Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post Reply
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#2826 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by KatarinaKosaca »

detroit-mercy wrote: Okrupnjavnje industrija je trend prisutan u cijelom svijetu pocev od avio kompanija, auto industrije, bankarskog sektora, proizvodjaca hrane (sam Nestle je dobar primjer koji je pokupovao sve i jedan brand po svijetu). Kako ces postici economies of scale ako ne u velikom sistemu, kako preliti visoke fixne troskove ako ne masovnom proizvodnjom. Koja bi danas bija cijena jednog telekoma na nivou BiH ili jedne elktroprivrede na nivou BiH, o Energoinvestu kao cjelini (i pored svih slabosti) ne treba ni pricati.
MOgu se u nekim stvarima složiti, pa bih voljela da ovo nastavimo na pdf ekonomija . jer ćemo ovdje otići i teški off.
Može se o velikim postrojenjima koje imamo kao nasljeđe, uspjehu švajcarskih satova kao skoro pa kućne djelatnosti itd. Iako, imaš pravo u nečem što govoriš, tako da možemo na ekonomiji o tome..
detroit-mercy

#2827 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by detroit-mercy »

KatarinaKosaca wrote:
detroit-mercy wrote: Okrupnjavnje industrija je trend prisutan u cijelom svijetu pocev od avio kompanija, auto industrije, bankarskog sektora, proizvodjaca hrane (sam Nestle je dobar primjer koji je pokupovao sve i jedan brand po svijetu). Kako ces postici economies of scale ako ne u velikom sistemu, kako preliti visoke fixne troskove ako ne masovnom proizvodnjom. Koja bi danas bija cijena jednog telekoma na nivou BiH ili jedne elktroprivrede na nivou BiH, o Energoinvestu kao cjelini (i pored svih slabosti) ne treba ni pricati.
MOgu se u nekim stvarima složiti, pa bih voljela da ovo nastavimo na pdf ekonomija . jer ćemo ovdje otići i teški off.
Može se o velikim postrojenjima koje imamo kao nasljeđe, uspjehu švajcarskih satova kao skoro pa kućne djelatnosti itd. Iako, imaš pravo u nečem što govoriš, tako da možemo na ekonomiji o tome..
Svicarski satovi su ne bas dobar primjer jer se radi o high end marketu, znaci namijenjeni su specificnim kupcima koji su spremni da plate odredjenu cijenu (obicno visu), naravno da ce biti proizvodjeni u manjim serijama sa visokim ucescem craftsmanshipa. To ti je kao primjer Ferarija ili Dodge Viper u auto industriji. Medjutim ako pricamo o Ford Focusu ili VW Golf onda cemo pricati o masvnoj proizvodnji i koristenju jedne platfore na kojoj ce se raditi vozilo u cijelom svijetu (Ford u Kini, USA, Njemackoj), sa sto vecim ucescem istih dijelova koji se proizvode masovno da bi se dobila niza cijena po jedinici proizvoda.
Sve to na stranu, moje misljenje da niti jedna nasa vlada nije dovoljno agresivna u stvaranju okvira za otvaranje novih radnih mjesta.
Mada o tome imam posebno misljenje.
detroit-mercy

#2828 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by detroit-mercy »

vivaldi wrote:
belfy wrote:
vivaldi wrote:"Uprava "Arcelor Mittala" na vanrednom sastanku održanom prošle sedmice u Luksemburgu donijela odluku o gašenju svojih pogona nedaleko od Madrida (Španija), što je izazvalo zebnju i strah u Evropskom radničkom vijeću (CFDt), kazao je jučer za agencije Edvard Martin (Edward), predstavnik vijeća CFDt u Španiji."

Jebote, zbog ove vijesti nebi smjela oka sklopiti nijednu noc cijela vlada i jedna i druga. Birac isto pred sunovratom, a Nerma i Dzombavi se bave porodiljnim odustvima i snjeznim jahorinskim radostima sunce ti jebem...pa to je parodija parodije...
mislim da nema previse potrebe za brigom. u odnosu na njihove druge fabrike imamo jako jeftinu radnu snagu i skoro nikakvih ekoloskih opterecenja po firmu (od cega u evropi dobro pate). dovoljno je to sto su vec isplatili u potpunosti pocetnu investiciju. sada zaradjuju nasigurno. veci je problem plasman konkretno, ali cak i kada/ako dodje do smanjenja potraznje prije ce zaustaviti nesto sto ga kosta vise da stoji, nego ono sto odnosi sicu. mislim da smo mi jedni od zadnjih koji bi se trebali plasiti povlacenja ili gasenja mittala.

Ma tanak je to argument. Imaju oni hiljade radnika na platnom spisku, i u Zenici i u Ljubiji.

Nije ni Srbija ekoloska sredina pa propade danas najveci im izvoznik - US steel Smederovo, kupi ga danas Vlada za 1 dolar. To je bila glavna vijest vec mjesec dana u Srbiji, sta raditi ako do toga dodje, a isto ovako se pricalo kako nije vjerovatno da ce doci do toga i slicno. Sve do danas.

Da ironija bude veca i to ce nas strahovito pogoditi. Gikil je vise od polovine proizvodnje koksa bas njima prodavao, ali nema veze. Imacemo svi duuuuuuuugi porodiljni....
Vise faktora je u igri, ne znam da li je neko zna podatak koliko Mital zaradjuje po toni zenickog zeljeza. US Steel je gubio oko $100 po toni zeljeza iz Smedereva. Ako Mital pravi pare na Zenici ne vjerujem da ce doci do zatvaranja, u prilog tome ide i cinjenica da je jedan od igraca iz komsiluka otisao pod led.
Najveca opasnost zeljezari u Zenici prijeti od dublje recesije u EU ili svijetu, onda nam nikakva vlada ne bi pomogla. Ne znam koliko zeljezara radi za auto industriju ali u ove dvije godine 2012 i 13a u Evropi ce se proizvesti manje automobila nego 2011 ( imam podatke do 2016) tek u 2014 ocekuje se blagi oporavak Europskog auto trzista.
Zeljezara je dio vece globalnog trzista tako da ne vidim koliko bi bas vlada imala uticaja na njen opstanak. Realno gledajuci, Zenica je bila dovoljna za cijelu bivsu Jugu i jos da izvozi ali sto je bila politika da svaka republika ima svoju zeljezaru je drugi para opanaka :mrgreen: .
heckler

#2829 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by heckler »

vivaldi wrote:
belfy wrote:
vivaldi wrote:"Uprava "Arcelor Mittala" na vanrednom sastanku održanom prošle sedmice u Luksemburgu donijela odluku o gašenju svojih pogona nedaleko od Madrida (Španija), što je izazvalo zebnju i strah u Evropskom radničkom vijeću (CFDt), kazao je jučer za agencije Edvard Martin (Edward), predstavnik vijeća CFDt u Španiji."

Jebote, zbog ove vijesti nebi smjela oka sklopiti nijednu noc cijela vlada i jedna i druga. Birac isto pred sunovratom, a Nerma i Dzombavi se bave porodiljnim odustvima i snjeznim jahorinskim radostima sunce ti jebem...pa to je parodija parodije...
mislim da nema previse potrebe za brigom. u odnosu na njihove druge fabrike imamo jako jeftinu radnu snagu i skoro nikakvih ekoloskih opterecenja po firmu (od cega u evropi dobro pate). dovoljno je to sto su vec isplatili u potpunosti pocetnu investiciju. sada zaradjuju nasigurno. veci je problem plasman konkretno, ali cak i kada/ako dodje do smanjenja potraznje prije ce zaustaviti nesto sto ga kosta vise da stoji, nego ono sto odnosi sicu. mislim da smo mi jedni od zadnjih koji bi se trebali plasiti povlacenja ili gasenja mittala.
Ma tanak je to argument. Imaju oni hiljade radnika na platnom spisku, i u Zenici i u Ljubiji.

Nije ni Srbija ekoloska sredina pa propade danas najveci im izvoznik - US steel Smederovo, kupi ga danas Vlada za 1 dolar. To je bila glavna vijest vec mjesec dana u Srbiji, sta raditi ako do toga dodje, a isto ovako se pricalo kako nije vjerovatno da ce doci do toga i slicno. Sve do danas.

Da ironija bude veca i to ce nas strahovito pogoditi. Gikil je vise od polovine proizvodnje koksa bas njima prodavao, ali nema veze. Imacemo svi duuuuuuuugi porodiljni....

Sve sto treba da propadne neka propadne. Vjestacki odrzavanje mrtvaca u zivotu dugorocno dovodi do jos vecih problema. Industrija baznih sirovina u Bosni nema buducnost. Da imamo industriju koja se oslanja na te bazne sirovine pa haj i nekako. Ovo sve je mazanje ociju.

Aluminium je stvoren da bi se indirektno mogla struja izvoziti koje je u Bosni za vrijeme jugloslavije bilo viska a nije se mogla izvoziti van granica drzave. Aluminium danas ne sluzi nicemu i egzistira ISKLJUCIVO na subvencijama za struju. A vrijednost stvara za njemacku privredu. Iskoristivost aluminija proizvedenog u BiH u finalnim proizvodima u Bosni je par procenata. Zasto bi ikad drzava subvencirala takvu ludost? Gradjani BiH treba da se saginju naopacke radi Sibenskog TLM-a i njemacke auto industrije!? Zaboravi.

Zeljezara u Zenici tek posebna prica. Kolika je direktna dobit iz te rabote, a kolika je indirektna steta koju taj trovac prouzrokuje? Sve ima svoju finalnu cifru $$$ Kolikogradjane ove zemlje kosta lijecenje generacija i generacija gradjana Zenice i Lukavca koji su potrovani Zeljezarom i Koksarom.

Zemlje su do sada svoje ekonomije rekonstruisali vise puta a mi nikako taj prvi korak da zavrsimo. Taman kad je trebalo da umre zasluzenu smrt pojavise se Indusi da iskoriste nepostojanje ekoloskih standarda a blizinu EU. Sta mislite da ce se desiti prvi put kad neko uvede standarde? Kljuc u vrata iste sekunde.

Kakvi crni Aluminiumi, Biraci, koksare i zeljezare ... hodajuci mrtvaci. Jos signal nije dopro do mozga da je tijelo umrlo.
Alfons Kauders

#2830 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

detroit-mercy wrote: Vise faktora je u igri, ne znam da li je neko zna podatak koliko Mital zaradjuje po toni zenickog zeljeza. US Steel je gubio oko $100 po toni zeljeza iz Smedereva. Ako Mital pravi pare na Zenici ne vjerujem da ce doci do zatvaranja, u prilog tome ide i cinjenica da je jedan od igraca iz komsiluka otisao pod led.
Najveca opasnost zeljezari u Zenici prijeti od dublje recesije u EU ili svijetu, onda nam nikakva vlada ne bi pomogla. Ne znam koliko zeljezara radi za auto industriju ali u ove dvije godine 2012 i 13a u Evropi ce se proizvesti manje automobila nego 2011 ( imam podatke do 2016) tek u 2014 ocekuje se blagi oporavak Europskog auto trzista.
Zeljezara je dio vece globalnog trzista tako da ne vidim koliko bi bas vlada imala uticaja na njen opstanak. Realno gledajuci, Zenica je bila dovoljna za cijelu bivsu Jugu i jos da izvozi ali sto je bila politika da svaka republika ima svoju zeljezaru je drugi para opanaka :mrgreen: .
Koliko ja znam, Zeljezara ne radi za auto industriju... Tu se sve vise ide na posebne legure celika, pa i aluminij, a za legure je potreba visoka cistoca sirovine, tako da ne vjerujem...

Ali isti kurac, ode gradjevina, ode brodogradnja, ode sve... :roll:
detroit-mercy

#2831 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by detroit-mercy »

heckler wrote:
vivaldi wrote:
belfy wrote:mislim da nema previse potrebe za brigom. u odnosu na njihove druge fabrike imamo jako jeftinu radnu snagu i skoro nikakvih ekoloskih opterecenja po firmu (od cega u evropi dobro pate). dovoljno je to sto su vec isplatili u potpunosti pocetnu investiciju. sada zaradjuju nasigurno. veci je problem plasman konkretno, ali cak i kada/ako dodje do smanjenja potraznje prije ce zaustaviti nesto sto ga kosta vise da stoji, nego ono sto odnosi sicu. mislim da smo mi jedni od zadnjih koji bi se trebali plasiti povlacenja ili gasenja mittala.

Sve sto treba da propadne neka propadne. Vjestacki odrzavanje mrtvaca u zivotu dugorocno dovodi do jos vecih problema. Industrija baznih sirovina u Bosni nema buducnost. Da imamo industriju koja se oslanja na te bazne sirovine pa haj i nekako. Ovo sve je mazanje ociju.

Aluminium je stvoren da bi se indirektno mogla struja izvoziti koje je u Bosni za vrijeme jugloslavije bilo viska a nije se mogla izvoziti van granica drzave. Aluminium danas ne sluzi nicemu i egzistira ISKLJUCIVO na subvencijama za struju. A vrijednost stvara za njemacku privredu. Iskoristivost aluminija proizvedenog u BiH u finalnim proizvodima u Bosni je par procenata. Zasto bi ikad drzava subvencirala takvu ludost? Gradjani BiH treba da se saginju naopacke radi Sibenskog TLM-a i njemacke auto industrije!? Zaboravi.

Zeljezara u Zenici tek posebna prica. Kolika je direktna dobit iz te rabote, a kolika je indirektna steta koju taj trovac prouzrokuje? Sve ima svoju finalnu cifru $$$ Kolikogradjane ove zemlje kosta lijecenje generacija i generacija gradjana Zenice i Lukavca koji su potrovani Zeljezarom i Koksarom.

Zemlje su do sada svoje ekonomije rekonstruisali vise puta a mi nikako taj prvi korak da zavrsimo. Taman kad je trebalo da umre zasluzenu smrt pojavise se Indusi da iskoriste nepostojanje ekoloskih standarda a blizinu EU. Sta mislite da ce se desiti prvi put kad neko uvede standarde? Kljuc u vrata iste sekunde.

Kakvi crni Aluminiumi, Biraci, koksare i zeljezare ... hodajuci mrtvaci. Jos signal nije dopro do mozga da je tijelo umrlo.
Ne bih se bas slozio sa time da sve sto treba da propadne neka propadne. Recimo isti pristup su imali neki konzervativci u USA po pitanju auto-industrije ili drugih sektora. Da je pusteno da propadne stete bi bile puno vece od koristi koja bi se time dobila.
Prenesimo to na ekonomiju BiH, sta je alternativa zeljezari ili koksari :mrgreen:, pa mi i onako nemamo nikakve industrije, bez to malo industrije bi velika vecina raje staja pored ceste i prodavala kupine i borovnice :mrgreen: .
U principu, nasa vlast je ta koja bi trebala da privuce firme iz masinske i industrije obrade metala da dodju i otvaraju pogone u BiH ili da pravi podstreke malim i srednjim preduzecima iz BiH koji se bave tom vrstom biznisa. Zeljezara i aluminij bi trebali da budu inkubatori razvoja citavih grana metalske i metalopreradjivacke industrije. Samo sto su nam vlasti na svim nivoima ravne k....u pa mozemo samo da masemo usima i skupljamo staklene tegle za ne daj boze :mrgreen: .
heckler

#2832 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by heckler »

detroit-mercy wrote:
heckler wrote:

Ne bih se bas slozio sa time da sve sto treba da propadne neka propadne. Recimo isti pristup su imali neki konzervativci u USA po pitanju auto-industrije ili drugih sektora. Da je pusteno da propadne stete bi bile puno vece od koristi koja bi se time dobila.
Prenesimo to na ekonomiju BiH, sta je alternativa zeljezari ili koksari :mrgreen:, pa mi i onako nemamo nikakve industrije, bez to malo industrije bi velika vecina raje staja pored ceste i prodavala kupine i borovnice :mrgreen: .
U principu, nasa vlast je ta koja bi trebala da privuce firme iz masinske i industrije obrade metala da dodju i otvaraju pogone u BiH ili da pravi podstreke malim i srednjim preduzecima iz BiH koji se bave tom vrstom biznisa. Zeljezara i aluminij bi trebali da budu inkubatori razvoja citavih grana metalske i metalopreradjivacke industrije. Samo sto su nam vlasti na svim nivoima ravne k....u pa mozemo samo da masemo usima i skupljamo staklene tegle za ne daj boze :mrgreen: .

Eeeeeeeeeeeeee sad pricamo. Dok se to ne desi ove firme su cist zijan. Novcem kojim subvenciramo ove stetocine, sto struju, sto zdravsvene troskove, sto ekoloske katastrofe koji se redaju u intervalima mi bi isto tako mogli subvencirati neke druge manje stetne a jednako gubitaske industrije. To ako pricamo u subvencijima.

Ja bih stvarno volio vidjeti studiju o koristi ovih fimi (direktnoj i indirektnoj) naspram gubitaka (i direktnih i indirektnih) koje stvaraju da bi mogli malo ozbiljnije pricati o ovoj temi i kvantifikovati je.
heckler

#2833 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by heckler »

Meni je najiritantnije sto zbog ovih dezurnih pljuvaca i anti-protivnih "kriticara" ne moze covjek do konkretnih stvari doci i prokomentarisati.

Naprimjer ja bih ovo volio znati:
Evo dvije vijesti u rasponu od nesto vise od mjesed dana
Zbog količine aerozagađenja zvuči nevjerovatno da ljudi žive u Lukavcu!

Jedna od tema emisije “Euroimpuls” koja je 7. decembra ove godine emitovana na BHT 1, bila je industrijsko zagađenje gradova u BiH. U prilogu o aerozagađenju na području naše općine, Lukavac je okarakterisan kao najzagađeniji grad u Bosni i Hercegovini.

Lukavac je danas najzagađeniji grad u BiH sa velikim brojem građana oboljelih od karcinoma. Ljudi su ogorčeni, ojađeni ali i pomalo inertni. Ono što je paradoks, a možda i ključ problema je to što mnogi Lukavčani svoj hljeb zarađuju upravo u fabrikama koje su i najveći zagađivači”, rečeno je između ostalog u prilogu BHT 1.

Trenutno najveći zagađivač na području općine Lukavac i BiH je Fabrika koksa, odnosno Global Ispat koksna industrija Lukavac (GIKIL). Potvrdio je to i Jasmin Imširović, glavni inžinjer za Ekologiju u GIKIL-u.

“Mi smo svjesni da smo veliki zagađivač, jedan od većih u Bosni i Hercegovini. Međutim, ono što je pozitivno u svemu tome je to da ovdje radi oko 1000 ljudi te da je za GIKIL vezan veliki broj kompanije koje preko nas obavljaju svoje poslove. Menadžment GIKIL-a je itekako svjestan po pitanju ulaganja i zaštite okoliša, međutim ovo je takva industrija u kojoj nema malih ulaganja nego se radi o milionskim ulaganjima na polju zaštite okoliša”, rekao je Imširović.

GIKIL je prije nekoliko godina u potpunosti zatvorio Fabriku katrana i time umnogome smanjio emitovanje kancerogenih materija u okolinu. Upotreba kancerogenog benzola također je obustavljena i danas se koristi normalni butan.

Međutim, GIKIL je još uvijek jedna od fabrika koje nemaju okolinsku dozvolu, upravni akt koji izdaje nadležno ministarstvo za pogone i postrojenja koji imaju ili mogu imati negativan uticaj na okoliš.

“Mi smo zajedno sa federalnim ministarstvom okoliša i zdravlja napravili Plan aktivnosti za smanjenje zagađenja koje GIKIL emituje u okolicu i pitanje je dana kada ćemo dobiti okolinsku dozvolu”, kazao je Imširović.

Već je naglašeno kako su građani pomalo indolentni na cjelokupnu situaciju sa aerozagađenjem u Lukavcu, ali postoje i oni koji se svim silama trude da nadležnim institucijama na federalnom i državnom nivou skrenu pažnju na stanje okoliša u Lukavcu.

Vanja Osmanović iz Omladinske organizacije Alternativni kreativni centar Lukavac (ACC) jedan je od onih koji u posljednjih nekoliko godina pokušavaju nadležne organe upozoriti na stanje u našem gradu.

“Vjerujem da svi zagađivači, odnosno sve fabrike u Lukavcu imaju filtere ali čini se da se neki ustručavaju da ih koriste. Tokom dana se toliko i ne osjeti emitovanje štetnih čestica u atmosferu, ali preko noći, kada se ne vide dimnjaci, dolazi do ispuštanja svega i svačega što se može vidjeti ujutro na automobilima i drugim površinama”, rekao je Osmanović.

Ozbiljna studija o povećanju broja oboljelih nikada nije urađena. Zdravstvene ustanove nemaju taj kapacitet, ali jedine su koje imaju uvid u situaciju u Lukavcu. Istraživanja su urađena jednom i to kada je u grad donesena bazna stanica, jedina na području TK, koja je pokazala da je čistoća zraka u Lukavcu “u granicama normale”. Treba napomenuti da mjerenja nisu obuhvatila aromatska jedinjenja niti kancerogene materije.

“Imamo veliki broj građana sa problemima disajnih organa, a sve veći broj oboljelih su mladi ljudi i djeca. U službi hitne medicinske pomoću u Domu zdravlja, intervencije vezane za probleme ove vrste posebno su izražene u popodnevnim satima”, rekao je prim.dr. Nermin Begić, šef Službe hitne medicinske pomoći u lukavačkom Domu zdravlja.

Općina Lukavac praktično nema nikakve nadležnosti vezane za problem aerozagađenja, jer sva kontrola rada i izdavanja dozvola je na federalnom nivou.

Stanje na području općine Lukavac možda je najbolje opisala Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju Tuzla.

“Kada prolazite pored Lukavca teško možete povjerovati da tamo neko živi, jer to izgleda kao dobrovoljni logor. Ne možete da vjerujete da ljudi po gradu šetaju, da se mogu nasmijati kada osjetite toliko ‘mirisa’ u zraku, a naročito kada znate da su ti ‘mirisi’ i gasovi štetni i kancerogeni”.

Većinski vlasnici fabrika u Lukavcu su stranci, a nekima od njih briga o zdravlju stanovništva, očigledno, nije na prvom mjestu.

“Investitor poput GIKIL-a nikada ne bi došao u BiH da ovdje postoje evropski standardi i strogi propisi, jer bi u tom slučaju oni morali ulagati u zaštitu okoliša. Oni su ovdje isključivo radi sticanja profita i onoga trenutka kada se počnu pooštravati zakoni i nadzor, oni će vjerovatno naći neku drugu ‘Bosnu i Hercegovinu’ gdje će raditi na ovakav način”, zaključila je Džemila Agić.

Federalna uprava za inspekcijske poslove dva puta godišnje vrši nadzor nad radom fabrika u Lukavcu. Fabrika cementa Lukavac i Fabrika sode (SSL) imaju okolinske dozvole, dok je Fabrika koksa u fazi dobijanja iste. Zbog kršenja propisa GIKIL je od 2007. godine platio preko 15.000 KM kazne.
A onda...

GIKIL-u uručena ekološka dozvola

U GIKIL Global Ispat koksnoj industriji Lukavac danas je održana ceremonija uručenja "okolišne dozvole".

Ceremoniji su prisustvovali i predstavnici Vlade Federacije BiH, a "okolišnu dozvolu" zvanično je uručila ministrica za okoliš i turizam FBiH Branka Đurić koja je izrazila zadovoljstvo što kompanija GIKIL vodi računa kako o proizvodnji i radnim mjestima tako i o okolišu.
"GIKIL je imao šest zahtjeva za okolišne dozvole od kojih je napravljena jedna integralna dozvola, odnosno svi pogoni i postrojenja GIKIL-a nalaze se u ovoj jednoj dozvoli. To znači da će se lakše pratiti plan aktivnosti, kako GIKIL-u, ministarstvu, inspekciji, tako i građanima, a svi podaci nalazit će se na jednom mjestu, u Ministarstvu okoliša i turizma FBiH", dodala je ministrica Đurić.
Za dobivanje ove dozvole, po riječima zamjenika generalnog direktora GIKIL-a Faika Buševca, poduzete su sve mjere propisane zakonom za pojedine oblasti od zemljišta, zraka i vode.
"Uradili smo mnogo toga kako bismo zadovoljili uvjete za dobivanje integralne okolišne dozvole. Jasno nam je da nismo uradili maksimum što traže zakonski propisi, ali u ovoj dozvoli su dati rokovi od pet godina, i sigurno da ćemo to riješiti.
Ispunili smo preko 80 posto stavki što zahtijevaju suvremene dozvole i propise za rad fabrika. Uloženo je tu puno sredstava od 80 do 100 milijuna konvertibilnih maraka, a tu su i ostali projekti koji zahtijevaju veliki dio financijskih sredstava, ali ovakvim privređivanjem i stanjem, gdje je 2009. godine bila jedna kriza sad druga, to će biti veoma teško izdvojiti, ali nastojat ćemo dati svoj maksimum", istaknuo je Buševac.
Organizirana je i posjeta i kontrolno-upravljačkom centru GIKIL kako bi se ministrica Đurić i njeni suradnici na licu mjesta informirali o načinu i stanju proizvodnje u ovoj kompaniji.

Kakvi su to standardi, i kakvi su to propisi po kojima ovakav trovac moze dobiti ekolosku dozvolu!?
Corto Maltese

#2834 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Corto Maltese »

vivaldi wrote:
belfy wrote:

Možda to i jeste ingeniozni plan Vlade FBiH? Nermin je narodu poručio: "Jebiiiiiite seeee, svakako nećete imati drugog posla!"
detroit-mercy

#2835 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by detroit-mercy »

heckler wrote:Meni je najiritantnije sto zbog ovih dezurnih pljuvaca i anti-protivnih "kriticara" ne moze covjek do konkretnih stvari doci i prokomentarisati.

Naprimjer ja bih ovo volio znati:
Evo dvije vijesti u rasponu od nesto vise od mjesed dana
Zbog količine aerozagađenja zvuči nevjerovatno da ljudi žive u Lukavcu!

Jedna od tema emisije “Euroimpuls” koja je 7. decembra ove godine emitovana na BHT 1, bila je industrijsko zagađenje gradova u BiH. U prilogu o aerozagađenju na području naše općine, Lukavac je okarakterisan kao najzagađeniji grad u Bosni i Hercegovini.

Lukavac je danas najzagađeniji grad u BiH sa velikim brojem građana oboljelih od karcinoma. Ljudi su ogorčeni, ojađeni ali i pomalo inertni. Ono što je paradoks, a možda i ključ problema je to što mnogi Lukavčani svoj hljeb zarađuju upravo u fabrikama koje su i najveći zagađivači”, rečeno je između ostalog u prilogu BHT 1.

Trenutno najveći zagađivač na području općine Lukavac i BiH je Fabrika koksa, odnosno Global Ispat koksna industrija Lukavac (GIKIL). Potvrdio je to i Jasmin Imširović, glavni inžinjer za Ekologiju u GIKIL-u.

“Mi smo svjesni da smo veliki zagađivač, jedan od većih u Bosni i Hercegovini. Međutim, ono što je pozitivno u svemu tome je to da ovdje radi oko 1000 ljudi te da je za GIKIL vezan veliki broj kompanije koje preko nas obavljaju svoje poslove. Menadžment GIKIL-a je itekako svjestan po pitanju ulaganja i zaštite okoliša, međutim ovo je takva industrija u kojoj nema malih ulaganja nego se radi o milionskim ulaganjima na polju zaštite okoliša”, rekao je Imširović.

GIKIL je prije nekoliko godina u potpunosti zatvorio Fabriku katrana i time umnogome smanjio emitovanje kancerogenih materija u okolinu. Upotreba kancerogenog benzola također je obustavljena i danas se koristi normalni butan.

Međutim, GIKIL je još uvijek jedna od fabrika koje nemaju okolinsku dozvolu, upravni akt koji izdaje nadležno ministarstvo za pogone i postrojenja koji imaju ili mogu imati negativan uticaj na okoliš.

“Mi smo zajedno sa federalnim ministarstvom okoliša i zdravlja napravili Plan aktivnosti za smanjenje zagađenja koje GIKIL emituje u okolicu i pitanje je dana kada ćemo dobiti okolinsku dozvolu”, kazao je Imširović.

Već je naglašeno kako su građani pomalo indolentni na cjelokupnu situaciju sa aerozagađenjem u Lukavcu, ali postoje i oni koji se svim silama trude da nadležnim institucijama na federalnom i državnom nivou skrenu pažnju na stanje okoliša u Lukavcu.

Vanja Osmanović iz Omladinske organizacije Alternativni kreativni centar Lukavac (ACC) jedan je od onih koji u posljednjih nekoliko godina pokušavaju nadležne organe upozoriti na stanje u našem gradu.

“Vjerujem da svi zagađivači, odnosno sve fabrike u Lukavcu imaju filtere ali čini se da se neki ustručavaju da ih koriste. Tokom dana se toliko i ne osjeti emitovanje štetnih čestica u atmosferu, ali preko noći, kada se ne vide dimnjaci, dolazi do ispuštanja svega i svačega što se može vidjeti ujutro na automobilima i drugim površinama”, rekao je Osmanović.

Ozbiljna studija o povećanju broja oboljelih nikada nije urađena. Zdravstvene ustanove nemaju taj kapacitet, ali jedine su koje imaju uvid u situaciju u Lukavcu. Istraživanja su urađena jednom i to kada je u grad donesena bazna stanica, jedina na području TK, koja je pokazala da je čistoća zraka u Lukavcu “u granicama normale”. Treba napomenuti da mjerenja nisu obuhvatila aromatska jedinjenja niti kancerogene materije.

“Imamo veliki broj građana sa problemima disajnih organa, a sve veći broj oboljelih su mladi ljudi i djeca. U službi hitne medicinske pomoću u Domu zdravlja, intervencije vezane za probleme ove vrste posebno su izražene u popodnevnim satima”, rekao je prim.dr. Nermin Begić, šef Službe hitne medicinske pomoći u lukavačkom Domu zdravlja.

Općina Lukavac praktično nema nikakve nadležnosti vezane za problem aerozagađenja, jer sva kontrola rada i izdavanja dozvola je na federalnom nivou.

Stanje na području općine Lukavac možda je najbolje opisala Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju Tuzla.

“Kada prolazite pored Lukavca teško možete povjerovati da tamo neko živi, jer to izgleda kao dobrovoljni logor. Ne možete da vjerujete da ljudi po gradu šetaju, da se mogu nasmijati kada osjetite toliko ‘mirisa’ u zraku, a naročito kada znate da su ti ‘mirisi’ i gasovi štetni i kancerogeni”.

Većinski vlasnici fabrika u Lukavcu su stranci, a nekima od njih briga o zdravlju stanovništva, očigledno, nije na prvom mjestu.

“Investitor poput GIKIL-a nikada ne bi došao u BiH da ovdje postoje evropski standardi i strogi propisi, jer bi u tom slučaju oni morali ulagati u zaštitu okoliša. Oni su ovdje isključivo radi sticanja profita i onoga trenutka kada se počnu pooštravati zakoni i nadzor, oni će vjerovatno naći neku drugu ‘Bosnu i Hercegovinu’ gdje će raditi na ovakav način”, zaključila je Džemila Agić.

Federalna uprava za inspekcijske poslove dva puta godišnje vrši nadzor nad radom fabrika u Lukavcu. Fabrika cementa Lukavac i Fabrika sode (SSL) imaju okolinske dozvole, dok je Fabrika koksa u fazi dobijanja iste. Zbog kršenja propisa GIKIL je od 2007. godine platio preko 15.000 KM kazne.
A onda...

GIKIL-u uručena ekološka dozvola

U GIKIL Global Ispat koksnoj industriji Lukavac danas je održana ceremonija uručenja "okolišne dozvole".

Ceremoniji su prisustvovali i predstavnici Vlade Federacije BiH, a "okolišnu dozvolu" zvanično je uručila ministrica za okoliš i turizam FBiH Branka Đurić koja je izrazila zadovoljstvo što kompanija GIKIL vodi računa kako o proizvodnji i radnim mjestima tako i o okolišu.
"GIKIL je imao šest zahtjeva za okolišne dozvole od kojih je napravljena jedna integralna dozvola, odnosno svi pogoni i postrojenja GIKIL-a nalaze se u ovoj jednoj dozvoli. To znači da će se lakše pratiti plan aktivnosti, kako GIKIL-u, ministarstvu, inspekciji, tako i građanima, a svi podaci nalazit će se na jednom mjestu, u Ministarstvu okoliša i turizma FBiH", dodala je ministrica Đurić.
Za dobivanje ove dozvole, po riječima zamjenika generalnog direktora GIKIL-a Faika Buševca, poduzete su sve mjere propisane zakonom za pojedine oblasti od zemljišta, zraka i vode.
"Uradili smo mnogo toga kako bismo zadovoljili uvjete za dobivanje integralne okolišne dozvole. Jasno nam je da nismo uradili maksimum što traže zakonski propisi, ali u ovoj dozvoli su dati rokovi od pet godina, i sigurno da ćemo to riješiti.
Ispunili smo preko 80 posto stavki što zahtijevaju suvremene dozvole i propise za rad fabrika. Uloženo je tu puno sredstava od 80 do 100 milijuna konvertibilnih maraka, a tu su i ostali projekti koji zahtijevaju veliki dio financijskih sredstava, ali ovakvim privređivanjem i stanjem, gdje je 2009. godine bila jedna kriza sad druga, to će biti veoma teško izdvojiti, ali nastojat ćemo dati svoj maksimum", istaknuo je Buševac.
Organizirana je i posjeta i kontrolno-upravljačkom centru GIKIL kako bi se ministrica Đurić i njeni suradnici na licu mjesta informirali o načinu i stanju proizvodnje u ovoj kompaniji.

Kakvi su to standardi, i kakvi su to propisi po kojima ovakav trovac moze dobiti ekolosku dozvolu!?
Pa pitaj Branku Djuric-Zilic :mrgreen: valjda bi ona trebala da zna, mada cisto sumnjam obzirom cime se je prije bavila u svojoj karijeri.
Ipak bi tu drzava trebala biti malo agilnija, mislim na pritisak da se ispostuju ekoloski standardi. Ako ne moze preko noci, onda makar u etapama ali da se zna svake godine sta je uradjeno i koliko je uradjeno.
vee-jay

#2836 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by vee-jay »

Alfons Kauders wrote:
KatarinaKosaca wrote: Vrijeme gigantskih tvornica i masovne proizvodnje je prošlo. Savremena kapitalistička država se drži na malim i srednjim preduzećima, tako da i te kako malo po malo otvaranje radnih mjesta jeste primjer.
Ja imam osnovnu školu, i ovo nije natječaj da me pitaš šta sam po zanimanju, nego da diskutiramo o temi. Profesija je na ovom forumu nebitna stvar. Može netko napisati da je astronaut, tastatura sve trpi. Tako da je nagađanje oko profesija još jedan primjer tvog oftopičenja ili još jednom jako, jako, jako neuspjelog humora.
Citas li ti sta pises pobogu? Vrijeme masovne proizvodnje je proslo?! U kontekstu... Elektronike?!

Ukucaj u Google Foxconn, pa im javi... Jer ocito ih je fulala ta vijest. :-) Savremena kapitalisticka drzava se "drzi" na malim i srednjim preduzecima, donekle, ali kakvim? Njemacki mittelstand je mozda dobar primjer, ali veoma mali broj takvih kompanija pravi gotove proizvode, specijaliziraju se za komponente. Pomenute komponente dalje plasiraju pogodi kome... Velikim kompanijama, mahom domacim. Necemo ih garant kupovati ja i ti u Mercatoru.

Kada takve kompanije pocnu relocirati proizvodnju van granica, gase se i male - sto je bio slucaj u Britaniji i Americi. U Njemackoj su se odrzale iz vise razloga, prije svega jer je uvijek imala jako konkurentnu izvozno orijentisanu privredu, pa je samim tim i bila plodno tlo za takve kompanije, a pored toga vecina srednjih preduzeca u Njemackoj je i dalje privatna/porodicna. Svabe nikad nisu dopustile da im podivlja finansijski sektor i da takva preduzeca osvanu na berzi, pa da poslije dionicari skontaju da je bolje proizvodnju prebaciti u Aziju, a zadrze samo razvojne timove...

Ako mislis da iskljucivo mala i srednja preduzeca mogu nositi privredu, bojim se da se necemo sloziti, blago receno... :D
Da se kao ekonomista malo nadovezem na ovu temu, iako je @detroit to vec podobro opisao (a ako pise iz detroita onda manje vise zna iz prve ruke o cemu pise).

Industija je baza svih jakih drzava a i drustava. Nazalost, koliko god neko mislio da je to drugacije, jedna Njemacka ili USA bez dominantno jake industrije su nezamislive zemlje. Naravno da industrija sama ne moze da bude jedini stub jake drzave, ali jeste noseci. "Der Mittelstand" je kao proizvod kapitalizma jedno kompromisno rjesenje stvoreno izmedju industrije i drustva. No i pored toga, Mittelstand u puno visoj mjeri ovisi o industriji nego obrnuto (ako to obrnuto uopste postoji). Ono sto je mene licno razocaralo je cinjenica da sam kao student smatrao da je globalizacija kao pokret upravo pocetak smanjenja utjecaja industrije (ili nesto kao pocetak kraja industrijskog doba), da bi nakon toga dosao do spoznaje da je globalizacija ustvari tek jos jedan projekat industrije kao i sam Mittelstand.

Veza izmedju industrije i mittelstanda bi se slikovito mogla otprilike opisati kao neka "simbioza" izmedju kita (industrije) i ribica (mittelstand)
Image

BiH naravno ne mora biti jaka industrijska drzava da bi bila uspjesna. Cak bi u neku ruku i bilo bolje imati firmu koja npr. pravi rezervne djelove za Airbus i Boeing ili za VW i Ford nego da ima produkciju za sam jednu od ovih firmi. Na politici je naravno da drzavi donosi sta moze.
Alfons Kauders

#2837 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

vee-jay wrote:
Alfons Kauders wrote:
KatarinaKosaca wrote: Vrijeme gigantskih tvornica i masovne proizvodnje je prošlo. Savremena kapitalistička država se drži na malim i srednjim preduzećima, tako da i te kako malo po malo otvaranje radnih mjesta jeste primjer.
Ja imam osnovnu školu, i ovo nije natječaj da me pitaš šta sam po zanimanju, nego da diskutiramo o temi. Profesija je na ovom forumu nebitna stvar. Može netko napisati da je astronaut, tastatura sve trpi. Tako da je nagađanje oko profesija još jedan primjer tvog oftopičenja ili još jednom jako, jako, jako neuspjelog humora.
Citas li ti sta pises pobogu? Vrijeme masovne proizvodnje je proslo?! U kontekstu... Elektronike?!

Ukucaj u Google Foxconn, pa im javi... Jer ocito ih je fulala ta vijest. :-) Savremena kapitalisticka drzava se "drzi" na malim i srednjim preduzecima, donekle, ali kakvim? Njemacki mittelstand je mozda dobar primjer, ali veoma mali broj takvih kompanija pravi gotove proizvode, specijaliziraju se za komponente. Pomenute komponente dalje plasiraju pogodi kome... Velikim kompanijama, mahom domacim. Necemo ih garant kupovati ja i ti u Mercatoru.

Kada takve kompanije pocnu relocirati proizvodnju van granica, gase se i male - sto je bio slucaj u Britaniji i Americi. U Njemackoj su se odrzale iz vise razloga, prije svega jer je uvijek imala jako konkurentnu izvozno orijentisanu privredu, pa je samim tim i bila plodno tlo za takve kompanije, a pored toga vecina srednjih preduzeca u Njemackoj je i dalje privatna/porodicna. Svabe nikad nisu dopustile da im podivlja finansijski sektor i da takva preduzeca osvanu na berzi, pa da poslije dionicari skontaju da je bolje proizvodnju prebaciti u Aziju, a zadrze samo razvojne timove...

Ako mislis da iskljucivo mala i srednja preduzeca mogu nositi privredu, bojim se da se necemo sloziti, blago receno... :D
Da se kao ekonomista malo nadovezem na ovu temu, iako je @detroit to vec podobro opisao (a ako pise iz detroita onda manje vise zna iz prve ruke o cemu pise).

Industija je baza svih jakih drzava a i drustava. Nazalost, koliko god neko mislio da je to drugacije, jedna Njemacka ili USA bez dominantno jake industrije su nezamislive zemlje. Naravno da industrija sama ne moze da bude jedini stub jake drzave, ali jeste noseci. "Der Mittelstand" je kao proizvod kapitalizma jedno kompromisno rjesenje stvoreno izmedju industrije i drustva. No i pored toga, Mittelstand u puno visoj mjeri ovisi o industriji nego obrnuto (ako to obrnuto uopste postoji). Ono sto je mene licno razocaralo je cinjenica da sam kao student smatrao da je globalizacija kao pokret upravo pocetak smanjenja utjecaja industrije (ili nesto kao pocetak kraja industrijskog doba), da bi nakon toga dosao do spoznaje da je globalizacija ustvari tek jos jedan projekat industrije kao i sam Mittelstand.

Veza izmedju industrije i mittelstanda bi se slikovito mogla otprilike opisati kao neka "simbioza" izmedju kita (industrije) i ribica (mittelstand)
Image

BiH naravno ne mora biti jaka industrijska drzava da bi bila uspjesna. Cak bi u neku ruku i bilo bolje imati firmu koja npr. pravi rezervne djelove za Airbus i Boeing ili za VW i Ford nego da ima produkciju za sam jednu od ovih firmi. Na politici je naravno da drzavi donosi sta moze.
:thumbup:

Lijepo je kad se javi neko ko zna o cemu se prica...

Uglavnom, za mala i srednja preduzeca koja bi se bavila bilo kakvom proizvodnjom kod nas ima mjesta, ali ima i dosta ogranicenja.

Imas pravo, ne moraju se oslanjati na domacu industriju (niti mogu) - velika je Evropa, uz dobru cijenu i kvalitetu nije problem naci trziste, ni za robu, ni za usluge.

Problem je sto nemamo love, tehnologije i obrazovane radne snage, sto dosta ogranicava obim djelatnosti. Ne mozemo uhvatiti korak sa ostatkom Evrope, ne mozemo npr. praviti elektroniku za auta, ali zato mozemo siti presvlake, tj. ici na "manpower intensive" proizvode. Samo onda nam konkurencija nisu evropski proizvodjaci, vec Azija, J. Amerika i ostatak svijeta gdje su troskovi radne snage jos nizi nego kod nas. Dakle mogli bi imati plate kao u Brazilu, a troskove zivota skoro kao u EU, sto i nije neka sreca. Ima prostora i za nas, ali ne treba ocekivati cuda i stotine uspjesnih privatnih kompanija sa platama od milju i kusur.

A nase trziste? Jebiga fol je sto se na zapadu cijela industrija razvijala na tom konceptu unazad stotinjak godina, pa je uvijek bilo prostora za usko specijalizirane male firme... Kod nas to nije bio slucaj, u komunizmu ih jednostavno nije bilo, islo se na gigantske kombinate, potpuno zatvoren sistem. Cak i da su te velike firme opstale, opet ne bi bilo toliko prostora za male proizvodjace, niko ih nije imao na umu i veliki sistemi organizovani da ne ovise o njima - skoro nista im nije trebalo, sve su radili "in-house". Recimo da Krivaja sutra pocne dobro poslovati - skoro sve bi opet radila sama, vec ima kapacitete. U Njemackoj bi u startu tu bilo jos nekoliko malih firmica koje prave metalne elemente, sarke i slicne gluposti.

Uostalom meni je nejasna uopste definicija malih preduzecima kod nas. Koliko radnika, koliko prometa i dobiti godisnje? Ono sto u EU prolazi kao "malo" ili "srednje" preduzece bi u nasim okvirima bio jebeni privredni gigant. :D Srednja firma sa 200 zaposlenih npr. u Varesu, Buzimu, Orasju ili bilo kom drugom gradicu bi bila upravo to, jedan od najjacih poslodavaca u lokalnoj zajednici, ako ne i najveci. Jebote Solana u Tuzli ima oko 400 radnika, fol gigant. :roll:

Cak i mala firmica sa pedesetak ljudi je za nase pojmove je prilicno velika. Ja sam promijenio 5-6 firmi u zadnjih 15 godina i mislim da nijedna nije imala vise od 25 zaposlenih. :wink:
belfy

#2838 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by belfy »

ovo sto hekler prica i nema bas nekog smisla. zeljezara u zenici proizvodi prvobitno stvari za izvoz. tako da njima nije previse bitno da li ce nesto od toga prodati unutar BiH. takodjer nemam pojma zasto pominje subvencije kada je mittal u pitanju. ja za bilo kakve subvencije mittalu ne znam, niti vidim zasto bi ih kao privatnik i dobijao.

generalno, sa trenutnim cijenama sirovina i rada je dobrano kokurentna cijenom izvezenih proizvoda. izvoze se razne vrste legiranih i specijalnih celika, ali pored toga se prave i gotovi proizvodi tipa zice i armature. pogledaj samo koliko armature i zice ide u autoput i zgrade i kuce koje se grade i sve ce ti se samo reci.
jedini problem moze biti upravo ovo sto je detroit pominjao, a to je dalje padanje Evrope u recesiju, ali tu ce mittal onda predstavljati samo kap u moru problema...
heckler

#2839 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by heckler »

belfy wrote:ovo sto hekler prica i nema bas nekog smisla. zeljezara u zenici proizvodi prvobitno stvari za izvoz. tako da njima nije previse bitno da li ce nesto od toga prodati unutar BiH. takodjer nemam pojma zasto pominje subvencije kada je mittal u pitanju. ja za bilo kakve subvencije mittalu ne znam, niti vidim zasto bi ih kao privatnik i dobijao.
Dobro. Navedi mi onda koju cijenu Mittal placa za struju a koja je cijena te iste struje na otvorenom trzistu pa da videmo cija mater crnu vunu prede.

Da ne brojimo ukupne efekte troskova u zdravstvu i izgubljenoj produktivnosti radi ovakvih situacija
Zagađenje tri puta već od limita
Zenica: Svima naloženo smanjenje sumpor dioksida

Svim zagađivačima vazduha u Zenici, uključujući kompaniju "Arcelor Mittal", naloženo je da preduzmu mjere za smanjenje emisija sumpor dioksida, rekao je predstavnik Operativnog štaba za praćenje aerozagađenja na području ove opštine Muhamed Pašić.

Pašić je rekao agenciji AP da je zagađenje sumpor dioksidom u Zenici u protekla tri dana premašilo tri puta limit EU.

Mittal jeste 4. najveci izvoznik u drzavi.... ali je zato i 3. najveci uvoznik. Kao i Aluminium, 3. najveci izvoznik, ali zato i 1. najveci uvoznik u drzavi. Koksara, 2. izvoznik, 5. uvoznik....
belfy

#2840 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by belfy »

neznam po kojoj cijeni mittal kupuje struju, ali ne vidim ni kakve to ima veze sa subvencijom. to kako se mittal sa elektroprivredom dogovorio o cijeni struje je stvar pregovora. subvencije bi bile da on placa normalnu cijenu struje, a da mu drzava onda daje dio utrosenog novca. primjer ti, kao sto rekoh, nije bas smislen.

sto se tice troskova u zdravstvu, kakve to ima veze za mittal? ja sam upravo i rekao da on ovdje nema tih ekoloskih troskova koje u evropi ima i upravo radi toga se nece bas gasiti ako se bude biralo izmedju zeljezare u zenici i, recimo, belgiji. ti si taj koji kaze da oni propadaju, i kako ih drzava subvencionira, a sada evo govoris kako oni na tome profitiraju, a drzava gubi. odluci se sta zelis da kazes.

to sto su veliki izvoznici ujedno i veliki uvoznici je za drzavu dobro, jer ona tu zaradjuje i na carini i na porezu. osim ako ti ne mislis da je bolje imati vise konzuma, merkatora i sl. koji su samo veliki uvoznici.

u stvari, ja ne znam sada ni sta ti u stvari tvrdis, posto prvo pricas jedno, a onda drugo. molio bih, ako mozes biti malo decidniji, jer ovako to djeluje malo zbunjujuce.
heckler

#2841 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by heckler »

:lol: :lol: :lol:

Nekom treba vodenim bojicama crtati.

Odustajem, neka neko ko ima zivaca pokusa objasniti. :lol:
belfy

#2842 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by belfy »

da, a nekome treba objasniti sta je to subvencija i sta predstavlja "mrtvaca" od firme...
slobodni armirach

#2843 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by slobodni armirach »

ekolozi nek navuku kozne opanke kupe 20 litar gaza, pa nazad na selo. cuvajte ovce bavite se poljoprivredom i disite cist zrak

mala preduzeca ubleha za tranzicijske zemlje
rahmanjin

#2844 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by rahmanjin »

Agencija za rad i zapošljavanje BIH
Broj nezaposlenih se povećava iz dana u dan
Na dan 31.12.2011. u Bosni i Hercegovini je bilo 536.781 lica na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja u Bosni i Hercegovini. U odnosu na prethodni mjesec broj nezaposlenih lica je veći za 4.339 lica ili 0,81%.

Nezaposlenost se povećala u Federaciji BiH za 2.168 osoba (0,59%), u Republici Srpskoj za 1.959 osoba (1,29%) i u Brčko distriktu BiH za 212 osoba (1,77%).

U strukturi lica koja traže zaposlenje, zaključno sa 31.12.2011. godine, NKV radnika je 161.785 ili 30,14%, PKV 11.395 ili 2,12%, KV 187.199 ili 34,87%, VKV 3.936 ili 0,73%, NSS 1.913 ili 0,36%, SSS 133.454 ili 24,86%, VŠS 7.508 ili 1,40% i VSS 29.591 ili 5,51%.

I dalje najveći broj evidentirane nezaposlenosti čine lica sa trećim stepenom obrazovanja KV radnici 34,87%, te NKV radnici 30,14%.

U decembru je ukupno 10.789 lica brisano sa evidencija službi zapošljavanja, a od tog broja 5.075 lica je zaposleno sa evidencija službi zapošljavanja.

Istovremeno je za 7.074 lica prestao radni odnos, dok su poslodavci u ovom periodu prijavili potrebe za zapošljavanjem 1.863 novih radnika.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u novembru 2011. godine, broj zaposlenih u pravnim licima u BiH iznosio je 689.671, a od toga 280.741 žena.

U odnosu na oktobar 2011. godine broj ukupno zaposlenih u pravnim licima se smanjio za 0,3%, a broj zaposlenih žena također se smanjio za 0,3%.
Stopa registrovane nezaposlenosti za novembar 2011. godine iznosila je 43,6% i u odnosu na oktobar 2011. godine bila je veća za 0,2 postotna poena.
(SUTRA.BA)
Optimus Prime

#2845 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Optimus Prime »

Naletih na ovu informaciju:

Zbog neefikasnosti zakona o koncesijama F BiH gubi stotine miliona KM

Ponedjeljak, 24 01 2011 12:11

Federacija BiH godišnje gubi 300 miliona KM zbog toga što postojeći Zakon o koncesijama nije efikasan. Iako je Komisija za koncesije FBiH pokrenula pitanje izmjena postojećeg zakona, federalni Parlament još uvijek ih nije usvojio.

"Komisija za koncesije je inicirala donošenje zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama zbog nedostataka i nedorečenosti u sadašnjem zakonu. Međutim, zakon nije donesen zbog duge procedure usvajanja nacrta i prijedloga u parlamentarnoj proceduri", kaže Šefik Koričić, predsjednik Komisije za koncesije, koji se nada da će ovo pitanje biti prioritet budućoj vlasti.

Zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Slaviša Šućur je podsjetio da je radna grupa zadužena za izradu novog zakona davno završila prijedlog zakona, ali da on nije došao u parlamentarnu proceduru.

"Jedino objašnjenje je da je to nekome u interesu i da ne želi da se novim zakonom uredi ovo pitanje", rekao je Šućur. Prema njegovim riječima, postojeći zakon nije efikasan zbog prenosa nadležnosti.

"Nakon što su nadležnosti prenesene sa FBiH na Kantone, omogućeno je da se koncesije olako dobijaju te samim tim pojedinci zarađuju veliki novac, a država gubi milione", naglašava Šućur. On kaže da je ovo najbolji dokaz kako je radila prethodna vlast.

"Samo zbog njihovog neznanja dovedeni smo u situaciju da gubimo stotine miliona maraka. Da sve funkcioniše kako treba s tim novcem mogli smo izgraditi većinu autoputeva u zemlji", zaključio je Šućur.

U Ministarstvu energije, rudarstva i industrije FBiH slažu se da je hitno potreban novi zakon o koncesijama.

"Sigurno da se Zakon mora donijeti, kako bi se izbjegli gubici koje smo imali. Ministarstvo je najviše imalo problema sa firmama sa većinskim državnim kapitalom i zbog nemogućnosti naplate izgubili smo veliki novac", rekao je Marinko Bošnjak, pomoćnik ministra energije, rudarstva i industrije FBiH.
http://www.bizon.ba/ekonomija/9488-zbog ... na-km.html

Jos jedan veci problem koji je nova vlast nasljedila.

Sasvim je bilo jasno da su mnogi lovili u mutnom i nezasluzeno zaradli ogromnu lovu, te je zaradjuju i dan danas.
Ono sto se pitam je to jesu li procjene previse optimisticne?
200-300 miliona maraka?

U svakom slucaju odlican potez :thumbup:
VjecitiStudent

#2846 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by VjecitiStudent »

Ukinut sramotni propis koji je državu koštao milijardu maraka: Povlaštene firme više neće moći kriti svoje dugove!
Zakonodavnopravna komisija dobila je, kaže, spisak 175 firmi koje imaju više od milion KM poreznog duga.

- Ukupan dug sigurno iznosi više od milijardu KM, s obzirom na to da smo mi dobili samo one koji su dužni više od milion KM. Da je pravna država funkcionirala, prije svega ne bi se dozvolilo da se stvori toliko poreznog duga. Ako mogu malim trgovcima za stotinjak maraka blokirati račune i aktivirati hipoteke, kako se moglo dozvoliti da, primjera radi, kladionice duguju 40 miliona KM?
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/7 ... ugove.html
Premijeru, imena na sunce.
ultima_palabra

#2847 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by ultima_palabra »

30. 01. 2012. | 08:03
Federacija će od proljeća postati veliko gradilište

Priče da su urađeni projekti za 297 kilometara novih autocesta na koridoru 5c su lažne. U Federaciji BiH izgrađeno je 37 kilometara novih cesta, a urađeni su projekti za još svega 40 kilometara. Drugim riječima, kada bi ovog trenutka i bile osigurane milijarde eura, ne može se izgraditi više od tih 40 kilometara, piše Dnevni list.

Sredinom ožujka bit će “napadnuto nekoliko pravaca” i nije pretjerivanje već sada najaviti da će FBiH od ovog proljeća postati veliko gradilište, ma koliko se to u ovom trenutku činilo nerealnim.
Premijer Nermin Nikšić najavljuje početak izgradnje četiriju novih dionica, a Vlada je iz svog proračuna već osigurala 20 milijuna maraka koje će na upravljanje dobiti javno poduzeće Autoceste. Nikšić kaže da će taj novac poslužiti za osiguravanje povoljnih kredita,a to će opet omogućiti da se osigura najmanje 100 milijuna eura za gradnju novih cesta.

Federalni ministar prometa i veza Enver Bijedić je precizan – prioritet su koridor 5c, autocesta od Žepča, preko Tuzle i Brčkog do Orašja u dužini od 140 kilometara, zatim cesta Lašva – Donji Vakuf i ona od Bihaća prema središnjoj Bosni. Kako stvari stoje, Vlada će izdati koncesiju za autocestu Žepče- Tuzla – Brčko – Orašje i nekoliko moćnih zapadnoeuropskih kompanija je zainteresirano, a neke su Ministarstvu prometa i veza već dostavile svoja pisma namjere. Detalji se još ne otkrivaju javnosti, a razgovori su u tijeku i, kako saznajemo, daleko su odmakli.

Do kraja lipnja bit će završena izgradnja ceste Bijača – Zvrovići u dužini od deset kilometara i ona će koštati ukupno 2,3 milijuna eura, a ove i iduće godine u izgradnju novih cesta u Hercegovini bit će uloženo oko 60 milijuna eura. Posebno je bitno da će se u cestovnom smislu Međugorje potpuno otvoriti prema svijetu.

Trenutačno se radi na izgradnji cesta od Kaknja do Drivuše u dužini 16 kilometara i tunel Vijenac. Osim toga izrađuju se projekti za dionice Lašva - Travnik u dužini od 24 kilometra, Tuzla – Brčko – Orašje dužine 67 kilometara, Žepče – Tuzla (60 kilometara) i za dionicu od Tarčina do Konjica. Također, u tijeku su tenderske procedure za dionice Vlakovo – Tarčina ( 20 kilometara), Svilaj – Odžak (deset kilometara) i za zeničku zaobilaznicu Drivuša – Banlozi (11 kilometara).

Prema sadašnjim procjenama stručnjaka, kada se završe nova projektiranja i tenderska procedura, u iduće dvije godine u Federaciji BiH će biti izgrađeno ukupno 56 kilometara cesta na pravcu koridora 5c koji prolazi kroz BiH u ukupnoj dužini od 330 kilometara. Računa se da će izgradnja tih 56 kilometara plus deset kilometara sarajevske zaobilaznice koštati oko 500 milijuna eura.

Treba posebno istaknuti da je Europska banka za obnovu i razvoj još 2009. godine odobrila Federaciji BiH 180 milijuna eura za izgradnju novih cesta. Pola grace razdoblja je već iskorišteno i na teret FBiH palo je dva milijuna maraka troškova koje mora platiti. Isključivi krivac za taj nepotrebni milijunski trošak, bolje reći štetu nanesenu poreznim obveznicima, su bivše vlasti. Naime, Europska banka za obnovu i razvoj kao kreditor postavila je uvjet da se formira poduzeće Autoceste, bivša Vlada je na to pristala, ali se nije mogla dogovoriti o sjedištu te tvrtke. Tako je upropašteno, odnosno u vodu bačeno, milijun eura.

Također i Europska investicijska banka od 2009. godine odobrila je 166 milijuna eura za izgradnju novih cesta u Federaciji BiH. Grace razdoblje u ovom slučaju nije korišteno, a do sada je potrošeno oko 35 milijuna eura.

Pošto kupio, poto prodao :|
VjecitiStudent

#2848 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by VjecitiStudent »

Vlada će izdati koncesiju za autocestu Žepče- Tuzla – Brčko – Orašje i nekoliko moćnih zapadnoeuropskih kompanija je zainteresirano
:-)
nemam_ideje

#2849 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by nemam_ideje »

Vidjećemo šta će se desiti do lokalnih izbora. Ono što mene zanima jesu slijedeće stvari:

-smanjenje potrošnje
-povećanje izvoza
-povećanje stranih investicija
-revizija privatizacije
-realizacija i sprovođenja zakona o nelegalno stečenoj imovini
-opseg daljeg zaduživanja
-razvojni projekti i realizacija istih

vezano na ovo također me zanima kako će riješiti kolektivne ugovore državnih službenika koji su zaštićeni kao bijeli medvjedi, oslobađanje privrede od prevelikih nameta, kretanje cijena osnovnih životnih namirnica kao i kakav će biti kreditni rejting BiH nakon dvije godine mandata.

Prema ovome ću ih ocijeniti, do sada, Federalna vlada je vrlo, vrlo tanka. Sve sam bliže apstinenciji što se tiče glasanja na lokalnim izborima :skoljka:
LeonardoAC

#2850 'oće 'l taj zakon ?

Post by LeonardoAC »

... o oduzimanju opljačkane imovine ?
Nikšić & Co su bili prilično grlati... danas niko ni da spomene :run:
Post Reply