Ginekologija - sve o tome

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply

Koliko cesto posjecujete svog ginekologa/ginekologinju?

Vise od jednom godisnje
161
21%
Jednom godisnje (za PAPa test) + po potrebi
235
30%
Samo jednom godisnje za redovni pregled
36
5%
Pokusavam ici na godisnji pregled ali nekad su razmaci duzi
56
7%
Samo po potrebi
92
12%
Kad se sjetim
29
4%
Nisam nikad bila na ginekoloskom pregledu
153
20%
Moj porodicni ljekar obavlja sve moje testove, nisam bila kod ginekologa
15
2%

Total votes: 777

annoy

#2826 Re: Ginekologija i vagine....

Post by annoy »

BJB wrote:Moze li mi iko reci jesu li preobilne menstruacije znak nekakvog oboljenja?
Moze biti nesto a i ne mora. Neke zene oduvijek imaju obilnije menstruacije bez nekog posebnog razloga. Moze biti da je nista, hormonalni disbalans ali moze upucivati na npr. polipe ili miome. U svakom slucaju mislim da bi trebalo otici na pregled, kao i uvijek kad uocimo neku promjenu ili mislimo da nesto nije ok.
BJB

#2827 Re: Ginekologija i vagine....

Post by BJB »

@duboka_misao, uvijek mi je tako bilo ali ove godine je jos gore...
duboka_misao

#2828 Re: Ginekologija i vagine....

Post by duboka_misao »

BJB wrote:@duboka_misao, uvijek mi je tako bilo ali ove godine je jos gore...
vjeruj da i ove vrucine uticu na priliv /odliv ali svejedno otidji doktoru.
BIONA

#2829 Re: Ginekologija i vagine....

Post by BIONA »

Djevojke, da li neka od vas ima iskustva sa cajevima VRKUTA i OCAJNICA ( macina trava)? Ja sam mislila piti ako nista iz preventivnih razloga...
BJB

#2830 Re: Ginekologija i vagine....

Post by BJB »

Nisam nikad prije cula da macinu travu zovu ocajnica, al' mozda jesu kod vas..Macina trava je dobra za zenske organe, lijek za neplodnost, itd..
Nemoj piti macinu travu kad dobijes, smijes jednu solju za smirenje, ali ne vise. I da zene se pretvore u nimfomanke kad je piju. :D

Vrkutu je jedna moja kolegica pila, ali ne znam razlog, je li samo dobra ili je lijek za nesto konkretno..Mogu je pitati ako hoces, a mozes i proguglati. :D Evo zanimljivog clanka o vrkuti.http://alternativa-za-vas.com/index.php ... cle/vrkuta
Bas ti hvala sto upita, ne bih drugacije procitala, izmedju ostalog i

Koristi kod bolnih i obilnih menstruacija, jer sadrži tanine i adstringente koji normaliziraju krvarenje.
BIONA

#2831 Re: Ginekologija i vagine....

Post by BIONA »

BJB wrote:Nisam nikad prije cula da macinu travu zovu ocajnica, al' mozda jesu kod vas..Macina trava je dobra za zenske organe, lijek za neplodnost, itd..
Nemoj piti macinu travu kad dobijes, smijes jednu solju za smirenje, ali ne vise. I da zene se pretvore u nimfomanke kad je piju. :D

Vrkutu je jedna moja kolegica pila, ali ne znam razlog, je li samo dobra ili je lijek za nesto konkretno..Mogu je pitati ako hoces, a mozes i proguglati. :D Evo zanimljivog clanka o vrkuti.http://alternativa-za-vas.com/index.php ... cle/vrkuta
Bas ti hvala sto upita, ne bih drugacije procitala, izmedju ostalog i

Koristi kod bolnih i obilnih menstruacija, jer sadrži tanine i adstringente koji normaliziraju krvarenje.
:) Taman onda i ti mozes piti vrkutu za odljev, naravno ne u toku menstruacije. Imaju 3 vrste macine trave, ali zene najcesce koriste tzv. Ocajnicu ( Marrubium vulgare) koja sluzi za povecanje plodne sluzi, utice na ovulaciju itd. Odoh jos malo proguglati :)
Evelinda

#2832 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Evelinda »

Trazim savjet za drugaricu.Trenutno joj je njena doktorica na odmoru a drugoj nece da ide.Ima neizlijecenu upalu jajnika i koje vaginalete moze uzimati za upalu i sta jos da pije.
perfekcionista1

#2833 Re: Ginekologija i vagine....

Post by perfekcionista1 »

Ne znam sto ali ovaj naziv teme mi je smijesan da ne kazem glup. Cuj ginekologija i vagine :lol: :lol: :lol: . I to u mnozini vagine hahaha
ima li kakva tema stomatologija i zubi :D
male_okice

#2834 Re: Re:

Post by male_okice »

kolobok wrote:
eyduh wrote: ako je po tebi pilula abortus, e onda vala mora ti biti i korištenje kondoma abortus, jer pobogu, spriječava se ulaz spermatozoidima u maternicu! to nije prirodno!! bla bla bla.... :lol:
Nigdje veze ti usporedba. Spriječiti ulaz spermatozoidima nije isto što i spriječiti već nastalom zametku da se implantira u maternicu. Nebo i zemlja...
Pilule sprijecavaju da dodje do ovulacije, tj sprijecavaju oslobadjanje jajasca iz jajnika. Samim tim i da sprematozoid dodje do materice nema tog jajeta koje bi on mogao oploditi pa da se stvori ta oplodjena jajna celija koja bi se trebala smjestiti negdje u matericu i dovesti do toga da se razvija embrio, kasnije beba itd. Znaci nema tu nikakve vec oplodjenje jakne celije koja se "ubije" pilulom, ona ne postoji niti ce postojati redovnim uzimanjem pilule. Jel sad jasno, narode dragi pa de malo 21 vijek je informirajte se.
VenomousV

#2835 Re: Re:

Post by VenomousV »

male_okice wrote:
kolobok wrote:
eyduh wrote: ako je po tebi pilula abortus, e onda vala mora ti biti i korištenje kondoma abortus, jer pobogu, spriječava se ulaz spermatozoidima u maternicu! to nije prirodno!! bla bla bla.... :lol:
Nigdje veze ti usporedba. Spriječiti ulaz spermatozoidima nije isto što i spriječiti već nastalom zametku da se implantira u maternicu. Nebo i zemlja...
Pilule sprijecavaju da dodje do ovulacije, tj sprijecavaju oslobadjanje jajasca iz jajnika. Samim tim i da sprematozoid dodje do materice nema tog jajeta koje bi on mogao oploditi pa da se stvori ta oplodjena jajna celija koja bi se trebala smjestiti negdje u matericu i dovesti do toga da se razvija embrio, kasnije beba itd. Znaci nema tu nikakve vec oplodjenje jakne celije koja se "ubije" pilulom, ona ne postoji niti ce postojati redovnim uzimanjem pilule. Jel sad jasno, narode dragi pa de malo 21 vijek je informirajte se.
:lol:

:thumbup:
kolobok

#2836 Re: Ginekologija i vagine....

Post by kolobok »

male_okice wrote:
kolobok wrote: Nigdje veze ti usporedba. Spriječiti ulaz spermatozoidima nije isto što i spriječiti već nastalom zametku da se implantira u maternicu. Nebo i zemlja...
Ne u 100% slučajeva. Sprečavanje ovulacije nije jedini način na koji pilule djeluju.

Kad bi potpuno zaustavljale ovulaciju, onda ne bi bili mogući ni primjeri gdje žene ostanu trudne pored redovnog uzimanja pilule što znači da je ovulacija ponekad moguća, a samim time i trudnoća, odnosno abortivno djelovanje. :P
julisiz es grant

#2837 Re: Ginekologija i vagine....

Post by julisiz es grant »

kolobok wrote:
Ne u 100% slučajeva. Sprečavanje ovulacije nije jedini način na koji pilule djeluju.

Kad bi potpuno zaustavljale ovulaciju, onda ne bi bili mogući ni primjeri gdje žene ostanu trudne pored redovnog uzimanja pilule što znači da je ovulacija ponekad moguća, a samim time i trudnoća, odnosno abortivno djelovanje. :P
Prema podacima koje su prikupili Speroff (jedan od otaca ginekološke endokrinologije, imao sam čast da tog čičicu vidim uživo na kongresu u Kopenhagenu 2013.) 2001. i Trusell 2004, pri IDEALNOJ upotrebi oralnih kontraceptiva, 0.3% žena koje ih koriste ostaće trudno u toku jedne godine, ali pri TIPIČNOJ upotrebi procenat zatrudnjelih se penje na 8 %. Dakle, to se odnosi na ono kako žene obično "redovno" piju tablete, tj. zaborave dan-dva da ih popiju, ili povrate nakon uzimanja tablete, ili prestanu samoincijativno da piju jer se "debljaju" i sl. E to su ti "primjeri" žena koje su ostale trudne. Prošle godine sam imao ženu koja je tako uzimala kontraceptive "ali eto, možda nekad zaboravim popiti" i otkrijem joj vanmateričnu trudnoću, pun stomak krvi, zamalo bez glave da ostane.
IDEALNA upotreba pilula podrazumijeva po jednu pilulu svaka 24 sata, 365 dana u godini, bez pauze (prekid napraviti samo kad se više ne želi kontracepcija). Sve osim ovoga je prdež u vodi.
Pilula djeluje tako da spriječava ovulaciju, i to joj je osnovno djelovanje. Svi drugi efekti (npr. zgušnjavanje cervikalne sluzi, čime se otežava prolazak spermatozoida) su od sporednog značaja.
I na kraju, oralni kontraceptivi i pilule za "dan poslije" NEMAJU ABORTIVNO DJELOVANJE. Nakon što se oplođeno jajašce implantira, možeš piti kontraceptive koliko hoćeš, ali trudnoća je tu.
BIONA

#2838 Re: Ginekologija i vagine....

Post by BIONA »

Doktore, ako moze pitanje za vas :-D

Zanima me vase misljenje o cajevima vrkute i macine trave? Znam da je to domen alternativne medicine, ali me zanima da li vi preporucujete svojim pacijenticama da ih koriste preventivno ili zbog odredjenih problema?

Hvala na odgovoru :thumbup:
no_sikiriki

#2839 Re: Ginekologija i vagine....

Post by no_sikiriki »

Takodjer povezano pitanje za doktora, ako moze, hvala velika unaprijed.
Ako neko ima kratku lutealnu fazu (broj dana od ovulacije do pocetka spottinga prije menstruacije) i vjerovatno nizak progesteron, da li vrijedi pokusati sa progesteron kremom poslijje ovulacije? (da bi prestao spotting i radi zatrudnjivanja)
kolobok

#2840 Re: Ginekologija i vagine....

Post by kolobok »

julisiz es grant wrote: I na kraju, oralni kontraceptivi i pilule za "dan poslije" NEMAJU ABORTIVNO DJELOVANJE. Nakon što se oplođeno jajašce implantira, možeš piti kontraceptive koliko hoćeš, ali trudnoća je tu.
Problem je što očito nemamo istu definiciju abortivnog djelovanja odnosno početka trudnoće. Vi dakle smatrate da trudnoća počinje implantacijom i da je abortivno djelovanje samo ako se dogodi nakon implantacije, a ja smatram da tu spada i djelovanje između začeća i implantacije (to mi je nekako logično). Ako pretpostavimo da trudnoća započinje začećem onda abortivno djelovanje svakako ne može biti isključeno kod tih sredstava. Postotak možda jeste mal, ali ne može se tek tako zanemariti...
julisiz es grant

#2841 Re: Ginekologija i vagine....

kolobok wrote:
julisiz es grant wrote: I na kraju, oralni kontraceptivi i pilule za "dan poslije" NEMAJU ABORTIVNO DJELOVANJE. Nakon što se oplođeno jajašce implantira, možeš piti kontraceptive koliko hoćeš, ali trudnoća je tu.
Problem je što očito nemamo istu definiciju abortivnog djelovanja odnosno početka trudnoće. Vi dakle smatrate da trudnoća počinje implantacijom i da je abortivno djelovanje samo ako se dogodi nakon implantacije, a ja smatram da tu spada i djelovanje između začeća i implantacije (to mi je nekako logično). Ako pretpostavimo da trudnoća započinje začećem onda abortivno djelovanje svakako ne može biti isključeno kod tih sredstava. Postotak možda jeste mal, ali ne može se tek tako zanemariti...
Svejedno, kontraceptivi ne čine ništa već oplođenom jajašcu, implantiranom ili ne.
julisiz es grant

#2842 Re: Ginekologija i vagine....

BIONA wrote:Doktore, ako moze pitanje za vas :-D

Zanima me vase misljenje o cajevima vrkute i macine trave? Znam da je to domen alternativne medicine, ali me zanima da li vi preporucujete svojim pacijenticama da ih koriste preventivno ili zbog odredjenih problema?

Hvala na odgovoru :thumbup:
Nisam apriori protiv kao dodatak farmakološkoj terapiji ako je indicirana, ali kao jedini lijek ne preporučujem, jer, jednostavno, nemam dovoljno podataka pomaže li stvarno ili ne.
julisiz es grant

#2843 Re: Ginekologija i vagine....

no_sikiriki wrote:Takodjer povezano pitanje za doktora, ako moze, hvala velika unaprijed.
Ako neko ima kratku lutealnu fazu (broj dana od ovulacije do pocetka spottinga prije menstruacije) i vjerovatno nizak progesteron, da li vrijedi pokusati sa progesteron kremom poslijje ovulacije? (da bi prestao spotting i radi zatrudnjivanja)
Može. Nije štetno, ali nema dovoljno podataka koliko je korisno.
no_sikiriki

#2844 Re: Ginekologija i vagine....

Post by no_sikiriki »

hvala Vam na odg. Ako ugrabite vremena mozete li mi jos samo reci koja bi bila vasa preporuka za LPD i spotting....da li ima nesto sto dokazano pomaze? da li je sinteticki progesteron poput Dabrostona dobar ili ne?
male_okice

#2845 Re: Ginekologija i vagine....

Post by male_okice »

kolobok wrote:
male_okice wrote:
kolobok wrote: Nigdje veze ti usporedba. Spriječiti ulaz spermatozoidima nije isto što i spriječiti već nastalom zametku da se implantira u maternicu. Nebo i zemlja...

Post iznad ovog mog savrseno objasnio, i cisto da se nadopunim poznato je recimo da neka vrsta antibiotika i drugih lijekova mogu smanjiti djelotvornost pilule i zbog toga moze doci do trudnoce, ali to pise i u svakom onom upustvu za pilulu samo treba procitati, i tad se predlaze koristenje dodatnog kontracepcijskog sredstva tokom uzimanja antibiotika i 7 dana poslije za svaki slucaj. Isto jako je bitno redovno piti pilulu znaci svaki dan u 17h ako je pijes trebas je popiti tad, ne preskakati, ne piti danima itd. I ovo ti kazek zbilja iz iskustva ako pilulu pijes redovno i disciplinovano nema sanse da zatrudnis.
male_okice

#2846 Re: Ginekologija i vagine....

Post by male_okice »

kolobok wrote:
Trudnoca pocinje implantacijom oplodjenje jajne celije u materici i nikako drugacije, po tebi znaci svaki sex znaci i automatski trudnocu, a neki parovi koji su savrseno zdravi pokusavaju mjesecima pa cak i godinama dok ne dodje do zaceca. Sta je za tebe onda kondom ili spirala jer i oni se nalaze izmedju zaceca i implantacije. Tvoja logika nije bas logicna niti je naucno dokaziva, i vise me podsjeca na doktrinu katolicke crkve po tom pitanju koja u jadnoj africi govori ne koristite kondome prtiv side seksajte se onako pa se zarazite i radjajte djecu hiv poz. :sad: :-) umjesto da ukljucite mozak i skontate kako neke stvari zapravo funkcionisu.
kolobok

#2847 Re: Ginekologija i vagine....

Post by kolobok »

julisiz es grant wrote: Svejedno, kontraceptivi ne čine ništa već oplođenom jajašcu, implantiranom ili ne.
Kako koji. Spirala sasvim sigurno čini, a hormonalna sredstva vrlo vjerojatno također mogu jer stanjuju endometrij pa se u slučaju eventualne ovulacije i začeća zametak teže implantira.
male_okice wrote: Trudnoca pocinje implantacijom oplodjenje jajne celije u materici i nikako drugacije, po tebi znaci svaki sex znaci i automatski trudnocu, a neki parovi koji su savrseno zdravi pokusavaju mjesecima pa cak i godinama dok ne dodje do zaceca.
Začeće i implantacija oplođene jajne stanice su dvije različite i vremenski odvojene stvari što tebi očito nije jasno jer ih izjednačavaš.

Da, po meni trudnoća počinje začećem a ne implantacijom, i ne, to ne znači da svaki seks automatski znači i trudnoću jer ne dolazi kod svakog seksa do začeća.
male_okice wrote:Sta je za tebe onda kondom ili spirala jer i oni se nalaze izmedju zaceca i implantacije.
Kondom sprječava da uopće dođe do začeća dok spirala osim toga može spriječiti oplođenu stanicu (dakle kad je već došlo do začeća) da se implantira u maternicu tj. djelovati abortivno. Tu je razlika.
palestinka

#2848 Re: Ginekologija i vagine....

Post by palestinka »

Kolobok dr. grant već dugo na forumu daje pametne, praktične i suvisle odgovore. Ono što tebe muči je za pdf religija, filozofija i sl. Kad život nastaje i da li su spirala i kontracepcija jednake abortusu ili je plod od začeća ili žuto tijelo...svijet se vijekovima sporioko toga, ali ova tema nije za te rasprave. Molim te, zbunjuš one koji samo žele savjet
julisiz es grant

#2849 Re: Ginekologija i vagine....

palestinka wrote:Kolobok dr. grant već dugo na forumu daje pametne, praktične i suvisle odgovore. Ono što tebe muči je za pdf religija, filozofija i sl. Kad život nastaje i da li su spirala i kontracepcija jednake abortusu ili je plod od začeća ili žuto tijelo...svijet se vijekovima sporioko toga, ali ova tema nije za te rasprave. Molim te, zbunjuš one koji samo žele savjet
Interesantno...baš ovo je bila tema seminara na kome sam nedavno bio, u Tel Avivu. Kontracepcija i religijski pogledi. Predavači su namjenski bili iz sve tri vodeće monoteističke religije, ali su svi bili ugledni stručnjaci, ginekolozi. Iznijeli su stanovišta svih religija i struke, bez namjere da daju odgovore u smislu da neka religija griješi, ili da nešto a priori ne valja. Struka kaže svoje, vjere kažu svoje, a na svakome je da odabere. Nema prisile ni popovanja.
palestinka

#2850 Re: Ginekologija i vagine....

Post by palestinka »

Vjerujem da je onda bio vrlo zanimljiv seminar. Ovo moje mišljenje je samo to, moje mišljenje kao rezultat logike, ali uvijek me je i zanimalo kako ljekari pomiruju lična uvjerenja i nauku tamo gdje se eventualno sukobljavaju. Imate li vi neko razmišljanje o tome?
Pacijenti, u ovom slučaju pacijentice, imaju pravo na svoja uvjerenja i promišljanja bez nametanja, a za to je dovoljno uskladiti prave informacije i svjetonazor i zdrav razum, jer kao što je i seminar zaključio, odavno se to pitanje proteže i nemoguće je biti isključiv.
Post Reply