Otkad to? Školovanje pofino košta roditelje, studiranje nije nimalo jeftino (neki fakulteti su prilično skupi npr arhitektura i ETF) a za besplatno zdravstvo ću samo se nasmijatiRadio Sarajevo wrote:Država nam, i pored toga što je takva kakva je, obezbijedi besplatno školovanje, pa čak i studij, i besplatno zdravstvo.
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#2826 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#2827 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa kosta te upisnina od nekih 200tinjak KM, barem u slucaju etf-a sarajevo
- Domaci izdajnik
#2828 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
A koliko koštaju ostali troškovi tokom studija, pogotovo ako si iz drugog grada? Stanarina i ostalo? To većinom roditelji od usta odvajaju da bi im se djeca školovala i onda na biro....Ne žive svi u SA i BL pa da im je studiranje 200 KM godišnje....
- mk ultra
#2829 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Treba ti 800KM ako ces rentati stan/garsonjeru samostalno, nekih 500KM ako ces sa cimerima, ovi u domovima su finasirani od njihovih kantona tako da ne placaju mnogo
- Domaci izdajnik
#2830 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa u domovima nema mjesta za sve....a te troškove što si naveo za prosječnu BH porodicu su veliki, pogotovo ako su iz manjih mjesta. Plus još gdje ti je hrana, poneki izlazak, komad garderobe....
-
Sapna_TZ
#2831 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Svako normalan, ili barem onaj ko zeli nesto stvoriti od zivota nece sebi dozvoliti da se upropasti ostankom u Bosni, najnerazvijenijoj zemlji evropskog kontinenta.
Drzava u kojoj mozes biti samo konobar i zivjeti od prvog do prvog sa najprimitivnijim papcima koje je ovaj svijet ikad vidio.
Ja vjerujem da mnogi (dijaspora vecinom) nije ni svjesna sta je Bosna danas.
Jad, cemer i bijeda. Spasavaj se ko moze i ko sebi misli dobro jer ovdje nema nicega.
Dovidjenja.
Drzava u kojoj mozes biti samo konobar i zivjeti od prvog do prvog sa najprimitivnijim papcima koje je ovaj svijet ikad vidio.
Jad, cemer i bijeda. Spasavaj se ko moze i ko sebi misli dobro jer ovdje nema nicega.
Dovidjenja.
- muha_sa
#2832 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
jesil se ispalioSapna_TZ wrote:Svako normalan, ili barem onaj ko zeli nesto stvoriti od zivota nece sebi dozvoliti da se upropasti ostankom u Bosni, najnerazvijenijoj zemlji evropskog kontinenta.
Dovidjenja.
- insomnia78
#2833 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Frajer jednu stranicu zagovara ostanak drugu odlazak
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#2834 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
možeš biti što poželiš! ja sam danas lampa recimo
- muha_sa
#2835 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
insomnia78 wrote:Frajer jednu stranicu zagovara ostanak drugu odlazak
- muha_sa
#2836 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
najbolje bit aMoninanVelkoski wrote:možeš biti što poželiš! ja sam danas lampa recimo
- mk ultra
#2837 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Cijene koje sam ti naveo su sa hranom, osim ako si bizonLajavikrelac wrote:Pa u domovima nema mjesta za sve....a te troškove što si naveo za prosječnu BH porodicu su veliki, pogotovo ako su iz manjih mjesta. Plus još gdje ti je hrana, poneki izlazak, komad garderobe....
Koliko se sjecam za domove ima svaki kanton određeni broj mjesta i rangiranje po prosjeku, ako ima neko ko je noviji u ovome bolje vjerovatno zna
Studiralo je samnom nema odakle nije pa i iz Velike Kladuse, pa svi zavrsili, i vecinom su bili kod neke rodbine ili zajednicko rentanje stana sto ih je kostalo 150-200KM za stan + hrana... i uglavnom van KS svi dobiju neku stipendiju jer je konkurencija mala iz mjesta iz kojih dolaze
a u svim vecim gradovima ima i fakultet, mozda ne iste kvalitete ali je dostupan dnevnim prevozom, pa raja recimo iz Zenice vozari često svaki dan u Sarajevo... mada to izjebe covjeka dosta
- Domaci izdajnik
#2838 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne znam...ja sam znao dosta slučajeva odustajanja od studija jer se nije imalo novca. A naći povremeni posao za studenta i uskladiti ga sa predavanjima je ravno putovanju kroz vrijeme - samo u teoriji.
- mk ultra
#2839 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Vjerujem da ima i toga, i vjerujem da u tom slucaju nijedan od roditelja ne radi ili nije sposoban da radi... jbg
-
nepoznati988
#2840 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Zviz i rođak mu pod novim nickom?insomnia78 wrote:Frajer jednu stranicu zagovara ostanak drugu odlazak
- Radio Sarajevo
#2841 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ti očigledno dalje od Sarajeva nikad nisi prihajao...Lajavikrelac wrote:Otkad to? Školovanje pofino košta roditelje, studiranje nije nimalo jeftino (neki fakulteti su prilično skupi npr arhitektura i ETF) a za besplatno zdravstvo ću samo se nasmijatiRadio Sarajevo wrote:Država nam, i pored toga što je takva kakva je, obezbijedi besplatno školovanje, pa čak i studij, i besplatno zdravstvo.
Ja sam magistrirao u Amsterdamu, i to je trajalo godinu i po jer me zajebavao jedan predmet pa sam ga morao ponoviti.
Trebalo mi je minimalno hiljadu eura mjesečno, i to da jedva preživljavam, samo za život. Pored toga, školarina me koštala 1800 godišnje, i to samo zato što sam došao preko žene, pa sam imao njena prava, a inače bi bilo 12.000 eura godina.
Uporedi to i studij u Sarajevu, pa izračunaj. Uzmi kalkulator ako ne znaš rukom.
- JanuaryJones
#2842 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Evo ja sam u Sarajevu morala odustati od studija medicine jer u to vrijeme nijedan roditelj nije radio a prijevoz, knjige, ishrana ne mogu se finansirati iz have. Počela sam raditi da popunim kućni budžet.Lajavikrelac wrote:Ne znam...ja sam znao dosta slučajeva odustajanja od studija jer se nije imalo novca. A naći povremeni posao za studenta i uskladiti ga sa predavanjima je ravno putovanju kroz vrijeme - samo u teoriji.
- uglavnomja
#2843 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
nidje veze
cuj stanraina i besplatno obrazovanje
kad procitate rijec besplatno obrazovanje - gdje vidite stan, hranu, prevoz, odjecu ...
bukvalno dobijes ono sto pise: obrazovanje - profesore, aisistente, laboratorije, amfiteatre, ucionice, vjezbe ... tete u studenstskoj sluzbi
za razliku od privatnih fakulteta gdje sve to placas u dvocifrenim godisnjim iznosima hiljada km-ova
ili vani u mnogo zemalja - kokuz moze gledati faks sa ulice.
usput djeca koja studiraju u svom gradu isto jedu svaki dan, putuju na faks, oblace se, izlaze ...
cuj stanraina i besplatno obrazovanje
kad procitate rijec besplatno obrazovanje - gdje vidite stan, hranu, prevoz, odjecu ...
bukvalno dobijes ono sto pise: obrazovanje - profesore, aisistente, laboratorije, amfiteatre, ucionice, vjezbe ... tete u studenstskoj sluzbi
za razliku od privatnih fakulteta gdje sve to placas u dvocifrenim godisnjim iznosima hiljada km-ova
usput djeca koja studiraju u svom gradu isto jedu svaki dan, putuju na faks, oblace se, izlaze ...
- Radio Sarajevo
#2844 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma niko nikad nije dalje od Makarske otišao, a misle da sve znaju. A država vazda kriva...uglavnomja wrote:nidje veze![]()
cuj stanraina i besplatno obrazovanje![]()
bukvalno dobijes ono sto pise: obrazovanje - profesore, aisistente, laboratorije, amfiteatre, ucionice, vjezbe ... tete u studenstskoj sluzbi![]()
-
nepoznati988
#2845 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Izracunaj ti i u kalkulaciju ubaci bh plate i nezaposlenost. Ako ne znas neko ce ti vec izracunati.Radio Sarajevo wrote:Ti očigledno dalje od Sarajeva nikad nisi prihajao...Lajavikrelac wrote:Otkad to? Školovanje pofino košta roditelje, studiranje nije nimalo jeftino (neki fakulteti su prilično skupi npr arhitektura i ETF) a za besplatno zdravstvo ću samo se nasmijatiRadio Sarajevo wrote:Država nam, i pored toga što je takva kakva je, obezbijedi besplatno školovanje, pa čak i studij, i besplatno zdravstvo.
Ja sam magistrirao u Amsterdamu, i to je trajalo godinu i po jer me zajebavao jedan predmet pa sam ga morao ponoviti.
Trebalo mi je minimalno hiljadu eura mjesečno, i to da jedva preživljavam, samo za život. Pored toga, školarina me koštala 1800 godišnje, i to samo zato što sam došao preko žene, pa sam imao njena prava, a inače bi bilo 12.000 eura godina.
Uporedi to i studij u Sarajevu, pa izračunaj. Uzmi kalkulator ako ne znaš rukom.
- insomnia78
#2846 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma jok. Ovo je meteorit, motorna pila i ostali. Zvizgonja je gospodin za ovonepoznati988 wrote:Zviz i rođak mu pod novim nickom?insomnia78 wrote:Frajer jednu stranicu zagovara ostanak drugu odlazak
- Radio Sarajevo
#2847 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Evo izračunao.nepoznati988 wrote: Izracunaj ti i u kalkulaciju ubaci bh plate i nezaposlenost. Ako ne znas neko ce ti vec izracunati.
Treba ti 1000 KM za pet godina studija, ako si redovan student, i dobiješ diplomu magistra. Ko ne može napraviti 200 KM godišnje, taj i nije za studija, nego da sluša nekog robovlasnika cijeli život.
-
nepoznati988
#2848 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Rijetki se mogu uvaliti u redovne. Uglavnon je to samofinansirajuci tako da tvoja racunica sada drugacije izgledaRadio Sarajevo wrote:Evo izračunao.nepoznati988 wrote: Izracunaj ti i u kalkulaciju ubaci bh plate i nezaposlenost. Ako ne znas neko ce ti vec izracunati.
Treba ti 1000 KM za pet godina studija, ako si redovan student, i dobiješ diplomu magistra. Ko ne može napraviti 200 KM godišnje, taj i nije za studija, nego da sluša nekog robovlasnika cijeli život.
Haj nam sad izracunaj i uporedi cijene doktorskog studija.
Last edited by nepoznati988 on 31/12/2018 20:22, edited 1 time in total.
-
moonca
#2849 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
I sa fakultet ce slusati 'nekog' robovlasnika- ali se ipak, ljepshe dishe. 
- Radio Sarajevo
#2850 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne mora svako studirati ETF, ima i drugih fakulteta na koje se uvijek može upasti. A može se i preći s vanrednog na redovni studij. Itakodalje.nepoznati988 wrote:Rijetki se mogu uvaliti u redovne. Uglavnon je to samofinansirajuci tako da tvoja racunica sada drugacije izgledaRadio Sarajevo wrote:Evo izračunao.nepoznati988 wrote: Izracunaj ti i u kalkulaciju ubaci bh plate i nezaposlenost. Ako ne znas neko ce ti vec izracunati.
Haj nam sad izracunaj i uporedi cijene doktorskog studija.
Idi u Švabiju i trljaj guze bakama i dedama, možda ti bude bolje.