Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
putokaz1

#28401 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by putokaz1 »

jefff wrote:Sustina svega sto se ovdje moze procitati jeste: ne glasam ja za nesto nego glasam protiv necega i nekoga.
Takva matrica vlada vec oko 30. Godina i nema izgleda za skoru promjenu.
Glasam kontra SDA ali onaj za koga glasam se poslije ljubi s njima
zippoo87

#28402 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

jefff wrote:Sustina svega sto se ovdje moze procitati jeste: ne glasam ja za nesto nego glasam protiv necega i nekoga.
Takva matrica vlada vec oko 30. Godina i nema izgleda za skoru promjenu.
nisi u pravu za to na ovoj temi
ovdje ljudi znaju za koga i zasto glasaju a vrlo su otvoreni da vide i drugu stranu nekog clana stranke i da o tome diskutuju
kada to budes vidio na drugim temama od tih istih glasaca odrdjene stranke ,dodji opet nama na temu :D
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#28403 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

dr.gog wrote:.....Prije svega, ne mogu da dopustim da se kreira percepcija po kojoj je svaki glasač SDA idiot, nazadan, zaveden, neznalica itd. Ma koliko ja poštovao svoju političku grupaciju, moram poštovati i njih, jer su moj narod i moji najbliži. Nema tu alternative. Naravno da zvuči kao "glupost" ako ja kažem da u SDA ima istinskih pozitivaca.....
Ono što mogu jeste da pokušam u lokalnoj sredini ljudima približiti jedan drugi koncept, uraditi kao pojedinac koliko mogu i znam....
Sve najbolje.
Ovaj..zaista ne mogu da shvatim zašto neko glasa za SDA...nikada nisam za njih glasala a glasam redovno na svakim izborima već evo 15 godina i ne mori me savjest......ne želim da shvatim zašto neko za njih glasa , iskreno MOGU DA PRETPOSTAVIM , jer njihovi izabrani predstavnici OD DRŽAVNOG DO OPĆINSKOG NIVOA , imaju milione u kešu ili nekretninama , voze skupocjene automobile i baš svi ali svi kao i svi ostali koji su im potrebni su uposleni kao klasični uhljebi na državnu sisu na porez ove izmučene privrede i društva a ovi u općinskim kategorijama su njihova pješadija kod otpora bilo kakve promjene i ne samo da nemaju bilo kakvu empatiju ili želju za promjenom , nego su u stanju da propadne sve ali ne i njihova partija (tj.interes) , stoga me bilo kakvo približavanje Konaković Elmedinu izuzev slučajnog susreta u autobusu (ups , njega baš i ne možemo sresti u autobusu) tjera na ludilo znate...

sve najbolje i vama
sabina1
Prpa.ba wrote: Bosnjacki identitet ima mjesta i za ljevicare i za desnicare, i za konzervativce i za liberale, i za vjernike i za ateiste, a ko god od toga pravi polemiku u izbornom procesu cini i sebi i nama zulum. :thumbup:
Sjajna opaska....da, bošnjački identitet ima mjesta za sve samo se RASPODJELA DOBARA NE VRŠI NI PRIBLIŽNO SLIČNO , jer SDA ubire SVE JAVNE PRIHODE KAO VLADAJUĆA STRANKA i od mladomuslimana , običnih muslimana , crvenih muslimana od baš svih sa koji može skinuti porez u vidu prihoda , ali RASPODJELA IDE SAMO PODOBNIM STRANAČKIM VOJNICIMA ili u crne fondove i gotovo...znate vrlo je to mudro kreirano od strane SDA stratega ali ne može dokle hoće...znate koliko njih zanima bošnjački identitet ? Toliko da je ozloglašeni Andrić na najkrupnijoj novčanici kojih su im puni džepovi.
Control panel wrote:Nisam glasac NS i sa strane gledam i vidim da je vrijeme da se rukovodstvo nase stranke spusti na zemlju. Zadnjih nekoliko poteza da prednost imaju isluzeni i propali kadrovi drugih stranaka na stetu svojih kadrova je vrlo los i obice im se o glavu.
Njihovi im to nece oprostiti, pogotovo ako marjanovic, vukasovic i slicni budu visoko na listama. Pogotovo kad trebaosvojiti puno glasova da bi se mogao pomjerati zbog promjene izbornog zakona.
SPUSTITE SE NA ZEMLJU!!!
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :kiss:
Novak20 wrote: Kroz dugogodišnji politički rad, NS ima formirano čvrsto jezgro koje može podnijeti i ove bivše DF-ovce, a birači će imati liste pa pridošlice ne moraju zaokružiti.
Jedina prava KATASTROFA je ovo stanje koje sada imamo u kantonima, entitetima i državi i nedostatak vremena da se ide na bolje. Svjesno zatvaranje vrata za brzo širenje stranke pred opće izbore daje povoda pričama o elitizmu i izbjegavanju odgovornosti koju nosi vlast.
Za trenutnu katastrofu u kantonima , entitetima i državi su itekako djelimično odgovorni i SDP i DF.
Ne trebaju takvi kadrovi Našoj Stranci niti su joj kada trebali.
Ako su od svojih partija napravili leglo uhljeba i nedosljednosti.....Našoj Stranci ne trebaju , jer nisu joj ni dosada trebali....
Dr Arsla wrote: Imaš u Živinicama Predsjednika OO NS koji je odron od čovjeka. Godinama je lizao čmar Kuki i brao kajmak kroz distribuciju banovićkog uglja. Kad su mu zavrnuli pipu napustio zelene i osuo paljbu po Kuki. Onda je bio sekretar Df u Živinicama a sad je u NS
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Ma kakve to ima veze...ovaj , entiteti , država , interesi , "ujedinjenje ljevice", šalalalala
dr.gog wrote: Šteta je što nemaš priliku da ovo lijepo ispričaš nekome u lice :evil: . Uživao bih da slušam. Nego, da li zaista shvataš KOLIKE su razmjere raspada na političkoj sceni? I koliko će se gorkih pilula morati popiti?

Da pojednostavim, treba mnogo takta, mudrosti, odmjerenosti, i prije svega tačnih informacija o nečijim motivima za "prelazak" u NS.....
Ovako.
Imam dovoljno godina i ljudske zrelosti , te dovoljno kućnog odgoja i etike da u lice svima kažem i što želim i što mislim , jer nikom nisam dužna , zapravo jako sam poznata po direktnosti uz svo poštovanje sagovorniku.
Ali ovo je forum , pa ćemo zadržati forumske identitete.

Meni je savršeno jasno zašto se neko BEZ VLASTITE STRANKE I BEZ POVRATNE KARTE U RANIJU(E) STRANKU(E) , uključuje u jedinu građansku stranku koja sistematski i kvalitetno raste deset mjeseci pred izbore a u kojoj se nešto ranije desilo unutrašnje koškanje.

Vi i dalje imate pravo uživati u vlastitim nadama.

Lijep pozdrav.
Control panel

#28404 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Control panel »

drago mi je da su kolege forumasi potvrdili ono sto sam napisao. nakon zadnjih izmjena izbornog zakona veoma je vazno koji si na listi.
ako stranka moze u najboljem slucaju racunati na nekoliko mandata ostali su samo broj za popunjavanje liste. bez ikakve sanse za ulazak. a ljudi ce se uvaljivati za plakate, vizitke, kafe, olovke... kontajuci uci ce pa ce vratiti ulozeno.
ne da nije fer nego svako biranje pojedinaca je izgubio smisao, jer je lista skoro pa zatvorena, bice onako kako su stanacki mocnici poredali, a posebno oni koji to sve redaju kada se zatvore biracka mjesta.
to je isto za sve stranke i nije fer prema kandidatima. naravno sve stranke pricaju kako je svejedno koji si broj, kao svi imaju sansu, kako...

ima ona reklama: nije svejedno.

jedine dvije izmjene izbornog zakona koje imaju smisla su potpuno otvorene liste da ja mogu zaokruziti nekoga iz sda, nekoga iz NS, nekog izd DF,... pa ko skupi najvise glasova od svih stranaka ti ljudi ulaze, ali to bi bilo previse demokratski za nas.
druga izmjena je da mandat mora ostati stranci. a ne neko udje i na prvoj sjednici napusti stranku sa cije je list usao u predstavnicko tijelo.
dozvoljeno je da neko moze promijeniti stanacku opciju, ideju, da dodje tobe kako se to "moderno" kaze. i super. ali mandat a posebno pare ostaju stranci. jer svaki koji napusti stranku i odjenom postane "nezavisni" uzme i ponese one pare sto je stranka dobijala za sebe.
i to j jedini motiv tih nezavuisnih, plus sto ce on ciniti vecinu vladajucima kao nezavisni i njih ce stalno ucjenjivati i uslovljavati.
matematicki i bankovno najbolje je uci i odmah napustiti stranku i postati nezavisni i prikloniti se onima koji budu formirali vlast. bez obzira bili lijevi ili desni.

kome to moze zeludac i obraz podnijeti taj ce dobro proci u politici.
sabina1

#28405 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

Control panel wrote: druga izmjena je da mandat mora ostati stranci. a ne neko udje i na prvoj sjednici napusti stranku sa cije je list usao u predstavnicko tijelo.
dozvoljeno je da neko moze promijeniti stanacku opciju, ideju, da dodje tobe kako se to "moderno" kaze. i super. ali mandat a posebno pare ostaju stranci. jer svaki koji napusti stranku i odjenom postane "nezavisni" uzme i ponese one pare sto je stranka dobijala za sebe.
i to j jedini motiv tih nezavuisnih, plus sto ce on ciniti vecinu vladajucima kao nezavisni i njih ce stalno ucjenjivati i uslovljavati.
Nije ovo pravilo svuda jednako , mislim da je ovo individualnog karaktera , tj. tijela koje izvršava finansiranje političkih stranaka.

Sigurna sam da ima parlamenata koji i dalje finansiraju političku stranku pa i ako su je svi njeni zastupnici napustli i njima se ne isplaćuje ni dinara na ime finansiranja političkih partija nego onoj partiji na čijoj su listi ušli u parlament - 100 % provjereno.
Ponavljam , mislim da su različiti propisi od parlamenta do parlamenta.

Pozdrav.
Novak20

#28406 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Novak20 »

Control panel wrote:drago mi je da su kolege forumasi potvrdili ono sto sam napisao. nakon zadnjih izmjena izbornog zakona veoma je vazno koji si na listi.
ako stranka moze u najboljem slucaju racunati na nekoliko mandata ostali su samo broj za popunjavanje liste. bez ikakve sanse za ulazak. a ljudi ce se uvaljivati za plakate, vizitke, kafe, olovke... kontajuci uci ce pa ce vratiti ulozeno.
ne da nije fer nego svako biranje pojedinaca je izgubio smisao, jer je lista skoro pa zatvorena, bice onako kako su stanacki mocnici poredali, a posebno oni koji to sve redaju kada se zatvore biracka mjesta.
to je isto za sve stranke i nije fer prema kandidatima. naravno sve stranke pricaju kako je svejedno koji si broj, kao svi imaju sansu, kako...

jedine dvije izmjene izbornog zakona koje imaju smisla su potpuno otvorene liste da ja mogu zaokruziti nekoga iz sda, nekoga iz NS, nekog izd DF,... pa ko skupi najvise glasova od svih stranaka ti ljudi ulaze, ali to bi bilo previse demokratski za nas.
druga izmjena je da mandat mora ostati stranci. a ne neko udje i na prvoj sjednici napusti stranku sa cije je list usao u predstavnicko tijelo.
matematicki i bankovno najbolje je uci i odmah napustiti stranku i postati nezavisni i prikloniti se onima koji budu formirali vlast. bez obzira bili lijevi ili desni.

Sve je tačno što si napisao. Ali treba uzeti u obzir ko je pisao i usvajao Izborni zakon i njegove izmjene. SDA, HDZ i SNSD sa satelitima su kreirale IZ i dopunjavale (usavršavle) da im omogući ostanak na vlasti čiji su rezultati po običnog čovjeka ravni katastrofi. Dao si dva dobra, racionalna i moralna prijedloga za izmjene IZ, ja bih dodao još jedan ili dva prijedloga.

- Uvođenje elektronskog glasanja skeniranjem listova bi onemogućilo izbornim komisijama naknadno švrljanje i poništavanje glasova radi sprječavanja prevara.
- Regulisanje instituta Vanrednih/prijevremenih izbora u slučaju raspuštanja Parlamenta i/ili nemogućnosti konstituisanja izvršne vlasti. (istina teško izvodivo zbog Ustava BiH, F BiH i RS).

Naravno, dok su gore nabrojani na vlasti, a NS ili možda neka druga slična stranka u opoziciji, od promijena koje nešto pozitivno mogu donijeti svima nama nema ništa. Zato kažem, ne treba tražiti dlaku u jajetu NS i drugim "opozicionarima" radi par ljudi kad je stvarni problem lopovski i kvazidemokratski sistem koji je osmislila upravo ova vlast HDZ, SDA, SNSD/SDS.
horkesh

#28407 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by horkesh »

Novak20 wrote:
Naravno, dok su gore nabrojani na vlasti, a NS ili možda neka druga slična stranka u opoziciji, od promijena koje nešto pozitivno mogu donijeti svima nama nema ništa. Zato kažem, ne treba tražiti dlaku u jajetu NS i drugim "opozicionarima" radi par ljudi kad je stvarni problem lopovski i kvazidemokratski sistem koji je osmislila upravo ova vlast HDZ, SDA, SNSD/SDS.
NS-u treba dati vlast na četiri godine pa vidjeti šta će uradiit. Možda će se ponašati tipično "bošnjački" te tu vlast zloupotrijebiti za dobro sebe i svoje bliže porodice... ali možda neće.

Dok ne dobiju poluge vlasti u svoje ruke, to nikad nećemo saznati.

Glasam za NS već jače od decenije i još čekam da vidim šta mogu uraditi.
Dasi

#28408 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Dasi »

Control panel wrote:drago mi je da su kolege forumasi potvrdili ono sto sam napisao. nakon zadnjih izmjena izbornog zakona veoma je vazno koji si na listi.

Ovo za 20% nisam znao, hvala ti za info.
Nesto kontam da onda i moj glas manje vrijedi ako ga dam nekome sa sredine ili kraja liste a ne nekome u vrhu. Znaci ako mislis izlaziti na izbore i pogurati nekoga sa kraja liste bolje se nemoj zamarati. Isti qrac glasao za nekoga sa kraja liste ili ostao kuci taj dan. Sad prvi put u zivotu razmisljam i da ne izadjem na izbore sve je ovo otislo u 3 lijepe.
Hakiz

#28409 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

dr.gog wrote:Da pojednostavim, treba mnogo takta, mudrosti, odmjerenosti, i prije svega tačnih informacija o nečijim motivima za "prelazak" u NS. Ne možeš ljude odbijati tek tako, jer...jer jednostavno nismo dovoljno kompetentni da nekome zakačimo bilo kakvu etiketu. Mora se riskirati, ali se principi znaju.
Ne može neko ko je sav politički život proveo u ljevici preći u stranku koja sebe vidi kao liberalnu. Možda ako je 18-godišnjak, pa još sa sobom nije raščistio kojoj ideologiji "pripada". Ali neko ko je stariji to ne može sebi dozvolit. Jer ljevica i liberalizam su neprijatelji.

Ko god, a da je odrastao i ozbiljan, iz ljevice pređe u liberalizam i obratno za mene gubi kredibilitet.

Isto tako partija koja je liberalna a prima osvjedočenog ljevičara gubi kredibilitet. Šta sutra kada taj ljevičar i jedan liberal sjednu da pišu prijedlog zakona ili politiku liberalne stranke o tome koliko država smije uticati na tržišnu utakmicu na svojoj teritoriji? Da li država smije ograničiti formiranje cijena? Visinu poreza i šta će se iz budžeta finansirati. Zakone o sindikatima, štajkovima Itd.

Možda se može preći iz komunističke u socijal-demokratsku partiju i obratno. To je sličan proces samo različit intenzitet. Ali iz u socijal-liberalnu ne može, to su različite planete. Osim, naravno...
Novak20

#28410 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Novak20 »

Hakiz wrote:
dr.gog wrote:Da pojednostavim, treba mnogo takta, mudrosti, odmjerenosti, i prije svega tačnih informacija o nečijim motivima za "prelazak" u NS. Ne možeš ljude odbijati tek tako, jer...jer jednostavno nismo dovoljno kompetentni da nekome zakačimo bilo kakvu etiketu. Mora se riskirati, ali se principi znaju.
Ne može neko ko je sav politički život proveo u ljevici preći u stranku koja sebe vidi kao liberalnu. Možda ako je 18-godišnjak, pa još sa sobom nije raščistio kojoj ideologiji "pripada". Ali neko ko je stariji to ne može sebi dozvolit. Jer ljevica i liberalizam su neprijatelji.

Ko god, a da je odrastao i ozbiljan, iz ljevice pređe u liberalizam i obratno za mene gubi kredibilitet.

Isto tako partija koja je liberalna a prima osvjedočenog ljevičara gubi kredibilitet. Šta sutra kada taj ljevičar i jedan liberal sjednu da pišu prijedlog zakona ili politiku liberalne stranke o tome koliko država smije uticati na tržišnu utakmicu na svojoj teritoriji? Da li država smije ograničiti formiranje cijena? Visinu poreza i šta će se iz budžeta finansirati. Zakone o sindikatima, štajkovima Itd.

Možda se može preći iz komunističke u socijal-demokratsku partiju i obratno. To je sličan proces samo različit intenzitet. Ali iz u socijal-liberalnu ne može, to su različite planete. Osim, naravno...
Pisanje prijedloga zakona od strane socijaldemokrate i liberala o uticaju države na ekonomiju je ništa u odnosu na realizovanu koaliciju socijaldemokratske/ih partije/a sa nacionalnom/im partijom/ama koje su zatrle "komunizam" , socijaldemokratiju i opljačkale narod. U prvom slučaju spoj liberala i socijaldemokrate u pisanju zakona je poželjan radi balansa između ideoloških opcija i 90% stanovništva koje jedva preživljava.

Drugi slučaj neprirodne koalicije SDP/DF i SDA/HDZ je pokazatelj da u našem društvu nije bitna ideologija (pa i ona koja isključuje jedna drugu) nego ostanak na vlasti i lični dobitak u nakaradnom sistemu nacionalnih stranaka. I to je normalno, raja odobrava, a ovo prvo smeta. Dok tako gledamo, dotle će nas jahati čobani.

Kad je u pitanju sistem generalno, ja ne znam kako bih nazvao ovo sranje što ga tridesetak godina provode SDA, HDZ, SNSD/SDS. Šta je ovo što imamo ako nije poguban mix kapitalizma, socijalizma i liberalizma u odsustvu pravne države i uz realizovanu pljačkašku privatizaciju ? Radiš kod kapitaliste za par stoja bez radnog vremena i godišnjeg šta god pisalo u zakonu. :D Radiš za državu imaš sve, samo do kada ? Neko se liječi džaba, onaj ko radi plaća zdravstveno + podosta usluga, itd.

Treba pogledati šumu, pa ti drvo možda manje zasmeta.
Hakiz

#28411 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Novak20 wrote:
Hakiz wrote:

Pisanje prijedloga zakona od strane socijaldemokrate i liberala o uticaju države na ekonomiju je ništa u odnosu na realizovanu koaliciju socijaldemokratske/ih partije/a sa nacionalnom/im partijom/ama koje su zatrle "komunizam" , socijaldemokratiju i opljačkale narod. U prvom slučaju spoj liberala i socijaldemokrate u pisanju zakona je poželjan radi balansa između ideoloških opcija i 90% stanovništva koje jedva preživljava.

Drugi slučaj neprirodne koalicije SDP/DF i SDA/HDZ je pokazatelj da u našem društvu nije bitna ideologija (pa i ona koja isključuje jedna drugu) nego ostanak na vlasti i lični dobitak u nakaradnom sistemu nacionalnih stranaka. I to je normalno, raja odobrava, a ovo prvo smeta. Dok tako gledamo, dotle će nas jahati čobani.

Kad je u pitanju sistem generalno, ja ne znam kako bih nazvao ovo sranje što ga tridesetak godina provode SDA, HDZ, SNSD/SDS. Šta je ovo što imamo ako nije poguban mix kapitalizma, socijalizma i liberalizma u odsustvu pravne države i uz realizovanu pljačkašku privatizaciju ? Radiš kod kapitaliste za par stoja bez radnog vremena i godišnjeg šta god pisalo u zakonu. :D Radiš za državu imaš sve, samo do kada ? Neko se liječi džaba, onaj ko radi plaća zdravstveno + podosta usluga, itd.

Treba pogledati šumu, pa ti drvo možda manje zasmeta.
Govorio sam o primanju u partiju ljudi koji dolaze iz druge ideološke prošlosti i kredibilitetima i ljudi koji dolaze i partije koja ih prima.

SDP i DF su svoje davno rekli, na njih više neću trošiti riječi.

I opet padamo u poznatu zamku: "Hajde što smo mi malo, ali kakvi su oni drugi". To što su drugi puno zgriješili ne znači da se "prvima" treba dozvoliti da malo zgriješe. Valjda je razlog što hoćemo prve da instališemo umjesto drugih baš taj što su nam se grijesi drugih ogadili?

Da li je trudna žena naprosto trudna žena ili u politici moramo prihvatiti da stvarno postoje malo trudne i puno trudne žene?
Novak20

#28412 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Novak20 »

Hakiz wrote:
Govorio sam o primanju u partiju ljudi koji dolaze iz druge ideološke prošlosti i kredibilitetima i ljudi koji dolaze i partije koja ih prima.

SDP i DF su svoje davno rekli, na njih više neću trošiti riječi.

I opet padamo u poznatu zamku: "Hajde što smo mi malo, ali kakvi su oni drugi". To što su drugi puno zgriješili ne znači da se "prvima" treba dozvoliti da malo zgriješe. Valjda je razlog što hoćemo prve da instališemo umjesto drugih baš taj što su nam se grijesi drugih ogadili?

Da li je trudna žena naprosto trudna žena ili u politici moramo prihvatiti da stvarno postoje malo trudne i puno trudne žene?
U politici postoje oni koji vladaju i upravljaju procesima i oni koji bi to htjeli ali ne mogu zato što nisu nikada na vlasti nego u opoziciji. Ako smo zadovoljni radom ovih prvih u zadnje 22 godine onda ništa. Zadovoljiti ćemo se paketićem ili sa par maraka za izbore.

Ako zaista želimo promjenu biramo ove druge bez pretpostavki šta bi bilo kad bi bilo. Mijenjanje partija na vlasti je ujedno prilika da se te partije pročiste iznutra i da analiziraju gdje griješe u vladanju.
kmirsad

#28413 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Selim, Slavo, Bogić... i drugi sličnog pedigrea, na koje god od posljednih mjesta na listi staviš... bit će na kraju prvi.
To je kvalitet koji dobija...
Da sam neki od njih... i da hoču na listu... zahtjevao bih namjerno da me stave posljednjeg.
Kad kiseliš mlijeko, kajmak, htio ne htio, ispliva na površinu... ukoliko ga u mlijeku ima.
Control panel

#28414 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Control panel »

Novak20 wrote:

Sve je tačno što si napisao. Ali treba uzeti u obzir ko je pisao i usvajao Izborni zakon i njegove izmjene. SDA, HDZ i SNSD sa satelitima su kreirale IZ i dopunjavale (usavršavle) da im omogući ostanak na vlasti čiji su rezultati po običnog čovjeka ravni katastrofi. Dao si dva dobra, racionalna i moralna prijedloga za izmjene IZ, ja bih dodao još jedan ili dva prijedloga.

- Uvođenje elektronskog glasanja skeniranjem listova bi onemogućilo izbornim komisijama naknadno švrljanje i poništavanje glasova radi sprječavanja prevara.
- Regulisanje instituta Vanrednih/prijevremenih izbora u slučaju raspuštanja Parlamenta i/ili nemogućnosti konstituisanja izvršne vlasti. (istina teško izvodivo zbog Ustava BiH, F BiH i RS).

Elektronsko nisam ni navodio. Valjda se to podrazumijeva u 21 vijeku. I ovo drugo je ok.

Mi forumasi bi napravili odlican izborni zakon, ali nemamo ruku da ga izglasamo. Jbg. Ko ima ruke taj donosi zakone, odluke, mijenja vrijeme, pusta vodu, odlucuje hoces li zivjeti ili neces.
kmirsad

#28415 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

:lol: :lol:
Čija zemlja, njegova vjera... :izet:
Jači tlači... :izet:
Novak20

#28416 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Novak20 »

Control panel wrote:
Elektronsko nisam ni navodio. Valjda se to podrazumijeva u 21 vijeku. I ovo drugo je ok.

Mi forumasi bi napravili odlican izborni zakon, ali nemamo ruku da ga izglasamo. Jbg. Ko ima ruke taj donosi zakone, odluke, mijenja vrijeme, pusta vodu, odlucuje hoces li zivjeti ili neces.
Imamo i mi ruke jednom u dvije godine za lokalne i opće izbore da izglasamo ljude koji imaju volju da nešto mijenjaju. Samo što tada većina nema volje, pameti, pamćenja, muda ili interesa. :D
kluz franjo

#28417 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Na par strana se evo vode diskusije i navode opravdanja zašto je generalno besmisleno glasati, a posebno dati glas za NS.
Bez želje da bilo koga ubjeđujem i nagovaram za bilo koju izbornu opciju, pokušaću konkretne argumente suprostaviti nekim od iznesenih stavova.

Povećanje "praga" unutar jedne liste na 20%, koje su (da podsjetimo još jednom) bez većih problema 2016. dogovorile HDZ, SNSD i SDA, sigurno otežava izbor nižerangiranih kandidata, ali ga ne isključuje.
Npr. Da je ovo pravilo važilo i u 2014. opet bi u Skupštinu KS bila izabrana 3 tzv. nižerangirana kandidata, a u Skupštinu TK čak 6.
U federalni parlament bi 2014. iz prve izborne jedinice (USK) od ukupno 9 direktnih mandata, čak 4 dobili nižerangirani kandidati.
Teže jeste, ali je i dalje itekako moguće.

Dalje je bila postavljena teza da je neko iz NS-a novopridošlim članovima garantovao(!?) ulazak u parlamente ili obećao visoka mjesta na listama. Na stranu što je to nemoguće i što ja ne bih imao ništa protiv da npr. prof. Marjanović ispred NS bude izabran u neki parlament, ali ne može Marjanović biti na svakoj listi NS-a, a kojih će biti minimalno 15 za sve nivoe i izborne jedinice.
Po čemu je npr. "novopridošli" Bešlagić loš kandidat u 5. izbornoj jedinici za državni parlament. Zašto bi bilo loše da prof. Marjanović bude nositelj liste ili visoko na listi NS u 7. ili 11. izbornoj jedinici za federalni parlament? I čime to jedno mjesto na toj jednoj listi onemogućuje kandidaturu Handžića, Bešlije, Baralije, Topuz, Zuke itd, itd...
NS mora za predstojeće izbore istaći blizu 100 kandidata. Ko želi, može probrati i izabrati.

Dalje je "izražena bojazan" da će novi članovi promjeniti politički karakter NS-a. Ako se to i desi (u šta do sada ne vjerujem), to bi bio znak slabog dosadašnjeg karaktera. A onda i nije neka šteta.

Uvjeren sam da je kružić/križić na izborima vrlo efikasno sredstvo, koje birači imaju. Uvjeren sam da svaki birač uz malo truda može svoj glas iskoristiti da razdvoji žito od kukolja. Uvjeren sam da je legitimna volja birača i to što je npr. Amir Zukić u Parlamentu FBiH, kao što će biti legitimno i kada ga iz njega izbace.
putokaz1

#28418 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by putokaz1 »

Volja
-Političkih stranaka koji formiraju liste
-Volja glasača
-Ponekad i ''Volja'' biračkih odbora koji dopišu glasove
Primjer
-NS postavi na Listu Feđu Sabinu,Damira....
-Glasači Daju glas Sabini...
-Birački odbori prevare glasače i Dopišu glasove npr Feđi...
Ovaj treći faktor Postoji smao u Bosni,i to an selu, Periferiji,gdje Birački odbor Želi ili Mora da dopiše glasove gdje se većina stranaka dogovori kome će dopisati,gdje nema Nezavisnih posmatrača tipa POD LUPOM I SL
KAKO IZGLEDA NORMALAN BIRAČKI ODBOR
-Stranka A 150 glasova ,Kandidat najviše 78,Stranke B 100 kandidat 48....
KAKO IZGLEDA ''DOPISANI'' BIRAČKI ODBOR
-Stranka A 150,Kandidat 150-Stranka B 100 Kandidat 100
NS obično ne učestvuje u tim ''DEAL''ovima ali zbog slabe infrastrukture na Selima,nema niti posmatrača niti člana odbora,a ponekad niti Glasa(ili mali broj glasova)
Damir i Selim možda nisu loši kandidati,ali i oni su mijenjali SDP DF UBSD i sl,i Selim teško navući oko 10% za Federalni prag iz TK
linobeko

#28419 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by linobeko »

Pozdrav svima, ja prije nisam pisao ništa, samo sam čitao neke teme koje su me zanimale, među kojima je i ova. Međutim, ne mogu da se otmem utisku kako donosimo zaključke onako na prvu, bez ikakve prethodne provjere. Pričati o prof. Marjanoviću kao istrošenom kadru je suludo, apsolutno bez argumenata. Kao prvo, čovjek nije nikada bio u SDP-u (provjerite), drugo, bio je jedan od osnivača DF-a ali je napustio stranku nakon samo par mjeseci, prije izbora, dakle nije ni bio na nekoj listi. Vidio je kuda sve to ide (što se kasnije i pokazalo). Osnovao je pokret IGG i okupio mnogo jake ljude, te su shvatili da je najbolje da idu zajedno sa NS (što je za mene lično olakšanje jer sam se dvoumio za koga glasati).

Inače, ovaj forum je rekla-kazala, svi oni koji poznaju prof. Marjanovića znaju koliko je to veliki čovjek, za mene je apsurdno da se o tome uopšte i raspravlja, i ne samo to, nego koliko je dobar profesor i stručnjak. Ko ima vremena nek pogleda video, ja sam se naježio:

https://www.youtube.com/watch?v=_oj3yDoq2lc

Jedan je od rijetkih Sarajlija koji ne gleda Sarajevo i svjestan je da su ostali dijelovi BiH zapostavljeni (pogotovo Krajina). Mene najviše zanima obrazovanje i uopšte nemam dilemu ko je najbolji kandidat za ministra obrazovanja (mada bi od Kazazovića svako bio bolji), pogotovo kad bi imao stranku koja stoji iza njegovog rada. Koliko je bio dobar ministar govori i da mu skupština nije prihvatila ostavku.

Čini mi se da gledate stvari previše odozgo, a premalo iznutra i suštinski.

Za Selima ne mogu komentarisati jer nisam dovoljno upućen.
sabina1

#28420 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

linobeko wrote: Pričati o prof. Marjanoviću kao istrošenom kadru je suludo, apsolutno bez argumenata. Kao prvo, čovjek nije nikada bio u SDP-u (provjerite), drugo, bio je jedan od osnivača DF-a ali je napustio stranku nakon samo par mjeseci, prije izbora, dakle nije ni bio na nekoj listi. Vidio je kuda sve to ide (što se kasnije i pokazalo). Osnovao je pokret IGG i okupio mnogo jake ljude, te su shvatili da je najbolje da idu zajedno sa NS
Koje jake ljude KONKRETNO je okupio profesor Marjanović , bivši osnivač DF-a , nesumnjivo ekspert u svojoj oblasti , ali imena molim vas , konkretna imena ?

Hvala.
cadburry

#28421 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by cadburry »

Image

Naletih na slike Nase stranke u Starom Gradu na opustanju. Na slikama su između ostalog opstinski i gradski vijecnici Adla Kupusovic i Vibor Handzic (predsjednik NS Kantona Sarajevo).
linobeko

#28422 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by linobeko »

Da ne nabrajam previše, pročitaj u narednim člancima, ima dosta poznatih imena:
http://www.igg.ba/igg-saopstenja/socija ... om-covjeku
https://www.klix.ba/vijesti/bih/incijat ... /170216067

Već je rečeno da nisu svi članovi IGG prešli u NS, pa je tako npr. prof. Zlatan Begić u DF-u. Tu su još Tarik Kapetanović, Šeherzada Delić i mnogi drugi (pogledaj slike na fb stranici IGG). Čak je nedavno i Peđa izjavio kako je sada mnogo pameti ušlo u NS, i stvarno jeste (to mi je prije bila najveća zamjerka NS, principijelnost da, međutim pitanje mi je bilo da oni dođu na vlast da li bi imali kompetentnih kadrova). Izdvojio bih još dekana PMF-a u Tuzli prof. Vedada Pašića, nekada matematičkog olimpijca, više možeš vidjeti na:
http://pmf.untz.ba/vedad/
Inače moj fah je obrazovanje (pogotovo matematika i kompjuterske nauke) i odmah bih potpisao da reformu obrazovanja dam u ruke Marjanoviću i Pašiću.
A sad da ja tebe nešto pitam. Šta misliš zašto bi Marjanović (a isto je i sa mnogim drugim iz ovog pokreta) ušao u politiku? Čovjek ima vrhunsku karijeru, svjetski je priznati stručnjak, uživanje je baviti se naukom na tom nivou, i povremeno prokomentarisati društvena događanja gdje će mu svi aplaudirati ali on neće prljati ruke.
putokaz1

#28423 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by putokaz1 »

O Vedadu Pašiću sma čuo sve najbolje
ali neznam koja je Lijeva stranka
Hakiz

#28424 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

cadburry wrote:Naletih na slike Nase stranke u Starom Gradu na opustanju. Na slikama su između ostalog opstinski i gradski vijecnici Adla Kupusovic i Vibor Handzic (predsjednik NS Kantona Sarajevo).
U ovim fotografijama je problematično samo slijedeće: Ta dva selfija, ako su nam vijećnici tako infantilni, trebalo bi se zabrinuti.

Čemu postavljanje ovih fotografija. Da se pohvališ da ih imaš?
cadburry

#28425 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by cadburry »

Hakiz wrote:
cadburry wrote:Naletih na slike Nase stranke u Starom Gradu na opustanju. Na slikama su između ostalog opstinski i gradski vijecnici Adla Kupusovic i Vibor Handzic (predsjednik NS Kantona Sarajevo).
U ovim fotografijama je problematično samo slijedeće: Ta dva selfija, ako su nam vijećnici tako infantilni, trebalo bi se zabrinuti.

Čemu postavljanje ovih fotografija. Da se pohvališ da ih imaš?
Uz svu osudu mojim predrasudama, nisam siguran da bih ovima prepustio da vode drzavu.
Locked