Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Mohamad Sissoko

#2851 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Mohamad Sissoko »

Fudo387 wrote:
Lajavikrelac wrote: I Šta Mančester to privređuje? Okuplja huligane i socijalne slučajeve na jedno mjesto? :-)
Da, ovo je najbolji primjer zasto su u "najbolja" vremena nasi drugovi i drugarice vazda bili kokuzi. :D
Ovakav nacin izlaganja, njegove nebuloze, mozda su i najbolji dokaz zasto je ta drzava propala.
Njemu nije jasno da se moze praviti profit od prodaje dresova, televizijskih prava, karti...pa i avatara, zasto da ne? Evo, jedan od nasih prvoboraca i prekaljeni partizan, ima dres barselone...na avataru. :lol: :lol: :lol:
Jesu li rodile maline lajavi? :mrgreen:
'ta ce Manchester :D
Njih dvojica su najbolji primjer.Odlicno napisano.
nosara

#2852 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

detroit-mercy wrote:
5 0 5 wrote:
Mohamad Sissoko wrote: Ja nam dajem jos jedno 100 godina,trebace nam toliko.Dug je proces nama potreban.Samo mi je zao sto i mladi,pojedini, bivaju ispirani pricom kako je bilo lijepo,kako ovo kako ono, kako drzava ovo ono,ja hocu ovo imali smo ono,pa se ta klica uhljeba i dalje zadrzava dok drugi napreduju.Jben je taj kult licnosti i ta skoro izumrla ideologija.
pa drug. vec je cetvrt vijeka nova vlast, sa novim ljudima i sa novim konceptima. covjek koji se rodio za vrijeme prvih slobodnih demokratiskih izbora danas je odrastao covjek, zavrsio je skolu i ima i svoje dijete. zasto 100 godina? ako je mogao tito promijeniti svijst ljudi do 1950. onda mogu i ovi valjda do 2015.
Problem je da se koriste Titine metode, ti bi prvi ovdje vristao sta nam to rade :mrgreen: .
Titine metode... :lol:
piupiu

#2853 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

nosara wrote:
Benzinska Hrasno, red se oteg'o do socijalnog... :D
Haj, boga ti, ko će se još sjećati naftne krize ... ja l' jedne, ja l' druge. Zna se ko je kriv. :D
detroit-mercy

#2854 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

VjecitiStudent wrote:
detroit-mercy wrote: Vidis, za razliku od tebe ja radim za firmu koja ima proizvodnju u zemljama treceg svijeta i imao sam prliku da vidim u kojim uslovima ti isti ljudi rade. Suma sumarum, svi radnici u tim zemljama ubise se da rade za americke ili njemacke kompanije, radni uslovi su nebo i zemlja kao i place.
Mislis da je velika razlika u radnim uslovima BMW ili GM radnika u Njemackoj, Mexicu ili Rumuniji. Razlike nema, razlika je samo u drzavama. Cak stavise, radnih uslovi u plentovima u Mexicu su puno bolji od vecine plantova u US u kojima sam bio (ista firma) jer su noviji, novija je tehnologija i masa drugih stvari.
U zadnjih dvije tri godine, svoje proizvodne pogone u Mexicu otvara Mazda, BMW i ko jos ne, ja nigdje nisam video, niti u jednom od plantova da djeca rade, a firme se striktno pridrzavaju svih zakonskih regulativa tih drzava (pocev od zdravstenog, bolovanja, placanaj i sl). Tako da uopste ne razmijem sta je pisac htio da kaze. Jesi li ti protiv ulaganja, jesi li protiv toga da jedan BMW ili GM ili Mercedes dodju u zemlje treceg svijeta. Jer obicno gdje oni dodju, radni uvjeti se poboljsavaju u odnosu na lokalne. To sto je Banglades ili BiH fucked up drzava nije problem BMWa, nego te drzave.
Jesi li se ikada mozda pitao kako je bilo radnicima zeljezare prije rata. Pola Zenice i Kaknja bilo nesposobno za vojsku ali niko nije talasao koliki je procenat smoga u zraku :mrgreen: opste dobro. Ako zatalas, protiv si opstog dobra. Jesi li prosao kroz Tuzlu kad HAK ispusti svoje gasove ili kad Topionica Olova u Brckom otvori svoja vrata a niko od radnika maske na glavi nema. Jer jebo masku, sta ce mi. Jesi li ikada prije prolazio pored gradilista, niko sljema na glavi nije imao, radnici se povrjedivali i ginuli i tada ali niko nije talasao zbog necega. Valjda sto je radnicka klasa bila na vlasti pa nije mogla protiv same sebe :mrgreen: . Rudari po rudnicima lijepili ko muhe ali kome su se bunili, nikome, dobro im bilo, sta ce se bunit.
Je li to uredu bunit se ako je firma privatna i ako te jebe a ako je drzavna i ako te guzi tisu misu.
Jah ...
A BBC investigation for Panorama has exposed poor working conditions in factories making Apple products in China.
The undercover team secretly filmed the iPhone production line and found Apple's promises to protect workers were routinely broken.
One undercover reporter - making parts for Apple computers - had to work 18 days without a day off.
Other workers were filmed falling asleep.
http://www.bbc.com/news/business-30540538
Jezika ti maternjeg, šta ti je ovo "plentovi", "plantovi" u tekstu?
Jahci koliko hoces, ja licno sam bio i u tvornicama u Njemackoj i USA i u Rumuniji i u Mexicu. Uslovi rada nisu nista bolji ni u USA ni u Njemackoj, produktivnonst je ista, jedino lova nije ista. I kao sto sam vec naveo, neke od ovih tvornica u Mexicu i Rumuniji su space shuttle za iste u Njemackoj ili USA jer oprema u tvronici staroj 40 godina nije ista kao u tvornici staroj 5 godina.
Fudo387

#2855 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Evo i druga nosare, sad ce i drug Dozer. Kad zauzmu busiju na Ljubinom Grobu, ne'a sanse da se probijemo. Sto to moze bombe frljacat... :mrgreen:
detroit-mercy

#2856 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

piupiu wrote:
detroit-mercy wrote: Ja koliko znam krize su pocele vec od 70tih, od inflacije, do vozenja par nepar i slicnih gluposti i sl. Samo nekako niko da se taj zlatni period ukalkulise. Fakticki odmah nakon zaleta i industrijalizacije Juga je pocela polako da stagnira i na kraju se raspala. Ali eto, treba se fokusirati na zadnjih dvadeste pet godina, ostalo nije bitno.
Da se zemlje raspadaju ekonomski, raspala bi se i Argentina, Bugarska, Meksiko, Brazil ... mi smo imali priliku da se izvadimo ... no ...
Mozda pocivaju na sabilnijim temeljima od superirorne civilizacije :mrgreen: jer sve te zemlje su bile "hamelj" za nas. Raspala se je i Ceska bez krize.
Moja opaska je bila da je ekonomska kriza u Jugi pocela puno ranije i da je kontinuirano trajala sve do raspada drzave, valjda smo dovoljno stari da se sjecamo kako je bilo :mrgreen: .
detroit-mercy

#2857 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

nosara wrote:
detroit-mercy wrote:
5 0 5 wrote:
pa drug. vec je cetvrt vijeka nova vlast, sa novim ljudima i sa novim konceptima. covjek koji se rodio za vrijeme prvih slobodnih demokratiskih izbora danas je odrastao covjek, zavrsio je skolu i ima i svoje dijete. zasto 100 godina? ako je mogao tito promijeniti svijst ljudi do 1950. onda mogu i ovi valjda do 2015.
Problem je da se koriste Titine metode, ti bi prvi ovdje vristao sta nam to rade :mrgreen: .
Titine metode... :lol:
Sta se klebaris, ti ih prvi stalno prizivas :mrgreen: .
Ali Kemal

#2858 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

nosara wrote:Vidi, ja ovu temu posmatram sire, nije ni Kazaz mislio samo na BiH, tako da ne bih po losem izdvajao nikog... Sve bananice imaju otprilike iste probleme, nesta nece, ne ide, koci... Dakle, svi imaju neke svoje komunjare, srbe, hrvate, bosnjake, mogjare, siptare itd... A mozda je sistem u kurcu, ali niko ne smije da kaze glasno, da se oni sto se pitaju ne naljute... Jebi ga, nemas suverenost, bar se sagni ko covjek... Treba i to znat... :D
Odgovor je prost. Civilizacijski nivo je srozan, generalno na prostoru cijele bivse SFRJ, tako ako se odrices dostignutih civilizacijskih vrijednosti, onda ih se odrices u svim segmentima, pa tako i u ekonomskim.
Kada postane moralno od strane onih koji vode drzavu da se organizuju po nacionalnom konceptu, pa tako imamo u jednoj multinacionalnoj i konfesionalnoj BiH partije koje se kao bore samo za svoj narod, a protiv druga dva naroda, onda je u takvoj moralnoj kaljuzi sasvim normalno da se krade sve sto je drzavno, tj drustveno, tj narodno.
Tako smo dosli do toga da je sasvim normalno da se krade od vlastitog naroda od strane onih koji se toboze za njega bore.
E tad je onda i sasvim normalno da drzava propada, da je vjecna ekonomska kriza, da se narod iseljava, djeca ne radjaju itd

Zbog toga mislim da bi svakoga trebalo biti stid ako je clan bilo koje nacionalne stranke. (SDA, HDZ i SDS kao i satelitskih, manjih slicnih stranaka) jer time direktno pomaze opstu propast.

U SFRJ je postojao jedan opsti interes, pokusavalo se balansirati i ravnomjerno rasporedjivati industrija i nekad se uspjevalo vise, a nekad manje u tome, ali to je ogromna razlika od sadasnjeg nacina vladavine i zbog toga je gore, koliko god je SFRJ bila nesavrsena i zrela za reforme, sto niko ne spori.
Last edited by Ali Kemal on 03/09/2015 14:46, edited 1 time in total.
detroit-mercy

#2859 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

piupiu wrote:
nosara wrote:
Haj, boga ti, ko će se još sjećati naftne krize ... ja l' jedne, ja l' druge. Zna se ko je kriv. :D
Kod nas je ta naftna kriza potrajala sve do 90te :mrgreen: .
madner

#2860 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

Jah, samo sto su zakonske regulative nebo i zemlja.
detroit-mercy

#2861 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Ali Kemal wrote:
nosara wrote:Vidi, ja ovu temu posmatram sire, nije ni Kazaz mislio samo na BiH, tako da ne bih po losem izdvajao nikog... Sve bananice imaju otprilike iste probleme, nesta nece, ne ide, koci... Dakle, svi imaju neke svoje komunjare, srbe, hrvate, bosnjake, mogjare, siptare itd... A mozda je sistem u kurcu, ali niko ne smije da kaze glasno, da se oni sto se pitaju ne naljute... Jebi ga, nemas suverenost, bar se sagni ko covjek... Treba i to znat... :D
Odgovor je prost. Civilizacijski nivo je srozan, generalno na prostoru cijele bivse SFRJ, tako ako se odrices dostignutih civilizacijskih vrijednosti, onda ih se odrices u svim segmentima, pa tako i u ekonomskim.
Kada postane moralno od strane onih koji vode drzavu da se organizuju po nacionalnom konceptu, pa tako imamo u jednoj multinacionalnoj i konfesionalnoj BiH partije koje se kao bore samo za svoj narod, a protiv druga dva naroda, onda je u takvoj moralnoj kaljuzi sasvim normalno da se krade sve sto je drzavno, tj drustveno, tj narodno.
Tako smo dosli do toga da je sasvim normalno da se krade od vlastitog naroda od strane onih koji se toboze za njega bore.
E tad je onda i sasvim normalno da drzava propada, da je vjecna ekonomska kriza, da se narod iseljava, djeca ne radjaju itd

Zbog toga mislim da bi svakoga trebalo biti stid ako je clan bilo koje nacionalne stranke. (SDA, HDZ i SDS kao i satelitskih, manjih slicnih stranaka) jer time direktno pomaze opstu propast.

U SFRJ je postojao jedan opsti interes, pokusavalo se balansirati i ravnomjerno rasporedjivati industrija i nekad se uspjevalo vise, a nekad manje u tome, ali to je ogromna razlika od sadasnjeg nacina vladavine i zbog toga je gore, koliko god je SFRJ bila nesavrsena i zrela za reforme, sto niko ne spori.
Drugovi se ne bi slozili sa tobom, drugovi smatraju da je to vrhunac humanog dostignuca :mrgreen:
nosara

#2862 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

Dijaspora gusta tekovine nase demokratije sa sigurne udaljenosti... :lol:

Pricajte nam malo da je danas bolje... Nema veze sto ste zdusili... :bih:
Fudo387

#2863 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

nosara wrote:Dijaspora gusta tekovine nase demokratije sa sigurne udaljenosti... :lol:

Ne obaziri se, drzi se smucanja i samo pravo. :D

Hoce li doci sabina televizor u ispomoc, da sacekam malo? :mrgreen:
detroit-mercy

#2864 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

madner wrote:Jah, samo sto su zakonske regulative nebo i zemlja.
Ciji su problem zakonske regulative :mrgreen:
Iskreno, glede radnika zakonske regulative su cak bolje u Mexicu nego u USA :skoljka:
detroit-mercy

#2865 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

nosara wrote:Dijaspora gusta tekovine nase demokratije sa sigurne udaljenosti... :lol:

Znaci sad prelazimo na sto smo zdusili :mrgreen:.
piupiu

#2866 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

detroit-mercy wrote:
piupiu wrote:
detroit-mercy wrote: Ja koliko znam krize su pocele vec od 70tih, od inflacije, do vozenja par nepar i slicnih gluposti i sl. Samo nekako niko da se taj zlatni period ukalkulise. Fakticki odmah nakon zaleta i industrijalizacije Juga je pocela polako da stagnira i na kraju se raspala. Ali eto, treba se fokusirati na zadnjih dvadeste pet godina, ostalo nije bitno.
Da se zemlje raspadaju ekonomski, raspala bi se i Argentina, Bugarska, Meksiko, Brazil ... mi smo imali priliku da se izvadimo ... no ...
Mozda pocivaju na sabilnijim temeljima od superirorne civilizacije :mrgreen: jer sve te zemlje su bile "hamelj" za nas. Raspala se je i Ceska bez krize.
Moja opaska je bila da je ekonomska kriza u Jugi pocela puno ranije i da je kontinuirano trajala sve do raspada drzave, valjda smo dovoljno stari da se sjecamo kako je bilo :mrgreen: .
Superiorne civilizacije se grade stoljećima, prolaze kroz zemljotrese, sukobljavaju se s drugim civilizacijama i obično opstaju zbog sposobnosti da potamane druge i otmu im resurse, integrišu i indoktriniraju podanike, i organizuju sistem, izmedju ostalog. Jugoslavija je bila vrlo ozbiljno civilizacijsko dostignuće nas samih na svome, što je upravo ono što Kazaz govori, i to je apsolutno tačno. I Bosna bi se do sada raspala da nema medjunarodne zajednice, mislim da nam je i to svima jasno.
nosara

#2867 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

detroit-mercy wrote:

Ma pusti, nema veze... I, kako je nama ovdje...? Kako se zivi i to...? :D
madner

#2868 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

detroit-mercy wrote:
Iskreno, glede radnika zakonske regulative su cak bolje u Mexicu nego u USA :skoljka:
Teoretski su odlicne i u BiH.

Kljucna rijec je prva. :D
Recimo strane firme kod nas ne placaju trudnicko jer nije pod moranjem, drze se striktno slova zakona.
supercali

#2869 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

Fudo387 wrote:Evo i druga nosare, sad ce i drug Dozer. Kad zauzmu busiju na Ljubinom Grobu, ne'a sanse da se probijemo. Sto to moze bombe frljacat... :mrgreen:
A ti paaalis?
Fudo387

#2870 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

piupiu wrote:
nosara wrote:
'taaa'sss se ti sjecat' :mrgreen:
detroit-mercy

#2871 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

madner wrote:
detroit-mercy wrote:
Teoretski su odlicne i u BiH.

Kljucna rijec je prva. :D
Recimo strane firme kod nas ne placaju trudnicko jer nije pod moranjem, drze se striktno slova zakona.
Pa cega treba da se drze zakona ili da nako procjenjuju sta moze.
Setra mi radi sa svapsku firmu u BiH, trudnicko je placeno :mrgreen: .
detroit-mercy

#2872 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

nosara wrote:
detroit-mercy wrote:

Kako kome, ko je dobio dzabni stan i uvlio se u drzavne firme njemu je kasika u med upala :mrgreen:.
Onaj ko je radio prije i dan danas radi :mrgreen:
nosara

#2873 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

detroit-mercy wrote:
nosara wrote:
detroit-mercy wrote: Znaci sad prelazimo na sto smo zdusili :mrgreen:.
Kako kome, ko je dobio dzabni stan i uvlio se u drzavne firme njemu je kasika u med upala :mrgreen:.
:lol:
detroit-mercy

#2874 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

nosara wrote:
detroit-mercy wrote:
nosara wrote:

:lol:
Ti ocito ne, jer forumas u radno vrijeme :mrgreen: .
Leons

#2875 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

Lajavikrelac wrote:
Leons wrote:Hocu reci, da Austrijanci ne znaju sta rade vec bi davno propali, akumulirani kapital ne traje stoljecima ako ga ne znas iskoristiti.
Oni imaju tu miteleuropsku tradiciju "socijalnog trzista" , vjeruju i u trziste i u drzavu, da nikad nisu imali AU opet bi bili jaki, kao i svi Germani izmedju ostalog.
Imaju tu tradiciju socijalnog tržišta za Germane, ostali svi su niža rasa i radna snaga. Pa prvi Marks je komunizam i "Kapital" namijenio germanskim narodima on je Slovene mrzio samo tako. Nije Hitler izmislio Drang Nacht Osten, samo nastavio po zacrtanom putu....Što ne volim diskutovati sa ljudima koji nemaju fundamentalno znanje istorije :zzzz:
Ne pricam ja ovdje o historiji Marxu i Hitleru vec o ekonomiji. Ti si taj koji zastupa tezu da Austrijanci uzivaju dobar standard jer su "pljackali i eksploatisali" druge nacije sto je besmisleno kad shvatis koliko ima nekolonijalnih drzava pa su i bogatije od Austrije, bilo je svakavih imperija tokom historije pa nisu svi bogati npr. Turci.
Post Reply