Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
dustaban

#2826 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dustaban »

Molio bih Teca, ili nekog drugog ko radi u JP Autoceste ( :mrgreen: ) da mi odgovori na sljedece pitanje:

Posto su u kategoriji vozila oslobodjenih placanja cestarine i vozila invalida, kako se to prakticno realizuje? Da li se povlastica odnosi na ime ili na vozilo i da li i sta treba pokazivati prilikom prolaska. Ili je to rjeseno na neki drugi nacin.
Ili nije rjeseno!
bude

#2827 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by bude »

dustaban wrote:Molio bih Teca, ili nekog drugog ko radi u JP Autoceste ( :mrgreen: ) da mi odgovori na sljedece pitanje:

Posto su u kategoriji vozila oslobodjenih placanja cestarine i vozila invalida, kako se to prakticno realizuje? Da li se povlastica odnosi na ime ili na vozilo i da li i sta treba pokazivati prilikom prolaska. Ili je to rjeseno na neki drugi nacin.
Ili nije rjeseno!
Dobijes rjesenje koje glasi na tvoje ime i u kome je i registarski broj vozila (znaci iskljucivo ta osoba i to vozilo koriste povlasticu) i to rjesenje pokazujes svaki puta prilikom izlaska sa autoputa.
Akibh

#2828 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Akibh »

tec wrote:
Ne Lupaj gluposti. Ti misliš glupi evropljani dali milijone eura kredita na lijepu riječ? Svaki fenning se zna gdje ide JP Autoceste a sva takozvana 'dobit' (Koja veze nema sa dobiti telekoma) ide u eksproprijaciju, izgradnju, projektirane i održavanje. Svaka potrošnja je pod lupom kreditora koji nebi isplatili graditeljima da ima iti jedna marka koja ne ide u odobrenu svrhu. U ostalom možeš pregledati izvještaje.
:D , jel ovo ozbiljna rasprava?
Ima ovdje potencijala da ispadne bolje od LJ&S foruma.
Cuj mozes pregledati izvjestaje :lol: ,aaa
tec

#2829 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Akibh wrote:
tec wrote:
Ne Lupaj gluposti. Ti misliš glupi evropljani dali milijone eura kredita na lijepu riječ? Svaki fenning se zna gdje ide JP Autoceste a sva takozvana 'dobit' (Koja veze nema sa dobiti telekoma) ide u eksproprijaciju, izgradnju, projektirane i održavanje. Svaka potrošnja je pod lupom kreditora koji nebi isplatili graditeljima da ima iti jedna marka koja ne ide u odobrenu svrhu. U ostalom možeš pregledati izvještaje.
:-) Zaboravio sam na ovom forumu je čaršija službeni list. :lol:
dustaban

#2830 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dustaban »

Akibh wrote:
tec wrote:
Ma apsurd je u tome sto izvjestaji postoje. Imali smo gore priliku vidjeti jedan takav.

Ja bih sad platio da nisam to vidio!

Zaista ce mi se sad stomak zavrtati svaki put kad dodjem na naplatnu rampu znajuci da pola onih para ide ovim uhljupima koji samo dizu rampe.
Poznajuci sebe nije iskljuceno da nekad ne zazdijem u one trafikice izmedju rampi!
Al' to tek kad sjednem u kakav kamion.
Jos kad bih znao u kojoj trafikici sjedi @tec...
:evil: :mrgreen:
Comrad

#2831 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Comrad »

Treba zvati moderatora da ovo pocisti malo, baljezgate bezveze na veoma konkretnoj temi gdje fino u naslovu pise PREGLED IZGRADNJE.

Ako nemate sliku, neku informacije ne pisite nista... je li problem otvoriti temu Visina putarina u BiH i regiji, pa tu raspravljati, ili koju vec temu hocete...

Sta je trenutno na ovom dijelu prema Wisi, neki nasip, sloj nekog asfalta ili sta... Jesu li asfaltirali sad taj dio?

Image
udrch

#2832 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by udrch »

do objekta kojeg radi Hidrogradnja je već asfaltirana cesta..ostao je završni sloj na kraju..ovaj dio ceste je znači urađen..da bi se pustio LOT2 treba uraditi objekat u Briješču i spojiti sa cestom, koliko znam tu će biti neki veliki kružni tok..

p.s. kakva su ova dva mala jezerceta kraj petlje?
shin

#2833 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shin »

Ttv ''faikova bara'', tu se šljunak vadio davno pa su ostala umjetna jezera. Nisam se jednom okupao u njima :D
Qler

#2834 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Qler »

I ja, odmah poslije rata, isli u ribu ko djeca tamo i kupali se :) Sad da me upucas, ne bih znao naci put do njih, a isao skoro svaki dan pjeske do njih, od nene :)
udrch

#2835 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by udrch »

hvala obadvojici..baš im je lokacija zanimljiva..kraj najveće petlje..trebalo bi ih urediti, ako su zapuštena..
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2836 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Chmoljo »

tec wrote:
talić wrote: LUPAŠ TI GLUPOSTI !
Zaboli glupe europljane ona stvar sve dok se krediti uredno vraćaju. Nismo korupciju i rasipništvo izmislili mi nego oni.
I u Europi postoje milioni izmišljenih radnih mjesta koje plaća glupi jebeni radnik koji jedva sastavlja kraj sa krajem.
Zato, .."Odjebi !"
Ne razgovaram više sa tobom jer si subjektivan! :twisted: :twisted:
:-)Forum kompleksaša. Ja mislio ti raspravljaš o ovoj temi kad ono ti samo pišeš da bi liječio neke komplekse. Naravno sa dozom primitivizma. :D
sada kad ste se tako lijepo počastili lijepo se skulirajte da ne bi metla radila :)
Hajvan

#2837 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hajvan »

Comrad wrote:
Image

dobra fotka koja pokazuje u kom pravcu Sarajevo treba da se širi.

Samo šteta što odmah nije napravljen pristup petlji i auto putu sa brdovite strane.
Tim potezom svi ti brežuljci bi postali idealni za stanovanje, kako individulno, tako i stambeno.
VjecitiStudent

#2838 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

tec wrote: Od uvođenja zatvorenog sistema do dana pomicanja naplate do Lučana (odnosno jedna godina prihoda od zatvorenog sistema za 38 km autoceste Kakanj-Sarajevo) prihodi su prešli 20 miliona km. To je samo na 11% autoceste.
Nagradno pitanje: Ako od prihoda od putarine na 11% dijela autoceste i to ubjedljivo najprofitabilnijeg dijela, preko 40% ide na plate i ostale troškove održavanja, koliki će taj procenat biti kada se izgradi cijela autocesta.

Kada se još od ovih troškova oduzme amortizacija (preko 4 miliona), svega 8 miliona ostaje raspoloživo za otplatu kredita.

A ovo je ubjedlljivo najprometniji i najprofitabilniji dio auto-ceste.

Ako slična struktura troškova bude vrijedila i za Vlakovo - Tarčin, putarina od te dionica NEĆE uspijevati da pokrije ni vlastite troškove.
Na koji način će se onda platiti 711 miliona kredita za ovu dionicu i sve ostale neprofitabilne dionice?

Inače, bbiti zaštitar 38km auto-ceste je vrlo unosno zanimanje ovih dana ...
za usluge zaštitara na čuvanju imovine (476.471 KM)
http://www.saifbih.ba/javni-izvj/j-pred ... H_2012.pdf
Last edited by VjecitiStudent on 23/07/2013 09:07, edited 1 time in total.
bude

#2839 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by bude »

Vjerovatnije je da boss skida kajmak, a prasinari rade za neku platicu.
novi.dan.nova.nafaka

#2840 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by novi.dan.nova.nafaka »

VjecitiStudent wrote:Nagradno pitanje: Ako od prihoda od putarine na 11% dijela autoceste i to ubjedljivo najprofitabilnijeg dijela, preko 40% ide na plate i ostale troškove održavanja, koliki će taj procenat biti kada se izgradi cijela autocesta. Kada se još od ovih troškova oduzme amortizacija (preko 4 miliona), svega 8 miliona ostaje raspoloživo za otplatu kredita.
Ako slična struktura troškova bude vrijedila i za Vlakovo - Tarčin, putarina od te dionica NEĆE uspijevati da pokrije ni vlastite troškove. Na koji način će se onda platiti 711 miliona kredita za ovu dionicu i sve ostale neprofitabilne dionice?
Život na kredit je odavno sastavni ušao u sve pore našeg karaktera i haman je nemoguće razmišljati drugačije. I hajde, čovjek bi razumio da se radi o projektima koji će biti održivi, samofinansirajući. Ili da dođeš do trenutka da imaš toliko popunjen budžet od priliva naplate poreza od ekonomije koja cvate, razumio bi. Ovako, ideš u sve dublje blato...
golfiista

#2841 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by golfiista »

Zastitarske agencije ne cuvaju 38 km puta, vec preko 100 km trase.

S obzirom da pisete o necemu o cemu niste najbolje informisani, da vas malo educiram. Zastitari, pored izgradjene dionice puta cuvaju i cijelu trasu, tamo gdje je zavrsena eksproprijacija, dakle objekte vrijedne po nekoliko stotina hiljada KM. Objekti se opremaju i alarmima. Na izgradjenim dijelu ceste su ucestale kradje opreme tako da je funkcija zastitara vise nego opravdana.
Max Bunker

#2842 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Max Bunker »

Meni je ovo genijalno. Ljudi skacu sa ruba svemira, razmisljaju o tome da lete na Mars, autoputevi su davno prezvakana tema i simbol ekonomske snage neke zemlje a kod nas ima raje sto serucka da nam autoput ne treba :-)
Mislim ono, ja na konju u mene mi hanuma za mnom pjesaka...kada je mogao pradjeda mogu i ja.
Alfons Kauders

#2843 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Max Bunker wrote:Meni je ovo genijalno. Ljudi skacu sa ruba svemira, razmisljaju o tome da lete na Mars, autoputevi su davno prezvakana tema i simbol ekonomske snage neke zemlje a kod nas ima raje sto serucka da nam autoput ne treba :-)
Mislim ono, ja na konju u mene mi hanuma za mnom pjesaka...kada je mogao pradjeda mogu i ja.
i argument je da su previsoke plate u javnom preduzecu koje se treba brinuti o njima (nije da nisu)

kolika je ono plata direktora telecoma? mozda nam ne treba ni internet, gsm mreza... ta ce supci sebi nabijati plate preko nasih ledja... koji je ono prosjek u elektroprivredi? ma more se ba i bez struje, kako smo u ratu...

doduse, ne kukaju svi cisto onako reda radi... ima i onih sto vozare pa kukaju kako ce im sad biti preskupo, a alternativni pravac ne valja kurcu... hajd to i nekako mogu svariti - ali ne vidim kako bi to trebao biti moj problem
tec

#2844 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

VjecitiStudent wrote:
tec wrote: Od uvođenja zatvorenog sistema do dana pomicanja naplate do Lučana (odnosno jedna godina prihoda od zatvorenog sistema za 38 km autoceste Kakanj-Sarajevo) prihodi su prešli 20 miliona km. To je samo na 11% autoceste.
Nagradno pitanje: Ako od prihoda od putarine na 11% dijela autoceste i to ubjedljivo najprofitabilnijeg dijela, preko 40% ide na plate i ostale troškove održavanja, koliki će taj procenat biti kada se izgradi cijela autocesta.

Kada se još od ovih troškova oduzme amortizacija (preko 4 miliona , svega 8 miliona ostaje raspoloživo za otplatu kredita.) :lol:

Ako slična struktura troškova bude vrijedila i za Vlakovo - Tarčin, putarina od te dionica NEĆE uspijevati da pokrije ni vlastite troškove.
Na koji način će se onda platiti 711 miliona kredita za ovu dionicu i sve ostale neprofitabilne dionice?

Inače, bbiti zaštitar 38km auto-ceste je vrlo unosno zanimanje ovih dana ...
za usluge zaštitara na čuvanju imovine (476.471 KM)
http://www.saifbih.ba/javni-izvj/j-pred ... H_2012.pdf
:-) :lol:
Znaci hajmo baciti sve podatke i uzeti one cifri koje tebi odgovaraju. :lol:
Dva Nagradna pitanje za tebe
1. KOLIKI su prihodi JP Autoceste koji se koriste za otplatu kredita? (pa onda pametuj o koliko je otišlo na plate)
2. I koji su to prihodi?

Jeli ti uopće znaš šta znaci profitabilnost jedne ceste ili autoceste. Po tvojoj pameti niti jedna cesta, željeznica, aerodrom, ili autocesta nije profitabilna. Ne postoji niti jedna financijska institucija niti država na svijetu koja koristi cestarinu za računanje profitabilnosti autoceste.

Poslije ovakvih diskusija nije ni čudo da je BiH posljednja rupa u Evropi.
johntra

#2845 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by johntra »

Kreće ludnica sa izgradnjom Stupske petlje...zatvorili jednu traku do šina, sad prave izgleda zaobilaznicu dole, ustvari izlaz sa iste iza INA pumpe...veselo će biti voziti ka tom dijelu grada sljedeću godinu...
StupskaBitanga

#2846 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by StupskaBitanga »

johntra wrote:Kreće ludnica sa izgradnjom Stupske petlje...zatvorili jednu traku do šina, sad prave izgleda zaobilaznicu dole, ustvari izlaz sa iste iza INA pumpe...veselo će biti voziti ka tom dijelu grada sljedeću godinu...
sada je skretanje kod Standarda pa kroz Bačiće kod Save i vamo kod crkve i kod Ine i za Mostar
Zabranjeno je pravo kod Dallasa a mislim da će njegovim rušenjem komplet zatvoriti tu ulicu
johntra

#2847 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by johntra »

To je kao neka alternativna ruta, ako se stvore gužve?
StupskaBitanga

#2848 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by StupskaBitanga »

johntra wrote:To je kao neka alternativna ruta, ako se stvore gužve?
ne alternativna nego jedina
Sada je ulica od Fructasa kod zgrada iStandarda postala dvosmjerna pa je tu živi haos jer ljudi ne znaju
johntra

#2849 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by johntra »

Znači, oni planiraju sve tri trake glavne saobraćajnice da zatvore? :D
Zar nisu najavljivali samo zatvaranje jedne trake ili eventualno dvije po potrebi?
simonese

#2850 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by simonese »

johntra wrote:Znači, oni planiraju sve tri trake glavne saobraćajnice da zatvore? :D
Zar nisu najavljivali samo zatvaranje jedne trake ili eventualno dvije po potrebi?
tilt pa game over
Post Reply