vee-jay wrote:Alfons Kauders wrote:KatarinaKosaca wrote:
Vrijeme gigantskih tvornica i masovne proizvodnje je prošlo. Savremena kapitalistička država se drži na malim i srednjim preduzećima, tako da i te kako malo po malo otvaranje radnih mjesta jeste primjer.
Ja imam osnovnu školu, i ovo nije natječaj da me pitaš šta sam po zanimanju, nego da diskutiramo o temi. Profesija je na ovom forumu nebitna stvar. Može netko napisati da je astronaut, tastatura sve trpi. Tako da je nagađanje oko profesija još jedan primjer tvog oftopičenja ili još jednom jako, jako, jako neuspjelog humora.
Citas li ti sta pises pobogu? Vrijeme masovne proizvodnje je proslo?! U kontekstu... Elektronike?!
Ukucaj u Google Foxconn, pa im javi... Jer ocito ih je fulala ta vijest.

Savremena kapitalisticka drzava se "drzi" na malim i srednjim preduzecima, donekle, ali kakvim? Njemacki mittelstand je mozda dobar primjer, ali veoma mali broj takvih kompanija pravi gotove proizvode, specijaliziraju se za komponente. Pomenute komponente dalje plasiraju pogodi kome... Velikim kompanijama, mahom domacim. Necemo ih garant kupovati ja i ti u Mercatoru.
Kada takve kompanije pocnu relocirati proizvodnju van granica, gase se i male - sto je bio slucaj u Britaniji i Americi. U Njemackoj su se odrzale iz vise razloga, prije svega jer je uvijek imala jako konkurentnu izvozno orijentisanu privredu, pa je samim tim i bila plodno tlo za takve kompanije, a pored toga vecina srednjih preduzeca u Njemackoj je i dalje privatna/porodicna. Svabe nikad nisu dopustile da im podivlja finansijski sektor i da takva preduzeca osvanu na berzi, pa da poslije dionicari skontaju da je bolje proizvodnju prebaciti u Aziju, a zadrze samo razvojne timove...
Ako mislis da iskljucivo mala i srednja preduzeca mogu nositi privredu, bojim se da se necemo sloziti, blago receno...
Da se kao ekonomista malo nadovezem na ovu temu, iako je @detroit to vec podobro opisao (a ako pise iz detroita onda manje vise zna iz prve ruke o cemu pise).
Industija je baza svih
jakih drzava a i drustava. Nazalost, koliko god neko mislio da je to drugacije, jedna Njemacka ili USA bez
dominantno jake industrije su nezamislive zemlje. Naravno da industrija sama ne moze da bude jedini stub jake drzave, ali jeste noseci. "Der Mittelstand" je kao proizvod kapitalizma jedno kompromisno rjesenje stvoreno izmedju industrije i drustva. No i pored toga, Mittelstand u puno visoj mjeri ovisi o industriji nego obrnuto (ako to obrnuto uopste postoji). Ono sto je mene licno razocaralo je cinjenica da sam kao student smatrao da je globalizacija kao pokret upravo pocetak smanjenja utjecaja industrije (ili nesto kao pocetak kraja industrijskog doba), da bi nakon toga dosao do spoznaje da je globalizacija ustvari tek jos jedan projekat industrije kao i sam Mittelstand.
Veza izmedju industrije i mittelstanda bi se slikovito mogla otprilike opisati kao neka "simbioza" izmedju kita (industrije) i ribica (mittelstand)
BiH naravno ne mora biti jaka industrijska drzava da bi bila uspjesna. Cak bi u neku ruku i bilo bolje imati firmu koja npr. pravi rezervne djelove za Airbus i Boeing ili za VW i Ford nego da ima produkciju za sam jednu od ovih firmi. Na politici je naravno da drzavi donosi sta moze.
Lijepo je kad se javi neko ko zna o cemu se prica...
Uglavnom, za mala i srednja preduzeca koja bi se bavila bilo kakvom proizvodnjom kod nas ima mjesta, ali ima i dosta ogranicenja.
Imas pravo, ne moraju se oslanjati na domacu industriju (niti mogu) - velika je Evropa, uz dobru cijenu i kvalitetu nije problem naci trziste, ni za robu, ni za usluge.
Problem je sto nemamo love, tehnologije i obrazovane radne snage, sto dosta ogranicava obim djelatnosti. Ne mozemo uhvatiti korak sa ostatkom Evrope, ne mozemo npr. praviti elektroniku za auta, ali zato mozemo siti presvlake, tj. ici na "manpower intensive" proizvode. Samo onda nam konkurencija nisu evropski proizvodjaci, vec Azija, J. Amerika i ostatak svijeta gdje su troskovi radne snage jos nizi nego kod nas. Dakle mogli bi imati plate kao u Brazilu, a troskove zivota skoro kao u EU, sto i nije neka sreca. Ima prostora i za nas, ali ne treba ocekivati cuda i stotine uspjesnih privatnih kompanija sa platama od milju i kusur.
A nase trziste? Jebiga fol je sto se na zapadu cijela industrija razvijala na tom konceptu unazad stotinjak godina, pa je uvijek bilo prostora za usko specijalizirane male firme... Kod nas to nije bio slucaj, u komunizmu ih jednostavno nije bilo, islo se na gigantske kombinate, potpuno zatvoren sistem. Cak i da su te velike firme opstale, opet ne bi bilo toliko prostora za male proizvodjace, niko ih nije imao na umu i veliki sistemi organizovani da ne ovise o njima - skoro nista im nije trebalo, sve su radili "in-house". Recimo da Krivaja sutra pocne dobro poslovati - skoro sve bi opet radila sama, vec ima kapacitete. U Njemackoj bi u startu tu bilo jos nekoliko malih firmica koje prave metalne elemente, sarke i slicne gluposti.
Uostalom meni je nejasna uopste definicija malih preduzecima kod nas. Koliko radnika, koliko prometa i dobiti godisnje? Ono sto u EU prolazi kao "malo" ili "srednje" preduzece bi u nasim okvirima bio jebeni privredni gigant.

Srednja firma sa 200 zaposlenih npr. u Varesu, Buzimu, Orasju ili bilo kom drugom gradicu bi bila upravo to, jedan od najjacih poslodavaca u lokalnoj zajednici, ako ne i najveci. Jebote Solana u Tuzli ima oko 400 radnika, fol gigant.
Cak i mala firmica sa pedesetak ljudi je za nase pojmove je prilicno velika. Ja sam promijenio 5-6 firmi u zadnjih 15 godina i mislim da nijedna nije imala vise od 25 zaposlenih.