Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
blecak

#2826 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by blecak »

p206 wrote:1996. nekad

Image

i djecu su zatrovali mržnjom
Ista lokacija, 3.4.1996.

Image
Last edited by blecak on 08/04/2018 17:13, edited 1 time in total.
blecak

#2827 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by blecak »

16.3.1996.

Image
BISTRIK100

#2828 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by BISTRIK100 »

Izlija wrote:Da ne bi ostao nedorečen, imali smo mi svega kako je rat odmicao. Čini mi se nekada krajem'94 se pojavila crvena strijela ( mi se zezali cijelo vrijeme da su nam kinezi uvalili neki dupljak jer je crvena strijela bila zelene boje ) ali nije bilo projektila na bacanje pa se svaka čuvala za specifične ciljeve a i pogodak je morao biti zaganantovan da bi se uopšte rizikovalo odavanje položaja za ispaljivanje, moraš biti nečeg svjestan a to je da je to čudo bilo tako teško da su 5-6 ljudi teglili lanser i dva projektila i usput psovali sve redom što je to njih zapalo da rade
Amidza mi je rekao u toku rata da je neki nas momak sa Butmira ili Sokolovic kolonije cekao sa crvenom strijelom kada ce se tenk pojaviti na svoje omiljeno mjesto odakle je pucao.Kada se je pojavio on ga je pogodio.Ne znam tacno gdje na podruciju Ilidze ili negdje okolo.Tako su i nasi mogli cekati tenkove na Trebevicu,Vracama i Grbavici sa Izvrsnog ili Unisovih nebodera.@Dedurni_kriticar je bio na Debelom brdu kada su nasi sa Huma raketom pogodili bunker koji su cetnici privremeno zauzeli .Prva je promasila ali je druga pogodila.Nisam znao da tako precizno mogu gadjati bunkere sa velike daljine.
Last edited by BISTRIK100 on 13/04/2018 00:07, edited 2 times in total.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2829 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Chmoljo »

Izlija wrote:Da ne bi ostao nedorečen, imali smo mi svega kako je rat odmicao. Čini mi se nekada krajem'94 se pojavila crvena strijela ( mi se zezali cijelo vrijeme da su nam kinezi uvalili neki dupljak jer je crvena strijela bila zelene boje ) ali nije bilo projektila na bacanje pa se svaka čuvala za specifične ciljeve a i pogodak je morao biti zaganantovan da bi se uopšte rizikovalo odavanje položaja za ispaljivanje, moraš biti nečeg svjestan a to je da je to čudo bilo tako teško da su 5-6 ljudi teglili lanser i dva projektila i usput psovali sve redom što je to njih zapalo da rade
zar nije prva bila '93 i ispaljivanje sa Sokolja na šenluk na transporterima i tenku dole negdje u Rajlovcu?
BISTRIK100

#2830 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by BISTRIK100 »

zilog wrote:
karanana wrote:ja mislim da je to o kornjacama mit iz doktorove knjige.
da vidim sliku kornjace u oklopu od glave do pete?
pa nije niko budalast da za sobom vuce oklop te tezine i da se oslanja na njega hodajuci po sred bojisnice.
Puno prije knjige se pojavio taj mit. Obicno ga je prenosio neko ko ih nije ni vidio. Nikakav oklop od glave do pete nije postojao, nego onaj preklapajuci dio koji se mogao spustiti da zastiti jaja. Neiskusna vojska je mislila da su to neprobojni oklopi (mozda kod ploce na grudima).
Cuo sam da su bili neprobojni panciri,i da su se raja dosjetila da ih gadja tromblonima.Tako su ubijani.Bilo je na vijestima govorili su "roboti iz Nisa".Mislim da su ucestvoli u napadu na Elektroprivredu.
PM72

#2831 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Koliko se sjećam,nikad nije bio napad na elektroprivredu.Pokušali su napad na Trg Pere Kosorića i Palmu a to nisu bile nikakve nišlije nego Šešeljovci predvođeni Brnetom i lokalni kokošari sa Vraca.I nisu imali pancire.
Tromblon

#2832 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Tromblon »

Chmoljo wrote:
zar nije prva bila '93 i ispaljivanje sa Sokolja na šenluk na transporterima i tenku dole negdje u Rajlovcu?
Prve strijele Su donesene u February 93. tokom burke za azice. Prva je ispaljena sa sokolha na rmtenk kid skole u barama. Zavrsila na igmanu. Drugs je pogodila tenk. Tog Dana Su pogodilu Jo jedan renk I transporter I borne za azice Su zavrsene. Chete se pislije toga vise nisu sepurile oklopima po stupskom ratistu.
Tromblon

#2833 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Tromblon »

BISTRIK100 wrote:
zilog wrote:
karanana wrote:ja mislim da je to o kornjacama mit iz doktorove knjige.
da vidim sliku kornjace u oklopu od glave do pete?
pa nije niko budalast da za sobom vuce oklop te tezine i da se oslanja na njega hodajuci po sred bojisnice.
Puno prije knjige se pojavio taj mit. Obicno ga je prenosio neko ko ih nije ni vidio. Nikakav oklop od glave do pete nije postojao, nego onaj preklapajuci dio koji se mogao spustiti da zastiti jaja. Neiskusna vojska je mislila da su to neprobojni oklopi (mozda kod ploce na grudima).
Cuo sam da su bili neprobojni panciri,i da su se raja dosjetila da ih gadja tromblonima.Tako su ubijani.Bilo je na vijestima govorili su "roboti iz Nisa".Mislim da su ucestvoli u napadu na Elektroprivredu.
Te pancire Su nosili is iludzanske garde I neki brnetovi u azicima. Imaju produzenje iapod struka. Teski desetak kila I jako se tesko kretati u njima. Samo sto Su u strahu velike oci. Ja Sam jednog lika upucao u taj pan or dva puts I kalas ga Sa cirka 50 metara nije probio.
PM72

#2834 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

JNA i snage Milicije nosile su ovakve pancire :

Image

Bili su teški oko 23 kg a kad ga nosiš čitav dan ima u njemu 50...čim ga skineš nakon par sati nošenja lagan si ko leptir-bez obzira na umor.Ovakve pancire nosili su pripadnici 63 padobranske brigade iz Niša,72 brigade iz Pančeva i pripadnici zaštitnih pukova JNA pri komandama armijskih oblasti kao i pripadnici saveznog SUP-a.To su oni što su zaglavili na Skenderiji.

Vrlo nepraktičan i težak.Nosio sam ga jedan dan - bacio bih ga da ga nisam morao vratiti.Prvo što me nažuljao ispod pazuha (bilo ljeto) a nema šanse da se sagneš u tranšeji ili rovu.Padaj na koljena ako zagusti a jebeno se i podić'.
BISTRIK100

#2835 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by BISTRIK100 »

21-04-1992-Kaća Dučić - Milinković, Branislav Gavrilović-audio
https://www.youtube.com/watch?v=_eH99QMsg7g&t=69s

21-04-1992-Vojislav Šešelj - Branislav Gavrilović-audio
https://www.youtube.com/watch?v=lgVGBi35bqE

21.4.1992 - Presretnuti razgovor Mandic - Igor (?) o okruzenim Seseljevcima kod Palme (Sarajevo)
https://www.youtube.com/watch?v=uMkasvuqEiA
nema me tamo

#2836 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by nema me tamo »

https://www.youtube.com/watch?v=lIHUhzRSHOk

1 04 kako ga ukinu kad je trebao reci da smo mogli uzet komplet Sarajevo uzeli bi..
BISTRIK100

#2837 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by BISTRIK100 »

Mislim da sam jednom procitao tekst u Vikicev Specijalac o Ponorima Rata,gdje on opisuje kako je taj jedan"robot iz Nisa"pogodjen zoljom i od njega su ostale samo noge.Kada je to drugi "robot iz Nisa" vidio skinuo je pancir i poceo da bjezi pa je ubijen snajperom ili je bilo vise njih.Rekao je i ime jedinice koji su to uradili,ne sjecam se koje.Ne sjecam se gdje je to bilo u gradu.
Banksy

#2838 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Banksy »

Hrasno, jesen '92.
PM72

#2839 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Dobro ikog ima u tom Nišu koliko smo u ratu pobili tih "nišlija". :lol:
Dozer

#2840 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dozer »

A koliko smo tek zaplijenili kamiona, tenkova, oruzja i raznoraznog MTS-a... Ih... Nisu Srbi imali vise iz cega ni da pucaju ni cime da se voze... Zato su pristali na Dayton... :D
PM72

#2841 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Dozer wrote:A koliko smo tek zaplijenili kamiona, tenkova, oruzja i raznoraznog MTS-a... Ih... Nisu Srbi imali vise iz cega ni da pucaju ni cime da se voze... Zato su pristali na Dayton... :D
:thumbup:
A Kerim da se rodio prije Drugog svjetskog rata dobio bi sat od druga Tita jer je veći bombaš od Boška Buhe...
Dozer

#2842 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dozer »

Ma kakvi... Taj bi dobio orden jer je Hitlera licno i personalno drzao u zarobljenistvu :D
BISTRIK100

#2843 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by BISTRIK100 »

PM72 wrote:Koliko se sjećam,nikad nije bio napad na elektroprivredu.Pokušali su napad na Trg Pere Kosorića i Palmu a to nisu bile nikakve nišlije nego Šešeljovci predvođeni Brnetom i lokalni kokošari sa Vraca.I nisu imali pancire.
Na dnevniku sam gledao dvojicu policajaca ispred elektroprivrede kako pucaju iza betonskih stubova.Jedan je imao pancirni sljem na glavi to mi je ostalo u sjecanju.Nisu tada bile nislije .
Spartan17

#2844 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Spartan17 »

Šta je bilo sa ovih 18 Šešeljevaca što ih spominju u ovim audio zapisima, jesu li uspjeli izvući nekoga od njih ili su svi likvidirani?
BISTRIK100

#2845 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by BISTRIK100 »

Spartan17 wrote:Šta je bilo sa ovih 18 Šešeljevaca što ih spominju u ovim audio zapisima, jesu li uspjeli izvući nekoga od njih ili su svi likvidirani?
Ovaj tvrdi da su ubijeni.Nadam se da je to istina.
agent_zero wrote:
Odlične slike, pravo malo bogatstvo. Lijepo je vidjeti one nebodere dok još nisu izgorili.

A što se tiče upada na Trg, valjda znaš da je onaj Brne sa svojim četnicima krenuo na Trg i da je 18 njegovih ljudi ostao u Lorisu i Palmi. Imaju sve snimci. Čak su i ovdje postavljani. To je bio jedan od prvih pokušaja. Poslije dolazi bitka kod 11 plavih.
PM72

#2846 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

BISTRIK100 wrote:
Spartan17 wrote:Šta je bilo sa ovih 18 Šešeljevaca što ih spominju u ovim audio zapisima, jesu li uspjeli izvući nekoga od njih ili su svi likvidirani?
Ovaj tvrdi da su ubijeni.Nadam se da je to istina.
agent_zero wrote:
Odlične slike, pravo malo bogatstvo. Lijepo je vidjeti one nebodere dok još nisu izgorili.

A što se tiče upada na Trg, valjda znaš da je onaj Brne sa svojim četnicima krenuo na Trg i da je 18 njegovih ljudi ostao u Lorisu i Palmi. Imaju sve snimci. Čak su i ovdje postavljani. To je bio jedan od prvih pokušaja. Poslije dolazi bitka kod 11 plavih.
ovo je bilo 21 aprila.Moja malenkost bila prisutna.Nažalost,bolje da sam mazio kakvu trebu nego automatsku pušku. :mrgreen:
nije se znalo ko pije ko plaća,istina je da smo ih "pritisli" jer je nekoliko njih upalo u Trg i nije znalo gdje su a nagladak im je bio "prekodrinski".Kad smo ih potisli prema Palmi dvojca su se sakrila u podrum slastičarne a ostali su uspjeli razguliti.Bio je transporter JNA koji ih je kupio onako u trku a mi nismo imali protivoklopa da ih gađamo jer je nekoliko policajaca i par teritorjalaca navalilo na njih,poslije su stigla pojačanja sa svih strana ali je glavnu ulogu odigrao MUP i par momaka iz TOBiH.
Ne znam šta se poslije dešavalo sa tom dvojcom četnika koji su se sakrili u podrum jer su se predali tek sutra dan ...uglavnom,nisu imali puno gubitaka jer su se razbježali...
Volio bih da smo ih sve pobili ali nismo.Uglavnom,nakon tog dana ja više nisam imao straha od četnika a taj dan su mi ispadali meci iz ruku kad sam punio okvirove...koliko sam se tresao...sad je to šega a onog dana nije bilo...
Spartan17

#2847 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Spartan17 »

Sarajmen wrote:
Izvukli su se predveče , imali su jednog poginulog i dva ranjena, jedan od ranjenih je i Gavrilović. Akciju su organizovali na svoju ruku.
Pa pretpostavio sam, te "herojske" akcije paravojnih snaga i plaćenika, koju su izvođene na svoju ruku, onako poprilično neplanski bez detaljnijeg izviđanja i podataka o brojnosti i spremnosti neprijatelja obično tako i završe, a razbili ste mi dilemu oko Bitke kod 11 plavih i te akcije iz aprila 1992. bio sam u ubjeđenju da je to jedno te isto. Hvala na odgovoru :thumbup: :bih:
Dozer

#2848 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dozer »

PM72 wrote: Volio bih da smo ih sve pobili ali nismo.Uglavnom,nakon tog dana ja više nisam imao straha od četnika a taj dan su mi ispadali meci iz ruku kad sam punio okvirove...koliko sam se tresao...sad je to šega a onog dana nije bilo...
Eh...da si se sjetio da ga uzmes u ruku... Ne bi morao mlatiti iz lakta i trositi zglob :lol: :lol: :lol:
PM72

#2849 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

veliš "kasnije smo se prebacivali"? ja te ne vidjeh taj dan na Trgu :mrgreen:
a ušli su na Trg u podrume,tek nakon 15 minuta su nam javili pa je nas 10-tak potrčalo do Trga
PM72

#2850 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

na ovom sajtu nije preporučljivo pisati istinu a pogotovo ako pojedince ispravljaš ...
tačno mi dođe da sam sebe banujem.
Post Reply