GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
DON_eARL

#2826 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by DON_eARL »

esad_plavi wrote:Dopis od portparola KCUS Biljane Jandric:

osobe slabije fizicke konstitucije (pogotovo zene, djeca i stariji) bi trebali ovih dana da izbjegavaju prevoz u sredstvima javnog transporta, narocito tramvajima, iz razloga sto ce bagra revizorska (nisu svi doduse) sad krenuti da udara kazne istima, a sve to uz tradicionalno izbjegavanje naplacivanja istih klosardiji i opcenito osobama s mrkim izrazom lica, pored kojih se pognute glave prolazi :!:
Nega žene, djeca i stariji koji nemaju karte iste kupe, pa neće biti udara. Nema smisla stvarno da se izlažu peglanju kockastih glava. :)
sheilak wrote:Pa, moze li iko sankcionirati Nadzorni odbor GRAS-a zbog te odluke?
Može, ali šta imaju od toga, kad ovi ne smiju da otpuštaju. Odmah blokada saobraćaja i štrajk radnika. :-)
amko76

#2827 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by amko76 »

sheilak wrote:
amko76 wrote:Ja predlažem proteste :D
:D podrzavam prijedlog.
E pa eto, idite onda protestirajte :D

Ja ću vam davati moralnu podršku iz neke bašte uz kafu :D
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#2828 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by F&N »

Ja predlazem da jedan dan niko ziv ne kupuje karte i ovi sto imaju karte da se voze bez iste u znak protesta.
Ali... to je neizvodivo... jer ovi s mjesecnim kartama bi se bunili... i stali bi na stranu grasa.
Sve u svemu... znam ja nas, je.bo ti nas.
The Realist

#2829 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

Nema toliko veze što ne otpuštaju, bitno je da ne zapošljavaju, a koliko znam, ove godine ih dosta ide u penziju, samim time će se smanjiti broj radnika.
trambusek88

#2830 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Od sutra 14, 16, 16b, 17 ponovo polaze sa Doma armije. 17b vjerovatno neće biti u funkciji zbog nedostatka vozila.
Jokericious

#2831 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Jokericious »

F&N wrote:Ja predlazem da jedan dan niko ziv ne kupuje karte i ovi sto imaju karte da se voze bez iste u znak protesta.
:thumbup:
Skyfox

#2832 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Skyfox »

Mislim da bi negdje u Ruandi minirali ove nove shine u znak protesta... :D
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#2833 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by sabina1 »

sheilak wrote:Pa, moze li iko sankcionirati Nadzorni odbor GRAS-a zbog te odluke?
Čak i da se može(zaista ne poznajem zakon) , niko to ne čini niti ko to spominje. Svi peru ruke od preuzimanja odgovornosti. Razumijem da ova Vlada nije kriva za nastali dug i da uistinu je morala danas uvesti taj reprogram jer bi GRAS prestao raditi !!! To bi zaista bila katastrofa za grad i ok - nek rade. Ali poslanici iz opozicije su danas govorili da niko opet ne preuzima ODGOVORNOST za eventualni nerad i nove gubitke a čak se ni ne zna koliko oni gube godišnje (samo se "pretpostavlja".) i opozicija je u pravu !
Nešto je loše i u to loše se upumpava lova bez da se ZNA kako će se lova VRATITI i ko je ODGOVORAN (recimo taj NO koji ti spominješ).
I kao što D. Tanović reče da ćemo za ovu godinu u domen filma finansirati sa 600.000 KM a u GRAS dajemo 23 miliončeka (te su pare potrošene , vlada daje garanciju da će biti vraćene) a niko ne zna kako i ko će biti odgovoran i kako će se ti novci zaraditi.

Već sam ranije spominjala da je za GRAS jedino riješenje brza i efikasna privatizacija(ne dosadašnja po poljskom principu). Ili nova firma.
The Realist

#2834 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

Objasnio je Lulić da neće biti kredita, nego će se oduzeti od kapitalnih projekata, što možda i pozitivna stvar, jer novi dugovi sigurno ne trebaju nikome.

Rekli su da Kadrić mora donijeti plan sanacije, samo nisu se jasno očitovali o tome da li će morati ostavku podnijeti, ako to ne uradi, ili neće taj dio prijedloga uvažiti.
Hemera

#2835 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

tvsabina wrote:
Čak i da se može(zaista ne poznajem zakon) , niko to ne čini niti ko to spominje. Svi peru ruke od preuzimanja odgovornosti. Razumijem da ova Vlada nije kriva za nastali dug i da uistinu je morala danas uvesti taj reprogram jer bi GRAS prestao raditi !!! To bi zaista bila katastrofa za grad i ok - nek rade. Ali poslanici iz opozicije su danas govorili da niko opet ne preuzima ODGOVORNOST za eventualni nerad i nove gubitke a čak se ni ne zna koliko oni gube godišnje (samo se "pretpostavlja".) i opozicija je u pravu !
Nešto je loše i u to loše se upumpava lova bez da se ZNA kako će se lova VRATITI i ko je ODGOVORAN (recimo taj NO koji ti spominješ).
I kao što D. Tanović reče da ćemo za ovu godinu u domen filma finansirati sa 600.000 KM a u GRAS dajemo 23 miliončeka (te su pare potrošene , vlada daje garanciju da će biti vraćene) a niko ne zna kako i ko će biti odgovoran i kako će se ti novci zaraditi.

Već sam ranije spominjala da je za GRAS jedino riješenje brza i efikasna privatizacija(ne dosadašnja po poljskom principu). Ili nova firma.
nadzorni odbor po analogiji smjene ove vlasti je trebao da bude smjenjen u svim javnim preduzećima u kantonu sarajevo vjerovatno se ocekuje u skorije vrijeme razrjesenje njihove duznosti i to gdje su stranka sda drzala primat

sda drzi primat u nadrzornom odboru grasa i to s e zna

sto se ticefinansiranja grasa podimo od cinjenice penzionerskih kupona studentskih pa besplatnih karata za srednjoskolce to neko placa i nije zapravo besplatno i sv eostale neke beneficirane sto se finansiraju popla pola ili vec kako otuda novac koji se daje grasu u godini dana

treba ukinuti svaku vrstu subvencija i to svakome i forimirati nove cijene nacine placanja

mnogima to zasigurno ne bi odogovaralo
Innovation

#2836 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Innovation »

Da pokusam da vam objasnim. Gras je digao kredite. Ne moze da ih vraca. KS je preuzeo obavezu da ce to vratiti /23 mil.km./.Kada su Lulica pitali kako ce naci u Budzetu te pare, on je rekao da skinu njegovom ministarstvu /sve se bojim da ce/ sa kapitalnih projekata. Odustaje od pravljenja cesta itd.
Kredit dizu i to u iznosu od 8mil. km plus 2,5 miliona kamata da bi zavrsili finansiranje nove pruge,kpja je vlasnistvo Kantona, a koristi je Gras. To je usvojeno na SKS.
SDA nije imala nista sa Grasom.Malo se raspitajte. SDP i SzaBiH.
Hemera

#2837 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

Innovation wrote:Da pokusam da vam objasnim. Gras je digao kredite. Ne moze da ih vraca. KS je preuzeo obavezu da ce to vratiti /23 mil.km./.Kada su Lulica pitali kako ce naci u Budzetu te pare, on je rekao da skinu njegovom ministarstvu /sve se bojim da ce/ sa kapitalnih projekata. Odustaje od pravljenja cesta itd.
Kredit dizu i to u iznosu od 8mil. km plus 2,5 miliona kamata da bi zavrsili finansiranje nove pruge,kpja je vlasnistvo Kantona, a koristi je Gras. To je usvojeno na SKS.

u kom smisli nije imala sda?
pa predsjednik nadzornog odbora grasa je iz sda,istranke zabih nigje nije bilo od kada je sdp uzeo priamt u kantonu sarajevo
a predsjednik skupstine je iz sdp
Control panel

#2838 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Control panel »

Innovation wrote:Da pokusam da vam objasnim. Gras je digao kredite. Ne moze da ih vraca. KS je preuzeo obavezu da ce to vratiti /23 mil.km./.Kada su Lulica pitali kako ce naci u Budzetu te pare, on je rekao da skinu njegovom ministarstvu /sve se bojim da ce/ sa kapitalnih projekata. Odustaje od pravljenja cesta itd.
malo se ti raspitaj. uvijek je GRAS drzala Sza BIH. sto se tice SDP-a u vrijeme alijanse su mozda imali nekog clana skupstine i NO. Sza BiH je grobar Grasa. i javnog prevoza u kantonu. i danas se oni nesto javljaju da pametuju. otkud im obraz.

sto se tice novog kredita od 8 miliona ne uzima se za prugu. to je pogresna informacija. evo linka gdje se tacno po stavkama vidis za sta se uzima kredit.

http://skupstina.ks.gov.ba/node/3413
amko76

#2839 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by amko76 »

Control panel wrote:
malo se ti raspitaj. uvijek je GRAS drzala Sza BIH. sto se tice SDP-a u vrijeme alijanse su mozda imali nekog clana skupstine i NO. Sza BiH je grobar Grasa. i javnog prevoza u kantonu. i danas se oni nesto javljaju da pametuju. otkud im obraz.

sto se tice novog kredita od 8 miliona ne uzima se za prugu. to je pogresna informacija. evo linka gdje se tacno po stavkama vidis za sta se uzima kredit.

Kako to?

Ramiz Dreković i Nedžad Ajnadžić su bili predsjednici NO Grasa godinama i u periodu sunovrata. Koja je to stranka?
Hemera

#2840 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

direktori su bili zabih a po nadzorim i skupšini sda i isto zabih
čiji li je samo jusufranic bio,bezbel stranka penzionera
i sad je sda predsjednik u nadzornom i to dva člana i jedan sdp. :skoljka:
Control panel

#2841 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Control panel »

amko76 wrote:
Control panel wrote:

Kako to?

Ramiz Dreković i Nedžad Ajnadžić su bili predsjednici NO Grasa godinama i u periodu sunovrata. Koja je to stranka?
to su SDAovci. ali su direktori bili S BiH koliko mi se cini. i to stalno.
Control panel

#2842 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Control panel »

Hemera wrote:direktori su bili zabih a po nadzorim i skupšini sda i isto zabih
SDPov je direktor, i tacno je da SDA ima kontorlu nad direktorm jer ih je vecina u NO.
Hemera

#2843 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

ok,ali oni bi trebali biti smjenjeni promjenom vlasti mislim da je prije par dana izasao konkurs za clanove u sarajevosume ili tako nest
Control panel wrote:
Hemera wrote:direktori su bili zabih a po nadzorim i skupšini sda i isto zabih
SDPov je direktor, i tacno je da SDA ima kontorlu nad direktorm jer ih je vecina u NO.
oni vise imajuu kontrolu nad firmom jer ako je istina sta s epise da je odbijena sistematizacija treba pitati zasto evidentno da ne daju da neko radi svoj posao

ma koja god to stranka bila samo se presaltaju kad im trebaju fotelje :run:
mahalas505

#2844 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mahalas505 »

tvsabina wrote:GRAS ne može opstati kao državna firma. On nni teoretski ne može biti usamljen primjer "strogoće" u upravljanju javnim firmama a već je poslovao katastrofalno a nikako po tržišnim principima a još manje da je neko strahovao od nekoga kad podnese bilans uspjeha na kraju godine.

Drndalu sam već odgovorila - mislim da se ne povećava sada broj taksista već da lagano opada , svjedoci neka budu taksisti , učesnici dosadašnje rasprave.
Iako smo off-topic odgovorit ću ti za GRAS , odnosno postavit ču ti pitanja koja će biti moji odgovori.
Apsolutno se slažem s tobom oko Zapadne Evrope. Nešto sam vidjela i slažem se apsolutno. Međutim za naš GRAS se ne slažem u slijedećem :
- Ukoliko se hipotetski GRASU otpišu dugovi , KO GARANTUJE da će se s GRAS-om ukoliko ostane pod kantonalnom ingerencijom UPRAVALJATI odgovorno , profesionalno , poslovati s dobitkom , da se neće stvarati neodogovorni i nepotrebni troškovi i da će GRAS imati idealnu ekonomičnost i produktivnost te krajnje idealnu uslugu spram korisnika? Ko to može garantovati? ? Dosadašnje upravljanje GRAS-om u državnom vlasništvu može biti samo SUPROTAN PRIMJER od sveg navedenog u prvom pasusu zar ne?
- Čak i ako se GRAS-u u otpišu dugovi spram dobavljača i države , odakle ovom KANTONU NOVCI , da reinvestira u GRAS , da osposobi opremu (kupi novu ili popravi staru) ??? Odakle ovom gradu novac (teoretski samo kažem) da recimo poruši tramvajsku prugu , ukine tramvaj (ili ga ostavi samo na nekom kraćem dijelu zbog turista ili nostalgije i sl.) da na mjestu tramvajskih šina posadi drveće (zamislite aleju Ilidža - Filozofski Fakultet) postavi šetališnu ili biciklističku stazu , klupe , kioske. Pa mi vapimo za zelenilom posebno u Sarajevu. Ili eventualno da na mjestu pruge se proširi saobraćajnica jer nam je sve gušći saobraćaj? Odakle Kantonu novci? NEMA IH !!! NEMA !!!
Shvatite da naša država/kanton NEMA PARA. Ovo što sam navela u ovako malom gradu na zapadu za izgraditi nije problem , kod nas jeste jer nema love. Alternativa - ma kako besmislena bila je metro ili trolejbusi na glavnoj gradskoj saobraćajnici. Tramvaj je spor i traži mnogo prostora.

Privatizacija GRAS-a bi bila mamac investitorima. Kanton može zadržati dio vlasništva.- Može se dati koncesija. Ima tu hiljadu opcija koje svježa i velika lova može implentirati.
Oprostite na off-topicu.
Reko da prebacim ovo na ovu temu, posto nije potrebna na onoj drugo komentarisati Gras.

Prvi tvoj argument je da drzava/kanton nema para.
Moj odgovor onda treba proglasiti drzava bankrot i onda krenuti od nule, zar ne? Sto ces ici na posao, ako neces dobiti platu, onda ti i ne treba Gras, ovdje se mozemo sloziti, jel tako?

Drugo kazes drzava los upravitelj.
Ja ti dadoh primjer da drzava moze itekako biti dobar upravitelj kad radi u interesu naroda i kad politicari znaju da ce njihov rad ocjeniti na izborima. Tacno je da je u primjeru Gras-a drzava lose upravljala, i zato ovoliki dugovi i infrastruktura kakva jeste. Takodjer, slazem se da s ovakvom postavkom vlasti samo produbljivati kriza.
Da se ne ponavljam od prije nekoliko godina, evo link, i dalje stojim iza svega sto je tu napisano:

http://www.klix.ba/forum/viewtopic.php? ... 5#p3317181.

A sto se tice nekih izjava tipa, npr. tramvaj je spor, ovdje ne bi htio odgovarati posto nisam vidio neku tehnicku strucnost s tvoje strane.
Last edited by mahalas505 on 28/06/2012 09:39, edited 1 time in total.
dresdener78

#2845 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

mahalas505 wrote:
tvsabina wrote:GRAS ne može opstati kao državna firma. On nni teoretski ne može biti usamljen primjer "strogoće" u upravljanju javnim firmama a već je poslovao katastrofalno a nikako po tržišnim principima a još manje da je neko strahovao od nekoga kad podnese bilans uspjeha na kraju godine.

Drndalu sam već odgovorila - mislim da se ne povećava sada broj taksista već da lagano opada , svjedoci neka budu taksisti , učesnici dosadašnje rasprave.
Iako smo off-topic odgovorit ću ti za GRAS , odnosno postavit ču ti pitanja koja će biti moji odgovori.
Apsolutno se slažem s tobom oko Zapadne Evrope. Nešto sam vidjela i slažem se apsolutno. Međutim za naš GRAS se ne slažem u slijedećem :
- Ukoliko se hipotetski GRASU otpišu dugovi , KO GARANTUJE da će se s GRAS-om ukoliko ostane pod kantonalnom ingerencijom UPRAVALJATI odgovorno , profesionalno , poslovati s dobitkom , da se neće stvarati neodogovorni i nepotrebni troškovi i da će GRAS imati idealnu ekonomičnost i produktivnost te krajnje idealnu uslugu spram korisnika? Ko to može garantovati? ? Dosadašnje upravljanje GRAS-om u državnom vlasništvu može biti samo SUPROTAN PRIMJER od sveg navedenog u prvom pasusu zar ne?
- Čak i ako se GRAS-u u otpišu dugovi spram dobavljača i države , odakle ovom KANTONU NOVCI , da reinvestira u GRAS , da osposobi opremu (kupi novu ili popravi staru) ??? Odakle ovom gradu novac (teoretski samo kažem) da recimo poruši tramvajsku prugu , ukine tramvaj (ili ga ostavi samo na nekom kraćem dijelu zbog turista ili nostalgije i sl.) da na mjestu tramvajskih šina posadi drveće (zamislite aleju Ilidža - Filozofski Fakultet) postavi šetališnu ili biciklističku stazu , klupe , kioske. Pa mi vapimo za zelenilom posebno u Sarajevu. Ili eventualno da na mjestu pruge se proširi saobraćajnica jer nam je sve gušći saobraćaj? Odakle Kantonu novci? NEMA IH !!! NEMA !!!
Shvatite da naša država/kanton NEMA PARA. Ovo što sam navela u ovako malom gradu na zapadu za izgraditi nije problem , kod nas jeste jer nema love. Alternativa - ma kako besmislena bila je metro ili trolejbusi na glavnoj gradskoj saobraćajnici. Tramvaj je spor i traži mnogo prostora.

Privatizacija GRAS-a bi bila mamac investitorima. Kanton može zadržati dio vlasništva.- Može se dati koncesija. Ima tu hiljadu opcija koje svježa i velika lova može implentirati.
Oprostite na off-topicu.
Reko da prebacim ovo na ovu temu, posto nije potrebna na onoj drugo komentarisati Gras.

Prvi tvoj argument je da drzava/kanton nema para.
Moj odgovor onda treba proglasiti drzava bankrot i onda krenuti od nule, zar ne? Sto ces ici na posao, ako neces dobiti platu, onda ti i ne treba Gras, ovdje se mozemo sloziti, jel tako?

Drugo kazes drzava los upravitelj.
Ja ti dadoh primjer da drzava moze itekako biti dobar upravitelj kad radi u interesu naroda i kad politicari znaju da ce njihov rad ocjeniti na izborima. Tacno je da je u primjeru Gras-a drzava lose upravljala, i zato ovoliki dugovi i infrastruktura kakva jeste. Takodjer, slazem se da s ovakvom postavkom vlasti samo produbljivati kriza.
Da se ne ponavljam od prije nekoliko godina, evo link, i dalje stojim iza svega sto je tu napisano: http://www.klix.ba/forum/viewtopic.php? ... 5#p3317181.

A sto se tice nekih izjava tipa, npr. tramvaj je spor, ovdje ne bi htio odgovarati posto nisam vidio neku tehnicku strucnost s tvoje strane.
Potpuno se slazem sa mahalas505.
1: sve one Jusufranice, Basice, Kobilice i desetine drugih iz nadzornog odbora GRAS-a i politike u proslosti slati na 15 godina u Zenicu i uzeti njima imovinu do koje su dosli sramotnom pljackom. Dakle bice nesto para za budzet GRAS-a.
2: Kakva drzava, takav upravitelj. Ova hipoteza "drzava je najlosiji upravitelj" se kod nas u istocnoj Evropi ponavlja cesce nego molitva. Znaci samo jedno i to da drzavom upravljaju sasvim nesposobni primitivci i svega sposobni lopovi i da takva drzava jednostavno ne funkcionise.

Izjave tipa "ukinuti tramvaj, prosiriti saobracajnice, saditi drveta umjesto sina" nemojte ispricavati ni u "hipotezi". Kao da je tvsabina rođak nekog privatnika sa desetak kombija koji se vec sada unaprijed raduje uvijek punim vozilima i velikim profitima radi saobracaja na cisto komercijalnom principu. Sokantno mi je da ima toliko glupana koji stalno ponavljaju ove teorije "gradski saobracaj privatnicima" itd. Likvidacija tramvaja, trolejbusa i privatizacija saobracaja kao sto to mnogi zele prebacice Sarajevo negdje između Bangladese i Nepala. Jos veci haos i jos vise automobila na ulicama, aferim i bujrum!
NEMA NIJEDNOG VELIKOG CIVILIZIRANOG GRADA GDJE JE GRADSKI SAOBRACAJ NA DOBROM NIVOU KAO CISTO KOMERCIJALNA STVAR. Pitajte u Teheranu, u Istanbulu, u Becu, u Parizu, u Pragu, u Stockholmu kako su njihova saobracajna preduzeca "privatna". Tvrdnja da je najbolje rjesenje likvidacija tramvaja i trolejbusa je SARENA LAZ. I moram reci da opca privatizacija nekom jaranu postojecih politicara bi imala kao rezultat likvidaciju tramvaja i trolejbusa jer elektricni sistem javnog saobracaja je vrlo zahtjevan u slucaju vecih investicija koje se tesko mogu pokriti samo iz privatnih izvora. Procitajte nesto malo o historiji londonskog saobracaja i saznacete vise, tamo su poceli na cisto privatan nacin i pokazalo se da to ne moze dalje ovako funkcionisati. Najvise me ljuti da ovdje ima desetina "strucnjaka" na temu gradski saobracaj kojima je ciko vlasnik tri kombija i htio bi zaradivati lovu kao privatnik između Alipasinog i Skenderije. I takvi koji su jedva vidjeli Bec iz turistickog autobusa ali njihov od televizije ispran mozak tvrdi da PRIVATIZACIJA JE RJESENJE SVIH PROBLEMA. Ja bi rekao da je upravo privatizacija na "nas" nacin bila pocetak vecine problema nasih istocnoevropskih zemalja!!!
mahalas505

#2846 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mahalas505 »

@dresdener78
Ma pojedinci ovdje kazu bolje je teziti bas tom Nepalu ili nekom gradu u Africi, jer toboze ne moze bolje. Moze bolje, i treba teziti ka boljem. Ne pisem ja to iz neke zafrkancije, i pokusavam usmjeriti razmisljanje na prave probleme.

@tvsabina
Lako je privatizovati, a kasnije je to tesko ispraviti. Imali i jedna privatizacija poslije rata u posljednjih 17 godina da je prosla kako treba? Da li treba izvrsiti privatizaciju Grasa kao Centrotrans? Kao primjer, "dobre" privatizacije uzimam autobusku stanicu u Sarajevu. Da li je ona trebala biti privatizovana, kako je privatizovan?
Inace, razmisli malo dublje, pa onda odgovoriti.
dresdener78

#2847 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

mahalas505 wrote:@dresdener78
Ma pojedinci ovdje kazu bolje je teziti bas tom Nepalu ili nekom gradu u Africi, jer toboze ne moze bolje. Moze bolje, i treba teziti ka boljem. Ne pisem ja to iz neke zafrkancije, i pokusavam usmjeriti razmisljanje na prave probleme.

@tvsabina
Lako je privatizovati, a kasnije je to tesko ispraviti. Imali i jedna privatizacija poslije rata u posljednjih 17 godina da je prosla kako treba? Da li treba izvrsiti privatizaciju Grasa kao Centrotrans? Kao primjer, "dobre" privatizacije uzimam autobusku stanicu u Sarajevu. Da li je ona trebala biti privatizovana, kako je privatizovan?
Inace, razmisli malo dublje, pa onda odgovoriti.
@Mahalas da znas: ovo sto kuhaju politicari iza coska je isto u svim nasim zemaljama. U mnogim gradovima u Ceskoj sluze saobracajna preduzeca kao "transformatori" love do jaranskih dzepova, negdje planiraju prodati radionice i remize privatnicima (sto ce biti ogroman profit kupcima povezanima sa politicarima jer preduzeca bice primorana da placaju zauvijek paprene cijene nekom "eksternom" subjektu), u Pragu se gradi metro u tunelima ispod polja i suma gdje je moglo ici normalno na povrsini (da se istrosi sto vise para za firme jarana), i tako dalje tako dalje.... u gradu gdje ja zivim privatizirali su sve profitabilne dijelove saobracajnog preduzeca (distribucija nafte, servis i testiranje teretnih vozila za eksterne klijente, marketing i reklama, uklanjanje protivzakonito parkiranih vozila) politickim jaranima. Trolejbusi se raspadaju tokom voznje, glasno se prica o tome da budu ukinuti i politicari samo traze mogucnost da se rijese opce odgovornosti za ovo i da ne moraju platiti nista preduzecu iz budzeta. Jedan strucnjak u nasem gradu citajuci moj tekst o GRAS-u mi je rekao da je slicnost sa situacijom u Sarajevu i ponasanjem vlasti za njega nevjerovatna i sokantna. Slacu tebi tekst odmah kada bice zavrsena bosanska verzija (imam sada cesku i njemacku).
mahalas505

#2848 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mahalas505 »

@dresdener78 Upravo si napisao ono cega se bojim da ce doci i u Grasu, poslije privatizacije nema vise povratka, ima ali za koji cjenu. Ovi sadasnji dugovi bi izgledali smjesno spram te cjene.
roki

#2849 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by roki »

gdje je to tramvaj iskocio iz sina
O'zone
Globalni moderator

#2850 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by O'zone »

roki wrote:gdje je to tramvaj iskocio iz sina
Nije iskočio al se razbio
Šest povrijeđenih u sudaru tramvaja, autobusa i automobila

Niti jedna od povrijeđenih osoba nije zadobila teže povrede
Objavljeno 28.06.2012. u 08:20

Kod zgrade Predsjedništva BiH danas je oko 15:40 sati došlo do sudara u kojem su učestvovali tramvaj, autobus i putničko vozilo prilikom čega je povrijeđeno šest osoba.

Niti jedna od povrijeđenih osoba nije zadobila teže povrede.

Kako su nam saopštili iz MUP-a KS još se utvrđuju uzroci nesreće.
Post Reply