Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
HALO.BA

#2826 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by HALO.BA »

Fiki29 wrote:Raja, imam jedno pitanje u vezi sa upraviteljom.

Naime, u martu ove godine je u stanu iznad mene (na 4 spratu) pukla cijev od grijanja (VERTIKALA) i napravila mi poplavu u stanu. Nazvao sam upravitelja i stvarno u istom danu su došli, angazovali Toplane i popravili cijev. Ja nisam trazio nikakvu nadoknadu nego sam klepio usima i sam renovirao štetu (gletovanje i krečenje)......

Prije 3 dana ...opet popalava....sada na 5 spratu puca cijev od vode (Opet VERTIKALA) i opet kod mene poplava u stanu, e sada je veća šteta jer su mi uništeni i kupatilo i spavaća soba......

Moje pitanje je dali od Upravitelja mogu zahtjevati nadoknadu za učinjenu štetu u mom stanu jer se radi o VERTIKALAMA koje su oni dužni da održavaju ili mogu samo od komšija u čijem se stanu desio kvar......

PS: najgore do svega je što je upravitelj u mom ulazu Stambena zadruga Željezničar, koja ne da je loša nego je katastrofalna....te da naglasim da sam uredan platiša održavanja.....

Unaprijed hvala na odgovorima....

Pozdrav,
Fiki
Pogledaj na izvjestaju jel vam osigurana zgrada tj. jel vam skidaju sredstva za osiguranje. Ukoliko je osigurana onda se obrati pismeno upravitelju da te obestete.
Za ovu varijantu od Belice nisam bas siguran da je po zakonu, osim ako se komsije sloze na sastanku za saniranje stete. Samo se pitam kada bi ti usljed poplave riknuo novi tv, computer ili cincilator na gefufni, da li bi ti i to nadoknadili?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2827 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by PipiDugaDevetka »

HALO.BA wrote:

Naime, u martu ove godine je u stanu iznad mene (na 4 spratu) pukla cijev od grijanja (VERTIKALA) i napravila mi poplavu u stanu. Nazvao sam upravitelja i stvarno u istom danu su došli, angazovali Toplane i popravili cijev. Ja nisam trazio nikakvu nadoknadu nego sam klepio usima i sam renovirao štetu (gletovanje i krečenje)......

Prije 3 dana ...opet popalava....sada na 5 spratu puca cijev od vode (Opet VERTIKALA) i opet kod mene poplava u stanu, e sada je veća šteta jer su mi uništeni i kupatilo i spavaća soba......

Moje pitanje je dali od Upravitelja mogu zahtjevati nadoknadu za učinjenu štetu u mom stanu jer se radi o VERTIKALAMA koje su oni dužni da održavaju ili mogu samo od komšija u čijem se stanu desio kvar......

PS: najgore do svega je što je upravitelj u mom ulazu Stambena zadruga Željezničar, koja ne da je loša nego je katastrofalna....te da naglasim da sam uredan platiša održavanja.....

Pozdrav,
Fiki
Pogledaj na izvjestaju jel vam osigurana zgrada tj. jel vam skidaju sredstva za osiguranje. Ukoliko je osigurana onda se obrati pismeno upravitelju da te obestete.
Za ovu varijantu od Belice nisam bas siguran da je po zakonu, osim ako se komsije sloze na sastanku za saniranje stete. Samo se pitam kada bi ti usljed poplave riknuo novi tv, computer ili cincilator na gefufni, da li bi ti i to nadoknadili?
Prvo provjeriti jesu li zaj. dijelovi zgrade sa tom vertikalom osigurani ''od poplave''. Možebiti mnogih šokova kada ugledaju polisu, pa samo od požara osigurani.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2828 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

PROJEKAT MINISTARSTVA STAMBENE POLITIKE U 2012.g. SANACIJA KROVOVA
Datum objave: 31.08.2012. - 12:35
Period objave:
31.08.12 - 30.09.12

Predviđenim sredstvima budžeta Ministarstva stambene politike u iznosu od 648.837,00KM sanirano je 14 krovova na području Kantona Sarajevo u 2012.g. kroz usvojeni Program od Vlade Kantona Sarajevo na sanaciji ratom oštećenih zajedničkih dijelova- krovova.

Dokument u prilogu.

Dokument
Koja namještaljka ''Općina Ilidža rekonstrukcija krova u Ulici Put Famosa 11-12'' što su prostorije upravitelja
FAMOS-GRADNJE, firme u privatnom vlasništvu.
Nije slučajnost da su ministrica i direktor u istoj stranci-Stranka za crnu budućnost.
http://msp.ks.gov.ba/sites/msp.ks.gov.b ... rovovi.pdf

Slipčevićko, Slipčevićko, nismo se tako dogovorili, ministar mora raditi u korist naroda, zakletva se položila,...
Last edited by PipiDugaDevetka on 23/10/2012 10:48, edited 1 time in total.
sarajevo63

#2829 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sarajevo63 »

Pozdrav,
Fiki
Ja Ti toplo preporučujem da osiguraš svoj stan, bitan je onaj dio ugovora osiguranju stana: šteta koju ti izazoveš i šteta koju tebi neko napravi....), sve ostalo je ako i samo ako.... Sve ostalo je gubljenje živaca (napomena: ne radim u osiguranju nego imam osiguranja stana i to je vrlo mala cifra da se sam zaštitiš od budalaština).
Bellica

#2830 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

HALO.BA wrote:

Pozdrav,
Fiki
Zasto nije po Zakonu, sad si me naljutio :D kod mene upravitelji redovno saniraju stetu koja je nastala na privatnim dijelovima, a zbog kvara na zajednickom dijelu. Doduse, mi imamo osiguranje. Nije covjek kriv sto je upravitelj takav kakav jeste i sto je o svom trosku morao da sanira stetu.
Fiki, otidji ti kulturno do svog upravitelja (kad kazem kulturno, mislim na lijep nacin, a ne na tipicni bosanski) ili jos bolje, napisi direktoru jedan dopis, objasni sve sto se desilo, navedi da se uredan platisa i zamoli da ti priznaju jedan dio tih troskova. Stanare obavijesti putem oglasne ploce ili bilo cega drugog, kopiraj pa im ubaci u sanducice i sl. jer ta vertikala nije samo tvoja, sanirana je, ali je tebi pricinjena steta. Jedino su problemi ovi racuni, jer moji upravitelji ne zele razgovarati ako nemam fiskalni racun, ja to znam pa se trudim da ispostujem uvjete.
sarajevo63

#2831 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sarajevo63 »

Bellica je u pravu, ako imate osiguranje zajedničkih dijelova zgrade može se to završiti.
Bellica

#2832 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:
PROJEKAT MINISTARSTVA STAMBENE POLITIKE U 2012.g. SANACIJA KROVOVA
Datum objave: 31.08.2012. - 12:35
Period objave:
31.08.12 - 30.09.12

Predviđenim sredstvima budžeta Ministarstva stambene politike u iznosu od 648.837,00KM sanirano je 14 krovova na području Kantona Sarajevo u 2012.g. kroz usvojeni Program od Vlade Kantona Sarajevo na sanaciji ratom oštećenih zajedničkih dijelova- krovova.

Dokument u prilogu.

Dokument
Koja namještaljka ''Općina Ilidža rekonstrukcija krova u Ulici Put Famosa 11-12'' što su prostorije upravitelja
FAMOS-GRADNJE, firme u privatnom vlasništvu.
Nije slučajnost da su ministrica i direktor u istoj stranci-Stranka za crnu budućnost.
http://msp.ks.gov.ba/sites/msp.ks.gov.b ... rovovi.pdf

Slipčevićko, Slipčevićko, nismo se tako dogovorili, ministar mora raditi u korist naroda, zakletva se položila,...
:thumbup:
E neka si imao hrabrosti da to javno objavis. Vecina nas je to znala, ali se nismo usudili pisati o istom, hvalo Bogu ti si tu, spreman uvijek za kritiku, narocito ako je MSP u pitanju :-D
sarajevo63

#2833 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sarajevo63 »

Po krovu: 46.345,55KM.
Koliko li će od toga zaista otići za krovove?
PipiDugaDevetka

#2834 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Bellica wrote:
E neka si imao hrabrosti da to javno objavis. Vecina nas je to znala, ali se nismo usudili pisati o istom, hvalo Bogu ti si tu, spreman uvijek za kritiku, narocito ako je MSP u pitanju :-D
Nije krov u Ulici Put Famosa broj 11 do 12 ratom oštećen, ali hajde da to zanemarimo. Ona je hrabra da protura ''svoje'' stranačke prijatelje da dobijaju ovakve donacije koje se i iz tvog, mog, i inih građaana izdvajaju od PDV-a i ostalih poreza daju jednom privatnom preduzeću. I ko zna šta se sve obnovilo u tim prostorima kancelarijskim za donirane pare?

Ne može to tako da se daju pare pred kraj tehničkog mandata. Moje pare ne smiju završiti u FAMOS-GRADNJI najšugavijem upravitelju. Odmah šaljem e-mail poruku premijeru i Skupštinskom predsjedniku radi protesta.
pepito

#2835 garaze

Post by pepito »

pozdrav svima.
ocajno trazim pomoc i savjet.
oprostite ako je vec bilo govora o mom problemu ali evo postavit cu pitanje i molim za pomoc...kakvu god.

vlasnici smo jednog garaznog mjesta u sklopu garaza novoizgradjenog objekta u kojem smo kupili i stan.
u tim garazama sada se desava bespravno zagradjivanje garaznih mjesta pri cemu se skidaju i skracuju instalacije kako kome zatreba i naravno dio instalacija (koje su naravno zajednicke) ostaju zatvorene, pod kljucem, u sklopu garaznih mjesta koje ljudi ograde i prisvoje i instalacije na taj nacin.
dalje, svako jutro prvo na sta se naidje je jedno ili vise auta parkiranih na silazu u garazu, tako da za ulaz/izlaz ostaje samo jedna traka.
policiju kada zovnemo, ne pije vode jer navodno nema znaka za zabranu parkiranja. napominjem da je tu ispred oba silaza pjesacki prelaz i koliko mi je poznato zabranjeno je parkirati 5m oko pjesackog prelaza, ali sve djaba. policija ne radi nista.
nas PEV je upoznat naravno sa svim ovim problemima i lik vec vise od godinu dana vrti istu pricu...ceka znak i ceka znak i ceka znak (od nekog ministarstva)...za gradjenje zidova u garazi navodno kaze ljudima "vi mozete da radite sta hocete ali morate imati dozvolu" i ljudi grade li grade (zagradjuju svoja garazna mjesta).
tu se radi o 15 ljudi koji rade sta zele, a svi mi ostali to posmatramo i navodno ne mozemo nista da ucinimo jer nas u to ubjedjuje PEV. taj isti PEV je u odlicnim odnosima sa tim kabadahijama, a mi kada ga zovemo vrlo cesto se ni ne javlja na telefon...kada se slucajno sretnemo prica nam price za koje se kasnije ispostavi da su "nidje veze" (nedavno nam je rekao da je predao svoju duznost nekom liku iz susjednog ulaza, a mi vidimo da to nije tacno...dakle, zaje.ava se sa nama...ispituje kako cemo reagovati..svasta). nismo jos uvijek dosli sa njim u konflikt i raspravu ali primjecujemo nekorektnost sa njegove strane i razmisljamo sta da cinimo a da ne ispadne sukob sirokih razmjera.

molim vas za misljenje i savjet, i iskustva naravno...vidim da ovdje ima dosta znalaca.
koje su obaveze i ovlastenja upravitelja (Oki) a koje PEVa? sta da cinimo?

hvala
PipiDugaDevetka

#2836 Re: garaze

pepito wrote:pozdrav svima.
oprostite ako je vec bilo govora o mom problemu ali evo postavit cu pitanje i molim za pomoc...kakvu god.

vlasnici smo jednog garaznog mjesta u sklopu garaza novoizgradjenog objekta u kojem smo kupili i stan.
u tim garazama sada se desava bespravno zagradjivanje garaznih mjesta pri cemu se skidaju i skracuju instalacije kako kome zatreba i naravno dio instalacija (koje su naravno zajednicke) ostaju zatvorene, pod kljucem, u sklopu garaznih mjesta koje ljudi ograde i prisvoje i instalacije na taj nacin.
dalje, svako jutro prvo na sta se naidje je jedno ili vise auta parkiranih na silazu u garazu, tako da za ulaz/izlaz ostaje samo jedna traka.
policiju kada zovnemo, ne pije vode jer navodno nema znaka za zabranu parkiranja. napominjem da je tu ispred oba silaza pjesacki prelaz i koliko mi je poznato zabranjeno je parkirati 5m oko pjesackog prelaza, ali sve djaba. policija ne radi nista.
nas PEV je upoznat naravno sa svim ovim problemima i lik vec vise od godinu dana vrti istu pricu...ceka znak i ceka znak i ceka znak (od nekog ministarstva)...za gradjenje zidova u garazi navodno kaze ljudima "vi mozete da radite sta hocete ali morate imati dozvolu" i ljudi grade li grade (zagradjuju svoja garazna mjesta).
tu se radi o 15 ljudi koji rade sta zele, a svi mi ostali to posmatramo i navodno ne mozemo nista da ucinimo jer nas u to ubjedjuje PEV. taj isti PEV je u odlicnim odnosima sa tim kabadahijama, a mi kada ga zovemo vrlo cesto se ni ne javlja na telefon...kada se slucajno sretnemo prica nam price za koje se kasnije ispostavi da su "nidje veze" (nedavno nam je rekao da je predao svoju duznost nekom liku iz susjednog ulaza, a mi vidimo da to nije tacno...dakle, zaje.ava se sa nama...ispituje kako cemo reagovati..svasta). nismo jos uvijek dosli sa njim u konflikt i raspravu ali primjecujemo nekorektnost sa njegove strane i razmisljamo sta da cinimo a da ne ispadne sukob sirokih razmjera.

molim vas za misljenje i savjet, i iskustva naravno...vidim da ovdje ima dosta znalaca.

hvala
Za početak naoružaj se i samoorganizujte se protiv mafije. Ovo ozbiljno mislim. Mene već presudilo zbog neplaćanja. Čekam samo da počnu obustavljati od sestrine penzionerske mirovine.

Na kraju ćete morati platiti svu tu ilegalnu dogradnju-Eto to vas čeka. :-)

Policija ne obavlja posao inspektora u stambenoj oblasti ili građevnsko-komunalnog opštinskog inspektora.

Njih zaobidjite u vezi sa obraćanjem njima, to je posao za inspektore. Svakako da možete prijaviti moguće narušavanje JRM, pa bi oni mogli doći da upozore i EV, i PEV-a obadva.
:(

@bpsang, je li vidiš da ima i goreg od tvog zarobljeništva od strane narko PEV-ice.
:(

Sačekajte da bude izabran najnoviji (vjerovatno stari SDA) ministar Stambene politike Kantona.
tahoma

#2837 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by tahoma »

PipiDugaDevetka wrote:
Kako mislis MI cemo platiti?
Ako se ikad i utvrdi ilegalna gradnja, trebaju da plate oni koji su gradili... nista na mom garaznom mjestu nije gradjeno, necu dinara da dam za necije tamo dvorce i bunkere...
PipiDugaDevetka

#2838 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

tahoma wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
Kako mislis MI cemo platiti?
Ako se ikad i utvrdi ilegalna gradnja, trebaju da plate oni koji su gradili... nista na mom garaznom mjestu nije gradjeno, necu dinara da dam za necije tamo dvorce i bunkere...
Baš si simpatičan sa tom svojom odlučnošću u borbi za svoje privatno vlasništvo. Drago mi je zbog tebe.

Naravno, pravda je na tvojoj strani, ali čim se počneš obraćati organima uprave. Vidjećeš kako je teško doći do pravde, pa se možebiti sve preokrene i vi, EV, postanete krivci kao što je pomenuti @bpsang postao krivac za prijavljivanje narko-PEV-ice u svom neboderu. Još je čovjek sa ''nezgodnim'' imenom i prezimenom kako sam skontao. Inače, bivši borac ARBiH.
Bellica

#2839 Re: garaze

Post by Bellica »

pepito wrote:pozdrav svima.

hvala
Ovako, obzirom da su te garaze zajednicki posjed vas EV, niko ne smije bez vaseg odobrenja nista da prigradjuje. Doduse, ovdje je zakon ostao malo nedorecen jer kad je u pitanju prenamjena zajednickog dijela, treba saglasnost svih EV, ali, kod vas se ne radi o prenamjeni nego svako sebi pregradjuje i pravi zasebni garazni prostor. Dakle, garaza ostaje garaza. Ja nisam bas najbolje shvatila da li je u pitanju jedan ogroman prostor koji je garaza za sve pa je svako parking mjesto oznaceno npr. brojem stana ili reg. oznakama ili je neki drugi princip u pitanju. Uglavnom, niko od EV nema pravo da bilo sta radi u zajednickim prostorijama bez odobrenja EV koji u svom vlasnistvu imaju 51% korisne povrsine zgrade. Molim te, napisi mi koji je princip u toj garazi, ovaj koji sam ja navela ili ima svako svoje odvojeno pa oni tamo nesto pregradjuju. Jer ako su to njihove garaze, on moze raditi tamo sta hoce, ali da ne dotice zajednicke dijelove. Ako nema saglasnost a radi nesto, onda ih mozete tuziti. Sto se tice tog znaka, cekam i ja isti vec tri godine, tako da tu nema sumnje. Bilo bi smijesno da postavljate barikade i sl. Da li se tu parkiraju stanari koji zive u toj zgradi ili ljudi sa strane? Ako su sa strane, a parkiraju na vasem parkingu koji je ako po svemu sudeci privatna povrsina stanara (tako je u u novoizgradjenim zgradama koje sam ja obisla) onda ima pravo policija da ga skloni. A ako je EV ili stanar, onda mu zaista ne mogu nista. Ne znam samo kako je neko mogao biti tako nekulturan i zatvoriti ulaz u garazu?
Eh sada, PEV je glavni problem, jer da je on kako treba, ti ne bi trebao pisati na ovoj temi i traziti savjet. OKI u principu nema neke velike odgovornosti, on jedino moze da tu bespravnu gradnju prijavi nadleznoj opstinskoj inspekciji ako se ustanovi da ima osnova, a kad to vec nece da uradi vas PEV, a sto mu je obaveza. Vas PEV je duzan da pribavi odobrenje od ostalih EV za tu gradnju, ako nema odobrenja, a izgradjeno je, onda te EV prijavljuje inspekciji, zapravo, prvo ih moze opomenuti i traziti da to sklone, ako nece, onda ih prijavljuje. Ovo je nacin na koji ja kao PEV u svom ulazu radim i uspijeva mi. Eh sada, potraje to sve, naljute se komsije na mene, ali ako je Zakon rekao da nema zauzimanja zajednickih dijelova, onda nema i tacka. Ko prekrsi Zakon mora to i da plati. Ja svojim komsijama kad me pitaju zasto sam tako "opterecena" (ja sam za njih opterecena jer radim po Zakonu), ja im lijepo kazem da je to isto kao crveno svijetlo na semaforu, dakle, ako stanes na crveno postujes Zakon, ako prodjes kroz isto moras da platis kaznu. Ako ti treba jos nesto, napisi, ima nas iskusnih i certificiranih na temi :-D
Bellica

#2840 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:
Bellica wrote:
Nije krov u Ulici Put Famosa broj 11 do 12 ratom oštećen, ali hajde da to zanemarimo. Ona je hrabra da protura ''svoje'' stranačke prijatelje da dobijaju ovakve donacije koje se i iz tvog, mog, i inih građaana izdvajaju od PDV-a i ostalih poreza daju jednom privatnom preduzeću. I ko zna šta se sve obnovilo u tim prostorima kancelarijskim za donirane pare?

Ne može to tako da se daju pare pred kraj tehničkog mandata. Moje pare ne smiju završiti u FAMOS-GRADNJI najšugavijem upravitelju. Odmah šaljem e-mail poruku premijeru i Skupštinskom predsjedniku radi protesta.
A ko je poslao aplikaciju za ovu donaciju? To nisu objavili na TV-u, koliko znam, aplicira se preko opstine, a ne preko upravitelja? Znaci li to da je Ilidza postala SBB-ovska?
sarajevo63

#2841 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sarajevo63 »

Bellica wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
Bellica wrote:

A ko je poslao aplikaciju za ovu donaciju? To nisu objavili na TV-u, koliko znam, aplicira se preko opstine, a ne preko upravitelja? Znaci li to da je Ilidza postala SBB-ovska?
Pravi put je: PEV traži od upravitelja da prijavi opštini (ima datum do kada se šalje prema opštini), u mom slučaju je bilo: upravitelj nije poslao, pa sam se obratila opštini, opština pozitivno odgovorila, tražila predmjer i predračun od upravitelja,
E i ako prođe: oči širom otvoriti i sve pregledati zajedno sa onim koga su poslali iz opštine da kaže aferim (trenutno se u svojstvu ev-a ganjam sa ministarstvom i slažem papire koje uredno dobivam. Više me ne nervira uopšte nego sam ovo shvatila kao igricu i istrajavam, odustati neću. Od 7 stavki predmjera urađene su 3, ali onomad sam bila naivna i glupa jer sam bila sretna što se napokon nešto desilo.
HALO.BA

#2842 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by HALO.BA »

PipiDugaDevetka wrote:
Bellica wrote:

Daj pipi napisi ministrici koji mail da nam se pridruzi na forumu [email protected], da cujemo i njene komentare.
pepito

#2843 garaza

Post by pepito »

belice, radi se o GARAZNIM MJESTIMA. dakle, nije niko od nas kupio garazu nego garazno mjesto.
da su garaze u pitanju, bile bi ozidane kao garaze i tako prodavane...

obzirom da, osim ostalog, imamo i problem prodora vode u garaze, postavili smo pitanje prodavcu da li mi uopste smijemo samostalno vrsiti sanaciju na stropu iznad naseg garaznog mjesta, receno nam je da je sve osim oznacenog mjesta na tlu, zajednicki prostor. (prodor vode je posebna prica, o tome cu drugom prilikom)
to ima smisla jer iznad skoro svakog garaznog mjesta prolaze instalacije kanalizacije, vode, ventilacije, ... to je naravno zajednicko i pripada svima.
elem, zagradjivanje bez saglasnosti ostalih EV je zaista besmisleno i sebicno. to je kao kad bi dio hodnika u zgradi neko sebi prisvojio i ogradio zidom i stavio vrata...
oki je stavio upozorenje na nekoliko mjesta u garazi da je to zabranjeno i da su potrebne dozvole za tako nesto i time su svi upozoreni, a oki se ogradio...ali gradnja ne prestaje.
nadalje, vezano za parkiranje na ulazu u garazu...to mogu biti stanari, a mogu biti i ljudi sa strane. obzirom da tu prenoce i ujutro nestanu, iako se nekad zadrze i pola dana, vecinom se radi o stanarima koji nemaju garazu a imaju zelju da im auto bude natkriveno i eto tako uzmu sebi za pravo da se nasade na ulazu i nama ostave jednu traku za prolaz... ujutro je najveca guzva i veoma je prometno i bas tad najvise i smetaju tako parkirana vozila.
pitam se sta bi bilo da i mi svoje vozilo parkiramo na drugu traku, zakljucamo i tako ostavimo...sasvim blokiramo prolaz. sta bi policija tada uradila?

i naravno, namece se pitanje da li nekad u buducnosti mozemo svi mi EV biti okrivljeni kao saucesnici u toj bespravnoj gradnji?
HALO.BA

#2844 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by HALO.BA »

Bellica wrote:
HALO.BA wrote:

Pozdrav,
Fiki
Zasto nije po Zakonu, sad si me naljutio :D kod mene upravitelji redovno saniraju stetu koja je nastala na privatnim dijelovima, a zbog kvara na zajednickom dijelu. Doduse, mi imamo osiguranje. Nije covjek kriv sto je upravitelj takav kakav jeste i sto je o svom trosku morao da sanira stetu.
Fiki, otidji ti kulturno do svog upravitelja (kad kazem kulturno, mislim na lijep nacin, a ne na tipicni bosanski) ili jos bolje, napisi direktoru jedan dopis, objasni sve sto se desilo, navedi da se uredan platisa i zamoli da ti priznaju jedan dio tih troskova. Stanare obavijesti putem oglasne ploce ili bilo cega drugog, kopiraj pa im ubaci u sanducice i sl. jer ta vertikala nije samo tvoja, sanirana je, ali je tebi pricinjena steta. Jedino su problemi ovi racuni, jer moji upravitelji ne zele razgovarati ako nemam fiskalni racun, ja to znam pa se trudim da ispostujem uvjete.
Pa vi belice imate osiguranje, tako da Vas saniranje stete na privatnoj imovini nista ne kosta, osim ako vas upravitelj ne udara po usima pa naplati i od osiguranja i od vas. I samo da te pitam na koji nacin tj. po kojem zakonu upravitelj moze odluciti da nekome ne naplacuje odrzavanje tj. da kompenzira za nacinjenu stetu?
Bellica

#2845 Re: garaza

Post by Bellica »

pepito wrote:belice, radi se o GARAZNIM MJESTIMA. dakle, nije niko od nas kupio garazu nego garazno mjesto.
da su garaze u pitanju, bile bi ozidane kao garaze i tako prodavane...

obzirom da, osim ostalog, imamo i problem prodora vode u garaze, postavili smo pitanje prodavcu da li mi uopste smijemo samostalno vrsiti sanaciju na stropu iznad naseg garaznog mjesta, receno nam je da je sve osim oznacenog mjesta na tlu, zajednicki prostor. (prodor vode je posebna prica, o tome cu drugom prilikom)
to ima smisla jer iznad skoro svakog garaznog mjesta prolaze instalacije kanalizacije, vode, ventilacije, ... to je naravno zajednicko i pripada svima.
elem, zagradjivanje bez saglasnosti ostalih EV je zaista besmisleno i sebicno. to je kao kad bi dio hodnika u zgradi neko sebi prisvojio i ogradio zidom i stavio vrata...
oki je stavio upozorenje na nekoliko mjesta u garazi da je to zabranjeno i da su potrebne dozvole za tako nesto i time su svi upozoreni, a oki se ogradio...ali gradnja ne prestaje.
nadalje, vezano za parkiranje na ulazu u garazu...to mogu biti stanari, a mogu biti i ljudi sa strane. obzirom da tu prenoce i ujutro nestanu, iako se nekad zadrze i pola dana, vecinom se radi o stanarima koji nemaju garazu a imaju zelju da im auto bude natkriveno i eto tako uzmu sebi za pravo da se nasade na ulazu i nama ostave jednu traku za prolaz... ujutro je najveca guzva i veoma je prometno i bas tad najvise i smetaju tako parkirana vozila.
pitam se sta bi bilo da i mi svoje vozilo parkiramo na drugu traku, zakljucamo i tako ostavimo...sasvim blokiramo prolaz. sta bi policija tada uradila?

i naravno, namece se pitanje da li nekad u buducnosti mozemo svi mi EV biti okrivljeni kao saucesnici u toj bespravnoj gradnji?
Pocet cu od zadnjeg pitanja i odgovor je NE jer bespravna gradnja je na zajednickoj imovini i ako ima nekog osnova za tuzbu onda to mozete pokrenuti vi EV protiv ovih koji su bespravno gradili. Jer, kod mene je na zgradi komsija izgradio dimnjak, mislis da je opstina tuzila sve nas? Ne, samo njega jer je izgradio bez gradjevinske dozvole, a onda i bez dozvole EV. Bit cete saucesnici samo ako im dozvolite da to grade, a u tom slucaju mogu nesmetano da grade, a da im niko ne smeta. Inace, samo vi mozete da im osporite tu gradnju jer grade na VASOJ zajednickoj imovini. TO je isto kao kad bi vam na sred stubista izgradio neki spajz, a vi ne okrenete glavu za istim. Dakle, samo vi mozete da se borite protiv toga, OKI nema veze s tim, oni su samo kod vas na odrzavanju kao i kod mene, sta briga upravitelja sta mi izmedju sebe odlucimo, njegovo je da dodje kad ga pozovem, a da li cemo mi graditi stubove, spajz, kupatilo na stubistu, to nije njihova briga. Oni su mozda postavili neki natpis da bi ih upozorili, ali nemaju pravo otici jednom od tih stanara i reci da ne smije to i to. Vi trebate da im to zabranite tako sto cete ih prijaviti inspekciji za tu bespravnu gradnju.
Dakle, bila sam u pravu, ipak su mjesta u pitanju, nemaju pravo da to pregradjuju, tuzite ih i gotovo. Ali sve preko PEV-a jer ne moze sad vas 50 podizati tuzbu. Mozete i kod upravitelja da potrazite pravnu pomoc, ali opet, to mora vas PEV jer ne mozete svi ici. Uostalom, zasto da vam upravitelj naplacuju te usluge, znate sami napisati prijavu i poslati na protokol.
Pa blokirajte prolaz pa da vide kako je, blokirajte ih autima, neka se opamete jer taj prostor je vas privatni i policija bas nema neki uticaj. Zamisli da je to jedna kuca, a taj prostor ispred avlija, u kuci zive dvije porodice, jedna ima garazu, druga parkira ispred garaze, sta ce policija uraditi u ovom slucaju? Ne mogu shvatiti da nemaju svi prostor u garazi ili ispred na parkingu da se parkiraju. Znam da necete da se svadjate radi komsijskih odnosa, ali treba znati granicu u svakom slucaju.
Bellica

#2846 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

HALO.BA
Po Zakonu o odrzavanju zajednickih dijelova zgrada i u dogovoru s PEV. Evo kako, u Zakonu lijepo stoji da je upravitelj duzan da sanira stetu koja je nastala na privatnoj imovini, ne znam tacan clan, ali znam da pise, zurim pa ne mogu da trazim, uglavnom, ako on to nije odradio, a trebao je, covjeku se zurilo, popravio o svom trosku, onda mu upravitelj ta sredstva refundira. Da ne bi bilo petljanja (tako mi radimo) sa racunima PDV-om i sl. covjeku se u tom iznosu odobri da ne placa odrzavanje u tom iznosu. Evo ja trenutno ne placam odrzavanje do Nove godine jer sam uplatila dodatni prihod za vrata, posto ih nismo ugradili, bila sam saglasna da se ta sredstva prebace na redovne uplate i da u iznosu koji sam uplatila ne placam redovno odrzavanje. Sta tu nije po zakonu? Pa nije EV kriv sto je upravitelj smotan. Neki upravitelji u 3h iza ponoci ciste kanalizaciju i stanove u koje se izlila pa eno ih, ko je kriv sto su neki gospoda. Zakon je jasan, steta se sanira i sve se vraca u prvobitno stanje ;-) ako nece, ima ko hoce, jer nije bitno ko sanira, ako upravitelj nema radnika da sanira stetu naci ce nekog ko to mzoe uraditi, pa sada, uradio to upravitelj ili EV svejedno je, placa se iz zajednickih sredstava, na ovaj ili onaj nacin. Nije precizirano u Zakonu da se sredstva refundiraju na nacin da se ne placa redovno odrzavanje, ali je svejedno, sta ima veze, isto kao sto je svejedno je li podizes novac s banke (saltera) ili bankomata.
sarajevo63

#2847 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sarajevo63 »

Bellica wrote:HALO.BA
Po Zakonu o odrzavanju zajednickih dijelova zgrada i u dogovoru s PEV. Evo kako, u Zakonu lijepo stoji da je upravitelj duzan da sanira stetu koja je nastala na privatnoj imovini, ne znam tacan clan, ali znam da pise, zurim pa ne mogu da trazim, uglavnom, ako on to nije odradio, a trebao je, covjeku se zurilo, popravio o svom trosku, onda mu upravitelj ta sredstva refundira. Da ne bi bilo petljanja (tako mi radimo) sa racunima PDV-om i sl. covjeku se u tom iznosu odobri da ne placa odrzavanje u tom iznosu. Evo ja trenutno ne placam odrzavanje do Nove godine jer sam uplatila dodatni prihod za vrata, posto ih nismo ugradili, bila sam saglasna da se ta sredstva prebace na redovne uplate i da u iznosu koji sam uplatila ne placam redovno odrzavanje. Sta tu nije po zakonu? Pa nije EV kriv sto je upravitelj smotan. Neki upravitelji u 3h iza ponoci ciste kanalizaciju i stanove u koje se izlila pa eno ih, ko je kriv sto su neki gospoda. Zakon je jasan, steta se sanira i sve se vraca u prvobitno stanje ;-) ako nece, ima ko hoce, jer nije bitno ko sanira, ako upravitelj nema radnika da sanira stetu naci ce nekog ko to mzoe uraditi, pa sada, uradio to upravitelj ili EV svejedno je, placa se iz zajednickih sredstava, na ovaj ili onaj nacin. Nije precizirano u Zakonu da se sredstva refundiraju na nacin da se ne placa redovno odrzavanje, ali je svejedno, sta ima veze, isto kao sto je svejedno je li podizes novac s banke (saltera) ili bankomata.
Bllice, daj molim te kad stigneš nađi to.
sarajevo63

#2848 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sarajevo63 »

sarajevo63 wrote:
Bellice, daj molim te kad stigneš nađi to.
Bellica

#2849 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

sarajevo63 wrote:
sarajevo63 wrote:
Bellice, daj molim te kad stigneš nađi to.
Trazila sam i nasla, zato mi je rucak zakasnio :-D ali ako ce ti pomoci, nema veze, Clan 51. stav 6 Zakona o odrzavanju zajednickih dijelova zgrada KS, ovaj novi od januara 2012.
HALO.BA

#2850 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by HALO.BA »

Bellica wrote:
Trazila sam i nasla, zato mi je rucak zakasnio :-D ali ako ce ti pomoci, nema veze, Clan 51. stav 6 Zakona o odrzavanju zajednickih dijelova zgrada KS, ovaj novi od januara 2012.

Nisam pravnik, ali mislim da je upravitelj duzan po Clanu 51. stav 6 sanirati stetu u stan EV samo u slucaju da je izvodio radove usljed kojih je nastala steta.
Jel imamo nekoga od PEV, a da je pravnik da nam protumaci malo ovaj Clan 51. stav 6?
Post Reply