Freelancing....all about
Moderator: anex
-
Saka
#2826 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Kad ponestane argumenata onda najbolje u kuknjavu o lošoj vlasti, tajkunima, lopovima i ukradenim milijardama. Sve je to prežvakana tema, na izbore i smjenite ih. Izaberite neke koji neće oporezivati freelancere. 
- Alfons Kauders
#2827 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Seniore treba u logore. Oni su najgori.bluesjunior wrote:najviše treba opalit one senior java developere oni su ovu državu i jadni nam prepošteni narod u crno zavili...
Koliko su samo djece navukli na programiranje, umjesto da idu u džamiju ili kladionicu?
Gade mi se.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#2828 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Meni je nekako najžalosnije što su robovlasnicima ukinuli jeftinu radnu snaguAlfons Kauders wrote:Seniore treba u logore. Oni su najgori.bluesjunior wrote:najviše treba opalit one senior java developere oni su ovu državu i jadni nam prepošteni narod u crno zavili...
Koliko su samo djece navukli na programiranje, umjesto da idu u džamiju ili kladionicu?
Gade mi se.
- DaffyDuck
#2829 Re: Porez na dohodak na freelancing?
A ti?Saka wrote:Kad ponestane argumenata onda najbolje u kuknjavu o lošoj vlasti, tajkunima, lopovima i ukradenim milijardama. Sve je to prežvakana tema, na izbore i smjenite ih. Izaberite neke koji neće oporezivati freelancere.
-
bluesjunior
#2830 Re: Porez na dohodak na freelancing?
e dobro si...tačno ko dileri...Alfons Kauders wrote:Seniore treba u logore. Oni su najgori.bluesjunior wrote:najviše treba opalit one senior java developere oni su ovu državu i jadni nam prepošteni narod u crno zavili...
Gade mi se.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#2831 Re: Porez na dohodak na freelancing?
On je po zakonuDaffyDuck wrote:
A ti?
- Alfons Kauders
#2832 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Uništiše nam omladinu, navukoše ih na tehnologiju mjesto na hors ili kladionicu.bluesjunior wrote:e dobro si...tačno ko dileri...Alfons Kauders wrote:Seniore treba u logore. Oni su najgori.bluesjunior wrote:najviše treba opalit one senior java developere oni su ovu državu i jadni nam prepošteni narod u crno zavili...
Gade mi se.
I to na JS... Da makar hoće Python naučit, pa i nekako
-
bluesjunior
#2833 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pythonce bi ja pustio neko vrijeme, tu ko ima još neke svijesti i šanse za rehabilitaciju...al ovo drugo...
- Alfons Kauders
#2834 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Dobro, to je malo do dostupnosti stranog tržišta... A malo do činjenice da je pola seniora i menadžera u Sarajevu fasovalo prijavu za pranje para u akciji "Zadruga"Velkoski wrote:Meni je nekako najžalosnije što su robovlasnicima ukinuli jeftinu radnu snaguAlfons Kauders wrote:Seniore treba u logore. Oni su najgori.bluesjunior wrote:najviše treba opalit one senior java developere oni su ovu državu i jadni nam prepošteni narod u crno zavili...
Gade mi se.
Uglavnom, sad ih ljudi izađu malo skuplje, a ni advokati nisu jeftini kad ti prijeti 10 godina zatvora za organizovani kriminal.
-
bluesjunior
#2835 Re: Porez na dohodak na freelancing?
da oni (seniori) tuku čistu javu a djecu uče JS i HTML...eeeebluesjunior wrote:Pythonce bi ja pustio neko vrijeme, tu ko ima još neke svijesti i šanse za rehabilitaciju...al ovo drugo...
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#2836 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ma oni su pošteni i sve su po zakonu, mi se zapravo trebamo tući da radimo za njihA. Njihova djeca i porodice nam trebaju biti važnije od naših. Akcija je čista ustaško-džihadska zavjeraAlfons Kauders wrote:Dobro, to je malo do dostupnosti stranog tržišta... A malo do činjenice da je pola seniora i menadžera u Sarajevu fasovalo prijavu za pranje para u akciji "Zadruga"Velkoski wrote:Meni je nekako najžalosnije što su robovlasnicima ukinuli jeftinu radnu snaguAlfons Kauders wrote:
Seniore treba u logore. Oni su najgori.
Gade mi se.
Uglavnom, sad ih ljudi izađu malo skuplje, a ni advokati nisu jeftini kad ti prijeti 10 godina zatvora za organizovani kriminal.
- madner
#2837 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Cuj ukinuli jeftinu radnu snagu. Trziste odredjuje cijenu rada, radna snaga je jeftina dok je profitabilna. 
-
bluesjunior
#2838 Re: Porez na dohodak na freelancing?
tačnomadner wrote:Cuj ukinuli jeftinu radnu snagu. Trziste odredjuje cijenu rada, radna snaga je jeftina dok je profitabilna.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#2839 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Jah, vama nije žao sada plaćati pet milja umjesto 800, kako da ne
Doduše, uvijek možete prijaviti na 400 i ostatak majmunisati, po zakonu

Nekako mi je u svemu ovome svakako najbitnije što nisam primoran raditi za Bošnjake
Nekako mi je u svemu ovome svakako najbitnije što nisam primoran raditi za Bošnjake
-
bluesjunior
#2840 Re: Porez na dohodak na freelancing?
hajde i to je neki cilj...Velkoski wrote:Jah, vama nije žao sada plaćati pet milja umjesto 800, kako da neDoduše, uvijek možete prijaviti na 400 i ostatak majmunisati, po zakonu
![]()
-
sangajka
#2841 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Molim te da koristis ovaj termin "'Postene Bosnjake i uspjesne biznismene''.Velkoski wrote:Jah, vama nije žao sada plaćati pet milja umjesto 800, kako da neDoduše, uvijek možete prijaviti na 400 i ostatak majmunisati, po zakonu
![]()
- madner
#2842 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Meni je sasvim svejedno, platio to drzavi ili radniku. Trosak radnika je fiksan, a to majmunisanje rade ovi sto ne mogu dobiti drugqcije ljude.Velkoski wrote:Jah, vama nije žao sada plaćati pet milja umjesto 800, kako da neDoduše, uvijek možete prijaviti na 400 i ostatak majmunisati, po zakonu
![]()
Hoce da imaju top plate sa fus projektima.
- Alfons Kauders
#2843 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Krivične prijave za organizovani kriminal i pranje novca su također element tržišta.madner wrote:Cuj ukinuli jeftinu radnu snagu. Trziste odredjuje cijenu rada, radna snaga je jeftina dok je profitabilna.
Kad novopečeni bizmismemi i wannabe Zuckerberzi radnike ne mogu plaćati preko studentskih zadruga, onda moraju platiti i porez, pa cijena rada ide gore.
-
NikolaKZ91
#2844 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ma poenta ovoga je da iako si sam sebi nasao posao i nezavistan si od bilo cijih uticaja ovde, ne daju ti da zaradjujes neku prosjek platu jer izgubise ljude koji ce da rade za 400 KM. Dakle nema veze sto ti godinama ne daju posao, sto si sam naucio svoju vjestinu, sto ti oni nisu posredovali u zaposljavanju i sl, ti njima moras to sve poplacati da ti se na kraju krajeva nece ni isplatiti raditi preko neta vec ces otici u fabriku da radis za 4 stoje. Jer neko ko frilensanjam zaradi 500 njemu ce plata biti, kolko 300 kad isplaca doprinose i poreze. Ovi sto zaradjuju vise, isto ce raditi ko programeri za neke domace firme jer ce imati doprinose i vecu platu nego da rade kao frilenseri. Znaci poenta, ne damo ti da zivis normalno i gotovo, ima da rintas za 400! Neka bae urede da ljudi imaju taj minimalac kolko je vec a ne da placam doprinose ako zaradim 500 pa kad sve poplacam ostane 250.
- madner
#2845 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ne ide cijena rada gore, nego propadaju firme koje ne mogu da priuste postojecu cijenu rada pa varanjem pokusavaju da snize.Alfons Kauders wrote:Krivične prijave za organizovani kriminal i pranje novca su također element tržišta.madner wrote:Cuj ukinuli jeftinu radnu snagu. Trziste odredjuje cijenu rada, radna snaga je jeftina dok je profitabilna.
Kad novopečeni bizmismemi i wannabe Zuckerberzi radnike ne mogu plaćati preko studentskih zadruga, onda moraju platiti i porez, pa cijena rada ide gore.
- ExNihilo
#2846 Re: Porez na dohodak na freelancing?
To je priglupa teza onog klovna Damira Nikšića. Voljeli bi oni, itekako, da je prosječna plata u fabrici 3k. Ne zato što nas vole i žele nam dobro, nego zato što bi eksponencijalno uvećali svoju kasu, a s povećanom kasom se najlakše održati na vlasti ovdje i drugdje.NikolaKZ91 wrote:Ma poenta ovoga je da iako si sam sebi nasao posao i nezavistan si od bilo cijih uticaja ovde, ne daju ti da zaradjujes neku prosjek platu jer izgubise ljude koji ce da rade za 400 KM. Dakle nema veze sto ti godinama ne daju posao, sto si sam naucio svoju vjestinu, sto ti oni nisu posredovali u zaposljavanju i sl, ti njima moras to sve poplacati da ti se na kraju krajeva nece ni isplatiti raditi preko neta vec ces otici u fabriku da radis za 4 stoje. Jer neko ko frilensanjam zaradi 500 njemu ce plata biti, kolko 300 kad isplaca doprinose i poreze. Ovi sto zaradjuju vise, isto ce raditi ko programeri za neke domace firme jer ce imati doprinose i vecu platu nego da rade kao frilenseri. Znaci poenta, ne damo ti da zivis normalno i gotovo, ima da rintas za 400! Neka bae urede da ljudi imaju taj minimalac kolko je vec a ne da placam doprinose ako zaradim 500 pa kad sve poplacam ostane 250.
-
she+
#2847 Re: Porez na dohodak na freelancing?
DaffyDuck wrote:
Onda se borite, za sve. Da se nesto napokon mijenja!
Znas li ti da po zakonu ne smijes da radis dva posla? Znaci imas posao na puno radno vrijeme na minimalcu i drzava TI NE DA da radis dodatno dva sata dnevno da pokrijes svoje zivotne troskove?!
Znas li da je drzava zadnjom izmjenom zkona o PIO/MIO ZABRANILA penzionerima da zarade mimo penzije ugovorom o djelu, autorskim ugovorom i ugovorom o privremenim poslovima da zaradi dodatni dinar te ih za navedeni period "rada" smatra osiguranim i ukida penziju. Pa sad imas penzionera na 340KM, koji je znao ubost posao da zaradi jos stoju, al sipak, Fadil ukin'o. Sad ce jos kad sin i kcerka posalju 100 EUR da oporezuje.
ALI od toga su AMNESTIRANI oni koji rade u Upravnim Odborima, Skupstinama, Parlamentima (znaci politicari koji svakako imaju penzije po 2,000KM, naknade i plate po4-8000KM, naknade za odvojene zivote, naknade za upravne odbore, komisije i slicno.
Znas li da ako trebas da zaposlis radnika na jedan dan sedmicno (ukupno 4 radna dana mjesecno) moras da mu/ u budzet platis doprinose za mjesec dana? Znaci 370 KM. Vise nego plate.
Znas li da su izvoznici usluga i roba koji vise od 40% svojih ukupnih dohodaka ostvare u inostranstvu bili oslobodjeni placanja poreza na dobit pa je 2015 to Fadil-reforma ukinuo?
Znas li da su se uvele akcize na cigarete da bi se taj novac usmjerio u zdravstvene fondove? A NISTA od millijardi novca nije otislo u zdravstvo!
Znas li da su se uvele akcize na gorivo da bi se gradile ceste? A mi tamni vilajet u regionu i crna rupa bez cesta!
Znas li da n gorivu placamo posebnu taksu za naftne terminale koji su prazni?! Ni para ni terminala.
Necu dalje da nabrajam, past cu u depresiju.,![]()
E to je problem, sto pare od tvojih i mojih poreza idu tim debelim guzicama. I nikog NIJE briga. Jer da jeste nesto bi se mijenjalo.
evo ja nisam znala:
to negdje u Zakonu o radu stoji ili? koji clan i to?Znas li ti da po zakonu ne smijes da radis dva posla? Znaci imas posao na puno radno vrijeme na minimalcu i drzava TI NE DA da radis dodatno dva sata dnevno da pokrijes svoje zivotne troskove?!
mada je onaj schiff na reganu neki dan spominjao tu problematiku sa prekovremenim.. "time and a half".. al rekoh to su amerike..
i ovo:
kako, zasto?Znas li da ako trebas da zaposlis radnika na jedan dan sedmicno (ukupno 4 radna dana mjesecno) moras da mu/ u budzet platis doprinose za mjesec dana? Znaci 370 KM. Vise nego plate.
a ovo sto se nije oporezivala dobit na izvoz u ino, zar to nije bilo samo za usluge? ne i robu?
-
she+
#2848 Re: Porez na dohodak na freelancing?
ps. ako prodje ovaj novi zakon i ako do 700 bude neoporezivo (za radnika) onda da tako i bude freelancerima, mada ako sam dobro upratila idalje na tih 700 imaju porezi na teret poslodavca, samo nizi.. ako jesu, jednako da se obracuna i freelancerima, ako im vani nije placen nikakav porez, ako jeste, onda razlika.. doprinose za pio/zdravstvo ostavit po volji
kontam vecina il ima vec neki posao, il ako hoce moze kao i svi ostali dobrovoljno uplacivati
za ove sa vecim iznosima, to je vec komplikovano
-
she+
#2849 Re: Porez na dohodak na freelancing?
u svakom slucaju, sta god da skontaju, nece vam biti bolje nego je sada
-
DexterTZ
#2850 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Freelanceri po novom zakonu nemaju pravo na tih neoporezivih 700KM. Plaća se po principu lomljene skale..Do 700 14% a preko je 20%..A opet će neko reći vidiš mi plaćamo porez,freelanceri ne plaćaju.Freelanceri nemaju nikakava prava zapravo.Što se tiče onih komentara kako se mi vozimo po putevima koje nam neko drugi plaća,ja kako znam i ja plaćam kada registrujem auto sve te izdatke za puteve kao i PDV.she+ wrote:ps. ako prodje ovaj novi zakon i ako do 700 bude neoporezivo (za radnika) onda da tako i bude freelancerima, mada ako sam dobro upratila idalje na tih 700 imaju porezi na teret poslodavca, samo nizi.. ako jesu, jednako da se obracuna i freelancerima, ako im vani nije placen nikakav porez, ako jeste, onda razlika.. doprinose za pio/zdravstvo ostavit po voljikontam vecina il ima vec neki posao, il ako hoce moze kao i svi ostali dobrovoljno uplacivati