Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
asafinho

#2826 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by asafinho »

mahalas505 wrote:
asafinho wrote:"Nabacio" sam na svoje vozilo 4 nove Tigar Winter 205/55/16 i to zadovoljstvo me je koštalo 378 KM ili 94.50 KM po gumi,na prošlom vozilu koje sam prodao ove zime,iste gume TIgar Winter samo 14.ke sam vozio 3 zime i prodao na kraju četvrte,ostalo je šare dovoljno za budućeg vlasnika,prezadovoljan sam što se tiče Tigrica,neću porediti ni sa jednom drugom gumom niti me ta poređenja zanimaju,znam da vozim 4 frisko nove gume i da sam rahat gdje god i kad god krenem :) i naravno moja preporuka za iste :)
Razumijem zeznuta su vremena i sve, ali kupiti polovnu gumu i jos iz ove donje klase, poslije 3 godine upotrebe, nikako mi ne ide u glavu. Pa nemoj onda voziti auto ako ces stavljati ovakvo smece.
Ovo se ne odnosi na autora gore citiranog da ne bude kakve zabune.
Ne kontam,čovjek je kupio auto od 4 hiljade maraka i na njemu dobio te gume,sta treba ići i kupiti nove GY ili Michelin ili Dunlop a auto staro 12 god i preslo 260 k km,jasno nam je svima da je nebitno kakva je guma ako voznju prilagodiš uslovima na putu,naravno da je GY bolji od Tigra,imam ljetne GY i super je guma,ali mišljenja sam da previše dajemo pažnje koja je guma u pitanju,isto kao da svi vozimo vozila od 100 k km i svaki dan vozimo auto putem..ali eto nemamo svi isti pogled na svijet :)
asafinho

#2827 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by asafinho »

Dady wrote:
mahalas505 wrote:
asafinho wrote:"Nabacio" sam na svoje vozilo 4 nove Tigar Winter 205/55/16 i to zadovoljstvo me je koštalo 378 KM ili 94.50 KM po gumi,na prošlom vozilu koje sam prodao ove zime,iste gume TIgar Winter samo 14.ke sam vozio 3 zime i prodao na kraju četvrte,ostalo je šare dovoljno za budućeg vlasnika,prezadovoljan sam što se tiče Tigrica,neću porediti ni sa jednom drugom gumom niti me ta poređenja zanimaju,znam da vozim 4 frisko nove gume i da sam rahat gdje god i kad god krenem :) i naravno moja preporuka za iste :)
Razumijem zeznuta su vremena i sve, ali kupiti polovnu gumu i jos iz ove donje klase, poslije 3 godine upotrebe, nikako mi ne ide u glavu. Pa nemoj onda voziti auto ako ces stavljati ovakvo smece.
Mislim da si pogrešno shvatio autora. Prodao je auto na kome su bile spomenute gume.
Btw @asafinho: Sretno sa novim gumama, ali iz mog iskustva sa Savom zna biti velika razlika u performansama između dimenzija R14 i R16 na manjem i većem autu.
Moguće,vidjet ćemo :) Ma opet kažem bitno mi je da je nova friška guma i da prilagodim vožnju uslovima na putu i miran sam :) Nadajmo se da će ove godine biti snijega :)
vauvau

#2828 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by vauvau »

nije guma gumom ako nije zvucnog imena, nemoj tako, nije ni sara ni dot bitni faktori koliko je bitno ime
asafinho

#2829 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by asafinho »

vauvau wrote:nije guma gumom ako nije zvucnog imena, nemoj tako, nije ni sara ni dot bitni faktori koliko je bitno ime
Ma ja ba u pravu si,bolje Michelin star 5 godina nego Tigar nov :)
Takodje i Audi star 10 god. nego nova Dacia :) Bosanska logika :)
supercali

#2830 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

tigar nov je sasvim dovoljan za vozila do velicine golfa i pri gradskoj voznji u sarajevu zimi pa cak i uz bistrik vratnik mjesec
mahalas505

#2831 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mahalas505 »

asafinho wrote: Ne kontam,čovjek je kupio auto od 4 hiljade maraka i na njemu dobio te gume,sta treba ići i kupiti nove GY ili Michelin ili Dunlop a auto staro 12 god i preslo 260 k km,jasno nam je svima da je nebitno kakva je guma ako voznju prilagodiš uslovima na putu,naravno da je GY bolji od Tigra,imam ljetne GY i super je guma,ali mišljenja sam da previše dajemo pažnje koja je guma u pitanju,isto kao da svi vozimo vozila od 100 k km i svaki dan vozimo auto putem..ali eto nemamo svi isti pogled na svijet :)
Kakve veze ima vrijednost auta sa gumom? Valjda se uzima guma radi vlastite i sigurnosti ostalih ucesnika u saobracaju, radi ugodnije voznje, itd.
Takodjer, ne slazem se da sa tim je ne bitno kakva je guma. Ako je guma dala svoje, nema sara i same vozne karakteristike su bitno oslabljenje usljed eksplotacije, mozes se ti do sutra prilagodjavati uslovima puta. I ovo vazi za sve marke guma.
vauvau wrote:nije guma gumom ako nije zvucnog imena, nemoj tako, nije ni sara ni dot bitni faktori koliko je bitno ime
Ne znam da li je vezano za moj komentar, ali ja se nigdje ne dohvati ijednog imena proizvodjaca gume, vec da ta guma poslije 4 zime je realno za smeca.
junior3

#2832 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by junior3 »

Ma protekt,najjace ubjedljivo. :D
jefferson

#2833 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

asafinho wrote:
mahalas505 wrote:
Ne kontam,čovjek je kupio auto od 4 hiljade maraka i na njemu dobio te gume,sta treba ići i kupiti nove GY ili Michelin ili Dunlop a auto staro 12 god i preslo 260 k km,jasno nam je svima da je nebitno kakva je guma ako voznju prilagodiš uslovima na putu,naravno da je GY bolji od Tigra,imam ljetne GY i super je guma,ali mišljenja sam da previše dajemo pažnje koja je guma u pitanju,isto kao da svi vozimo vozila od 100 k km i svaki dan vozimo auto putem..ali eto nemamo svi isti pogled na svijet :)
I onda se neko pita kako raja ovoliko gine na cestama.
ado-šampion

#2834 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

jefferson wrote:
asafinho wrote:
I onda se neko pita kako raja ovoliko gine na cestama.
Nekad se pitam jbt gdje to ovi svi ljudi koji ovo pisu zive, i gdje ja zivim. :shock:

U gradu u kojem rijetko ko prelazi na pjesackom, u kojem lete preko ceste i gdje moze i gdje ne moze a jako cesto i da ne gledaju... Ne kontam kako je ljudima tesko shvatiti da ne moras imati auto od 400 konja, ne moras voziti na autoputu, ne moras voziti brzo, losa guma s 40 na sat moze stati metar-dva kasnije, a to kad ti neko izleti na cestu moze znaciti razliku izmedju zivota i smrti!

Isto ko da je u Bosni neki generalni konsenzus, ako vozis staro (tj. jeftino) auto imas pravo da gazis okolo, ne trebaju ti kocnice, ne trebaju ti dobre gume. :roll:
Qler

#2835 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Qler »

Dodje lik u motorex neki dan, tj. ja dosao poslije njega, i pita sajla rucne za dvicka. Slagat cu sad, ili 7 ili 11KM je ta sajla... kad lik poce mahati rukama, hoda tamo-vamo po radnji, kuka, sta je to toliko, pa jeste li vi normalni, pa to je auto staro 20 godina, pa bezobrazno skupi... ja stao i gledam, ne mogu da vjerujem...
madner

#2836 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by madner »

:D
drug_profi

#2837 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Moje je staro 15godina skoro i vrijedi cca.4000KM. Na njega u toku zadnje godine ugradjeno potrsnih dijelova za 300 maraka kupljena dva kompleta guma po 500 maraka.
Ja ne pravim kompromise koji mogu da me kostaju i novca i zivota. Naravno bio sam u situaciji kad se nema i tad je bilo daj sta das. Shvatam ljude koji okrecu svaku marku deset puta prije nego je potrose ali mislim da ovdje ne pricamo o njima. Znamo svi da je losa zimska guma problematicna u najcescim zimskim uvjetima kao sto je vlazan kolovoz na temperaturama oko nule.
Ko nema taj nece kupiti nista. Ko ima da kupi nek ne zali 50-100 maraka dodati da je sigurniji.

...s tipfeler masine...
Ned071

#2838 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Ned071 »

u zadnjih deset godina na dvojki i cliuu sam uvijek imao nove sava gume zimske naprijed. i nikada me nigdje nisu ostavile niti sam imao problema. proslogodisnje prebacim nazad, nove naprijed i tako stalno mijenjam....
drug_profi

#2839 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Ned071 wrote:u zadnjih deset godina na dvojki i cliuu sam uvijek imao nove sava gume zimske naprijed. i nikada me nigdje nisu ostavile niti sam imao problema. proslogodisnje prebacim nazad, nove naprijed i tako stalno mijenjam....
Mislim da ti je jeftinije kupiti komplet npr. GY i voziti ga 4 sezone.

...s tipfeler masine...
Ned071

#2840 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Ned071 »

mozda. ali mozda isto tako ne mozes odmah iskesirat 600 maraka.
Dennis Quaid

#2841 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dennis Quaid »

Spektakluk wrote:A da li je neko vozio Uniroyal zimske gume? Na gumam.com pise da je ova marka visa srednja klasa. Licno imam iskustvo sa ljetnim gumama i smatram to vrlo dobrim odnosom cijena/kvalitet za kompaktna auta. S druge strane ne znam nikoga da je probao zismku verziju.
http://www.adac.de/infotestrat/tests/re ... geId=31821
vauvau

#2842 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by vauvau »

bez namjere da izazovem neke kontre, 90% drzave vozi na felgama u dijapazonu 13-15 vozilo sa prosjecnom snagom od oko 100 +/- 10 KS, u uslovima koristenja kakvi jesu sa ogranicenjima brzine kakva jesu.
logika kaze kako se da ovdje procitati da je bolje kupiti markiranu gumu i derati je 5 sezona nego kupiti nesto od ovih cjenovno prihvatljivih tipa save tigra i slicno i mjenjati je kada dotraje.
sta to 2 godine stara s3 ili tigar wintera nece ponuditi sto ce moze ponuditi 4 godine stara brendirana guma?
nesto ne mislim da oni koji kao kupuju te strasne gume bas tako revnosno kupuju svake dvije sezone iste.
vise gume ostare nego sto se potrose i sada kao treba kupiti brendiranu gumu, pa ljudi moji trgovci polovnim gumama imaju posla kao nikada jer se traze zvucne gume.
ja licno cu voziti na novoj savi nego na 3 ili 4 sezone starom imenu.
jedan malo istrazivanje za sve vas koji kao ja cekate zene ispred trznih centara, upratite stanje guma i samu marku istih po parkingu pa se uvjerite na kakvim autima se skoro pa u pravilu nalaze bolje gume a i novije a koje su marke one poderane preko granicnika.
Dennis Quaid

#2843 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dennis Quaid »

Spektakluk wrote:
jefferson wrote: Fazon sa zimskim gumama nije samo u tome da li su dobre po snijegu ili bljuzgavici.
Elem ovako stvari stoje, recimo temperatura je 2 stepena. Ne pada kisa, nego ona rosa jebena, n tamo ni vamo. E tu je caka. Temperatura asfalta je UVIJEK niza od temperature zraka za 3-4 stepena. Sto znaci ako ne pada snijeg, ne znaci da se ta kisica nece zalediti na toj temperaturi kada dodje u kontakt sa kolovozom.
Druga stavr, cak i da je suho, ali hladno, mjesavina na toj gumi ce se stvrdnuti jer je predvidjena za ljetne uslove voznje.

Hvala na informacijama, malo vise sam googlao o ovome i ipak odlucio da se vise isplati kupiti novi set zimskih guma nego rizikovati. Sada je pitanje koje zimske gume srednjeg cjenovnog ranga bi bile dobar izbor za auto klase golfa V, PG307 i sl.
Vidim na mnogim autima kod nas su sava S3 gume i cjenovno su prihvatljive ali na mnogim forumima mogu procitati da su dobre za snijeg ali ne i za uslove koji vladaju 80% nase zime (malo snijega uglavnom hladno, suho i ponekad kisa i sl.).

Kakvo je vase misljenje o Sava S3 i koji bi drugi izbor bio dobar za nase zime? Preimum brandovi su mi preskupi.
Hvala

SREDINA: Uniroyal, Firestone imaju odličam omjer cijene i kvalitete

http://www.adac.de/infotestrat/tests/re ... geId=31821
Dennis Quaid

#2844 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dennis Quaid »

ami8 wrote:
Spektakluk wrote:
sparky wrote:Normalno da na forumima seru o savi s3 kao da je neka kalosa kad svi voze auta sa 300-400ks, placaju gume po 600km/komad, a inace su inzinjeri specijalizirani za automobile. Sava s3 je odlicna nova guma za svakog normalnog vozaca i svaki prosjecan auto. Vjerujem da pola tih pametnjakovica voze neke polovne ( ako ikako imaju auto) gume, malo zvucnijih imena. Jos ce tvrditi da je bolja ta neka polovna od nove save. Moje misljenje da je to ok guma za zimu. Problem je sto ljudi pogresno tumace ono s+m, pa ih koriste i ljeti. Naravno, kao i svaka zimska guma, ljeti se brze trosi. Onda, kad dodje sljedeca zima, kuka se kako je samo godinu vozena, a ne moze prekopati uz Mahmutovac.
Otprilike 80% kilometraze predjem ljeti pa sam iz tih razloga kupio "visu srednju" klasu - uniroyal rainexpert i jako sam zadovoljan. Ipak Uniroyal MSPlus77 mi je prilicno iznad budzeta (o Michelin, Conti i sl. da i ne govorim). Sportivu i Tigar ne bih jer nemam povjerenja u tu nizu klasu, a ljudi iznose prilicno negativnA ISKUSTVA. S3 mi je bila (i trenutno jos uvijek jeste) favorit ali cu jos malo istrazivat i porediti, ali tu su jos i Matador i Firestone.
Nemoj živ bio Matador, Tigar ti je puno bolja guma. Sava S3 je dobra za snijeg malo lošija za klizavo. Postoji i zimska Sava HP u nekim dimenzijama koja je nešto bolja. U principu za ono što tebi treba možeš uzeti i Pxoenih protekt , 60 KM komad i zdravo. Ja sam na starom autu imao Tigar dvije zime naprijed, poslije kupio naprijed Uniroyal a Tigar prebacio nazad i koristio ih još tri sezoni i nisam nikad imao problema sa proklizavanjem. Te gume su se naravno koristile samo u zimskoj sezoni, ne ljeti.
Ima još jedna dobra opcija npr: 195/65R15 DAYTON DW510EVO 69,00 KM, nova guma i solidna
romeomoraprezivjeti

#2845 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by romeomoraprezivjeti »

Dennis Quaid wrote:
ami8 wrote:
Spektakluk wrote: Otprilike 80% kilometraze predjem ljeti pa sam iz tih razloga kupio "visu srednju" klasu - uniroyal rainexpert i jako sam zadovoljan. Ipak Uniroyal MSPlus77 mi je prilicno iznad budzeta (o Michelin, Conti i sl. da i ne govorim). Sportivu i Tigar ne bih jer nemam povjerenja u tu nizu klasu, a ljudi iznose prilicno negativnA ISKUSTVA. S3 mi je bila (i trenutno jos uvijek jeste) favorit ali cu jos malo istrazivat i porediti, ali tu su jos i Matador i Firestone.
Nemoj živ bio Matador, Tigar ti je puno bolja guma. Sava S3 je dobra za snijeg malo lošija za klizavo. Postoji i zimska Sava HP u nekim dimenzijama koja je nešto bolja. U principu za ono što tebi treba možeš uzeti i Pxoenih protekt , 60 KM komad i zdravo. Ja sam na starom autu imao Tigar dvije zime naprijed, poslije kupio naprijed Uniroyal a Tigar prebacio nazad i koristio ih još tri sezoni i nisam nikad imao problema sa proklizavanjem. Te gume su se naravno koristile samo u zimskoj sezoni, ne ljeti.
Ima još jedna dobra opcija npr: 195/65R15 DAYTON DW510EVO 69,00 KM, nova guma i solidna
Dayton je podbrand bridgestone-a,pa mozda i ne bude losa.:-)
Teufik

#2846 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Teufik »

vauvau wrote: logika kaze kako se da ovdje procitati da je bolje kupiti markiranu gumu i derati je 5 sezona nego kupiti nesto od ovih cjenovno prihvatljivih tipa save tigra i slicno i mjenjati je kada dotraje.
sta to 2 godine stara s3 ili tigar wintera nece ponuditi sto ce moze ponuditi 4 godine stara brendirana guma?
nesto ne mislim da oni koji kao kupuju te strasne gume bas tako revnosno kupuju svake dvije sezone iste.
Sa 5 godine su sve ko kita. Uglavnom. Nisi shvatio poentu. Niko ne kaze da je brendirana guma koja je stara 4 ili 5 godina bolja od duplo mladje ili "nove" nebrendirane gume. Neki ljudi jednostavno mogu i zele kupiti skuplje. To je njihovo pravo. Postuj ga. Na ovoj temi se sve u krug vrti. Isto kao da neko nekome ovdje moze nametnuti sta ce kupiti. Gluposti. Svako kupuje sta moze. Skuplje ili jeftinije. Svako ima izbor. Prostri se koliko si dug i boli te sta drugi misle.To je bit.

Ako mozemo jedni drugima pomoci u savjetu, nekom iskustvu sa nekim gumama to bi bilo najbolje. A ovako klepati istu pricu pred zimu iz sezone u sezonu je po meni bespotrebno.
vauvau

#2847 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by vauvau »

Pojedini se krste nad savom, tigrom, starmaxxom cemu mlacenje prazne slame.
Koliki je ciji novcanik to nije tema emisije ali povlaci sevta teza stalno
Teufik

#2848 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Teufik »

vauvau wrote:Pojedini se krste nad savom, tigrom, starmaxxom cemu mlacenje prazne slame.
Koliki je ciji novcanik to nije tema emisije ali povlaci sevta teza stalno
Svako ima svoja iskustva. I to treba cijeniti. Samo ih treba posteno i objektivno prenijeti drugima. Bez ikakvog nametanja i pametovanja. Na kraju, svako je gospodar svog novca.
vauvau

#2849 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by vauvau »

Slazem se
drug_profi

#2850 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Pa to i radimo. Samo upadne vazda neko ko ce reci da sam ja budala sto sam kupio Conti ili GY, a on pametan jer je uzeo Tigra.
I onda moras odogovoriti jer te cinjenice ne argumetuju takvu tvrdnju. I onda pocne...

Stavi na papir. Premium brand je odlican sigurno u 4toj ili 5 sezoni jednako kao 2-3 godine starija low budget guma, pod istim rezimom cuvanja i eksploatacije.
Saru ce tesko ko poderati za to vrijeme do nule. Jedino sto se desi je da ta guma otvrdne, a odvrdnuce prije jeftinija nego skuplja. Ja sam vozio i na savi i na kumhu i na tigru i na trayalu I to iste modele vozila u istoj zimi pod istim uslovima i samo medju tim gumama je drasticna razlika u odnosu na recimo Vredestein koji imamo na jednom istom modelu, i ko nebo i zemlja daleko u odnosu na GY UG7 (6 zimskih sezona +1 jedna ljetna - 50K kilometara) koje sam imao na svom privatnom autu slicne mase, snage i duzine.
Dakle moja impresija je da nikako nije svejedno, a svako ce naravno odluciti za sebe. Ja znam da cu kupovati samo premium ili mozda srednju klasu: ali razlika u parama je mala da bih se pitao hoce li mi faliti pola metra da se zaustavim.

Eto to je moj rezon.
Post Reply