tvsabina wrote:GRAS ne može opstati kao državna firma. On nni teoretski ne može biti usamljen primjer "strogoće" u upravljanju javnim firmama a već je poslovao katastrofalno a nikako po tržišnim principima a još manje da je neko strahovao od nekoga kad podnese bilans uspjeha na kraju godine.
Drndalu sam već odgovorila - mislim da se ne povećava sada broj taksista već da lagano opada , svjedoci neka budu taksisti , učesnici dosadašnje rasprave.
Iako smo off-topic odgovorit ću ti za GRAS , odnosno postavit ču ti pitanja koja će biti moji odgovori.
Apsolutno se slažem s tobom oko Zapadne Evrope. Nešto sam vidjela i slažem se apsolutno. Međutim za naš GRAS se ne slažem u slijedećem :
- Ukoliko se hipotetski GRASU otpišu dugovi , KO GARANTUJE da će se s GRAS-om ukoliko ostane pod kantonalnom ingerencijom UPRAVALJATI odgovorno , profesionalno , poslovati s dobitkom , da se neće stvarati neodogovorni i nepotrebni troškovi i da će GRAS imati idealnu ekonomičnost i produktivnost te krajnje idealnu uslugu spram korisnika? Ko to može garantovati? ? Dosadašnje upravljanje GRAS-om u državnom vlasništvu može biti samo SUPROTAN PRIMJER od sveg navedenog u prvom pasusu zar ne?
- Čak i ako se GRAS-u u otpišu dugovi spram dobavljača i države , odakle ovom KANTONU NOVCI , da reinvestira u GRAS , da osposobi opremu (kupi novu ili popravi staru) ??? Odakle ovom gradu novac (teoretski samo kažem) da recimo poruši tramvajsku prugu , ukine tramvaj (ili ga ostavi samo na nekom kraćem dijelu zbog turista ili nostalgije i sl.) da na mjestu tramvajskih šina posadi drveće (zamislite aleju Ilidža - Filozofski Fakultet) postavi šetališnu ili biciklističku stazu , klupe , kioske. Pa mi vapimo za zelenilom posebno u Sarajevu. Ili eventualno da na mjestu pruge se proširi saobraćajnica jer nam je sve gušći saobraćaj? Odakle Kantonu novci? NEMA IH !!! NEMA !!!
Shvatite da naša država/kanton NEMA PARA. Ovo što sam navela u ovako malom gradu na zapadu za izgraditi nije problem , kod nas jeste jer nema love. Alternativa - ma kako besmislena bila je metro ili trolejbusi na glavnoj gradskoj saobraćajnici. Tramvaj je spor i traži mnogo prostora.
Privatizacija GRAS-a bi bila mamac investitorima. Kanton može zadržati dio vlasništva.- Može se dati koncesija. Ima tu hiljadu opcija koje svježa i velika lova može implentirati.
Oprostite na off-topicu.
Reko da prebacim ovo na ovu temu, posto nije potrebna na onoj drugo komentarisati Gras.
Prvi tvoj argument je da drzava/kanton nema para.
Moj odgovor onda treba proglasiti drzava bankrot i onda krenuti od nule, zar ne? Sto ces ici na posao, ako neces dobiti platu, onda ti i ne treba Gras, ovdje se mozemo sloziti, jel tako?
Drugo kazes drzava los upravitelj.
Ja ti dadoh primjer da drzava moze itekako biti dobar upravitelj kad radi u interesu naroda i kad politicari znaju da ce njihov rad ocjeniti na izborima. Tacno je da je u primjeru Gras-a drzava lose upravljala, i zato ovoliki dugovi i infrastruktura kakva jeste. Takodjer, slazem se da s ovakvom postavkom vlasti samo produbljivati kriza.
Da se ne ponavljam od prije nekoliko godina, evo link, i dalje stojim iza svega sto je tu napisano:
http://www.klix.ba/forum/viewtopic.php? ... 5#p3317181.
A sto se tice nekih izjava tipa, npr. tramvaj je spor, ovdje ne bi htio odgovarati posto nisam vidio neku tehnicku strucnost s tvoje strane.