Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2826 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Leons wrote:
Franjo iliti bolje receno Kallay nije propagirao jednu naciju pod imenom bosanstva vec bosnjastva. AU agresivno pocinje promovisati naziv Bosnjak. :wink:
Zato ga i bivsi reis Ceric uvrsti medju najznacajnije Bosnjake :facepalm:
Mohamad Sissoko

#2827 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Mohamad Sissoko »

:-D sto se covjek moze nasmijat kad jugonostalgicari krenu o ekonomiji.
20.vijek je iza nas, probudite se.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2828 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Domaci izdajnik »

Gojeni H wrote:Porediti danasnju Austriju i AU Monarhiju? Hajd' da i to cujem.
Ta "mala" Austrija je do raspada te iste AU krala i eksploatisala pola Evrope vjekovima i sad se čudiš što su dobrostojeći? Em su punili šlajpeke to vrijeme pljačkom, em se tom pljačkom gradila ta "mala" Austrija. Misliš da bi imali onolike trgove, gradove, infrastrukuru i ulaganja u kulturu u periodu od 17-20 vijeka da nisu eksploatisali gdje god su mogli? Mala Austija je kad je bila velika gradila ogomne projekte po carstvu, uključujući i BIH, pa logično je da imaju tradiciju, red, rad i disciplinu. Oni su školovali inžinjere i stručnjake dok smo mi ovdje liječili glavobolju otkidanjem glave.Qrac bi moj Beč, Linc, Grac i Bratislava imali onolike trgove i opere da nisu vukli drvo i rudu iz Bosne i mermer iz primorja....zato i jesu bili sila u svoje vrijeme....I sad su. Pola Balkana vrte njihovi lihvari i drugorazredni političari.
piupiu

#2829 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Gojeni H wrote:
piupiu wrote:
Gojeni H wrote:
Za uvecano, opet neznanje. Fudbal danas nije sport vec industrija. To je isto kao kad bi "rekao sta je Microsoft, nema dimnjaka iz fabrike?" :D
E, pretjera ga i ti ... Microsoft proizvodi vrlo konkretne stvari i stvara vrlo konkretnu ekonomsku vrijednost za drustvo ...
Sto sam pretjerao? Porediti grane privrede koje se razvijaju od 90-ih naspram onoga sto je radjeno ranije je mozda :-) .
Nekada davno je Detroit bio ekonomsko srediste Chemerike, jer je imao auto-industriju.
Detroit sada ne moze da osvijetli ulice. Proglasen bankrot grada.

Auto-industrija jeste uposljavala mnogo vise, ali su se stvari promijenile. Pohakontas li sad?
Nisam pratila raspravu, nego mi je samo zapao ovaj Microsoft za oko ... Microsoft i fudbal su k'o rudarstvo i madjioničarstvo ...
piupiu

#2830 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Mohamad Sissoko wrote::-D sto se covjek moze nasmijat kad jugonostalgicari krenu o ekonomiji.
A, zašto jugonostalgičari (šta god to značilo, a mora da ima neko značenje koje diskvalifikuje označenog, tako izgleda na prvu, :wink:); ne bi mogli 'krenuti' o ekonomiji? Oni u njoj generalno ne učestvuju? Samo nejugonostalgičari posjeduju ekonomsku svrsishodnost, umijeće i znanje? :-)
nosara

#2831 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

Ko kaze da se ne ide nezaustavljivo naprijed i da bas nista ne radi punom parom...!?
Svečanost u Narodnoj kuhinji Stari Grad: Dobili opremu o kojoj su godinama sanjali

Danas je u Narodnoj kuhinji Stari Grad održana svečanost povodom obnove prostorija ove narodne kuhinje. Turska vojna misija u BiH donirala je vrijednu opremu ovoj kuhinji koja će im itekako biti od pomoći.
nosara

#2832 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

piupiu wrote:
Mohamad Sissoko wrote::-D sto se covjek moze nasmijat kad jugonostalgicari krenu o ekonomiji.
A, zašto jugonostalgičari (šta god to značilo, a mora da ima neko značenje koje diskvalifikuje označenog, tako izgleda na prvu, :wink:); ne bi mogli 'krenuti' o ekonomiji? Oni u njoj generalno ne učestvuju? Samo nejugonostalgičari posjeduju ekonomsku svrsishodnost, umijeće i znanje? :-)
Ja razumijem kolegu... Zdere ga negativa na svakom koraku, sigurno mu nije lako... 25 godina od raspada SFRJ cijeli region tone u bezdan, a teoretski bi sve trebalo bit bolje... :?
5 0 5

#2833 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 15:05, edited 1 time in total.
nosara

#2834 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

5 0 5 wrote:
nosara wrote: Ja razumijem kolegu... Zdere ga negativa na svakom koraku, sigurno mu nije lako... 25 godina od raspada SFRJ cijeli region tone u bezdan, a teoretski bi sve trebalo bit bolje... :?
uvijek mogu optuziti rat, pa onda srbe za se sto ne valja. a kao sto rece jedan, cekaju da izumru "komunisti", pa ce haijrli poteci med i mlijeko.
Vidi, ja ovu temu posmatram sire, nije ni Kazaz mislio samo na BiH, tako da ne bih po losem izdvajao nikog... Sve bananice imaju otprilike iste probleme, nesta nece, ne ide, koci... Dakle, svi imaju neke svoje komunjare, srbe, hrvate, bosnjake, mogjare, siptare itd... A mozda je sistem u kurcu, ali niko ne smije da kaze glasno, da se oni sto se pitaju ne naljute... Jebi ga, nemas suverenost, bar se sagni ko covjek... Treba i to znat... :D
prog321

#2835 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Nije komunisti.
Kada izumre komunistička narav, svjest, zovi kako hoćeš , mentalitet. Mnogo toga će krenuti naprijed.
Ovo što imamo je mnogo zaostavština komunizma.
5 0 5

#2836 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 15:04, edited 1 time in total.
supercali

#2837 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

prog321 wrote:Nije komunisti.
Kada izumre komunistička narav, svjest, zovi kako hoćeš , mentalitet. Mnogo toga će krenuti naprijed.
Nije to zaostavstina komunizma kad isti nije postojao
Leons

#2838 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

Lajavikrelac wrote:
Gojeni H wrote:Porediti danasnju Austriju i AU Monarhiju? Hajd' da i to cujem.
Ta "mala" Austrija je do raspada te iste AU krala i eksploatisala pola Evrope vjekovima i sad se čudiš što su dobrostojeći? Em su punili šlajpeke to vrijeme pljačkom, em se tom pljačkom gradila ta "mala" Austrija. Misliš da bi imali onolike trgove, gradove, infrastrukuru i ulaganja u kulturu u periodu od 17-20 vijeka da nisu eksploatisali gdje god su mogli? Mala Austija je kad je bila velika gradila ogomne projekte po carstvu, uključujući i BIH, pa logično je da imaju tradiciju, red, rad i disciplinu. Oni su školovali inžinjere i stručnjake dok smo mi ovdje liječili glavobolju otkidanjem glave.Qrac bi moj Beč, Linc, Grac i Bratislava imali onolike trgove i opere da nisu vukli drvo i rudu iz Bosne i mermer iz primorja....zato i jesu bili sila u svoje vrijeme....I sad su. Pola Balkana vrte njihovi lihvari i drugorazredni političari.
Aha, samo sto ti nisi ni svjestan koliko se jedna nacionalna ekonomija moze promijeniti pa u samo desetak godina a da ne pricam o vise. Pedeset godina je u kontekstu ekonomije ogromna brojka.

Hocu reci, da Austrijanci ne znaju sta rade vec bi davno propali, akumulirani kapital ne traje stoljecima ako ga ne znas iskoristiti.
Oni imaju tu miteleuropsku tradiciju "socijalnog trzista" , vjeruju i u trziste i u drzavu, da nikad nisu imali AU opet bi bili jaki, kao i svi Germani izmedju ostalog.
Leons

#2839 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

:thumbup:
Hoce.
nosara

#2840 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

:lol:
prog321

#2841 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Pa ta komunisticka svjest uhljebljava rodjake i pogodne umjesto sposobne.
Komunisticka svjest gomila birokratiju pa dok izvadis jedan papir izgubis 10 godina zivota od zivaca.
Komunisticka svjest daje onoj teti na salteru namrgodjenu facu jer bi takva u kapitalizmu odavno bila otpustena.
Komunisticka svjest ocekuje da ti drzava pronadje posao. Da ti da zdrastvo i skolstvo, stanarinu sve besplatno.
Komunisticka svjest umanjuje poduzetnicki duh. itd, itd. Da ne nabrajem sve. Trebalo bi mi po' dana.
5 0 5

#2842 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

.
Mohamad Sissoko

#2843 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Mohamad Sissoko »

Spot on. :thumbup:

Ja nam dajem jos jedno 100 godina,trebace nam toliko.Dug je proces nama potreban.Samo mi je zao sto i mladi,pojedini, bivaju ispirani pricom kako je bilo lijepo,kako ovo kako ono, kako drzava ovo ono,ja hocu ovo imali smo ono,pa se ta klica uhljeba i dalje zadrzava dok drugi napreduju.Jben je taj kult licnosti i ta skoro izumrla ideologija.
Fudo387

#2844 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Lajavikrelac wrote: I Šta Mančester to privređuje? Okuplja huligane i socijalne slučajeve na jedno mjesto? :-)
Da, ovo je najbolji primjer zasto su u "najbolja" vremena nasi drugovi i drugarice vazda bili kokuzi. :D
Ovakav nacin izlaganja, njegove nebuloze, mozda su i najbolji dokaz zasto je ta drzava propala.
Njemu nije jasno da se moze praviti profit od prodaje dresova, televizijskih prava, karti...pa i avatara, zasto da ne? Evo, jedan od nasih prvoboraca i prekaljeni partizan, ima dres barselone...na avataru. :lol: :lol: :lol:
Jesu li rodile maline lajavi? :mrgreen:
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2845 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Domaci izdajnik »

Leons wrote:Hocu reci, da Austrijanci ne znaju sta rade vec bi davno propali, akumulirani kapital ne traje stoljecima ako ga ne znas iskoristiti.
Oni imaju tu miteleuropsku tradiciju "socijalnog trzista" , vjeruju i u trziste i u drzavu, da nikad nisu imali AU opet bi bili jaki, kao i svi Germani izmedju ostalog.
Imaju tu tradiciju socijalnog tržišta za Germane, ostali svi su niža rasa i radna snaga. Pa prvi Marks je komunizam i "Kapital" namijenio germanskim narodima on je Slovene mrzio samo tako. Nije Hitler izmislio Drang Nacht Osten, samo nastavio po zacrtanom putu....Što ne volim diskutovati sa ljudima koji nemaju fundamentalno znanje istorije :zzzz:
Fudo387 wrote:Jesu li rodile maline lajavi?
Ne sadim maline, ali sad će sezona drva pa ću da iskoristim tvoj talenat i Sthil :mrgreen:
5 0 5

#2846 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

.
detroit-mercy

#2847 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

nosara wrote:
5 0 5 wrote:
nosara wrote: Ja razumijem kolegu... Zdere ga negativa na svakom koraku, sigurno mu nije lako... 25 godina od raspada SFRJ cijeli region tone u bezdan, a teoretski bi sve trebalo bit bolje... :?
uvijek mogu optuziti rat, pa onda srbe za se sto ne valja. a kao sto rece jedan, cekaju da izumru "komunisti", pa ce haijrli poteci med i mlijeko.
Vidi, ja ovu temu posmatram sire, nije ni Kazaz mislio samo na BiH, tako da ne bih po losem izdvajao nikog... Sve bananice imaju otprilike iste probleme, nesta nece, ne ide, koci... Dakle, svi imaju neke svoje komunjare, srbe, hrvate, bosnjake, mogjare, siptare itd... A mozda je sistem u kurcu, ali niko ne smije da kaze glasno, da se oni sto se pitaju ne naljute... Jebi ga, nemas suverenost, bar se sagni ko covjek... Treba i to znat... :D
Ja koliko znam krize su pocele vec od 70tih, od inflacije, do vozenja par nepar i slicnih gluposti i sl. Samo nekako niko da se taj zlatni period ukalkulise. Fakticki odmah nakon zaleta i industrijalizacije Juga je pocela polako da stagnira i na kraju se raspala. Ali eto, treba se fokusirati na zadnjih dvadeste pet godina, ostalo nije bitno.
detroit-mercy

#2848 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

5 0 5 wrote:
Mohamad Sissoko wrote: Ja nam dajem jos jedno 100 godina,trebace nam toliko.Dug je proces nama potreban.Samo mi je zao sto i mladi,pojedini, bivaju ispirani pricom kako je bilo lijepo,kako ovo kako ono, kako drzava ovo ono,ja hocu ovo imali smo ono,pa se ta klica uhljeba i dalje zadrzava dok drugi napreduju.Jben je taj kult licnosti i ta skoro izumrla ideologija.
pa drug. vec je cetvrt vijeka nova vlast, sa novim ljudima i sa novim konceptima. covjek koji se rodio za vrijeme prvih slobodnih demokratiskih izbora danas je odrastao covjek, zavrsio je skolu i ima i svoje dijete. zasto 100 godina? ako je mogao tito promijeniti svijst ljudi do 1950. onda mogu i ovi valjda do 2015.
Problem je da se koriste Titine metode, ti bi prvi ovdje vristao sta nam to rade :mrgreen: .
nosara

#2849 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

detroit-mercy wrote:
nosara wrote:
5 0 5 wrote: uvijek mogu optuziti rat, pa onda srbe za se sto ne valja. a kao sto rece jedan, cekaju da izumru "komunisti", pa ce haijrli poteci med i mlijeko.
Ja koliko znam krize su pocele vec od 70tih, od inflacije, do vozenja par nepar i slicnih gluposti i sl. Samo nekako niko da se taj zlatni period ukalkulise. Fakticki odmah nakon zaleta i industrijalizacije Juga je pocela polako da stagnira i na kraju se raspala. Ali eto, treba se fokusirati na zadnjih dvadeste pet godina, ostalo nije bitno.
Vrati se, pa da pricamo argumentovano...

Image

Image

Benzinska Hrasno, red se oteg'o do socijalnog... :D
piupiu

#2850 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

detroit-mercy wrote: Ja koliko znam krize su pocele vec od 70tih, od inflacije, do vozenja par nepar i slicnih gluposti i sl. Samo nekako niko da se taj zlatni period ukalkulise. Fakticki odmah nakon zaleta i industrijalizacije Juga je pocela polako da stagnira i na kraju se raspala. Ali eto, treba se fokusirati na zadnjih dvadeste pet godina, ostalo nije bitno.
Da se zemlje raspadaju ekonomski, raspala bi se i Argentina, Bugarska, Meksiko, Brazil ... mi smo imali priliku da se izvadimo ... no ...
Post Reply