Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2851 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Truba »

ko živi kod vile park mora oko treske da dođe do malte :D jer je jednosmjerna kod doma zdravlja :-?
Thorgerson

#2852 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Thorgerson »

Black swan wrote:ko živi kod vile park mora oko treske da dođe do malte :D jer je jednosmjerna kod doma zdravlja :-?
Ko zivi u Pejtonu tamo na kraju, mora obici citav Pejton da bi dosao do svog stana, iako mu se npr. zgrada nalazi 10m od ceste. Dakle, moze stajati na semaforu i gledati u svoju zgradu, ali opet mora haman cijelo naselje okruziti da bi dosao kuci.

Pa to funkcionise. I ne vidim da se iko zali.

Ista situacija je npr. i na Dobrinji gdje su C5 i Aerodromsko puni jednosmjernih ulica. Pa isto tako mozes biti tik do svoje zgrade, ali je zabranjeno skretanje, pa fino moras kruziti 1km da bi dosao. Ili na Alipasinom polju. I hiljade ljudi to radi svaki dan i sve je ok.

Aliii neeee, akademicima sa Hrasnog brda je to problem. Oni su sebi kuce tu napravili. Ta ces ti meni uredjivat kako cu ja do SVOJE kuce dolazit. Alo ba. Ja sam kucu napravio.

Je li 100% potvrdjeno da se nece moci na tranzit lijevo, nego samo desno? Ja na ovim projekcijama ne vidim da je tako. Ako jeste tako, pa neka traze da se napravi skretanje i za lijevo. Ne. Oni traze izmjenu citavog jebenog projekta. :-) Da se napravi citav jedan novi izlaz na kruzni, cime se opet dobija krsluz. Zato sto je 5m od tog izlaza raskrsnica, to sam vec gore napomenuo na onoj slici. Sta sa tom raskrnicom? Kako je regulisati?

Ovo je po meni sasvim ok rjesenje. Izlaz na tranzit i sa tranzita na kruzni tok. Sa kruznog toka gdje hoces.

p.s. I btw. ja bi ovo sve pohapsio. Sta mi ba imas blokirati put jbt zivot. Idi gore Konakovicu i njemu blokiraj. Idi u ministarstvo saobracaja kod Fise i njemu blokiraj. Sta smaraju obican narod u pm.
Thorgerson

#2853 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Thorgerson »

kabal1337 wrote:
vješalica wrote:ilegalna gradnja je da ja kupim parcleu i dovedem irgate da mi sagrade kućicu i regularno godinama uživam u posjedu
a u papirima je nigdje nema
pa onaj do mene uradi isto to,i tako se načičkamo u naselju
pa ponekad neko iz institucija pozove za legalizaciju pa ja nešto malo platim pa mi s elegalizuje
a to što nema vode,kanalizacije odvoda jebo to...ponekad se javim na tv i pričam o tim problemima i glumim mariju bursać iz mjesne zOjednice
određena naselja (znam iz ličnog iskustva) su do 1992. imala max po starim brojevima kuća u vrh glave njih 40-tak
danas npr broj kuće stari koji je bio 15 sad je 108 i slično....
nešto što je proisteklo iz nelegalnosti nikad ne može psotati legalno na bilo koji način...osim kod nas
a i ono što s enaziva legalnim nikad nije dobro prostudirano....
Pa ko je tu kriv ? Pa na kraju kanape ili kanafe zadnji cvor je opcina i na kraju svega grad. Pa ne moze se grad izgrađivati na infrastrukturi i mrezi iz 40-tih.
Opet kazem mi smo glup narod i nas treba jebat.
Dobra si ti malda, blago se tvome muzu imas karakter i svoje tvrdnje svaka cast :thumbup:
Dakle, sad su opstine krive zato sto je narod nedokazan i upre u svoje. Zna se brate kako se kuca gradi, postoji procedura. Izganjaju se papiri, dozvole i onda gradis.

A ne obratno. A 95% kuca na Hrasnom brdu i inace Sarajevu su nikle upravo ovako kako opisa @vjesalica. I zato ta naselja nemaju planski rijeseno grijanje, nemaju plansku infrastrukturu, nema nista. Nit se moze napravit put kako treba, nista. To su favele.

I evo, kad nadlezni organ, u ovom slucaju Ministarstvo saobracaja hoce nesto da rijesi - bunite se. I onda ti pises i pozivas se opstina kriva. Pa evo necete da postujete ovo sto radi kanton, na trasi koja je zacrtana prije 40 godina. A kao postovao bi da te opstina upozorila i sprijecila.

Sutra da si poceo pravit kucu, da su ti dosli iz opstine i rekli, ee komsija ne moze to tako, dzaba temelje te izljevas, rusi to. Ti bi jelde reko radnicima, kupite lopate, necemo pravit kucu. Iz opstine rekli. Bi, al u qrcu.
ZPP

#2854 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by ZPP »

mali_milojica wrote: Ne moras ici na Grbavicu,nego kad uzmes burek kod Fete,prodjes pored Motorexa,izadjes na semaforu gdje se prodaju one felge i ides na Otoku,da li preko Aneksa ili na kruzni,kako ti volja.
Kao i obično niko ne zna reći pravu informaciju. Jedni kažu može kod Ruže (ili kod felgi što ti kažeš), drugi kažu ne može.

Ako je istina da ne mogu izaći kod Ruže i da od Pekare moraju samo desno za Vraca, i trebaju ljudi protestvovati. To veze sa zdravim mozgom nema.
kabal1337 wrote:kod ruze nece biti ulaz/ izlaz
Ne znaš šta je gore: ako ne bude - idiotluk, ako bude ondje će kuršluz samo takav napraviti jer je preuska cesta za mimoilaženje.
Thorgerson

#2855 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Thorgerson »

Koliko ja vidim na ovoj slici, na tranzit ce se moci i lijevo i desno. Ne kontam onda u cemu je problem?

Ja sam i dalje ubjedjen da je ovo sve organizovano od pekare i Motorexa. Jer ne vidim nikakvu drugu logiku. Obicnim ljudima je apsolutno svejedno hoce li izlaziti direktno na kruzni ili 20m dalje.

A kad imas poslovni prostor i biznis. Onda nije bas svejedno. ;-) Jer ovako pekara bas i nije usput.

Image
spree

#2856 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by spree »

ZPP wrote:
mali_milojica wrote: Ne moras ici na Grbavicu,nego kad uzmes burek kod Fete,prodjes pored Motorexa,izadjes na semaforu gdje se prodaju one felge i ides na Otoku,da li preko Aneksa ili na kruzni,kako ti volja.
Kao i obično niko ne zna reći pravu informaciju. Jedni kažu može kod Ruže (ili kod felgi što ti kažeš), drugi kažu ne može.

Ako je istina da ne mogu izaći kod Ruže i da od Pekare moraju samo desno za Vraca, i trebaju ljudi protestvovati. To veze sa zdravim mozgom nema.
kabal1337 wrote:kod ruze nece biti ulaz/ izlaz
Ne znaš šta je gore: ako ne bude - idiotluk, ako bude ondje će kuršluz samo takav napraviti jer je preuska cesta za mimoilaženje.
pa taj kod ruze bi trebalo zatvoriti, jer je ono uzas. onda bi najbolje rijesenje bilo da uz ovaj izlaz kod kanti sa kojeg bi se islo samo desno, napraviti jos jedan izlaz izmedju autopraonice i motorexa i isto ostaviti samo desno.
kabal1337

#2857 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kabal1337 »

Svasta, pekara As nema veze sa ovim. Na javnu raspravu je doslo mnogo ljudi sigurno ih je sve potkupio siptar sa komadom hljeba ili kifle. Zasto se putevi prave sa vise traka, zasto aerodromi imaju vise ulaza, zasto autobusi imaju vise vrata. Ma ja garant potplatio onaj pekar.
spree

#2858 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by spree »

sva ova prica oko nelegalnih kuca je smijesna. zar je na kraju krajeva bitno. eto zamislite da su tu sve zgrade i da je urbanisticki sredjeno, ali da ima toliko stanovnika. nebitno je. to bitno je izgraditi nesto da valja i da odgovara svima, tj vecini. sigurno da je pekari i motorexu stalo da imaju direktan pristup, ali jebo to. zar neko misli da su ljudi dosli protestvovati zbog njih, a ne zbog sebe? dosta ovdje ima ljudi koji su upoznati sa projektom i zvuci kao da se razumiju. vecina takvih kaze ne moze direktan prikljucak na kruzni tok. velika razlika u visini, preopterecen bi bio kruzni tok. haj nek je tako, ali takodjer je glupo napraviti da se na ovom prikljucku kod kanti ostavi mogucnost skretanja lijevo. najbolje napraviti jos jedan prikljucak da druge strane kruznog toka (iz pravca dobrinje) i isto staviti samo za desno i eto ga, sve rijeseno, osim ove raskrsnice izmedju pekare i motorexa, jer onda i dalje ostaje. ona po meni nije toliki problem, ali eto neki i nju stavljaju kao da je nesto prestrasno.
Thorgerson

#2859 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Thorgerson »

spree wrote:sva ova prica oko nelegalnih kuca je smijesna. zar je na kraju krajeva bitno. eto zamislite da su tu sve zgrade i da je urbanisticki sredjeno, ali da ima toliko stanovnika. nebitno je. to bitno je izgraditi nesto da valja i da odgovara svima, tj vecini. sigurno da je pekari i motorexu stalo da imaju direktan pristup, ali jebo to. zar neko misli da su ljudi dosli protestvovati zbog njih, a ne zbog sebe? dosta ovdje ima ljudi koji su upoznati sa projektom i zvuci kao da se razumiju. vecina takvih kaze ne moze direktan prikljucak na kruzni tok. velika razlika u visini, preopterecen bi bio kruzni tok. haj nek je tako, ali takodjer je glupo napraviti da se na ovom prikljucku kod kanti ostavi mogucnost skretanja lijevo. najbolje napraviti jos jedan prikljucak da druge strane kruznog toka (iz pravca dobrinje) i isto staviti samo za desno i eto ga, sve rijeseno, osim ove raskrsnice izmedju pekare i motorexa, jer onda i dalje ostaje. ona po meni nije toliki problem, ali eto neki i nju stavljaju kao da je nesto prestrasno.
Pa vecini izgleda da odgovara.

Neko rece da Hrasno brdo ima 20.000 stanovnika, okupilo se njih 100-ak. Dakle, 19.900 ljudi nema problem sa ovim.

:D
cyprus

#2860 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by cyprus »

Thorgerson wrote:
spree wrote:sva ova prica oko nelegalnih kuca je smijesna. zar je na kraju krajeva bitno. eto zamislite da su tu sve zgrade i da je urbanisticki sredjeno, ali da ima toliko stanovnika. nebitno je. to bitno je izgraditi nesto da valja i da odgovara svima, tj vecini. sigurno da je pekari i motorexu stalo da imaju direktan pristup, ali jebo to. zar neko misli da su ljudi dosli protestvovati zbog njih, a ne zbog sebe? dosta ovdje ima ljudi koji su upoznati sa projektom i zvuci kao da se razumiju. vecina takvih kaze ne moze direktan prikljucak na kruzni tok. velika razlika u visini, preopterecen bi bio kruzni tok. haj nek je tako, ali takodjer je glupo napraviti da se na ovom prikljucku kod kanti ostavi mogucnost skretanja lijevo. najbolje napraviti jos jedan prikljucak da druge strane kruznog toka (iz pravca dobrinje) i isto staviti samo za desno i eto ga, sve rijeseno, osim ove raskrsnice izmedju pekare i motorexa, jer onda i dalje ostaje. ona po meni nije toliki problem, ali eto neki i nju stavljaju kao da je nesto prestrasno.
Pa vecini izgleda da odgovara.

Neko rece da Hrasno brdo ima 20.000 stanovnika, okupilo se njih 100-ak. Dakle, 19.900 ljudi nema problem sa ovim.

Ma otkud im ba toliko :-D Ja bih rekao 4000, 4500 u vrh glave :-D
Logovan

#2861 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Logovan »

Thorgerson wrote: Neko rece da Hrasno brdo ima 20.000 stanovnika, okupilo se njih 100-ak. Dakle, 19.900 ljudi nema problem sa ovim.

Čuj 20 milja. :roll: :lol:
neki

#2862 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by neki »

Realno, dio koji gravitira ovom priključenju nema ni 1000 stanovnika..
kabal1337

#2863 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kabal1337 »

neki wrote:Realno, dio koji gravitira ovom priključenju nema ni 1000 stanovnika..
Milinkladska ulica ima minimum 1000 stanovnika.
neki

#2864 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by neki »

kabal1337 wrote:
neki wrote:Realno, dio koji gravitira ovom priključenju nema ni 1000 stanovnika..
1. Moguće, ako svaka kuća u toj ulici ima min 10 stanara..
2. Milinkladska uopšte ne gravitira ovom priključenju, nego onom prema bosmalu..čak je gornjim dijelovima lakše sići Vrbovskom na aneks..
kabal1337

#2865 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kabal1337 »

neki wrote:
kabal1337 wrote:
2. Milinkladska uopšte ne gravitira ovom priključenju, nego onom prema bosmalu..čak je gornjim dijelovima lakše sići Vrbovskom na aneks..
Cuj ne gravitira. Pa smijesno ljudi izlaze trenutno kod pekare i kod Ruze.
I ima 1000 stanovnika samo u toj ulici, ne mlatim glupost znam zbog izbora...
Samo da te pitam posto spomenuh Vrbovsku, sto onda par mojih poznanika se u jutro ne spusta tom ulicom, pa ide preko milinkladske i drugih ulica.
neki

#2866 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by neki »

kabal1337 wrote:
neki wrote:
kabal1337 wrote:
Cuj ne gravitira. Pa smijesno ljudi izlaze trenutno kod pekare i kod Ruze.
I ima 1000 stanovnika samo u toj ulici, ne mlatim glupost znam zbog izbora...
Samo da te pitam posto spomenuh Vrbovsku, sto onda par mojih poznanika se u jutro ne spusta tom ulicom, pa ide preko milinkladske i drugih ulica.
Iz istog razloga sto i ljudi sa stupa i dalje u vogoscu idu kroz Rajlovac...
Milinkladska bi normalno funkcionisala i da nema nikako priključenja kod pekare..
kabal1337

#2867 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kabal1337 »

Ma bi sigurno hhahahahah ljudi izlaze kod Ruze i pekare i ti jos da zatvoris to to care.
Bolje je da vozila kruze, i penju se uz brdo, da se trosi vise goriva. Neka se CO2 i ostale emisje povecaju. Isto tako i sa guzvom koja ce se praviti tokom cekanja.
Sto napraviti tunele ha ya lakse je kruziti 50 km ...
neki

#2868 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by neki »

Fulio si suštinu ali neka...nastavi motati svoj film...
Innovation

#2869 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Innovation »

Mjesna zajednica „HRASNO BRDO“

Adresa: AZIZE ŠAČIRBEGOVIĆ 122
Telefon:033 / 648-020
Fax: 033 / 658-760
E-mail: [email protected]....

Sekretar MZ: ESADA ŠURKOVIĆ

Teritorijalni obuhvat mjesne zajednice :

Posavska 1-79, 2-132
Novopazarska 91-159, 74-140
Varaždinska 1-27, 2-50
Milinkladska 1-209, 2-40
Olovska 1-151, 2-308
Triglavska 1-45, 2-78
Sandžačka 1-9
Put Mladih Muslimana 1-23, 2-22
10.Maja 1-19, 2-18
Dolina mira 1-21, 2-20
Kanara 1-69, 2-54
Mahmuta Mahmutovića 1-47, 2-46

Ukupno stanovnika: 4147
Površina: 65 ha
kabal1337

#2870 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kabal1337 »

neki wrote:Fulio si suštinu ali neka...nastavi motati svoj film...
Pa sustina je kada se pravi projekat kao sto su saobracajnice i zgrade. Mora se provesti projekat i zastite prirode. Kako ti stitis prirodu ako si napravio saobracajnicu gdje vozilo mora da stoji i samim time proizvodi vise CO2 i ostalih emisija od onog u pokretu itd.
Semafor kod Pekare, mozes cekati po 2 intervala da bi se ukljucio. Kod izlaza prema Ruzi je malo ruzno zato sto je usko do semafora. Kada hoces da se ukljucis prema ruzi, bukvalno zaustavis cijelu traku, cekas 99% crveno ili da te neko pusti.

Trenutna situacija nije dovoljno dobra, jer grad se razvio a to trpi infrastruktura iz prije rata. I onda dodje covjek sa projektom i sve te ulice koje su imale 2 moguca izlaza Ruza i Pekara svede ih na 1.
Ljudi ne zele da kruze i da cekaju u guzvi, kako se ti osjecas kada se vracas sa posla oko 4-5 Zmajem od Bosne ? - Predivno 100%

Fazon je u tome sto su se stanovnici naselja digli i zele da se omoguci jos ukljucenja, zbog smanjenja guzve, smanjenja kruzenja itd.. Pa uvijek se znalo najbrzi put je onaj najkraci...

Pitas li se ti koliko ce brzo moci kamion da namotati na onakvom prilazu, hoce li blokirati suprotnu traku. Koliko je brzo omogucen prilaz vozilima hitne, policije i vatrogasne jedinice ako postoji jedan prilaz ? Sigurno ce se praviti zastojanja na tranzitu
I onda se digne polemika Da je to sve zbog Pekare AS i Motorexa ( koji je napravio sranje). Da se radi po pravilima Pekare ne bi bilo, kao ni Praonice koja bi bila poravnata ali...
Pita li se ko sta je sa zgradama ispod ceste, koje ce opet dobiti zid pod prozor, jos veci. Sigurno bi se lijepo osjecao da zivis u njoj.
So What!

#2871 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by So What! »

Image
So What!

#2872 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by So What! »

Južna longitudinala - 03. 03. 2017. @ xal3n (SSC)

Image
mayab

#2873 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by mayab »

Vidim i ja juce da su nesto poceli kopkati oko ovog klizista, hajde, valjda ce ga sada ozbiljno "zagristi".....
neki

#2874 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by neki »

Innovation wrote:Mjesna zajednica „HRASNO BRDO“

Adresa: AZIZE ŠAČIRBEGOVIĆ 122
Telefon:033 / 648-020
Fax: 033 / 658-760
E-mail: [email protected].....

Sekretar MZ: ESADA ŠURKOVIĆ

Teritorijalni obuhvat mjesne zajednice :

Posavska 1-79, 2-132
Novopazarska 91-159, 74-140
Varaždinska 1-27, 2-50
Milinkladska 1-209, 2-40
Olovska 1-151, 2-308
Triglavska 1-45, 2-78
Sandžačka 1-9
Put Mladih Muslimana 1-23, 2-22
10.Maja 1-19, 2-18
Dolina mira 1-21, 2-20
Kanara 1-69, 2-54
Mahmuta Mahmutovića 1-47, 2-46

Ukupno stanovnika: 4147
Površina: 65 ha
Dakle, kao sto sam i rekao, dio koji gravitira prilazu kod pekare as nema ni hiljadu stanovnika...navedena Milinkladska ne čini ni petinu mjesne zajednice, a MZ teritorijalno, mimo trenutne raskrsnice kod pekare as, ima jos bar dva direktna priključka na longitudinalu, da ne pričam da su novopazarskom svi direktno povezani i sa raskrsnicama na vracama, kod suda BiH, na aneksu, mojmilu...
Samo za poredjenje, alipasino polje, koje ima cca 10 puta vise stanovnika od MZ hrasno brdo, nema ni jedan direktan izlaz na longitudinalu, za razliku od ovih divljih graditelja...

Ako im se dopusti bilo kakva izmjena projektovanog rješenja, sarajevo definitivno prestaje biti grad...
johntra

#2875 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by johntra »

SDA mašinerija počela da se brine za građane, koje nije ni pitala kad se pravilo rješenje transverzale...vidjeli da je vrag odnio šalu, pa da ih to može koštati glasova...
Stanovnici Hrasnog Brda tvrde da nikada nije bila javna rasprava prije početka gradnje kružnog toka. U Direkciji za puteve izjavili su ranije za Faktor da je javna rasprava bila i da nije bilo nikakvih primjedbi, a to je na jučerašnjem sastanku sa stanovnicima Hrasnog Brda potvrdio i ministar saobraćaja Mujo Fišo.
inače, valjda je projektantu dat rok od sedam dana da vidi kakve su mogućnosti direktnog priključka...tako su sinoć javili na TVSA...

smrdim/vijest/sarajevo-sta-se ... eru-239033
Post Reply