ratuje zbog toga je li neko vjernik ili nevjernik, to su tek izvedenice ili rezultati drugih determinanti koje odredjuju stanje (ne)mira u svijetu.
ABH017

#2854 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

Avetinho wrote:
ABH017 wrote:
Avetinho wrote:
Po kuranu, bolja je desna ruika. Lijevom se cisti supak i pogana je, a desnom se jede i cista je. Koliko se sjecam iz Kurana, ljevoruke osobe sejtancici, s njima nesto nije u redu.
Jel ti to možeš čime potkrijepiti ili ćemo ti vjerovati na riječ?
Javio mi Dzibril.
Džibril ti javio da nešto piše u Kur'anu?
Ono jest da je ovo forum i da se može svašta lupetati, ali radi drugih forumaša i dalje diskusije, lijepo je znati da lažeš, kako bi pokušao ispasti pametan i duhovit.
ABH017

#2855 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

skupljac_zeljeza wrote:
ABH017 wrote:De nam onda najprije reci ti, kakva je tvoja vjerska naobrazba. Šta imaš od diploma?
Jesi li prešao Ilmihal, sufaru, jesi li došao i do elem-tere-kejfe???? (Ili nešto komparativno iz starog ili novog zavjeta, i sl. ako ne potičeš iz muslimanske porodice)
Ne treba to za foruma. Dovoljno je uglavnom da mu je djed bio hadžija. :mrgreen:
Baš tako. Pa da onda zna sve skrivene tajne, koje muslimani kriju od drugih, pa i od sebe samih. :-)
Muslimani inače znaju da je Islam kriva vjera, samo neće da priznaju, čak 5x dnevno klanjaju i mjesec godišnje poste, samo da bi sačuvali tamo nekog Muhammeda i njegovu vjeru. A inače im on dođe rod, pa tako, ustrajavaju u očuvanju njegovih "laži". :-)

Mislim, na kakvoj terapiji treba čovjek biti, pod uticajem kojeg medija ili pojedinca, da bi ovako razmišljao?
ABH017

#2856 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

Smrcak15 wrote:
ABH017 wrote:
Invincible wrote:Što bolan Šveđane onda ne pozivaš u istinu? Pod uslovom da si uopšte i jezik savladao, pošto nijednu varijantu ovog jezika koji se govori na našim prostorima, očito nisi.

Možda ljude sa par hiljada eura i komfornim životom boli kurac za Muhameda, Isusa i ostalu veselu družbu proroka, a ti sjediš u kući, primaš socijalu, višak vrijednosti koji ti ljudi ostvare, i i nudiš nam dokaze, koji dokazuju samo da ti pojma nemaš o metodologiji, da ne znaš šta su vjerovatnoća i kombinatorika, a vjeruj da je meni mudžiza ako si uspio završiti bilo šta osim vehabijskih online kurseva ili je taj tvoj ETF u rangu fakulteta za prodavače magle u Saudiji.

Još nisi u stanju da shvatiš kako je broj 5 podjednaka ,,sredina'' kao i broj 6 u odnosu na 10, nemoj lagati da si završio neku ozbiljnu školu, ova tvrdnja te u startu demantuje, nema zaokruživanja, meni je ovo bliže, matematika ima decidan skup pravila,a ti mi djeluješ kao neko k'o ne zna riješiti ni one zadatke tipa 2+2x2:2=? ili pitanja tipa; ako prestigneš drugoplasiranog u utrci, na kojoj si poziciji?
Meni je ovo bolest. Ništa drugo.
Dokle je čovjek spreman ići? I još kao moralno vratiti prstom i pozivati se na neko obrazovanje.

Nisam primijetio da se naziv teme promijenio u "uhvatite Smrčka", ili šta već.
Ako ne možete s njim diskutovati, povucite se.
Ili je " ateističkoj forumskoj eliti " teško priznati da ne mogu izaći na kraj sa jednim vjernikom, pa će mu prišiti šta god im padne na bolesni um.
Trolate gospodo i kontaminirate temu, pa molim moderaciju da se malo probudi. Prošla zima.
Ja sam im trn u oku jer branim islam od njhovih nebuloza i mlataranja gluposti

sto se mene tice neka ih, ako mogu nek pozovu cijeli forum ako hoce nek se zajedno udruze pa nek pokusaju osporavati islam , lahko cu se sa svima njima uhvatiti u kostac jer su im argumenti na klimavim nogama
Islam nije potrebno braniti ni od koga.
Mi, uglavnom branimo sebe i svoje stavove.
Ono što je indikativno je to da, kad im nestane argumenata, okreću se napadima na pojedince, hodže, bule, komšije, forumaše, pa i poslanike.
Valjda ne mogu da razumiju da Islam nismo ni ja, ni ti, niti bilo koji forumaš, ili vjernik. Islam nije čak ni Muhammed a.s.
Inteligentan, obrazovan i pametan nije isto. Da jeste, Vojislav Šešelj bi bio jedan od najpametnijih ljudi u Evropi, ako ne i šire (primjera radi).
ABH017

#2857 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

shbc wrote:Sta je ovaj zapjenio... :mrgreen:
Čuj zapjenio?
A što? Šta je bilo?
Smeta ti nešto? Imaš nekih problema?
Slobodno reci. Imamo mi vjernici mnogo više obraza, empatije i tolerancije od vas antiteista (ovo naglašavam namjerno, jer nisu svi nevjernici i ateisti isti, vi čak i niste ateisti).
Iako vi imate suprotno mišljenje, vaši postovi pokazuju pravo stanje.
ABH017

#2858 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

Kikibombona wrote:
arzuhal wrote:Vratimo se, stoga, u Svijet bez religije, dok @nasa nije pometlala sve i zamandalila...
Ne znam za svijet, ali znam za ovu nasu zabokrecinu, koju nagriza nacionalisticko-religijska mrznja. Ne zna se sta ima gore dejstvo, religija ili nacija. Kod nas je to isprepleteno. Nacija se u velikoj mjeri temelji na religiji. Razlike medju narodima su gotovo iskljucivo relegijske prirode.

E sad, da nema religije, da li bi nam bilo bolje!?

Vjerovatno da. Nestala bi jedna brana medju ljudima. Nacionalizam bi oslabio.

Sto se tice same religije, ne vidim nikakav pozitivan uticaj na bosansko drustvo. Sve same negativnosti. Mozda pojedinci imaju koristi, drustvo sigurno ne.

Religija je nekada bila od koristi. Zato je izmisljena, da se drustvo uredi. Danas je uveliko prvazidjena. Dominira pretezno nazadnim drustvima.
Ma kiki sve to stoji, ali u našem društvu, podjele su tu bez obzira na religiju. Ljudi se mrze, iako nemaju nikakve veze sa vjerom i religijom. Primjera radi, komšija otvoreno kaže da ne vjeruje u Boga i život poslije smrti. A kad pričamo o Srbima, Hrvatima, Jevrejima, ja moram da mu objašnjavamo njihove postupke i razmišljanja, moram da mu približim njihov način razmišljanja. Bukvalno ih branim pred njim.
Šta hoću reći?
Da se ljudi u našem društvu više drže vjere i vjerskih propisa, a manje slušaju razne hodže, popove, i ine pametnjakovića, mi bi mnogo bolje živjeli. Ako hoćeš, da su ljudi bili vjernici i pridržavali se vjerskih propisa, ovdje nikad ne bi bilo rata. Na žalost mi imamo situaciju da vjeru tumače i koriste ubice, lopovi, kriminalci, hohštapleri, političari... Vjernici najmanje.
Connaisseur Karlin

#2859 Re: Svijet bez religija

Post by Connaisseur Karlin »

Towelie wrote:
Ja kad kazem da podrzavam IZ, to znaci da podrzavam sto oni rasporedjuju imame koji ljudima klanjaju namaze, organizuju mevlude, manifestacije za dobre noci, takmicenja u ucenju Kur'ana, mukabele u Ramazanu...To sve radi puno ljudi koji deluju u okviru IZ i zato im se treba odati priznanje. S druge strane, zaista ne podrzavam kada Mufty uradi ovo
Image
kao i ovo
Image

i pokusava nam poturiti neku gangsta verziju Islama kao legitimnu. Plus sto suruje samo sa onima koji daju pare, za verska ubedjenja cemo lako.

Nije tesko napraviti razliku izmedju podrske instituciji i podrske jednom njenom (sada vec bivsem, iako su njegovi pipci i dalje itekako prisutni u IZ) clanu. Ne kontam sta je tebi tu paradoks.
Mufty nije dio IZ :D

http://www.islamskazajednica.ba/rijaset/vijece-muftija

:D
ABH017

#2860 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

shbc wrote:To da nema religije bilo bi vise nemoralnog ponasanja zahvalite onima koji su vas naucili da budete moralni samo iz straha od kazne. Ateizam na to ne utice, vec kucni odgoj.
Ma hajde?
A kućni odgoj se bazira na čemu?
Imaš neku zbirku uputstva za lijep kućni odgoj?

Vjernik nije moralan iz straha od kazne. Taj ko ti je to rekao, te slagao. Vjernik je moralan jer voli da voli i da bude voljen. To je prirodna osobina svakog čovjeka, koju pogrešan odgoj i način odrastanja i sazrijevanja duše, okrene naopačke.
ABH017

#2861 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

Kikibombona wrote:
arzuhal wrote:
Jesu li bile te nacionalne, etničke, religijske...razlike prisutne i tokom SFRJ-a, bratstva i jedinstva, jugoslavenstva i komunističkog rigidnog ateizma? Jesu. Mi možemo kazati: ali tada su bile pod prijetnjom sile pa nisu bile ništa negativno ili nisu bile negativno izražene kao danas u BiH, ali to bi nas odvelo onda u začarani krug represije nad ljudima, ma o kakvoj ideološkoj podlozi za upotrebu represije uzeli, bilo bi svejedno.

Stvar je o zloupotrebi: vjere, nevjere, naroda, etnije, plemena, emocija, bilo čega...
To je tacno.

Jednako tako, za razliku od religija, ateizam ne generise mrznju. Ateizam ne generise ni ljubav ni mrznju. Radi se o stavu, odnosu prema religijama.

U svakoj religiji postoje uporista za mrznju prema drugom i drugacijem. Svaka religija istice posebnost svojih i destruktivnost sljedbenika drugih religija. Materijala za dehumanizaciju i u konacnici mrznju/zlocin koliko hoces.

Smatram kako ce se religijski sukobi odvijati sve dok religije postoje ili dok jedna ne pobijedi sve ostale. Vidi sta se desava u Evropi. Islam se siri kao vjera a krsanstvo dramaticno propada. Iako se mnogi Evropljani odricu krscanske duhovnosti, ne odricu se krscanskih korijena i krscanskog fundamentalizma. Predvidjam velika sranja u Evropi ako se islam nastavi siriti i postanje prijetnja krscanskoj dominaciji. Pojavit ce se novi Hitler. I sada imamo rasisticke pokrete poput Pegide koje plivaju na valovima ksenofobije. Antiislamska histerija sve vise dobija na snazi.

Ne bi se Evropi svidjalo da moc preuzmu pravoslavci, a kamoli muslimani. I sa tim se nece pomiriti i na to nece pristati. Isto tako ne bi pristali pravoslavci. Ne bi ni muslimani u Iranu ili Saudiji.

Ako se proces ateizacije ne ubrza i ne prosiri na cijeli svijet, ocekuju nas religijski ratovi, tamo gdje odredjana grupa demografski ugrozava postojecu i vladajucu vecinu.
Rasistički pokreti poput Pegide, nemaju ništa zajedničko sa učenjem i jedne vjere. Nije vjera kriva za te frakcije, već upravo to vraćanje i ne odbacivanje fundamentalnih korijena.
Ne bi se Evropi sviđalo ni da joj moć preuzmu Kinezi, Koreanci, ne bi joj se sviđalo, isto tako, ni da moć preuzmu Kršćani, koji bi došli iz Latinske Amerike ili iz Afrike.
Zar ne vidiš da u ratovima, koji se danas vode diljem svijeta, religije (kao takve, sa onim čemu uče) ne igraju nikakvu ulogu. Samo se zlouporabljavaju, od strane interesnih skupina i pojedinaca. Tako da mislim da ubrzanje ateizacije ne bi tu ništa promijenilo (iako lično nemam ništa protiv širenja bilo koje ideologije, nenasilnim putem), bez korjenite promjene u svijesti svjetskih moćnika. A to se, znamo, neće nikad desiti. Samo će biti još gore.
ABH017

#2862 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

arzuhal wrote:
Kikibombona wrote: Jednako tako, za razliku od religija, ateizam ne generise mrznju. Ateizam ne generise ni ljubav ni mrznju. Radi se o stavu, odnosu prema religijama.

U svakoj religiji postoje uporista za mrznju prema drugom i drugacijem. Svaka religija istice posebnost svojih i destruktivnost sljedbenika drugih religija. Materijala za dehumanizaciju i u konacnici mrznju/zlocin koliko hoces.
Ovo si dobro rekao: postoje uporišta. Ali ne i smjernice. Mene, recimo, islam ne uči da mrzim bilo koga kao osobu (osim jednog :evil: , mada ga mnogi, u drugim religijama ili svjetonazorima ne doživljavaju uosobljenog nego više kao depersonalizovano zlo), odnosno da mrzim same ljude, ali me uči da mrzim i prezirem određena sama djela. Ali, u nastavku na tvoj post ću kazati nešto...
Smatram kako ce se religijski sukobi odvijati sve dok religije postoje ili dok jedna ne pobijedi sve ostale. Vidi sta se desava u Evropi. Islam se siri kao vjera a krsanstvo dramaticno propada. Iako se mnogi Evropljani odricu krscanske duhovnosti, ne odricu se krscanskih korijena i krscanskog fundamentalizma. Predvidjam velika sranja u Evropi ako se islam nastavi siriti i postanje prijetnja krscanskoj dominaciji. Pojavit ce se novi Hitler. I sada imamo rasisticke pokrete poput Pegide koje plivaju na valovima ksenofobije. Antiislamska histerija sve vise dobija na snazi.

Ne bi se Evropi svidjalo da moc preuzmu pravoslavci, a kamoli muslimani. I sa tim se nece pomiriti i na to nece pristati. Isto tako ne bi pristali pravoslavci. Ne bi ni muslimani u Iranu ili Saudiji.

Ako se proces ateizacije ne ubrza i ne prosiri na cijeli svijet, ocekuju nas religijski ratovi, tamo gdje odredjana grupa demografski ugrozava postojecu i vladajucu vecinu.
...stvari se nikada ne mogu ili ne smiju posmatrati fatalistički i idealistički, a ti pominješ taj idealni "izlaz" o kojom zasad nemaš jasnu sliku, samo ti se čini, kroz maglu, da nudi neko rješenje - "ateizacija". Ja, opet, tvrdim da mi moramo raditi s onim što imamo na način da pronalazimo ono što nam je, u tom svijetu različitosti, jednako i isto, pa da se na osnovu toga povezujem, razumijemo i izbjegnemo sukobljavanja. To je teško, ali ništa nije s ljudima lagano.

Evo, recimo, rasizam i mržnja (ili osjećaj neke nadmoći, superiornosti, šta već) prema ljudima drukčije boje kože. Ja ne znam da ima religija koja poziva ljude da ljude jedne boje kože smatra boljim od ljudi drukčije boje kože. Jednom sam samo čuo, davno nekada budalesajući uz jednu emisiju Džerija Springera, kako naka WASP-ovka viče kako Biblija ne tvrdi da su ljudi bijele kože bolji od onih crne, ali da se rase ne bi smjele miješati međusobno, da je to, kao grijeh, da to nije Božiji plan. Nemam stvarno pojma o tome, usput navedoh, pa može neko ko poznaje Bibliju to lijepo ratumačiti ima li to nešto takvo u Bibliji i kako već stoji. Što se tiče islama, jasno je: nema bijeli čovjek prednost nad crnim, niti žuti nad crvenim, nema prednost Arap nad nearapom i svaka njihova razlika je moguća jedino u stepenu njihova odnosa prema Bogu, dakle po pitanju svjesnosti samog Boga. Inače, boja kože, rasa (naravno, rasizam nije isključivo vezan za boju kože), ne igra nikakvu ulogu i svako pozivanje na prednost po pitanju boje kože po islamu je - neislamsko.

Pa ipak, unatoč tome, ja znam i upoznao sam muslimane koji imaju rasističkih crta i stavova, počev od rasizma prema crncima, pa do smatranja Arapa nekakvom rasom i narodom nad drugima, i slične ublehe.

Za rasizam nema utemeljenja u vjeri, ali ga ima kod ljudi! Iako islam uči suprotno, opet ima muslimana rasista! Dakle postoji nešto što je ljudsko, bez obzira na vjeru ili nevjeru, što radi i djeluje, što nas usmjerava i goni...Nešto izbije iz ljudi, nadjača i vjeru i sve...

Da mi je ponovo proživjeti život pa da ne pravim greške koje sam pravio nego da pravim neke nove, reče jednom profesor Bosto. Kada bismo zamislili svijet potpuno očišćenog od religija koje poznajemo i o kojima pričamo, o kojima imamo neka saznanja i iskustva (islam, kršćanstvo...), dobili bismo nove religije ili nove oblike nečeg što bi nas suprostavljalo jednim drugima jer time ne bismo pobjegli od samih sebe.

U svom nezavršenom romanu Krug Meša Selimović, riječima jednog svog lika, akademskog slikara i boema, objašnjava svom bratiću, mladom profesoru filozofije i marksizma, aktivnom članu Partije, kako je Partija, nakon što je sklonila u stranu crkve i vjerske zajednice, preuzela sve odlike religije: ona propisuje vrhovne istine koje se ne smiju dovoditi u pitanje, kažnjava one koji se suprostavljaju, gradi svoj vlastiti sistem moralnih vrijednosti, ima svoje hramove, obredna okupljališta (plenume, komitete..), ima svoje simbole, inicijacije...Sve, isto religija.

Dakle, hajmo mi, umjesto što bismo sanjali nekakve islamske države ili planetarnu ateizaciju, krenuti od onoga što imamo, čime raspolažemo. Recimo, evo nas dva, kao ateista i musliman, možemo se veoma dobro složiti oko masu stvari i da radimo neke društvene poslove zajedno a da ni moj islam ni tvoj ateizam ne sprječava jednog ili drugog, odnosno ne moramo obijica biti muslimani ili ateisti da ne bi bilo sukoba, mržnje i ratova? A glavna stvar je da se ne kaže odmah: jes', ali to smo samo nas dva, a pogledaj... To nije tačno :)

Kada neki musliman dođe da počne prijetiti nekom nevjerniku i napadat ga - to nije do islama, to je do tog čovjeka, muslimana, kao što neki ateista dođe pa vjernike naziva budalama koji vjeruju u nake mitove i gluposti koje nemaju veze s mozgom - to nije do samog ateizma kao stava, nego do tog čovjeka, do njega samog. Ima ateista koji nemaju potrebe vjernike nazivati budalam i ponižavati ih, i obratno.

Bez obzira na sve naše razlike i na sve podjele, na sve grupe koje postoje i koje će postojati, samo upoznavanje, dijalog, djelovanje u dobru i za dobro može preduprijediti sukobe i nesreće, nikakve -zacije i -izmi. Samo tako možemo opstati na ovoj zemaljskoj klackalici...
:thumbup:
ABH017

#2863 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

arzuhal wrote:
Towelie wrote:Da je vise vere, a manje religije samo...

...pa da se vjeruje u Boga, a ne u samu religiju :thumbup:
:thumbup:
U centar.
ABH017

#2864 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

zagortenej wrote:a da su babi muda, bila bi djed :-?
Il' bi bila baba s mudima, il' bi bio djed sa sisama.
:roll:
ABH017

#2865 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

Towelie wrote:Evo ja prvi u dobroj meri ne podrzavam ono sto radi IZ, ali mi nije ni na kraj pameti da se borim protiv institucije i da radim na njenom urusavanju. Institucija, bilo kakva, je bolja nego nedostatak iste.
Jedno je institucija, a sasvim drugo zajednica vjernika. Niko nikom ne brani da, kroz dzemat, utiče i mijenja svoju zajednicu.
Sad, zašto je nama mrsko, a njima drago da se kandiduju za funkcije, opet je do nas.
shbc

#2866 Re: Svijet bez religija

Post by shbc »

ABH017 wrote:
shbc wrote:Sta je ovaj zapjenio... :mrgreen:
Čuj zapjenio?
A što? Šta je bilo?
Smeta ti nešto? Imaš nekih problema?
Slobodno reci. Imamo mi vjernici mnogo više obraza, empatije i tolerancije od vas antiteista (ovo naglašavam namjerno, jer nisu svi nevjernici i ateisti isti, vi čak i niste ateisti).
Iako vi imate suprotno mišljenje, vaši postovi pokazuju pravo stanje.
Cuj nisam ateista? Ajdeee... Sta sam onda? Musliman? Katolik? Pravoslavac? Hindu? Scientolog? Joj, molim te reci mi da sam scientolog :mrgreen:

A sto se tice onog da vjernici nisu moralni samo zbog straha od kazne, to reci drugu Smrletu kojeg branis ovdje i smatras nekim uber debatantom. On zagovara stav da nema religije bilo bi manje morala. :skoljka:

Ne znam kako ti je to promaklo kada se svojski trudis da sve iscitas na temi i napises 17 postova za redom ne bi li svima odgovorio. To sto u vecini slucajeva veze nemas ni o cemu se prica, nego lupas gluposti - to nema veze. Nagovorio si se ti mrskim cafirima, to je bitno. Vjerovatno i za to postoji neko djecije pravilo: napricaj se cafirima u petak i dzuma ti se broji 4 puta vise. :run:
Kikibombona

#2867 Re: Svijet bez religija

Post by Kikibombona »

ABH017 wrote:Rasistički pokreti poput Pegide, nemaju ništa zajedničko sa učenjem i jedne vjere. Nije vjera kriva za te frakcije, već upravo to vraćanje i ne odbacivanje fundamentalnih korijena.
Ne bi se Evropi sviđalo ni da joj moć preuzmu Kinezi, Koreanci, ne bi joj se sviđalo, isto tako, ni da moć preuzmu Kršćani, koji bi došli iz Latinske Amerike ili iz Afrike.
Zar ne vidiš da u ratovima, koji se danas vode diljem svijeta, religije (kao takve, sa onim čemu uče) ne igraju nikakvu ulogu. Samo se zlouporabljavaju, od strane interesnih skupina i pojedinaca. Tako da mislim da ubrzanje ateizacije ne bi tu ništa promijenilo (iako lično nemam ništa protiv širenja bilo koje ideologije, nenasilnim putem), bez korjenite promjene u svijesti svjetskih moćnika. A to se, znamo, neće nikad desiti. Samo će biti još gore.
Religije su instrument u rukama politike. I kod nas i u cijelom svijetu. Imamo sada slucaj na BI gdje Iran sa jedne i Turska/Saudija sa druge strane koriste vjeru za ostvarenje politickih ciljeva. U tome su do guse 'krscani' sa istoka i zapada. Rezultat su stotine hiljada mrtvih.

Kako se ljudima suzava zivotni prostor, kako resursi presuju, sukoba ce biti sve vise. Bice ih sa i bez vjere. Vjera je, kako rekoh, samo kvalitetan instrument. Da nema toga izmislili bi nesto drugo.

Stvar je u tome da ekspanzionisticke ideologije ne mogu donijeti nista dobro u vremenu koje dolazi, a koje ce obiljeziti borba za skucen teritorij i presahle resurse. Zamisli da se u Sarajevu pocne siriti neka vjera, da postane prijetnja sadasnjim centrima moci!? Vidio bi pobune jarane... Vec sada se kuka na nekakvog krscanina u Gorazdu i fantomske sije u Sarajevu. Sta mislis da to postane masovna pojava?

Ova desavanja u Evropi ne slute na dobro. Evropska politika je podmukla do srzi. Amerikanci su za njih male mace. Nije iskljuceno da je cirkus sa izbjeglicama unaprijed reziran kako bi se u Evropi razbuktao antiislamski sentiment i narod pripremio za neka buduca desavanja. Taj narod na BI je sludjen desavanjima u proteklih par decenija... posto je zapad za njihovo stanje u dobroj mjeri odgovoran, razvila se mrznja... i ti ljudi, devastirani u svakom pogledu, dolaze u Evropu... sa njima i pokoji terorista... Saberi dva i dva. Jucer Amerikanci i Rusi hladno izjavljuju da su dogovorili primirje u nekim sirijskim gradovima. Hej, oni dogovorili!?? Eto ko vodi rat i kome je u interesu da se ratuje. Nadam se da razumijes na sta ciljam, posto pdf ipak nije politicki, da sada ne idem u sirinu, iako je religija neodvojiva od politike.

Pred nama je veoma lose vrijeme, kako ovdje u BiH - tako i u cijelom svijetu. Religije nemaju nikakvo rjesenje za buducnost. Stavise, posluzice i sluzi kao kisik za razbuktalu vatru.
skupljac_zeljeza

#2868 Re: Svijet bez religija

Post by skupljac_zeljeza »

shbc wrote:
Cuj nisam ateista? Ajdeee... Sta sam onda? Musliman? Katolik? Pravoslavac? Hindu? Scientolog? Joj, molim te reci mi da sam scientolog :mrgreen:
Definicija ateističkog dijela forumaša ovdje je da je ateizam neutralan pa samim time i ateista, ali ako ateista djeluje protiv vjere on nije više ateista nego antiteista pa se ti traži šta si od toga.
Plavo-bijeli

#2869 Re: Svijet bez religija

Post by Plavo-bijeli »

Image
Invincible

#2870 Re: Svijet bez religija

Post by Invincible »

Vidi ovog što kmeči, nisi tako kmečao kada si, slijedeći tvoju analogiju rezonovanja, mene nazivao smradom, munafiče, za vas je posebno mjesto u Allahovom šporetu.

Pišeš o čovjeku koji će doći s neba i očekuješ da uvažavam takav stav i ne nazivam ga glupošću? Pravite nadogradnju na osnovi koja je u samoj srži besmislica i kada vam to neko napiše, zapalite se, naravno bez mogućnosti odbrane svojih stavova bilo kakvim argumentima.
skupljac_zeljeza

#2871 Re: Svijet bez religija

Post by skupljac_zeljeza »

Plavo-bijeli wrote:'We are all atheists about most of the gods that humanity has ever believed in. Some of us just go one god further.'
Zato ne možeš biti musliman dok ti prva rečenica ne bude....

Image

....i time ne odvojiš Istinu od zabluda. A što je noko otišao tako daleko ne znači da nije na svom putu zalutao. Možda se trebao zaustaviti na pravom mjestu.
mousstapha

#2872 Re: Svijet bez religija

Post by mousstapha »

Da nema religija, vjerovatno ne bi bilo ni ovakvih bolesnih likova poput Dawkinsa. :D

Salu na stranu, lik mi nije sekunde jasan. Kako neko moze provesti cijeli zivot na osporavanju necega sto nije spreman istraziti i upoznati. :-)
Towelie

#2873 Re: Svijet bez religija

Post by Towelie »

mousstapha wrote:Da nema religija, vjerovatno ne bi bilo ni ovakvih bolesnih likova poput Dawkinsa. :D

Salu na stranu, lik mi nije sekunde jasan. Kako neko moze provesti cijeli zivot na osporavanju necega sto nije spreman istraziti i upoznati. :-)
Jer mu takav modus operandi donosi slavu i pare. Poprilicno sam siguran da i on sam ne veruje bas u sve ono sto prica.
broj dva

#2874 Re: Svijet bez religija

Post by broj dva »

mousstapha wrote:Da nema religija, vjerovatno ne bi bilo ni ovakvih bolesnih likova poput Dawkinsa. :D

----
Zasto mislis da je profesor Dawkins neupoznat za pustunjskim monoteistckim religijama ? Vecina ateista su dovoljno upoznati asa religijom da je odbace a oni koji javno polemisu o religiji su itekako upoznati pa me interesuje zasto mislis da on ne zna dovoljno ??
mousstapha

#2875 Re: Svijet bez religija

Post by mousstapha »

U ovom intervjuu je lupao o islamu, a cak je i sam priznao da ne poznaje toliko islam, ali mu to nije problem da kritikuje po sablonu tako je u krcanstvu, vjerovatno je i tamo slicno.

Usput sve preporuke za Hasana Mehdija. Naprednija verzija Ace Stankovica. :D
Locked