Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
direstraits0078

#2826 Re: Terenci i mehanika

Post by direstraits0078 »

Imaš masu proizvoda s tim specifikacijama, npr. u ovlaštenom Fiatu Tutela T. POWERGEAR4.
preludezalude

#2827 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

dado19771 wrote:
preludezalude wrote:
dado19771 wrote:Pozdrav svima,
Može li mi tko reći koje ulje da ulijem u reduktor Grand Cherokeeja 4.7 v8 Quadra Drive?
Sa tim reduktorom se nije igrati i moras sipati ulje tacno odredjene specifikacije da bi reduktor radio kako treba. Posto je to specificno ulje i malo vozila ga koristi, nije ga jednostavno naci. Ja ga nisam uspio naci u BiH...samo iz vana da ga dobavis. Jako malo proizvodjaca proizvodi ovu specifikaciju i neka ulja su:
Mopar transfer case lubrikant
Mobil fluid 424
Petronas tutela transmission powergear 4

Najvaznije je da zadovoljava specifikaciju MS10216

Nemoj da te netko nagovori da sipas ATF ulje kao moze to i sl. Radit ce ti reduktor iz pocetka kako treba i onda bi mogao prestati raditi tj izgubit ces prednju vucu i mogli bi poceti cudni zvukovi da se cuju iz reduktora. U ovaj reduktor ne ide atf ulje vec totalno druga vrsta ulja. Ista ti je stvar i sa uljem servo volana. Ni sucajno sipati atf ulje... ide posebno specificno ulje.

Posto i ja imam granda, slobodno pitaj sta te interesuje.
Zanima me kako i gdej vi dolazite do dijelova za granda i tih specifičnih ulja? Ja sam u svoj reduktor na preporuku tzv. majstora ulio ROWE 80/90.
Sto se tice dijelova narucuje se preko neta a ima i po nasim radnjama. Imas radnju u Vitezu opskrbljenu pravo dobro. Sto se tice tih specificnih ulja, ja ih nisam uspio naci kod nas u BiH jer su bas SPECIFICNA i zadovoljavaju samo Chrysler-ovu specifikaciju. Zato ih nase radnje i servisi ne drze jer je jako mala potraznja za tim uljima jer odgovaraju samo Chrysler mjenjacima, reduktorima, pumpama volana... Ono sto ja znam je da se moze naci u Splitu u servisu, u Zagrebu i u Beogradu. Beograd je definitivno najjeftiniji. Radnja je ovlasteni uvoznik i distributer Petronas Tutela maziva, a vidio sam da imaju i Mopar maziva. Sto se tice tog ulja sto si nasuo u reduktor, ono definiitivno nema Chrysler specifikaciju. Prati cudne zvukove, krckanje, pucketanje i provjeravaj s vremena na vrijeme da li radi prednja vuca.
dado19771

#2828 Re: Terenci i mehanika

Post by dado19771 »

Hvala na odgovoru. Za sada nema neželjenih stvari ali prvom prilikom ću zamjeniti ulje po specifikacijama. Zanima me koja je radna temperatura kod Grand Cheroke 4.7 V8, jer jučer mi po gradu kazaljka od temperature došla do 100 C čak malo i preko (dva milimetra)? Dali tako treba ili je kvar na nečem (visko ili termostat)? Unaprijed svima hvala.
preludezalude

#2829 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

Sasvim normalno je da kod tih motora kazaljka temperature stoji na 100 stepeni. Mene je bas interesovalo koja je njegova radna temperatura i dugo sam trazio tu informaciju po netu. Jako je tesko naci taj podatak i samo na jednom mjestu sam nasao podatak da je radna temperatura tih motora 99 stepeni. Po meni ta temperatura koju si imao je u granicama normalnog. Sve zavisi kakav visko imas i na kojoj temperaturi pali. Obicno je to na 102 stepena. Trebas uzeti u obzir da i ako klima radi temperatura je maaaaalo povisena tj pod opterecenjem moze koji stepen otici gore dok se visko ne upali. Ona slijedeca tanka crtica poslije 100 stepeni je 105 stepeni i na 105 stepeni se pali onaj drugi elektricni ventilator da malo pomogne hladjenje. Ali taj elektricni ventilator moze samo malo podpomoci i ne treba se uzdati samo u njega ako npr visko je neispravan. Ovi motori se lako griju i mora se imati ispravan kompletan sistem hladjenja i obavezno antifriz u sistemu.
direstraits0078

#2830 Re: Terenci i mehanika

dado19771 wrote:Hvala na odgovoru. Za sada nema neželjenih stvari ali prvom prilikom ću zamjeniti ulje po specifikacijama. Zanima me koja je radna temperatura kod Grand Cheroke 4.7 V8, jer jučer mi po gradu kazaljka od temperature došla do 100 C čak malo i preko (dva milimetra)? Dali tako treba ili je kvar na nečem (visko ili termostat)? Unaprijed svima hvala.
Radna temperatura je 87-90°C. 100°C nije ok.
NediM17

#2831 Re: Terenci i mehanika

Post by NediM17 »

Zar visko ne vrti uvijek?
preludezalude

#2832 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

direstraits0078 wrote:
dado19771 wrote:Hvala na odgovoru. Za sada nema neželjenih stvari ali prvom prilikom ću zamjeniti ulje po specifikacijama. Zanima me koja je radna temperatura kod Grand Cheroke 4.7 V8, jer jučer mi po gradu kazaljka od temperature došla do 100 C čak malo i preko (dva milimetra)? Dali tako treba ili je kvar na nečem (visko ili termostat)? Unaprijed svima hvala.
Ovdje grijesis. Njegov originalni termostat pocinje otvarati na 91 stepen a dodaj desetak stepeni dok otvori na max. Visko pali na 102 stepena. Board kompjuter ce javiti da je povisena temperatura na 118 stepeni.
Ne rade sva auta na istoj radnoj temperaturi.
Last edited by preludezalude on 01/07/2016 21:41, edited 1 time in total.
preludezalude

#2833 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

NediM17 wrote:Zar visko ne vrti uvijek?
Vrti on uvijek ali kad nije ukljucen vrti lagano skroz, rukom ga mozes zaustaviti. Kada ukljuci tj kada fluid u njemu zablokira visko, onda tek vrti punom brzinom. To je takav orkan pod haubom da ne povjerujes.
direstraits0078

#2834 Re: Terenci i mehanika

preludezalude wrote:
direstraits0078 wrote:
Ovdje grijesis. Njegov originalni termostat pocinje otvarati na 91 stepen a dodaj desetak stepeni dok otvori na max. Visko pali na 102 stepena. Board kompjuter ce javiti da je povisena temperatura na 118 stepeni.
Puno je deset stepeni nakon pocetka otvaranja termostata. Nije kuhalo za kafu pa da nagura 10 stepeni u sekundi. Cim termostat krene da propusta hladnu vodu, opada temperatura. Recimo da je 95-98 maksimum koji ispravan termostat odrzava u sistemu. U ljetnjem periodu s ukljucenom klimom ventilator svakako odmah radi. Originalni termostati otvaraju od 87-91, zavisno od trzista za koje je model proizveden.
preludezalude

#2835 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

direstraits0078 wrote:
preludezalude wrote:
direstraits0078 wrote:
Puno je deset stepeni nakon pocetka otvaranja termostata. Nije kuhalo za kafu pa da nagura 10 stepeni u sekundi. Cim termostat krene da propusta hladnu vodu, opada temperatura. Recimo da je 95-98 maksimum koji ispravan termostat odrzava u sistemu. U ljetnjem periodu s ukljucenom klimom ventilator svakako odmah radi. Originalni termostati otvaraju od 87-91, zavisno od trzista za koje je model proizveden.
Ne nagura on 10 stepeni u sekundi vec ovisi od uslova voznje. Mozda nije bas razlika 10 stepeni izmedju minimum otvorene pozicije i max otvorene pozicije ali sigurno je 6-7 stepeni. Mada sam negdje na netu procitao da je to 10-ak stepeni. Dok je zima on ce ostati vjerovatno na minimum otvorenoj poziciji, ali dok je ljeto onda je to jako malo da ohladi ovaj motor. Vjerovatno ne razumijes o kakvom motoru se radi i kako taj motor lako postize temperaturu. Kod ovog motora kada klima radi onda radi elektricni ventilator koji je varijabilni koji ni u kojem slucaju nije dovoljan da ohladi motor. Na 105 stepeni se taj isti elektricni ventilator pali na max da dodatno olaksa hladjenje motora, ali cak i u ovom slucaju sam taj elektricni ventilator je dovoljan samo ako auto radi u mjestu. U voznji je nedovoljan. Grijanje ovoga motora ne moze se nikako uporediti sa nekim npr golfom ili pasatom. Ovi motori su jako osjetljivi na pregrijavanje a jako lako se griju.
Ovo sto kazes da cim termostat pocne da propusta hladnu vodu, opada temperatura, si u pravu. Ali to tako radi samo kada je auto nedavnu upaljeno i u hladnjaku je jos uvijek hladna voda. Nakon toga u hladnjaku vise nije hladna voda jer termostat ce biti uvijek otvoren pa makar na minimumu ako se auto vozi lagano. Jos kada se doda da klima radi i hladnjak klime koji je vruc i nalazi se uz hladnjak vode onda nije dovoljno da termostat stoji na minimumu sto ti automatski donosi vecu radnu temperaturu. Vajda znas da ima vozila kojima je radna temperatura cak 103 stepena.
Zato kazem da je kod ovih vozila vazno da je rasladni sistem ispravan, cep hladnjaka ispravan i antifriz u sistemu.
preludezalude

#2836 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

Dado, koje je godiste taj grand kod tebe? Da li bas ima visko ili hidraulicni ventilator? I gdje se nalazis?
direstraits0078

#2837 Re: Terenci i mehanika

preludezalude wrote: Puno je deset stepeni nakon pocetka otvaranja termostata. Nije kuhalo za kafu pa da nagura 10 stepeni u sekundi. Cim termostat krene da propusta hladnu vodu, opada temperatura. Recimo da je 95-98 maksimum koji ispravan termostat odrzava u sistemu. U ljetnjem periodu s ukljucenom klimom ventilator svakako odmah radi. Originalni termostati otvaraju od 87-91, zavisno od trzista za koje je model proizveden.
Ne nagura on 10 stepeni u sekundi vec ovisi od uslova voznje. Mozda nije bas razlika 10 stepeni izmedju minimum otvorene pozicije i max otvorene pozicije ali sigurno je 6-7 stepeni. Mada sam negdje na netu procitao da je to 10-ak stepeni. Dok je zima on ce ostati vjerovatno na minimum otvorenoj poziciji, ali dok je ljeto onda je to jako malo da ohladi ovaj motor. Vjerovatno ne razumijes o kakvom motoru se radi i kako taj motor lako postize temperaturu. Kod ovog motora kada klima radi onda radi elektricni ventilator koji je varijabilni koji ni u kojem slucaju nije dovoljan da ohladi motor. Na 105 stepeni se taj isti elektricni ventilator pali na max da dodatno olaksa hladjenje motora, ali cak i u ovom slucaju sam taj elektricni ventilator je dovoljan samo ako auto radi u mjestu. U voznji je nedovoljan. Grijanje ovoga motora ne moze se nikako uporediti sa nekim npr golfom ili pasatom. Ovi motori su jako osjetljivi na pregrijavanje a jako lako se griju.
Ovo sto kazes da cim termostat pocne da propusta hladnu vodu, opada temperatura, si u pravu. Ali to tako radi samo kada je auto nedavnu upaljeno i u hladnjaku je jos uvijek hladna voda. Nakon toga u hladnjaku vise nije hladna voda jer termostat ce biti uvijek otvoren pa makar na minimumu ako se auto vozi lagano. Jos kada se doda da klima radi i hladnjak klime koji je vruc i nalazi se uz hladnjak vode onda nije dovoljno da termostat stoji na minimumu sto ti automatski donosi vecu radnu temperaturu. Vajda znas da ima vozila kojima je radna temperatura cak 103 stepena.
Zato kazem da je kod ovih vozila vazno da je rasladni sistem ispravan, cep hladnjaka ispravan i antifriz u sistemu.[/quote]

Stoji sve sto kazes, ali je bitno i za koje je trziste vozilo pravljeno. U BiH ima dosta vozila iz uvoza koja su radjena za hladnije uslove, imaju termostat koji otvara kasnije. Zamjenom termostata za model koji otvara nesto ranije se rjesi dosta problema.
preludezalude

#2838 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

direstraits0078 wrote:
preludezalude wrote: Puno je deset stepeni nakon pocetka otvaranja termostata. Nije kuhalo za kafu pa da nagura 10 stepeni u sekundi. Cim termostat krene da propusta hladnu vodu, opada temperatura. Recimo da je 95-98 maksimum koji ispravan termostat odrzava u sistemu. U ljetnjem periodu s ukljucenom klimom ventilator svakako odmah radi. Originalni termostati otvaraju od 87-91, zavisno od trzista za koje je model proizveden.
Zato kazem da je kod ovih vozila vazno da je rasladni sistem ispravan, cep hladnjaka ispravan i antifriz u sistemu.
Stoji sve sto kazes, ali je bitno i za koje je trziste vozilo pravljeno. U BiH ima dosta vozila iz uvoza koja su radjena za hladnije uslove, imaju termostat koji otvara kasnije. Zamjenom termostata za model koji otvara nesto ranije se rjesi dosta problema.[/quote]

Nisam nigdje pronasao te podatke da ima razlike u termostatima kod modela za razlicita trzista. Ja idem onom logikom da motor ima odredjenu istu radnu temperaturu pa ma za koje trziste je radjen. Ja imam model koji je sklapan u Austriji i iste specifikacije ima kao americki model. Jedina razlika je u instrument tabli tj km satu i u farovima tj zmigavcima. Kad ukucas na netu termostat za granda ovaj motor, uvijek ti izbacuje termostate koji otvaraju na 195 F tj na 91 stepen. U pravu si, moze se malo ubaziti taj rast temperature sa termostatom koji otvara malo ranije ali ne treba pretjerivati jer kad dodje zima onda ce bas raditi na nekoj malo nizoj temperaturi i motorna elektronika ce prijaviti gresku da je predugo niska temperatura motora. Naravno, niza temperatura motora je direktno povezana sa potrosnjom auta tj sa mapom koju koristi, tvornicku dok se ne zagrije ili onu koju kupi sa svih senzora kad se zagrije.
preludezalude

#2839 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

Pazi, da se razumijemo...to sto on kaze da mu je bila temperatura preko 100 stepeni je jako relativan pojam i moze biti normalno a moze biti i ne bas tako normalno. Sam podatak da je bila samo malo preko 100 stepeni ne znaci nista bez informacije o kojem rezimu voznje se radilo. Sama ta temperatura nece naskoditi nista ali ako je takva temperatura non stop i u rezimu lagane voznje onda to nije normalno. Kod mene je temperatura po gradu u ljetnim uslovima dlaka ispod 100 normalne voznje do dlaka iznad 100 ako ima dosta stajanja koja brzo padne ispod 100 kada se pocne voziti. U glavnom ne treba da ludi zbog visoke temperature jer ovi motori rade na relativno visokoj radnoj temperaturi. Vazno je da je visko ispravan i on nece dopustiti da ode temperatura previsoko. On treba da skonta da li mu je preko 100 stepeni i u rezimu normalne voznje i ne spusta se ispod...u tom slucaju to nije normalno i treba obratiti paznju na ispravnost termostata i hladnjaka. Ako ta temperatura skoci malo preko 100 stepeni samo u odredjenim uslovima kada je motor pod opterecenjem, dugotrajna uzbrdica, voznja po gradu uz dugotrajna stajanja...i nakon toga se spusti na 100 stepeni...onda je to sve ok.
mobsterc

#2840 Re: Terenci i mehanika

Post by mobsterc »

na 4.7 je 1999-2000 bio clutch fan + el. fan a od 2000-2004 hydraulic, termostat je max otvoren na 101C i tek tu 'pocinje borba' laicki receno da motor ne predje tu temperaturu, odnosno pojacava se brzina ventilatora koji na max zvuci kao avion dok polijece :D
preludezalude

#2841 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

Upravo to ja i pricam.
dado19771

#2842 Re: Terenci i mehanika

Post by dado19771 »

preludezalude wrote:Dado, koje je godiste taj grand kod tebe? Da li bas ima visko ili hidraulicni ventilator? I gdje se nalazis?
Auto je 2001. godište i izgleda da visko ne radi jer se upali samo onaj električni ventilator. Imam još jedno pitanje. Ugrađen je plin kod granda, mislim takvog sam ga uzeo i prije neko vrijeme počeli su problemi sa plinom. Auto se trese na plinu i na leru se gasi a kad ga vratim na gorivo ide bez problema. Da napomenem na gorivu se osjeti da kazaljka od obrtaja malo "igra" možda milimetar gore dolje. Vozio ga kod BOŠKA u Mostar što radi Zavoli plin i promjenio filtere i izbrisao greške na 1 i 8 injektoru plina i tako sam vozi ispravno par dana da bi se opet pojavilo isto. Otišao ponovno do majstora i on ga spoijo na komp i pokazaolo grešku na senzoru pritiska (čini mi se da se tako zove). To je promjenio i nariktao mapu ali auto opet na plinu ne radi a njemu na kompu ne javlja nikakvu grešku, čak ne javlja ni one injektore koje je javljalo kad sam prvi put bio kod njega. Da napomenem da mi se upali ona lampica “check engine” ali je poništim skidanjem klema. Unaprijed hvala.
Last edited by dado19771 on 04/07/2016 12:27, edited 3 times in total.
dado19771

#2843 Re: Terenci i mehanika

Post by dado19771 »

preludezalude wrote:Pazi, da se razumijemo...to sto on kaze da mu je bila temperatura preko 100 stepeni je jako relativan pojam i moze biti normalno a moze biti i ne bas tako normalno. Sam podatak da je bila samo malo preko 100 stepeni ne znaci nista bez informacije o kojem rezimu voznje se radilo. Sama ta temperatura nece naskoditi nista ali ako je takva temperatura non stop i u rezimu lagane voznje onda to nije normalno. Kod mene je temperatura po gradu u ljetnim uslovima dlaka ispod 100 normalne voznje do dlaka iznad 100 ako ima dosta stajanja koja brzo padne ispod 100 kada se pocne voziti. U glavnom ne treba da ludi zbog visoke temperature jer ovi motori rade na relativno visokoj radnoj temperaturi. Vazno je da je visko ispravan i on nece dopustiti da ode temperatura previsoko. On treba da skonta da li mu je preko 100 stepeni i u rezimu normalne voznje i ne spusta se ispod...u tom slucaju to nije normalno i treba obratiti paznju na ispravnost termostata i hladnjaka. Ako ta temperatura skoci malo preko 100 stepeni samo u odredjenim uslovima kada je motor pod opterecenjem, dugotrajna uzbrdica, voznja po gradu uz dugotrajna stajanja...i nakon toga se spusti na 100 stepeni...onda je to sve ok.
Jučer sam ga vozio po brdskim cestama i gdje je duža vužnja uzbro bila temperatura je skočila na prvu tanku crticu iznad 100 stupnjeva a kad sam došao na ravnicu temperatura je spala ispod 100 . Sva crijeva na rashladnom sustavu su jednako vruća tako da mislim da taj termostat otvara samo neznam na koliko. Kad sam stao i izišao iz auta čuo je se električni ventilato a visko uopće ne vrti ono jako kako bi trebalo.
dado19771

#2844 Re: Terenci i mehanika

Post by dado19771 »

mobsterc wrote:na 4.7 je 1999-2000 bio clutch fan + el. fan a od 2000-2004 hydraulic, termostat je max otvoren na 101C i tek tu 'pocinje borba' laicki receno da motor ne predje tu temperaturu, odnosno pojacava se brzina ventilatora koji na max zvuci kao avion dok polijece :D
Kod mene se uopće tako jako nije vrtio visko a čuo sam kod auta kod kojih funkcionira to je baš tako kao da polijeće avion.
dado19771

#2845 Re: Terenci i mehanika

Post by dado19771 »

dado19771 wrote:
preludezalude wrote:Pazi, da se razumijemo...to sto on kaze da mu je bila temperatura preko 100 stepeni je jako relativan pojam i moze biti normalno a moze biti i ne bas tako normalno. Sam podatak da je bila samo malo preko 100 stepeni ne znaci nista bez informacije o kojem rezimu voznje se radilo. Sama ta temperatura nece naskoditi nista ali ako je takva temperatura non stop i u rezimu lagane voznje onda to nije normalno. Kod mene je temperatura po gradu u ljetnim uslovima dlaka ispod 100 normalne voznje do dlaka iznad 100 ako ima dosta stajanja koja brzo padne ispod 100 kada se pocne voziti. U glavnom ne treba da ludi zbog visoke temperature jer ovi motori rade na relativno visokoj radnoj temperaturi. Vazno je da je visko ispravan i on nece dopustiti da ode temperatura previsoko. On treba da skonta da li mu je preko 100 stepeni i u rezimu normalne voznje i ne spusta se ispod...u tom slucaju to nije normalno i treba obratiti paznju na ispravnost termostata i hladnjaka. Ako ta temperatura skoci malo preko 100 stepeni samo u odredjenim uslovima kada je motor pod opterecenjem, dugotrajna uzbrdica, voznja po gradu uz dugotrajna stajanja...i nakon toga se spusti na 100 stepeni...onda je to sve ok.
Jučer sam ga vozio po brdskim cestama i gdje je duža vužnja uzbro bila temperatura je skočila na prvu tanku crticu iznad 100 stupnjeva a kad sam došao na ravnicu temperatura je spala ispod 100 . Sva crijeva na rashladnom sustavu su jednako vruća tako da mislim da taj termostat otvara samo neznam na koliko. Kad sam stao i izišao iz auta čuo je se električni ventilato a visko uopće ne vrti ono jako kako bi trebalo. Još nešto kad auto ugasim i ponovno upalim kazaljka se uopće ne vrati na onu temperaturu koju je pokazivala prije gašenja auta. Znači ako je bila malo preko 100 stupnjeva ja ga ugasim i kad ponovno upalim ona bude između 90 i 100, tako da sad nisam pametan. Može li biti problem i u njoj jer znalo se dogodit ugasim auto ona ostane gore na 100 i udarim malo rukom ona spadne na nulu.
preludezalude

#2846 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

dado19771 wrote:
preludezalude wrote:Dado, koje je godiste taj grand kod tebe? Da li bas ima visko ili hidraulicni ventilator? I gdje se nalazis?
Auto je 2001. godište i izgleda da visko ne radi jer se upali samo onaj električni ventilator. Imam još jedno pitanje. Ugrađen je plin kod granda, mislim takvog sam ga uzeo i prije neko vrijeme počeli su problemi sa plinom. Auto se trese na plinu i na leru se gasi a kad ga vratim na gorivo ide bez problema. Da napomenem na gorivu se osjeti da kazaljka od obrtaja malo "igra" možda milimetar gore dolje. Vozio ga kod BOŠKA u Mostar što radi Zavoli plin i promjenio filtere i izbrisao greške na 1 i 8 injektoru plina i tako sam vozi ispravno par dana da bi se opet pojavilo isto. Otišao ponovno do majstora i on ga spoijo na komp i pokazaolo grešku na senzoru pritiska (čini mi se da se tako zove). To je promjenio i nariktao mapu ali auto opet na plinu ne radi a njemu na kompu ne javlja nikakvu grešku, čak ne javlja ni one injektore koje je javljalo kad sam prvi put bio kod njega. Da napomenem da mi se upali ona lampica “check engine” ali je poništim skidanjem klema. Unaprijed hvala.
Bas zato te i pitam to. Po godistu ti onda i nemas visko vec hidraulicni ventilator. Jedino ako je neko nekad ranije prepravljao sistem hladjenja. Ako imas stvarno hidraulicni ventilator i neispravan je, nemoj se iznenaditi kada saznas koliko ce te ta popravka kostati. Ako ipak imas visko, onda je neispravan. To se moze provjeriti lako pomjeranjem bimetala. Da si se samo javio prije 5 dana dok sam bio u Mostaru mogli smo provjeriti sve da znas na cemu si. Hajde uslikaj da vidim kako izgleda daj tvoj visko.
preludezalude

#2847 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

dado19771 wrote:
Jučer sam ga vozio po brdskim cestama i gdje je duža vužnja uzbro bila temperatura je skočila na prvu tanku crticu iznad 100 stupnjeva a kad sam došao na ravnicu temperatura je spala ispod 100 . Sva crijeva na rashladnom sustavu su jednako vruća tako da mislim da taj termostat otvara samo neznam na koliko. Kad sam stao i izišao iz auta čuo je se električni ventilato a visko uopće ne vrti ono jako kako bi trebalo.
Cim temperatura moze spasti ispod 100 onda je zakljucak da termostat otvara ispod 100. Ti imas problem sa drugom fazom hladjenja tj ventilatorom koji nece da upali kada treba.
preludezalude

#2848 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

dado19771 wrote:
dado19771 wrote:
Jučer sam ga vozio po brdskim cestama i gdje je duža vužnja uzbro bila temperatura je skočila na prvu tanku crticu iznad 100 stupnjeva a kad sam došao na ravnicu temperatura je spala ispod 100 . Sva crijeva na rashladnom sustavu su jednako vruća tako da mislim da taj termostat otvara samo neznam na koliko. Kad sam stao i izišao iz auta čuo je se električni ventilato a visko uopće ne vrti ono jako kako bi trebalo. Još nešto kad auto ugasim i ponovno upalim kazaljka se uopće ne vrati na onu temperaturu koju je pokazivala prije gašenja auta. Znači ako je bila malo preko 100 stupnjeva ja ga ugasim i kad ponovno upalim ona bude između 90 i 100, tako da sad nisam pametan. Može li biti problem i u njoj jer znalo se dogodit ugasim auto ona ostane gore na 100 i udarim malo rukom ona spadne na nulu.
Ona tanka crtica ispod 100 je 80 stepeni.
preludezalude

#2849 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

dado19771 wrote:
To za plin ti ne mogu pomoci. Trebao bi otici u servis koji ima iskustva s tim. Ja imam preporuku za servis ali ti je daleko Brcko, ali bi 100% rijesio problem. Nista neces postici sa skidanjem kleme i ponistavanjem "check engine". Kad sve bude radilo kako treba on bi sam sebi ponistio tu lampicu nakon predjenih 50km a da ne prijavljuje gresku.
Znas li da to auto ima svoju, nazovi, "integrisanu autodijagnostiku"? Mozes ti sam uvijek da provjeris ima li i koje su kod greske.
NediM17

#2850 Re: Terenci i mehanika

Post by NediM17 »

dado19771 wrote:
Je li problem sa plinom samo na leru? I i plin je gorivo. :wink:

Obzirom da imas malo variranje ler gasa i na benzinu, na plinu je vjerovatno jos izrazenije. Jer sve sto ne valja na benzinu, na plinu bude jos gore!

Znas li koje greske izbaci kompjuter od auta? Je li ti check engine treperi ili gori? Zbog plina obicno pali check engine ako ne valja mapa pa trimovi pobjegnu u jednu ili drugu stranu +25 ili -25%. Obicno u plus jer smjesa bude siromasna.

U kakvom su ti stanju svjecice, kablovi i bobina/e?
Post Reply