Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
PM72

#2826 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

U pravu si.Ima pred zgradom spomen ploča a ne kontam je li pogođen na zgradi ili pred njom? Tu je udaljenost bila nekih 100 - 120 metara...
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#2827 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by UnscarD »

agent_zero wrote:
goran16v wrote:Bio kran ali ne na spustu prema ulazima i p. prostorima iza zgrade nego na platou ispred.
Ovom prilikom zelim odati pocast autoru fotografije, nasem pok. fotoreporteru Daci Krstanovicu

Image
A s te strane, mada mi to više liči na neku dizalicu, nego kran.

Elem, nebitno. Bitno je da odatle nije pucano, do raskrsice možeš praćkom gađati, a ne snajperima :-) .

Na raskrsnicu je pucano iz kasarne maršal tito (do iseljenja), zatim sa bijelih nebodera u ex lenjinovoj na grbavici (istog onog koji je pogodio tramvaj poslije dejtona), te sa vraca (sa područja oko spomen spomen parka i okolnih kuća).

A te gluposti o pucanja s krana su bajke i totalne izmišljotine.
Moguce je da su izmisljotine ali bilo je sranja sa tim kranovima. Sjecam se (mozda maj, juni, juli '92 ne sjecam se) 2 momka su izresetana na KRANU u krugu bolnice Kosevo, kran je stajao i iza rata, prema sadasnjoj pumpi...jedan se zvao Mario i on je tu poginuo a drugi Tomo i on je prezivio ali je ranjen sa nekoliko metaka. Na njih su pucali sa nekoliko strana. Oruzje gore nije nadjeno a bila je prica da su ga kao odbacili ...moje misljenje je da su oni mislili da se malo "igraju" rata i da su na tezi nacin naucili da to nije zajebancija. Ne mislim da su oni tada pucali ni na koga (imali su mozda 17-18 godina) nego da su se mangupisali na jako pogresan nacin, kao oni ce sa nekim dvogledima da ko zna sta rade na tom kranu ... svojim ocima sam gledao tu scenu kako meci lupaju u kabinu krana i kako se sa krana od udarca metaka dize prasina koju su u toj frci zamjenili za pucnjeve sa krana (ja prvi) ...na njih je pucano iz cega je ko stigao ...od pistolja obicnih do kalasa a vidio sam samo iza zgrade kako lik u uniformi dotrcava sa puskom sa optikom, pita kratko gdje je snajperista i otrcava skroz kontra od svih ostalih sto sam tada upamtio i bilo mi je cudno. Poslije se jedan decko izverao na kran i na ramenima spustio Tomu i Maria koji je vjerovatno vec bio mrtav spusti na zemlju...
Jbg, glupost, vjerovatno djecja ih je kostala dobro ...

Tema je inace extra, mada me baci ponekad u depresiju kada se zacitam...
Ramzess Veliki

#2828 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

PM72 wrote:Ramzese, :thumbup:

A ovaj dio me nasmijao
Jesu li,uključujući snajperiste sa obadvije strane,snajperom ubijeni neki viši činovnici u vojsci,pošto kontam da je to primarni cilj snajperiste?
Viši činovnik :D e takvog nećeš nanišaniti.To ima samo u filmu kad kakav đeneral iliti pukovnik dođe u rov pa osmatra,činovi se sijaju a on palamudi...
Uz to da napomenem da niko nije toliko pobudalio da piše ili govori gdje je koga složio ... nije to dječija igra.
Sjećam se čitav rat sam pokušavao da pogodim bar jednog neprijateljskog vojnika i to samo tokom akcije, nikako recimo zapovjednika na tenku ako je izašao da zapali cigaru jer u tom trenutku ne puca, jel ... i uvijek taman nanišanim, kontam evo ga da se i ja upišem da sam nešto doprinjeo odbrani, kad ga neko drugi zvekne meni pred nosom ... :twisted:
Tačno su mi kompleks nabili. :oops:
Max Bunker

#2829 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Max Bunker »

Mislim da je neko trazio ovaj film na ovoj temi...
Repetitor

#2830 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Repetitor »

Ramzess Veliki wrote:
PM72 wrote:Ramzese, :thumbup:

A ovaj dio me nasmijao
Jesu li,uključujući snajperiste sa obadvije strane,snajperom ubijeni neki viši činovnici u vojsci,pošto kontam da je to primarni cilj snajperiste?
Viši činovnik :D e takvog nećeš nanišaniti.To ima samo u filmu kad kakav đeneral iliti pukovnik dođe u rov pa osmatra,činovi se sijaju a on palamudi...
Uz to da napomenem da niko nije toliko pobudalio da piše ili govori gdje je koga složio ... nije to dječija igra.
Sjećam se čitav rat sam pokušavao da pogodim bar jednog neprijateljskog vojnika i to samo tokom akcije, nikako recimo zapovjednika na tenku ako je izašao da zapali cigaru jer u tom trenutku ne puca, jel ... i uvijek taman nanišanim, kontam evo ga da se i ja upišem da sam nešto doprinjeo odbrani, kad ga neko drugi zvekne meni pred nosom ... :twisted:
Tačno su mi kompleks nabili. :oops:
Gled'o onaj film ''Neprijatelj pred vratima'' pa ko Vasilij Zajcev...Čeka pucanj da ubije generala :lol: :lol:

Ovo što Ramzes priča,ove scene kad uzmeš na nišan a on tamam pobjegne sa nišana :) Ide kolona oklopnjaka cestom pored aerodroma,i okrenuli PAT-ove i PAM-ove prema nama,i rafalaju ne prestaju.Tenkovi takodje.I lik iz jednog BOV-a,kroz kupolu sa šljemom svako par sekundi izviruje.I tamam ga ''uzmemo'' na nišan,on k'o da zna nestane,sagne se...i tako je uradio par puta :D

I tad je onaj BVP sletio u kanal,što spominju onu osmoricu koji su bili ''nevini mladići na odsluženju vojnog roka'',a nestali su tad.Slučaj ''Veliki park''.
Gojeni H

#2831 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Gojeni H »

Elims wrote: Znači komandanti i slično ili se samo pucalo po civilima i običnim vojnicima?
Pucalo se po svakome u uniformi na kvislinskoj strani.
Oni su pucali po svemu sto se krece, uz izuzetke koji potvrdjuju pravilo.
Između ostaloga za oko mi je zapalo,ovo izgleda rasprostranjeno mišljenje,da treba neki poseban mentalni sklop(u negativnom smislu) imati snajperista da bi mogao obnašati tu funkciju.
Obican mit. Ludjak ili ubica moras biti da bi pucao u zenu, starca ili dijete ... snajperom ili automatskom puskom.
Pucati u neprijateljskog vojnika snajperom nije problem. Ionako mu cesto ne vidis lice. Pucas, nekad jasno vidis, nekad se podigne prasina, dim ... kad se razidje, vojnik je na zemlji.

Poseban sklop (a tek muda) trebas imati da bi (neopazen) ocistio put kroz minsko polje, usao u transeu, prisao rovu, nogom odvalio ulazna vrata, ubacio dvije kasikare, sacekao "buuum", odslusao prvu vrisku, a onda usao i eliminisao onoga ko nije popusio geler ... nekad to znaci metak direktno u tintaru, sa metar i po odstojanja, oci u oci.
Elims

#2832 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Elims »

Repetitor wrote:
Gled'o onaj film ''Neprijatelj pred vratima'' pa ko Vasilij Zajcev...Čeka pucanj da ubije generala :lol: :lol:
Ništa ja nisam gledao,pitam jer nisam upoznat sa tematikom,momci su mi odgovorili i stvar riješena.Ne moraš biti bahat i arogantan.

Gojeni H :thumbup:
exliberal-ex

#2833 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by exliberal-ex »

Seoskivaralica wrote:Nebitno kako pises ali opasno baljezgas i branis te sto su te gadjali kao i sve ostalo sto je diHalo u ovom gradu, kako ti nisu mrski ko i meni , kazes tjerali te ljiljani , ma boga ti , hej pa da sam te ja tjerao nemoj misliti da bi sad ovdje diopr ....toliko o tebi i tvom sistemu vrijednosti koji nije poremecen nego od prvog srpskog kralja pa do sad nije ni uspostavljen, mislim nebeski narod ,Phhahahahaha , ili sto neko rece : prvo su nastale amebe pa dvocelijska ziva bica pa srbi onda neka slozena ziva bica.....ha ha ha ha ovo me uvijek nasmije zato sto nimalo ne odstupa od onomonnjihovih razmisljanja...
Ako si bio zatvoren tada si sigurno to bio s razlogom i misli sta hoces to je bio rat za opstanak Bosne koji se pretvorijo u rat za opstanak srpskih bilo kakvih ideja na podrucju BiH...
Ovo sto gledamo danas bi se sve sasadilo da je Komsic tad bio predsjednik a Dudakovic komandant....
Nije lako biti iskren kad si porazen i cinjenicama i vojno i sudski i moralno, samo je jos ostala laz sto je i potvrdila vasa,"naaaajpametnija glava'", da lazete gdje stignete...i da je to ok jer druKcije ne ide san na oci,,,,,ha ha ha ha
oooo pa tek sad vidjeh ovaj komentar....pa sta covjek da kaze na ovo...ma nije vrijedno rasprave...ajde djete pisat pa spavat
exliberal-ex

#2834 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by exliberal-ex »

Sarajmen wrote:a.r. Ramiz Salčin je na osmatračkom položaju u Vojničkom polju, ubijen vrlo preciznim pogotkom u glavu...
Ubijen je "snajperom" i Zajko....doduse u transeji dubokoj preko 2 metra...i to metkom u ledja :-)
Repetitor

#2835 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Repetitor »

exliberal-ex wrote:
Sarajmen wrote:a.r. Ramiz Salčin je na osmatračkom položaju u Vojničkom polju, ubijen vrlo preciznim pogotkom u glavu...
Ubijen je "snajperom" i Zajko....doduse u transeji dubokoj preko 2 metra...i to metkom u ledja :-)

Ja mislim da je rahmetli Ramiz poginuo na ćošku zgrade Teheranski trg???

Ne znam ,možda griješim to oko osmatračkog položaja.I naivno je poginuo
Gojeni H

#2836 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Gojeni H »

exliberal-ex wrote:
Drugacije kazu ljudi koji su bili s njim ... i to ispred kamere.
Max Bunker

#2837 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Max Bunker »

Gojeni H wrote:
exliberal-ex wrote:
Drugacije kazu ljudi koji su bili s njim ... i to ispred kamere.
To za Zajku (kao i za mnoge nase komadante i heroje iz rata) kruzi ta prica da su ga ubili nasi a ne cetnici :?
Kada sam gledao onaj film a i u razgovoru sa par ljudi koji su se borili sa njim na Zuci, kazu da je poginuo od mitraljeza sa cetnickih polozaja u jednom izvidjanju terena...

Recimo, isto tako, za Nanica sam cuo pricu da su ga ubili nasi, pa za Ljubijankica da su ga ubili nasi...jedino sto znam koga su "nasi" ubili (odnosno u mezar poslali) jeste rahmetli Alagic, zbog kompletne zvrcke koju su mu napravili nakon rata i to sam cuo od ljudi iz Sedmog korpusa i ljudi iz Sanskog Mosta (od prvog do zadnjeg, svi to potvrdili)
PM72

#2838 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Sarajmen,
I ja mislim da je rahmetli Salčin pogođen na ćošku zgrade,što spominje Repetitor.Nisam siguran 100% ali ako treba ,mogu provjeriti sa čovjekom koji je bio prisutan.

A to da je Zajko pogođen s leđa,pa Nanić ...mitomanija i teorije zavjera.Ljubljankića su srušili krajiški Srbi,ima snimak gdje se hvale učinjenim.
goran16v

#2839 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by goran16v »

Ali ostaje misterija Celo Bajramovic...
Seoskivaralica

#2840 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Seoskivaralica »

Ok , ex liberal moze i ta varijanta.....hoce san na oci...sto kaze ovaj prije gadjalo se i gadja se i sad nekim koskama koje smrde na sve strane,.... Izmisljotine ne hrane niciju sujetu osim onog koji izmislja....

Neise ako imas sta protiv istine efektivno , slobodno plasiraj , po pitanju svega , cerali smo se i opet cemo se cerat ako treba... Jesu mi kose sad sijede ali jos sam mlad...
exliberal-ex

#2841 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by exliberal-ex »

PM72 wrote:Sarajmen,
I ja mislim da je rahmetli Salčin pogođen na ćošku zgrade,što spominje Repetitor.Nisam siguran 100% ali ako treba ,mogu provjeriti sa čovjekom koji je bio prisutan.

A to da je Zajko pogođen s leđa,pa Nanić ...mitomanija i teorije zavjera.Ljubljankića su srušili krajiški Srbi,ima snimak gdje se hvale učinjenim.
za zajku sam cuo od njegovih vojnika , sad ako su oni mene slagali slagao sam i ja vas ( mada budi sumnja da nije istina ako cujes istu pricu od vise ljudi )
onda ima i cegarova izjava da zna za mnoge slucajeve gdje su ljudi ubijeni u pijanci ili radeci ko zna sta ali su proglaseni ubijenim od snajpera...on je ovo izjavio zvanicno i niko se nije usudio ga mu protivrijeci
exliberal-ex

#2842 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by exliberal-ex »

Seoskivaralica wrote:Ok , ex liberal moze i ta varijanta.....hoce san na oci...sto kaze ovaj prije gadjalo se i gadja se i sad nekim koskama koje smrde na sve strane,.... Izmisljotine ne hrane niciju sujetu osim onog koji izmislja....

Neise ako imas sta protiv istine efektivno , slobodno plasiraj , po pitanju svega , cerali smo se i opet cemo se cerat ako treba... Jesu mi kose sad sijede ali jos sam mlad...
ja se necero vise...a sto se tice istine, ja ti napisah da sam bio proganjan ni kriv ni duzan...ti rece da sam vjerovatno zasluzio..tu je kraj rasprave
Seoskivaralica

#2843 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Seoskivaralica »

Evo ja samtu pa cu ti caskom odgovoriti...
Da znas istina je svega je bilo i samoubistava i rokacina pijanskih, zbog koke ili ko zna cega sve ne....
Bilo je i prikrivanja istine na sta je Cegar vjerovatno aludirao. Mislim kad ti roknes momka trebe sto se semis s njom pa ga bacis na snajpersku zonu da ispane ko fol....
Vjerujem da je svega bilo... Nisam vidio niti cuo ali imam bujnu mastu i sve je moguce....
E sad ispade mi smo pobili sve svoje ljude u koje smo se ugledali kad bi krenulo rokanje....ljude koji su nas vodili , snazili i hrabrili , mislim da ga neko s ledja rokne zbog ? .... Ne kontam stvarno....
Moj komandant je ziv i zdrav hvala alahu i dan danas i ako pukne opet ce me voditi, i mene i vecinu raje koju je vodio cijeli rat...
Zao mi je sto nastojis baciti ljagu na slavne ratne komandante od kojih je strepila i najjaca jedinica sa vase strane....nije bilo lako sigurno protiv pravih srca krenuti u proboj dok su linijasi bijezali ko zecevi...
Neise imam taj ptsp pa me i zivci ponesu malo ...imam tolerantan stav prema pravim vojnicima sa drugih strana tako da me zivcira samo friziranje istine i uporedjivanje nekih svjetskih ratova sa ovim nasim zadnjim ratom....

Njemci su prvi primjenili blitz krieg ali su amerikanci prvi primjenili totalni rat tek tada su nijemci poceli koristiti vergeltung jal odmazdu....i da znas u americkoj vojsci je doslo do velikih konflikta u stabu jer neki nisu bili za necasni nacin ratovanja, medjutim sve su iluzije o americkoj casti rasprsene koristenjem termonuklearnog naoruzanja.....
Korea , Vijetnam , pa Iran , pa do danas oni gadjaju sta stignu i preko tudjih ledja ostvaruju svoje ciljeve....nisu tema Theme...

Zao mi je kad se sjetim i sad , situacija koje sam , sam , prozivio ,nije lahko biti neutralan prema nekim fol izjavama do kojih dolazi liberal ex od nekih fol sto su bili tu fol.....reci ko ti je rekao da se zna ko laze.....kao onaj sto sere o markalama...

To me najvise nazivcira kad ispada ,kao sto mi jedan prijatelj govorio za oca i mamu mu....tuzna prica....
Ali ono ispade mi se sami pobili i poklali a oni onog zadnjeg sto je ostao iz straha za sebe samo zatukli....
E to me naajvise zivciralo....pa risto djogo i smiljko sagolj i ostale pogani....

Ne zelim iznositi nikakve price koje imaju veze sa mojim ucestvovanjem u ratu ali me neistina i notorna laz natjeraju na to...
Ugl. Budi posten i pricaj realnu istinu ne onu koju bi volio da jest...

Ovo editujem....
Bio sam zatvaran na samom pocetku rata niko me nije ni pipnuo zato sto sam kliznuo isti sat...drugi put je bilo dosta drugacije...i znam sta znaci biti u govnima do grla....nije to bilo bzze ni meni a ni tebi....eto sad si gdje si pa reci jeli bilo bzze ili ne , bas bez razloga ikakvog ,sad si to sto jesi mozda bas zbog toga...kao sto aj imam isto tako odvratnost ka izivljavanju nad nemocnim bez obzira ko on bio....bilo je situacija u kojim bi bio kao neki srdjan , ali nikad nikom nisam zivot spasio jer sam imao srecu da sam bio u takvom okruzenju gdje nije bilo potrebe...
...kad sve saberem drago mi je sto imam i pozitivna iskustva iz tog vremena ali i skolu o ljudima....
Tesko je ....ali treba se suzdrzati od blacenja ikog bez dokaza...iz prve ruke ,,, i ja mogu baljezgati rekla kazala....
Max Bunker

#2844 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Max Bunker »

PM72 wrote:Sarajmen,

:thumbup:

Mislim da mi svi manje-vise znamo ko pokusava da proda te price da je onaj ubijen, da je ovamo prodata teritorija i slicno.
Zaista ali zaista, nema potrebe da se neki ljudi uzimaju u usta.
Ta kuhinja, narodu plasira price o da je VRS mogla pregaziti BiH ali da zapad nije to dao, da je zapad zasluzan za zauzimanje (u njihovom slucaju-GUBITAK) Vlasica, Sanskog Mosta, Velike Kladuse, zaustavljanje tzv."Igmanske ofanzive", ne ulazak u Sarajevu pa onda serviranje tih prica o zavjerenickim ubistvima nasih komandanata i o tome kako smo mi sami ubijali sebe i sl. Meni je najtuznije u tome svemu (a valjda ljudi po prirodi vole misteriju, vole teorije zavjere) sto imaju neki normalni i posteni ljudi, koji "puse" tu teoriju.
Da je recimo jedan Nanic ubijen od strane nasih ljudi, znaci u nekoj zavjeri pa u jednoj (relativno) maloj Krajini pa onda u mikrokosmosu Buzimu to bi se saznalo za pola sata i mislite da bi Buzimljani ostali mirni? How yes no, sto bi rek'o Svabo i Englez...Rat je gotov pa svi pisu svoje price i traze opravdanja.
exliberal-ex

#2845 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by exliberal-ex »

Seoskivaralica wrote:Evo ja samtu pa cu ti caskom odgovoriti...
Da znas istina je svega je bilo i samoubistava i rokacina pijanskih, zbog koke ili ko zna cega sve ne....
Bilo je i prikrivanja istine na sta je Cegar vjerovatno aludirao. Mislim kad ti roknes momka trebe sto se semis s njom pa ga bacis na snajpersku zonu da ispane ko fol....
Vjerujem da je svega bilo... Nisam vidio niti cuo ali imam bujnu mastu i sve je moguce....
E sad ispade mi smo pobili sve svoje ljude u koje smo se ugledali kad bi krenulo rokanje....ljude koji su nas vodili , snazili i hrabrili , mislim da ga neko s ledja rokne zbog ? .... Ne kontam stvarno....
Moj komandant je ziv i zdrav hvala alahu i dan danas i ako pukne opet ce me voditi, i mene i vecinu raje koju je vodio cijeli rat...
Zao mi je sto nastojis baciti ljagu na slavne ratne komandante od kojih je strepila i najjaca jedinica sa vase strane....nije bilo lako sigurno protiv pravih srca krenuti u proboj dok su linijasi bijezali ko zecevi...
Neise imam taj ptsp pa me i zivci ponesu malo ...imam tolerantan stav prema pravim vojnicima sa drugih strana tako da me zivcira samo friziranje istine i uporedjivanje nekih svjetskih ratova sa ovim nasim zadnjim ratom....

Njemci su prvi primjenili blitz krieg ali su amerikanci prvi primjenili totalni rat tek tada su nijemci poceli koristiti vergeltung jal odmazdu....i da znas u americkoj vojsci je doslo do velikih konflikta u stabu jer neki nisu bili za necasni nacin ratovanja, medjutim sve su iluzije o americkoj casti rasprsene koristenjem termonuklearnog naoruzanja.....
Korea , Vijetnam , pa Iran , pa do danas oni gadjaju sta stignu i preko tudjih ledja ostvaruju svoje ciljeve....nisu tema Theme...

Zao mi je kad se sjetim i sad , situacija koje sam , sam , prozivio ,nije lahko biti neutralan prema nekim fol izjavama do kojih dolazi liberal ex od nekih fol sto su bili tu fol.....reci ko ti je rekao da se zna ko laze.....kao onaj sto sere o markalama...

To me najvise nazivcira kad ispada ,kao sto mi jedan prijatelj govorio za oca i mamu mu....tuzna prica....
Ali ono ispade mi se sami pobili i poklali a oni onog zadnjeg sto je ostao iz straha za sebe samo zatukli....
E to me naajvise zivciralo....pa risto djogo i smiljko sagolj i ostale pogani....

Ne zelim iznositi nikakve price koje imaju veze sa mojim ucestvovanjem u ratu ali me neistina i notorna laz natjeraju na to...
Ugl. Budi posten i pricaj realnu istinu ne onu koju bi volio da jest...

Ovo editujem....
Bio sam zatvaran na samom pocetku rata niko me nije ni pipnuo zato sto sam kliznuo isti sat...drugi put je bilo dosta drugacije...i znam sta znaci biti u govnima do grla....nije to bilo bzze ni meni a ni tebi....eto sad si gdje si pa reci jeli bilo bzze ili ne , bas bez razloga ikakvog ,sad si to sto jesi mozda bas zbog toga...kao sto aj imam isto tako odvratnost ka izivljavanju nad nemocnim bez obzira ko on bio....bilo je situacija u kojim bi bio kao neki srdjan , ali nikad nikom nisam zivot spasio jer sam imao srecu da sam bio u takvom okruzenju gdje nije bilo potrebe...
...kad sve saberem drago mi je sto imam i pozitivna iskustva iz tog vremena ali i skolu o ljudima....
Tesko je ....ali treba se suzdrzati od blacenja ikog bez dokaza...iz prve ruke ,,, i ja mogu baljezgati rekla kazala....
zasto te cudi da je neko roknut izmedju sebe...jel to mislis da su bosnjaci drugaciji od srba I hrvata po tom pitanju....daj bolan pa ko roknu celu, ko pokusa ubit sefera..jel ti imas kratko pamcenje ili sta???

zadnji dio
Bio si zatvaran kazes eto I ja sam, ne jednom ne samo od jedne jedinice....koji je razlog za moje zatvaranje, nisam bio clan ni jedne partije ( pogotovo ne sds-a), nisam imao nikakvo oruzje, nisam pravio nikakve pizdarije, jedini razlog zbog cega sam zatvaran je zbog imena I prezimena....mene je dvaput spasio komsija koji je stao ispred lokalnih policijskih kabadahija koji su dosli da me vode "na saslusanje" u 3 ujutro, jer sam davao signale !....onako malo pijani ali ne previse da neznaju sta rade...sta mislis gdje bih zavrsio da su me odveli ?....znas li moj junace da moja familija ni dan danas nije nasla jednog clana familije koji je pokupljen ispred kuce I nikad ga vise niko nije video...penzioner...jel on bio opasnost za odbranu domovine, drugi je ubijen na kucnom pragu, znamo ko ga je ubio postoje svjedoci ,....ubice I dan danas hodaju sarajevom..djaba izjave policij djaba sve..ma da I to je cetnicka laz
jel treba da pricam kako sam bio ispitivan u vojnom zatvoru prve motorizovane jer sam odbio da idem u samoubilacku akciju na zuci, gdje su ovi sto su otisli izginuli I izranjavani nizasta ali to nije bio problem ....jel treba da pricam kako me zbog toga odbijanja junosa iz sandjaka tukao dok su mi ruke bile vezane za radijator I sve mi govorio da ce nas sve srbe protjerat preko drine...poslije toga jednom sam ga sreo kad sam se vracao sa linije I neka se samo zahvali bogu sto je ostao ziv taj dan....znao je picka da mu je glava u pitanju pa je pobjegao sa ranjenicima iako je trbao da bude na linij....jel treba jos da pricam ....I nakraju mi kazete da sam ja cetnik I da sam bio na srpskoj strani....jah od te strane sam dobio ja mislim 17 000 u certifikatima........ma nije to istina sve je to cetnicka propaganda....ma koji mi kurac treba ova rasprava samo necu spavat veceras
Koshpa

#2846 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Koshpa »

Suborac opisuje kako je poginuo Izet Nanic a.r
The BEN10

#2847 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by The BEN10 »

exliberal-ex wrote: zasto te cudi da je neko roknut izmedju sebe...jel to mislis da su bosnjaci drugaciji od srba I hrvata po tom pitanju....daj bolan pa ko roknu celu, ko pokusa ubit sefera..jel ti imas kratko pamcenje ili sta???
Itekako smo drugačiji.
Počevši od toga da je vama sasvim normalno ubijati nemoćne: starce i dječake, žene silovati, klati, pljačkati i ubijati. Govorim o najširem sloju srpskog naroda koji još uvijek ne osuđuju takve počinioce iz reda svog naroda. Preko 50 000 žena je silovano u ratu, gdje su protesti i udruženja sa vaše strane da to osude!? Imamo Žene u crnom kojima se eno prijeti. A one su kap u moru. Katarza, kroz koju treba proći srpski narod, se ne vidi ni izdaleka.
I to govori dosta o razlici vas i nas.
smjesko071

#2848 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by smjesko071 »

exliberal-ex, ovo ste vi

"
''A onda se dogodilo nešto strašno, nešto što je nevjerovatno da se može dogoditi. Nešto što ni do danas nisam mogao zaboraviti i neću nikada zaboraviti. Stalno razmišljam šta sve čovjek može uraditi drugom čovjeku. Bez obzira koliko ste puta gledali strahote u raznim filmovima, dokumentarcima i sl., bez obzira koliko ste knjiga pročitali sa horor tematikom, knjiga koje vas natjeraju da plačete nad tuđom sudbinom, dozvolite mi da kažem to se ne može uporediti s onim šta sam ja vidio tamo. Dobio sam dijabetes poslije toga. Iz te gomile naslaganih mrtvih tijela, koja nisu više ličila na ljudska tijela, to su bili samo komadi mesa, odjednom se pojavilo ljudsko biće. Kažem ljudsko biće, ali ustvari to je bio dječak od pet do šest godina starosti. To je nevjerovatan prizor. Nevjerovatno. Ljudsko biće izlazi i ide prema putu, putu na kojem stoje vojnici koji automatskim puškama vrše strijeljanje. To dijete ide pravo prema njima. Svi vojnici i policajci koji su stajali na tom putu, ljudi koji su naučili ubijati, svi su iznenada spustili svoje oružje i sledili su se od tog prizora. Dječak je bio pokriven dijelovima crijeva i mesa drugih ljudi. Ispred vojnika je stajao jedan oficir, mislim da je bio pukovnik, arogantno se obratio vojnicima: 'Šta čekate, završite s njim!' Tada su mu vojnici, kojima uopće nije bio problem ubijati ljude, odgovorili: 'Gospodine, imate pištolj, zašto vi ne završite s njim?' Svi su nakon toga zanijemili. Tada se taj oficir obratio vojnicima: 'Uzmite to dijete, stavite ga na kamion i dovedite ga poslije sa drugom grupom, tada ćemo završiti s njim.' Dijete je bilo u šoku. Stalno je ponavljalo: 'Baba, baba, gdje si?' Vojnici su uzeli dijete da ga stave na kamion. Dječak se otimao, jer se sjećao da je već bio na tom kamionu. Tada sam ja prišao i rekao sam vojnicima: 'Slušajte, odvest ću ga ja u svoj kamion, pustit ću mu muziku da mu odvratim pažnju od onoga šta se dogodilo. Upalit ću radio. Ušao sam u kamion i upalio svjetlo, upalio sam radio, pronašao lokalnu radiostanicu. Rekao sam mu: 'Hajde uđi, dođi meni. Vidi imam svjetlo, muziku. Iznenada me uhvatio za ruku.' Ne bih želio nikome od vas da to doživite. Ja sam bio poznat kao jak i čvrst čovjek. Ali, nikome ne bih želio da iskusi takav stisak kao što je on moju ruku stisnuo. Bio sam šokiran snagom njegovog stiska.'' Zaštićeni svjedok 101 odveo je dječaka u Zvornik u bolnicu gdje ga je zbog rana koje je dječak imao odveo na hirurško odjeljenje. ''Kada sam ga doveo do hirurškog odjeljenja zgrabio me je za ruku, govoreći mi: ''Baba, ne daj da me odvedu, molim te.' I dan-danas u ušima mi odzvanjaju njegove riječi. Dok ga je doktor pregledao i čistio sa njega ostatke ljudske utrobe i mesa, osjetio sam strašan smrad. Nikako nisam mogao razumjeti kako taj smrad nisam osjetio dok sam ga vozio kamionom do bolnice. Toliko sam bio šokiran čitavim događajem.''
Seoskivaralica

#2849 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Seoskivaralica »

Odakle te na Ilidzi tad pred kraj rata...odakle ti sa puskom na toj strani....mislim da znasm sta govoris, sve razumijem sto si rekao imao sam i ja takvih iskustava , ja sam samo bio cisto na svojoj strani ali dosta naivno na pocetku , mislim ja mlad , rambo u glavi , puska u ruci , straze ovo ono , mene uhvate kao balavca i da nisam UTEKO ko zna sta bi mi se desilo , shvatam ,sta mislis kad kazes hvatanje onako bez razloga ,...
Imao sam takvog komsiju koji je bio druge vjere a pravio se da je bosanac,...? Vise puta ga policija odvodila i maltretirala, bez razloga ,isto tako su ga i roknuli klosari ispred kuce kad je rekao jednom travaru da ce im baciti bombu ako ne odu sa haustora...kad su ga roknuli zena mu izasla sa bombom i pocela mahati sa njom ali je uhvatise ljudi iz komsiluka,...
Kad je dosla policija ili ti vojna policija pa pretresla stan imali su sta naci....naoruzanja za cetu vojske , u wc napravio dinamu od auta kao mali generator za punjenje baterija , da da baterija koje je koristio za radio stanicu,koja je nadjena u starom crnobijelom tv-u, knjiga sa koordinatama , zapisi prisluskiv nih razgovora policiji isl. Da ne kazem sta jos sve ne , tek tad se povezu neki dogadjaji u glavi.....kazem ti ja mu nosio brasna i ulja a on javljao da se gadja kad raja igra lopte ili kad ima negdje festa, kad se prica o akciji , kad se pojavi nova vojska u mjestu....mislim sve je jasno....doslo mi bilo da ga ja idem mlatiti al eto nisam...mozda da sam otisao tu bi mu i bio kraj , s obzirom kako je pun sebe uvijek bio vjerovatno bi me isprovocirao.....plakao sam ko dijete tada jer sam mislio da su komsijska djeca slucajno izranjavana....on javio....

Po pitanju tjeranja u akciju ili tjeranja na liniju to je bilo jasno ko ne brani grad za mene je smrad i to je jasno ko dan...
Ko tad nije zelio da ide u proboje mogaoje komotno u linijase zato ne petljaj...tako je i moj rodjak cijeli rat bio linijas , bio strasiv, a ti si kao morao na zuc , de ne petljaj, kad si kontras naravno da si pod lupom , to je jasno svima.....

Cijeli rat je bilo cetnika i ustasa koji su bili na teritoriji koju je drzala ARBiH koji su bili slucajno ,nisu mogli kliznuti kao ostali igrom slucaja , osujeceni u bijegu...cak i naaajgori su ostajali , pa cim je stao rat kliznuli tamo,,,,a tokom rata kukali kako su oni ovaki onaki....jest jedna baba uvijek govorila niko me nece ubiti ako to ne budu nasi.....mislim nasi, a ona sjedi sa mojom mamom u podrumu i tako prica dok padaju granate oko zgrade.....
Ti si bio jedan od tih i to je jasno ko dan priznaj i gotova prica....ja sam od prvog dana ponosno i casno to sto jesam , nisam prikriveni ni ovaj ni onaj , iskreno sam rekao i kad su me uhvatili i znao sam sta bi se moglo desiti ali sam stao i rekao jesam i svejedno sta god da kazem bi li mi vjerovali da sad kazem da sam srbin , oni se smiju, kazu jesi ti budala ,i tu bi kraj price.....prvi put....
The BEN10

#2850 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by The BEN10 »

Seoskivaralica wrote:Po pitanju tjeranja u akciju ili tjeranja na liniju to je bilo jasno ko ne brani grad za mene je smrad i to je jasno ko dan...
Priča od jednog poznatog oficira iz rata - veli, zamolili ga da se na putu prema liniji obrati vojnicima. I tako ja krenem pričati, kad se javlja jedan vojnik i poče pričati kako je rat glupost, kako se ubijamo džaba i sl. Prekinem ja njega i nastavim, kad on opet ulijeće. Tako bi i treći put. Kad, zaustavim se ja i pitam ga - dobro vojniče, reci ti nama kako se zoveš. Kad on se kaže unezgodio, šta je to bitno, tamo-vamo. Samo ti reci kako se zoveš. Kad će ti taj vojnik - Zoran...
Dakle, te priče o relativiziranju i predstavljanju nas i njih kao da smo isti zna se od koga dolaze, u najboljem slučaju se radi o onima koji su ostali na našoj strani a bili su srbi ili hrvati, a bilo im je teško osuditi pripadnike svog naroda koji ubijaju nedužne civile. Pa je onda naravno jedino rješenje palamuditi kako se ubijamo, a nakon rata izmišljati priče i teorije zavjere...
Post Reply