Hajmo malo o religijama..

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
asurbanipal

#2826 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by asurbanipal »

zagortenej wrote:
Towelie wrote: A kako bi to mogao znati? Sumnjam da imas pristup vatikanskom tajnom arhivu, recimo. :)
mislio sam na prvo izdanje Buharije, da ne postoji. citaj malo, pa ces vidjeti. imam ideju, hajmo infiltrirati nekog u vatikan, pa da nam donese od literature sto nam fali, mozda ima neki islam original kod pape :mrgreen:

Ko hoće sa mnom do Vatikana, bujrum. Prilično su susretljivi tamo, a i knjižnica im je pogolema. :mrgreen:

A ko zna, možda se originalni Buharija krije negdje u nekoj od oksfordskih ili birmingemskih biblioteka... :mrgreen:

'Oldest' Koran fragments found in Birmingham University

http://www.bbc.com/news/business-33436021

Ludzak

#2827 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ludzak »

Ako cemo iskreno, meni je jedino rijesenje to da je jedini bog Sunce. Bez njega ne bi bilo ni zivota, ni vegetacija, ono je to koje zapravo upravlja zemljom i meteoroloskim situacima na njoj. Ono je to bez kojeg Zemlja ne bi ni postojala i kad se ono ugasi, ugasi ce se i Zemlja. Znaci bog je Sunce.
A ovaj teoloski bog ne postoji i on je izmisljen od ljudi.
Dozer

#2828 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Dozer »

Kako ne postoji kad pise u knjigama da postoji...

Mislim, dovoditi u pitanje nesto sto se u pitanje ne smije dovoditi, sto takodjer pise u knjigama...zaista...
mousstapha

#2829 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by mousstapha »

Pošto vidim da se ovdje premeće o relgijama, a nisam vidio nigdje drugo da se posebno piše o scijentologiji. :D
Image

Ja sam se blago rečeno sj.ebao kad sam vidio šta su ljudi spremni uraditi iz uvjerenja. Ono što je također fascinantno je da se mogu primjetiti neki fenomeni iz drugih religija, ali daleko bolje unaprijeđeni.

Jel' još neko gledao ovaj film?
Kikibombona

#2830 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Kikibombona »

Dozer wrote:Kako ne postoji kad pise u knjigama da postoji...

Mislim, dovoditi u pitanje nesto sto se u pitanje ne smije dovoditi, sto takodjer pise u knjigama...zaista...
Napisali ljudi knjige! Rekli da im je diktirao nekakav Bog!

Mi im sada trebamo vjerovati na rijec! Al vjerovati samo onima kojima su vjerovali nasi preci!
drastic

#2831 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by drastic »

ne znam dali je iko postavio ovakvo pitanje:
ako ateista citav zivot provede cineci dobra djela I pomagajuci drugima I ako nikad nije pocinio nikakav grijeh , hoce li ta osoba kad umre otici u raj dzenet ili pakao dzehenem?
Ludzak

#2832 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ludzak »

drastic wrote:ne znam dali je iko postavio ovakvo pitanje:
ako ateista citav zivot provede cineci dobra djela I pomagajuci drugima I ako nikad nije pocinio nikakav grijeh , hoce li ta osoba kad umre otici u raj dzenet ili pakao dzehenem?
Vjerovao ili ne, dženet odn. džehenem ne postoji !
Ali ako si već postavio pitanje, odgovor je NE. Možeš ti raditi šta hoćeš ali ako ne vjeruješ u tog jedinog imaginarnog prijatelja tebi nema dženeta :D
chupacabra

#2833 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by chupacabra »

Ludzak wrote:
Ali ako si već postavio pitanje, odgovor je NE. Možeš ti raditi šta hoćeš ali ako ne vjeruješ u tog jedinog imaginarnog prijatelja tebi nema dženeta :D
Mora se naglasiti da moras da vjerujes u ispravnog imaginarnog prijatelja. Ako uzmemo da na Zemlji ima 7 milijardi ljudi i da su svi muslimani vjernici (grohotom se smijem), onda 5.4 milijardi ljudi ode pravo u pakao. Kjafire Kineze necu ni spominjati jer su mrske komunjare i takvi su muslimanskom imaginarnom prijatelju najgori.
Slicno je sa krscanstvom. Svi mrski nevjernici muslimani, Kinezi ateisti, Indijci budisti i ostali krscani koji nisu spaseni od originalnog grijeha sa kojim se rode. Najgori je slucaj kod Zidova kojih ima samo oko 15 miliona i koji ce kao odabrani narod u dzenet njihovog imaginarnog prijatelja dok ce ostalih 99.8% covjecanstva u pakao.

Ako zadovoljimo standarde imaginarnih prijatelja svih religija, niko nece u raj tako da nema potrebe sa razmisljas o tome. Ah da, Bog je ljubav i on vas sviju voli. :izet:
Challenger__

#2834 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Challenger__ »

Da "ne počini nikakav grijeh" je nemoguće ni za vjerujućeg ni nevjerujućeg, ali da odgovorim na tvoje pitanje: da, biće spašen.
Plavo-bijeli

#2835 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Plavo-bijeli »

pratim :D
Ludzak

#2836 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ludzak »

Challenger__ wrote:
Da "ne počini nikakav grijeh" je nemoguće ni za vjerujućeg ni nevjerujućeg, ali da odgovorim na tvoje pitanje: da, biće spašen.
od čega će biti spašen ? Od imaginarnog prijatelja, ili od nekakve vječne vatre ?
ABH017

#2837 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ABH017 »

Najljepsa wrote:i koje promjene bi bile korisne. Malo skakljiva tema, ali mislim da je zanimljiva i postavljena je iz dobrih namjera.

Meni licno razlicite religie su najveca glupost ovoga svijeta...Svi ljudi bi trebali da vjeruju u jednog Boga..ali kad je vec tako kako je..hajde da vidimo sta bi moglo da se promjeni da bi mozda svijet bio sretniji i da bi religije bile fer prema svojim vjernicima.

Prije par dana sam bila na bazenu sa svojim sinom..topao dan ..sunce upeklo ..na bazen dolazi familija..Otac, majka kcerka i sin.

Majka I kcekra su zamotane..sjedaju na stepenice da bi uhvatile malo hlada koji je pruzao krov iznad njihovih glava..
Sin I tata su se skinuli u kupace I baskare se po bazenu, smiju se ,zezaju se ,plivaju dok njih dvije se znoje I sve to posmatraju..Pitam se kako se one osjecaju u tom momentu?
I pitam vas da li je to fer?

Druga prica..
Upoznala sam jednog hrvatskog svestenika…vesao tip, inteligentan I igrom slucaja (kako kaze) je zavrsio na poziciji na kojoj je..odlican u svom poslu ,odlican govornik, vodja I ostalo…ali najvjerovatnije ce napustiti taj poziv jer zeli da se zeni I ima djecu.
Da li je fer da se svecenicima brani da imaju familiju? Nije ..naravno da nije ..
Mislim da bi svijet bio mnogo srecniji kada bi se izvrsile korekcije u religijama kao sto su ove dvije iz mog primjera,a to je da se zenama muslimankama dozvoli da budu otkrivene I da se svecenicima da dozvola da imaju svoje familije?

Slazete li se sa ovim I da li imate I vi neke promjene koje biste uveli u b8ilo koju od religija u cilju stvaranja pravednijeg I sretnijeg svijeta oko nas.
Vrlo prost odgovor. Vjera je lično uvjerenje i osjećaj pojedinca, tako da te pomenute majka i kćerka mogu slobodno da se skinu u kostim, ako to hoće. Niko im ne brani. Neće "izaći" iz dina. I dalje mogu biti vjernice, koje ne praktikuju sve što im vjera nalaže. A ako su one tako odabrale, zašto ti misliš da to nije fer. Možda su se zadovoljno smješkale u hladu, ni malo ne zavideći drugim ženama, koje su se šetkale pored njih sa sve preplanulim tijelima i izbačenim oblinama.
Isti odgovor logično slijedi i za pomenutog fratra. Njegova lična stvar je hoće li to biti ili ne. Stvar je u njegovoj posvećenosti onome što radi. I ja sam završio elektro tehničku školu pa znam samo zavrnut sijalicu. Bavim se skroz desetim poslom i to je stvar mog ličnog izbora. Moja žena nije pokrivena i to je stvar njenog izbora i njenog ličnog odnosa sa Stvoriteljem Uzvišenim.
ABH017

#2838 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ABH017 »

Najljepsa wrote:Chengaba, bravo, potpuno se slazem s tobom..kada sam citala neke isjecke iz svetih knjiga..u jednom od njih pise…da zene ne treba da dolaze u svetu gradjevinu za vrijeme menstruacije..kao navodno jer su neciste..ili tako nesto..Ali pravi razlog je vjerovatno sto u to doba nije bilo ulozaka I tampona (da prostite muski), pa je za zenama na klupama ostajao trag ..dok se nije neko sjetio da uvede to kao sveto pravilo.
Naravno kako se svijet mijenja (nastankom ulozaka I tampona), ovo pravilo bi moglo da se prekrizi ,jer je nepotrebno.
I ne samo to vec I mnoga druga pravila I zakoni iz svetih knjiga.
Ovdje je, bar što se Islama tiče, sve potpuno jasno. Ženi u periodu menstruacije nije dozvoljeno da klanja ni da posti. Što nema nikalve veze sa ulošcima i tamponima. U islamu se molitva može obavljati i kod kuće. Muškarcima je preporučeno da je bolje da molitvu obavljaju u džamijama, dok sa ženama to nije slučaj.
U principu slažem se s tobom da se religije trebaju prilagođavati potrebama vjernika u vremenu u kojem žive, ali ne baš po svim pitanjima. Gledajući ove tvoje prijedloge ne mogu a da ne primjetim da bi mogli ukinuti i uzimanje abdesta prije namaza zimi ili ukinuti post zbog vrućine ili klanjanja namaza (razlog može biti prost: Mrsko mi :D ).
ABH017

#2839 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ABH017 »

chupacabra wrote:
Ludzak wrote:
Mora se naglasiti da moras da vjerujes u ispravnog imaginarnog prijatelja. Ako uzmemo da na Zemlji ima 7 milijardi ljudi i da su svi muslimani vjernici (grohotom se smijem), onda 5.4 milijardi ljudi ode pravo u pakao. Kjafire Kineze necu ni spominjati jer su mrske komunjare i takvi su muslimanskom imaginarnom prijatelju najgori.
Slicno je sa krscanstvom. Svi mrski nevjernici muslimani, Kinezi ateisti, Indijci budisti i ostali krscani koji nisu spaseni od originalnog grijeha sa kojim se rode. Najgori je slucaj kod Zidova kojih ima samo oko 15 miliona i koji ce kao odabrani narod u dzenet njihovog imaginarnog prijatelja dok ce ostalih 99.8% covjecanstva u pakao.

Ako zadovoljimo standarde imaginarnih prijatelja svih religija, niko nece u raj tako da nema potrebe sa razmisljas o tome. Ah da, Bog je ljubav i on vas sviju voli. :izet:
Zvučiš jako ateistički. Što ti svakako ne uskraćuje pravo da komentarišeš ono što ne poznaješ, ne osjećaš, ne živiš i ne vjeruješ. Taj imaginarni Prijatelj je sve nas stvorio (moje ubjeđenje, koje ni pod koju cijenu ne želim da ti namećem, samo želim razgovarat). Poimanje raja i pakla je komercionalizirano. Prost razlog za to je da bi se neukom i nenačitanom vjerniku približilo okruženje koje vlada u jednom ili drugom. Kakvo je stvarno stanje teško je i zamisliti. Kao što je teško zamisliti i situaciju koja se opisuje u Knjizi, kako će Prijatelj sve nas proživjeti u našem identičnom obliku, kao i na ovom svijetu. Kaže se da nećemo stariti, da nećemo imati ovozemaljske potrebe, a da bi nam se približila slika tog raja ili pakla, koriste se situacije koje su najviše vezane za naše ovosvjetske potrebe. Zašto? Valjda zato da bi široke i neuke narodne mase shvatile vrijednost jednog i drugog. Ni jedna religija nije poslana samo određenoj eliti ili sloju društva (osim, čini mi se židovstva, jer kako sam informisan židov ne možeš postat, nego samo se rodit), pa je logično da se Prijatelj poslužio ovosvjetskim užicima ili patnjama, da bi nam približio i objasnio značaj jednog ili drugog.
Kako će ko proći na onom svijetu i koliko dugo će biti u raju ili paklu, isključivo je Njegova Volja i Odluka. Ne mora značiti da će neko ko je klanjao čitav život ići direkt u raj, niti znači da će onaj ko nije klanjao imalo okusiti pakla.
Govorim o zvaničnom stanovištvu Islama, koje se može vidjeti kroz tumačenja Kur'ana relevatnih tumača, a ne kroz tumačenje nekog ko je pročitao dvije knjižice-priručnika o Islamu, nekog ko čim ostavi flašu rakije ili (ne d'o Bog) špricu i prihvati Islam kao svoj put na ovom svijetu, misli da nema niko pametniji i načitaniji od njega.
ABH017

#2840 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ABH017 »

Ludzak wrote:
Challenger__ wrote:
od čega će biti spašen ? Od imaginarnog prijatelja, ili od nekakve vječne vatre ?
Od remonta ili popravka njegove duše i njega samog. Da bi ti to bilo jasno, zamisli luđaka, krvoloka (ne želim uvrijediti nikog, pa neću adresirati ni na jednu ljudsku skupinu), koji iz čista mira uzme dijete iz majčinog zagrljaja i odsiječe mu glavu. Zamisli to stanje duha i svijesti da uvedeš u savršeni svijet sklada i mira. To bi za takav duh i um bila jednaka patnja, kao i za čistu i smirenu dušu da uđe u svijet nemira i nesklada. Zbog toga je potreban remont i popravak, čija dužina i težina terapije zavisi najviše od nje same. A svakako da Onaj koji je tu dušu stvorio, najbolje zna šta joj je potrebno.
ABH017

#2841 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ABH017 »

Kikibombona wrote:
Dozer wrote:Kako ne postoji kad pise u knjigama da postoji...

Napisali ljudi knjige! Rekli da im je diktirao nekakav Bog!

Mi im sada trebamo vjerovati na rijec! Al vjerovati samo onima kojima su vjerovali nasi preci!
Lični doživljaj svake individue ponaosob. Argumenti koji neku individuu ubijede da se Bog stvarno javio, različiti su za svaku posebno. I nigdje niko nije rekao da svi moramo biti vjernici (On da je htio tako, tako bi i bilo), naprotiv Islam predviđa da će se broj vjernika jako smanjiti pred Sudnji dan.
Svakom na volju. Hoćeš ili nećeš. Baš je Stvoritelj najveći "Demokrata". Stvorio te, a dao ti mogućnost da ga negiraš, ne vjeruješ, prezireš, pa čak i psuješ, ako to želiš. Ali ti je svakako dao razum da Ga kroz život spoznaš. Svojim stvorenjima koje nije obdario sa razumom, obećao je spas na onom svijetu.
ABH017

#2842 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ABH017 »

Ludzak wrote:
O DA.
Vjerovao ili ne, itekako postoje.
I DA, moguće je da će takva osoba ući u džennet.
Kao što sam već ranije rekao, sve je do Njega Veličanstvenog i Najmistivijeg. Ako On hoće uradit će tako. A sve to, bez da se išta pitamo ja Ludzak ili drastic ili bilo ko drugi.
ABH017

#2843 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ABH017 »

kerima1 wrote:
zlokruhovic wrote:
kerima1 wrote:Kruhu i Naso
Da nema nikako religija ljudi ili narodi bi nasli razloga opet da se mrze,takvi smo mi ljudi.Mrzili bi mi balkanci Nijemce ili neke druge napredne samo zato sto su ljudi znali napraviti sebi drzavu,a mi ne itd.
E vidiš ja se sa time ne mogu pomiriti , jer kad bi tako gledali onda civilizacija i sama humanost pada u vodu , i sve što smo dosad napredovali kao sveopšti ljudski rod po pitanju ruzumevanja i tolerancije kroz istoriju ko šiša.

Priproste bliskoistočne bajke jednostavno moraju otići sa scene ljudske civilizacije i biti tako gde im je mesto , u dubokoj davnoj istoriji gde realno i pripada.
Ne mogu se ni ja pomiriti,ali realnost je drugacija i sve ukazuje na ovo sto napisah.Danas zbog korupcije i tesko dolazenja do zaposlenja vjerujem da je mrznje na kubik,a desi se i pokoje 'slucajno' ubistvo,ma bilo bi toga koliko hoces da nije ćuze.Religija je samo jos jedan razlog za mrznju medju ljudima,jer svaka knjiga pobija onu drugu i ljudi sta ce nego ne voliti druge.
Oprostite što vam se ubacujem u prepisku, ali ne mogu si pomoći, volim dijeliti mišljenje sa drugima.
Ja se mogu pomiriti, ali se ne mogu složiti sa vašim mišljenjima. Naime, sve Božije objave su došle iz ljubavi i da nas nauče da trebamo da volimo.
To što neki vjerski službenik (koje btw, ne spominje niti jedna Božija Objava, izmislili su se sami ili su ih ljudi sami sebi nametnuli), mobilizuje bezumne ljudske mase, koje ih slijepo slijede, da mrze i ubijaju drugog i drugačijeg, to nema nikakve veze sa Stvoriteljem.
U svom poimanju moraš razgraničiti religiju od vjere, koja nam je preporučena i poslana od strane Stvoritelja svega postojećeg, kako bi shvatio. Islamska zajednica, Pravoslavna crkva i Rimokatolička crkva, kao i Jevrejska zajednica su obične institucije, koje su nastale udruživanjem ljudi koji imaju neki zajednički cilj. To su samo ljudi koji se deklarišu kao vjernici, što ne mora uopšte biti tako, jer u svim tim institucijama npr. imamo dokazane pedofile. Ne možeš to pripisati vjeri ili Stvoritelju, jer On upravo to strogo zabranjuje.
Vjera je nešto drugo i mnogo uzvišenije od svega toga. To je moja lična konekcija sa Njim i to nema nikakve veze ni sa čim. Ni sa mojim roditeljima, ni sa suprugom, pa ni sa mojom djecom, a kamo li sa nekim drugim. Samo ja i On.
ABH017

#2844 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ABH017 »

Indigont wrote:Islam treba reformaciju kao krscanstvo sto je imalo. Izbaciti nasilne ajete poput ovoga http://www.ateizam.net/nasilni-citati-i ... iz-kurana/
Islam ne treba reformaciju, niti su citirani ajeti NASILNI. Kur'an, prije svega, nije Knjiga koja je tek tako napisana i koja se može shvatati citirajući samo određene dijelove. Da bi se shvatilo značenje pojedinih ajeta potrebno je i neko prethodno znanje, kao i otvorenost uma da se shvati da ta Knjiga nije napisana samo onima koji sjede u udobnom naslonjaču i tipkaju na tastaturi.
Npr. citirane ajete smo mi zdušno učili za vrijeme posljednje agresije na RBiH. Allah nam je dozvolio da ubijamo neprijatelja koji želi da nas uništi, ali nam je u drugim ajetima zabranio da ih ubijamo, ako ih vidimo da oru svoju njivu.
Ako želiš o nečemu da raspravljaš, pogotovo ako bi da nešto mijenjaš prvo trebaš upoznati to, biti dio toga. Na ovaj način poistovjećuješ se sa svim fundamentalnim i radikalnim pokretima. Uništi i mijenjaj sve što ne poznajem, ne razumijem ili mi se ne sviđa. :skoljka:
ABH017

#2845 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ABH017 »

zlokruhovic wrote:
nasa wrote:pa dobro to je vec za neke druge dijagnoze ali necemo toliko siriti pricu :D zadrzimo se na blazim oblicima samozavaravanja
Kao na primer kojim??
Razdvajanje ljudi, strah i kontrola.
Izopačenost religije je upravo najvidljivija u tome da od dobrih ljudi može napraviti skotove i mrzitelje , ili još gore konformiste koji izdaju svoju humanost zbog tupave bajke koja mu je postala idenitet moralnom ucenom.

Religija ne samo da razdvaja ljude nego ona ubija humanom čoveku humanost tj.trajno mu je oštećuje samim prihvatanjem jedne od religija jer automatski se postavljaš nasuprot druge religije.

Jedino ako stvarno ne misliš da postoji stavrno poštovanje između vernika?! , e ja ne mislim jer to prosto nije moguće zato što su sve religije nastale upravo negiranjem onih drugih.

Prosto k'o pasulj , ali treba biti iskren pa to sebi priznati , a znamo da religijaši ne vole istinu pa to sebi neće nikad ni priznati jer za njih je isitna samo ono što oni prevaranti sa bliskog istoka od pre 2000 godina kažu a ne humanost sama po sebi.
I ti si, izgleda, jedan od mnogih, koji religiju vide kroz prizmu "religijskih udruženja". Vjera je nešto sasvim drugo i ne može se poimati sa ljudskim tvorevinama, iako u većini ruralnih sredina u mojoj državi, još uvijek postoje ljudi koji vjeruju da će direkt u džehennem ako ne glasaju za SDA, HDZ ili SDS. Religijske zajednice su isto što i stranke, udruženja ljudi koji imaju zajedničke interese. Ne mora covjek biti član neke religijske zajednice da bi bio vjernik, niti je svaki clan te iste zajednice nužno vjernik.
DA. Postoji stvarno poštovanje između VJERNIKA. Npr. Ja i Don Anto se savršeno razumijemo po pitanju ljubavi prema Svevišnjem i tako prijateljujemo uz kahvu i kavu (zavisi gdje je pijemo).
Drugi par opanaka je to što su ljudi nedovoljno koriste ono s čim su obdareni, pa miješaju babe i žabe.
I tebi ću isto reći, moraš napraviti granicu između VJERNIKA I RELIGIJAŠA, ako želiš da razumiješ o čemu ti pišem. Ako ne želiš ostani na svom, nemam namjeru da ti namećem svoj stav.
ABH017

#2846 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ABH017 »

zlokruhovic wrote:
kerima1 wrote:Kruhu i Naso
Da nema nikako religija ljudi ili narodi bi nasli razloga opet da se mrze,takvi smo mi ljudi.Mrzili bi mi balkanci Nijemce ili neke druge napredne samo zato sto su ljudi znali napraviti sebi drzavu,a mi ne itd.
E vidiš ja se sa time ne mogu pomiriti , jer kad bi tako gledali onda civilizacija i sama humanost pada u vodu , i sve što smo dosad napredovali kao sveopšti ljudski rod po pitanju ruzumevanja i tolerancije kroz istoriju ko šiša.

Priproste bliskoistočne bajke jednostavno moraju otići sa scene ljudske civilizacije i biti tako gde im je mesto , u dubokoj davnoj istoriji gde realno i pripada.
Ja se, naprotiv tvom ubijeđenju, najlakše sporazumjevam sa iskrenim vjernikom, bez obzira na koji način se moli Bogu, koje boje mu je koža, a o etnosu kojem pripada neću ni da govorim. Osnova moje vjere i svih priznatih monoteističkih vjera je LJUBAV I ISTINOLJUBIVOST. To što su neki skontali da kroz tu vjeru mogu upravljati stadom "ovaca" i što su im ovce dopustile da razmišljaju umjesto njih, ne znači da možeš tako okarakterisati vjeru.
Pretpostavljam da bi "priproste bliskoistočne bajke" bacio u "duboku davnu istoriju", na taj način što bi kao gumicom izbrisao postojanje religijskih udruženja. Ja bih otišao i desetak stepenica dalje: izbrisao bih političke stranke, udruženja demobilisanih, udruženja za zaštitu ovoga ili onoga, pa čak obrisao i međudržavne granice, koje nas samo sputavaju.
Ali... To je samo moja želja.. ništa više.
chupacabra

#2847 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by chupacabra »

ABH017 wrote:
Indigont wrote:Islam treba reformaciju kao krscanstvo sto je imalo. Izbaciti nasilne ajete poput ovoga http://www.ateizam.net/nasilni-citati-i ... iz-kurana/
Islam ne treba reformaciju, niti su citirani ajeti NASILNI. Kur'an, prije svega, nije Knjiga koja je tek tako napisana i koja se može shvatati citirajući samo određene dijelove. Da bi se shvatilo značenje pojedinih ajeta potrebno je i neko prethodno znanje, kao i otvorenost uma da se shvati da ta Knjiga nije napisana samo onima koji sjede u udobnom naslonjaču i tipkaju na tastaturi.
Npr. citirane ajete smo mi zdušno učili za vrijeme posljednje agresije na RBiH. Allah nam je dozvolio da ubijamo neprijatelja koji želi da nas uništi, ali nam je u drugim ajetima zabranio da ih ubijamo, ako ih vidimo da oru svoju njivu.
Ako želiš o nečemu da raspravljaš, pogotovo ako bi da nešto mijenjaš prvo trebaš upoznati to, biti dio toga. Na ovaj način poistovjećuješ se sa svim fundamentalnim i radikalnim pokretima. Uništi i mijenjaj sve što ne poznajem, ne razumijem ili mi se ne sviđa. :skoljka:
Islam ne mora imati reformaciju. Dovoljno je da Islam ostane u sferi religije i da se eliminise politicki aspekt Islama. Kada se Islam kroz politicko djelovanje prestane nametati drustvu onda ce svi biti zadovoljni. Ono sto je potrebno je renesansa kod muslimana, to jest razvijanje civilnog sekularnog drustva u kojem ce Islam kao i sve druge religije imati slobodu bez upletanja u politiku i drustvene zakone. Onda ce biti svejedno da li postoje ajeti koji pozivaju na nasilje ili na ljubav. Da, postoje i ovi prvi koliko god vi vjernici pokusali naci opravdanje za to. Mene uopste ne interesuje sta je vama Allah dozvolio ili zabranio dok god postujete zakone civilnog demokratskog drustva. Mozda Allah dozvoljava ubijanje ljudi koji izadju iz vjere ili kamenovanje bludnika ali to smo davno prevazisli u demokratskom drustvu.
ABH017

#2848 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ABH017 »

chupacabra wrote:
ABH017 wrote:
Islam ne mora imati reformaciju. Dovoljno je da Islam ostane u sferi religije i da se eliminise politicki aspekt Islama. Kada se Islam kroz politicko djelovanje prestane nametati drustvu onda ce svi biti zadovoljni. Ono sto je potrebno je renesansa kod muslimana, to jest razvijanje civilnog sekularnog drustva u kojem ce Islam kao i sve druge religije imati slobodu bez upletanja u politiku i drustvene zakone. Onda ce biti svejedno da li postoje ajeti koji pozivaju na nasilje ili na ljubav. Da, postoje i ovi prvi koliko god vi vjernici pokusali naci opravdanje za to. Mene uopste ne interesuje sta je vama Allah dozvolio ili zabranio dok god postujete zakone civilnog demokratskog drustva. Mozda Allah dozvoljava ubijanje ljudi koji izadju iz vjere ili kamenovanje bludnika ali to smo davno prevazisli u demokratskom drustvu.
Opet lično mišljenje. Svako ima pravo na njega.
Demokratsko društvo čini zlo konstantno od svog postanka, bez obzira na bilo šta, a kamo li na religiju. To što prišivaš vjeri u jednog Boga, nema veze sa tim, već upravo sa ljudskom slabošću i bolesti za vlašću, upravljanjem drugima i određivanjem kako i šta treba da rade (nalaziš li se ovdje demokrato?).
I da. AKO TE VEĆ UOPŠTE NE INTERESUJE ŠTA JE NAMA ALLAH NAREDIO I ZABRANIO, ZAŠTO OSJEĆAŠ POTREBU DA SE KAČIŠ NA OVU RASPRAVU. Komentarišeš nešto što ne poznaješ. Moja vjera je isuviše demokratska, pa me naučila da poštujem tvoje mišljenje, ali ti moram reći da je tvoje mišljenje utemeljeno na nepoznavanju materije i na predrasudama.
ABH017

#2849 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ABH017 »

Meni, na primjer, smeta to civilno demokratsko društvo, koje prouzrokuje ratove na svim meridijanima, diljem svijeta. Stvaraju raznorazne radikalne grupe, podupiru ih, finansiraju, obučavaju i na kraju njihova nedjela i terorizam pripisuju vjeri.
To civilno demokratsko društvo dovodi do enormnog bogaćenja jednih na uštrb drugih, stvaranja dužničkog ropstva.
To civilno demokratsko društvo najviše liči robovlasničkom sistemu, gdje propada porodica kao osnovna ćelija društva, gdje se uništavaju sve moralne vrednote.
Ni mene ne interesuje to tvoje civilno demokratsko društvo i ne želim da ga prihvatim kao univerzalnu vrijednost, jer je ono daleko od toga. Meni je bliže nešto sasvim drugo, ali to nije tema ove diskusije.
ABH017

#2850 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ABH017 »

zlokruhovic wrote:
nasa wrote:Hajde evo bez sale...
Razumijem ja da je forum takav oblik komunikacije gdje prica neminovno klizne u generalizaciju ali kad pisete licni osvrt zasto gotovo po pravilo on nije licni vec neko globalno promisljanje i pri tome tesko dokazivo ili bar jednako tesko kao i ono cemu replicirate...
To jeste samozavaravanje jer to sto se pretpostavlja da npr. moze biti ja sam losa prema nekim ljudima zbog razlika u religiji i sl. nikako vas ne cini boljim ljudima jer sasvim apsurdno ali odgovor je potpuno isti tj. gradite odnos prema vjernicima na predrasudama .....kakva je razlika izmedju religijskih i nereligijskih predrasuda ...
zasto si ti bolji covjek ako smatras da bi svijet bio bolji da par milijardi ljudi ostavi svoja uvjerenja od nekog vjernika koji ustvari misli isto :D
Gradite misljenje na iscekivanju neceg sto je izvan vase moci, pa smijesno ...to je valjda sklonost vjernika ili ipak ne?

Osim toga konstatacija uopce ne stoji, recimo da je mnogo vise ratova bilo koji su povlacili pitanje religija nego ateizam je sasvim ocekivano s obzirom na omjer vjernika i ateista...to je isto kao sto mozemo konstatovati da se u sarajevu ukrade vise golfova nego stojadina...
znaci max.mozete postaviti pitanje zasto religije nemaju u praksi tako miroljibiv efekat na pojedinca i drustva kao sto propagiraju ali nikako te isprazne fraze da nije religija sadili bi ruze i svi bi se pazili i mazili jer to su samo puste zelje i snovi i usput pokazuju na kojem nivou promisljate vi koji to pisete

Evo ja se nikad ne bih upustila u spekulacije kakav bi svijet bio da su svi muslimani....
Nemaš prava da nekome govoriš o generalizaciji jer ti si IZABRALA religiju koja u samoj suštini generalizuje i ljude koji ne veruju u nju su manje vredni i trebaju ići u pakao.

Ja sam izabrao biti čovek jer to i jedino i jesam i to jedino mogu biti.

Ljudi odrastaju u prevazilaze dečije bolesti i bajke , ali kao što vidimo zbog religjske izopačene moralne ucene i zbog feelbetter odrasli ljudi sebe predaju čobanskoj filozofiji koja mrzi ljudski rod tj.razdvaja ga na podobne i nepodobne samo zato jer ne veruju u nju.

Nisam ja bolji od tebe čovek , ali sam savesniji od tebe utoliko što nisam pripadnik religija kao što su hrišćanstvo i islam koji propovedaju mržnju , i što je najvažnije neću sebi dozvoliti da budem konformista pa da neko u ime moje vere mrzi ljude i svašta radi kao što se radilo vekovima , a ja posle da govorim kako religija nije ništa kriva već su ljudi kvarni sami po sebi.

Problem u vama religijašima je što vam se ne može verovati jer ako možete poštovati svete spise koje su pune gadosti i izopačenosti , a vamo se praviti fini i čovekoljubivi onda je jasno koji ste vi prevtrljivci i kako ste skloni lažima.

To sve izgleda tragikomično dok jednog dana "pravednici" ne prezumu vlast , a vi relgiiaši ćete ćutati kao mule i ipak ispoštovati samo svoju braću po veri , a pravda i istina i humanost vam neće bit važna jer najvažnije je ipak šta su čobani sa bliskog istoka rekli pre 2000 godina dok neistomišljneike proganjaju.
A do tih zaključaka si došao kako? Istražujući, čitajući, izučavajući historiju religija ili neku od barem jedne od vodećih religija? Možda pažljivo izučavajući svete knjige i spise?
Ili si, jednostavno, svoje mišljenje pokupio na osnovu par tekstova i/ili dokumentaraca na discovery ili national geographic? Malo se previše držiš svojih predrasuda, a da apsolutno ne poznaješ ono o čemu pišeš. To ti kažem sa sigurnošću.
A kako se to u forumaškom vokabularu zove?
TROLANJE.
Najprije se edukuj pa lupetaj.
Ni ja ne komentarišem ono što ne poznajem, mada me nekad povuče želja da i ja opletem i raspalim po svima koji imaju drugačije mišljenje od mene.
Post Reply