Referendum(i) u RS-u

Locked
Škobo Habu

#2826 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Škobo Habu »

dragan.s wrote:http://--- NO LINKS ---/wp/jesu-li-srbi-u-bih-uopce-ljudi/
Ne znam što će biti s referendumom. Al znam što svaki dan proklinje Bakir Izetbegović. Ne Srpsku. Nego trenutak kad je predao zahtijev Ustavnom sudu BIH da poništi taj dan. I time Dodiku dao nevjerojatnu moć. Da postoji vremenski kotač, ili da iz Miljacke iskoči zlatna ribica, jasno je što bi g. Izetbegović prvo poželio. Ja čak razumijem emociju g. Izetbegovića kada je predao taj podnesak Ustavnom sudu BIH. Al emocionalci ne bi trebali ići u politiku. Emocija je za umjetnike, pjesnike, ljubitelje lijepog. Politika je isuviše pragmatična stvar. I ne ostavlja prostora romantizmu. Pa i onom nacionalnom.
Tipični Zirdum. :mrgreen:

Toliko truda da se dokaže i nametne kao ozbiljan javni djelatnik koji barata osnovnim informacijama, a onda mrtav-hladan izjavi kako je referendum bio kršenje Ustava tadašnje SR BiH, dok, eto, prije samog izlaska na referendum u mart 92. godine, proglašenje nekakve Srpske Republike BiH 9. januara iste godine, prilikom čije je "inaguracije" Radovan Karadžić javno iznio i onih nekoliko zahtjeva od kojih Srbima pripada 75% BiH, nije bio direktan udar kako na SR BiH, već i na Ustav Jugoslavije!?
Paradoksalnost ovakvih raspudićko-zirdumovski, totalno šuplji, zaključaka i teza se da uporediti sa tadašnjim zaključcima međunarodne komisije za Jugoslaviju, koja je potvrdila da svaka od republika ima pravo na referendum, pa tako i BiH.
Sa druge strane, Zirdum nikada neće dovesti u pitanje isti takav referendum u Hrvatskoj, jer su ondašnjoj Hrvatskoj Srbi bili konstitutivan narod, a kamo li onaj u Crnoj Gori ili, pak, proglašenje nezavisnosti Makedonije, koji su po istim međunarodnim pravnim kriterijima postale nezavisne države, vać, naravno, samo ovaj u BiH.
dragan.s

#2827 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by dragan.s »

Škobo Habu wrote:
Tipični Zirdum. :mrgreen:

Toliko truda da se dokaže i nametne kao ozbiljan javni djelatnik koji barata osnovnim informacijama, a onda mrtav-hladan izjavi kako je referendum bio kršenje Ustava tadašnje SR BiH, dok, eto, prije samog izlaska na referendum u mart 92. godine, proglašenje nekakve Srpske Republike BiH 9. januara iste godine, prilikom čije je "inaguracije" Radovan Karadžić javno iznio i onih nekoliko zahtjeva od kojih Srbima pripada 75% BiH, nije bio direktan udar kako na SR BiH, već i na Ustav Jugoslavije!?
Paradoksalnost ovakvih raspudićko-zirdumovski, totalno šuplji, zaključaka i teza se da uporediti sa tadašnjim zaključcima međunarodne komisije za Jugoslaviju, koja je potvrdila da svaka od republika ima pravo na referendum, pa tako i BiH.
Sa druge strane, Zirdum nikada neće dovesti u pitanje isti takav referendum u Hrvatskoj, jer su ondašnjoj Hrvatskoj Srbi bili konstitutivan narod, a kamo li onaj u Crnoj Gori ili, pak, proglašenje nezavisnosti Makedonije, koji su po istim međunarodnim pravnim kriterijima postale nezavisne države, vać, naravno, samo ovaj u BiH.
Ovdje su sva mišljenja Badinterove komisije: http://pescanik.net/10-misljenja-badinterove-komisije/
Možeš li mi navesti u kom mišljenju je komisija rekla da "svaka od republika ima pravo na referendum, pa tako i BiH"?
Lakat Jebić

#2828 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Lakat Jebić »

1
Škobo Habu

#2829 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Škobo Habu »

dragan.s wrote: Ovdje su sva mišljenja Badinterove komisije: http://pescanik.net/10-misljenja-badinterove-komisije/
Možeš li mi navesti u kom mišljenju je komisija rekla da "svaka od republika ima pravo na referendum, pa tako i BiH"?
Bukvalna interpretacija mog posta, al' ne bitno. Mišljenje pod brojem 4.
3. Komisija konstatuje:

a) Da gore pomenute izjave i obaveze potiču od Predsedništva i vlade Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine, a da se srpski članovi Predsedništva nisu pridružili tim gore pomenutim izjavama i obavezama;

b) Prema Ustavu Bosne i Hercegovine koji je modifiikovan amandmanom LXVII, građani ostvaruju svoja prava posredstvom predstavničke Skupštine ili putem referenduma.

Po mišljenju Predsedništva i vlade SR BiH, pravnu osnovu zahtevu za priznavanje predstavlja amandman LX koji je dodat Ustavu Bosne i Hercegovine 31. jula 1990. godine. Ovaj amandman određuje da je Republika Bosna i Hercegovina “Suverena demokratska država ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine — Muslimana, Srba i Hrvata — i pripadnika drugih naroda i narodnosti koji žive na njenoj teritoriji”. Ova deklaracija, koja je uglavnom već sadržana u članu 1. Ustava iz 1974. godine, ne predstavlja značajnu novinu u odnosa na ranije pravno stanje.

Sem toga, izvan institucionalnog okvira SR BiH, “srpski narod u Bosni i Hercegovini” se 10. novembra 1991. godine izjasnio putem plebiscita za “zajedničku jugoslovensku državu”.

21. decembra 1991. godine “Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini” izglasala je rezoluciju koja teži formiranju “Srpske republike Bosne i Hercegovine” u okviru savezne države Jugoslavije, ukoliko bi muslimanske i hrvatske zajednice u Bosni i Hercegovini odlučile da “promene stav o Jugoslaviji”.

9. januara 1992. godine ta skupština je proglasila nezavisnost “Srpske Republike Bosne i Hercegovine”.

4. U takvim okolnostima Arbitražna komisija smatra da se izražavanje volje stanovništva Bosne i Hercegovine da se SR BiH konstituiše kao suverena i nezavisna država ne može smatrati potpuno osnovanim.

Ta ocena bi mogla da bude promenjena ukoliko bi u tom pogledu garancije pružila republika koja je formulisala zahtev za priznanje, eventualno putem referenduma na koji bi bili pozvani da učestvuju svi građani SR BiH bez razlike i pod međunarodom kontrolom.
155_mm

#2830 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by 155_mm »

Lee Stiffdick wrote:
Alfons Kauders wrote:
Lee Stiffdick wrote: Ne bi niko isao u rat, nego misli da bi onaj drugi isao i da ocekuje i od njega da to pokaze.

To ti je kao Djed Mraz. Roditelji znaju da on ne postoji ali se pretvaraju da u njega vjeruju radi djeteta. Ali da pitas dijete i ono bi reklo da u njega ne vjeruje ali se pretvara, da bi dobilo poklon.

I tako, Djed Mraz ne postoji, ali posto svi misle da treba da glume radi onog drugog, Djed Mraz, iako nepostojeci, konstruira njihovu realnost.

Rat je bosnjacki Djed Mraz. U ratu su oci svijeta bile uperene u Sarajevo. Ono je bilo centar svijeta. Sarajlije i Bosnjaci bili su zrtva. Cijeli svijet se solidarisao sa zrtvom, koja je pocela da uziva u toj ulozi. Poprimila je identitet vece vaznosti, koja je ostecena i kojoj je svijet duzan. Ne postoji kod nas prava rijec za to, ali postoji u engleskom - entitled i to sa Narcissistic Victim Syndrome.

Sad ce me banovat, ali to je tako. 25 godina ti govore da si ostecena zrtva i onda, mimo svake logike, ljudi misle da bi trebali zeljeti rat zato sto hoce da se odvoji neko ko je vec odvojen 25 godina i gdje ti ionako ne ides cesto i cak bi ti bolje bilo da se ovaj odvoji i apsolutno nema prakticnog razloga za ratovanje. Niko se od politicara ne usudjuje ispasti izdajnik i onda raja konta, mora da nesto u tome ima. Ima elemenata srpske iracionalnosti po pitanju priznavanja Kosovske nezavisnosti.
Dje ti ono rece da si studirao? Travnik?
Oxford. Ti?

Inace, ovo je potvrda moje teze o NVS

http://www.klix.ba/vijesti/bih/majke-sr ... /160819084
http://www.akademijaoxford.com/o_nama_informacije.php

IDENTIFIKACIONI PODACI

AKADEMIJA OXFORD-AGENT Jagodina

AKADEMIJA OXFORD-OBRAZOVNI CENTAR Kragujevac

AKADEMIJA PERMANENTNOG OBRAZOVANJA Niš

Akademija Oxford osnovana je 2008. godine i od tada sprovodi programe neformalnog obrazovanja, kurseve stranih jezika, stručna osposobljavanja, prekvalifikacije i dokvalifikacije, prevodilačke usluge sudskih tumača. Naši centri se nalaze u sledećim gradovima: Jagodina, Ćuprija, Paraćin, Kruševac, Požarevac, Smederevo, Niš, Beograd, Kragujevac, Kraljevo, Čačak, Pančevo, Novi Sad, Uzice, Subotica, Zemun i Vranje. Pored toga, poslujemo i u ostalim mestima u Srbiji i regionu.
nije ni taj oksford sto je nekad bio. jel vam to palma predaje dok mu betoven i mocart pEvaju na uvce

:lol: :lol: :lol: :lol:
artime

#2831 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by artime »

Ima li iko iz rs drugacije misljenje od ove dijaspore sto vas zastupa?
dragan.s

#2832 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by dragan.s »

Škobo Habu wrote: Bukvalna interpretacija mog posta, al' ne bitno. Mišljenje pod brojem 4.
...
4. U takvim okolnostima Arbitražna komisija smatra da se izražavanje volje stanovništva Bosne i Hercegovine da se SR BiH konstituiše kao suverena i nezavisna država ne može smatrati potpuno osnovanim.

Ta ocena bi mogla da bude promenjena ukoliko bi u tom pogledu garancije pružila republika koja je formulisala zahtev za priznanje, eventualno putem referenduma na koji bi bili pozvani da učestvuju svi građani SR BiH bez razlike i pod međunarodom kontrolom.
Kauzalna rečenica. Moglo bi se promijeniti nije isto kao "svaka od republika ima pravo na referendum, pa tako i BiH".
Da li se promijenilo? Da li postoji mišljenje u kome se kaže da je referendum zakonit? Znamo i ja i ti da ne postoji.
Badinterova komisija nije ni odlučivala da li su referendumi zakoniti po tadašnjem Ustavu SFRJ pošto bi morala navesti da nisu. Komisija je samo konstatovala da je trenutno stanje takvo da se SFRJ raspada i na kraju je zaključila da se raspala. Po Ustavu ili ne, za komisiju nije bilo ni bitno.
dogtag

#2833 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by dogtag »

artime wrote:Ima li iko iz rs drugacije misljenje od ove dijaspore sto vas zastupa?
I ja se često pitam isto! Pa ima li iko ko se ne slaže sa ovom velikosrpskom politikom? :? Ima li iko da mu je iskreno žao za sve napravljeno u prošlom ratu a u njihovo ime? :sad: I da li ima iko da navija za BiH? :D
arzuhal

#2834 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by arzuhal »

Ne pevaju, on je još bio mali kad su oni nastupali :lol:
ABH017

#2835 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by ABH017 »

dogtag wrote:
artime wrote:Ima li iko iz rs drugacije misljenje od ove dijaspore sto vas zastupa?
I ja se često pitam isto! Pa ima li iko ko se ne slaže sa ovom velikosrpskom politikom? :? Ima li iko da mu je iskreno žao za sve napravljeno u prošlom ratu a u njihovo ime? :sad: I da li ima iko da navija za BiH? :D
Nema. Čak ni protiv Turske. :D

Šalim se. Naravno da ima, samo što pametni, u mraku, koji su napravili krvoloci, ne mogu da dođu do riječi i njihov glas se ne čuje.
Last edited by ABH017 on 22/08/2016 18:43, edited 1 time in total.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#2836 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by pici »

Samo Sex Srbina Spasava... uQurCu je snaga
155_mm

#2837 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by 155_mm »

Lee Stiffdick wrote:
ABH017 wrote:
Lee Stiffdick wrote:Bosnjaci ne daju da se odrzi referendum - Bosnjaci su protiv demokracije.
Bošnjaci su protiv fašizma.
Srbi ne dozvoljavaju konstitutivnom narodu da svoj jezik nazivaju kako hoće. Srbi su protiv demokracije i podržavaju fašizam. :D
Mozda ali nisam cuo za taj slucaj. Daj dokaz. Znam samo za slucaj da Bosnjacki politicari nagovaraju roditelje djece u nekim mjestima da se pobune jer Srbi na srpskom za bosanski jezik kazu bosnjacki. Valjda konstitutivni narod ima pravo da jezik drugog naroda na svom jeziku naziva kako zeli?
moze navod tog rEcnika srpskog jezika u kojem tako stoji.
ovi dobri bosnjani u sandzaku, sta njima pise u knjizicana bosanski ili bosnjacki?
jeli to srbi u srbiji govpre i pisu nekim drugim jezikom od ovih srba u miletovom entitetu?

pa vi sami sebe demantujete i osporavate.

pa vi bre ne znate ni od kud ste bre suplji a vodi li bi neku velikodrzavnicku politiku. valjda ti je jadno sad zbog ceg je srbija sva manja i manja od te srpske velikodrzavnicke politike.

:lol: :lol: :lol:
ABH017

#2838 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by ABH017 »

Samo, primjetio sam da su 2-3 zagovornika velikosrpske ideje, uvijek online. Kao da odrade smijenu, pa dođu druga 2-3 i tako u krug. :D

Izgleda da su Bata i onaj što ima muslimansko ime u nicku na godišnjem odmoru. Naradili se ljudi. :D
Last edited by ABH017 on 22/08/2016 18:39, edited 1 time in total.
dogtag

#2839 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by dogtag »

ABH017 wrote:
dogtag wrote:
Nema. Čak ni protiv Turske. :D

Šalim se. Naravno da ima, samo što pametni u mraku, koji su napravili krvoloci, ne mogu da dođu do riječi i njihov glas se ne čuje.
E ako ima, a nadam se da ih još ima, vrijeme im je da se organizuju na ono malo antifašističke tradicije ako je uopšte ostalo. Na ovoj četničkoj, koja je više u tradiciji srbije, budućnost im se ne čini svijetla kao ni nama svima! Dovoljno je pogledati bačenih 20 godina unazad!
arzuhal

#2840 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by arzuhal »

Skoro sjedim s jednim poznanikom, ljutim borcem (i u onom prošlom ratu, i nako u životu..), i veli on: Znaš koji je momenat meni bio i ostao, onako, najstrašniji, a na način da najbrutalnije i najiskrenije govori o nama, o našem narodu, kakvi smo mi? Onaj momenat kad onaj nesretni Ramo zove sina Nermina i viče "Nermineeee, hajde dolam, kod Srbaaaaaa...". Umjesto da vikne, spreman da dobije i taj metak u potiljak ako treba:"Bježi sine Nermine, ne predaji se, ne daj da te živog ufate!", on zove sina da ih obojicu prekolju...E to smo mi...To je naš narod...
GeeTnT

#2841 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by GeeTnT »

arzuhal wrote:Skoro sjedim s jednim poznanikom, ljutim borcem (i u onom prošlom ratu, i nako u životu..), i veli on: Znaš koji je momenat meni bio i ostao, onako, najstrašniji, a na način da najbrutalnije i najiskrenije govori o nama, o našem narodu, kakvi smo mi? Onaj momenat kad onaj nesretni Ramo zove sina Nermina i viče "Nermineeee, hajde dolam, kod Srbaaaaaa...". Umjesto da vikne, spreman da dobije i taj metak u potiljak ako treba:"Bježi sine Nermine, ne predaji se, ne daj da te živog ufate!", on zove sina da ih obojicu prekolju...E to smo mi...To je naš narod...
Svi su shvatili poruku "Nermineeee, hajde dolam, kod Srbaaaaaa..." Nermin prvi, a onda i svi drugi i to je cini mi se vise puta ponovljeno..Nazalost tu poruku nije shvatio tvoj poznanik, kao ni cetnici koji nisu odmah ustrijelili Ramu.
ABH017

#2842 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by ABH017 »

arzuhal wrote:Skoro sjedim s jednim poznanikom, ljutim borcem (i u onom prošlom ratu, i nako u životu..), i veli on: Znaš koji je momenat meni bio i ostao, onako, najstrašniji, a na način da najbrutalnije i najiskrenije govori o nama, o našem narodu, kakvi smo mi? Onaj momenat kad onaj nesretni Ramo zove sina Nermina i viče "Nermineeee, hajde dolam, kod Srbaaaaaa...". Umjesto da vikne, spreman da dobije i taj metak u potiljak ako treba:"Bježi sine Nermine, ne predaji se, ne daj da te živog ufate!", on zove sina da ih obojicu prekolju...E to smo mi...To je naš narod...
Vjerovali su Bošnjaci, čak i dok su im držali nož pod vratom. Kontali, ma jok, neće.
Znam da se mnogi neće složiti sa mnom, ali za to je u dobroj mjeri odgovorna i SFRJ, u kojoj smo svi morali izučavati P.P. Njegoša, dok nam je Alija Nametak bio zabranjeno štivo.
PM72

#2843 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by PM72 »

ABH017 wrote:
Vjerovali su Bošnjaci, čak i dok su im držali nož pod vratom. Kontali, ma jok, neće.
Znam da se mnogi neće složiti sa mnom, ali za to je u dobroj mjeri odgovorna i SFRJ, u kojoj smo svi morali izučavati P.P. Njegoša, dok nam je Alija Nametak bio zabranjeno štivo.
SFRJ je zaslužna za sve što su opljačkali i što još pljačkaju ovi što vole "Aliju Nametka".Da je ovo bila zemlja po mjeri MM - ne bi imali ni hidrocentrala ni fabrika nego džamije na svaki kvadratni kilometar.I ovo sranje oko referenduma napravio je Kakir sin najveće greške u istoriji Bosne i Muslimana u njoj.
asker

#2844 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by asker »

Sledeca apelacija ustavnom sudu mora biti o ukidanju imena genocidne tvorevine. Evo gledam UZP dnevnik, i svaka druga im je republicki, republicka itd. Oni su pobrkali sta je entitet a sta republika. Treba odklonit i tu dilemu.
LBVIEW

#2845 Re: Referendum(i) u RS-u.

Post by LBVIEW »

dragan.s wrote:
Škobo Habu wrote: Bukvalna interpretacija mog posta, al' ne bitno. Mišljenje pod brojem 4.o
...

Kauzalna rečenica. Moglo bi se promijeniti nije isto kao "svaka od republika ima pravo na referendum, pa tako i BiH".
Da li se promijenilo? Da li postoji mišljenje u kome se kaže da je referendum zakonit? Znamo i ja i ti da ne postoji.
Badinterova komisija nije ni odlučivala da li su referendumi zakoniti po tadašnjem Ustavu SFRJ pošto bi morala navesti da nisu. Komisija je samo konstatovala da je trenutno stanje takvo da se SFRJ raspada i na kraju je zaključila da se raspala. Po Ustavu ili ne, za komisiju nije bilo ni bitno.
A zasto je SFRJ bila u fali raspada,da nije mozda zbog onih sto su prijeteci novih ratovima, Ustav drzave koju su kao branili, prekrsili par puta,od ukidanje AP ,preko osnivanja SAO oblasti po Hrvatskoj i BiH,do plebiscita?Uz to su prijetnje ratovima pretvorili u djelo balvanijadom u Hrvatskoj,a nesto kasnije u u BiH.Vecih licemjera od vas svijet nije vidio,smeta vam Referenfum i "preglasavanje" ,kao nije po Ustavu,a vi isti krsili kako vam se cefne. :-)
ze kalanga

#2846 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by ze kalanga »

asker wrote:Sledeca apelacija ustavnom sudu mora biti o ukidanju imena genocidne tvorevine. Evo gledam UZP dnevnik, i svaka druga im je republicki, republicka itd. Oni su pobrkali sta je entitet a sta republika. Treba odklonit i tu dilemu.
Ti si sve pobrkao i zaboravio. Republika Srpska je realnost Bosne i Hercegovine, možeš je ne voljeti, ali bez nje nema ni BiH. :izet:

Nametanje ništa dobro neće donijeti. Ustavni sud je postao instrument u rukama jedne politike već 2 decenije. Umjesto da se bavi ključnim pitanjima i da zatvara sve one koji su nanijeli ogromnu štetu narodu u BiH on ih štiti.
Gojeni H

#2847 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Gojeni H »

ABH017 wrote:
:thumbup:

Legenda kaze:
Jedna od stvari koje su navodno konstantno postavljali (tada) mladi Jevreji svojim roditeljima koji su prezivjeli holokaust, a kasnije to isto pitanje postavili i liderima na nekakvom forumu, je otprilike islo:
"Razumijemo da vas je uspon nacizma zatekao nespremne. Razumijemo i uvjerenje da ce vas komsije zastiti.
Ali kako, kako se moglo desiti da u redu, mirno i disciplinovano, cekate da vi budete slijedeci kojem ce cuvar logora prosvirati metak kroz glavu, nakon sto je to ucinio barem desetini ljudi koji su bili u redu prrije vas?!?
Banksy

#2848 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Banksy »

dragan.s wrote:
Po Ustavu ili ne...

Narodi Jugoslavije, polazeći od prava svakog naroda na samoopredeljenje, uključujući i pravo na otcepljenje...

Radni ljudi i narodi i narodnosti ostvaruju svoja suvjerena prava u socijalističkim republikama, i u socijalističkim autonomnim pokrajinama u skladu sa njihovim ustavnim pravima, a u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji — kad je to, u zajedničkom interesu, ovim ustavom utvrđeno.

Ustav Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (1974.)
Danguba

#2849 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Danguba »

PM72 wrote:
SFRJ je zaslužna za sve što su opljačkali i što još pljačkaju ovi što vole "Aliju Nametka".Da je ovo bila zemlja po mjeri MM - ne bi imali ni hidrocentrala ni fabrika nego džamije na svaki kvadratni kilometar.I ovo sranje oko referenduma napravio je Kakir sin najveće greške u istoriji Bosne i Muslimana u njoj.
:thumbup:

:lol:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#2850 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Toto »

Banksy wrote:
dragan.s wrote:
Po Ustavu ili ne...

Narodi Jugoslavije, polazeći od prava svakog naroda na samoopredeljenje, uključujući i pravo na otcepljenje...

Radni ljudi i narodi i narodnosti ostvaruju svoja suvjerena prava u socijalističkim republikama, i u socijalističkim autonomnim pokrajinama u skladu sa njihovim ustavnim pravima, a u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji — kad je to, u zajedničkom interesu, ovim ustavom utvrđeno.

Ustav Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (1974.)
dzabe ti je truda. ustav iz 1974 je nasto prije vec se @dragan.s rodio
a on nista starije od njega ne prizna ...
Locked