fortaleza wrote:montypython2000 wrote:@fortaleza prvo, navedeni programi nisu vidljivi samo u Hercegovini ni pored granice vec svugdje, ja sam ih skoro sve gledao i u Sarajevu. Ne znam po cemu mislis da svi pomenuti nisu relevantni za raspravu o zastupljenosti hrvatskog, meni jesu i te kako. Ti su programi dostupni i njihov jezik je hrvatski, koji je dakle i preko njih itekako zastupljen a to sto dolaze preko granice ima samo teoretski znacaj a za praksu je skoro nevazno. Mozemo se praviti ludi i naivni koliko hoces ali svi znamo o cemu govorim. I trece i najvaznije, propustio si citirati i komentarisati drugi dio mog posta gdje se pominju domace stanice OBN TV1 FTV i zastupljenost hrvatskog i bosanskog na njima. Jesu li one relevantne za temu i ima li nesto sto nije tacno u mojim tvrdnjama?
Ne slažem se, ti programi dolaze iz druge države i nisu relevantni za raspravu o BiH JAVNOM televizijskom nebu. Recimo ljudi iz RS-a gledaju vijesti na RTRS-u (a ne na RTS-u) jer žele saznati što se događa kod njih, gdje žive. S druge strane meni kao Hrvatu iz BiH ne znači ništa vremenska prognoza na HTV-u ili Novoj jer neće spomenuti kakvo će vrijeme biti u Mostaru, slično je i za ostale događaje, manifestacije itd.
Nedavno je bio sajam o paraglajdingu na Mostarskom blatu, a niti jedan tv medij iz BiH to nije naveo, a takvih primjera ima koliko hoćeš. Tek je HTV napravio reportažu o tome 15-tak dana poslije na jednoj polusatnoj emisiji "Hrvatska kronika u BiH"! Kako sve to nije važno u praksi i kako će ti kanali biti relevantni?
A FTV ne samo što svake prijestupne kroče u Hercegovinu nego ne rade svoj posao kako treba ni u Sarajevu. Najmanje je važan sami izgovor na TV-u, a i to je dosta subjektivan pojam. Prije nisam primjećivao kako su se ljudi kolektivno žalili na hrvatski jezik na javnom servisu dok je isti na nešto ličio. Sad kad je FTV dosegao dno dna našli smo problem u tome što spiker ponekad izlane riječi poput "pogodak i rujan" kao glavni problem javnog servisa ili kad Nino Raspudić nešto komentira na OBN-u.
Ako me pitaš za domaće programe i zastupljenosti jezika objektivno je zastupljen bosanski jezik više što je i logično i to mi ne smeta niti malo, kao što sam prije navodio, pojedincima više upadne u uši jedna riječ na hrvatskom nego njih sto na bosanskom ili srpskom i traži se problem u tome. Čuj teoreme, "ima hrvatski na sportklubu i ne trebamo ga imati na javnom servisu svih građana, ne treba v(n)ama to ili to nam smeta".
Ostavite se malo tih jezika i kritizirajte uređivačku politiku tih televizija jer je ovo sve otišlo u kurac. A nitko se nije ni osvrnuo na moj komentar o napretku televizija u regiji koliko toliko izuzev onih u BiH... problem je u jeziku.
Kažeš programi dolaze iz druge države, ne govore o stanju u nas, pa nisu relevantni za nas. I da to ilustruješ daješ primjer sajma o paraglajdingu na Mostarskom blatu, koji ni jedan tv medij iz BiH nije spomenuo, a HTV napravio reportažu o tome 15-tak dana poslije na jednoj polusatnoj emisiji "Hrvatska kronika u BiH. Pa zar ne shvataš da time dokazuješ obrnuto, da jesu relevantni. Itekako su bili relevantni i 90 ih kad je u Slikom na sliku i Dnevnikom širila ratnohuškačka propaganda i govor mržnje koja je itekako nalazila plodno tlo i kreirala javno mnijenje u BiH i u Hrvatskoj.
To što FTV i ne kroči u Hercegovinu nije stvar jezika na FTV jer sui time oštećeni i Bošnjaci i Hrvati a ne samo Hrvati.
Stvar nije u tome kad spiker ponekad kaže pogodak i rujan, nemoj pobijati ono što nije ni rečeno. Stvar je u tome da spikeri Hrvati uvijek, uvijek, kažu hrvatsku riječ (bez izuzetka) a spikeri Bošnjaci govore uglavnom hrvatski. Kako rekoh lijepa internacionalna riječ fudbal kojim su govorili i danas govore u normalnom životu Bošnjaci, pa je onda (i) bosanska, nestala je praktično sa FTV jer spikeri Bošnjaci na FTV, po zadatku ili jer su nepismeni govore nogomet-čistu hrvatsku riječ. Ja nemam problema da čak ni oni u svom slobodnom vremenu komuniciraju na hrvatskom ali nisu na dnevniku da govore jezikom drugačijim od onog kojim govori narod. Ako 99 % populacije kaže fudbal neće im valjda polupismeni spiker nametati da tje to sad nogomet samo zato što je on tu trenutno zaposlen. Rekao sam već da su nas nedavno (to je bilo na BHT doduše neko reče ali ne mijenja na stvar danima masirali sa „utrkom“, mada ja nikad u životu nisam ni od koga u realnom životu čuo da izgovara riječ utrka umjesto trka ni od Bošnjaka ni od Hrvata ( u BiH) a znam ih mnogo. Da se ne ponavljam sad za druge riječi koje su ušle u pogon a sad se forsiraju.
„Ako me pitaš za domaće programe i zastupljenosti jezika objektivno je zastupljen bosanski jezik više što je i logično i to mi ne smeta niti malo"
Dakle objektivno je zastupljan bosanski i to još i više nego što je logično, kako kažeš Bilo bi baš lijepo znati šta je za tebe “objektivno“ i „više nego što je logično“ Vjerovatno bi ti da se hrvatski govori 90 % vremena a bosanski eto nam daješ 10% a pošto je sadaa 11 % to je valjda tebi više nego što je logično.
Jednom mi baš nije bilo mrsko pa sam nekoliko dana mjerio koliko je to i utvrdio sam šokantne činjenice, da se hrvatski na FTV govorio preko 80 % vremena mjerio sam egzaktno koliko će se puta reći nogomet a koliko fudbal, koliko tisuća ili tjedan a koliko hiljada ili sedmica. Podaci su dakle zaprepašćujući. Možeš i ti probati umjesto da iznosiš paušalne procjene ili možda svoje želje.
Slično je na OBN i na TV1 što sam već i rekao
Evo šta si još rekao:
„Čuj teoreme, "ima hrvatski na sportklubu i ne trebamo ga imati na javnom servisu svih građana, ne treba v(n)ama to ili to nam smeta".

“
Ovo je dosta prljavo podmetanje odnosno zamjena teza, kako ne možeš pobiti ono što sam rekao, izmislio si sam svoju teoremu koju onda uspješno pobijaš. Ja znam da ti je to lakše nego oboriti neoborivo ali neće proći.
Nikad nisam rekao niti iko ovdje, ni da hrvatski ne treba na javnom servisu niti da mi smeta niti je iko to rekao.
Govorio sam i govorim samo o tome da ako se insistira da spikeri Hrvati govore striktno hrvatski onda treba insistirati (i insistiram) da spikeri Bošnjaci govore striktno bosanski. Tačka. Da se Borisu Biliću slučajno omakne fudbal digla bi se kuka i motika a za obrnuto nemaš problema.