splinter wrote: ↑09/07/2020 11:10
biglebovski wrote: ↑09/07/2020 10:50
splinter wrote: ↑09/07/2020 07:58
Pisalo se već ranije. Ne znam za sami početak pandemije, ali sada su već toliko sofisticirani testovi da mogu detektovati ne samo Sars-Cov-2 nego pojedinie firme su otišle toliko daleko da mogu da detektuju i sojeve ( D-614 i G-614) posebno. Targetuju se ciljane sekvence virusa specifične samo za njega i tu ne bi trebalo biti greške.
Mogu oni detektovati ali u posebnim uslovima. U stvarnosti: "Istraživači još ne znaju u kojoj mjeri ljudska greška može umanjiti točnost, ali barem jedna rana studija sugerira da se točnost PCR-a može kretati od 66 do 88 posto u stvarnom svijetu."
https://nymag.com/intelligencer/2020/06 ... tests.html
Testovi za koronavirus su dosta tačni, ali daleko od savršenog
https://theconversation.com/coronavirus ... ect-136671
Tačnost testova za covid još uvijek nepoznata
https://www.modernhealthcare.com/techno ... ly-unknown
I sta kaže? Tačnost testova 90-95%. Uostalom zato se i rade retestiranja i prave protokoli testiranja. Sasvim normalno kod zaraznih bolesti. Ja sam se nekad znao testirati i tri puta u kratkom periodu a za neke bolesti sam radio kontrolna testiranja svako 6 mjeseci obzirom da sam zbog prirode posla bio u kontaktu sa raznim agensima.
Rekao sam više puta da je Covid izuzetno zahvalna bolest za dokazati u odnosu mnoge gotovo već udomaćene bolesti, a koje su prava noćna mora sa stalnim ponavljanjem testiranja.
U idealnim uslovima, možda.. inače, svaki treči fula... Sve za pare, sve za profit... Evo malo prevoda sa ovih linkova, inače ih je pun internet...
U ožujku, Španjolska je naručila 640.000 testova napravljenih u Kini samo kako bi otkrili da setovi otkrivaju stopu od 30 posto. U travnju je Velika Britanija otkazala narudžbu za 4 milijuna kompleta iz Kine nakon što su ih istraživači sa Sveučilišta Oxford ustanovili da su netočni. U SAD-u je došlo do skepse kada je NYU Langone Health objavila rezultate male studije koja je tek trebala da bude recenzirana, a koja je pronašla da ID now test kompanije Abbott Laboratories, aparat za brzo testiranje koji se koristio u Bijeloj kući i na koji ga je predsjednik nagovorio Konferencija za novinare Rose Garden može biti u krivu čak 50 posto vremena. Abbott, koji je ID NOW koristio za izvođenje gotovo dva milijuna testova u cijeloj zemlji, osporio je istraživanje NYU-a i ukazao na studiju Sveučilišta u Washingtonu koja je utvrdila da su strojevi 91 postotni.
Abbott ID NOW jedan je od više od 100 ispitivanja i tretmana COVID-19 koje je FDA odobrila odobrenjem za hitne slučajeve, koje tvrtkama dopuštaju da se odriču uobičajenih strogih propisa koji su trebali testirati standarde i tačnost novih tehnologija. „Došlo je do velikog naleta industrije kako bi bili prvi koji su na tržištu ponudili test“, rekla je Cassandra Kelly-Cirino, direktorica novih prijetnji pri Fondaciji za inovativnu novu dijagnostiku - ili, FIND - neprofitne organizacije sa sjedištem u Ženevi koja procjenjuje nove dijagnostičke tehnologije , "Je li taj test bio dobar ili nije, nema veze, samo su htjeli biti prvi na tržištu."
"Ima puno primjera gdje se, s obzirom na to da se stvari tako brzo kreću i da gradimo avion kako idemo, prave pogreške", rekao je Schacker. "Kada ste usred pandemije, znanost je ono što morate koristiti da biste je prošli. Morate napraviti randomizirana klinička ispitivanja. Morate koristiti dijagnostiku koja se strogo procjenjuje i strogo nadzire i održava, a ne komercijalne setove koji se izrađuju preko noći i imaju 50-50 mogućnosti rada. Predsjednik se svakodnevno testira, ali tada otkrijemo da to radi s uređajem Abbott koji ima neke stvarne probleme. To je ono protiv čega se borimo. "
Prošli mjesec FDA je upozorio liječnike na mogući problem s preciznošću zbog brzog testa ID Now Abbott Laboratories, koji daje rezultate za otprilike 15 minuta. Test je pohvalio predsjednik Donald Trump, a koristi se za provjeru predsjednika, njegovog osoblja i posjetitelja Bijele kuće.
Upozorenje FDA uslijedilo je nakon preliminarnog izvješća njujorškog sveučilišta da je Abbottov test propustio između trećine do polovine infekcija uhvaćenih suparničkim testom na pacijentima koji su pregledani na virus.