Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Moderator: anex
- Ajatolah_
#2826 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Ako se zbroje i neoporezivi dodaci što ljudi često kolokvijalno zovu platom, nekih 1800KM je formalno registrovani prosjek. Ali i dalje je prisutno isplaćivanje dijela plate "na ruke", kad se to uzme u obzir mislim da nije nemoguće da je realni prosjek koji radnici dobiju i 2000+. U svakom slučaju može biti samo veći od 1800, manji nikako.
-
Peryton_
#2827 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Pa je li to ljudi u prodaji imaju po 2 milje mjesecno? Evo ja znam firmu od 300 uposlenih, 90% imaju sa toplim 1500.
Mislim da pretjerujete, a ako ne, drago mi je da smo na hrvatskom prosjeku.
Mislim da pretjerujete, a ako ne, drago mi je da smo na hrvatskom prosjeku.
-
goredole
#2828 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
naravno da pojedinici pretjeruju, a pogotovo u ovom koverta segmentu. ne kazem da nema ali ja iskreno ne znam nikoga da prima dio plate u koverti.
- Ajatolah_
#2829 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Znam i ja dosta radnika s višim i nižim primanjima od ovog iznosa ali to je sve anegdotalno. Prosječna primanja od 1800 su na osnovu objave FZS i tu nema mjesta pretjerivanju jer imaju podatke da ih izračunaju. O ovom dijelu u kojem sam spomenuo da je to u realnosti i malo više uz koverte i druge vidove izbjegavanja plaćanja doprinosa se može diskutovati, mada ja koliko znam to i dalje postoji.
Nismo na hrvatskom prosjeku jer je ovo broj za Sarajevo. Hrvatski pandan bi bio Zagreb u kojem je prosječna plata preko 1250 eura, a sarajevskih 900 eura je na nivou najjadnijih županija koje opet imaju bolju infrastrukturu jer su u bogatijoj državi.
Kod nas već u ZDK, TK i ostalim dijelovima Federacije su prosječna primanja oko 600 eura što je otprilike na nivou minimalca u Hrvatskoj.
- Ateista
-
goredole
#2831 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
"skoro svaka" je grubo pretjerivanje. ne kažem da se ne dešava, ali ni jedna osoba iz mog kruga poznanika (a u glavnom rade u realnom sektoru) ne prima tako dio plate.
- tramvajtrojka
#2832 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
2200 od toga skoro
400 rezije
300 hrana i higijena
400 hrana na poslu
200 gorivo i ostale sitnice na autu
ostalo vjetar odnese i neplanirani troškovi
I sto je najgore svaki mjesec se potrosi bas, maj mi je najgori mjesec bio sto se tice financija oko 21 sam sprzio 90% od plate
sjebala me ves masina 
400 rezije
300 hrana i higijena
400 hrana na poslu
ostalo vjetar odnese i neplanirani troškovi
I sto je najgore svaki mjesec se potrosi bas, maj mi je najgori mjesec bio sto se tice financija oko 21 sam sprzio 90% od plate
- ElRe
-
konami666
#2834 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Evo ja npr imam samo rijeci hvale za zdravstveni sistem u Švedskoj
- Ateista
#2835 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
-
mali_balon
#2836 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Citam temu i komtam jbteovdje svi imaju para ko blata...a neki mislie da u sarajevu rastu pare na drvecu, ko u njemackoj samo dodjes i uberes koliko ti treba i bitno je da ne lomis grane ....ma hajte molim vas
- Ironmen
#2837 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Odakle tipkas sa Aljaske ?? Cuj ne zna nikog da prima platu na ruke, druze nisi nikad usao u privatno preduzece izgleda bez uvrede.
- Dope_Man
#2838 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Zavisi sta smatrate "privatnim preduzecem" jer neko recimo banke ne vidi kao privatni biznis iz nekog razloga.
Sitne radnje i firmice, od prodavnica do proizvodnje namjestaja pa sve do IT, sa par do par desetina radnika - koverta je standard.
Velike firme sa stotinama il 1000+ radnika (znam da ih nema puno) - tu je rijetkost.
Sitne radnje i firmice, od prodavnica do proizvodnje namjestaja pa sve do IT, sa par do par desetina radnika - koverta je standard.
Velike firme sa stotinama il 1000+ radnika (znam da ih nema puno) - tu je rijetkost.
- _Reds_
#2839 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Ma koverti ima na sve strane, pa znam ljudi koji imaju 2milje na račun i milja u koverti.
A gdje je su ovdje razno razna druga primanja koje niko ne prijavljuje, tipa radi covjek u firmi, a u slobono vrijeme privatno, na crno naravno.
A gdje je su ovdje razno razna druga primanja koje niko ne prijavljuje, tipa radi covjek u firmi, a u slobono vrijeme privatno, na crno naravno.
-
foton
#2840 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Velike firme nazalost imaju mahom nize kvalifikovane radnike s nizim platama gdje je ionako relativno manja opterecenost doprinosima.Dope_Man wrote: ↑07/06/2023 08:52 Zavisi sta smatrate "privatnim preduzecem" jer neko recimo banke ne vidi kao privatni biznis iz nekog razloga.
Vlasnici firmi se obicno prijavljuju na minimalac a onda (eventualno) plate 10% porez na dobit i izvuku novac. Ulaze u prosjek sa minimalcem, a primanja su im znacajno veca.
A sto se plata tice, ja ne znam nikoga iz kruga prijatelja, porodice itd. da danas ima ispod 2k primanja u realnom sektoru. Prijatelj koji radi i kao free-lancer, se vjerovatno ne ubraja u onaj prosjek od 1800KM, a znacajno je iznad. Ja iskreno mislim da je prosjek primanja (ne plata nego primanja) u SA iznad 1000 EUR, samo ne znam da li bih rekao da je znacajno iznad ili malo iznad.
- n+1
#2841 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Nema teorije. U Sarajevu je najveća koncetracija direktora/vlasnika velikih firmi, koji nerijetko imaju primanja i po nekoliko desetina hiljada KM mjesečno, a da ne govorimo o raznoraznim parlamentarcima, kurcima-palcima. I opet je zvanični prosjek, sa svim tim silnicama koji ga iskrivljavaju prema gore, jedva 1800 (sa uključenim toplim obrokom i prevozom).
Ako bismo izbacili ove najviše plate, a dodati efekat koverti, stvarni prosjek bi se vjerovatno kretao u rangu 1600 - 1800.
Ako bismo izbacili ove najviše plate, a dodati efekat koverti, stvarni prosjek bi se vjerovatno kretao u rangu 1600 - 1800.
- Dope_Man
#2842 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
To iskljucivo zavisi od kruga ljudi. Ljudi koje ja znam su u rasponu od ispod hiljadu pa do 4-5 milja. U banci konkretno, gdje sam radio 3.5 godine, nove kolege su prije godinu imale oko 1600 (kancelarija). Sad vjerovatno vise, al sigurno ne preko 2000. Dakle govorimo o VSS.foton wrote: ↑07/06/2023 21:24Velike firme nazalost imaju mahom nize kvalifikovane radnike s nizim platama gdje je ionako relativno manja opterecenost doprinosima.Dope_Man wrote: ↑07/06/2023 08:52 Zavisi sta smatrate "privatnim preduzecem" jer neko recimo banke ne vidi kao privatni biznis iz nekog razloga.
Vlasnici firmi se obicno prijavljuju na minimalac a onda (eventualno) plate 10% porez na dobit i izvuku novac. Ulaze u prosjek sa minimalcem, a primanja su im znacajno veca.
A sto se plata tice, ja ne znam nikoga iz kruga prijatelja, porodice itd. da danas ima ispod 2k primanja u realnom sektoru. Prijatelj koji radi i kao free-lancer, se vjerovatno ne ubraja u onaj prosjek od 1800KM, a znacajno je iznad. Ja iskreno mislim da je prosjek primanja (ne plata nego primanja) u SA iznad 1000 EUR, samo ne znam da li bih rekao da je znacajno iznad ili malo iznad.
A ovi neki koji rade security, u vojsci, po prodavnicama... svima bi tih 1800 bilo san.
Mogao bih i ja gledati ove iskusnije kolege iz banke il poznanike koji su u IT uglavnom, i reci prosjek je 3000.. al nije tako kad se uzme sira slika.
-
foton
#2843 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Da, ja ne znam koji je realno prosjek, ali sam naveo par primjera koji bi povecali taj oficijenli prosjek od 1800. Ne znam sta bi taj prosjek moglo oboriti. Mozda ljudi koji su registrovani kao nezaposleni, a zarade na crno 7-800.
-
ucenik1234
#2844 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Jel pricas o neto plati ili neto plata+topli+prevoz?Dope_Man wrote: ↑07/06/2023 21:39To iskljucivo zavisi od kruga ljudi. Ljudi koje ja znam su u rasponu od ispod hiljadu pa do 4-5 milja. U banci konkretno, gdje sam radio 3.5 godine, nove kolege su prije godinu imale oko 1600 (kancelarija). Sad vjerovatno vise, al sigurno ne preko 2000. Dakle govorimo o VSS.foton wrote: ↑07/06/2023 21:24
Velike firme nazalost imaju mahom nize kvalifikovane radnike s nizim platama gdje je ionako relativno manja opterecenost doprinosima.
A ovi neki koji rade security, u vojsci, po prodavnicama... svima bi tih 1800 bilo san.
Mogao bih i ja gledati ove iskusnije kolege iz banke il poznanike koji su u IT uglavnom, i reci prosjek je 3000.. al nije tako kad se uzme sira slika.
Masa raje ovdje kiksa kad prica o plati. Plata je neto plata. Plata nije topli obrok, prevoz i minuli. To su DODACI NA PLATU za zavisne troškove.
Uvijek govorim samo neto platu i to podrazumijevam pod platom. Topli i prevoz kako cu trositi i sta cu uklopiti mimo hrane i goriva je licna stvar i dodatak, a ne regularna plata.
- Isner
#2845 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Imate javni registar plata za sve na kantonalnoj sisi, pa provjerite.. Tamo sa toplim, prevozom i minulim radom fkt ima dosta ljudi debelo preko 2 milje...
Kod privatnika gdje mu nosiš posao i zavisi od tebe, isto dvije milje + ...
Poslovi u trgovini, komercijale i ostali poslovi - to je od 750 pa do 1300, kako se ko uglavi...
Kod privatnika gdje mu nosiš posao i zavisi od tebe, isto dvije milje + ...
Poslovi u trgovini, komercijale i ostali poslovi - to je od 750 pa do 1300, kako se ko uglavi...
-
Zoooka
#2846 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Ti se bas gotivis na poslutramvajtrojka wrote: ↑06/06/2023 21:35 2200 od toga skoro
400 rezije
300 hrana i higijena
400 hrana na poslu
ostalo vjetar odnese i neplanirani troškovi![]()
I sto je najgore svaki mjesec se potrosi bas, maj mi je najgori mjesec bio sto se tice financija oko 21 sam sprzio 90% od platesjebala me ves masina
![]()
- tramvajtrojka
#2847 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
a pikam kafe naravno sa aparata dvije dnevno, neke cokoladice i oko osam devet kermi za jesti sta nabere se sitnica i gluposti. A da nosim od kuce probao sam i onda kad skontas da moras sat ranije il navecer spremati to neka hvalaZoooka wrote: ↑07/06/2023 22:53Ti se bas gotivis na poslutramvajtrojka wrote: ↑06/06/2023 21:35 2200 od toga skoro
400 rezije
300 hrana i higijena
400 hrana na poslu
ostalo vjetar odnese i neplanirani troškovi![]()
I sto je najgore svaki mjesec se potrosi bas, maj mi je najgori mjesec bio sto se tice financija oko 21 sam sprzio 90% od platesjebala me ves masina
![]()
Ne znam jel pikas i kafe u toku dana na poslu? Meni ode oko 250 KM mjesecno na hranu na poslu, a sve vise razmisljam da pocnem od kuce nositi.
-
Zoooka
#2848 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Ma ja. Isto dvije kafe dnevno s tim da sam izbacio slatko pa manje ode na to. Nekad jedem za 5 KM nekad za 10 KM, kako kad. To si u pravu, ujutro fkt nemam volje da pripremam hranu.tramvajtrojka wrote: ↑07/06/2023 23:00a pikam kafe naravno sa aparata dvije dnevno, neke cokoladice i oko osam devet kermi za jesti sta nabere se sitnica i gluposti. A da nosim od kuce probao sam i onda kad skontas da moras sat ranije il navecer spremati to neka hvala
-
foton
#2849 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Ne kiksa nego pravilno definise platu kao iznos koji im se isplati - zarada, dohodak, neto plata za isplatu, kako hoces. Ne znam da li postoji i jedna druga teritorija gdje pojedini ljudi odvojeno definisu TO od plate. U Njemackoj ljudi ne jedu pa im ne treba topli obrok? Ne koriste prevoz ili se samo pojave "beam me up" na posao? Odvajanje TO i prevoza je samo metodologija kojom se racuna plata, a gdje je iznos bez TO i prevoza nazvan platom. Neko je poredio plate u HR i BiH. Zasto porediti plate u HR (ili bilo gdje drugo) sa "platom" u BiH koja je krnja? Svugdje ima neki neoporezivi dio, ali na kraju je zbir stavki koji se isplati nazvan NETO PLATA.ucenik1234 wrote: ↑07/06/2023 22:25
Jel pricas o neto plati ili neto plata+topli+prevoz?
Masa raje ovdje kiksa kad prica o plati. Plata je neto plata. Plata nije topli obrok, prevoz i minuli. To su DODACI NA PLATU za zavisne troškove.
- VladaFBiH
#2850 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
isto, i ovako rano ustajem pa još haman sat ranije da pripremim - joktramvajtrojka wrote: ↑07/06/2023 23:00a pikam kafe naravno sa aparata dvije dnevno, neke cokoladice i oko osam devet kermi za jesti sta nabere se sitnica i gluposti. A da nosim od kuce probao sam i onda kad skontas da moras sat ranije il navecer spremati to neka hvala