pepito wrote:belice, radi se o GARAZNIM MJESTIMA. dakle, nije niko od nas kupio garazu nego garazno mjesto.
da su garaze u pitanju, bile bi ozidane kao garaze i tako prodavane...
obzirom da, osim ostalog, imamo i problem prodora vode u garaze, postavili smo pitanje prodavcu da li mi uopste smijemo samostalno vrsiti sanaciju na stropu iznad naseg garaznog mjesta, receno nam je da je sve osim oznacenog mjesta na tlu, zajednicki prostor. (prodor vode je posebna prica, o tome cu drugom prilikom)
to ima smisla jer iznad skoro svakog garaznog mjesta prolaze instalacije kanalizacije, vode, ventilacije, ... to je naravno zajednicko i pripada svima.
elem, zagradjivanje bez saglasnosti ostalih EV je zaista besmisleno i sebicno. to je kao kad bi dio hodnika u zgradi neko sebi prisvojio i ogradio zidom i stavio vrata...
oki je stavio upozorenje na nekoliko mjesta u garazi da je to zabranjeno i da su potrebne dozvole za tako nesto i time su svi upozoreni, a oki se ogradio...ali gradnja ne prestaje.
nadalje, vezano za parkiranje na ulazu u garazu...to mogu biti stanari, a mogu biti i ljudi sa strane. obzirom da tu prenoce i ujutro nestanu, iako se nekad zadrze i pola dana, vecinom se radi o stanarima koji nemaju garazu a imaju zelju da im auto bude natkriveno i eto tako uzmu sebi za pravo da se nasade na ulazu i nama ostave jednu traku za prolaz... ujutro je najveca guzva i veoma je prometno i bas tad najvise i smetaju tako parkirana vozila.
pitam se sta bi bilo da i mi svoje vozilo parkiramo na drugu traku, zakljucamo i tako ostavimo...sasvim blokiramo prolaz. sta bi policija tada uradila?
i naravno, namece se pitanje da li nekad u buducnosti mozemo svi mi EV biti okrivljeni kao saucesnici u toj bespravnoj gradnji?
Pocet cu od zadnjeg pitanja i odgovor je NE jer bespravna gradnja je na zajednickoj imovini i ako ima nekog osnova za tuzbu onda to mozete pokrenuti vi EV protiv ovih koji su bespravno gradili. Jer, kod mene je na zgradi komsija izgradio dimnjak, mislis da je opstina tuzila sve nas? Ne, samo njega jer je izgradio bez gradjevinske dozvole, a onda i bez dozvole EV. Bit cete saucesnici samo ako im dozvolite da to grade, a u tom slucaju mogu nesmetano da grade, a da im niko ne smeta. Inace, samo vi mozete da im osporite tu gradnju jer grade na VASOJ zajednickoj imovini. TO je isto kao kad bi vam na sred stubista izgradio neki spajz, a vi ne okrenete glavu za istim. Dakle, samo vi mozete da se borite protiv toga, OKI nema veze s tim, oni su samo kod vas na odrzavanju kao i kod mene, sta briga upravitelja sta mi izmedju sebe odlucimo, njegovo je da dodje kad ga pozovem, a da li cemo mi graditi stubove, spajz, kupatilo na stubistu, to nije njihova briga. Oni su mozda postavili neki natpis da bi ih upozorili, ali nemaju pravo otici jednom od tih stanara i reci da ne smije to i to. Vi trebate da im to zabranite tako sto cete ih prijaviti inspekciji za tu bespravnu gradnju.
Dakle, bila sam u pravu, ipak su mjesta u pitanju, nemaju pravo da to pregradjuju, tuzite ih i gotovo. Ali sve preko PEV-a jer ne moze sad vas 50 podizati tuzbu. Mozete i kod upravitelja da potrazite pravnu pomoc, ali opet, to mora vas PEV jer ne mozete svi ici. Uostalom, zasto da vam upravitelj naplacuju te usluge, znate sami napisati prijavu i poslati na protokol.
Pa blokirajte prolaz pa da vide kako je, blokirajte ih autima, neka se opamete jer taj prostor je vas privatni i policija bas nema neki uticaj. Zamisli da je to jedna kuca, a taj prostor ispred avlija, u kuci zive dvije porodice, jedna ima garazu, druga parkira ispred garaze, sta ce policija uraditi u ovom slucaju? Ne mogu shvatiti da nemaju svi prostor u garazi ili ispred na parkingu da se parkiraju. Znam da necete da se svadjate radi komsijskih odnosa, ali treba znati granicu u svakom slucaju.