To je hercegovaci recept ?
Patlidzani, gerslo, ne znam sta mi je draze
Gerslo volim i u grahu .
Moderator: anex
Imam tepsiju , demirliju, veliku, bakrenu, muzev mirazinsomnia78 wrote:A ono bakreno sudje?
Suhi patlidzani se potope u mlaku vodu da odstoje/ili se prokuhaju i ta se voda prospe. Zavisi i od patlidzana, treba mozda i tri vode promjenit, neki su grki neki nisu. Iscjede se dobro rukama i dalje je kao i ostali pirjani.pustopoljina wrote:Fin tanjir s tim patlidzanom i gerslom.
Kako se pravi to jelo?
Sta bakarno posudje?
Ima po fr kamaru tih serpi i gluposti od bakra pa reko zatovazi wrote:Imam tepsiju , demirliju, veliku, bakrenu, muzev mirazinsomnia78 wrote:A ono bakreno sudje?ne koristimo je , nemamo tako veliki sac a predivna je, izrezbarena , bas lijepa. Koristim jednu manju, kad sam u BiH, moze pod nas sač.
Ovdje kupila jednu bakrenu serpu i nesto mi nije to-to tako da ne koristim bakreno sudje osim te « bosanske » tepsije.
Birvaktile su u ascinicama na mostu ( Mostar) servirali jelo u malom , bakrenom posudju s onim poklopcima. Lijepo izradenim.
Ima tih sahana i sadvazi wrote:Imam tepsiju , demirliju, veliku, bakrenu, muzev mirazinsomnia78 wrote:A ono bakreno sudje?ne koristimo je , nemamo tako veliki sac a predivna je, izrezbarena , bas lijepa. Koristim jednu manju, kad sam u BiH, moze pod nas sač.
Ovdje kupila jednu bakrenu serpu i nesto mi nije to-to tako da ne koristim bakreno sudje osim te « bosanske » tepsije.
Birvaktile su u ascinicama na mostu ( Mostar) servirali jelo u malom , bakrenom posudju s onim poklopcima. Lijepo izradenim.
insomnia78 wrote:Papirom dabomevazi wrote:
Upravo tako, lojave kosti![]()
Kako je bos lonac dobar iz tog lonca pa to je cudo jedno.
Ja lonac, za svaki slucaj, prekrijem pek papirom (birvaktile fisek) povezem lijepo i tek onda poklopim poklopcem, to mirom mirise !
@sarita, ne osjeti se miris poslje , izvjetri valjda a ono sto se uvuce u pore tamo i ostane .
Evo sad gledam na wiki. Kaze da su bakarne posude cjenjene zbog toplinske provodljivosti bakra...pustopoljina wrote:Fala na receptu, budem smuhala nesto, kad bude prilike.
To bakarno sudje izgleda prelijepo na slikama na pinterestu, al' uvijek sam mislila da je to nesto komplikovano za odrzavati? Nemam nista. Ni tacnu. Ni dzezvu.
Džezva nije za plinskog šporeta ako hoćeš da podvri bosanska kafa u njoj. Nemoj eksperimentirati da je ne upropastiš. Za električnog je odlična. A tacnu gledaj da bude jednostavna lakše održavati.pustopoljina wrote:Fala na receptu, budem smuhala nesto, kad bude prilike.
To bakarno sudje izgleda prelijepo na slikama na pinterestu, al' uvijek sam mislila da je to nesto komplikovano za odrzavati? Nemam nista. Ni tacnu. Ni dzezvu.
Joj jest tacno i to moras gledati. Ne moze svaka ni serpa na plin, indukciju islSaraFina wrote:Džezva nije za plinskog šporeta ako hoćeš da podvri bosanska kafa u njoj. Nemoj eksperimentirati da je ne upropastiš. Za električnog je odlična. A tacnu gledaj da bude jednostavna lakše održavati.pustopoljina wrote:Fala na receptu, budem smuhala nesto, kad bude prilike.
Aha, to im je glavno al eto ja nisam « zagrizla »insomnia78 wrote:Ima po fr kamaru tih serpi i gluposti od bakra pa reko zatovazi wrote:Imam tepsiju , demirliju, veliku, bakrenu, muzev mirazinsomnia78 wrote:A ono bakreno sudje?ne koristimo je , nemamo tako veliki sac a predivna je, izrezbarena , bas lijepa. Koristim jednu manju, kad sam u BiH, moze pod nas sač.
Cuj tostakasa wrote:Ima tih sahana i sadvazi wrote:Imam tepsiju , demirliju, veliku, bakrenu, muzev mirazinsomnia78 wrote:A ono bakreno sudje?ne koristimo je , nemamo tako veliki sac a predivna je, izrezbarena , bas lijepa. Koristim jednu manju, kad sam u BiH, moze pod nas sač.
SaraFina wrote:insomnia78 wrote:Papirom dabomevazi wrote:
Upravo tako, lojave kosti![]()
Kako je bos lonac dobar iz tog lonca pa to je cudo jedno.
Ja lonac, za svaki slucaj, prekrijem pek papirom (birvaktile fisek) povezem lijepo i tek onda poklopim poklopcem, to mirom mirise !
@sarita, ne osjeti se miris poslje , izvjetri valjda a ono sto se uvuce u pore tamo i ostane .
Super onda po vašim upustvima za vikend cu uraditi taj lonac. Da imam i ja
Plus pek papir i neka špaga koja podnosi trmperaturu za podvezati... Ok. Hvala
Ovo?insomnia78 wrote:Ja trazio sebi kotlic da kupim. Kae oprema za vjestice
Tako nestopustopoljina wrote:Ovo?insomnia78 wrote:Ja trazio sebi kotlic da kupim. Kae oprema za vjestice
Petromax Feuertopf ft9 (Dutch Oven) (planer Boden) https://www.amazon.de/dp/B015N241C2/ref ... 1CbW70RHX9
Vake otprilikepustopoljina wrote:Kakve su to sad tave od kamena?