Pravni fakultet

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
honky tonk

#2826 Re: Pravni fakultet

Post by honky tonk »

FreakyStyley wrote:Vazda GRAS strajkuje kad su ispiti. :-).
zar si i ti na pravuu? :-?

sad mi je tvoj nick jasniji. :sad: :mrgreen:
FreakyStyley

#2827 Re: Pravni fakultet

Post by FreakyStyley »

honky tonk wrote:
FreakyStyley wrote:Vazda GRAS strajkuje kad su ispiti. :-).
zar si i ti na pravuu? :-?

sad mi je tvoj nick jasniji. :sad: :mrgreen:
Sad znas sto sam lud. :D Ne, fkt, sta ce sutra, ima ispita zakazanih? Vjerovatno je i danas bilo...
A sto se nicka tice: http://www.youtube.com/watch?v=XS_RdCWn3SA
honky tonk

#2828 Re: Pravni fakultet

Post by honky tonk »

ko ti je kriv kaz zivis u brdima. :mrgreen:

kreni ranije, sacekacu te ja kod muzeja 8-) :skoljka:
FreakyStyley

#2829 Re: Pravni fakultet

Post by FreakyStyley »

Ma, kak'a brda :oops: da su bar, u betonskoj dzungli. Muzej? Zdogovoreno. 8-)
kerimba

#2830 Re: Pravni fakultet

Post by kerimba »

Taban fijaker i laganini do Pravnog.Nagledat ćete se svega ,još kad budete prolazili pored zgrade Parlamenta BiH obavezno pljunite 3 put HAHAHA
vinca12

#2831 Re: Pravni fakultet

Post by vinca12 »

Brucoš sam pravnog faksa i zanima me jeli tko od vas kupovao ispit, kako se to radi... i kako doći do dekana ? Ako bi mi netko mogao odgovoriti bio bi mu zahvalan :-D
dust in the wind

#2832 Re: Pravni fakultet

Post by dust in the wind »

[quote="vinca12"]Brucoš sam pravnog faksa i zanima me jeli tko od vas kupovao ispit, kako se to radi... i kako doći do dekana ? Ako bi mi netko mogao odgovoriti bio bi mu zahvalan

kako mi se ovo gadi... ali eto, kakvo je vrijeme da te i za te savjet pitaju... babo bi da kupi ispite...nek ti kupi jaknu. :D ili kola...i to je sigurno za 18.rodjendan kupio....
Tvrtko II Kotromanić

#2833 Re: Pravni fakultet

Post by Tvrtko II Kotromanić »

vinca12 wrote:Brucoš sam pravnog faksa i zanima me jeli tko od vas kupovao ispit, kako se to radi... i kako doći do dekana ? Ako bi mi netko mogao odgovoriti bio bi mu zahvalan :-D
moze naravno, ti uci a meni daj 3 milje i sve ce bit ok, i tebi a i meni :D
Revolucionar ★

#2834 Re: Pravni fakultet

Post by Revolucionar ★ »

Hajd ti buraz na bauštelu, ako si zaglavio vec sad, bolje ti je da se prihvatis lopate
FreakyStyley

#2835 Re: Pravni fakultet

Post by FreakyStyley »

vinca12 wrote:Brucoš sam pravnog faksa i zanima me jeli tko od vas kupovao ispit, kako se to radi... i kako doći do dekana ? Ako bi mi netko mogao odgovoriti bio bi mu zahvalan :-D
Pusti sta ti ovi pricaju. Spremi 500 eura, nije bitno u kojim apoenima. Uci za ispit, kol'ko god mozes i daj meni 500 eura, ako ne polozis, vraticu ti, a ako polozozis zadrzavam pare. Jel moze tako? 8-)
ZV Keli

#2836 Re: Pravni fakultet

Post by ZV Keli »

Revolucionar ★ wrote:Hajd ti buraz na bauštelu, ako si zaglavio vec sad, bolje ti je da se prihvatis lopate
:thumbup: Druga sam godina na PFSA,bez ponavljanja :mrgreen: iz iskustva profesori jesu kompleksasi ali se trud uvijek isplati i te price za kupovanje,nije to bas tako lagano otkad su par profesora skontali i uveli disciplinske mjere.
Lucic je i daljena fakultetu samo mu je zabranjena komunikacija sa studentima :mrgreen:
Revolucionar ★

#2837 Re: Pravni fakultet

Post by Revolucionar ★ »

Ma puno toga nije idealno na PFSA, ali ako moras posezat za lovom da zavrsis, onda ne vidim razlog da takva raja ne upisuje ove seoske privatne fakultete. Ostat ce intelektualno zatuceni u oba slucaja :evil:
ZV Keli

#2838 Re: Pravni fakultet

Post by ZV Keli »

Revolucionar ★ wrote:Ma puno toga nije idealno na PFSA, ali ako moras posezat za lovom da zavrsis, onda ne vidim razlog da takva raja ne upisuje ove seoske privatne fakultete. Ostat ce intelektualno zatuceni u oba slucaja :evil:
:thumbup:
tanja_23

#2839 Re: Pravni fakultet

Post by tanja_23 »

Ja ne znam koga djavo moze navratiti da upise ovaj fakultet u drzavi kakva je nasa. Apsolutno neperspektivno kako u Bosni tako i u inostranstvu. Vjerovatno ce mnogi sad negativno protumaciti moj dobronamjerni komentar, ali ovo citaju vjerovatno i maturanti gimnazija za koje nije kasno da se predomisle i upisu bilo koji drugi fakultet!! (istina, u zivotu nikada nije kasno)
wickerman

#2840 Re: Pravni fakultet

Post by wickerman »

Kad udjes na fakultet sa lijeve i desne strane ces vidjeti sanducad. Na svakom sanducicu pise naziv predmeta. Tu ubaci kovertu sa kešom,imenom i prezimeonom i brojem telefona i po 1000KM,doduse negdje vise i bices pozvan da ti upisu ocjenu u index.
Od srca ti zelim srecu i brz zavrsetak pravnog fakulteta.
LeonardoAC

#2841 Re: Pravni fakultet

Post by LeonardoAC »

tanja_23 wrote:Ja ne znam koga djavo moze navratiti da upise ovaj fakultet u drzavi kakva je nasa. Apsolutno neperspektivno kako u Bosni tako i u inostranstvu. Vjerovatno ce mnogi sad negativno protumaciti moj dobronamjerni komentar, ali ovo citaju vjerovatno i maturanti gimnazija za koje nije kasno da se predomisle i upisu bilo koji drugi fakultet!! (istina, u zivotu nikada nije kasno)
Apsolutno podržavam. Budite pametni ako možete studirati nešto od čega će te imati koristi...

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
blugirl

#2842 Re: Pravni fakultet

Post by blugirl »

LeonardoAC wrote:
tanja_23 wrote:Ja ne znam koga djavo moze navratiti da upise ovaj fakultet u drzavi kakva je nasa. Apsolutno neperspektivno kako u Bosni tako i u inostranstvu. Vjerovatno ce mnogi sad negativno protumaciti moj dobronamjerni komentar, ali ovo citaju vjerovatno i maturanti gimnazija za koje nije kasno da se predomisle i upisu bilo koji drugi fakultet!! (istina, u zivotu nikada nije kasno)
Apsolutno podržavam. Budite pametni ako možete studirati nešto od čega će te imati koristi...

Govorite u svoje ime.

Nije vazno sta upises dok god volis to sto radis. Mozes zaradjivat dobro i kao automehanicar ako to volis i dobar si u tome.
Reci cu ovako: skoro svakoj pravnoj osobi treba i ekonomista i pravnik, dakle i tvornici i bolnici, i centru za soc.rad i skoli. Zato je tih zanimanja i najvise. Koliko ce neko "imati koristi" od studija zavisi koliko je on to zaista naucio, savladao, trudi se, snasao se....a i to ce ako ima afiniteta prema svom izboru.

Tako da ljudi po meni trebaju upisati sta zele i vole a ne sta je "pametni" izbor roditelja ili sta ti neko na forumu kaze
dijana_19

#2843 Re: Pravni fakultet

Post by dijana_19 »

blugirl wrote:
LeonardoAC wrote:

Govorite u svoje ime.

Nije vazno sta upises dok god volis to sto radis. Mozes zaradjivat dobro i kao automehanicar ako to volis i dobar si u tome.
Reci cu ovako: skoro svakoj pravnoj osobi treba i ekonomista i pravnik, dakle i tvornici i bolnici, i centru za soc.rad i skoli. Zato je tih zanimanja i najvise. Koliko ce neko "imati koristi" od studija zavisi koliko je on to zaista naucio, savladao, trudi se, snasao se....a i to ce ako ima afiniteta prema svom izboru.

Tako da ljudi po meni trebaju upisati sta zele i vole a ne sta je "pametni" izbor roditelja ili sta ti neko na forumu kaze
Mislim da si nazalost neupucen/neupucena. To sto tvrdis da svakom (!) pravnom licu treba pravnik je apsolutni nonsens. Ekonomista je od krucijalne vaznosti za svako preduzece, upravo zbog toga sto je samo preduzece=poslovna ekonomija. Pravnika ces rijetko naci u malim i srednjim preduzecima. Cak i velike kompanije angazuju agencije koje ce ih pravno zastupati/voditi racuna o pravnim pitanjima. Upravo to izjednacavanje sa ekonomijom je fatalno za svakoga ko upisuje pravni fakultet. To je nesto sto se "precuje" a vjeruj mi od iznimne je vaznosti!!
Salah ad-Din

#2844 Re: Pravni fakultet

Post by Salah ad-Din »

dijana_19 wrote:
Mislim da si nazalost neupucen/neupucena. To sto tvrdis da svakom (!) pravnom licu treba pravnik je apsolutni nonsens. Ekonomista je od krucijalne vaznosti za svako preduzece, upravo zbog toga sto je samo preduzece=poslovna ekonomija. Pravnika ces rijetko naci u malim i srednjim preduzecima. Cak i velike kompanije angazuju agencije koje ce ih pravno zastupati/voditi racuna o pravnim pitanjima. Upravo to izjednacavanje sa ekonomijom je fatalno za svakoga ko upisuje pravni fakultet. To je nesto sto se "precuje" a vjeruj mi od iznimne je vaznosti!!
Da upravo zbog toga je najviše ekonomista na birou, svi se vode tom politikom. Prednost prava jeste što pravnici mogu obavljati jako širok spektar poslova. Sve u svemu, i ako ima puno pravnika, i ako ima puno ekonomista, potrudi se da budeš među najboljim pravnicima, među najboljima ekonomistima i imat ćeš posao ;)
dijana_19

#2845 Re: Pravni fakultet

Post by dijana_19 »

Salah ad-Din wrote:
dijana_19 wrote:
Da upravo zbog toga je najviše ekonomista na birou, svi se vode tom politikom. Prednost prava jeste što pravnici mogu obavljati jako širok spektar poslova. Sve u svemu, i ako ima puno pravnika, i ako ima puno ekonomista, potrudi se da budeš među najboljim pravnicima, među najboljima ekonomistima i imat ćeš posao ;)
Pa vode se jer u praksi jednostavno cesce cujes da u preduzecu srednje velicine sjedi po 5-6 ekonomista najmanje. Pravna sluzba je jedna, a koliko je "ekonomskih". Pri tom navedi mi koliko je to preduzeca koja imaju pravnu sluzbu?? :S Mislim da je to pogresna logika kojom se studenti tjese. Pune kafane i baste diplomiranih pravnika nazalost
Salah ad-Din

#2846 Re: Pravni fakultet

Post by Salah ad-Din »

dijana_19 wrote: Pa vode se jer u praksi jednostavno cesce cujes da u preduzecu srednje velicine sjedi po 5-6 ekonomista najmanje. Pravna sluzba je jedna, a koliko je "ekonomskih". Pri tom navedi mi koliko je to preduzeca koja imaju pravnu sluzbu?? :S Mislim da je to pogresna logika kojom se studenti tjese. Pune kafane i baste diplomiranih pravnika nazalost
Tako je, u pravu si, valjda ćeš biti tu, da mi posudiš koju markicu za kafu kad budeš radila :)
blugirl

#2847 Re: Pravni fakultet

Post by blugirl »

dijana_19 wrote: Mislim da si nazalost neupucen/neupucena. To sto tvrdis da svakom (!) pravnom licu treba pravnik je apsolutni nonsens. Ekonomista je od krucijalne vaznosti za svako preduzece, upravo zbog toga sto je samo preduzece=poslovna ekonomija. Pravnika ces rijetko naci u malim i srednjim preduzecima. Cak i velike kompanije angazuju agencije koje ce ih pravno zastupati/voditi racuna o pravnim pitanjima. Upravo to izjednacavanje sa ekonomijom je fatalno za svakoga ko upisuje pravni fakultet. To je nesto sto se "precuje" a vjeruj mi od iznimne je vaznosti!!
Napisala sam "skoro svakoj pravnoj osobi"!
Napisala sam "treba i ekonomista i pravnik" a ne da imaju sluzbe u kojima ih sjedi 5-6. Nije uopste vazno kako ce te angazovat.

Kao sto salah rece, sta god da radis, trudi se da radis dobro. Malo je potrebno i zrtve ali ce posla biti.
mumy

#2848 Re: Pravni fakultet

Post by mumy »

Pravnik nikome ne treba,to u nasim kompanijama obavljaju osobe sa srednjom strucnom spremom,a komplikovanije stvari i bitni sporovi se daju advokatima...nazalost!Dok mladi pravnici sjede kuci i niko im ne pruza priliku da se dokazu.Dzaba ti sve,i diploma ,i znacka ako nemas nekoga da te pogura.
nuki_cika

#2849 Re: Pravni fakultet

Post by nuki_cika »

mumy wrote:Pravnik nikome ne treba,to u nasim kompanijama obavljaju osobe sa srednjom strucnom spremom,a komplikovanije stvari i bitni sporovi se daju advokatima...nazalost!Dok mladi pravnici sjede kuci i niko im ne pruza priliku da se dokazu.Dzaba ti sve,i diploma ,i znacka ako nemas nekoga da te pogura.
:thumbup: :thumbup:
Nažalost upravu si.Znam firmu u blizini sarajeva koja zapošljava oko 600 radnika ,jednog pravnika imaju koji obavlja sve poslove .Posao u takvim firmama bila to mala ili srednja ,pa čak i velika preduzeća ćete naći jedino ako imate štelu ili vam je tamo neko od rodbine zaposlen.
Jedina šansa za mlade pravnike bez iskustva su tužilaštva,sudovi,organi uprave mada i tamo sjedi puno ljudi koji i nemaju tu stručnu spremu ,a obavljaju naš posao,jer kako naš narod kaže uvalili se tu i boli ih briga.
ILI druga alterntiva je učlanjenje u neku političku partiju gdje se prvo moraš angažovati i raditi sve i svašta da bi dobio neki dobar posao u toj stranci

Da sam ove pameti nikad ne bi upisivao fakultet
harač

#2850 Re: Pravni fakultet

Post by harač »

sve više čujem da ekonomisti rade i čisto tehničke pravne poslove, poput primjenjivanja zakona o javnim nabavkama i sl. (istina, o ovome se i ne uči, ili minimalno, na fakultetu, tako da su i pravnici tabula rasa)
Post Reply