hz__semir wrote:
Razumijem te sto ti izgleda kao fasisticko i rasisticko. Ipak ti nisi imao priliku da odrasteš uz ljubav prema jednom Klubu, Klubu za koji ti navija otac, za koji ti je navijao dedo, a drugi dedo čak i igrao u njemu, za kojeg navijaju svi clanovi uze, a Boga mi i većina šire familije. Klub na čiju te utakmicu otac odveo prvi put kad si bio star 40 dana. Klub zbog kojeg ti je otac u ratu, dok je gorila kuca, uletio da izvadi albume sa novinskim člancima o njemu, skupljanim od 50. i neke pa sve do te nesretne 1993. godine. Klub na čiju te utakmicu otac morao odvesti, iako je još bilo ratno stanje, jer si ga toliko gnjavio da te odvede. Klub zbog kojeg ti djevojka/žena danima zvoca, jer nećeš da planiraš odlazak na more, dok se ne održi izvlačenje parova za Evropu ili zbog kojeg djevojka/žena unaprijed zna da svaki drugi vikend mora provesti u kući, jer subota je dan rezervisan samo za taj Klub.
Eh onda, zamisli slicnu situaciju (samo bez ovih ratnih situacija), nekoga u Manchesteru, pa ga zamisli kako sjedi kuci i gleda ove sto prave budalu od sebe, a do prije deset godina nisu njegov grad znali naci na karti Velike Britanije, a kamoli na globusu, a samo zato što su njihove pare i ljubav od jučer, vrijednije nego njegova ljubav koju osjeća prema tom Klubu od malih nogu.
Ako je to fašistički i rasistički, onda eto neka sam ja fašista i rasista. Uostalom, čak i Klub koji ti simpatišeš, nedavno je, ako se ne varam, uveo pravilo da članovi Skupštine, onih 100.000 i više, mogu biti samo rođeni Katalonci, što je potez vrijedan svake hvale. Pretpostavljam da je to za tebe fašistički i rasistički potez?
Dude. Get the life. Ali, odgovorit cu ti.
I FKSarajevo. Odakle Ti znas kakvu sam ja imao priliku ili nisam. Mene je otac odveo na utakmicu 1979. prvi put. Sarajevo-Crvena Zvezda. To mi je urezano u pamcenje kao da je juce bilo. Cak se sjecam kako mi je objasnjavao ko je koji igrac. ("Sine, onaj sa brojem 7 je Susic, onaj sa brojem 11 je Pasic"). Cijeli svoj zivot (do rata) sam isao na utakmice FKS. Odrastao sam nedaleko od stadiona (tadasnjeg) Kosevo, sada AFH (moj nadimak je bio Hase, tad nekad).
II ManU. Velika je vjerovatnoca da je onaj indijac rodjen u Manchesteru a jos veca da je njegov otac ili dedo gradio taj isti stadion. Zasto njemu ManU ne bi bio to sto je tebi FKS? Sta treba da navija za MombaiUnited?! A i bez obzira na to. Pa sta ako zivi samo 10 godina u GB? Sta ti to govori? Svako ko ima pare moze kupiti kartu (od kojih Rooney voza svog Bentleyja). i raditi sta god hoce. Ako taj "bijeli" Manchesterac voli svoj klub kao ti svoj neka izdvoji par hiljada funti za godisnju kartu i sve ce biti ok (kao sto je i "indijac").
III FCBarcelona. Ne mogu ja biti odgovoran za upravu kluba. Tamo nisam niti imam ikakvog uticaja. Katalonci jesu nacionalisti. Ali koliko se ja sjecam u upravi a i u predsjednistvu kluba (a i u skoli) ima puno nekatalonaca. Podpredsjednik je bio (mislim da je i sad, Jemenac). Ne razumjem zasto je to potez vrijedan hvale, da nema katalonaca. Zivim u Barceloni i ne vidim razlog zasto jednog dana ne bih mogao biti u upravi kluba. Sto se mene tice, ja sam prije neki dan isao gledati utakmicu sa Atleticom i platio sam kartu €120 - dvije karte €240. Stid me je dati tolike pare, (i imam clansku kartu za ovu godinu). To je za mene puno para za jednu utakmicu. Ne znam za tebe. Ne mogu si to priustiti svake sedmice. Cesto dobijem karte od prijatelja koji ima odlicna mjesta (iza klupe). BTW. On ne ide na utakmice niti ga to zanima bas, ali njegova porodica je ulozila puno para u klub i uticajni su pa su dobili ta sjedista. Nisu katalonci. Pratim isto i rukomet. Tu su cijene dosta pristojnije €10 (€70 sezonska). U subotu sam bio. Sala je uvijek poluprazna iako je utakmica bila liga sampiona. Pratim i kosarku. Nisam imao vremena da odem gledati zadnju utakmicu. Gdje su osvojili kup.
IV Pises o meni kao da me znas. O tome koliko ja volim sport ili koji klub. Nisam nikad pisao o Shakiri. (Stavljao sam linkove za streaming i golove, zanimljive clanke o Barci). Sve vezano za klub. Nikad traceve i triviju. Pa i to je vecini smetalo. Dosta mi je niskih vrijedjanja i podjebavanja. Zato sam prestao to raditi. Ja ih jos uvijek citam, samo sto sad ostavljam one koje FCB zanima da sami traze. Mislim da je FCB postigla bar 10 golova od zadnjeg posta na FCB temi. Toliko o tome.
Ja volim svoju curu i s njom i idem na utakmice. Ali ne bih je mjenjao ni za 100 FKS i 100 FCB. Tvoja je stvar kako se ti odnosis prema svojoj ljubavi. I ako ti je FKS veca ljubav od cure ti, that's just sad.