I šta kažeš, treba odustati od borbe za vlastito dobro?Lajavikrelac wrote:Tako je....i do 35te bolesnik.almir90 wrote:Ja kažem da je bolje raditi bilo šta, jer u tom slučaju dođeš u poziciju da sam sebe guraš naprijed da nađeš način da dođeš do boljeg posla, barem je tako kod mene bilo.I ja sam zagovornik isto, ali ovo je majstore Bosna! Ovdje je rođačko-plemensko-jaranska ekonomija a ne tržišna....almir90 wrote:I veliki sam zagovornik pokretanja privatnih biznisa, bolje manji privatni biznis koji ćeš razvijati, od neke sitne zarade, pa do neke ozbiljnije. Razumijem ja i to da nema svako tu želju, ali da je ovoliko zastupljenjo "gađenje" prema vlastitom biznisu među mlađom rajom (osobama u dvadesetim) je stvarno čudno.Od njih 10 jedan ja takav....od ostalih devet bar pet je propalo zahvaljujući BIH "tržištu"almir90 wrote: ima dosta osoba koje su se uspjele izboriti sa svime i voditi solidne manje privatne biznise koji ima donose u posjeku solidnu ministarsku platu
I ja sam isto tako, pa sam se onda probudio kad sam pao sa kreveta....almir90 wrote:Ja sam uvjek bio, i bit ću za takvo nešto, nego skupljati komadiće radeći za nekoga drugog, ili čekajući da se zaposlim na budžetu.
Jadi nas nezaposlenih
Moderator: anex
-
almir90
#2851 Re: Jadi nas nezaposlenih
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#2852 Re: Jadi nas nezaposlenih
Slabo misliš, a još slabije znaš..... 
-
modem33
#2853 Re: Jadi nas nezaposlenih
ovo za porodicne biznise najbolje pokazuje ova lista po gradovima
http://www.cbbh.ba/files/blokirani_racu ... 0_2015.pdf
http://www.cbbh.ba/files/blokirani_racu ... 0_2015.pdf
-
dezurni_ucenik
#2854 Re: Jadi nas nezaposlenih
almir90 wrote:Misli na to da ti ostane 1000 KM netto gotovine za tvoje potrebe kad poplaćaš sve obaveze, u pravu je.prog321 wrote:modem33 wrote:[ jer za jedan mali porodican biznis ti treba 6000 KM mjesecno prihoda za pisljivu 1000 KM NETO PLATU a to nitko ne vidi niti zele da vide.
Mozes li objasniti kako si dosao na taj broj ?
Mislim da previše negativno gledate na sve, zato i jest ovako kako nam je. Jebemu, pa moj prijatelj svaki dan preko ljeta putuje u Sarajevo i prodaje sve što sam proizvodi, dakle njemu nije problem relacija svaki dan preko 180 km u jednom smijeru, jer ima računa da dolazi u Sarajevo i prodaje, a vi ovdje kukate. Realnost je, da na forumima i netu većinom kukaju oni kojima i nije baš pretjerano loše, već navikli da se svi moraju pobrinuti za njih.
Eto, imate i internet, pruža bezbroj mogućnosti za zaradu, i to u vlastitoj struci, al' i to će političari valjda da ukinu i zabrane, čekaj dok skontaju.
Kad si tako pametan, sto nam ne udijelis koji savjet? De nam pomozi kako da biznis pokrenemo, poguraj nas sa kojim savjetom, kako sta?
-
nuki_cika
#2855 Re: Jadi nas nezaposlenih
Almir90
Evo da ti pokazem kako se drzava brinula o nama zadnjih 17 godina.Nemoj mi samo reci da je ovih 150.hiljada ljudi ostalo bez posla jer nisu zeljeli da rade
nezaposlenost 2015 god.
-ukupno 540.886
od toga;
-KV RADNICI 182.640
-SSS 148.049
-NKV RADNICI 143.665
-PKV 9.601
-FAK.OBRAZOVANIH 44.825
nezaposlenost 1998 god.
-ukupno 382.934
-KV 145.982
-SSS 80.401
-NKV 131.636
- PKV 15.635
-Fak ovrazovanih -4.292
-FAK. O.Danas,17 godine kasnije štete od te iste privatizacije iznose 5 miljardi i 820 miliona maraka...
Evo da ti pokazem kako se drzava brinula o nama zadnjih 17 godina.Nemoj mi samo reci da je ovih 150.hiljada ljudi ostalo bez posla jer nisu zeljeli da rade
nezaposlenost 2015 god.
-ukupno 540.886
od toga;
-KV RADNICI 182.640
-SSS 148.049
-NKV RADNICI 143.665
-PKV 9.601
-FAK.OBRAZOVANIH 44.825
nezaposlenost 1998 god.
-ukupno 382.934
-KV 145.982
-SSS 80.401
-NKV 131.636
- PKV 15.635
-Fak ovrazovanih -4.292
-FAK. O.Danas,17 godine kasnije štete od te iste privatizacije iznose 5 miljardi i 820 miliona maraka...
-
nuki_cika
#2856 Re: Jadi nas nezaposlenih
nuki_cika wrote:Almir90
nezaposlenost 2015 god.
-ukupno 540.886
od toga;
-KV RADNICI 182.640
-SSS 148.049
-NKV RADNICI 143.665
-PKV 9.601
-FAK.OBRAZOVANIH 44.825
nezaposlenost 1998 god.
-ukupno 382.934
-KV 145.982
-SSS 80.401
-NKV 131.636
- PKV 15.635
-Fak ovrazovanih -4.292
-
prog321
#2857 Re: Jadi nas nezaposlenih
Onaj ko je vecinu svog zivota naucio (ne)raditi u drzavnoj firmi sigurno nece moci i da hoce zaposliti se u privatnoj.
Jednostavno nije osposobljen za takav rad.
-
shae_ba
#2858 Re: Jadi nas nezaposlenih
Sve mi se čini da u posljednje vrijeme poslodavci ocekuju i previše od radnika, a ono što oni nude je minimalno.
Kad pročitam oglase za neki posao vidim da uslovljavaju svašta, a prava radnika na zadnjem mjestu.
Da li je to zbog velike nezaposlenosti, pa misle da nezaposlena osoba mora pristat na sve ili je bezobrazluk.
Lično imam negativna iskustva, radio sam na mjestima gdje ni osnovni alat za rad ne obezbjede, a ocekuju da posao bude urađen čim prije.
Vjerovatno vecina ljudi se suočava sa tim da na poslu nema obezbjeđene minimalne uslove za kvalitetan rad, ali poslodavcu jedino sto je bitno je profit.
Ima li negdje da se neko moze pohvalit sa dobrim uslovima u firmi, gdje se makar malo cijeni radnik i uvazavaju osnovna prava radnika?
Kad pročitam oglase za neki posao vidim da uslovljavaju svašta, a prava radnika na zadnjem mjestu.
Da li je to zbog velike nezaposlenosti, pa misle da nezaposlena osoba mora pristat na sve ili je bezobrazluk.
Lično imam negativna iskustva, radio sam na mjestima gdje ni osnovni alat za rad ne obezbjede, a ocekuju da posao bude urađen čim prije.
Vjerovatno vecina ljudi se suočava sa tim da na poslu nema obezbjeđene minimalne uslove za kvalitetan rad, ali poslodavcu jedino sto je bitno je profit.
Ima li negdje da se neko moze pohvalit sa dobrim uslovima u firmi, gdje se makar malo cijeni radnik i uvazavaju osnovna prava radnika?
-
mali_balon
#2859 Re: Jadi nas nezaposlenih
Svasta procitah pa evo upalih lokaciju na mobitelu da vidim gdje sam, vidim raznih pametnjakovica pisu ko da nismo u BiH, pa reko da provjerim za svaki slucaj gdje sam....
- Sanjarko
#2860 Re: Jadi nas nezaposlenih
Jedna rijec samo: SEGRSTVO
- vjesticanametli
#2861 Re: Jadi nas nezaposlenih
Almire i mene zanima sta ti komsija prodajeLajavikrelac wrote:Šta prodaje kad mu se isplati? Skank? Žuto? Lobe?
-
Voltriz
#2862 Re: Jadi nas nezaposlenih
Vidi vjestice sto suptilno trazi robe
- Drvosjeca iz Dejcica
#2863 Re: Jadi nas nezaposlenih
vjesticanametli wrote:Almire i mene zanima sta ti komsija prodajeLajavikrelac wrote:Šta prodaje kad mu se isplati? Skank? Žuto? Lobe?
Ne mogu svi prodavati, neko mora i proizvoditi. Problem kod nas je sto se misli ako nemas posla idi preprodaji nesto na pijaci, na mostu, ulici.
-
almir90
#2864 Re: Jadi nas nezaposlenih
Nije trgovina, već proizvodnja i prodaja na malo. Bavi se uzgojem voća i povrća, i sve što proizvede vozi direkt za Sarajevo, ovdje nikome ne želi prodavati u otkup na veliko, jedino kod kuće mu možeš uzeti po maloprodajnim cijenama, ali većinu gleda da odveze u Sarajevo i proda.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ne mogu svi prodavati, neko mora i proizvoditi. Problem kod nas je sto se misli ako nemas posla idi preprodaji nesto na pijaci, na mostu, ulici.vjesticanametli wrote: Almire i mene zanima sta ti komsija prodaje
Eh, da mene ne bi neko napao odmah (jer znam da će tako biti), da zagovaram obradu zemljišta, nije stvar u tome, naveo sam samo primjer gdje čovjek ima računa proizvoditi i dovoziti u Sarajevo, iz Gradačca putuje redovno kad mu krene sezona, oko 180 km u jednom smijeru, a dođe ovdje neko iz Sarajeva i kuka kako nema posla.
Ima bolan posla i van budžeta, ne možete se samo prijavljivati na konkurse vezana za javne institucije i javna preduzeća. Pa, zna svako da se tamo zapošljava samo sa kovertom, ako niste spremni dignuti kredit ili posuditi novac, čaba gubite vrijeme. Zato nam i jest ovako kako jest, većina k'o fol nešto morališe dok se ne dokopa budžeta, onda ide skroz druga priča, moral se negdje izgubi. Studiranjem ublehačkih fakulteta, od kojih samo možeš parazitirati na budžetu šta drugo i očekivati. Isto kao i oni "Magistri Ekonomije" koji se po TV emisijama hvale da su godinama na birou, pa bolan studirao si da "praviš pare", iskoristi to znanje, ako ga i posjeduje, očigledno da je manjak nečega.
Kakva većina stanovništva, takav je i odraz vlasti koja ih vodi, to barem se da jednostavno zaključiti. Sama nekakva kuknjava, pogotovo ovih mojih generacija i mlađe, za sve nedostatke u životu im neko drugi kriv. Isti sam imao problem do unazad godinu i po, i malo po malo krenuo se družiti sa ljudima koji se bore da sve steknu, i nauči se dosta pametnog. Ne radim ni ja neki posebno dobar posao, niti nešto puno plaćen, jer ne bih morao raditi dodatno i kad dođem kući, pa opet ne pljuljem po drugim i krivim sve druge što ja nemam ono što želim, već slušajući starije i mudrije došao do zaključka da sam morao mijenjati sebe, i da moram se sam truditi za sve što želim, jer, niko mi nije dužan to obezbijediti.
Možete vi i dalje pljuvati po meni, govoriti da nisam u pravu, budala, il' šta već ne. Ja samo kažem da treba prvo na sebi poraditi, prestati bolovati od komplesa "plave krvi", gdje ti je sve neko drugi obavezan obezbijediti. Toliko od mene na ovu temu.
-
modem33
#2865 Re: Jadi nas nezaposlenih
prog321 wrote:Onaj ko je vecinu svog zivota naucio (ne)raditi u drzavnoj firmi sigurno nece moci i da hoce zaposliti se u privatnoj.
Grijesis .... takvi imaju jake politicke konkekcije i kod privatnika ... i imaju prednost.
- int21
#2866 Re: Jadi nas nezaposlenih
Evo ja cu prvi pljunuti u stranu i reci svaka cast.almir90 wrote:Nije trgovina, već proizvodnja i prodaja na malo. Bavi se uzgojem voća i povrća, i sve što proizvede vozi direkt za Sarajevo, ovdje nikome ne želi prodavati u otkup na veliko, jedino kod kuće mu možeš uzeti po maloprodajnim cijenama, ali većinu gleda da odveze u Sarajevo i proda.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ne mogu svi prodavati, neko mora i proizvoditi. Problem kod nas je sto se misli ako nemas posla idi preprodaji nesto na pijaci, na mostu, ulici.vjesticanametli wrote: Almire i mene zanima sta ti komsija prodaje
Eh, da mene ne bi neko napao odmah (jer znam da će tako biti), da zagovaram obradu zemljišta, nije stvar u tome, naveo sam samo primjer gdje čovjek ima računa proizvoditi i dovoziti u Sarajevo, iz Gradačca putuje redovno kad mu krene sezona, oko 180 km u jednom smijeru, a dođe ovdje neko iz Sarajeva i kuka kako nema posla.
Ima bolan posla i van budžeta, ne možete se samo prijavljivati na konkurse vezana za javne institucije i javna preduzeća. Pa, zna svako da se tamo zapošljava samo sa kovertom, ako niste spremni dignuti kredit ili posuditi novac, čaba gubite vrijeme. Zato nam i jest ovako kako jest, većina k'o fol nešto morališe dok se ne dokopa budžeta, onda ide skroz druga priča, moral se negdje izgubi. Studiranjem ublehačkih fakulteta, od kojih samo možeš parazitirati na budžetu šta drugo i očekivati. Isto kao i oni "Magistri Ekonomije" koji se po TV emisijama hvale da su godinama na birou, pa bolan studirao si da "praviš pare", iskoristi to znanje, ako ga i posjeduje, očigledno da je manjak nečega.
Kakva većina stanovništva, takav je i odraz vlasti koja ih vodi, to barem se da jednostavno zaključiti. Sama nekakva kuknjava, pogotovo ovih mojih generacija i mlađe, za sve nedostatke u životu im neko drugi kriv. Isti sam imao problem do unazad godinu i po, i malo po malo krenuo se družiti sa ljudima koji se bore da sve steknu, i nauči se dosta pametnog. Ne radim ni ja neki posebno dobar posao, niti nešto puno plaćen, jer ne bih morao raditi dodatno i kad dođem kući, pa opet ne pljuljem po drugim i krivim sve druge što ja nemam ono što želim, već slušajući starije i mudrije došao do zaključka da sam morao mijenjati sebe, i da moram se sam truditi za sve što želim, jer, niko mi nije dužan to obezbijediti.
Možete vi i dalje pljuvati po meni, govoriti da nisam u pravu, budala, il' šta već ne. Ja samo kažem da treba prvo na sebi poraditi, prestati bolovati od komplesa "plave krvi", gdje ti je sve neko drugi obavezan obezbijediti. Toliko od mene na ovu temu.
-
mali_balon
#2867 Re: Jadi nas nezaposlenih
I njemu ce zaradti platu rob tako sto ce raditi njego/njen posao i svoj....modem33 wrote:prog321 wrote:Onaj ko je vecinu svog zivota naucio (ne)raditi u drzavnoj firmi sigurno nece moci i da hoce zaposliti se u privatnoj.
Grijesis .... takvi imaju jake politicke konkekcije i kod privatnika ... i imaju prednost.
@almire moram rec, ne seri tako ti Boga....
- Sanjarko
#2868 Re: Jadi nas nezaposlenih
A kako to da neko u Gradu uradi i radi.almir90 wrote:Nije trgovina, već proizvodnja i prodaja na malo. Bavi se uzgojem voća i povrća, i sve što proizvede vozi direkt za Sarajevo, ovdje nikome ne želi prodavati u otkup na veliko, jedino kod kuće mu možeš uzeti po maloprodajnim cijenama, ali većinu gleda da odveze u Sarajevo i proda.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ne mogu svi prodavati, neko mora i proizvoditi. Problem kod nas je sto se misli ako nemas posla idi preprodaji nesto na pijaci, na mostu, ulici.vjesticanametli wrote: Almire i mene zanima sta ti komsija prodaje
Vecina populacije nase drzave je zivi u gradu.
Vecina populacije nema novca da uopšte započne vlastiti biznis.
-
zippoo87
#2869 Re: Jadi nas nezaposlenih
@almir je u pravu
Niko nikome nije duzan da ga zaposljava,da ga izdrzava konstantno ,da mu sve radi
I ovi sa raznim diplomama koji su na birou,pokazuju da je ta diploma u biti obicni komad papira,nema znanja iza nje i sposobnosti
Druga stvar,neko kaze nema u gradu zemlje...ok,nema ali ima 3-4-5 km od centra a iznajmljivanje zemlje je prejeftino...dunum najbolje kosta 100 KM godisnje...zasukati rukave i raditi
U zemlju bilo sta sto posadis,visestruko ti vraca...i sve mozes prodati,plus ces ti imati kvalitetn hranu
E sada...sto nece svi da rade...pa ,zato imaju ovakve teme,gdje se moze opusteno kukati iz vruce sobe
Niko nikome nije duzan da ga zaposljava,da ga izdrzava konstantno ,da mu sve radi
I ovi sa raznim diplomama koji su na birou,pokazuju da je ta diploma u biti obicni komad papira,nema znanja iza nje i sposobnosti
Druga stvar,neko kaze nema u gradu zemlje...ok,nema ali ima 3-4-5 km od centra a iznajmljivanje zemlje je prejeftino...dunum najbolje kosta 100 KM godisnje...zasukati rukave i raditi
U zemlju bilo sta sto posadis,visestruko ti vraca...i sve mozes prodati,plus ces ti imati kvalitetn hranu
E sada...sto nece svi da rade...pa ,zato imaju ovakve teme,gdje se moze opusteno kukati iz vruce sobe
- purgatorio
#2870 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ima ljudi daju zemlju džaba samo da ne raste trnje po njoj, ali neće naši mladi ljudi naoružani diplomama u njivu.zippoo87 wrote:@almir je u pravu
-
zippoo87
#2871 Re: Jadi nas nezaposlenih
Dapurgatorio wrote:Ima ljudi daju zemlju džaba samo da ne raste trnje po njoj, ali neće naši mladi ljudi naoružani diplomama u njivu.zippoo87 wrote:@almir je u pravu
Meni je rad=rad.gdje god
I nekada mi puno lakse bude na njivi,nego na poslu...na njivi se umoris fizicki a psihicki opustis...dok na poslu tenekada sve shebe
Bugari recimo...kod njih se podrazmjeva da po danu radis redovan posao a predvecer ili ujutro njiva
-
mali_balon
#2872 Re: Jadi nas nezaposlenih
Do cega ces kupiti:
sjeme
alat
dzubrivo
kako ces:
orati
frezati
navodnjavati
ako cu "rentat" zemlju cime cu ici na ranc i vracati se i cime proizvode voziti do mjesta prodaje, kad smo kod tog gdje pordavati
Lako je tudjim kurcem gloginje mlatit, znate li vi koliko se para i truda potrosi za 1kg "kumpjera" i posto isti moze prodati
Beze se nerviram citajuci jebivjetarske pametne
p.s. ako na ovo oranje i frezanje odgovorite sto ne radim rucno bujrum iduce godine kod mene na njivu da vas vidim.
sjeme
alat
dzubrivo
kako ces:
orati
frezati
navodnjavati
ako cu "rentat" zemlju cime cu ici na ranc i vracati se i cime proizvode voziti do mjesta prodaje, kad smo kod tog gdje pordavati
Lako je tudjim kurcem gloginje mlatit, znate li vi koliko se para i truda potrosi za 1kg "kumpjera" i posto isti moze prodati
Beze se nerviram citajuci jebivjetarske pametne
p.s. ako na ovo oranje i frezanje odgovorite sto ne radim rucno bujrum iduce godine kod mene na njivu da vas vidim.
- Domaci izdajnik
#2873 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ma samo okopaš, baČiš sjeme i ono raste...i ti pobereš i fino zaradiš pare. I onda mrmot zamota čokoladu
Da je tako unosno oko zemlje se zamajavati ne bi je toliko bilo zarasle u šikaru. A najbolje da mi koji smo cijeli život rasli i odrasli u gradu idemo kopati i krčiti zemljetinu, dok seljaci iz Sokoca, Vlasenice, Šekovića, Ugljevika i šta ja znam daju guzice da se dokopaju grada koliko im je berićetno tamo.....
Da je tako unosno oko zemlje se zamajavati ne bi je toliko bilo zarasle u šikaru. A najbolje da mi koji smo cijeli život rasli i odrasli u gradu idemo kopati i krčiti zemljetinu, dok seljaci iz Sokoca, Vlasenice, Šekovića, Ugljevika i šta ja znam daju guzice da se dokopaju grada koliko im je berićetno tamo.....
- Domaci izdajnik
#2874 Re: Jadi nas nezaposlenih
Pa ti haj onda u Bugarsku pa uživajzippoo87 wrote:Bugari recimo...kod njih se podrazmjeva da po danu radis redovan posao a predvecer ili ujutro njiva
- medvjed23
#2875 Re: Jadi nas nezaposlenih
fino je to objašnjeno koju stranicu ranije..
mene je zadnjih mjeseci, uvjetno rečeno, krenulo.. nisam u radnom odnosu al nižu se privremeni poslovi jedan za drugim.. pružaju mi se šanse da radim i koristim ih, uvijek i svugdje, bez obzira da li se radi o prodaji tekstova za pjesme ili čišćenju smeća, primjera radi..
međutim, nije uvijek tako bilo.. imam iza sebe jako dug period kad sam svim silama, na svim stranama tražio bilo kakav posao, ali bez ikakvog uspjeha.. tako da na osnovu vlastitog iskustva mogu svakome ko tvrdi: ima posla ko `oće raditi , replicirati da je zlonamjeran ili neinformisan.. moguće je da osoba koja želi raditi bude bez posla isto kao što je moguće da besposlena osoba usljed lijenosti eskivira šanse za zaposlenje.. moguće je u ovom našem trokutu zemlje, gdje je malo toga crno-bijelo, svašta nešto..
JThomas wrote:poljoprivreda je biznis k'o i svaki drugi, gdje moraš imati početni kapital, rizikovati, potruditi se i opet možeš izvisiti. a ne tandara mandara i eto para, niti je onome ko nema svoju zemlju išta dostupnije nego neki drugi mali biznis. a osim biznisa, poljoprivreda je i nauka koja se studira na fakultetu, a ne zasadiš maline i eto malina...
mene je zadnjih mjeseci, uvjetno rečeno, krenulo.. nisam u radnom odnosu al nižu se privremeni poslovi jedan za drugim.. pružaju mi se šanse da radim i koristim ih, uvijek i svugdje, bez obzira da li se radi o prodaji tekstova za pjesme ili čišćenju smeća, primjera radi..
međutim, nije uvijek tako bilo.. imam iza sebe jako dug period kad sam svim silama, na svim stranama tražio bilo kakav posao, ali bez ikakvog uspjeha.. tako da na osnovu vlastitog iskustva mogu svakome ko tvrdi: ima posla ko `oće raditi , replicirati da je zlonamjeran ili neinformisan.. moguće je da osoba koja želi raditi bude bez posla isto kao što je moguće da besposlena osoba usljed lijenosti eskivira šanse za zaposlenje.. moguće je u ovom našem trokutu zemlje, gdje je malo toga crno-bijelo, svašta nešto..