Spejs wrote:
Zašto bih ja vjerovao izvještaju koji se bazira na izjavi jednog svjedoka koji dolazi iz Amerike??
Zašto bih vjerovao organizacijama poput Human Right Watch-a, kad sam ih samo u slučaju Irana ulovio u laži nekoliko puta? O tome kako ta i slične organizacije skoro uvjek zastupaju i brane jednu stranu ne treba ni govoriti!? Nakon što te Human Watch kritikuje budi siguran da će ti po glavi padati bombe.
Ni jedan ambasador koji je napustio Gadafija nije to učinio dobrovoljno.
Ako pogledaš šta se desilo sa onima koji su ostali lojalni Gadafiju, i njihovom protjerivanju i šikaniranju od strane "demokrata", skontaćeš zbog čega su onda ostali odlučili da idu linijom manjeg otpora okrećući se protiv Gadafija.
Isti slučaj je i sa pojedinim članovima Gadafijeve vlade. Jedini koji je prebjegao je Dželili i to je uradio nakon što je otišao da spasi glave SAS-ovih vojnika zarobljenih u Bengaziju.
O brojnosti stanovništva koje podržava Gadafija možeš se uvjeriti tako što ćeš pročitati par stranica unazad, gdje su fino postavljeni snimci sa skupova podrške Gadafiju, jer ja stvarno nemam živaca da ih postavljam po deseti put. I mislim da je krajnje vrijeme da se tragedija u Srebrenici prestane koristiti kao kvisko u ovoj raspravi!
ne moras vjerovati organizacijama poput HRW, Amnesty, ICRC. mada nesto mislim da si im vjerovato kad su ovdje radili u BiH. i nisi dao nijedan dokaz o zloupotrebi HRW ili Amnesty. Da si malo bolje upucen ili pratio pricu znao bi za to kako su porodice zrtava iz Abu Salima trazile tijela, pa su im priveli advokata, pa krenuo belaj. Nije jedna zrtva trazi se 1200 ljudi samo iz tog masakra. i represija nad porodicama zrtava je povod za libijski ustanak protiv diktatora.
Gadafija su onog dana kad je gusio krvavo demonstracije napustili ambasadori u UN, Francuskoj, Indiji, Unesco. Iz njegove vlade je pobjegao npr pobjegao mu je ministar unutrasnjih poslova, ministar pravde, pobjegao mu je tuzliac, poslije ga je napustio Musa Kusa. A malo je neobicno da Dzelil ode u Bengazi da spasi SAS vojnike i tamo ostane...malo kontradiktorno. Gadafijevi piloti su prelijetali na Maltu sa borbenim avionima jer su odbili da bombarduju vlastiti narod. U Italiju mu je prebjeglo 8 generala i 120 visokiih oficira. i ono oruzje koje vidis na pobunjenicima je iz Gadafijeve vojske.
Sto se tice brojnosti stanovnista koje je podrzavalo Gadafija i video klipova Gadafijeve propagande masinerije ja cu ti pokazati video klipove iz Srebrenice u julu 1995 gdje se stanovnisto zahvaljuje VRS sto ih je oslobodila. Tako da stavljanje Gadafijevih video klipova i oslanjanje na njegovu masineriju lazi nije bas argument. Dan prije nego je oslobodjen Tripoli njegova propaganda je izbacila vijest da je Misurata zauzeta od strane njegovih snaga. Poslije 24 sata smo vidjeli snimke kako pobunjenici oslobadjaju Tripoli.
Situacija sa Gadafijem i oslobadjanjem zemlje od njegove tiranije je identicna situaciji u BiH 1992. Jednako tako su nas pitali sta zelimo i zasto se borimo protiv JNA i odlazimo iz SFRJ. i mi smo bili teroristi i mi smo bili gomila civila koja se borila za svoju slobodu. jednako kao pobunjenici koji se bore protiv Gadafijevih lazi, njegove sile i srecom da se balkanske lekcije nisu zaboravile pa se krvoloku nije dopustilo da napravi Srebrenicu u Bengaziju. Naime, smetalo to tebi ili ne Gadafi je obecao rijeke krvi kad udje u Bengazi i isto poredjenje je rekao britanski premijer u govoru u UN. Bengazi jeste mogao postati nova Srebrenica mada bi i onda ti izvukao propagandi klip kao kvisko pozivajuci se na veliku podrsku naroda tiraninu i diktatoru.
i mali savjet: probaj malo procitati neke od iranskih naslova i komentara o Gadafiju i desavanjima u Libiji. mogao bi se iznenaditi.