BiH proizvodi (domaće je najbolje)
Moderator: anex
-
StupskaBitanga
#2826 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Kupih i ja ovu Ellu. Pola litre 0.55KM Amko marketima
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#2827 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Jeftinija od Jane za 5, a od Olimpije za 10pf. Sad je samo problem što je nema na policama vodećih marketa (čitaj: Konzum i Mercator).StupskaBitanga wrote:Kupih i ja ovu Ellu. Pola litre 0.55KM Amko marketima
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#2828 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Zewa troslojni zakonJohnnyS wrote:StupskaBitanga wrote:taj premium je preskup i jeftinija je Zewa a iskreno tolike pare dati za toalet papir je suludo
Gdje ćeš na vlastitom dupetu štedit? Zewa troslojni, još se onaj karton na kraju može bacit u šolju, svake marke vrijedi... Na svemu drugom ću štedit, al tu hoću top kvalitetu
-
quarterback
#2829 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
samo violeta
-
StupskaBitanga
#2830 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Konzum i Mercator već tretiraj ko jedno i ne znam ja opet ponavljam da smo narod sa imalo mozga izbjwgavali bi novonastali Konzum koji će objedinti Konzum i MercatorEntropio wrote:Jeftinija od Jane za 5, a od Olimpije za 10pf. Sad je samo problem što je nema na policama vodećih marketa (čitaj: Konzum i Mercator).StupskaBitanga wrote:Kupih i ja ovu Ellu. Pola litre 0.55KM Amko marketima
- zubi
#2831 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
quarterback wrote:samo violeta
- Entropio
#2832 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Ne možeš ga izbjegavati kad je na svakom koraku.StupskaBitanga wrote:Konzum i Mercator već tretiraj ko jedno i ne znam ja opet ponavljam da smo narod sa imalo mozga izbjwgavali bi novonastali Konzum koji će objedinti Konzum i MercatorEntropio wrote:Jeftinija od Jane za 5, a od Olimpije za 10pf. Sad je samo problem što je nema na policama vodećih marketa (čitaj: Konzum i Mercator).StupskaBitanga wrote:Kupih i ja ovu Ellu. Pola litre 0.55KM Amko marketima
- Država
#2833 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
zubi wrote:quarterback wrote:samo violeta
-
StupskaBitanga
#2834 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
alternativa vala uvijek postojiEntropio wrote:
Ne možeš ga izbjegavati kad je na svakom koraku.
Ili lokalni granap ili neki naš lanac ili trafika tobacco press
- Država
#2835 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Sve, ali baš sve, kupujem u BINGU na Alipašinom Polju. Mada, najdraže mi je kad mi nestane cigara, a ja u svom naselju imam KONZUM koji elegantno zaobiđem i kupim cigare 20 metara dalje na trafici. Ne dam Todoriću ni maržu od cigara...

-
quarterback
#2836 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
meni se otvorio bingo ispod kuce, konacno, dp ne volim bas nakon preuzimanja
-
nikimostar
#2837 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
koliko bi samo ljudi ostalo bez posla da taj isti Konzum i Mercator propadnu,ne zelim da razmisljam o tome,zelim svima da rade i da imaju posla,a mi para da ih imamo gdje trositi 
- strong69
#2838 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Ti isti ljudi bi radili u domacim trznim centrima da je ovo normalna zemlja. Ne bi niko propao a svima bi nam bilo bolje. Trziste je NACIONALNI RESURS koji smo mi dali strancima. Isto kao da im damo vodene potencijale, zemljiste... Oni ga vode, ureduju i kontrolisu. Imaju dominantan i monopolisticki polozaj. Placaju kako oni hoce. Rok placanja ide i do 150 dana. Ako u svom portfolju imaju vlastite proizvode onda NEMA sanse da neko drugi dobije znacajnu poziciju. Naplacaju DEBELO ulistavanje novih artikala, pozicije na polici, broj izlozenih artikala.nikimostar wrote:koliko bi samo ljudi ostalo bez posla da taj isti Konzum i Mercator propadnu,ne zelim da razmisljam o tome,zelim svima da rade i da imaju posla,a mi para da ih imamo gdje trositi
I sad zamisli koliko su oni korisni BH ekonomiji ako svog dobavljaca placaju u roku od 90 do 150 dana i na kraju mu umjesto novca daju neku robu u kompenzaciji koja je skuplja 5%! Gdje to ima da ti neko duguje pare, cekas ga 150 dana i na kraju ti kaze nema para, evo ti cement koji cu ti prodati 5% skuplje?! Strani lanci su (pored banaka) jedan od glavnih problema u BiH. Oni otezavaju ionako tesku situacuju svojim neplacanjem i dugim rokovima placanja.
Korist od njih imaju samo direktno zaposleni. A pocetnik u Konzumu ima platu 400 KM + topli obrok i rade sedam dana sedmicno.
-
StupskaBitanga
#2839 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
strong
Bingo vole dobavljači jer plaća kešom i u dogovorenom periodu plaćanja bez dana kašnjenja i pošto ima dobar odnos s njima oni njemu daju određene pogodnosti i svima dobro
Bingo vole dobavljači jer plaća kešom i u dogovorenom periodu plaćanja bez dana kašnjenja i pošto ima dobar odnos s njima oni njemu daju određene pogodnosti i svima dobro
- Amazonka27
#2840 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Molim Bingo da kupi Robot... 
- DaffyDuck
#2841 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
al basAmazonka27 wrote:Molim Bingo da kupi Robot...
-
StupskaBitanga
#2842 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Jadni radnici Robota šalju ih u Bingu da prepisuju cijene jer recimo na Ciglanama svi radije idu u Bingo nego u RobotAmazonka27 wrote:Molim Bingo da kupi Robot...
- Entropio
#2843 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Kapitalizam...strong69 wrote:Ti isti ljudi bi radili u domacim trznim centrima da je ovo normalna zemlja. Ne bi niko propao a svima bi nam bilo bolje. Trziste je NACIONALNI RESURS koji smo mi dali strancima. Isto kao da im damo vodene potencijale, zemljiste... Oni ga vode, ureduju i kontrolisu. Imaju dominantan i monopolisticki polozaj. Placaju kako oni hoce. Rok placanja ide i do 150 dana. Ako u svom portfolju imaju vlastite proizvode onda NEMA sanse da neko drugi dobije znacajnu poziciju. Naplacaju DEBELO ulistavanje novih artikala, pozicije na polici, broj izlozenih artikala.nikimostar wrote:koliko bi samo ljudi ostalo bez posla da taj isti Konzum i Mercator propadnu,ne zelim da razmisljam o tome,zelim svima da rade i da imaju posla,a mi para da ih imamo gdje trositi
I sad zamisli koliko su oni korisni BH ekonomiji ako svog dobavljaca placaju u roku od 90 do 150 dana i na kraju mu umjesto novca daju neku robu u kompenzaciji koja je skuplja 5%! Gdje to ima da ti neko duguje pare, cekas ga 150 dana i na kraju ti kaze nema para, evo ti cement koji cu ti prodati 5% skuplje?! Strani lanci su (pored banaka) jedan od glavnih problema u BiH. Oni otezavaju ionako tesku situacuju svojim neplacanjem i dugim rokovima placanja.
Korist od njih imaju samo direktno zaposleni. A pocetnik u Konzumu ima platu 400 KM + topli obrok i rade sedam dana sedmicno.
Konzum je došao i kupio VF Komerc, Džananović i još nekoliko jakih marketa koji su bili domaći. Sad dominiraju i mogu raditi šta god hoće (diktirati cijene, zezati dobavljače i slično). Naravno, to je loše... ali to je kapitalizam, a oni veoma dobro znaju kako plivati u njemu i iskorištavati sve njegove mane.
-
StupskaBitanga
#2844 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
valjda iznajmio (maloprodaju) a ne kupio VF
- homega
#2845 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Aha. Jes' al' u snovima. Smanji malo, pretjerano ih forsirašStupskaBitanga wrote:strong![]()
-
StupskaBitanga
#2846 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Grupacija Bingo koja tržne centre ima po cijeloj BiH dikretno i indirektno upošljava oko 5.000 ljudi, a na ime poreza u državnu kasu svaki mjesec uplaćuje milionske iznose
Iako ga je prestižni svjetski biznis magazin Forbes proglasio jednim od najbogatijih privrednika u Bosni i Hercegovini za 2014. godinu, i desetim u regionu, čija kompanija bilježi prihode od 448,5 mil. konvertibilnih maraka, Senad Džambić vlasnik lanca tržnih centara "Bingo" u ekskluzivnom razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria kaže kako se ne smatra najbogatijim čovjekom u zemlji.
- Možda sam jedan od najvećih privrednika, ali najbogatiji nisam sigurno. I kada bi ovi što su bogatiji od mene htjeli investirati kao što ja radim, svima bi nam bilo bolje – kaže Džambić za Patriu.
Bosna i Hercegovina je za njega, bez obzira na tešku političku i ekonomsku situaciju u državi, zemlja u kojoj vrijedi živjeti i u koju vrijedi investirati. Nedostaje samo, uz političku podršku, još i patriotizma i nacionalne osviještenosti kod građana.
- Građani su ti koji mogu jako puno doprinijeti poboljšanju ekonomske situacije u zemlji. Dovoljno je da kada ide u trgovinu kupuju domaće proizvode. Svako ko tako ne radi, neka ima na umu da ruši BiH – kaže Džambić.
Grupacija Bingo koja tržne centre ima po cijeloj BiH dikretno i indirektno upošljava oko 5.000 ljudi, a na ime poreza u državnu kasu svaki mjesec uplaćuje milionske iznose. Nije ni čuo da ga je Forbes svrstao na deseto mjesto top privrednika u regionu, rame uz rame sa hrvatskim milionerom Ivicom Todorićem vlasnikom Agrokora, makedonskim kraljem čelika Minčom Jordanovom i drugim. No, i sam kaže, malo je drugačiji od ostalih. Voli rad i disciplinu, ali ne i raskoš i glamur.
- Živim sa svojim narodom i pokušavama pomoći gdje god mogu. Nisam bahat. Moj stan u Tuzli ima stotinu kvadrata u kojem živi i moje četvero djece – kaže Džambić za Patru.
Ivica Todorić (735 mil. eura), Miodrag Kostić (520 mil. eura) i Sandi Češko (460 mil. eura) predvode ovogodišnju Forbesovu listu najbogatijih biznismena regije.
Novo lice na Forbesovoj listi top privrednika iz BiH našao se i Tihomir Brajković, građevinar iz Kiseljaka, vlasnik kompanije Tibre Pacifik.
(Nap.ba/** No links ** PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)
Iako ga je prestižni svjetski biznis magazin Forbes proglasio jednim od najbogatijih privrednika u Bosni i Hercegovini za 2014. godinu, i desetim u regionu, čija kompanija bilježi prihode od 448,5 mil. konvertibilnih maraka, Senad Džambić vlasnik lanca tržnih centara "Bingo" u ekskluzivnom razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria kaže kako se ne smatra najbogatijim čovjekom u zemlji.
- Možda sam jedan od najvećih privrednika, ali najbogatiji nisam sigurno. I kada bi ovi što su bogatiji od mene htjeli investirati kao što ja radim, svima bi nam bilo bolje – kaže Džambić za Patriu.
Bosna i Hercegovina je za njega, bez obzira na tešku političku i ekonomsku situaciju u državi, zemlja u kojoj vrijedi živjeti i u koju vrijedi investirati. Nedostaje samo, uz političku podršku, još i patriotizma i nacionalne osviještenosti kod građana.
- Građani su ti koji mogu jako puno doprinijeti poboljšanju ekonomske situacije u zemlji. Dovoljno je da kada ide u trgovinu kupuju domaće proizvode. Svako ko tako ne radi, neka ima na umu da ruši BiH – kaže Džambić.
Grupacija Bingo koja tržne centre ima po cijeloj BiH dikretno i indirektno upošljava oko 5.000 ljudi, a na ime poreza u državnu kasu svaki mjesec uplaćuje milionske iznose. Nije ni čuo da ga je Forbes svrstao na deseto mjesto top privrednika u regionu, rame uz rame sa hrvatskim milionerom Ivicom Todorićem vlasnikom Agrokora, makedonskim kraljem čelika Minčom Jordanovom i drugim. No, i sam kaže, malo je drugačiji od ostalih. Voli rad i disciplinu, ali ne i raskoš i glamur.
- Živim sa svojim narodom i pokušavama pomoći gdje god mogu. Nisam bahat. Moj stan u Tuzli ima stotinu kvadrata u kojem živi i moje četvero djece – kaže Džambić za Patru.
Ivica Todorić (735 mil. eura), Miodrag Kostić (520 mil. eura) i Sandi Češko (460 mil. eura) predvode ovogodišnju Forbesovu listu najbogatijih biznismena regije.
Novo lice na Forbesovoj listi top privrednika iz BiH našao se i Tihomir Brajković, građevinar iz Kiseljaka, vlasnik kompanije Tibre Pacifik.
-
smjesko071
#2847 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
koliko li ce jada bosanskih prestati kupovati u bingu i preci u konzum!?StupskaBitanga wrote:Grupacija Bingo koja tržne centre ima po cijeloj BiH dikretno i indirektno upošljava oko 5.000 ljudi, a na ime poreza u državnu kasu svaki mjesec uplaćuje milionske iznose
- strong69
#2848 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Placaju uredno i redovno. Moze se sat naviti po njima. Ne siri dezinformacije.homega wrote:Aha. Jes' al' u snovima. Smanji malo, pretjerano ih forsirašStupskaBitanga wrote:strong![]()
Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
- DaffyDuck
#2849 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Kupujmo domaceStupskaBitanga wrote:
- homega
#2850 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Nije zlato sve što s'jaStupskaBitanga wrote:Grupacija Bingo koja tržne centre ima po cijeloj BiH dikretno i indirektno upošljava oko 5.000 ljudi, a na ime poreza u državnu kasu svaki mjesec uplaćuje milionske iznose
Kad Bingo ostvaruje godišnje 448 mil KM prihoda, zamisli koliko onda ostvaruje Konzum, ili Mercator, čije su trgovine redovno krcate kupcima, a koje imaju mnogo veću trgovačku maržu od one kojom Bingo privlači kupce
Da bi ostvario finansijski uspjeh i održao se na tržištu, a pri tome imao niske - konkurentne maloprodajne cijene u ponudi, trgovac mora imati jako mnogo objekata i izuzetno velik promet kupaca, uz istovremeno sniženje ulaznih troškova. Ispunjava li Bingo sve ove preduslove da bi bio najbolji trgovac u državi?
Za mene, najbolji je trgovac koji svoje finansije ulaže u domaću proizvodnju, koji stimulira proizvodnju sirovina i repromaterijala za proizvodnju gotovih proizvoda, koje kasnije prodaje u svojim objektima. Jedino na taj način može se smatrati da je ostavrena domaća proizvodnja, da postoji domaći proizvod. Sve ostalo je samo još jedan oblik trgovine, što znači da je potpuno svejedno da li je trgovac domaća osoba ili strana. U oba slučaja država ostvaruje profit naplatom poreznih naknada, i u oba slučaja profit ubiru osnivači ili dioničari.
Ukoliko u dosadašnjim neprirodnim okolnostima Bingo zadrži niske maloprodajne cijene, a ne postigne niske ulazne troškove, neće moći izdržati. Niko ne plaća gotovinom, niko ne plaća odmah po prijemu robe ili avansno. To je jednostavno nemoguće postići u velikom prometu roba.
Niskim maloprodajnim cijenama Bingo samo ugrožava ostale tržišne cijene i postiže nisku cijenu rada zaposlenih trgovaca. Svojom niskom maloprodajnom cijenom isprovociraće i pojedina sniženja kod ostalih trgovaca, a ovi neće dozvoliti sniženje svog kapitala, već će razliku namiriti u cijeni rada zaposlenih ili sniženjem ulaznih cijena veletrgovaca, koji će onda sniziti cijene kod proizvođača, a ovi će onda opet sniziti cijene rada svojih zaposlenih, itd., itd.
Jednostavno je - kapitalist nikad neće dozvoliti gubitak vlastitog profita