Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
alkalna_baterija

#2826 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by alkalna_baterija »

Znam da se maca preporucuje kao kucni ljubimac zbog bebinog imuniteta.
A ja svoje dijete ne bih ni u kojem slucaju ostavila samo s macom.
Matzan

#2827 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Matzan »

Kad se beba bude rađala prvo što će ugledati biće maca. :zoka:
pepica

#2828 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by pepica »

Ja sam imala mačku kada sam dobila kćerku i nije bilo nikakvih problema. Stari ljudi kažu da su oduvijek mačke spavale sa bebama u kolijevci i ne znam ni jedan slučaj da je mačka naudila bebi. Jednom, kada je mojoj kćerci bilo oko godinu i po, čupa ona mačku za brkove za rep... Ja joj kažem " ne maltretiraj mačku", a ona će meni "ali ona voli da se tretira".
I dokazano je da krznati ljubimci (ne samo mačke) kada dijete odrasta pored njuh , smanjuje rizik od razvoja alergija za 50%.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#2829 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by pici »

mace, cuke...kenguri...sve može s bebama samo da su siti i dobro odgojeni...to da će biti malo ljubomore od mace kad se bebi pridaje veća pažnja ...biće al nakratko kasnije će i ona da sama pridaje pažnju bebi...ono tipa grebanje, ujedanje itd ma nema govora...jedino da je maca maltretitana il bijesna
alkalna_baterija

#2830 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Ljudi kako izgleda kad se maca davi necim?
Sinoc me istraumirao. Do kasno sam sjedila, pa ni on ne legne dok nije potpuna tisina, dok se svi ne smirimo.
Cujem ga da stenje, ispusta cudne zvukove nimalo uobicajene za macu, trbuhom se sav spustio na pod i trza glavom.
Priletim i nekako instinktivno ga naglo stisnem preko stomaka par puta i on dodje sebi. Medjutim primijetila sam na plocicama neku sluzavu tecnost smeckaste boje, koja je poprilicno smrdila, a on je lize :? :shock:
Obrisem to, ali on je i dalje lizao plocice.
Sigurno nije ni gladan ni zedan, ne znam zasto je to radio.

Nakon toga, bio je prilicno agresivan prema meni, sva sam izgrebana i izujedana. Inace to nikad ne radi.
Bjezao je od mene i kad god sam krenula da ga pomazim dobila sam novu ogrebotinu.
Onda je odspavao i evo sad je sam dosao da ga mazim.

Sta je ustvari ona sluz mogla biti? I kako izgleda kad se davi? Kako da mu stvarno pomognem?
htcxone

#2831 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by htcxone »

alkalna_baterija wrote:Ljudi kako izgleda kad se maca davi necim?
Sinoc me istraumirao. Do kasno sam sjedila, pa ni on ne legne dok nije potpuna tisina, dok se svi ne smirimo.
Cujem ga da stenje, ispusta cudne zvukove nimalo uobicajene za macu, trbuhom se sav spustio na pod i trza glavom.
Priletim i nekako instinktivno ga naglo stisnem preko stomaka par puta i on dodje sebi. Medjutim primijetila sam na plocicama neku sluzavu tecnost smeckaste boje, koja je poprilicno smrdila, a on je lize :? :shock:
Obrisem to, ali on je i dalje lizao plocice.
Sigurno nije ni gladan ni zedan, ne znam zasto je to radio.

Nakon toga, bio je prilicno agresivan prema meni, sva sam izgrebana i izujedana. Inace to nikad ne radi.
Bjezao je od mene i kad god sam krenula da ga pomazim dobila sam novu ogrebotinu.
Onda je odspavao i evo sad je sam dosao da ga mazim.

Sta je ustvari ona sluz mogla biti? I kako izgleda kad se davi? Kako da mu stvarno pomognem?
pošto je mlad, prepao se... vjerovatno mu se to desilo prvi put... tako je i mene moj isto ...

A do cega je ne znam, moguce da ej pokusao izbaciti dlake (kad se cisti skupe se dlake), moguce da se prejeo, moguce da mu je nesto stalo u grlo....

ako nekko je imao slucaj neka napise, ja jesam ali je to jednom se desilo i nikad vise :D
a sto se agresive tice, prepao se i zato je bio agreisvan :D
alkalna_baterija

#2832 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Dusa mila. Cijelu noc sam se budila da vidim je li dobro,bas me prepao.

Vrlo moguce da je pokusao dlake izbaciti,to mi nije naumpalo. Jer se stvarno nije imao cime udaviti,ali rekoh da nije prozdrljivo jeo, ipak se moze desit...

Btw javi mi se u pp, moram te pitat nesto :lol:
VenomousV

#2833 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by VenomousV »

Samo da javim da smo otkrili zasto onaj dosljo cupo ne jede :D
Hoce meso a maciju hranu jok
Mama neki dan usput jela kiflu i ispadne joj, on poletio k'o da je pecenje :-) ocigledno je naviknut da jede suh hljeb i pavlaku :roll:
Presaltacemo mi njega nekako :D
htcxone

#2834 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by htcxone »

alkalna_baterija wrote:Dusa mila. Cijelu noc sam se budila da vidim je li dobro,bas me prepao.

Vrlo moguce da je pokusao dlake izbaciti,to mi nije naumpalo. Jer se stvarno nije imao cime udaviti,ali rekoh da nije prozdrljivo jeo, ipak se moze desit...

ok :D
alkalna_baterija

#2835 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Mene Prco istraumira.

Jutros je doslo do nesporazuma, muz mislio ja cu zakljucati ulazna vrata, on mislio ja cu.
Usisavala sam i nisam ni skontala da je otvorio vrata i izasao u haustor.
Gasim usisivac i cujem mali hor pasa kako agresivno laju, razjareni... I utihnuse.
Po kuci gledam, Prce nema, ulazna vrata otvorena.
Na balkon izadjem, nema ga ni ispred zgrade. Jedno 5 dzukela lezi ispod zgrade preko ceste.
Udjem u kucu, ja vec pocela plakat, histerisat, bukvalno mi koljena klecaju, kad ide Prco, bio na prozoru u kuhinji iza zavjese pa ga ne skontah :D
Sad bjezi od mene koliko sam ga izgnjavila i izljubila :lol:
Anestezija

#2836 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Anestezija »

Ovom mom 3 kera iza ledja dosla a on bleno u goluba da ga uhvati,briga ga za kerovima :lol: :lol:
eluna

#2837 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by eluna »

alkalna_baterija wrote:Dusa mila. Cijelu noc sam se budila da vidim je li dobro,bas me prepao.

mila moja, meni cika vet reče da je ova moja skevlija. pojela kućnog pauka ili kakvu drugu bubu sto je izazvalo kiselinu i povraćanje.. .... dakle no sikiriki sve za 5
alkalna_baterija

#2838 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Ne znam gdje je mogao tako nešto naći, ne zavlači se nigdje. Osim u ormar. :lol:
ODB

#2839 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by ODB »

Help.
Mislim da mi se mačka prehladila ali nisam siguran.Već dva dana primjetim čudan pogled i lice nekako kao da je umorna stalno.Sada joj pipnuh nos ,suv i vruć je.Uši vruće.
Ne znam je li to normalno ali tako prije nije bilo,često je mazim i nikad tako uši vruće nisu bile niti nos suv i vruć.

Često pred veče boravi u kući gdje je toplo ,a onda oko ponoći ili poslije je pustim napolje.Razlika u temperaturi je ogromna to je jasno ,ovako mi se mačak već jedan se razbolio i uginuo u 2 dana pa kontam da se i ova nije prehladila tako.
Pazio sam sa ovom da ne bude tako,smanjim temperaturu unutra sat prije nego je pustim napolje ali opet je to velika razlika,plus budala dođe pod prozor da spava,a ima već sklonište u garaži toplije.

Sad me interesuje šta bih joj mogao trenutno od lijekova za ljude dati?
Paracetamol ili neki anitibiotik pa da kapsulu otvorim u mlijeko joj stavim :?
alkalna_baterija

#2840 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

ako se ne varam, mislim da će četvrtina paracetamola biti ok. Ali molim te sačekaj savjet nekog iskusnijeg od mene, ili zovi veta.

nadam se da će biti dobro
ODB

#2841 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by ODB »

Sad sam pročitao da je paracetamol toksičan i u manjim dozama,ne može organizam da ga razloži.

Ma znaću sutra šta i kako,već sam mislio sad da joj dadnem šta god bi moglo biti na korist od lijekova jer mi je mačak jedan u dva dana krepao džaba vet i lijekovi džaba sve.Baš brzo se desilo.
alkalna_baterija

#2842 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

ja ne znam gdje sam pročitala da su lijekovi za životinje zapravo isto ono čime se i mi liječimo, samo prilagođena doza

ne znam stvarno šta da ti kažem, baš mi je žao :(
ODB

#2843 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by ODB »

Jesu antibiotici,ali nije paracetamol.
Sad baš čitam,znam da sam neke antibiotike za ljude prije davao mačkama isto ali ima bruku godina pa se ne sjećam šta i kako,uglavnom vet mi je tako rekao.

Samo me sad interesuje pošto sam siguran da ima temperaturu kako i čime joj mogu olakšati do sutra,jer ne znam ni sutra kad i u koje doba mogu to sve saznati i kupiti šta treba,a neugodno mi ovako preko noći da je ostavim na ovome.
U kući je ,kako god ne puštam je van.
Ako se neko još sjeti da je davao neki ljudski lijek za mačke u slučaju temperature nadam se da će napisat.Imam ih punu laticu :-D
alkalna_baterija

#2844 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

probaj sa oblogama, koje koristimo i mi, stvarno mi ništa drugo ne pada na pamet

ili ako ti nije daleko da odeš do apoteke, Dalsy sirup za bebe ne sadrži paracetamol, a snižava temperaturu
VenomousV

#2845 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by VenomousV »

Koliki ti je macak?

Meni je vet propisivao Xiclav 156mg/5ml, 1,5ml dva puta na dan 10-14 dana (nasla recept pa ti pisem)
Tog Xiclava vise nema ali ima Panklav koji je istog sastava, odes u apoteku i sve ovo kazes ali ne znam hoce li ti dati bez recepta :/

Ovo je za odrasle macke, ako je manji treba prilagoditi dozu

Posto obicno kroz dva-tri dana ozdrave ja im ne dajem 10 dana osim ako nije neka bas teska prehlada ili neki zeznut apces od ujeda, ali niposto nemoj davati manje od 7 dana da ne bi razvio imunitet na antibiotike

Sretno i probaj macka da navikavas na spavanje tokom noci a preko dana nek izlazi vani
alkalna_baterija

#2846 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Ne mogu se dobiti antibiotici bez recepta
Jedino ko znas nekoga pa da mu naknadno doneses recept
seoBIH

#2847 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by seoBIH »

u RS-u mogu :) Dobrinja je blizu :D
alkalna_baterija

#2848 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

seoBIH wrote:u RS-u mogu :) Dobrinja je blizu :D
Nisam znala
Hvala za info :thumbup:
Cholina_Lokica

#2849 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Cholina_Lokica »

U RSu moze sve bez recepta, a meni u nekim Sarajevo apotekama kad kazem da mi treba hitno za psa dadnu najnormalnije anibiotike
eluna

#2850 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by eluna »

ostala sam dužna sliku naše škevlijice, pa evo :)

Image

nažalost, malo joj se vide bijele šapice ovdje, ali trenutno nemam bolju sliku :)

Edit: evo slikica od ljetos :)

Image
Post Reply