Vjeru će pokopati ZNANOST?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#2826 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote:
Image

ako su tvoji, moji sigurno nisu.
Kralj! :D

Smrle...Daj nam onda reci ko(ji) su tvoji preci...? :D
vanzemaljci :D

cuj koji , imam li ja to nesto da biram osim ljudi? ako ti mozes da pomislis da je nesto Ovako tvoj pretak
Image

onda si ti meni kralj, a ne ja tebi :thumbup:
Dozer

#2827 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Dakle, po tebi, mi smo se na planeti obreli ovakvi kakvi smo sada i nismo imali nikakvih predaka? :lol: :lol: :lol: :lol:

Super. A gdje nestade Homo Erectus...?
Smrcak15

#2828 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: neznam ja koliko razmisljas ili je to Bog samo uprogramirao u njega da zna uraditi bez ikakvog razmisljanja isto kao sto programiras robota da radi neke stvari a nista ne razmislja.

a evo i da razmislja, opet to nije odgovor na pitanje dali moze priroda dati razum covjeku a sama ga ne posjeduje. Pauk nije dao razum covjeku , ako ga vec ima, nego mu ga je Bog podario kao sto je dao i covjeku.
Pitanje za tebe Smrle (jedno od bezbrojnih ovdje, na koje opet neces da ti odgovor :D).

Da si se rodio u dubokoj dzungli Amazona, ili u nekom bespucu Sibira, ili na nekom ostvrcetu usred okeana, ili, krace receno, u nekoj nedodjiji daleko od svake civilizacije - da li bi znao za Allaha, islam, Isusa, Kur'an, Bibliju, kompjutere, automobile, fiziku, hemiju, matematiku, biologiju, geografiju, nauku opste...?

Da li bi taj tvoj razum "dat od boga" doprinijeo bilo kakvim spoznajama i znanjima koja bi bila na nivou drugacijem od onih koja posjeduje pauk u toj istoj npr. dzungli?

Ako da - zasto?
Ako ne - zasto?
Da si se rodio u dubokoj dzungli Amazona, ili u nekom bespucu Sibira, ili na nekom ostvrcetu usred okeana, ili, krace receno, u nekoj nedodjiji daleko od svake civilizacije - da li bi znao za Allaha, islam, Isusa, Kur'an, Bibliju, kompjutere, automobile, fiziku, hemiju, matematiku, biologiju, geografiju, nauku opste...?
ako bi gledao sta nauka kaze po ovom pitanju, sta se desava sa ljudima u takvim izolovanim situacijama, onda bi vjerovatno naginjao prema Bogu
Da li bi taj tvoj razum "dat od boga" doprinijeo bilo kakvim spoznajama i znanjima koja bi bila na nivou drugacijem od onih koja posjeduje pauk u toj istoj npr. dzungli?
da, a taj odgovor baziram na to sto su naucnici istrazivali i u takvim situacijama naginje mozak prema visoj sili.
Smrcak15

#2829 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Dakle, po tebi, mi smo se na planeti obreli ovakvi kakvi smo sada i nismo imali nikakvih predaka? :lol: :lol: :lol: :lol:

Super. A gdje nestade Homo Erectus...?
gdje nestao , evo ga
Image
Dozer

#2830 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

mango bob wrote: Nisi razumio šta sam ispričo. Nije samo muslimani slijede đavola, nego đavola slijede i hindusi, budisti, katolici, pravoslavci i tako te mnogo članske tradicijonalne religije... i ateisti, jer đavo ih je prevario sve. A Biblija je od Boga i tebi i meni objavljena.

Noa je uspio jer je Stvoritelj moćan :thumbup: Ako sumnjaš da je moćan, šta se tu može :violina:
QQuuu....

A sta bi s Torom, koju je Biblija odradila po principu copy/change/paste ? :D
Tora nije od boga, kao ni Kur'an, a Biblija, koja se pojavila izmedju to dvoje - jeste? :lol: :lol: :lol:
Dozer

#2831 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote:
Dozer wrote: Da si se rodio u dubokoj dzungli Amazona, ili u nekom bespucu Sibira, ili na nekom ostvrcetu usred okeana, ili, krace receno, u nekoj nedodjiji daleko od svake civilizacije - da li bi znao za Allaha, islam, Isusa, Kur'an, Bibliju, kompjutere, automobile, fiziku, hemiju, matematiku, biologiju, geografiju, nauku opste...?
ako bi gledao sta nauka kaze po ovom pitanju, sta se desava sa ljudima u takvim izolovanim situacijama, onda bi vjerovatno naginjao prema Bogu
Kao i pauk...otprilike :D
Smrčak wrote:
Dozer wrote:Da li bi taj tvoj razum "dat od boga" doprinijeo bilo kakvim spoznajama i znanjima koja bi bila na nivou drugacijem od onih koja posjeduje pauk u toj istoj npr. dzungli?
Ako da - zasto?
Ako ne - zasto?
da, a taj odgovor baziram na to sto su naucnici istrazivali i u takvim situacijama naginje mozak prema visoj sili.
Jos nam samo daj te naucne dokaze tvojih tvrdnji ovdje. Jer, po ovome, ispada da su i paukovi vjernici. :D
Smrcak15

#2832 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote:
Dozer wrote: Da si se rodio u dubokoj dzungli Amazona, ili u nekom bespucu Sibira, ili na nekom ostvrcetu usred okeana, ili, krace receno, u nekoj nedodjiji daleko od svake civilizacije - da li bi znao za Allaha, islam, Isusa, Kur'an, Bibliju, kompjutere, automobile, fiziku, hemiju, matematiku, biologiju, geografiju, nauku opste...?
Kao i pauk...otprilike :D
Smrčak wrote:
Dozer wrote:Da li bi taj tvoj razum "dat od boga" doprinijeo bilo kakvim spoznajama i znanjima koja bi bila na nivou drugacijem od onih koja posjeduje pauk u toj istoj npr. dzungli?
Ako da - zasto?
Ako ne - zasto?
Jos nam samo daj te naucne dokaze tvojih tvrdnji ovdje. Jer, po ovome, ispada da su i paukovi vjernici. :D
Children are born believers in God, academic claims
Children are "born believers" in God and do not simply acquire religious beliefs through indoctrination, according to an academic.
http://www.telegraph.co.uk/news/religio ... laims.html

...and argues that even those raised alone on a desert island would come to believe in God.
Dozer

#2833 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Academics claims = Akademici tvrde. Da li je tvrdnja = dokaz bilo cega? Mogu i ja tvrditi da je tvoja glava u obliku oktagona, ali to je samo moja tvrdnja, ne i dokaz da to zaista jeste tako, zar ne? A, i ja sam akademski gradjanin :D

Zapravo, "vjerovace" u "visu silu" na identican nacin kao i ljudi prije 5-10.000+ godina, a to podrazumijeva strah od svega nepoznatog, u sta spadaju vremenske nepogode, vatra nastala od gromova i munja, cunamiji, itd. itd.

To nije vjera u boga, nego samo strah od nepoznatog i neobjasnjivog tom mozgu "oslobodjenom", ili preciznije - nikada napunjenom znanjem o svemu tome. Takav mozak ce sve te stvari sebi "prevoditi" kao "bijes" nekog nevidljivog bica, a onda ce krenuti u potragu za nacinima na koje ce taj "bijes" umanjiti.

Tako su, uostalom, nekada nastajali kultovi zrtvovanja svega i svacega tom "nevidljivom i ljutom bicu", pa su kroz njih zaplatile hiljade i hiljade zivotinja, ali i ljudi.
I odatle, zapravo, sve religije i vuku svoje korijene, tj. vjerovanje u to neko natprirodno bice, koje se vec par hiljada godina naziva "bog".
U nekom momentu je neko konacno shvatio da su to nebuloze, pa je to, u skladu sa svojim tadasnjim znanjem i sposobnostima, pretvorio u objedinjeno "uputstvo" preko kojeg je kontrolisao ostatak neuke mase.
Ovo je jasno i iz cinjenice o "postojanju" stotina, pa i hiljada "bogova" tokom ljudske istorije. Gdje su svi ti bogovi nestali?

Drugim rijecima, to ljudsko neznanje i strahovi su iskoristeni da se sebe izdigne iznad ostalih tako sto je/su prikupio/li dostupna znanja o svemu i svacemu i odakle god se moglo, zatim ih je pretocio/li u slova i na papir, i rekao/li da se, eto, bas njemu, jednom, (obicno u snu) "javilo" to strasno bice i reklo sve i svasta.
"Bice" je dobilo i naziv - bog.

I onda je isla objava prve knjige (Tora), pa par hiljada godina kasnije, s rastom populacije, i njenog copy/change/paste update-a (Biblija), a onda par stotina godina kasnije i jos jednog copy/change/paste update-a (Kur'an). I, gle cuda, sve se desavalo na istom prostoru...
Tora > Biblija > Kur'an = Win 95 > Win 8 > Win 10 :D
I svaka nova je bila "naprednija" od prethodne, sto je, jel'te, bio najnoviji "dokaz postojanja" boga. A, u stvari, desavale su se samo kozmeticke promjene sadrzaja, uz nadopunu novim saznanjima stecenim u medjuvremenu. Win 95 > Win 8 > Win 10... ;)

Kako je tada 99% ljudi bilo nepismeno, a samim tim i neuko, nije pretesko pretpostaviti o kojem nivou manipulacije se radilo. Sve ovo, takodjer, potvrdjuju i raznorazne "dadzbine" koje su se morale placati crkvama, prisilno naravno, a onda i dzamijama, navodno dobrovoljno, a u stvari takodjer prisilno jer - ako ne platis, onda ce te stici bozija kazna na onom svijetu ;)
Kada na sve to dodamo i vjekovne zabrane knjiga, ucenja, tlacenja zena kao "nize vrste", itd., slika je kristalno jasna.

Cak si i sam to potvrdio kroz "primjer" zenske i muske sjemene tekucine. Nazalost, u tom primjeru si nedvosmisleno pokazao i dokazao upravo ono sto ti je vec receno - da je taj jevrej vec znao odgovor na pitanje koje je postavio Muhammedu ;)
Samim tim je jasno da je Muhammed "govorio" nesto sto se vec znalo, i to puno prije njega. Da li je jevrej bio potplacen da kaze sta je "rekao" za Muhammeda? ;)
Smrcak15

#2834 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

SamoVasGledam wrote:..
Ma sigurno. Igranjem brojeva, korenima arapskih reči i proizvoljnim tumačenjima pojedinih ajeta ne znači da je Muhamed imao bilo kakav božanski uticaj na sebi. Na većinu ovih stvari koje si naveo (ako ne i na sve) je već odgovoreno masu puta i kratkim guglanjem možeš naći kontraargumente na te svoje tvrdnje ukoliko te znaima. Ali naravno tebe ne zanima.
znam ja dobro te odgovore koji uopste nisu toliko jaki da to opovrgnu kao sto ti hoces da predstavis.
O nekim stvarima smo i ovde govorili. Recimo o Big Bangu. Muhamed i Kur'an ne govore o nikakvom Big Bangu, već o razdvajanju Zemlje i nebesa koji su do tada bili jedna celina. To ne da nema nikakve veze sa Big Bangom, već upravo suprotno. To je stara mesopotamijska legenda po kojoj je bog Enlil razdvojio Zemlju i nebo koji su do tada bili nedeljiva celina. Isto piše i u Kur'anu.
cuj nema veze sa big bangom, da je bila jedna cjelina sve sto vidimo pa se raskomadalo, napisi jasno zasto nije, da znam u kojem smjeru treba da pucam.

kazes mesopotamiska legenda, daj nam isjecak iz manuskripta kako tacno stoji pa da sporedimo to, ako mislis da cu uzet zdravo za gotovo samo sto ti kazes to, prevario si se onda.
aj mi prevod i značenje te reči pošto Google ništa o tome ne zna. Izbacuje samo neke japanske reči. I zašto autori tefsira nisu pisali isto to što sada ti pišeš? To je njihov maternji jezik, ne možeš ga ti bolje znati od njih.
evo iz ajeta 39:5
يُكَوِّرُ

Jukaviru

kopiraj tu rijec يُكَوِّرُ

ubacis u google translate, i dobijes ovo
https://translate.google.com/?hl=sv#ar/ ... 8%B1%D9%8F
ball

Kawr znaci lopta, ali kad napises Jukawir, to znaci da zaokruzujes, radis krug, omotavas okolo loptastog objekta itd.

http://www.almaany.com/en/dict/ar-en/%D ... %88%D8%B1/
agglomerate
- formed or growing into a mass
- form something into a ball by windiong, squeezing, etc
- to roll;to collect thread into a coherent mass
- to form into a ball or rounded mass
- to collect into a mass;conglobate
- cause something to move on wheels or rollers or by turning over and over, make something or be made into the shape of a ball or cylinder
He winds rolls يُكَوِّرُ

pazi za sve sto tvrdim imam dokaze na ovaj ili onaj nacin u magacinu.
Dozer

#2835 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Eeee, Smrle, Smrle...
The earliest reliably documented mention of the spherical Earth concept dates from around the 6th century BC when it appeared in ancient Greek philosophy
https://en.wikipedia.org/wiki/Spherical_Earth

To znaci - 600 godina prije Isusa, ili - oko 1.100 godina prije Muhammeda :D

Hajde dalje... Daj nam jos tih znanja koja je tek Muhammed "otrkio" i "znao"... :roll:
Smrcak15

#2836 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

SamoVasGledam wrote:..
Jel govorimo o žutom telu ili ženskoj tečnosti? Ja koliko vidim Muhamed je govorio o boji tečnosti koje žena izbacuje, a ne o žutom telu ili ženskom reproduktivnom sistemu.
evo prevod hadisa na engleski
http://sunnah.com/muslim/3

...He (the Holy Prophet) said: The reproductive substance of man is white and that of woman (i. e. ovum central portion) yellow, and when they have sexual intercourse and the male's substance (chromosomes and genes) prevails upon the female's substance (chromosomes and genes), it is the male child that is created by Allah's Decree, and when the substance of the female prevails upon the substance contributed by the male, a female child is formed by the Decree of Allah. The Jew said: What you have said is true; verily you are an Apostle. He then returned and went away. The Messenger of Allah (ﷺ) said: He asked me about such and such things of which I have had no knowledge till Allah gave me that.

Reference : Sahih Muslim 315 a
In-book reference : Book 3, Hadith 38
USC-MSA web (English) reference : Book 3, Hadith 614

znaci po hadisu stoji "reproduktivni substanca muskarca je bijela, od zene je zuta"

znaci hadis nije jasno precizirao radi li se o tekucini ili tijelu

Jos jedno cudo sa hadisom, pored toga sto je tacno opisao da je zuto kod zene, pa kaze da ka muska substanca nadvlada zensku bude musko, kad zenska nadvlada musku bude zensko

znamo da Y kromozom predstavlja muski kromozom, kad bude YX bude musko

a isto tako kad X kromozom, zenski kromozom, se spooji sa X , XX bude zensko

to znaci
Muskarac u spermi ima i Y i X kromozoma, dok zena ima samo X, pa kad se nadvlada Y (muska substanca) nad X (zenskom substancom iz sperme) bude zensko.

muski i zenski kromozomi, Y i X iz sperminih celija odlucuju hoce li bit zensko ili musko

YX musko
XX zensko

Zapravo ono što predstavlja najveći problem po meni u navedenom hadisu je taj što je to bilo test pitanje za Muhamedovo poslanstvo od strane jednog Jevrejina koji je i priznao Muhamedov odgovor kao tačan. Sad na stranu što ja duboko verujem da je ovaj hadis izmišljen kako bi se uvećao autoritet i kredibilitet Muhameda kao proroka/poslanika kod Jevreja, kako je taj Jevrejin znao odgovore na pitanja koje zna samo prorok koji dolazi?

Predstavljaš ovde kao čudo kako je Muhamed znao da je ženska tečnost žuta, a taj Jevrejin je to znao pre njega iako nije bio nikakav poslanik ili prorok.

Znači hadis ili bolje rečeno njegov autor sam sebe nipodištava i uništava. Ispao je i glup i smešan u isto vreme.
jevreji su imali objavu prije Muhammeda, i vjerovatno su znali za ove stvari iz svojih svetih knjiga pa kad ih je muhammed obavijestio o tome shvatili su da samo poslanik moze da zna, jer njihove knjige su znali citati samo uceni ljudi i to samo mala grupa ljudi, svi nemogu da citaju to, nemaju dostupno to. Pa vjerovatno zbog toga je Zidov potvrdio kako je potvrdio.

Znači hadis ili bolje rečeno njegov autor sam sebe nipodištava i uništava. Ispao je i glup i smešan u isto vreme.
nista nipodastava , nego ti nerazumijes.
Smrcak15

#2837 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Eeee, Smrle, Smrle...
The earliest reliably documented mention of the spherical Earth concept dates from around the 6th century BC when it appeared in ancient Greek philosophy
https://en.wikipedia.org/wiki/Spherical_Earth

Hajde dalje... Daj nam jos tih znanja koja je tek Muhammed "otrkio" i "znao"... :roll:
eno ti na temi Kur'anske mudzize, naprimjer, zastitne karakteristike neba, valovi u dubinama mora gdje se prst pred okom nevidi, odgovori to ako mozes pa cemo nastaviti na drugim masa stvari koje je muhammed govorio.
HardcoreMX

#2838 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

Dozer wrote: https://en.wikipedia.org/wiki/Spherical_Earth

HardcoreMX wrote:....Jeli ti znaš da su stari Grci imali hibridni internet davno prije nas?
Druže,nemoj da mi kradeš moje otkriće,prvi sam se sjetio! :lol:
Dozer

#2839 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

:D
Smrčak wrote:eno ti na temi Kur'anske mudzize, naprimjer, zastitne karakteristike neba, valovi u dubinama mora gdje se prst pred okom nevidi, odgovori to ako mozes pa cemo nastaviti na drugim masa stvari koje je muhammed govorio.
Siguran sam da je i to neko negdje puno ranije spomenuo, samo je pitanje na koji opisni nacin. A, vala, mrsko mi traziti. Imas sasvim dovoljno dokaza koji potvrdjuju da je masa onoga iz Kur'ana, i sto je Muhammed "govorio", vec puno ranije receno, opisano, itd.

Dakle, ne da Kur'an nije unikatan u svom sadrzaju i "znanju", nego se komotno moze reci da je, poput Biblije, u velikom dijelu plagijat. Vrlo je moguce da su u njemu zapisane stvari za koje se vec tada znalo, ali nisu ranije nigdje zapisane, pa ispada da ih je tek Kur'an "otkrio", i onda su samim tim "cudo".
HardcoreMX

#2840 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

Dozer wrote::D
Smrčak wrote:eno ti na temi Kur'anske mudzize, naprimjer, zastitne karakteristike neba, valovi u dubinama mora gdje se prst pred okom nevidi, odgovori to ako mozes pa cemo nastaviti na drugim masa stvari koje je muhammed govorio.
Siguran sam da je i to neko negdje puno ranije spomenuo, samo je pitanje na koji opisni nacin. A, vala, mrsko mi traziti. Imas sasvim dovoljno dokaza koji potvrdjuju da je masa onoga iz Kur'ana, i sto je Muhammed "govorio", vec puno ranije receno, opisano, itd.

Dakle, ne da Kur'an nije unikatan u svom sadrzaju i "znanju", nego se komotno moze reci da je, poput Biblije, u velikom dijelu plagijat. Vrlo je moguce da su u njemu zapisane stvari za koje se vec tada znalo, ali nisu ranije nigdje zapisane, pa ispada da ih je tek Kur'an "otkrio", i onda su samim tim "cudo".
ههههههههههه فهم غلط
Nisi ti mene druže shvatio,ali nema veze,shvatičeš poslije,nego ako Kur'an nije unikatan,a gdje je prijašnim civilizacijama onda taj Kur'an?!Gdje bi moglo to "prijašnje znanje" biti zapisano, kad Muhamed nije znao čitati i pisati?!Ustvari da te pitam,a koje bi to zapravo stvari mogle biti zapisane?!?
Dozer

#2841 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Smrčak wrote: ههههههههههه فهم غلط
Nisi ti mene druže shvatio,ali nema veze,shvatičeš poslije,nego ako Kur'an nije unikatan,a gdje je prijašnim civilizacijama onda taj Kur'an?!Gdje bi moglo to "prijašnje znanje" biti zapisano kad Muhamed nije znao čitati i pisati?!Ustvari da te pitam,a koje bi to zapravo stvari mogle biti zapisane?!?
Shvatio sam ja tebe savrseno, ali ti ocito nisi mene :D Nadoci ces, polako. ;)

Koliko je poznato, Muhammed je odgojen u trgovackoj porodici, a trgovci su u to vrijeme bili medju rijetkim pismenim ljudima. Dakle, nije li malo besmisleno da je onda on bio nepismen?
To je jos jedna od stvari koje ukazuju da tu nesto ne stima ;)

A mogle bi biti zapisane stvari poput ove zadnje - o tome da je Zemlja zapravo okrugla, tj. elipticna. I to zapisano vise od 1.000 godina prije Muhammeda ;)
Last edited by Dozer on 03/10/2016 15:50, edited 1 time in total.
Smrcak15

#2842 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Nisi ti mene druže shvatio,ali nema veze,shvatičeš poslije,nego ako Kur'an nije unikatan,a gdje je prijašnim civilizacijama onda taj Kur'an?!Gdje bi moglo to "prijašnje znanje" biti zapisano kad Muhamed nije znao čitati i pisati?!Ustvari da te pitam,a koje bi to zapravo stvari mogle biti zapisane?!?

Koliko je poznato, Muhammed je odgojen u trgovackoj porodici, a trgovci su u to vrijeme bili medju rijetkim pismenim ljudima. Dakle, nije li malo besmisleno da je onda on bio nepismen?

A mogle bi biti zapisane stvari poput ove zadnje - o tome da je Zemlja zapravo okrugla, tj. elipticna. I to zapisano vise od 1.000 godina prije Muhammeda ;)
kad tvrdnis nesto, moras nam iznijeti dokaz, inace ti se prica svodi na trla baba dlan da joj prodje dan...ne pije to vode.

znaci ako tvrdis nesto , dokazi to. jer ja kad tvrdim nesto ja to dokazujem tekstovima , slikama, video klipovima itd
aurora313

#2843 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

SamoVasGledam wrote:
HardcoreMX wrote: ----Zašto bi bilo relevantno mišljenje „običnog“čovjeka?!Zašto bi ti vjerovao u legendu Aleksandra.Evo i ja sam danas napisao 5 legendi.Vjeruj da sve i jedna je bolja o tih tvojih o aleksanderu...
Kao što sam rekao, to nije njegovo mišljenje već činjenično i jasno vidiljivo stanje u koje se svaki pismeni čovek može uveriti. Imaš u linkovima skenirane stranice iz Aleksandrovih legendi, pa ih uporedi sa Kur'anom. Ne moraš biti nikakav ekspert ili profesor za tako nešto.
Naravno za ignorante svaki argumenat je novo zadovoljstvo koje treba tući neznanjem.

Ovo gornje oko Aleksandra i prepisivanja legendi oko njega me podsjeća na Novi Zavjet i kreatore istog koji nisu bili u stanju kada sve stave na pergament, da uporede sve gluposti koje su ubacivali u Bibliju. A i kako bi mogli kada se izmišljalo i dodavalo kako ko hoće.

Na primjer, u Novom Zavjetu u jednom od jevanđelja, nalaze se i veliki dijelovi prastarog Indijskog epika 'Mahabharata', koji se verbatim može pročitati kod revnosnog Mateje (vidi Matija 1:25, 2:11, 8:1-4, 9:18 ...) kao i cijeli pasusi iz Grčkog djela ‘Phenomena’ pisanog od Aratus od Siciona 271-213 prije naše ere. I jedni i drugi postoje u pisanoj formi tako da je ovo lako dokazivo. Koga to interesuje, naravno.

Kod izdavača čuvene Engleske hrišćanske enciklopedije 'Catholic Encyclopedia', Farley edition, volume i, page 117 and volume vi, pages 655-656) lijepo stoji:

Crkva drži da nazivi naših Jevanđelja nisu namjenjeni da prikažu autorstvo... a zatim

... nazivi jevanđelja su im prikačeni.

Pametnom dosta.
Dozer

#2844 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: kad tvrdnis nesto, moras nam iznijeti dokaz, inace ti se prica svodi na trla baba dlan da joj prodje dan...ne pije to vode.

znaci ako tvrdis nesto , dokazi to. jer ja kad tvrdim nesto ja to dokazujem tekstovima , slikama, video klipovima itd
O cemu ti...?
O kakvim tvojim dokazima pricas...? Pa svi "dokazi" ti se svode na to sto je neko negdje rekao. Fakat moras nauciti sta je to "dokaz"...
Ako mislis na dokaz ovoga da je mozda bio pismen, onda ti nama prvo dokazi da je bio nepismen, inace je sve to trla baba dlan da joj prodje dan... ne pije vode :D
Smrcak15

#2845 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: kad tvrdnis nesto, moras nam iznijeti dokaz, inace ti se prica svodi na trla baba dlan da joj prodje dan...ne pije to vode.

O cemu ti...?
O kakvim tvojim dokazima pricas...? Pa svi "dokazi" ti se svode na to sto je neko negdje rekao. Fakat moras nauciti sta je to "dokaz"...
Ako mislis na dokaz ovoga da je mozda bio pismen, onda ti nama prvo dokazi da je bio nepismen, inace je sve to trla baba dlan da joj prodje dan... ne pije vode :D
pa i to je dokaz , kad iznesem da je neko nesto rekao, znaci imam dokaz sa strane za ono sto govori, sad dali su jaki ili slabi dokazi na narodu je da procijeni, dok izgleda kod Tebe nema uopste doakza nema nikaoga da ti to potvrdi sto ti pricas.

jesi li skinuo na komp onaj pdf fil sto sam ti poslao?
Dozer

#2846 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote:
Dozer wrote: O cemu ti...?
pa i to je dokaz , kad iznesem da je neko nesto rekao, znaci imam dokaz sa strane za ono sto govori, sad dali su jaki ili slabi dokazi na narodu je da procijeni, dok izgleda kod Tebe nema uopste doakza nema nikaoga da ti to potvrdi sto ti pricas.

Kada neko nesto kaze - to nije dokaz bilo cega, bolan ne bio... :roll:
Evo, ja kazem da ti je glava poput oktagona, precnika 49cm. Da li je ovo dokaz da tvoja glava jeste takva?
fatamorgana

#2847 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by fatamorgana »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote:
Dozer wrote: O cemu ti...?

Kada neko nesto kaze - to nije dokaz bilo cega, bolan ne bio... :roll:
Evo, ja kazem da ti je glava poput oktagona, precnika 49cm. Da li je ovo dokaz da tvoja glava jeste takva?
Pa vidi, priroda vjere je takva da ja mogu ako tako odlučim u jednom trenu da povjerujem u tvoju tvrdnju da je smrčkova glava oktagonalna, jednim nevjerovatno jednostavnim misaonim aktom.
Why not, simple as that!
Smrčak, na stranu sad moja vjera, malo ti je neobična glava, što jest jest! :wink:
HardcoreMX

#2848 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

Dozer wrote:

Citirao mene,a gore ubacio Smrčka :-) ti si istovremeno i doZer i smrčak,pardon Dozer :mrgreen:
Pa upravu si,ja te fakat ne shvatam,ne kontam zašto ti ne kontaš?! :D
Nije tačno,ne samo za trgovce,nego je vladala većinska nepismenost.Pa i osvajačku vojsku Rimljana nisu interesovali,iako su osvojili čitav svijet.To ti dovoljno govori kolko su bili marginizirani i divlji.
11 Zato će vam svako viđenje biti kao riječi u zapečaćenoj knjizi: dade li se kome tko zna čitati govoreći: "De, čitaj to!" - on će odgovoriti: "Ne mogu jer je zapečaćena."
12 A dade li se kome tko ne zna čitati govoreći: "Čitaj to!" - on će odvratiti: "Ne znam čitati." Izaija 29 Poglavlje.
Ne mogu da se sjetim,ko je taj koji je na zapovjed "Čitaj"odgovorio "Ne znam čitati",da li ti znaš?! hm..znači njemu knjiga ipak nije bila zapečaćena.

Elem,da se vratim na tvoje pitanje o besmislenosti nepismenosti.U Kur'anu se direktno govori da je Muhamed s.a.w.s. nepismen :48."Ti prije nje nijednu knjigu nisi čitao, a nisi je ni desnom rukom svojom pisao; inače, posumnjali bi oni što laži govore."Al-'Ankabut.Kako bi se onda Muhamed proveo da ovo govori,a svi ljudi ga poznaju kao načitanog,odnosno pismenog?!Da li bi rekli nešto kao halo ba koga ti lažeš,koga foliraš i sl.?!Da li bi mogao ikoga makar zadržati, da čuje šta dalje ima da kaže?!
Takodjer ima još primjer,recimo:157. "onima koji će slijediti Poslanika, vjerovjesnika, koji neće znati čitati ni pisati, kojeg oni kod sebe, u Tevratu i Indžilu, zapisana nalaze, koji će od njih tražiti da čine dobra djela, a od odvratnih odvraćati ih,..."Kur'an:Al-A'raf
Što se tiče tih legendi od prije 2000,3000 itd.godina,govorili smo već o tome,dakle legende ali pisane u današnje vrijeme,možda su oni doista i razglabali o tome kakva je Zemlja,ali u svakom slučaju to im nije bilo moguće i provjeriti,odnosno naučno dokazati.
fatamorgana

#2849 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by fatamorgana »

HardcoreMX wrote:
Dozer wrote:

Citirao mene,a gore ubacio Smrčka :-) ti si istovremeno i doZer i smrčak,pardon Dozer :mrgreen:
Pa upravu si,ja te fakat ne shvatam,ne kontam zašto ti ne kontaš?! :D
Nije tačno,ne samo za trgovce,nego je vladala većinska nepismenost.Pa i osvajačku vojsku Rimljana nisu interesovali,iako su osvojili čitav svijet.To ti dovoljno govori kolko su bili marginizirani i divlji.
11 Zato će vam svako viđenje biti kao riječi u zapečaćenoj knjizi: dade li se kome tko zna čitati govoreći: "De, čitaj to!" - on će odgovoriti: "Ne mogu jer je zapečaćena."
12 A dade li se kome tko ne zna čitati govoreći: "Čitaj to!" - on će odvratiti: "Ne znam čitati." Izaija 29 Poglavlje.
Ne mogu da se sjetim,ko je taj koji je na zapovjed "Čitaj"odgovorio "Ne znam čitati",da li ti znaš?! hm..znači njemu knjiga ipak nije bila zapečaćena.

Elem,da se vratim na tvoje pitanje o besmislenosti nepismenosti.U Kur'anu se direktno govori da je Muhamed s.a.w.s. nepismen :48."Ti prije nje nijednu knjigu nisi čitao, a nisi je ni desnom rukom svojom pisao; inače, posumnjali bi oni što laži govore."Al-'Ankabut.Kako bi se onda Muhamed proveo da ovo govori,a svi ljudi ga poznaju kao načitanog,odnosno pismenog?!Da li bi rekli nešto kao halo ba koga ti lažeš,koga foliraš i sl.?!Da li bi mogao ikoga makar zadržati, da čuje šta dalje ima da kaže?!
Takodjer ima još primjer,recimo:157. "onima koji će slijediti Poslanika, vjerovjesnika, koji neće znati čitati ni pisati, kojeg oni kod sebe, u Tevratu i Indžilu, zapisana nalaze, koji će od njih tražiti da čine dobra djela, a od odvratnih odvraćati ih,..."Kur'an:Al-A'raf
Što se tiče tih legendi od prije 2000,3000 itd.godina,govorili smo već o tome,dakle legende ali pisane u današnje vrijeme,možda su oni doista i razglabali o tome kakva je Zemlja,ali u svakom slučaju to im nije bilo moguće i provjeriti,odnosno naučno dokazati.
Kuranska legenda o Indžilu (očita arabizacija od grčkog evangelion) obara vjerodostojnost o navodnoj božjoj riječi.
Evanđelja su posthumna djelomična svjedočanstva o Isusovom životu, po modernim biblistima nose samo imena apostola no ne i napisana od istih već relativno kasnije, bilo ih je istorijski dvadesetak u tom periodu koja su bila u opticaju u prvim kršćanskim zajednicama u Maloj Aziji.
Znači po Kuranu, navodnoj božjoj riječi Bog Isusu daje Indžil, knjigu u kojoj je opisan Isusov život .... no comment ....

A napose način i riječnik kojim se povremeno koristi navodni Bog, nerijetko prijeti ili proklinje kao neka mahaluša, nedostojno bilo kojeg iole obrazovanog čovjeka a kamoli Boga ....
Bog u ulozi beduinskog fakina .... :roll:
HardcoreMX

#2850 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

fatamorgana wrote:
Kuranska legenda o Indžilu (očita arabizacija od grčkog evangelion) obara vjerodostojnost o navodnoj božjoj riječi.
Evanđelja su posthumna djelomična svjedočanstva o Isusovom životu, po modernim biblistima nose samo imena apostola no ne i napisana od istih već relativno kasnije, bilo ih je istorijski dvadesetak u tom periodu koja su bila u opticaju u prvim kršćanskim zajednicama u Maloj Aziji.
Znači po Kuranu, navodnoj božjoj riječi Bog Isusu daje Indžil, knjigu u kojoj je opisan Isusov život .... no comment ....

A napose način i riječnik kojim se povremeno koristi navodni Bog, nerijetko prijeti ili proklinje kao najgora mahaluša, nedostojno bilo kojeg iole obrazovanog čovjeka a kamoli Boga ....
Bog u ulozi beduinskog fakina .... :roll:
Ja taman htio da napišem "opet ti Jolly Joker pdf religije" Fatos,kad gle čuda,ti umiješ progovoriti! :)
Jest očita arabizacija,vidi se na prvi pogled,k'o mlijeko i džem :D A valjda bi trebalo da je to helenizacija sirijansko aramejske riječi,jer to je Isusov jezik,a grčki ni pod razno!A vidiš arapski i jest potekao od semitskog korijena kao i aramejski odnosno iz njega judeoarapski.Ako ne vjeruješ googlenzi bitte! :D
Kur'an nije "posthumno" svjedočanstvo,nema apostola nikakvih u njemu,modernih biblista,...
Kur'an je završna i 4 objava.Potvrda prijašnjih i pečat bez kontradikcija.
Jes' to napisao da se ne komentariše?! :D A vi se ateisti upriste u "zalaganje za kritiku i protiv jednoumlja" ili sam ipak ja vas pogrešno shvatio?!
A divi,pišeš Bog velikim slovom,napredak!Obrazuješ se pozitivno.
Locked