Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

arzuhal

#2826 Re: Svijet bez religija

Post by arzuhal »

Smrcak15 wrote:
Kikibombona wrote:
arzuhal wrote:Vratimo se, stoga, u Svijet bez religije, dok @nasa nije pometlala sve i zamandalila...
Ne znam za svijet, ali znam za ovu nasu zabokrecinu, koju nagriza nacionalisticko-religijska mrznja. Ne zna se sta ima gore dejstvo, religija ili nacija. Kod nas je to isprepleteno. Nacija se u velikoj mjeri temelji na religiji. Razlike medju narodima su gotovo iskljucivo relegijske prirode.

E sad, da nema religije, da li bi nam bilo bolje!?

Vjerovatno da. Nestala bi jedna brana medju ljudima. Nacionalizam bi oslabio.

Sto se tice same religije, ne vidim nikakav pozitivan uticaj na bosansko drustvo. Sve same negativnosti. Mozda pojedinci imaju koristi, drustvo sigurno ne.

Religija je nekada bila od koristi. Zato je izmisljena, da se drustvo uredi. Danas je uveliko prvazidjena. Dominira pretezno nazadnim drustvima.
pazi to je usko gledanje, da nestanu relgije i da smo svi ateisti, vjeorvatno bi jedina pozitiva bila sto bi mozda netrpeljivosti nestale izmedju vjerskih skupina ali zato bi dobili hrpu drugih problema, javnih i skrivenih koje bi nagrizalo pojedince i drustvo, u vidu, alkohola, cigara, droga, kockanja, kamata, bludnicenja i ostalih pratecih znanih i neznanih grijeha.
Dakle uvijek bi bilo nešto što bi ljude dijelilo i sukobljavalo i najveći problem čovječanstva nije u tome da nekako pokuša eliminisati vječito izviruće razlike unutra samog sebe, nego da pokuša (usprkos tim razlikama) da pronađe ono što želi perenijalna filozofija, da nađe istosti među tim razlikama, da traga za zajedničkim imeniteljima...
Kikibombona

#2827 Re: Svijet bez religija

Post by Kikibombona »

Smrcak15 wrote:
pazi to je usko gledanje, da nestanu relgije i da smo svi ateisti, vjeorvatno bi jedina pozitiva bila sto bi mozda netrpeljivosti nestale izmedju vjerskih skupina ali zato bi dobili hrpu drugih problema, javnih i skrivenih koje bi nagrizalo pojedince i drustvo, u vidu, alkohola, cigara, droga, kockanja, kamata, bludnicenja i ostalih pratecih znanih i neznanih grijeha.
Je l' se to zajebavas?

Sve nabrojano izjeda BiH, deset puta vise nego je bio slucaj za vrijeme komunisticke (ateisticke) diktature.
arzuhal

#2828 Re: Svijet bez religija

Post by arzuhal »

Kikibombona wrote:
Smrcak15 wrote:
Je l' se to zajebavas?

Sve nabrojano izjeda BiH, deset puta vise nego je bio slucaj za vrijeme komunisticke (ateisticke) diktature.
Jesu li bile te nacionalne, etničke, religijske...razlike prisutne i tokom SFRJ-a, bratstva i jedinstva, jugoslavenstva i komunističkog rigidnog ateizma? Jesu. Mi možemo kazati: ali tada su bile pod prijetnjom sile pa nisu bile ništa negativno ili nisu bile negativno izražene kao danas u BiH, ali to bi nas odvelo onda u začarani krug represije nad ljudima, ma o kakvoj ideološkoj podlozi za upotrebu represije uzeli, bilo bi svejedno.

Stvar je o zloupotrebi: vjere, nevjere, naroda, etnije, plemena, emocija, bilo čega...
shbc

#2829 Re: Svijet bez religija

Post by shbc »

To da nema religije bilo bi vise nemoralnog ponasanja zahvalite onima koji su vas naucili da budete moralni samo iz straha od kazne. Ateizam na to ne utice, vec kucni odgoj.
Kikibombona

#2830 Re: Svijet bez religija

Post by Kikibombona »

arzuhal wrote:
Jesu li bile te nacionalne, etničke, religijske...razlike prisutne i tokom SFRJ-a, bratstva i jedinstva, jugoslavenstva i komunističkog rigidnog ateizma? Jesu. Mi možemo kazati: ali tada su bile pod prijetnjom sile pa nisu bile ništa negativno ili nisu bile negativno izražene kao danas u BiH, ali to bi nas odvelo onda u začarani krug represije nad ljudima, ma o kakvoj ideološkoj podlozi za upotrebu represije uzeli, bilo bi svejedno.

Stvar je o zloupotrebi: vjere, nevjere, naroda, etnije, plemena, emocija, bilo čega...
To je tacno.

Jednako tako, za razliku od religija, ateizam ne generise mrznju. Ateizam ne generise ni ljubav ni mrznju. Radi se o stavu, odnosu prema religijama.

U svakoj religiji postoje uporista za mrznju prema drugom i drugacijem. Svaka religija istice posebnost svojih i destruktivnost sljedbenika drugih religija. Materijala za dehumanizaciju i u konacnici mrznju/zlocin koliko hoces.

Smatram kako ce se religijski sukobi odvijati sve dok religije postoje ili dok jedna ne pobijedi sve ostale. Vidi sta se desava u Evropi. Islam se siri kao vjera a krsanstvo dramaticno propada. Iako se mnogi Evropljani odricu krscanske duhovnosti, ne odricu se krscanskih korijena i krscanskog fundamentalizma. Predvidjam velika sranja u Evropi ako se islam nastavi siriti i postanje prijetnja krscanskoj dominaciji. Pojavit ce se novi Hitler. I sada imamo rasisticke pokrete poput Pegide koje plivaju na valovima ksenofobije. Antiislamska histerija sve vise dobija na snazi.

Ne bi se Evropi svidjalo da moc preuzmu pravoslavci, a kamoli muslimani. I sa tim se nece pomiriti i na to nece pristati. Isto tako ne bi pristali pravoslavci. Ne bi ni muslimani u Iranu ili Saudiji.

Ako se proces ateizacije ne ubrza i ne prosiri na cijeli svijet, ocekuju nas religijski ratovi, tamo gdje odredjana grupa demografski ugrozava postojecu i vladajucu vecinu.
skupljac_zeljeza

#2831 Re: Svijet bez religija

Post by skupljac_zeljeza »

Kikibombona wrote: Ateizam ne generise ni ljubav ni mrznju.
To možeš reći jer je rijetko sam, a da nije upakovan, a kada je upakovan dolazi Vreme čuda.

Invincible

#2832 Re: Svijet bez religija

Post by Invincible »

Čuj kontaminirano temu? Kur'an, Biblija, hadisi i ostali religijski spisi kontaminiraju zdrav razum, pune vam glave glupostima, i vi ste zadnji na listi koji to nekome trebate govoriti.

Kakav bolan Isa a.s., kakav ponovni dolazak, na čemu će doći, možda na ljubičastom jednorogu koji svira harfu?

Kad već pišete gluposti i predstavljate ih kao realnost, s moje strane nećete proći neometano, kada god poželim da vam dekonstruišem bajke, a bujrum napravite svoj privatni forum i tamo neometano raspravljajte kakvo je Allahovo lice, kojom nogom ući u WC, koju dovu proučiti kad otvaraš prozor i slične nebuloze.
arzuhal

#2833 Re: Svijet bez religija

Post by arzuhal »

Kikibombona wrote: Jednako tako, za razliku od religija, ateizam ne generise mrznju. Ateizam ne generise ni ljubav ni mrznju. Radi se o stavu, odnosu prema religijama.

U svakoj religiji postoje uporista za mrznju prema drugom i drugacijem. Svaka religija istice posebnost svojih i destruktivnost sljedbenika drugih religija. Materijala za dehumanizaciju i u konacnici mrznju/zlocin koliko hoces.
Ovo si dobro rekao: postoje uporišta. Ali ne i smjernice. Mene, recimo, islam ne uči da mrzim bilo koga kao osobu (osim jednog :evil: , mada ga mnogi, u drugim religijama ili svjetonazorima ne doživljavaju uosobljenog nego više kao depersonalizovano zlo), odnosno da mrzim same ljude, ali me uči da mrzim i prezirem određena sama djela. Ali, u nastavku na tvoj post ću kazati nešto...
Smatram kako ce se religijski sukobi odvijati sve dok religije postoje ili dok jedna ne pobijedi sve ostale. Vidi sta se desava u Evropi. Islam se siri kao vjera a krsanstvo dramaticno propada. Iako se mnogi Evropljani odricu krscanske duhovnosti, ne odricu se krscanskih korijena i krscanskog fundamentalizma. Predvidjam velika sranja u Evropi ako se islam nastavi siriti i postanje prijetnja krscanskoj dominaciji. Pojavit ce se novi Hitler. I sada imamo rasisticke pokrete poput Pegide koje plivaju na valovima ksenofobije. Antiislamska histerija sve vise dobija na snazi.

Ne bi se Evropi svidjalo da moc preuzmu pravoslavci, a kamoli muslimani. I sa tim se nece pomiriti i na to nece pristati. Isto tako ne bi pristali pravoslavci. Ne bi ni muslimani u Iranu ili Saudiji.

Ako se proces ateizacije ne ubrza i ne prosiri na cijeli svijet, ocekuju nas religijski ratovi, tamo gdje odredjana grupa demografski ugrozava postojecu i vladajucu vecinu.
...stvari se nikada ne mogu ili ne smiju posmatrati fatalistički i idealistički, a ti pominješ taj idealni "izlaz" o kojom zasad nemaš jasnu sliku, samo ti se čini, kroz maglu, da nudi neko rješenje - "ateizacija". Ja, opet, tvrdim da mi moramo raditi s onim što imamo na način da pronalazimo ono što nam je, u tom svijetu različitosti, jednako i isto, pa da se na osnovu toga povezujem, razumijemo i izbjegnemo sukobljavanja. To je teško, ali ništa nije s ljudima lagano.

Evo, recimo, rasizam i mržnja (ili osjećaj neke nadmoći, superiornosti, šta već) prema ljudima drukčije boje kože. Ja ne znam da ima religija koja poziva ljude da ljude jedne boje kože smatra boljim od ljudi drukčije boje kože. Jednom sam samo čuo, davno nekada budalesajući uz jednu emisiju Džerija Springera, kako naka WASP-ovka viče kako Biblija ne tvrdi da su ljudi bijele kože bolji od onih crne, ali da se rase ne bi smjele miješati međusobno, da je to, kao grijeh, da to nije Božiji plan. Nemam stvarno pojma o tome, usput navedoh, pa može neko ko poznaje Bibliju to lijepo ratumačiti ima li to nešto takvo u Bibliji i kako već stoji. Što se tiče islama, jasno je: nema bijeli čovjek prednost nad crnim, niti žuti nad crvenim, nema prednost Arap nad nearapom i svaka njihova razlika je moguća jedino u stepenu njihova odnosa prema Bogu, dakle po pitanju svjesnosti samog Boga. Inače, boja kože, rasa (naravno, rasizam nije isključivo vezan za boju kože), ne igra nikakvu ulogu i svako pozivanje na prednost po pitanju boje kože po islamu je - neislamsko.

Pa ipak, unatoč tome, ja znam i upoznao sam muslimane koji imaju rasističkih crta i stavova, počev od rasizma prema crncima, pa do smatranja Arapa nekakvom rasom i narodom nad drugima, i slične ublehe.

Za rasizam nema utemeljenja u vjeri, ali ga ima kod ljudi! Iako islam uči suprotno, opet ima muslimana rasista! Dakle postoji nešto što je ljudsko, bez obzira na vjeru ili nevjeru, što radi i djeluje, što nas usmjerava i goni...Nešto izbije iz ljudi, nadjača i vjeru i sve...

Da mi je ponovo proživjeti život pa da ne pravim greške koje sam pravio nego da pravim neke nove, reče jednom profesor Bosto. Kada bismo zamislili svijet potpuno očišćenog od religija koje poznajemo i o kojima pričamo, o kojima imamo neka saznanja i iskustva (islam, kršćanstvo...), dobili bismo nove religije ili nove oblike nečeg što bi nas suprostavljalo jednim drugima jer time ne bismo pobjegli od samih sebe.

U svom nezavršenom romanu Krug Meša Selimović, riječima jednog svog lika, akademskog slikara i boema, objašnjava svom bratiću, mladom profesoru filozofije i marksizma, aktivnom članu Partije, kako je Partija, nakon što je sklonila u stranu crkve i vjerske zajednice, preuzela sve odlike religije: ona propisuje vrhovne istine koje se ne smiju dovoditi u pitanje, kažnjava one koji se suprostavljaju, gradi svoj vlastiti sistem moralnih vrijednosti, ima svoje hramove, obredna okupljališta (plenume, komitete..), ima svoje simbole, inicijacije...Sve, isto religija.

Dakle, hajmo mi, umjesto što bismo sanjali nekakve islamske države ili planetarnu ateizaciju, krenuti od onoga što imamo, čime raspolažemo. Recimo, evo nas dva, kao ateista i musliman, možemo se veoma dobro složiti oko masu stvari i da radimo neke društvene poslove zajedno a da ni moj islam ni tvoj ateizam ne sprječava jednog ili drugog, odnosno ne moramo obijica biti muslimani ili ateisti da ne bi bilo sukoba, mržnje i ratova? A glavna stvar je da se ne kaže odmah: jes', ali to smo samo nas dva, a pogledaj... To nije tačno :)

Kada neki musliman dođe da počne prijetiti nekom nevjerniku i napadat ga - to nije do islama, to je do tog čovjeka, muslimana, kao što neki ateista dođe pa vjernike naziva budalama koji vjeruju u nake mitove i gluposti koje nemaju veze s mozgom - to nije do samog ateizma kao stava, nego do tog čovjeka, do njega samog. Ima ateista koji nemaju potrebe vjernike nazivati budalam i ponižavati ih, i obratno.

Bez obzira na sve naše razlike i na sve podjele, na sve grupe koje postoje i koje će postojati, samo upoznavanje, dijalog, djelovanje u dobru i za dobro može preduprijediti sukobe i nesreće, nikakve -zacije i -izmi. Samo tako možemo opstati na ovoj zemaljskoj klackalici...
mousstapha

#2834 Re: Svijet bez religija

Post by mousstapha »

Obicno je problem u izmima. Odnosno kada vjerske ideje poprime politicki aktivizam. Represija i gusenje vjerskih sloboda je jednako lose kao i politicko kurvanje po religijskoj liniji. Cini mi se da srednjeg puta ne poznajemo.
Kikibombona

#2835 Re: Svijet bez religija

Post by Kikibombona »

Arzuhal

Jedna komsinica je vjernica. Njena vjera se svodi na pricu o ljubavi, bratstvu, suzivotu, postovanju... Ona voli i svoje muslimane, i pravoslavce, i Jehovine svjedoke, sataniste... cini mi se, potpuno jednako... voli ljude... I za sve lose u covjeku ima izgovor. Valjda ne moze vjerovati da neko moze biti los. Pa je tako muz napadne, optuzi za naivnost i lakovjernost. I u pravu je, jbg. :D Da joj navedes nesto lose iz Kurana, reci ce da to nije tako, da to znaci nesto drugo itd. Ne moze i ne zeli vjerovati u lose. To joj rusi svijet kakav je kreirala.

Onda imas ljude sa drugacijim mentalnim sklopom, koji traze povod za mrznju, konfrontaciju... I nazalost, u svakoj religiji imaju materijala. To nije dobro. Vjerski lideri cine veoma malo kako bi pacifizirali svoje vjernike. Prospu poneki supljak za vrijeme praznika i to je to. U medjuvremenu na hinjaka bildaju mrznju u ljudima.

Religije su posebno problematicne zato sto im je u temlju sirenje i poklapanje teritorija, drugih naroda i drzava. Tako imamo slucaj da krscanski lesinari vode snaznu kampanju u Iraku kako bi iskoristili lokalne netrepeljivosti i sirmastvo za pridobijanje novih clanova. Sta tek rade u Africi?

Onda imamo muslimanske parole tipa 'islam ce zavladati svijetom'. Ulazu se veliki novci u promoviranje islama u Evropi. Evropljani podrzavaju taj proces iz ko zna kakvog razloga. Alzirac i Pakistanac nisu na silu dobili dokumente Francuske i Britanije, vec su im drzavljastva dale drzavne institucije. Ne znam sta je u pozadini takve politike, ne bih da se bavim teorijama zavjere, mada imam nekoliko varijanti na umu. I sada te koje su primili odjednom dozivljavaju kao problem? I primaju nove, da bi problem bio jos veci!? Na kvarno se pomalo raspiruje antiislamski sentiment kod naroda, ali se jos uvijek tvrdi da Evropa moze ostati 'multikulturalna'... Medjutim, jasno je da moc nece predati. Niko se moci ne zeli odreci, posebno ne na miran nacin. Posebno ne Evropa koja je produkovala najvise zla u historiji covjecanstva.

Kao sto se evropskim krscanima ne svidja pomisao da ce im neko preuzeti poluge moci, tako se ne svidja ni istocnjacima sto ih isti taj krscanski zapad pokorava ekonomski, vojno, politicki, medijski... Mrznja je dosegla maksimum. Zapad je na istoku omrzeniji nego ikada.

Planeta je prebukirana, broj ljudi se ubrzano povecava. Sve je manje resursa... Zaista ne vidim kako ekspanzionisticke religije mogu pomoci da se odrzi mir u svijetu. Religije nisu jedni, nisu ni najveci problem, ali su svakako dio proglema i pogonsko gorivo coporima koji se bore oko prevlasti na planeti.
arzuhal

#2836 Re: Svijet bez religija

Post by arzuhal »

Ti reče svašta nešto a, ustvari, samo ponovi nekako svoje stavove o bauku koji kruži Evropom, bauku religije :mrgreen: . Znači to je to kod tebe, zacementiran stav o apokaliptičnom širenju religija, ok...
Towelie

#2837 Re: Svijet bez religija

Post by Towelie »

Da je vise vere, a manje religije samo...
arzuhal

#2838 Re: Svijet bez religija

Post by arzuhal »

Towelie wrote:Da je vise vere, a manje religije samo...

...pa da se vjeruje u Boga, a ne u samu religiju :thumbup:
zagortenej

#2839 Re: Svijet bez religija

Post by zagortenej »

a da su babi muda, bila bi djed :-?
Smrcak15

#2840 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Kikibombona wrote:
Smrcak15 wrote:
Je l' se to zajebavas?

eto nemam drugog posla
Kikibombona

#2841 Re: Svijet bez religija

Post by Kikibombona »

arzuhal wrote:Ti reče svašta nešto a, ustvari, samo ponovi nekako svoje stavove o bauku koji kruži Evropom, bauku religije :mrgreen: . Znači to je to kod tebe, zacementiran stav o apokaliptičnom širenju religija, ok...
Religija ce biti kvalitetno pokrice za nove belaje. I sada je pokrice za belaje, na BI.

Evropa je sa vjerom zavrsila. Tu vise duhovnosti nema i nece biti, ali je nazalost ostao prisutan vjerski fundamentalizam... A imaju i kvalitetnog rivala u islamskim fundamentalistima.

Klaonica se nikada nece zatvoriti. Moze samo biti gore.
Connaisseur Karlin

#2842 Re: Svijet bez religija

Post by Connaisseur Karlin »

arzuhal wrote:

Redovno davanje novca IZ i dzamiji jeste vasa religijska podrska :D Vjernici istovremeno podrzavaju religijske insititucije :)
arzuhal

#2843 Re: Svijet bez religija

Post by arzuhal »

Connaisseur Karlin wrote:
arzuhal wrote:

Redovno davanje novca IZ i dzamiji jeste vasa religijska podrska :D Vjernici istovremeno podrzavaju religijske insititucije :)
Naravno da podržavam, za mene je nemjerljivo veća korist od postojanja IZ-a (a to je svakom članu IZ jasno, onima koji nisu i ne mora biti, dabome), iako ima svojih manjkavosti svake vrste i vazda je treba kritikovati (podržavajući je) ne bi li bila bolja, nego da je nema :thumbup: IZ nije samo skup hodža nego podrazumijeva zajednicu vjernika.

Može se i ovako reći: vjernici redovno obavljaju namaz/molitvu, ali je pitanje koliko ima vjere u toj formi, koliko su istinski bili u tom namazu i da li taj namaz doista utječe na njih da bi bili bolji ljudi?

Ili: vjernici redovno poste tokom mjeseca ramamazana, ali da li taj post doista predstavlja za njih i duhovno iskustvo ili je tek puko gladovanje i žeđanje?

Ili: vjernici daju sadaku, ali da li to čine samo Božijeg zadovoljstva radi ili da budu primjećeni?

Ili:...

I tako unedogled, s bezbrojnim sličnim pitanjima i njihovim varijacijama, dok se ne umre jedno hiljadu puta, pa opet do vječnosti :mrgreen:
S4mpion

#2844 Re: Svijet bez religija

Post by S4mpion »

Kikibombona wrote: Ako se proces ateizacije ne ubrza i ne prosiri na cijeli svijet, ocekuju nas religijski ratovi, tamo gdje odredjana grupa demografski ugrozava postojecu i vladajucu vecinu.
Ako se proces ateizacije ubrza, dobićemo još nekoliko Sjevernih Koreja, možda i Staljina, a nije nam to baš u interesu. Dakle, to nije baš neka alternativa i garancija mira i blagostanja u svijetu.

Religije 1000 ljudi podijele(grupišu) u 3 skupine.

Ateizam ih podijeli u 1200 skupina, a onda dođe čikica koji sve to okupi po svojim aršinima.
Connaisseur Karlin

#2845 Re: Svijet bez religija

arzuhal wrote:
arzuhal wrote:
Naravno da podržavam, za mene je nemjerljivo veća korist od postojanja IZ-a (a to je svakom članu IZ jasno, onima koji nisu i ne mora biti, dabome), iako ima svojih manjkavosti svake vrste i vazda je treba kritikovati (podržavajući je) ne bi li bila bolja, nego da je nema :thumbup: IZ nije samo skup hodža nego podrazumijeva zajednicu vjernika.

Može se i ovako reći: vjernici redovno obavljaju namaz/molitvu, ali je pitanje koliko ima vjere u toj formi, koliko su istinski bili u tom namazu i da li taj namaz doista utječe na njih da bi bili bolji ljudi?

Ili: vjernici redovno poste tokom mjeseca ramamazana, ali da li taj post doista predstavlja za njih i duhovno iskustvo ili je tek puko gladovanje i žeđanje?

Ili: vjernici daju sadaku, ali da li to čine samo Božijeg zadovoljstva radi ili da budu primjećeni?

Ili:...

I tako unedogled, s bezbrojnim sličnim pitanjima i njihovim varijacijama, dok se ne umre jedno hiljadu puta, pa opet do vječnosti :mrgreen:
Ah,ipak,kao vjernik podrzavas njihovu politiku,a poltikika je sinonim za lopovluk :D Ne postoji nijedna pozitvina osobina religijiskih institucija. ;-)
arzuhal

#2846 Re: Svijet bez religija

Post by arzuhal »

Connaisseur Karlin wrote: ;-)
:kiss:

;-)
Towelie

#2847 Re: Svijet bez religija

Post by Towelie »

Evo ja prvi u dobroj meri ne podrzavam ono sto radi IZ, ali mi nije ni na kraj pameti da se borim protiv institucije i da radim na njenom urusavanju. Institucija, bilo kakva, je bolja nego nedostatak iste.
Connaisseur Karlin

#2848 Re: Svijet bez religija

arzuhal wrote:
Connaisseur Karlin wrote: ;-)

;-)
Sta sad da radim :D :lol:

Connaisseur Karlin

#2849 Re: Svijet bez religija

Towelie wrote:Evo ja prvi u dobroj meri ne podrzavam ono sto radi IZ, ali mi nije ni na kraj pameti da se borim protiv institucije i da radim na njenom urusavanju. Institucija, bilo kakva, je bolja nego nedostatak iste.
Da li je ovo najbolji argment za podrsku religjskim politicarima ,a koji se uopste ne razlikuju od ateista i slicnih politicara,jer dijele jednu zajednicku crtu: nehumanost , lopovluk, nepostojanje etike i svih poztivinh motiva koji se traze u religijama. :D
Towelie

#2850 Re: Svijet bez religija

Post by Towelie »

Towelie wrote:Evo ja prvi u dobroj meri ne podrzavam ono sto radi IZ, ali mi nije ni na kraj pameti da se borim protiv institucije i da radim na njenom urusavanju. Institucija, bilo kakva, je bolja nego nedostatak iste.
Da li je ovo najbolji argment za podrsku religjskim politicarima ,a koji se uopste ne razlikuju od ateista i slicnih politicara,jer dijele jednu zajednicku crtu: nehumanost , lopovluk, nepostojanje etike i svih poztivinh motiva koji se traze u religijama. :D
Nije isto podrzati instituciju i podrzati odredjenog njenog predstavnika. Evo ja podrzavam IZ, ali ne podrzavam Muftyja. :D
Locked