Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
radenska

#2826 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Odlucila sam ipak raditi triple ( u onoj laboratoriji na ilidzi, cini mi se 171 KM da kosta). Sad zanima me, kad su vam mjerili nuhalni nabor u 12aestoj sedmici, da li ste dobili negdje napismeno da je to uopce radjeno i mora li biti u kartonu.
Zanima me jer sam pitala dr koja radi na Jezeru (ona me i primila u bolnicu), ona kaze da je radila ali kao nema nigdje napismeno. Da to nije malo neprofesionalno, zar ne mora negdje pisati ta mjera. Divanovic se cudom cudi kako nije napisano u otpusnici i kako mi nisu radili hormone da provjerimo trebam li jos progesteron primati.
nova_korisnica

#2827 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by nova_korisnica »

radenksa, pa valjda dobijes barem neki nalaz??? ne kontam kako moze da se nigdje ne evidentira...

ja ovdje imam "pasos za mamu" u koji se sve upisuje i onda kad odes u bolnicu na porod ili ne daj Boze nesto bude pa moras ici hitno doktoru koji nije tvoj (recimo vani nigdje) i onda doktor ima sve informacije vezane zaa tvoju trudnocu...bas nekako ima smisla :)

neko je skoro pomenuo kako ga tabani bole...ja evo treci dan ima isti problem...u subotu sam isla u kupovinu...cijeli dan hodala u baletankama (nimalo pametna ideja) i mislila sam da me od toga bole stopala...ali izgleda da nije...kako ste se kutarisale toga???
radenska

#2828 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Ako vjerujes da sam dobila nalaz i otpusnicu na kojoj ne pise nista sto bi trebalo. Cak su napisali na otpusnici da sam koristila heferol (neki lijekovi za zeljezo, ko ce ga znati) a da mi NIKO uopce nije spomenuo da to treba da pijem. Niti sam pila. Radili su mi nalaze krvi, nigdje na otpusnom listu nije navedeno sta je tacno radjeno, niti je igdje upisano da ja radjen nuhalni nabor. Ovi s Jezera ja ne znam sta rade ali tacno ne znam kako da se ponasam kad odem gore da vidim ovu doktoricu sto me je primila i koja ocito ne zna svoj posao. Tacno se bojim da ne napravim ozbiljan problem.
radenska

#2829 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

A za pete, mene su isto boljele od pocetka dok nisam kupila one walkmax ( jel se tako pise) :D baletanke. Kostaju 69 KM, i ja sam prezadovoljna. I ne izgledaju lose, mogu i na posao. Sad mi se cini da mogu kilometrima pjesaciti samo sto mi ne daju :lol: :lol:
nova_korisnica

#2830 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by nova_korisnica »

radenska wrote:Ako vjerujes da sam dobila nalaz i otpusnicu na kojoj ne pise nista sto bi trebalo. Cak su napisali na otpusnici da sam koristila heferol (neki lijekovi za zeljezo, ko ce ga znati) a da mi NIKO uopce nije spomenuo da to treba da pijem. Niti sam pila. Radili su mi nalaze krvi, nigdje na otpusnom listu nije navedeno sta je tacno radjeno, niti je igdje upisano da ja radjen nuhalni nabor. Ovi s Jezera ja ne znam sta rade ali tacno ne znam kako da se ponasam kad odem gore da vidim ovu doktoricu sto me je primila i koja ocito ne zna svoj posao. Tacno se bojim da ne napravim ozbiljan problem.
:shock: vela havle...je li to nekome lijeno pisati ili sta?? fakat ne kontam...ne preostaje ti nista drugo vec da sama vodis evidenciju sta uzimas i kako ti je :(

na jezeru ima navodno jedan doktor koji je pravo fin...sanjin ili tako nesto....raspitaj se pa se mozda kod njega mozes prebaciti...

moracu potraziti sigurno neku udobniju obucu...patike su zakon....ne radim trenutno tako da mogu oblaciti sta hocu :D
max07

#2831 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by max07 »

Drage trudnjače,

trebam raditi briseve grla, nosa, vagine i cerviksa. Zna li neko od vas koja je procedura? Za briseve vagine i cerviksa sam već zvala Centar u Skerlićevoj i dobila termin za dvije sedmice (samo se nadam da se neću poroditi do tada :-) ). Za briseve grla i nosa sam saznala da ih trebam nositi u onaj centar/DZ (šta li je već :D ) preko puta Vijećnice. Kod njih znam samo za šalter salu gdje se predaju uzorci. Mogu li ja u apoteci kupiti epruvete i sama uzeti bris nosa i grla ili to mora učiniti neko stručno lice?

Nadam se da ne djelujem totalno zbunjeno, ali eto nikad u svojih 35 godina života nisam radila briseve pa fakat nemam pojma. :D
otherside

#2832 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

max07 wrote:Drage trudnjače,

trebam raditi briseve grla, nosa, vagine i cerviksa. Zna li neko od vas koja je procedura? Za briseve vagine i cerviksa sam već zvala Centar u Skerlićevoj i dobila termin za dvije sedmice (samo se nadam da se neću poroditi do tada :-) ). Za briseve grla i nosa sam saznala da ih trebam nositi u onaj centar/DZ (šta li je već :D ) preko puta Vijećnice. Kod njih znam samo za šalter salu gdje se predaju uzorci. Mogu li ja u apoteci kupiti epruvete i sama uzeti bris nosa i grla ili to mora učiniti neko stručno lice?

Nadam se da ne djelujem totalno zbunjeno, ali eto nikad u svojih 35 godina života nisam radila briseve pa fakat nemam pojma. :D
ne mozes ti sama sebi uzeti bris grla i nosa :D
ako mislis na ambulantu u ul.Avdage Sahinagica onda se trebas popeti na zadnji sprat, tamo je mikrobiologija i oni ce ti uzeti briseve sa svojim priborom.
radenska

#2833 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

ja danas radila triple. Valjda ce biti dobar rezulat
max07

#2834 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by max07 »

otherside wrote:
max07 wrote:Drage trudnjače,

ne mozes ti sama sebi uzeti bris grla i nosa :D
ako mislis na ambulantu u ul.Avdage Sahinagica onda se trebas popeti na zadnji sprat, tamo je mikrobiologija i oni ce ti uzeti briseve sa svojim priborom.
hvala, otherside. ma pretpostavila sam da ja to ne mogu sama :D ali eto, rekoh, da malo pojednostavim :D
super, onda ću potražiti mikrobiologiju.
radenska

#2835 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

kakavdanakneiskustvu wrote:bili kod doktora,oko nove godine bi trebali dobiti sina
iskrene cestitke, koja ti je to supruga sedmica, meni nisu rekli jos spol, kazu da je rano, ja sam osamnaesta :D
nova_korisnica

#2836 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by nova_korisnica »

no worry...trudnoca traje 40 sedmica sto u biti cini 10 mjeseci ako racunas 4 sedmice po jedan mjesec...ali kalendarski to ispadne 9 mj :) ja sam u 29. sedmici a u 8. mjesecu :)
otherside

#2837 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

nova_korisnica wrote:no worry...trudnoca traje 40 sedmica sto u biti cini 10 mjeseci ako racunas 4 sedmice po jedan mjesec...ali kalendarski to ispadne 9 mj :) ja sam u 29. sedmici a u 8. mjesecu :)
:lol: nisi u 8. nego u 7. mjesecu :lol:
tek kad udjes u 32. sedmicu mozes reci da si U 8.mjesecu.
de ba zene, uozbiljite se malo :D
imas tabelu sedmica/mjeseci dvije stranice naprijed :kiss:
nova_korisnica

#2838 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by nova_korisnica »

otherside wrote:
nova_korisnica wrote:no worry...trudnoca traje 40 sedmica sto u biti cini 10 mjeseci ako racunas 4 sedmice po jedan mjesec...ali kalendarski to ispadne 9 mj :) ja sam u 29. sedmici a u 8. mjesecu :)
:lol: nisi u 8. nego u 7. mjesecu :lol:
tek kad udjes u 32. sedmicu mozes reci da si U 8.mjesecu.
de ba zene, uozbiljite se malo :D
imas tabelu sedmica/mjeseci dvije stranice naprijed :kiss:
ovdje (De) mene onda vode drugacije...svako 4 sedmice je novi mjesec...naravno, da se ne podudara sa kalendarskim, ali meni fino pise 28+4; 8. mjesec :) i na kraju isto kazu da si u 10. mjesecu...ja koliko sam vidjela na onoj tabeli nema tog desetog mjeseca....ali u biti je to totalno nebitno, jer niti cu ja biti manje niti vise trudna nego bilo koja druga zena na svijetu :D trudnoca traje 40 sedmica.. kad me neko pita dokle sam, obicno kazem da mi je ostalo toliko i toliko do termina.. :)
duboka_misao

#2839 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

ma meni se oduzilo pa kako god .
nova_korisnica

#2840 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by nova_korisnica »

duboka_misao wrote:ma meni se oduzilo pa kako god .
i meni da budem iskrena :) kad skontam koliko jos imam, cini mi se nikad docekati :) ali eto malooooo strpljenja :D ja jedva cekam da se porodim...sad smo polako poceli da kupujemo strvari za bebu...
CherryLips

#2841 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Ja na mirovanju od petka,Gyinpral svako 6 sati po 1 tableta...najgore sto me uz sve sad jos i ledja ubise,valjda od nekretanja i napredovanja trudnoce,jutros jedva ustala i malo prohodala....samo da sve aBd bude ok,sve za malo zlato...
duboka_misao

#2842 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

CherryLips wrote:Ja na mirovanju od petka,Gyinpral svako 6 sati po 1 tableta...najgore sto me uz sve sad jos i ledja ubise,valjda od nekretanja i napredovanja trudnoce,jutros jedva ustala i malo prohodala....samo da sve aBd bude ok,sve za malo zlato...
jesu ti rekli apaurin da uzimas ? ako imas popij koji da malo opustis misice i naravno allmighty magnezij,ja sam usla u 6 mjesec a karlica me razvali ko da sam 9-ti.
CherryLips

#2843 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Ma jesu rekli i to 3 na dan,crknucu i ja i dijete od ovolikih tableta...apaurin uzmem kad me bas opasno pocne zigucati i boliti,na pocetku sam stvarno i uzimala 3 dnevno ali sam sad svela na 1 dnevno ako me stisne,magnezij direct svakako uzimam svaki dan,i ja tek usla u 6 mjesec..
Last edited by CherryLips on 23/08/2012 10:28, edited 1 time in total.
otherside

#2844 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

eh, da se i ja tuspasim :-)
danas pune 32 sedmice :)
jos kad bi mi ovaj stariji skakavac dao spavati, bilo bi ekstra :D
radenska

#2845 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Ja kad sam rekla da su mi propisali apaurin 3*1 na Jezeru, Divanovic se cudom cudio. KAze da to pijem kad bas zagusti i kako ga ne pijem bolje se osjecam :D :D
Meni je mirovanje ko zatvor u Zenici, sad razumijem kako je onim zatvorenicima. Dva mjeseca pomakla iz kuce nisam.

Nego radi li MAsic otkazni u vojnoj, i da li ce se moci doci do njega u MUPovoj ambulanti, jucer mi je sestra drsko rekla da ne radi i spustila slusalicu. :x a nesto joj ne vjerujem :D
otherside

#2846 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

radenska wrote:Ja kad sam rekla da su mi propisali apaurin 3*1 na Jezeru, Divanovic se cudom cudio. KAze da to pijem kad bas zagusti i kako ga ne pijem bolje se osjecam :D :D
Meni je mirovanje ko zatvor u Zenici, sad razumijem kako je onim zatvorenicima. Dva mjeseca pomakla iz kuce nisam.

Nego radi li MAsic otkazni u vojnoj, i da li ce se moci doci do njega u MUPovoj ambulanti, jucer mi je sestra drsko rekla da ne radi i spustila slusalicu. :x a nesto joj ne vjerujem :D
vjeruj joj... ja sam od njegovih kolega cula da se najvjerovatnije nece vracati :(
pjacem.... :cry:
pa ti rece da on radi negdje privatno...
btw, sto ti ides kod toliko ginekologa? te masic, te divanovic, te kosevo...
uhvati se jednog i ne puscaj :D
eh da...i meni je divanovic rekao da su tokolitici (ginipral) sranje (dobro, nije bas ovim rijecima :D ) i da on preporucuje magnezij i apaurin 2 mg po potrebi.
duboka_misao

#2847 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

Masic ce se Mozda vratiti u septembru to mi je rekao pouzdani mahalski izvor, a ja koje sam srece tek kod masica dodjem on da otkaz, prebacim se kod doktorice Aide ona isto mora na naku operaciju nema je mjesec dva, sad kontam kod Nakasa ako i njega uhvatim.
Cholina_Lokica

#2848 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

duboka_misao wrote:Masic ce se Mozda vratiti u septembru to mi je rekao pouzdani mahalski izvor, a ja koje sam srece tek kod masica dodjem on da otkaz, prebacim se kod doktorice Aide ona isto mora na naku operaciju nema je mjesec dva, sad kontam kod Nakasa ako i njega uhvatim.
Nemoj, pokosice ga srcani :mrgreen:
Ljubim :kiss:
otherside

#2849 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

duboka_misao wrote:Masic ce se Mozda vratiti u septembru to mi je rekao pouzdani mahalski izvor, a ja koje sam srece tek kod masica dodjem on da otkaz, prebacim se kod doktorice Aide ona isto mora na naku operaciju nema je mjesec dva, sad kontam kod Nakasa ako i njega uhvatim.
ako masic ostane do pocetka oktobra, imas od mene mustuluk :D
aida ne radi, otisla je na operaciju :(
radi nakas, bice navala :D
CherryLips

#2850 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Ma ja bih najsretnija bila da nista ne moram piti,da ne moram misliti hoce li ista od ovoga imati uticaj na dijete,a opet ne usudjujem se na svoju ruku bilo sta poduzeti u smislu prekidanja terapije...u petak sam bila sludjena sto od sikiracije i straha,a onda nakon svega i od tih tableta...nadati se najboljem,drugo mi ne preostaje...
Post Reply