Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
flag

#2826 Re: Bášča

Post by flag »

Jesam majstor vrtlaru... ali brate ti si tako dobro naučio taj dever oko cvjeća da si i učitelja nadmašio. Što jes`-jes` brate. Ja priznajem da si bolji cvjećar od mene :D :D :D
vrtlar

#2827 Re: Bášča

Post by vrtlar »

flag wrote:Jesam majstor vrtlaru... ali brate ti si tako dobro naučio taj dever oko cvjeća da si i učitelja nadmašio. Što jes`-jes` brate. Ja priznajem da si bolji cvjećar od mene :D :D :D

Ne postoji bolji od tebe iako se ja trudim da budem bolji ali :mrgreen: Ja znam da si ti skroman pa neces da priznas da si najbolji.Skromnosrt je vrlina malo je takvih ljudi kao ti. :mrgreen: :D :razz:
vrtlar

#2828 Re: Bášča

Post by vrtlar »

SAMO ZA BIZET

Image

Image
CvjetnaOaza

#2829 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

vrtlar wrote:Svaki posao koji se radi se isplati nadje se neka korist.Jednom je i safran spomenula od te poslovice NE ISPLATI SE je uspjela u zivotu tako Bizet samo naprijed.Ne isplati se ni jesti :razz: ali se jede
:-D :-D
Ova ideja s bijelim lukom je odlična. Zašto kupovati od Kineza, njihov luk je pun pesticida.
Uh što volim pročitati ovakve vijesti :)
bizet

#2830 Re: Bášča

Post by bizet »

dobre ideje @vrtlarlu :)
kerima1

#2831 Re: Bášča

Post by kerima1 »

ovaj kokosinjac-cumez je super i odlican kapacitet za držanje oko 20 nosilica.ono ne moras uc u kokosinjac da uzmes jaje,nego samo otvoris poseban dio i povadis iz gnijezda gdje nose kokice.steta sto ovo nema za kupiti ,ali da se sklapa moglo bi se drzati kokosi gdje hoces.
vidi ove dvojice sto se nadmudruju ko je veci cvjecar,a kladila bih se u zivotu nisu zalili ni jednu saksiju cvijeca zenama svojim. :lol:
flag

#2832 Re: Bášča

Post by flag »

kerima1 wrote:o
vidi ove dvojice sto se nadmudruju ko je veci cvjecar,a kladila bih se u zivotu nisu zalili ni jednu saksiju cvijeca zenama svojim. :lol:
Djelimično si u pravu! Mislim... samo za mene si u pravu. Ali za anamo onog cvjećara nisi u pravu - on je cvijetni guru. :D :lol: Vjeruj mi.

ma nisi ni za mene u pravu, samo neću to da priznam
CvjetnaOaza

#2833 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

flag wrote:
kerima1 wrote:o
Djelimično si u pravu! Mislim... samo za mene si u pravu. Ali za anamo onog cvjećara nisi u pravu - on je cvijetni guru. :D :lol: Vjeruj mi.

ma nisi ni za mene u pravu, samo neću to da priznam
Flag ja pročitah ovo sitnim slovima napisano :D
Dajte to cvijeće na sunce, da vidim šta imate.
Macolaaa

#2834 Re: Bášča

Post by Macolaaa »

Vidim da ovdje ima znalaca pa me interesuje ako mi neko moze odgovoriti gdje u BiH mogu kupiti sadnice slatkog krompira batate i sadnice stevie?
vrtlar

#2835 Re: Bášča

Post by vrtlar »

CvjetnaOaza wrote:
vrtlar wrote:Svaki posao koji se radi se isplati nadje se neka korist.Jednom je i safran spomenula od te poslovice NE ISPLATI SE je uspjela u zivotu tako Bizet samo naprijed.Ne isplati se ni jesti :razz: ali se jede
Ova ideja s bijelim lukom je odlična. Zašto kupovati od Kineza, njihov luk je pun pesticida.

Sto me citira Cvjetna kad ja nisam pisao o bijelom luku :mrgreen: :D :razz:
vrtlar

#2836 Re: Bášča

Post by vrtlar »

kerima1 wrote:ovaj kokosinjac-cumez je super i odlican kapacitet za držanje oko 20 nosilica.ono ne moras uc u kokosinjac da uzmes jaje,nego samo otvoris poseban dio i povadis iz gnijezda gdje nose kokice.steta sto ovo nema za kupiti ,ali da se sklapa moglo bi se drzati kokosi gdje hoces.

Kokosinjac na prvoj slici ima rukohvate i moze se nositi
vrtlar

#2837 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Macolaaa wrote:Vidim da ovdje ima znalaca pa me interesuje ako mi neko moze odgovoriti gdje u BiH mogu kupiti sadnice slatkog krompira batate i sadnice stevie?

Ne znam gdje imas u BiH kupiti ali sadnice od slatkog krompira mozes sam napraviti a steviju sam ja direkt sadio nekad davno.
art vandeley

#2838 Re: Bášča

Post by art vandeley »

vrtlar wrote:
Macolaaa wrote:Vidim da ovdje ima znalaca pa me interesuje ako mi neko moze odgovoriti gdje u BiH mogu kupiti sadnice slatkog krompira batate i sadnice stevie?

Ne znam gdje imas u BiH kupiti ali sadnice od slatkog krompira mozes sam napraviti a steviju sam ja direkt sadio nekad davno.
Pa kako ti se cini stevia, jel uspjela? Citajuci malo o njoj, djeluje mi da Bosna ipak nije podobna za njezin uzgoj jer ne podnosi minuse... ili staklenik ili mozda samo u Hercegovini
Mu'min

#2839 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Kad idete u kupovinu sjemena?
Ja gledam šta imam i šta mogu koristiti još ove godine. Nešto puno i nema. :)
CvjetnaOaza

#2840 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

vrtlar wrote:
CvjetnaOaza wrote:

Sto me citira Cvjetna kad ja nisam pisao o bijelom luku :mrgreen: :D :razz:
To se odnosilo na tvoju konstataciju da se svaki posao isplati :D (naravno pod uslovom da se ne ulažu velika materijalna sretstva).
Nije tvoja ideja o luku, ali sam štedila na postu, pa sve zajedno napisala :D :D :D
Nemoj biti hatorljiv hehehe
vrtlar

#2841 Re: Bášča

Post by vrtlar »

art vandeley wrote:

.
Pa kako ti se cini stevia, jel uspjela? Citajuci malo o njoj, djeluje mi da Bosna ipak nije podobna za njezin uzgoj jer ne podnosi minuse... ili staklenik ili mozda samo u Hercegovini[/quote]

Probao prije nekoliko godina i uspio odgojiti tri sadnice i u ne znanju ih iznesen u bastu i posadim i odose.Izuzetno teska biljka i za saditi i za presadjivati.Slaba klijavost a i vremenske prilike nisu u pola Europe pogodne za njen razvoj.Moraju se drzati u plastenicima i ako uspijes uzgojiti znaj da u njima nema ni 50% secera koj ima u onima koji su iz maticnih zemalja.Uzgojiti ih u saksijama i unositi u kucu na balkon gdje ce se preko zime zastiti od hladnoce.
Last edited by vrtlar on 26/12/2012 12:07, edited 1 time in total.
vrtlar

#2842 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:Kad idete u kupovinu sjemena?

Nije valjda Mumine da nemas svog sjemena.Rekoh ti ja ljetos ne moras sve pojesti ostavi nesto i za sjemena :mrgreen: :D
vrtlar

#2843 Re: Bášča

Post by vrtlar »

CvjetnaOaza wrote:

Hajde oprastam ti samo za to sto hoces da stedis po domacinski :mrgreen: :D
CvjetnaOaza

#2844 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Ja ne sijem puno različitih vrsta i to što sijem uglavnom i imam. Jedino mi fali sjeme mrkve.
Uskoro će početi sjetva paprika, čilija i patlidžana. Patlidžan neću sijati ove godine, jer ne uspije ni procvjetati, a kamoli dati plod.
Mu'min

#2845 Re: Bášča

Post by Mu'min »

vrtlar wrote:

Nije valjda Mumine da nemas svog sjemena.Rekoh ti ja ljetos ne moras sve pojesti ostavi nesto i za sjemena :mrgreen: :D
Eh ti našo mene kajlati. :D
Pravim ba plan. Ne ostavljam ja sjeme od svega i svačega (npr. sjeme salate uvijek kupujem).

ms
Mu'min
safran

#2846 Re: Bášča

Post by safran »

vrtlar wrote:

Inbriding drug, inbriding. Treba osvježiti genetički fond. Za stare sorte bih preporučila razmjenu sjemena a za ove iz kesice kupovinu novih.
Macolaaa

#2847 Re: Bášča

Post by Macolaaa »

vrtlar wrote:

Kako mislite da sam napravim, pocetnik sam sa bašcom pa ako moze malo objasnjenje :zoka:
A steviou sam i kontao na zatvorenom ostaklenjenom balkonu probati uzgajati u nekoliko saksija ali ne znam kako do sadnice, nasao sam na piku neko sjeme ali sam citao da je klijavost tako slaba da sam se odmah obeshrabrio tako da bih radje pokusao sa sadnicom.
Mu'min

#2848 Zadnji poziv :)

Post by Mu'min »

Osim za flaga, Oticon, Armin_jockera i kerimu, da li sam još kome šta obećao od sjemena?
Ovo je zadnji poziv. :D
vrtlar

#2849 Re: Bášča

Post by vrtlar »

safran wrote:

Znam ja to drugarice malo zezam naseg Mumina a za osvjezenje genetickog fonda ima i za to nacina.Jedan je razmjena kao sto si spomenula drugi je da posadis na primjer paradajz na nekolko mjesta i uzme sjeme ili das komsijama da posade i razmijenis.Znas i sama kako se sjeme uzima sa minimum tri stabljike.Nego dokle si ti stigla sa planovima i sa bastom.
vrtlar

#2850 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Macolaaa wrote:

[/quote]

Nekom sam vec odgovrio ali da dopunim ovo sto sam napisao.

Probao prije nekoliko godina i uspio odgojiti tri sadnice i u ne znanju ih iznesen u bastu i posadim i odose.Izuzetno teska biljka i za saditi i za presadjivati.Slaba klijavost a i vremenske prilike nisu u pola Europe pogodne za njen razvoj.Moraju se drzati u plastenicima i ako uspijes uzgojiti znaj da u njima nema ni 50% secera koj ima u onima koji su iz maticnih zemalja.Uzgojiti ih u saksijama i unositi u kucu na balkon gdje ce se preko zime zastiti od hladnoce.
I steviu ne smijes sijati tako da stavljas sjeme u zemlju onda ce istrunuti nego je pospes po zemlji ili je stavis u mokru krpu koji dan pa kad vidis da je pustila kao kandjice onda je sijes.Ali klijavost je po nekima a i sam sam se uvjerio oko 1%.Ne znam sad mozda su je uspjeli malo poboljsati ja sam probao prije nekoliko godina.Za slatki krompir
uzmes nekoliko komada i stavis ih u kuhinju da proklijaju i cekas da klice narastu negdje oko 10 cm i da imaju lisce i onda kidas klice i presadjujes u male saksije i negdje poslije 15 maja ih posadis u bastu
Post Reply