Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Smrcak15

#2851 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:opet ti sa ekserima, nadji panj i sjedi i ne treba ti ekser uopste....
ne mozes nista sa ekserom ako ga nemas cime zakucati....
ima obuce bez pertli...
moze se i bez toalet papira....
ekser je namijenjen sa svrhom kad je stvaran, da bude zakucan negdje , nesto sto ima svrhu, ti si rekao da je nemas, kako to da ekser ima svrhu ti je nemas, zar to nije sramotyno razmisljanje da je jedan obican ekser vrjedniji od Tebe?
Dope_Man

#2852 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: ja samo uvidjam tvoje supljo razmisljanje, suplje toliko da kad bi gazao po njemu propao bi ko kroz otvoren saht na ulici negdje u sarajevu :lol:
:roll:
testirat ce ih tako sto ce im biti naredjeno direktno da budu pokorni na sudnjem danu, ako ne budu pokorni bit ce kaznjeni ako se pokore bit ce uvedeni u raj.
Dakle, kako sam odavno rekao - bog je jedan najobicniji robovlasnik, a pri tome i sadista. :D
Pa ne zove se dzaba Gospodar, a mi njegovi robovi :D

Inace, pogledaj kako nije fer. Nama zabrani sve i svasta, i trazi naslijepo da vjerujemo cijeli zivot, a oviindijanci zive potpuno slobodni, i jos kada ozive, i tad vec bez sumnje znaju da postoji drugi svijet i nema sanse da se ne pokore, samo trazi da mu stope poljube i mogu u raj.. bem ti gdje se ne rodih u nekom plemenu :D
r_faruk

#2853 Re: Ateizam

Post by r_faruk »

@smrle, vrati se na one baje koje sam spominjao!!!
Last edited by r_faruk on 29/03/2017 12:31, edited 1 time in total.
Dozer

#2854 Re: Ateizam

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol:

Smrle... jedno pitanje - Sta mislis, da li bi zivot na planeti, pogotovo nas, bio moguc kada bi izumrle pcele?

Edit: Sad Smrle Googla, posto u Kur'anu o tome nista ne pise :)
Raigor Stonehoof

#2855 Re: Ateizam

Post by Raigor Stonehoof »

Image

Ono, nema kupit alkohola u centru jer ne da alah, al nije nikakav problem ako mi malo ukrademo softver, halalice :D

musliman 8-)
Dozer

#2856 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Mah, da se ne lazmo - ni katolicastvo nije nista bolje ili losije.
I tamo se radi sve i svasta, i onda "izbroj 5-6 ocenasa" i grijesi su oprosteni. Razlika je samo sto tamo popovi daju oprost, a ovamo tek onaj gore. Ili dole. Ili gdje vec "jeste".

Smrle, jos jendo pitanje - zasto se ljudi mole prema nebu, i zasto se, uopste, smatra da je bog "gore", na nebesima?
Smrcak15

#2857 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dope_Man wrote:
Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: ja samo uvidjam tvoje supljo razmisljanje, suplje toliko da kad bi gazao po njemu propao bi ko kroz otvoren saht na ulici negdje u sarajevu :lol:
:roll:
testirat ce ih tako sto ce im biti naredjeno direktno da budu pokorni na sudnjem danu, ako ne budu pokorni bit ce kaznjeni ako se pokore bit ce uvedeni u raj.
Dakle, kako sam odavno rekao - bog je jedan najobicniji robovlasnik, a pri tome i sadista. :D

Inace, pogledaj kako nije fer. Nama zabrani sve i svasta, i trazi naslijepo da vjerujemo cijeli zivot, a oviindijanci zive potpuno slobodni, i jos kada ozive, i tad vec bez sumnje znaju da postoji drugi svijet i nema sanse da se ne pokore, samo trazi da mu stope poljube i mogu u raj.. bem ti gdje se ne rodih u nekom plemenu :D
sta ti mislis kako je on gospodar a mi njegovi robovi??

pa fino, on nas je stvroio, stvorio nas je da disem, nemozemo bez toga, stvorio da idemo u vc nemocemo bez toga,

hajde se ne pokori njegovom zakonu da ne trepces nikako ili da ne dises nikako, mozes li, znaci nemozes pobjeci od jegovog zakona koji je dao ljudima, drugim rijecima nemozes izaci iz okvira u kojima te je stvorio zato si ti njegov rob.
samo trazi da mu stope poljube i mogu u raj.. bem ti gdje se ne rodih u nekom plemenu :D
eh da je tako

nego ti se kaze, hoces li mi biti pokoran sta ti naredim, ako kazes da, rece ti se, hajde skoci u vatru, ako odbijes bit ces odvucen u nju, a ako skocis u vatru fakticki ces uskociti u Raj jer te vatra nece prziti.
Smrcak15

#2858 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote::lol: :lol: :lol:

Smrle... jedno pitanje - Sta mislis, da li bi zivot na planeti, pogotovo nas, bio moguc kada bi izumrle pcele?

Edit: Sad Smrle Googla, posto u Kur'anu o tome nista ne pise :)
bi bio moguc ali to bi otezalo sobzirom na oprasivanje koje rade, ako bi oni uskratili oprasivanje ostaili bi na vjetru i ostalim insektima, vjerovatno bi bio manji rod svake godine, a cim je manji rod onda cijene skuplje, veca glad itd itd

netrebam da guglam bare ove stvari znam koliko toliko.
Raigor Stonehoof

#2859 Re: Ateizam

i sta je njima bila svrha zivota, da cekaju da umru i da im neko trikove izvodi sa vatrom? :lol:

dozer, ma ne kazem da su drugi bolji, nego konkretno slika je iz BBI, zato navedoh musle :D
Smrcak15

#2860 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Mah, da se ne lazmo - ni katolicastvo nije nista bolje ili losije.
I tamo se radi sve i svasta, i onda "izbroj 5-6 ocenasa" i grijesi su oprosteni. Razlika je samo sto tamo popovi daju oprost, a ovamo tek onaj gore. Ili dole. Ili gdje vec "jeste".

Smrle, jos jendo pitanje - zasto se ljudi mole prema nebu, i zasto se, uopste, smatra da je bog "gore", na nebesima?
zato sto je izvan nebesa, pa neces gledati u zemlju ako mu ruke pruzis, mada moljenje Bogu moze proci da se okrenes na koju god stranu
Smrcak15

#2861 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Raigor Stonehoof wrote:i sta je njima bila svrha zivota, da cekaju da umru i da im neko trikove izvodi sa vatrom? :lol:

dozer, ma ne kazem da su drugi bolji, nego konkretno slika je iz BBI, zato navedoh musle :D
sta mislis da je njih mozda Bog testirao u drugom obliku, kako ce da se ponasaju jedno prema drugom, pa na osnovu toga na buducem svijetu pojacava se intezitet iskusenja zavisno kako su se ophodili jedni prema drugima na zemlji, sta mislis da je Ovako, neije nemoguce.
Dozer

#2862 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: bi bio moguc ali to bi otezalo sobzirom na oprasivanje koje rade, ako bi oni uskratili oprasivanje ostaili bi na vjetru i ostalim insektima, vjerovatno bi bio manji rod svake godine, a cim je manji rod onda cijene skuplje, veca glad itd itd

Ne, Smrle, ne bi bio moguc. Pcele su jedini insekti koji oprasuju biljke koje cjetaju, sto znaci da bi bez njih vrlo brzo nestale sve biljne vrste koje cjetaju.
A to znaci oko 80% biljaka na planeti. Zivili bismo mi jos neko vrijeme, ali onda bi dosao kraj. Zasto o ovome nema ni rijeci u Kur'anu, a tako je bitna stvar?
Raigor Stonehoof

#2863 Re: Ateizam

Smrcak15 wrote:
Raigor Stonehoof wrote:i sta je njima bila svrha zivota, da cekaju da umru i da im neko trikove izvodi sa vatrom? :lol:

sta mislis da je njih mozda Bog testirao u drugom obliku, kako ce da se ponasaju jedno prema drugom, pa na osnovu toga na buducem svijetu pojacava se intezitet iskusenja zavisno kako su se ophodili jedni prema drugima na zemlji, sta mislis da je Ovako, neije nemoguce.
A zar ti ne mislis da ides malo predaleko u opravdavanju nebuloznih stvari? Zar nije lakse prihvatiti jednostavnu istinu da bog zapravo ne postoji, nego pokusavati na sve nacine nelogicnost napraviti logicnom.
Smrcak15

#2864 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: bi bio moguc ali to bi otezalo sobzirom na oprasivanje koje rade, ako bi oni uskratili oprasivanje ostaili bi na vjetru i ostalim insektima, vjerovatno bi bio manji rod svake godine, a cim je manji rod onda cijene skuplje, veca glad itd itd

Ne, Smrle, ne bi bio moguc. Pcele su jedini insekti koji oprasuju biljke koje cjetaju, sto znaci da bi bez njih vrlo brzo nestale sve biljne vrste koje cjetaju.
A to znaci oko 80% biljaka na planeti. Zivili bismo mi jos neko vrijeme, ali onda bi dosao kraj. Zasto o ovome nema ni rijeci u Kur'anu, a tako je bitna stvar?
ima tu mnogo drugih bitnih stvari ali nema u Kuranu jer Kuran nije enciklpedija kad cete vise to jedno svatiti, nemozes traziti u Kuranu kao da je to enciklopedija, sto nema dinosaurusi, sto nema kako pcele oprasuju biljke, sto nema ovo sto nema ono. :lol: :-)
Raigor Stonehoof

#2865 Re: Ateizam

a koji ce mu klinac onda pulsari :lol:
Smrcak15

#2866 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Raigor Stonehoof wrote:
A zar ti ne mislis da ides malo predaleko u opravdavanju nebuloznih stvari? Zar nije lakse prihvatiti jednostavnu istinu da bog zapravo ne postoji, nego pokusavati na sve nacine nelogicnost napraviti logicnom.
Zar nije lakse prihvatiti jednostavnu istinu da bog zapravo ne postoji,
jednostavna istina da Bog nepostoji kazes, na koju si nogu ustao jutros :-)

cuj jednostavna istina na osnovu cega junace, samo sto ga nevidis, jeli to dokaz da Boga nema samo sto ga mi nevidimo koji smo ograniceni u svakom pogledu, koji smo manji od praskice u ovom kosmosu.

na osnovu cega ti je jednostavna istina, jeli zato sto nevidis???
nego pokusavati na sve nacine nelogicnost napraviti logicnom
upravo to ti radis, jer sve u prirodi i kosmosu u nama samima ukazuje na postojanje Boga, pogledaj samo nanomasine od motora, nanorobota, turbine za napajanje energijom, kapsule za slijetanje na teren u nano svijetu i mnogo toga jos. sto jasno ukazuje na postojanje inteligentnog tvorca.

za Tebe je logika
fabrika ---produkt (nema iniznjera)

dok je ovo nelogika
iniznjer--fabrika--produkt

pa kad vas pitam ko je stvorio produkt , kazete fabrika(priroda/evolucija) bez ikakvog inzinjera i inteligente ruke u pozadini, pa samo tvride fabrika dizajnira i pravi produkte, nemamo inzinjere :-)
Smrcak15

#2867 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Raigor Stonehoof wrote:a koji ce mu klinac onda pulsari :lol:

spominajnje pulsara u Kuranu ima funkciju da ti potvrdi ono sto ti je Bog obecao u Kuranu, a to je da ce pokaivati svoje dokaze u svemiru da bi uvidjeli da je Kuran od njega a ne od ljudi.
Dozer

#2868 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote:ima tu mnogo drugih bitnih stvari ali nema u Kuranu jer Kuran nije enciklpedija kad cete vise to jedno svatiti, nemozes traziti u Kuranu kao da je to enciklopedija, sto nema dinosaurusi, sto nema kako pcele oprasuju biljke, sto nema ovo sto nema ono. :lol: :-)
Zapravo, smijesne su tvoje tvrdnje...

Kako jedno tako bitno uputstvo "preskoci"... Ljudima reci tako bitnu stvar, tipa - "Cuvajte pcele, jer one vam zivot znace"?

Mozda zato sto prije 1500 godina doticni sveznajuci to, ipak, nije znao?

Zasto nam nije "rekao" i nesto tipa - "Oooo vi, mali ljudi, jadni i bijedni, prije vas sam stvorio i ogromna i mocna bica koja su zivjela milionima godina prije vas, ali su me malo nervirali jer im se inteligencija nije razvijala kako sam planirao (los plan, jbg), pa sam ih unistio da bih napravio mjesto za vas. A unistio sam ih da biste vi znali koliko sam mocan."

Uvidjas li da se ovdje ne radi ni o kakvim enciklopedijskim znanjima, nego o uputstvima? I to uputstvima bitnim za zivot.

Mislim da je jedno ovakvo uputstvo o pcelama daleko bolje, svrsishodnije i bitnije za nas, od nekakvih "Ako me se ne bi=ojite, hebacu vam mamu u dehennemu"...
Last edited by Dozer on 29/03/2017 13:31, edited 1 time in total.
Dope_Man

#2869 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Raigor Stonehoof wrote: A zar ti ne mislis da ides malo predaleko u opravdavanju nebuloznih stvari? Zar nije lakse prihvatiti jednostavnu istinu da bog zapravo ne postoji, nego pokusavati na sve nacine nelogicnost napraviti logicnom.
Ljudi ce mozda i najdalje otici upravo u uvjeravanju sebe da su upravu. To im je daleko lakse nego i pomisliti da mozda ipak grijese. Ima i neki citat na ovu temu, daleko bolje sroceno nego sto sam ja, ali uglavnom je fora da je ljudima tesko i pomisliti, a kamoli prihvatiti, da su pogrijesili.

Jos se kod religije gubi smisao svega, gubi se red, vjera da ce sve biti uredu.. to je kao da od malog djeteta trazis da se odrekne roditelja i samo se snalazi u svijetu. Ovako je lakse okrenuti svijet i naopako ako treba, uz vjeru da je roditelj tu i da te na kraju ipak neko cuva.
Dope_Man

#2870 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Dozer wrote: Zapravo, smijesne su tvoje tvrdnje...

Kako jedno tako bitno uputstvo "preskoci" ljudima reci tako bitnu stvar, tipa - cuvajte pcele, jer one vam zivot znace?

Zasto nam nije "rekao" i nesto tipa - "Oooo vi, mali ljudi, jadni i bijedni, prije vas sam stvorio i ogromna i mocna bica koja su zivjela milionima godina prije vas, ali su me malo nervirali jer im se inteligencija nije razvijala kako sam planirao (los plan, jbg), pa sam ih unistio da bih napravio mjesto za vas. A unistio sam ih da biste vi znali koliko sam mocan."

Uvidjas li da se ovdje ne radi ni o kakvim enciklopedijskim znanjima, nego o uputstvima? I to uputstvima bitnim za zivot.

Mislim da je jedno ovakvo uputstvo o pcelama daleko bolje, svrsishodnije i bitnije za nas, od nekakvih "Ako me se ne bi=ojite, hebacu vam mamu u dehennemu"...
Gdje sad to da stavlja pored pulsara, crnih rupa, teorija o multiversu i slicno. Pa valjda je bilo vaznije i tad, a i sad, da se bog ljudima kune u te stvari, i to kodirano i skriveno od otkrivanja, nego nesta sto je korisno uputstvo za zivot ili znanje o svijetu kakav je bio prije covjeka.
Raigor Stonehoof

#2871 Re: Ateizam

Smrcak15 wrote:
pa kad vas pitam ko je stvorio produkt , kazete fabrika(priroda/evolucija) bez ikakvog inzinjera i inteligente ruke u pozadini, pa samo tvride fabrika dizajnira i pravi produkte, nemamo inzinjere :-)
cekaj ba, ne valja ti logika opet... i inzinjera je rodila majka, jel tako?
Dozer

#2872 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Nije. Inzinjer je oduvijek. :D
beni-bu-man

#2873 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Dozer wrote:Nije. Inzinjer je oduvijek. :D
slazem se

Image
Smrcak15

#2874 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote:ima tu mnogo drugih bitnih stvari ali nema u Kuranu jer Kuran nije enciklpedija kad cete vise to jedno svatiti, nemozes traziti u Kuranu kao da je to enciklopedija, sto nema dinosaurusi, sto nema kako pcele oprasuju biljke, sto nema ovo sto nema ono. :lol: :-)
Zapravo, smijesne su tvoje tvrdnje...

Kako jedno tako bitno uputstvo "preskoci"... Ljudima reci tako bitnu stvar, tipa - "Cuvajte pcele, jer one vam zivot znace"?

letis pred rudu druze...

Ibn Abbas prenosi da je Poslanik Muhammed, s.a.v.s., zabranio ubijanje četiri vrste životinja: mrava, pčela, pupavaca i još nekih vrsta ptica.

druzi nepoznajes islam a vec mu presudio i stavio glavu na giljotinu da mu dohakas
ma gdje ce sveznajuci znati :-)
a da je tako objavio, reklli bi, zar se tako Bog obraca ljudima i ponizava ih i jos sebe opisuje kao manijaka koji nezna sta hoce od sebe :lol:
Smrcak15

#2875 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Raigor Stonehoof wrote:
Smrcak15 wrote:
cekaj ba, ne valja ti logika opet... i inzinjera je rodila majka, jel tako?
kad pricamo o inzinjeru ciljamo na inteligentnu personu koja svojim znanjem dizajnira/kreira/planira stvari
Post Reply