Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
partybrakerica

#2826 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by partybrakerica »

Hahaha hjoj dobre ste...moja ima malo vise od godine dana i tjeram je da isprobamo tutu al nema teorije!
Kao i inat posao obavi pored tute a na nju sjedne samo trenutak i to je to.Ne znam kako da je natjeram da sjedi dok ne piski makar. I kada moze piskiti nece unutra od nervoze ili straha.

A mama i svekrva,kao i ostatak Mahalskog odbora ubise pricom kako su sve njihova djeca vec sa godinom dana sve obavljali u tutu.....give me a break! :mastakazes:
niko_niko_kao_ja

#2827 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by niko_niko_kao_ja »

partybrakerica wrote:Hahaha hjoj dobre ste...moja ima malo vise od godine dana i tjeram je da isprobamo tutu al nema teorije!
Kao i inat posao obavi pored tute a na nju sjedne samo trenutak i to je to.Ne znam kako da je natjeram da sjedi dok ne piski makar. I kada moze piskiti nece unutra od nervoze ili straha.

A mama i svekrva,kao i ostatak Mahalskog odbora ubise pricom kako su sve njihova djeca vec sa godinom dana sve obavljali u tutu.....give me a break! :mastakazes:
nemoj je ni tjerati, mozes samo postici kontraefekt. moj bebac sad ima 14 mjeseci i isto tako nije htio na tutu, i ja ga nisam forsirala, ostavila mu jednu tutu (cistu, nekoristenu, naravno :D ) da se igra s njom da vidi da to nije nista strasno, i nakon nekog vremena, kupila drugu i pocela ga stavljati, prihvatio je odmah bez problema. sad sjedi na tuti i igra se s drugom :D kaki i piski u tutu, ali jos je ne trazi sam, tu i tamo kad ocekujem da bi nesto mogao obaviti stavim ga, nekad obavi, nekad ne, ali nije ni bitno na kraju krajeva, jos uvijek su mali, naucice. nece sigurno u peleni krenuti u skolu. :D
partybrakerica

#2828 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by partybrakerica »

Hehehe,pa tako i radim-sad ima dvije tute za igru,ponekad je stavim na jednu ali ona odmah ustaje,kao da joj nije jasno sta joj to radim i sto je stavljam,iako to kroz igru radimo,odmah ustane.Ako pokusam da je zadrzim vristi,pa mi zao da je maltretiram vise.Cini mi se i kad moze nesto obaviti na tutu,nece od straha mozda ili joj cudno...dok joj na tepih nije ni cudno niti je strah :D al et...na hajr,valjda ce nekad skontati za sta sluzi :sad:
safran

#2829 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

partybrakerica wrote:...moja ima malo vise od godine dana ......
Evo ti odgovora! Samo što je otkrila čari kretanja a ti bi da sjedi.
partybrakerica

#2830 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by partybrakerica »

:lol: :lol: pa da,i te cari maksimalno iskoristava!Nije 2 sekunde na istom mjestu :sretan: .a ovako ce joj biti dok jos malo ocvrsne :bije: :D
Arslan_11

#2831 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Arslan_11 »

Mali.mi je danas povratio 3 puta ali tek nakon 3 do 4 sata nakon sto je jeo. Maloprije se probudio i povrati.Popio je danas 3 i po flasice tecnosti znaci oko litar i sada cu mu dati caja. Sta mislite da li ima potrebe da ga vodim.u hitnu ili moze cekati do ujutro. Hvala

Sent from my LG-E610 using Tapatalk 2
Lounge Act

#2832 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Lounge Act »

.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:45, edited 1 time in total.
radenska

#2833 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by radenska »

Kad ste bebama pocele davati dohranu tipa kasica i sokova. DOktorica kaze da je rano a moji kuci govore kako je vrijeme vec. Malom u utorak aBd puna 4 mjeseca
blugirl

#2834 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by blugirl »

Prvu kasicu od jabuke sam dala mojoj curici kad je imala 5,5 mjeseci. Drzala sam se preporuke doktora
Lounge Act

#2835 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Lounge Act »

.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:45, edited 1 time in total.
ja_neplivacica

#2836 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by ja_neplivacica »

pozdrav svim mamama! Moja curica je upravo napunila 4 mjeseca, od svoje druge sedmice je iskljucivo na AD, prvo Hipp combiotic, a onda smo zbog grceva presli na Novalac AC kojeg jos uvijek koristimo. Grcevi su odavno prestali, ona super napreduje, ima fin apetit, vesela je...jedino sam primijetila da joj je u zadnje vrijeme stolica izrazito maslinasto zelene boje i cesto joj se guza zacrveni i/ili ospe iako je odmah perem i ne koristim vlazne maramice. Tacno sam primijetila da se crvenilo javlja nakon sto je imala stolicu. Ne znam sta bi moglo biti, hranu nisam mijenjala, gladna sigurno nije...nije ni do stajanja u peleni jer je stvarno presvucem iste sekunde. Doduse sad je u fazi trpamja svega i svacega u usta, mozda to ima kakve veze?
Vidim da ovdje ima dosta iskusnih mama i dosta dobrih savjeta, pa mozda se koja susretala sa istim problemom
holowey

#2837 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by holowey »

ja_neplivacica wrote:pozdrav svim mamama! Moja curica je upravo napunila 4 mjeseca, od svoje druge sedmice je iskljucivo na AD, prvo Hipp combiotic, a onda smo zbog grceva presli na Novalac AC kojeg jos uvijek koristimo. Grcevi su odavno prestali, ona super napreduje, ima fin apetit, vesela je...jedino sam primijetila da joj je u zadnje vrijeme stolica izrazito maslinasto zelene boje i cesto joj se guza zacrveni i/ili ospe iako je odmah perem i ne koristim vlazne maramice. Tacno sam primijetila da se crvenilo javlja nakon sto je imala stolicu. Ne znam sta bi moglo biti, hranu nisam mijenjala, gladna sigurno nije...nije ni do stajanja u peleni jer je stvarno presvucem iste sekunde. Doduse sad je u fazi trpamja svega i svacega u usta, mozda to ima kakve veze?
Vidim da ovdje ima dosta iskusnih mama i dosta dobrih savjeta, pa mozda se koja susretala sa istim problemom
ocekuj prve zubice... nama se problem sa "kiselim" stolicama javio paralelno sa izbijanjem zubica, a to sto navodis da tvoja beba trpa sve i svasta u usta, ukazuje na to da je zuljaju desni
partybrakerica

#2838 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by partybrakerica »

radenska wrote:Kad ste bebama pocele davati dohranu tipa kasica i sokova. DOktorica kaze da je rano a moji kuci govore kako je vrijeme vec. Malom u utorak aBd puna 4 mjeseca
posto ja nisam dojila bebu duze od 2 mjeseca,njoj je trebala neka nadoknada vitamina,pa sam i ja njoj sa nekih 5 mjeseci pocela davati kapice one frutekove :)
safran

#2839 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

radenska wrote:Kad ste bebama pocele davati dohranu tipa kasica i sokova. DOktorica kaze da je rano a moji kuci govore kako je vrijeme vec. Malom u utorak aBd puna 4 mjeseca
Ja sam drugom sinu počela pomalo davati proljetne okuse u četvrtom mjesecu a sa klopom smo počeli sa puna 4 mjeseca. Sa pet mjeseci je jeo ko veliki - 3 obroka povrća. Meso sam uvodila po tablicama. U ovom dijelu godine stvarno nemaš potrebe za kupovinom kašica i sokića. Kad su se pojavile trešnje ja sam mu cijedila sok trešnje u kašičicu i davala tako - sok od 1 trešnje sa 3 mjeseca. Ostalu hranu sam mu davala kako je šta prispijevalo u bašti - prve tikvice je on pojeo, pa onda dedo razrijedi mrkvicu u bašti - beban pojede i tako. Krenule lubenice a on pije sok od lubenice (za ovim je bio lud). Baš je jeo organic - doduše, necertificirani.
ciki4

#2840 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by ciki4 »

Ja svojoj curici prošle sedmice dala prvu kašicu (sa 4,5 mj), i meni zao što je nismo snimali, kako se u čudu našla, ali se oduševila. Sad joj svaki dan, kasno poslijepone, dam pola teglice (iako ona plače, hoće još :D )ostalo dojim. Prva je bila hipp-ova od banane i breskve, druga riza i banana, treća šljiva. Nisam se pridrzavala preporuke zitarice-povrće-voće, vidim da joj odgovara, jedino ću s mesom pričekati i drzati se redoslijeda. Baš me zanima komentar pedijatrice, pisala sam već kako je preporučila ukidanje 1 obroka jer je beba s 3 mj. i 6 kg bila predebela :-)
Alhemicarkaa

#2841 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Pazite kad uvodite novu hranu - pogotovu u početku, treba uvoditi jednu po jednu vrstu, ako bi došlo do alergijske reakcije da znate od čega je. Također ako nešto prvi put dajete gledajte da to bude do 12 sati - isto zbog alergije - u noći je nećete upraatiti.

Inače kad početi sa dohranom najbolje zna majka - kad djete traži. Moja je počela pratiti kako mi jedemo i ja sam shvatila da je vrijeme za dohranu. Tako su radile i naše nane i kažu da je tako najpravilnije - to me je i pedijatrica savjetovala. Ja sam svojoj uvela sa 5 mjeseci, a mogla sam i ranije.
radenska

#2842 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by radenska »

Ja kad vas citam tacno me strah koliko ce ovaj moj imati. On elem sa cetiri puna mjeseca ima 9300 g. Dojim ga uglavnom ali mu dajem i malo dohrane jer doslovno vristi kad je gladan i nicim se ne moze smiriti. Zato sam pitala za dohranu, kontam mozda ce ga te kasice vise zasititi. A on je tezak sad 9300 i dug citavih 70 cm :D
Sunculish

#2843 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Sunculish »

Drage mame, moja bebica je dobila crvene bubuljice sa bijelim vrhovima prvo na desnom obrazu da bi se kasnije prosirilo po citavom licu, tjemenu glave a sada je pocelo da silazi na vrat i prsa. Navečer se malo povuče dok je tokom dana katastrofa!! Kupam je Plivaseptom i ne mažem joj kožu, osim prepona i guze, ni sa čim. Nekad joj moj muž prebriše lice kamilicom i to je to! Otkuhavam joj i peglam sve sto ima dodir sa njenom kožom ali ovaj osip je sve gori i gori.
Bila bih zahvalna mamama koje su prošle kroz ovo da me posavjetuju šta da radim. :sad:
max07

#2844 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by max07 »

Sunculish wrote:Drage mame, moja bebica je dobila crvene bubuljice sa bijelim vrhovima prvo na desnom obrazu da bi se kasnije prosirilo po citavom licu, tjemenu glave a sada je pocelo da silazi na vrat i prsa. Navečer se malo povuče dok je tokom dana katastrofa!! Kupam je Plivaseptom i ne mažem joj kožu, osim prepona i guze, ni sa čim. Nekad joj moj muž prebriše lice kamilicom i to je to! Otkuhavam joj i peglam sve sto ima dodir sa njenom kožom ali ovaj osip je sve gori i gori.
Bila bih zahvalna mamama koje su prošle kroz ovo da me posavjetuju šta da radim. :sad:
pokusaj sa mustelinom stelatopiom, ona je dobra za problematicnu kozu. a plivasept isusuje kozu.
zodi36

#2845 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by zodi36 »

pozdrav veliki.jeli se smije bebi od 10 dana dati da pije dosta caja od komoraca.ono pije ga bas kao da ga voli :lol: :lol:
zodi36

#2846 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by zodi36 »

i jos da pitam koliko cesto se smije prati guza ono toplom vodom
max07

#2847 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by max07 »

zodi36 wrote:i jos da pitam koliko cesto se smije prati guza ono toplom vodom
kad god se ukaki :D

a ja caja ipak ne bih dala vise od 50 do max. 100 ml dnevno za tako malu bebu
niko_niko_kao_ja

#2848 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by niko_niko_kao_ja »

Sunculish wrote:Drage mame, moja bebica je dobila crvene bubuljice sa bijelim vrhovima prvo na desnom obrazu da bi se kasnije prosirilo po citavom licu, tjemenu glave a sada je pocelo da silazi na vrat i prsa. Navečer se malo povuče dok je tokom dana katastrofa!! Kupam je Plivaseptom i ne mažem joj kožu, osim prepona i guze, ni sa čim. Nekad joj moj muž prebriše lice kamilicom i to je to! Otkuhavam joj i peglam sve sto ima dodir sa njenom kožom ali ovaj osip je sve gori i gori.
nama je patronazna savjetovala da te crvene bubuljice sa bijelim vrhom tretiramo alkoholom, i to cini mi se 70%. i to samo po tijelu, NIKAKO po licu. znaci nakapas malo alkohola na blaznicu ili sterilnu gazu i samo malo obrises, bez trljanja da se bubuljice ne bi prenosile.

a ja bih izbacilaa i plivasept i kamilicu iz upotrebe, cista voda je sasvim dovoljna i neka blaga kupka.
otherside

#2849 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

najcesce su te bubuljice kod beba milije i same nestanu do kraja prvog ili najkasnije drugog mjeseca zivota.
milije nema potrebe nicim posebnim tretirati, njihova pojava je fizioloska.
Artemida84

#2850 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Artemida84 »

Pozz svima! Prvi put vam se javljam ovdje i sve pohvale za savjete. :thumbup: :thumbup:
Ja sam u 39-oj sedmici trudnoce tj. u iscekivanju :diva: :diva: . Sve je spremno za bebu ali imam pitanje , da li ja sa Plivaseptom bebi perem i kosicu ili samo tijelo? Na vjezbama za trudnice je rekla kao da se ne pere glavica sa njim jer ne bi smio doci u kontakt sa ocima. Tako ja sam sad zbunjena, da li trebam uzeti neki sampon ili sta da radim, i trebam li uopce tek rodjenoj bebici prati kosu samponom? Unaprijed hvala svima na odgovoru :hajmooo: :hajmooo: :navijacica:
Post Reply