Smeta oboje.
Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
-
L u c i f e r
-
L u c i f e r
#2827 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ok, ti znas bolje.drndalo wrote: ↑13/01/2020 20:29Sta zamjenjuje termoelektrane u civilizovanom svijetu? Sta im drzi elektrosisteme? Vjetroelektrane? Jastaradi...L u c i f e r wrote: ↑13/01/2020 20:24Cumur je kancerogeni otrov, neovisno o tehnologiji.
Industrija fosilnih goriva odumire, termoelektrane se u civilizovanom svijetu gase.
Drugo je sto smo mi bijeda sa korumpiranim politicarima, koji bi prodali rodjenu mater za kineske milione.
Ja mislim da bi termoelektrane na plin bile najbolje rjesenje, samo zasad jos svoj plin nemamo... Opet od Rusa tu zavisiti nije najpametnije... Ali da bi mozda i tu mogla 1-2 na plin sa boljom cijenom plina za cijelu BiH, moglo bi...
Ne zaboravimo, i Nuklearke su termoelektrane po konstrukciji... Da ne bismo mozda to trebali zapoceti?
- drndalo
#2828 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ja nemam nista protiv da nam ameri/svabe/francuzi/turci spanci daju povoljnije i cisce solucije i tenologije za elektrane... Nisam lud za kinezima, ali u zadnje vrijeme i oni ozbiljnije od mnogih igraju... Samo sto mi to ne znam iskoristiti...
- zubi
#2829 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ma naravno, samo lupetaju bez veze... To ti je ona prica sta ce bosni termioelektrane, sve to treba zatvorit', a sutra cemo fino struju uvozit i kupovat od ovih stranaca sto danas lobiraju da se sve zamandali, po cijeni koju oni kazu, naravnodrndalo wrote: ↑13/01/2020 20:12Ja koliko shvatih, planirani blok 7 bi trebao bili umjesto starih blokova kojince se rusiti zbog starosti... Ne mislis da je tehnologija iz 2010 cisca od one iz 1960?L u c i f e r wrote: ↑13/01/2020 20:00
Nasi debili namjeravaju u tz da otvaraju nova postrojenja sa kineskim investitorima.
- drndalo
#2830 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Pa de me razuvjeri? De mi otkrij da sta naucim, sta to Njemackoj, Belgiji, Francuskoj, Svedskoj drzi elektrosistem stabilnim? Da uvijek imaju koliko im treba? U centru Beca ima spalionica smeca koja je i elektrana i toplana, i niti smrdi, niti truje posebno... Zasto mi ne bismo pokusali nauciti nesto od pametnijih?L u c i f e r wrote: ↑13/01/2020 20:32Ok, ti znas bolje.drndalo wrote: ↑13/01/2020 20:29Sta zamjenjuje termoelektrane u civilizovanom svijetu? Sta im drzi elektrosisteme? Vjetroelektrane? Jastaradi...L u c i f e r wrote: ↑13/01/2020 20:24
Cumur je kancerogeni otrov, neovisno o tehnologiji.
Industrija fosilnih goriva odumire, termoelektrane se u civilizovanom svijetu gase.
Drugo je sto smo mi bijeda sa korumpiranim politicarima, koji bi prodali rodjenu mater za kineske milione.
Ja mislim da bi termoelektrane na plin bile najbolje rjesenje, samo zasad jos svoj plin nemamo... Opet od Rusa tu zavisiti nije najpametnije... Ali da bi mozda i tu mogla 1-2 na plin sa boljom cijenom plina za cijelu BiH, moglo bi...
Ne zaboravimo, i Nuklearke su termoelektrane po konstrukciji... Da ne bismo mozda to trebali zapoceti?![]()
- denimb
#2831 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Drzava je napravila ovakav prosjek stanovnistva, jer to odgovara pojedincima koji sve tokove novca svode na privatne racune.
Ne kazem da nema, imam ja i tih poznanika kojim ispricam da sam PET ambalazu stornirao i vozio na jedno mjesto nepune 3 godine...prije par mjeseci zovnem firmu, 3 sata smo to kupili u vrece, naplatim oko 700KM...kaze jbt pametan si ti nije mi palo na pamet nikada, i onda ga opet gledam kako gura PET ambalazu u kantu za smece, nabija je onako ne moze da stane.
Meni je samo zao onih ljudi koji stvarno ne mogu, a nisu krivi za to...mislim na grijanje ovo.
I zasto ne bi dobio stogod za taj euro 6, ne bi se vjeruj bunio normalan niko.
-
espn
#2832 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Nuklearke su izazvale najmanji broj smrti po energiji koju proizvode, a i za razliku od termo elektrana ne zagadjuju zrak.drndalo wrote: ↑13/01/2020 20:29Sta zamjenjuje termoelektrane u civilizovanom svijetu? Sta im drzi elektrosisteme? Vjetroelektrane? Jastaradi...L u c i f e r wrote: ↑13/01/2020 20:24Cumur je kancerogeni otrov, neovisno o tehnologiji.
Ne zaboravimo, i Nuklearke su termoelektrane po konstrukciji... Da ne bismo mozda to trebali zapoceti?
P.S. Negdje sam procitao da se stvara radijacija u otpadu od termoelektrana, ne mogu se sjetiti gdje tacno, ali ima na internetu.
-
L u c i f e r
#2833 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
https://www.popsci.com/story/environmen ... ves-crops/
We save lives and crops every time a coal plant closes
A new analysis shows exactly how much our health and agriculture benefit of transitioning away from polluting fossil fuels.
By Ula Chrobak
January 8, 2020
We save lives and crops every time a coal plant closes
A new analysis shows exactly how much our health and agriculture benefit of transitioning away from polluting fossil fuels.
By Ula Chrobak
January 8, 2020
Last edited by L u c i f e r on 13/01/2020 20:45, edited 1 time in total.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#2834 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
imali smo je i mi na vrhu/centru buljakovog pa je sjebase neodrzavanjem ,doduse nije neke specijalne snage bila ,al eto...
- drndalo
#2835 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
I meni je zao onih koji ne mogu, penzionera, bolesnih, zaista izbjeglica, sirotinje... Prave...denimb wrote: ↑13/01/2020 20:37Drzava je napravila ovakav prosjek stanovnistva, jer to odgovara pojedincima koji sve tokove novca svode na privatne racune.
Ne kazem da nema, imam ja i tih poznanika kojim ispricam da sam PET ambalazu stornirao i vozio na jedno mjesto nepune 3 godine...prije par mjeseci zovnem firmu, 3 sata smo to kupili u vrece, naplatim oko 700KM...kaze jbt pametan si ti nije mi palo na pamet nikada, i onda ga opet gledam kako gura PET ambalazu u kantu za smece, nabija je onako ne moze da stane.
Meni je samo zao onih ljudi koji stvarno ne mogu, a nisu krivi za to...mislim na grijanje ovo.
I zasto ne bi dobio stogod za taj euro 6, ne bi se vjeruj bunio normalan niko.
Ali kod nas je vecina onih koji bi mogli vise... Puno vise, ali nece... Lazni invalidi, sehidske familije, borci koji su se borili za ovu zemlju... I ja sam, pa nikad nisam nista ni dobio ni trazio... Uh, lazem, jesam, onih 300 KM u vidu 6x50 KM sa vojne knjizice za placanje struje negdje tamo '97-98... Ratni sam profiter...
- basicm
#2836 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Svake godine ista prica...ali uglavnom po glavi naroda ce, sistemom sto si manje kriv vise ces nadrljati.
Last edited by basicm on 13/01/2020 20:53, edited 1 time in total.
- tovarish
#2837 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
I ja sam, dok sam živio sam, koristio takav radijator.I napatio sam se, pogotovo je teško zagrijavao prostoriju nakon nekoliko dana izbivanja iz kuće. Poslije sam nabavio konvektor i mnogo bolja je opcija.Manje troši i mnogo brže ugrije.bumerangss wrote: ↑13/01/2020 19:25 Ja sam se do unazad dvije godine grijao na drva a nisam imao fasade i prije dvije godine sam uradio fasadu, osmicu stiropor i sad se grijem na struju na uljani radijator, doduše jednu peostoriju jer sam živim i brate ljepota! Nema više potpaljivanja, patnje sa loženjem, sa sve na dugme a hodam u majci karatkih rukava i kad dođem sa posla nije se puno ishladilo, možda 2-3 stepena ali se i brzo ugrije a racun za struju sad decembarski bio 90 KM, Da se i negrijem na struju dobio bih najmanje 40 KM jer ipak usisava, TV i kompjuter satalno rade, protocni bojler u kuhinji, rasvjeta, bojler u banji, kupam se svaki dan...
I sad ne zagađujem![]()
Isto iskustvo ima i moj kum.
Tako da ti savjetujem, pređi na konvektor.
- drndalo
#2838 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Jeste tako, do jedne jedne poluhavarije.... Osim toga, pored toga sto nemamo para, mozemo li pokusati zamisliti kako bi izgledalo nase odlaganje redioaktivnog goriva iz nese elektrane Krhko 1?espn wrote: ↑13/01/2020 20:40Nuklearke su izazvale najmanji broj smrti po energiji koju proizvode, a i za razliku od termo elektrana ne zagadjuju zrak.drndalo wrote: ↑13/01/2020 20:29Sta zamjenjuje termoelektrane u civilizovanom svijetu? Sta im drzi elektrosisteme? Vjetroelektrane? Jastaradi...L u c i f e r wrote: ↑13/01/2020 20:24
Cumur je kancerogeni otrov, neovisno o tehnologiji.
P.S. Negdje sam procitao da se stvara radijacija u otpadu od termoelektrana, ne mogu se sjetiti gdje tacno, ali ima na internetu.
- drndalo
#2839 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ah znam, nasa posla... Poklonili nam je seljacinama, a mi kao sa svim poklonima, sjebali...bitanga_sa_otesa wrote: ↑13/01/2020 20:45imali smo je i mi na vrhu/centru buljakovog pa je sjebase neodrzavanjem ,doduse nije neke specijalne snage bila ,al eto...
- Better Man
#2840 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Kako kaza moj rođak, profesor i veliki borac za ekologiju: ”ugalj je gorivo 19 vijeka i treba ga zamjeniti alternativnim gorivima”. Ništa se neće riješiti po pitanju zagađenja, jer vlast ne želi da se zamjeri onima koji najviše zagađuju, a najveći zagađivači nisu auta, već loženje svega i svačega. Da imamo vlast kako treba, tada bi se pripremili konkretni planovi, koje bi mogli prepisati od zemalja i gradova koje su to uradili i aplicirati prema međunarodnim fondovima i dobiti sredstva da se taj problem trajno riješi. Imamo primjer Poljske i Krakowa, gdje su za par godina riješili taj problem. Tako je Krakow od jednog od najazagađenijih gradova Evrope postao jedan od najzelenijih gradova Evrope kad je ekologija i čist zrak u pitanju. Glavna stvar je da se ugalj izbaci iz upotreba kako u industriji, tako i u zagrijavanju i da se koriste alternativna goriva.
- zubi
#2841 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
e cuj... poljskaBetter Man wrote: ↑13/01/2020 22:33 Kako kaza moj rođak, profesor i veliki borac za ekologiju: ”ugalj je gorivo 19 vijeka i treba ga zamjeniti alternativnim gorivima”. Ništa se neće riješiti po pitanju zagađenja, jer vlast ne želi da se zamjeri onima koji najviše zagađuju, a najveći zagađivači nisu auta, već loženje svega i svačega. Da imamo vlast kako treba, tada bi se pripremili konkretni planovi, koje bi mogli prepisati od zemalja i gradova koje su to uradili i aplicirati prema međunarodnim fondovima i dobiti sredstva da se taj problem trajno riješi. Imamo primjer Poljske i Krakowa, gdje su za par godina riješili taj problem. Tako je Krakow od jednog od najazagađenijih gradova Evrope postao jedan od najzelenijih gradova Evrope kad je ekologija i čist zrak u pitanju. Glavna stvar je da se ugalj izbaci iz upotreba kako u industriji, tako i u zagrijavanju i da se koriste alternativna goriva.
http://energetika.ba/poljska-ne-odustaj ... za-ugljen/
Američki portal ‘Power Engineering International’ je izvijestio kako je u Poljskoj završio natječaj za odabir izvođača radova na gradnji nove poljske termoelektrane na ugljen.
Riječ je o TE Ostrołęka C snage čak 1 GW, a projekt zajedno razvijaju dvije poljske (državne) elektroenergetske tvrtke, Energa i Enea. Elektrana bi se trebala graditi prema načelu ‘ključ u ruke’, a u daljnje će se razmatranje uzeti ponude tri tvrtke.
Za sada je najjefinija ona od kineske tvrtke China Power Engineering Consulting Group (CPECC), u iznosu 1,39 mlrd. eura, a zatim slijedi ona od konzorcija GE Power i Alstom Power Systems u vrijednosti 6,23 mlrd. eura i od domaćeg konzorcija Polimex-Mostostal i Rafako od čak 9,59 mlrd. eura. Postrojenje bi se trebalo graditi na lokaciji postojećih blokova A i B TE Ostrołęka, koji svi također rade na ugljen.
Blok A pri tome je izgrađen i pušten u pogon 1958. i zatvoren 2015., dok je blok B u pogon pušten 1972. godine. Glavni tehnički zahtjevi koji se postavljaju na ponude su učinkovitost od najmanje 45%, raspoloživost od najmanje 8000 h godišnje i varijabilnost opterećenja u rasponu 30 – 103%.
Očekuje se da bi nova elektrana trebala biti izgrađena do 2023. godine, što znači da se Poljska očito neće pridržavati europskog plana o zabrani gradnje novih termoelektrana na ugljen nakon 2020. (s takvim se planom, osim Poljske, za sada nije složila ni Grčka). Uostalom, osim te elektrane na ugljen, u Poljskoj je predviđena gradnja još jedne.
Riječ je o postrojenju snage 3 GW koje bi kao gorivo trebalo koristiti lignit i koje bi se trebalo graditi pokraj grada Gubina na jugozapadu Poljske. Projekt razvija poljska elektroenergetska tvrtka PGE, a trebao bi biti ostvaren od 2030. godine.
-
zigzag
#2842 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Očekuju iskoristivost od 45%. a B7 će biti na 43% što je znatno bolje od trenutnih 30%.
I kako bi se iskoristila evropska džabana? Daj nam da potrošimo pa kad potrošimo opet se vratimo na ugalj u kućama jer je najjeftinija opcija za zagrijati puno kvadrata kuće.
I kako bi se iskoristila evropska džabana? Daj nam da potrošimo pa kad potrošimo opet se vratimo na ugalj u kućama jer je najjeftinija opcija za zagrijati puno kvadrata kuće.
-
rimano
#2843 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Kakav konvektor, predji na inverter klimu. Dolazit ce ti tri puta manji racun u odnosu na konvektor/uljani radijator.tovarish wrote: ↑13/01/2020 20:53I ja sam, dok sam živio sam, koristio takav radijator.I napatio sam se, pogotovo je teško zagrijavao prostoriju nakon nekoliko dana izbivanja iz kuće. Poslije sam nabavio konvektor i mnogo bolja je opcija.Manje troši i mnogo brže ugrije.bumerangss wrote: ↑13/01/2020 19:25 Ja sam se do unazad dvije godine grijao na drva a nisam imao fasade i prije dvije godine sam uradio fasadu, osmicu stiropor i sad se grijem na struju na uljani radijator, doduše jednu peostoriju jer sam živim i brate ljepota! Nema više potpaljivanja, patnje sa loženjem, sa sve na dugme a hodam u majci karatkih rukava i kad dođem sa posla nije se puno ishladilo, možda 2-3 stepena ali se i brzo ugrije a racun za struju sad decembarski bio 90 KM, Da se i negrijem na struju dobio bih najmanje 40 KM jer ipak usisava, TV i kompjuter satalno rade, protocni bojler u kuhinji, rasvjeta, bojler u banji, kupam se svaki dan...
I sad ne zagađujem![]()
Isto iskustvo ima i moj kum.
Tako da ti savjetujem, pređi na konvektor.
- problemnatravunu
#2844 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
[media]http://youtu.be/ujLfBdEaqAw[/media]
Eto pa vidite gdje smo i ko tu koga farba, dakle sistem je tako napravljen da se esdea glasackom tijelu sto lozi sta stigne, ne može NIŠTA
Eto pa vidite gdje smo i ko tu koga farba, dakle sistem je tako napravljen da se esdea glasackom tijelu sto lozi sta stigne, ne može NIŠTA
-
daddy-kool
#2845 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Sistema nema, komotno se može spaljivati ulje iz trafoa - nikom ništa.
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#2846 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Gle'aj Tarika sto se uliva. Da malo postane "viđen". Pa lagano politika, opCina... kanton...dalje....problemnatravunu wrote: ↑14/01/2020 08:46 [media]http://youtu.be/ujLfBdEaqAw[/media]
Aktivan je i stranka ga prati!
- manijak1
#2847 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Politika ne stanuje ovdjePitar sa Kariba wrote: ↑14/01/2020 09:26
Gle'aj Tarika sto se uliva. Da malo postane "viđen". Pa lagano politika, opCina... kanton...dalje....
Aktivan je i stranka ga prati!![]()
- Reuf-Refko
#2848 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
treba postavit velike ventilatore to nije skupo, jeftinije nego helikopter

- 512MB
#2849 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Jedino rješenje je selidba van grada. Rajvosa ima kapacitet za 100k stanovnika.
-
neko_sa_strane
#2850 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Pristaje li iko na ovom forumu da napišemo dopis ili email kantonalnoj vladi ili nadležnom ministarstvu imaju li namjeru išta poduzeti u vezi zagađenja zraka? Da ih podsjetimo ko im platu obezbjeđuje i koje su im obaveze.