Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
cpu_fan

#2826 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by cpu_fan »

pepeljara wrote:Vec nesto konstruktivno, brao CPu_fan.

Mislim "mogu" jer se narod ne buni
Pa to je najgore što se raja ponaša k'o ovce pa ih može svako šišati. I ni pod razno prihvatati promjene ugovora ako ih budu nudili kad skontaju da su se zajebali. I nipošto s njima ulaziti u ličnu konverzaciju ili putem telefona, samo preko papira.
pepeljara

#2827 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pepeljara »

Ma da :)

Zato ja odlazim od ovih lihvara toplana jer im se moze bilo sta da urade a ti samo klimaj glavom

Thorgerson

#2828 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Thorgerson »

cpu_fan wrote: Ovi ne mogu nikako.Privatna su firma. Odluka vlade KS odnosi se samo na KJP toplane. U ugovorima piše samo da mogu promjeniti cijenu srazmjerno povečanju cijene energenata. Pelet nije poskupio a plin je pojeftinio. Što znaći da fiksni dio cijene ne smiju dirati nikako bez saglasnosti potrošaća i promjene ugovora !

P.S. Ko ima ugovor neka pročita Član. 14
Pa cijenu plina odredjuje drzava. I imas samo jedan izvor od kojeg ga mozes kupiti.

Cijenu peleta odredjuje...ko...nema drzava nista s tim...?!

Mozda kupuju skuplji pelet, jbg, kvalitetniji. :D

Iskreno ne vidim da tu stanari ista mogu na sudu, jer kazem ja koliko znam nigdje nema cjenovnik peleta niti drzava odredjuje cijenu istog.
Taj clan su im dali...onako. Reda radi. Privatna firma mogu radit sta hoce. A opet s druge strane gradjani da se ujedine mogu i spustiti cijenu grijanja, ta firma zavisi od njih. Brate nek niko ne placa pa da vidimo.
cpu_fan

#2829 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by cpu_fan »

Thorgerson wrote:
cpu_fan wrote: Ovi ne mogu nikako.Privatna su firma. Odluka vlade KS odnosi se samo na KJP toplane. U ugovorima piše samo da mogu promjeniti cijenu srazmjerno povečanju cijene energenata. Pelet nije poskupio a plin je pojeftinio. Što znaći da fiksni dio cijene ne smiju dirati nikako bez saglasnosti potrošaća i promjene ugovora !

P.S. Ko ima ugovor neka pročita Član. 14
Pa cijenu plina odredjuje drzava. I imas samo jedan izvor od kojeg ga mozes kupiti.

Cijenu peleta odredjuje...ko...nema drzava nista s tim...?!

Mozda kupuju skuplji pelet, jbg, kvalitetniji. :D

Iskreno ne vidim da tu stanari ista mogu na sudu, jer kazem ja koliko znam nigdje nema cjenovnik peleta niti drzava odredjuje cijenu istog.
Taj clan su im dali...onako. Reda radi. Privatna firma mogu radit sta hoce. A opet s druge strane gradjani da se ujedine mogu i spustiti cijenu grijanja, ta firma zavisi od njih. Brate nek niko ne placa pa da vidimo.
E ne mogu raditi šta hoće ako su privatna firma i ne može član ugovora biti reda radi. :roll: Ne znam u šta smo se pretvorili ? Zato nam je i sve ovakvo.
maxell_sarajevo

#2830 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by maxell_sarajevo »

Image

Napisali su obavijest 26.10.2015, okacili na oglasnu tablu 07.11.2015, a taj isti dan su dostavili racune za mjesec Oktobar, a prije su redovno dostavljali racune prvog ili drugog u mjesecu.

Zanismljivo je da su povecali fiksni dio dok je cijena energenta skoro ista ostala, a to je sve iz razloga sto ima dosta stanova koji se ne griju pa da tako izvuku jos vise para od njih...

Platio sam oktobarski račun po staroj cijeni paušala...
Thorgerson

#2831 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Thorgerson »

cpu_fan wrote:E ne mogu raditi šta hoće ako su privatna firma i ne može član ugovora biti reda radi. :roll: Ne znam u šta smo se pretvorili ? Zato nam je i sve ovakvo.
Daj boze...ali ja sumnjam da tu stanari ista mogu uraditi - osim da se okupe i da organizuje neke proteste ili sl.

Ne znam, sta tacno pise u tom clanu. Ako pise samo ovo, nisam pravnik, ali meni to izgleda puno rupa i nedefinisano. Cim tu nema neke brojke, nego igra rijeci..jebi ti to. Nemas nista od toga.
maxell_sarajevo

#2832 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by maxell_sarajevo »

Sad sam ih i zvao, kazu povecali 15% cijenu s tim da je fiksni poskupio 14%, a varijabilni dio, a i razlog je kao što kazu u Toplanama "cijena plina prije rasla, pa nismo povecali, al hocemo sad kad jeftin plin"...

Nadam se da cemo se moci skupiti i nekakav protest ispred Euro termi organizovati, a ima i dosta pravnika koji su stanari pa da jednu kolektivnu zalbu i tuzbu sastavimo.
Ako im ovo prodje niko Vam ne garantuje da nece cijene u decembru povecati jer im je qurcu cejf i zato sto im se moze...
cpu_fan

#2833 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by cpu_fan »

maxell_sarajevo wrote:Image

Napisali su obavijest 26.10.2015, okacili na oglasnu tablu 07.11.2015, a taj isti dan su dostavili racune za mjesec Oktobar, a prije su redovno dostavljali racune prvog ili drugog u mjesecu.

Zanismljivo je da su povecali fiksni dio dok je cijena energenta skoro ista ostala, a to je sve iz razloga sto ima dosta stanova koji se ne griju pa da tako izvuku jos vise para od njih...

Platio sam oktobarski račun po staroj cijeni paušala...
Već sam ranije napisao, pogledaj Čl. 14 u svom ugovoru i to je jedini uslov da povečaju cijenu i to samo varijabilnog dijela cijene, a za to moraju imati debeo razlog. Ugovor ne omogučava da bez saglasnosti i potpisivanja novog ugovora povećaju cijenu fiksnog dijela cijene a ugovor je potpisan na neograničeno vrijeme pa nek' me natjeraju da potpišem novi :)
cpu_fan

#2834 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by cpu_fan »

maxell_sarajevo wrote:Sad sam ih i zvao, kazu povecali 15% cijenu s tim da je fiksni poskupio 14%, a varijabilni dio, a i razlog je kao što kazu u Toplanama "cijena plina prije rasla, pa nismo povecali, al hocemo sad kad jeftin plin"...

Nadam se da cemo se moci skupiti i nekakav protest ispred Euro termi organizovati, a ima i dosta pravnika koji su stanari pa da jednu kolektivnu zalbu i tuzbu sastavimo.
Ako im ovo prodje niko Vam ne garantuje da nece cijene u decembru povecati jer im je qurcu cejf i zato sto im se moze...
Kažem ja pljačka očigledna. Plin koriste samo kao alternativu, glavni energent im je pelet. I nema razgovora s njima, samo preko papira. To sve usmeno je rekla kazala. I da se grijemo preko plina odluka prema Sarajevogasu je da smanji cijenu 12% ukoliko se ne varam ?
dabarizmabra

#2835 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by dabarizmabra »

cpu_fan wrote:Kažem ja pljačka očigledna. Plin koriste samo kao alternativu, glavni energent im je pelet. I nema razgovora s njima, samo preko papira. To sve usmeno je rekla kazala. I da se grijemo preko plina odluka prema Sarajevogasu je da smanji cijenu 12% ukoliko se ne varam ?
Tako je. Iako su imali mogućnost da prilikom čišćenja kotlova, upale dva dana opciju na plin, nikada to nisu radili, već kad je zimi malo topliji dan, ukinu grijanje 24 h dok se kotlovi očiste.

Na ovaj način se povećavati ne može, mislim da će narod plaćati jer postoji mogućnost isključenja, ali ako krenu tužbe, dobijat će ih raja na sudu, k'o s poslom :)

Da se razumijemo, ni sada njihovo grijanje nije skupo ali trebali su se držati ranijih cijena, a ovo je neko dobro primjetio, da povećavaju fiksni dio, da se malo omrse i od neuseljenih stanova....

Prebacili su i naplatu garaža u Euroterm (ljudi nisu plaćali najam), pa su skontali da se na taj način, zavrtanjem grijanja, mogu primorati da plate.

Uglavnom, dosta toga obećali, škole nema, a oni se lagano preseljavaju i baziraju na Otoku, tako da će ih sve teže biti nahvatati :)

Bio je lik dole, koji je njima život zagorčavao, jer radi u toplanama, pa zna svu tu regulativu, još iz vremena kada su na*uzili ljude sa montiranjem bojlera, umjesto toplovoda, koji je opteretio elektro-priključke koji imaju propusnost 4,3 kW, pa otkako imaju bojlere, stanarima redovito iskacu glavni osiguraci...Bilo bi posteno da su nakon ugradnje bojlera, platiti elektrodistribuciji i veće priključke od 5,4 kW ljudima, kojima su obećali da neće imati bojlere.

Ovaj lik je bio borac za regulativu, ali je ubrzo izgubio entuzijazam i digao ruke.

Elem, sada su napravili tehičku grešku i potez mimo zakona (ne znam ko je u pravnoj službi ovo dozvolio), pa ako krenu tužbe, zavit će ih u crno.

Jedno je sigurno, protiv ovoga se boriti, kao i protiv drugih nezakonitosti, od ljetnih bašti po parkinzima, pa nadalje, jer ako vide da prolazi, mogli bi dobiti cijene grijanja kao u New Yorku :-D
cpu_fan

#2836 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by cpu_fan »

I još jedna činjenica koja im ne ide u prilog , oni su jednostavno prepisali cjenovnik KJKP Toplane :-x

http://www.toplane-sa.co.ba/docs/odluka ... tavovi.pdf
bilic

#2837 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by bilic »

cpu_fan wrote:I još jedna činjenica koja im ne ide u prilog , oni su jednostavno prepisali cjenovnik KJKP Toplane :-x

http://www.toplane-sa.co.ba/docs/odluka ... tavovi.pdf
JEDINI NAĆIN DA IH IZBACIMO JE DA SVI U HAUSTORU OTKAŽU GRIJANJE . Ali bi svi morali kupit konvektora ili klime inverter , i ONDA NE BI IMALI OVAJ PAUŠAL KOJI JE SKUPLJI OD ČITAVE GRJNE SEZONE ...
I još bi trebali doplatit el, distrbuciji pojačanje snage na makar 6,7 kil. a to je dodatnih 500 KM.
OVO SU URADILI U JEDNOJ ZGRADI U DOBRINJI TE SU UPOLOVILI GRIJANJE ...
I ko sad ima novaca za ovu zajebanciju , a kod sviju su večinom manji stanovi .i grijanja ne dolazi PUNO.
Haris.ba

#2838 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Daj postavite ugovor, samo zatamnite lične podatke i broj ugovora. Fino skenirajte ili slikajte.

I tražite od firme neka pravila o poslovanju, na osnovu koih se formira cijena i slično.
cpu_fan

#2839 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by cpu_fan »

Haris.ba wrote:Daj postavite ugovor, samo zatamnite lične podatke i broj ugovora. Fino skenirajte ili slikajte.

I tražite od firme neka pravila o poslovanju, na osnovu koih se formira cijena i slično.
Evo dio dio iz ugovora koji se odnosi na formiranje cijene

Image
Last edited by cpu_fan on 12/11/2015 09:00, edited 2 times in total.
cpu_fan

#2840 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by cpu_fan »

.
Haris.ba

#2841 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Daj čitav ugovor. Zatamni lične podatke.

I daj Odluku po povećanju cijene da se može pročitati, oči mi ispadoše. I ne mogu da vidim poziva li se u Odluci i na kakav član ugovora, ili propis. I ne mogu da skontam šta mu je poskupilo, fiksni ili varijabilni troškovi (pretpostavljam varijabilni). I na koju se Tarifu tarifnog sistema poziva?

I daj cjenovnik Isporučioca.
cpu_fan

#2842 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by cpu_fan »

Haris.ba wrote:Daj čitav ugovor. Zatamni lične podatke.

I daj Odluku po povećanju cijene da se može pročitati, oči mi ispadoše. I ne mogu da vidim poziva li se u Odluci i na kakav član ugovora, ili propis. I ne mogu da skontam šta mu je poskupilo, fiksni ili varijabilni troškovi (pretpostavljam varijabilni). I na koju se Tarifu tarifnog sistema poziva?

Nemam sad čitav ugovor, a samo ovaj dio ugovora tretira način formiranja cijene i uslov pod kojim mogu bez saglasnosti korisnika i promjene ugovora promjeniti cijenu. A što se tiće odluke, stoji samo na njihovom memorandumu naziv Odluka. Ne pozivaju se ni na jedan član nego bukvalno piše od 1.10.2015. g. vam je ovaj cjenovnik. A cijene su prepisane s novog cjenovnika KJKP Toplane. Povečali su i fiksni i varijabilni dio cijene.
pepeljara

#2843 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pepeljara »

Nije mi jasno u cemu je onda razlika biti privatno grijanje ili toplane u vasem slucaju ?
Haris.ba

#2844 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

cpu_fan wrote:

Nemam sad čitav ugovor, a samo ovaj dio ugovora tretira način formiranja cijene i uslov pod kojim mogu bez saglasnosti korisnika i promjene ugovora promjeniti cijenu. A što se tiće odluke, stoji samo na njihovom memorandumu naziv Odluka. Ne pozivaju se ni na jedan član nego bukvalno piše od 1.10.2015. g. vam je ovaj cjenovnik. A cijene su prepisane s novog cjenovnika KJKP Toplane. Povečali su i fiksni i varijabilni dio cijene.
Ne znam kako da ti objasnim da je sve bitno.

Daj Odluku da se lijepo vidi. Ili otiđi kod njih nek ti je kopiraju. I traži im Tarifni sistem.
Tražim čitav ugovor da vidim gdje sve navode njihov Tarifni sistem. I možda se u ugovoru navodi neki dodatni propis koji pomaže u tumačenju člana 13. i 14.

P.S.
I jedan od razloga gdje smo tu što jesmo jeste što još neko ne može da shvati da ne postoji državno i privatno grijanje. Postoji samo ekonomska, neekonomska i zelenaška cijena grijanja. Nije bitno ko pruža uslugu grijanja.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2845 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

Image
nije lose u japanu
zelim ovako
cpu_fan

#2846 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by cpu_fan »

pepeljara wrote:Nije mi jasno u cemu je onda razlika biti privatno grijanje ili toplane u vasem slucaju ?
Pa bilo bi da ove jajare ne pokušavaju namaknuti ekstraprofit !
pepeljara

#2847 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pepeljara »

cpu_fan wrote:
pepeljara wrote:Nije mi jasno u cemu je onda razlika biti privatno grijanje ili toplane u vasem slucaju ?
Pa bilo bi da ove jajare ne pokušavaju namaknuti ekstraprofit !
damn, tuzite.. ne znam ne razumijem se al pretpostavljam da ima osnova itekako.
cpu_fan

#2848 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by cpu_fan »

Haris.ba wrote:
cpu_fan wrote:

Ne znam kako da ti objasnim da je sve bitno.

Daj Odluku da se lijepo vidi. Ili otiđi kod njih nek ti je kopiraju. I traži im Tarifni sistem.
Tražim čitav ugovor da vidim gdje sve navode njihov Tarifni sistem. I možda se u ugovoru navodi neki dodatni propis koji pomaže u tumačenju člana 13. i 14.

P.S.
I jedan od razloga gdje smo tu što jesmo jeste što još neko ne može da shvati da ne postoji državno i privatno grijanje. Postoji samo ekonomska, neekonomska i zelenaška cijena grijanja. Nije bitno ko pruža uslugu grijanja.
Evo ugovor, odluku nemam njihovu.

Image
Image
Image
Image
dabarizmabra

#2849 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by dabarizmabra »

Izgleda su se oni dobro pokrili ugovorom, da mogu bez pristanka korisnika, pa čak i obavijesti (nigdje se ne spominje), vršiti korekcije cijena u zavisnosti od porasta cijene energenata. Samo nije jasno zasto ne navode koji je to energent poskupio od prosle godine, pa da povecavaju cijenu.

Ima jos jedna stvar, mislim da se ne moze retroaktivno povecati cijena, jer to ne moze po zakonu, a zakon je "stariji" od ugovora, a u ugovoru se nigdje ne precizira da li se i kako korisnik obavjestava o izmjeni cijena.

Mislim da su se ipak malo zaletili :izet:
cpu_fan

#2850 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by cpu_fan »

dabarizmabra wrote:Izgleda su se oni dobro pokrili ugovorom, da mogu bez pristanka korisnika, pa čak i obavijesti (nigdje se ne spominje), vršiti korekcije cijena u zavisnosti od porasta cijene energenata. Samo nije jasno zasto ne navode koji je to energent poskupio od prosle godine, pa da povecavaju cijenu.

Ima jos jedna stvar, mislim da se ne moze retroaktivno povecati cijena, jer to ne moze po zakonu, a zakon je "stariji" od ugovora, a u ugovoru se nigdje ne precizira da li se i kako korisnik obavjestava o izmjeni cijena.

Mislim da su se ipak malo zaletili :izet:
Ovdje je najveći problem što oni od energenata koriste primarno pelet a alternativa im je plin. Pelet po tržišnoj cijeni nije poskupio a plin je pojeftinio za 12 %.
Post Reply