Popularne stvari koje ne kontam

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

hadzinicasa

#28301 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by hadzinicasa »

Bodkin wrote: 12/02/2020 16:05
hadzinicasa wrote: 12/02/2020 15:03 meni licno je ovo vremena sto provodim na poslu malo za sve sto bih htjela uraditi i sto mislim da bi se trebalo uraditi.
razumijem da se neko ne nalazi u poslu koji radi ili je primoran da radi, pogotovo u bh, da ima druge prioritete i sl. samo mi je malo to - jedva-cekam-da-mi-iscuri-radno-vrijeme ponizavajuce za samu osobu.
jednako ne razumijem termin "kancelarijski posao" i njegovo usko tumacenje pogotovo jer je ovaj termin u danasnjem "modernom" vremenu potpuno redefinisan - uz dostupnost svih mogucih tehnologija.
Upravo.
Kancelarijski posao a radis ga negdje sa plaze
to.
i vice versa
mozes sjediti u kancelariji i raditi posao bilo gdje. od dostupnosti podataka iz bilo kojeg kutka svijeta do pristupa alatima fizicki lociranim bilo gdje. sto cini taj posao vise dinamicnim nego staticnim - kakvo je uvrijezeno misljenje iz kojeg proizilazi zakljucak da se bilo koji kancelarijski posao moze "zavrsiti" u roku od 5 sati.
Mariella

#28302 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Mariella »

dobar osjecaj wrote: 12/02/2020 15:25 Kod nas već nekoliko godina ljudi imaju opciju i kliznog radnog vremena i raditi od kuće. Malo ljudi koristi te opcije. Klizno radno ne znači ništa ako se kosi s rasporedima vrtića, škole i svega drugog što imamo organizovano mimo posla. Rad od kuće je većini jeza jer se a) na poslu odmaraju od stresa svega s čim se nose kod kuće b) ne žele kućnom okruženju donositi nikakve tonove posla.
Pa valjda bi fleksibilno radno vrijeme i rad od kuce trebalo bas da pomogne sa tim problemima oko rasporeda vrtica i skola i slicno.
Ako moras ranije izaci s posla da bi pokupio dijete iz skole, to uradis i to vrijeme nakonadis poslije taj isti dan od kuce ili ostanes duze na poslu drugi dan / dodjes ranije.

Ili je to "klizno radno vrijeme" na papiru a u stvarnosti ne mozes nista.
kakavdanakneiskustvu

#28303 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by kakavdanakneiskustvu »

Nisrin wrote: 12/02/2020 14:28 Za kancelarijske poslove je dovoljno 5, max 6h produktivnog rada..sve ostalo gubljenje dragocjenog vremena :D
:thumbup:
Bodkin

#28304 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Bodkin »

kakavdanakneiskustvu wrote: 12/02/2020 18:25
Nisrin wrote: 12/02/2020 14:28 Za kancelarijske poslove je dovoljno 5, max 6h produktivnog rada..sve ostalo gubljenje dragocjenog vremena :D
:thumbup:
Nema nikakvog smisla al eto :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#28305 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Velkoski »

najbolje je nikako ne raditi, a da novci kapaju
Nisrin

#28306 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Nisrin »

Posla imam koliko imam, ne pada mi napamet preuzimati jos obaveza ako ne moram, neke poslove zavrsim za pola sata, sto neko drugi radi 2h...

Druga stvar, u toliko kompanija sam radila gdje terenski radnici najvise zabusavaju, od toga da zavrsavaju privatne obaveze u toku radnog vremena do raznoraznih kafa, ruckova, dolazaka kuci ranije itd..
Ja posteno ostanem svojih 8h, ne iskoristavam da izlazim ranije, iako bih realno mogla jer je fleksibilan sef, a niti idem na bolovanja- izmisljena!
Ali iz svog primjera i primjera mnogih drugih, tvrdim da se vecina poslova obavi za produktivnoj 5-6h, osim ako imamo deadline, a kad moram ostat cu i do 00h da se posao zavrsi!
Last edited by Nisrin on 13/02/2020 07:03, edited 2 times in total.
Heller

#28307 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Heller »

Ne bi bilo loše i da radnici u proizvodnji rade 10 sati, a po kancelarijama 6.
MorningStar

#28308 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by MorningStar »

Heller wrote: 12/02/2020 20:14
Ne bi bilo loše i da radnici u proizvodnji rade 10 sati, a po kancelarijama 6.
Jos bolje od kuce da rade dok ovi kopaju a mogu vrece za spavanje ponijet da su blize.
Nisrin

#28309 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Nisrin »

Radila sam i u proizvodnji, pa radila dok ne zavrsim i dok ne ispunim kvotu... svako bira sebi!
Nikad se nisu mogle porediti kruske i jabuke, isto kao sto bih voljela da kao pojedini developeri zaradim mjesecno 3500 KM ali ne moze, jer moj rad toliko ne vrijedi!
Point.

#28310 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Point. »

ExNihilo wrote: 12/02/2020 14:39
Point. wrote: 12/02/2020 09:13 Zanima me zašto su baš odlučili da je neki prosjek rada 8 ili 9 sati.
Jarane, ljudi su ginuli da se izbore za osmicu. Osmica nije startna tačka, ona je rezultat revolucije.
Možda je vrijeme za kontra revoluciju :D

Mislim da čovjek sa 8-9 sati radnog vremena malo provodi vremena sa porodicom. Djeca idu oko 8 spavati, dok ih dovedeš iz škole i vrtića, već je 5. Šta imaš, 3 max 4 sata kvalitetnog vremena. Radije bih ona 2 sata što potračim na poslu na ništa, tj ispijanje kafe, produženi ručak i doručak, ciagere, šupljiranje proveo negdje dugdje.
Bluemore

#28311 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Bluemore »

Point. wrote: 12/02/2020 20:46
Point. wrote: 12/02/2020 09:13 Zanima me zašto su baš odlučili da je neki prosjek rada 8 ili 9 sati.
Jarane, ljudi su ginuli da se izbore za osmicu. Osmica nije startna tačka, ona je rezultat revolucije.

Mislim da čovjek sa 8-9 sati radnog vremena malo provodi vremena sa porodicom. Djeca idu oko 8 spavati, dok ih dovedeš iz škole i vrtića, već je 5. Šta imaš, 3 max 4 sata kvalitetnog vremena. Radije bih ona 2 sata što potračim na poslu na ništa, tj ispijanje kafe, produženi ručak i doručak, ciagere, šupljiranje proveo negdje dugdje.
Zanimljivo razmisljanje
A da li bi bio spreman da manje radis dobijes vise kvalitetnog vremena da porodicom a da shodno tome primis umanjenu platu?
Point.

#28312 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Point. »

Bluemore wrote: 12/02/2020 22:09
Point. wrote: 12/02/2020 20:46

Zanimljivo razmisljanje
A da li bi bio spreman da manje radis dobijes vise kvalitetnog vremena da porodicom a da shodno tome primis umanjenu platu?
Da.
Hendrix

#28313 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Hendrix »

Nema nista gore nego kad je plata vezana za sate a ne ucinak, bio brzi od svih svejedno ti kad ce ti samo navalit da zavrsis od onih sporijih. Izjednacava se los, osrednji i odlican radnik radi tog nekog sablona 8h dnevno.

Kad bi se placalo po ucinku i zavrsenom poslu u firmama...neki bi ljudi u 12 kuci isli a neki ne bi plate ni dobili. Takodjer vrijeme potroseno na uzaludno supljiranje i sastancenje je bukvalno tracenje zivota koji mozes provesti na bolji nacin. Ali jbg, tako to fercera.

U mom poslu nekad nemas sta radit ono danima...tako ispadne ali ti se moras satrat da nesto nadjes da mozes upisat u karnet inace te nema. Umjesto da puste ljude kuci da ne trose struju dzaba...na kraju ce isto sve biti kad projekti dodju uradice se. Al ne moze...moras odsjedit 8h to je iznad svega. Stotine ljudi izmisljaju neke treninge gluposti da opravdaju platu koju zarade ustvari u danima kada imaju posla.

I naravno, sto veca firma to vise ublehe ima.
Mariella

#28314 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Mariella »

Nisrin wrote: 12/02/2020 20:12 Posla imam koliko imam, ne pada mi napamet preuzimati jos obaveza ako ne moram, neke poslove zavrsim za pola sata, sto neko drugi radi 2h...

Druga stvar, u toliko kompanija sam radila gdje terenski radnici najvise zabusavaju, od toga da zavrsavaju privatne obaveze u toku radnog vremena do raznoraznih kafa, ruckova, dolazaka kuci ranije itd..
Ja posteno ostanem svojih 8h, ne iskoristavam da izlazim ranije, iako bih realno mogla jer je fleksibilan sef, a niti idem na bolovanja- izmisljena!
Ali iz svog primjera i primjera mnogih drugih, tvrdim da se vecina poslova obavi za produktivnoj 5-6h, osim ako imamo deadline, a kad moram ostat cu i do 00h da se posao zavrsi!
Pa ako se ti ponasas kao rob ne znaci da trebaju svi. Kad sam bolesna naravno da cu uzeti bolovanje.
Ne, bolje da odem na posao i zarazim i sve ostale. :-)
dobar osjecaj

#28315 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by dobar osjecaj »

Mariella wrote: 13/02/2020 10:33
Nisrin wrote: 12/02/2020 20:12 Posla imam koliko imam, ne pada mi napamet preuzimati jos obaveza ako ne moram, neke poslove zavrsim za pola sata, sto neko drugi radi 2h...

Pa ako se ti ponasas kao rob ne znaci da trebaju svi. Kad sam bolesna naravno da cu uzeti bolovanje.
Ne, bolje da odem na posao i zarazim i sve ostale. :-)
Je li ona piše o izmišljenim bolovanjima ili ja loše kontam? Izmišljena bolovanja su danas veoma česta. Radila sam u raznim firmama i u svakoj je bilo po nekoliko ljudi koji se redovno nisu pojavljivali na poslu ponedjeljkom ili petkom. Nisu bili bolesni ali im se iz raznih razloga nije išlo na posao i koristili bi razne rupe u prijavljivanju prisustva/odsustva dok ih ne bi otpustili ili sami dali otkaz. Rijetko koga se dovelo u red.
Nisrin

#28316 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Nisrin »

Da, upravo govorim o ljudima koji kada kihnu, uzimaju bolovanje...ja ako bas opravdanje objektivno imam, naravno da necu doci na posao!

Danas je uobicajeno postalo da ljudi lazu, jer kod nas je najlakse otvoriti bo u dogovoru sa ljekarom...Nije se jednom desilo da neko uzme BO, a ode negje na put, ili ga sefovi sretnu u trznom centru, restoranu i sta znam :D
Kako je napisala @dobar osjecaj , neki bas max koriste i to im prolazi...nije to samo kod nas, vidim da ni vani nije mnogo bolja situacija! :D
dobar osjecaj

#28317 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by dobar osjecaj »

Da. Laže se nevjerovatno puno. Imala sam jednu kolegicu koju je snašlo sve što može snaći 100 ljudi. Stan joj je poplavljen bezbroj puta, svi u porodici su bili češće bolesni ili su imali neke nesreće po nekoliko puta a neki članovi porodice su i umirali više puta.
Mariella

#28318 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Mariella »

Ok, to je nesto drugo, pogresno sam shvatila. Uvijek ima ljudi koji ce lagati i koristiti svaku mogucu opciju da prevare sistem. Ali je u svakom slucaju bolje imati poslodavce kod kojih je moguce uzeti bolovanje samo zato sto si jednom kihnuo/la, umjesto da ne moze nikad cak i kad stvarno zatreba.
Heller

#28319 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Heller »

Nisrin wrote: 12/02/2020 20:18 Radila sam i u proizvodnji, pa radila dok ne zavrsim i dok ne ispunim kvotu... svako bira sebi!
Nikad se nisu mogle porediti kruske i jabuke, isto kao sto bih voljela da kao pojedini developeri zaradim mjesecno 3500 KM ali ne moze, jer moj rad toliko ne vrijedi!
Kakvoj proizvodnji, čega? Il da navijem kolege prije i poslije mene da idu brže? Nisam tokar.
Point.

#28320 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Point. »

Hendrix wrote: 13/02/2020 06:46 Nema nista gore nego kad je plata vezana za sate a ne ucinak, bio brzi od svih svejedno ti kad ce ti samo navalit da zavrsis od onih sporijih. Izjednacava se los, osrednji i odlican radnik radi tog nekog sablona 8h dnevno.

Kad bi se placalo po ucinku i zavrsenom poslu u firmama...neki bi ljudi u 12 kuci isli a neki ne bi plate ni dobili. Takodjer vrijeme potroseno na uzaludno supljiranje i sastancenje je bukvalno tracenje zivota koji mozes provesti na bolji nacin. Ali jbg, tako to fercera.

U mom poslu nekad nemas sta radit ono danima...tako ispadne ali ti se moras satrat da nesto nadjes da mozes upisat u karnet inace te nema. Umjesto da puste ljude kuci da ne trose struju dzaba...na kraju ce isto sve biti kad projekti dodju uradice se. Al ne moze...moras odsjedit 8h to je iznad svega. Stotine ljudi izmisljaju neke treninge gluposti da opravdaju platu koju zarade ustvari u danima kada imaju posla.

I naravno, sto veca firma to vise ublehe ima.
Slažem se. Neko za 2 sata uradi što neko treći ni za 8. I onda na kraju mjeseca ista plata.
vjesticanametli

#28321 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by vjesticanametli »

Nisrin wrote: 13/02/2020 11:20 Da, upravo govorim o ljudima koji kada kihnu, uzimaju bolovanje...ja ako bas opravdanje objektivno imam, naravno da necu doci na posao!

Danas je uobicajeno postalo da ljudi lazu, jer kod nas je najlakse otvoriti bo u dogovoru sa ljekarom...Nije se jednom desilo da neko uzme BO, a ode negje na put, ili ga sefovi sretnu u trznom centru, restoranu i sta znam :D
Kako je napisala @dobar osjecaj , neki bas max koriste i to im prolazi...nije to samo kod nas, vidim da ni vani nije mnogo bolja situacija! :D
svabe prdnu i odma krank :D projekti zaglave hahhaha oni odma krank...i tako ....uredno spajaju pon i pet s vikendom ma sou :mrgreen:
dobar osjecaj

#28322 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by dobar osjecaj »

U prošloj firmi neko vrijeme nisam uopšte primjećivala da nema kolege koji je nekoliko godina ranije meni i kolegama zagorčavao život i otežavao svaki proces rada za koji smo trebali njegov dio rada. Godinama se grčevito borio da ostane na radnom mjestu za koje nikad nije bio školovan. Na svako pitanje da objasni svoj dio radnog procesa bi povisio ton, izgovorio nemoguću količinu riječi i ponavaljao mantru "radim to preko 20 godina, šta me to pitate". Svi su uvidjeli da ne zna raditi ništa, da ne radi na sebi, da za 20 godina nije uradio ništa ni na svom formalnom obrazovanju i da ni na koji način nije unaprijedio proces rada.

Kad je dobio novog šefa koji je imao volju i snagu da pređe preko njegove užasne priče i nadmenog stava dobio je zahtjev da unese kvalitativna unaprijeđenja u svoj rad. Digao je frku, posvađao se sa cijelim timom, otišao na dugo bolovanje uz prijetnju da će tužiti firmu (niko ne zna tačno za šta). U porodici je imao ljekara koji mu je napisao šta god je potrebno da bude na bolovanju i bio je na bolovanju maksimalno dugo dok nije dao otkaz.
Logovan

#28323 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Logovan »

dobar osjecaj wrote: 13/02/2020 12:36 U prošloj firmi neko vrijeme nisam uopšte primjećivala da nema kolege koji je nekoliko godina ranije meni i kolegama zagorčavao život i otežavao svaki proces rada za koji smo trebali njegov dio rada. Godinama se grčevito borio da ostane na radnom mjestu za koje nikad nije bio školovan. Na svako pitanje da objasni svoj dio radnog procesa bi povisio ton, izgovorio nemoguću količinu riječi i ponavaljao mantru "radim to preko 20 godina, šta me to pitate". Svi su uvidjeli da ne zna raditi ništa, da ne radi na sebi, da za 20 godina nije uradio ništa ni na svom formalnom obrazovanju i da ni na koji način nije unaprijedio proces rada.

Kad je dobio novog šefa koji je imao volju i snagu da pređe preko njegove užasne priče i nadmenog stava dobio je zahtjev da unese kvalitativna unaprijeđenja u svoj rad. Digao je frku, posvađao se sa cijelim timom, otišao na dugo bolovanje uz prijetnju da će tužiti firmu (niko ne zna tačno za šta). U porodici je imao ljekara koji mu je napisao šta god je potrebno da bude na bolovanju i bio je na bolovanju maksimalno dugo dok nije dao otkaz.
Fin neki čovjek, kolega za poželjeti.
moonca

#28324 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

:thumbup: respekt
MarlboroGold

#28325 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by MarlboroGold »

Nisrin wrote: 13/02/2020 11:20 Da, upravo govorim o ljudima koji kada kihnu, uzimaju bolovanje...ja ako bas opravdanje objektivno imam, naravno da necu doci na posao!

Nije ni u Njemačkoj ništa bolje što se bolovanja tiče... dođeš kod doktora i kažeš bole te leđa i odmah dobiješ bolovanje. Čak te i ne pregledaju.

Jbt ja sam prije znao koristiti dane godišnjeg ako nisam bio dobro... često nisam ni otvarao bolovanje, a mogao sam. Možda sam i trebao. Tačno je da ima tih koji kad kihnu odmah otvore.
Post Reply