Avio kompanije all about

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Target2010

#2826 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Target2010 »

Sada malo od off topic..
Mene stvarno zanima jedna stvar iz vaseg iskustva... Da li iko leti, ili je letio ili pak cesto leti sa LH-om iz Sarajeva ka Minhenu, pa onda dalje..... Ja ovako gledajuci cesto na stranici aerodroma Sarajevo, ustanovio sam da oni stvarno cesto.. ali stvarno cesto imaju zakasnjenja uvijek oko nekih 30-tak minuta... Naravno, to nije toliko strasno... ali oni prodaju karte za connecting flights iz Minhena stvarno po americkim ili mnogim euro destinacijama, gdje je connecting time ako je sve u redu nekih 50-60 minuta... sada mene zanima, ono cisto informativno, sta oni rade u Sarajevu, posto obicno znaju da je vjerovatnoca da ce uihvatiti let u Minhenu veoma mala... da li vas ukrcaju na avion pod motom, snadji se u Minhenu, ili oni to nekako rijese iz Sarajeva.. zanimaju me vasa licna iskustva...

Hvala...
holowey

#2827 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by holowey »

Target2010 wrote:Sada malo od off topic..
Mene stvarno zanima jedna stvar iz vaseg iskustva... Da li iko leti, ili je letio ili pak cesto leti sa LH-om iz Sarajeva ka Minhenu, pa onda dalje..... Ja ovako gledajuci cesto na stranici aerodroma Sarajevo, ustanovio sam da oni stvarno cesto.. ali stvarno cesto imaju zakasnjenja uvijek oko nekih 30-tak minuta... Naravno, to nije toliko strasno... ali oni prodaju karte za connecting flights iz Minhena stvarno po americkim ili mnogim euro destinacijama, gdje je connecting time ako je sve u redu nekih 50-60 minuta... sada mene zanima, ono cisto informativno, sta oni rade u Sarajevu, posto obicno znaju da je vjerovatnoca da ce uihvatiti let u Minhenu veoma mala... da li vas ukrcaju na avion pod motom, snadji se u Minhenu, ili oni to nekako rijese iz Sarajeva.. zanimaju me vasa licna iskustva...

Hvala...
letio sam iz sa preko minhena za washington lufthansom... let iz sarajeva je kasnio dvadesetak minuta i odmah po slijetanju na minhenski aerodrom cekao nas je ispred aviona kombi koji je direktno prevezao nas 4-5 koji smo zajedno putovali do aviona za washington bez da idemo do aerodromske zgrade po boarding passove... pretpostavljam da to tako funkcionise ako nije preveliko kasnjenje i ako su karte uvezane
btw, prilikom ukrcavanja u taj avion za washington, ostali putnici su nas bas mrko gledali, vjerovatno bijesni zbog cekanja na pisti, kao da smo svojom voljom kasnili :-)
drndalo

#2828 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by drndalo »

Kompaniji je inace najmanje problema ako te uspije ukrcati na let za koji si kupio kartu, ako je to ikako moguce... Posebno za daleke letove gdje je zarada po putniku najveca... Ako ne stignes, valjaju ti ganjati ovi let, nova sjedista, mozda i hotel, prevoz, klopu...
Last edited by drndalo on 05/12/2011 10:49, edited 1 time in total.
Gray

#2829 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Gray »

holowey wrote:
Target2010 wrote:Sada malo od off topic..

Hvala...
letio sam iz sa preko minhena za washington lufthansom... let iz sarajeva je kasnio dvadesetak minuta i odmah po slijetanju na minhenski aerodrom cekao nas je ispred aviona kombi koji je direktno prevezao nas 4-5 koji smo zajedno putovali do aviona za washington bez da idemo do aerodromske zgrade po boarding passove... pretpostavljam da to tako funkcionise ako nije preveliko kasnjenje i ako su karte uvezane
btw, prilikom ukrcavanja u taj avion za washington, ostali putnici su nas bas mrko gledali, vjerovatno bijesni zbog cekanja na pisti, kao da smo svojom voljom kasnili :-)

Kada sam letio 2010. za NY kasnio sam preko sat vremena u dolasku u Minen zbog snijega, tako da sam fulao connecting flight. Pošto nije više bilo letova za NY toga dana mogao sam letjeti tek naredni dan. LH nam je ponudila hotel ali pošto tada još nije bilo bezviznog režima morali smo tražiti jednodnevnu vizu od policije da bi mogli doći do hotela, koju su nam naravno odbili tako da smo morali provesti 24 sata na aerodromu. LH nam je dala vouchere za hranu i na jednu napcab na 12 sati, srećom pa je bila slobodna. Njihove radnice su bile stvarno ljubazne.
akcija007

#2830 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by akcija007 »

U subotu sam letio Lufthansom preko Minhena za Frankfurt, prebacila me na taj let Croatia jer mi je otkazala let zbog magle. SJJ MUC je krcat full je bio jer su taj dan otkazani bili Beograd, Bec i Zagreb, meni je minhenski aerodrom super, 30 min je dovoljno za transfer to svi govore i Lufthansa i minhenski aerodrom. Sad u subotu kako je avion bio full u cijev su nas parkirali i stjuardesa sa papirom je cekala putnike za Brisel,Nicu, oni za Ameriku sto polijecu od 15:15-15:25h svi su bez ikakvih problema stigli
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#2831 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Entropio »

Ja sam neki dan trebao letiti za Beč s Austrianom pa onda dalje, ali je let otkazan zbog magle. Budući da sam vidio da avion nije sletio noć prije, otišao sam ranije na aerodrom da "stanem u red" i tražim da me prebace na drugi let. Prvi "slobodni" avion je bio Malev preko Budimpešte i tu su me stavili. Odletio bez problema. Čak mi je taj termin više odgovarao. Bilo je slobodnih mjesta i s Austrianom u 14:55, ali bih imao dužu pauzu u Beču, pa me ljubazna službenica stavila na Malev. Nas prvih 10 u redu smo stavljeni na letove taj dan, a ostali su prebačeni za sutra jer nije bilo mjesta nigdje taj dan (ostali prevoznici koji lete ranije -- Croatia prvenstveno) su zauzeli puno mjesta prije.
burekodsira

#2832 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by burekodsira »

jesmo bangladesh u pm :x

mozes misliti 2-3 dana covjeku treba da pogodi let
macan prvi

#2833 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by macan prvi »

akcija007 wrote:U subotu sam letio Lufthansom preko Minhena za Frankfurt, prebacila me na taj let Croatia jer mi je otkazala let zbog magle. SJJ MUC je krcat full je bio jer su taj dan otkazani bili Beograd, Bec i Zagreb, meni je minhenski aerodrom super, 30 min je dovoljno za transfer to svi govore i Lufthansa i minhenski aerodrom. Sad u subotu kako je avion bio full u cijev su nas parkirali i stjuardesa sa papirom je cekala putnike za Brisel,Nicu, oni za Ameriku sto polijecu od 15:15-15:25h svi su bez ikakvih problema stigli
Moje iskustvo isto tako, cak pri ulazu u schengensku zonu cekam manje nego pri izlazu jer su pasoske kontrole podijeljene po sektorima cini mi se pa na jedno kontrolno mjesto dolazi manje putnika.
Target2010

#2834 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Target2010 »

prije svega, hvala vam na vasim informacijama oko Lufthansinih letova iz SJJ za MUC pa dalje... ono manje-vise i to me zanimalo... ali ocigledno da Lufthansa zna kako s'tim' baratiti, jer inace nebi bila Lufthansa.. ;-) .. ono naravno aerodrom u Minhenu je super, kao i u Frankfurtu (my favourite one), to su jedini aerodromi u svijetu koje sam ja vidio ( a bio sam u preko 40 zemalja na 4 kontinenta) gdje na vecini gates ako letis sa LH-om tj. Star Alliance-om, imas dzaba novine kao i razne vruce napitke iz visoko modernih kafe masina, od capuccina, kafe, latte macchiato, i nekolicinu vrsta cajeva... for free.. naglasavam for free... to ja nazivam customer friendly airport... ;-) ... no jedina stvar sto mi smeta na vecini europskih aerodroma je to, sto nemaju bas free Wi-Fi... kao na azijskim aerodromima... cak aerodrom na Caticlan (Boracay Island) Philippines, koji je izoliran od svijeta ima dzaba wi-fi.. no elem nejse... ne moze covjek sve imat' u zivotu ;-) ... A drugo pitanje sto me zanima je, sta avionske kompanije nude za jesti na letovima do Sarajeva... ja znam kad' letim za Sarajevo, Austrian nudi samo nesto bezzeze za piti i neki keksic ili tako nesto, kao i croatia onaj njihov paprenjak,.. sta je sa Turkish? Malev-om? Jat-om? ...
Pozdravi,

IC ;-)
Entropio

#2835 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Entropio »

Target2010 wrote: A drugo pitanje sto me zanima je, sta avionske kompanije nude za jesti na letovima do Sarajeva... ja znam kad' letim za Sarajevo, Austrian nudi samo nesto bezzeze za piti i neki keksic ili tako nesto, kao i croatia onaj njihov paprenjak,.. sta je sa Turkish? Malev-om? Jat-om? ...
Malev (SJJ - BUD): tetrapak voćni sok od 0.25l i čokoladica
JAT (SJJ - BEG): čaša soka po izboru i neka mala kifla
detroit-mercy

#2836 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by detroit-mercy »

Kada se rezimira ovaj neki period, moze li nam neko reci koji su rezultati (pozitivni/negativni) ovo partnerstva Trkisha i BH Airlinesa. Smatram da bi neki pokazatelji vec trebali biti vidljivi.
drndalo

#2837 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by drndalo »

Vidljivi su, nikad manje linija nijesu imali... :roll: Za ovo linija sto sada imaju, i 1,23 aviona bi im bilo taman, a ostali nek skupljaju maglu na SJJ, ili na SPU kad je ovdje magla... :x
akcija007

#2838 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by akcija007 »

Dobih Newsletter od BH Airlines-a u kojem pise
"Uz BH Airlines iz Banja Luke u više od 50 gradova svijeta
BH Airlines pred praznične dane svojim putnicima u ponudi avionskih letova nudi zimski red letenja prema najvećim gradovima svijeta. Putnici se od sada iz Banja Luke mogu uputiti na više od 50 svjetskih destinacija, a neke od njih su: Moscow, Bangkok, Barcelona, Beijing, Cape Town, Cairo, Tel Aviv, Yekaterinburg, Johannesburg, London, Osaka, Singapore, Athens, Doha, Hong Kong, Paris, Milan i Shanghai. Poštovani putnici, pored destinacija u zimskom periodu, B&H Airlines će svoju ponudu u ljetnom redu letenja obogatiti za dodatnih nekoliko najatraktivnijih destinacija svijeta. Neka odabir Vaše željene destinacije bude u skladu sa Vašim željama i očekivanjima. Izaberite jednu od željenih destinacija i rezervišite Vašu kartu već danas. S nama očekujte više! Uz BH Airlines Vaše putovanje doživotno će ostati u lijepom sjećanju. Želimo Vam ugodan let!"

Jel ovo istina, s kojom je ovo avio kompanijom u kombinaciji ?
Koshpa

#2839 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Koshpa »

Sa strateskim partnerom
Timotije

#2840 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Timotije »

Jutros sam poletio za Butmira, bila je jaka magla ali svi su odletjeli na vrijeme. Vec kod Nedjarica u taxiju sam bio izgubio svaku nadu, ali ipak... :thumbup: Tek kad uzletis vidis kako si dobro prosao!
ema_

#2841 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ema_ »

Ako avion ne sleti noć prije da li se svakako ide na termin kad treba biti ujutro, ili kako to već ide? Mislim da bi bilo bezze biti od sabaha do Bogzna kad na aerodromu i čekati.. :-?
Entropio

#2842 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Entropio »

ema_ wrote:Ako avion ne sleti noć prije da li se svakako ide na termin kad treba biti ujutro, ili kako to već ide? Mislim da bi bilo bezze biti od sabaha do Bogzna kad na aerodromu i čekati.. :-?
Pa ideš tamo na šalter i tražiš da te prebace na drugi let. Bolje ranije otići i "ugrabiti" najbolje sljedeće letove.
ema_

#2843 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ema_ »

Ništa, ne gine sabah tamo :)

A znate li gdje mogu saznati letove iz Ist za neki dan?
ljubav_aha

#2844 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

FreeSol2 wrote:Otkaza Austria slijetanje kako sam razumio :(
jao,da li neko uopste radi kontrolu vremena i slicne sitnice prije leta,bez veze trositi gorivo :!: :zoka: :skoljka:
Entropio

#2845 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Entropio »

ljubav_aha

#2846 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

FreeSol2 wrote:
ljubav_aha wrote:
FreeSol2 wrote:Otkaza Austria slijetanje kako sam razumio :(
jao,da li neko uopste radi kontrolu vremena i slicne sitnice prije leta,bez veze trositi gorivo :!: :zoka: :skoljka:
Pa normalno da rade, ali je problem, sto se ovdje magla spusti za 10 minuta, traje nekih 15-ak i ponovo se rascisti, pa tako u krug. To je belaj. Austria kad je bila otprilike iznad Prijedora sinoc, magla se realativno "podigla", mogli su normalno da slete. Ali tako je kako je... :)
a konverzacija sa SJJ u ATC tokom leta :skoljka:

razumijem,malga,narocito zimska magla je nepredvidljiva,a aistrian je mozda koristio minimalnau kolicinu goriva ;-)

SJJ lokacija je uzasna,osoba koje je uopste napravila aerodorm na Butmir veze nije imala o avijaviciji :skoljka:
ljubav_aha

#2847 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

After a strong start to the year, with B&H recording a significant passenger surge, numbers have considerably declined in the third quarter with the airline handling only 38.691 passengers from July through to September , a decrease of 30% compared to the same period last year.
ekonomska kriza je pritisnula ozbiljno :skoljka:
ljubav_aha

#2848 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

glupost :lol:
akcija007

#2849 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by akcija007 »

i veceras magla stvara probleme, Bec je sletio i izgleda u 20 min se magla toliko navukla da je otkazala sve dolaske aviona u 22h. Avion iz Zagreba poletio u 21:18h iz Zagreba s ocekivanim slijetanjem u Sarajevu u 22:35h ali se vratio nazad u ZAG zbog guste maglgle.
ljubav_aha

#2850 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

FreeSol2 wrote:@Ljubav_aha,

Evo redom, da odgovorim :D Austrian arrows inace dolazi sa Fokkerom F100 ili F70, zavisi od putnika, pretezno je F100. Nema veliki domet, tako da oni uvijek idu s "punim" rezervoarima na svoje destinacije. I ovaj Fokker sto sam neku noc pisao cini mi se da se vratio do Graza.

Lokacija samog aerodroma i nije bila losa prije rata, za potrebe Sarajeva je bio dovoljan ovaj aerodrom i CAT1 je odlicna tad bila. Sto se tice meteo uslova, situacija se drasticno promijenila u odnosu na nekih 30-ak godina kad je napravljen aerodrom, prije 5 godina magla je pravila probleme u oktobru, temperature niske bile, a ove godine sam u oktobru u kosulji hodao. Sve se promijenilo tako je u odnosu na proslu godinu u ovom periodu cini mi se manji procenat magle. Moram provjeriti statisticke informacije na kraju godine.
Ko god je tad u Titino vrijeme pravio aerodrom nije mogao ni pretpostaviti da ce se ovako prosiriti Sarajevo i da ce doci do ovakvih klimatskih promjena :)

Ovo nisam skontao: "a konverzacija sa SJJ u ATC tokom leta".
Na sta mislis?
aaa fokker, ah soo :)

lokacija nije dobro predvidjena,isitna,u svakoj drzavi postoji problem sa postojecim aerodormima,npr.slucaj pomjeranja gorblja uChicago, i slicne bizarne situacije se desavaju,ali aerodrom SSJ ,cak in a fotografijama iz Tito-ere je bio ozbiljno blizu okruzen privatnim objektima

komunikacija pilota i ATC aerodroma o vremenu tokom leta je uobicajena pojava,ali,razumijem,magla je pala suvise brzo prije perioda slijetanja,bolje se i vratiti umjesto rizikovati,razumljivo :)

a klima,pa ako nam NexGen ne pomogne,nece niko :lol: :D
Post Reply