"Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post Reply
Mister Yes

#2826 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Mister Yes »

Ali Kemal wrote: Naravno da bi imali koristi, jer bi konacno imali legitimne hrvatske predstavnike u zajednickim organima u BiH, od predsjednistva pa nadalje.
Plus sto bi se stabilizovala situaciju u smislu da bi bosnjacka politicka elita shvatila da ne mogu da vladaju svima i odpoceli bi po prvi put ozbiljni pregovori kako da se BiH transformise u demokratsko, civilizirano drustvo gdje nije cilj zahebati one druge, nego da svima bude bolje, cemu je valjda normalno teziti.
Slažem se sa tobom. Ali evo imamo problem sa kartama. Matematskom metodom se izračuna da, za pravedno rješenje Jugoslovenske drame, treći treba da sadrži Pojas Haze (od Neretve do Livna) i Zapadnu Obalu Save kod Orašja. Ali evo vele da im je malo. Šta ćemo sad? :?
Last edited by Mister Yes on 22/08/2014 20:08, edited 1 time in total.
sanjin_1

#2827 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by sanjin_1 »

Ali Kemal wrote:
sanjin_1 wrote:Lijepo vam je Lozančić objasnio da vi ne smatrate da ste ravnopravni ukoliko ne možete dominirati nad drugima...zato drž se ti ZHK-a...tamo moreš "dominirat" do besvjesti. I to je upravo politika koju HDZ zagovara. ZHK i djelovi Kantona 10 (a ako se ukaže kakva prilika maznut čitav Kanton 10 i nekolike opštine u HNK-u i bog te veselio)..
jebo 50% Hrvata koji nikakve koristi od tog nemaju a za čije se interese HDZ deklarativno zalaže.
Dobro, hajde ti mi kazi sta bi to bilo sa tim Hrvatima koji bi ostali van "treceg"?
Dali bi izgubili sva ljudska prava ili sta drugo, bas me interesuje?
sanjin_1 wrote:De mi reci kakve to koristi mogu imati npr. Hrvati u Žepču od entiteta u zapadnoj Hercegovini?
Naravno da bi imali koristi, jer bi konacno imali legitimne hrvatske predstavnike u zajednickim organima u BiH, od predsjednistva pa nadalje.
Plus sto bi se stabilizovala situaciju u smislu da bi bosnjacka politicka elita shvatila da ne mogu da vladaju svima i odpoceli bi po prvi put ozbiljni pregovori kako da se BiH transformise u demokratsko, civilizirano drustvo gdje nije cilj zahebati one druge, nego da svima bude bolje, cemu je valjda normalno teziti.
Dobro, hajde ti mi kazi sta bi to bilo sa tim Hrvatima koji bi ostali van "treceg"?
Fascinatno...npr. izgubili bi mogućnost da utječu na bilo kakave odluke vezane za sredinu u kojoj žive.
Naravno da bi imali koristi, jer bi konacno imali legitimne hrvatske predstavnike u zajednickim organima u BiH, od predsjednistva pa nadalje.
Ne postoje zajednički organi. Postoje samo organi države BiH. Predsjednik ne predstavlja narode već državu BiH.
Ma hajde bježi? Pročita li ti uopšte šta je Lozančić napisao i zašto je protiv trećeg entiteta?
Ne radi se ni o kakvoj ravnopravnosti već želji za dominacijom nad drugima. Ko ti to vlada u ZHK-u? Na koji način se ogleda "bošnjačka" dominacija eto specifično u tom kantonu?
energy star

#2828 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by energy star »

sanjin_1 wrote:
Lozančić opet prepisiva sa foruma :thumbup:

Ukratko, "legitimni" izvolite...čovjek vam je nabrojao barem 60% razloga zbog kojih nećete dobiti "treČi"...ako vam je lakše živjeti proglasite ga "nelegitimnim" i nastavite lupat glavom o' pojatu

i onda kad im kažeš da HDZ neće ništa drugo osim "pojasa Haze"...nastane panična vriska o "dajĐama"..mešćini ode i Niko u "dajĐe"..
Pošto mi ovdje u Hercegovini na glavu da se popnemo ne možemo naći ni tragove neke bošnjačke vojne sile (osim par policajaca iz IstoĆnog Mostara koji više vremena provode pod šankom nego na terenu) veoma smo znatiželjni kako to mislite da održite Federaciju?
:shock: :shock: :shock:

Ako možete da nam otkrijete tajnu pa da nas oslobodite neizvjesnosti!
Last edited by energy star on 22/08/2014 20:25, edited 1 time in total.
sanjin_1

#2829 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by sanjin_1 »

energy star wrote:
sanjin_1 wrote:
Lozančić opet prepisiva sa foruma :thumbup:

Ukratko, "legitimni" izvolite...čovjek vam je nabrojao barem 60% razloga zbog kojih nećete dobiti "treČi"...ako vam je lakše živjeti proglasite ga "nelegitimnim" i nastavite lupat glavom o' pojatu

i onda kad im kažeš da HDZ neće ništa drugo osim "pojasa Haze"...nastane panična vriska o "dajĐama"..mešćini ode i Niko u "dajĐe"..
Pošto mi ovdje u Hercegovini na glavnu da se popnemo ne možemo naći ni tragove neke bošnjačke vojne sile (osim par policajaca iz IstoĆnog Mostara koji više vremena provode pod šankom nego na terenu) veoma smo znatiželjni kako to mislite da održite Federaciju?

Pa nije je bilo ni za vrijeme propale "samouprave", zar ne ?
energy star

#2830 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by energy star »

Mister Yes wrote:
To vi sa njima vidite. Eto vas tamo.

Naša računica je jasna. U Federaciji (bošnjački entitet = Bošnjaci 80% stanovništva) je 91-e živjelo 2.720.074 ljudi. A Bošnjaka u BiH ukupno bilo 1.902.956. Znači u Federaciju stanu svi BH Bošnjaci pa čak ima mjesta da dovedemo sve sandžačke Bošnjake i opet osta mjesta koliko hoćeš.

Druga je stvar što bošnjačka politika (mudro) još uvijek jaše na talasima žrtve ali realno ubjedljivo najveći pobjednici prošlog rata.
Imate najveću stopu nezaposlenosti u Europi, najmanje plaće, najveće cijene u odnosu na plaće, najmanje km autocesta po glavi stanovnika, najniži životni vijek, najstarija auta u prosjeku i vi 'realno ubjedljivo najveći pobjednici prošlog rata'

Svašta.

A što se tiče Federacije i 'bošnjačkog entiteta':
Bošnjaci 1991- 1.900.000 ljudi
2014- 1.500.000
2050- 1.000.000

Jedini ćete biti narod na balkanu biti te 2050 koji će se smanjiti za 50%
energy star

#2831 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by energy star »

sanjin_1 wrote:
2001. Vrijeme kad je Amerika divljala po Afganistanu, Iraku i valjda mislila da može kontrolirati cijeli svijet.
Onda dobila degeneka u tom istom Iraku i Afganistanu, i ja sad mislim da se više tako ne ku.če!
sanjin_1

#2832 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by sanjin_1 »

energy star wrote:
Mister Yes wrote:
To vi sa njima vidite. Eto vas tamo.

Naša računica je jasna. U Federaciji (bošnjački entitet = Bošnjaci 80% stanovništva) je 91-e živjelo 2.720.074 ljudi. A Bošnjaka u BiH ukupno bilo 1.902.956. Znači u Federaciju stanu svi BH Bošnjaci pa čak ima mjesta da dovedemo sve sandžačke Bošnjake i opet osta mjesta koliko hoćeš.

Druga je stvar što bošnjačka politika (mudro) još uvijek jaše na talasima žrtve ali realno ubjedljivo najveći pobjednici prošlog rata.
Imate najveću stopu nezaposlenosti u Europi, najmanje plaće, najveće cijene u odnosu na plaće, najmanje km autocesta po glavi stanovnika, najniži životni vijek, najstarija auta u prosjeku i vi 'realno ubjedljivo najveći pobjednici prošlog rata'

Svašta.

A što se tiče Federacije i 'bošnjačkog entiteta':
Bošnjaci 1991- 1.900.000 ljudi
2014- 1.500.000
2050- 1.000.000

Jedini ćete biti narod na balkanu biti te 2050 koji će se smanjiti za 50%
:lol: :lol:
ovo samo da ostane zapisano da vas imam sa čim "prcat" kad izađu i zvanični rezultati popisa..
kako ću vas samo slatko "tasalaćit" ....
ehhh jebi ga sused, kad je nekom bio namjenjen biološki nestanak onda mu stopa nezaposlenosti doDŽe ko šprdancija..
Vego, oće'l taj treČi ? Prića li se išta?
Ali Kemal

#2833 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Ali Kemal »

sanjin_1 wrote:
Ali Kemal wrote:Dobro, hajde ti mi kazi sta bi to bilo sa tim Hrvatima koji bi ostali van "treceg"?
Fascinatno...npr. izgubili bi mogućnost da utječu na bilo kakave odluke vezane za sredinu u kojoj žive.
Zasto odluke na sredinu u kojoj zivis zavise od nacionalne pripadnosti?
Uostalom kao da trenutno bilo ko utjece na odluke vezane za sredinu u kojoj zivi.
Da li je to samo problem ili ima jos nesto?
sanjin_1 wrote:Ne postoje zajednički organi. Postoje samo organi države BiH. Predsjednik ne predstavlja narode već državu BiH
Potpuno nebitna terminologija, ali hrvatski clan bi konacno bio legitiman.
sanjin_1 wrote:Ma hajde bježi? Pročita li ti uopšte šta je Lozančić napisao i zašto je protiv trećeg entiteta?
Ne radi se ni o kakvoj ravnopravnosti već želji za dominacijom nad drugima. Ko ti to vlada u ZHK-u? Na koji način se ogleda "bošnjačka" dominacija eto specifično u tom kantonu?
Lozanciceva analiza prakticno potvrdjuje bosnjacku dominaciju nad Hrvatima koje se oni ne zele odreci. U tome je problem. Ne treba niko da dominira, ali stvarnost to demantuje, prema tome treci je jedino rjesenje prestanku dominacije.
Tebi je vidim problem da Hrvati dominiraju, ali ti nije problem to sto sada Bosnjaci dominiraju.
Mister Yes wrote:Slažem se sa tobom. Ali evo imamo problem sa kartama. Matematskom metodom se izračuna da, za pravedno rješenje Jugoslovenske drame, treći treba da sadrži Pojas Haze (od Neretve do Livna) i Zapadnu Obalu Save kod Orašja. Ali evo vele da im je malo. Šta ćemo sad? :?
Meni procenat teritorije nista ne znaci. Osobno bi popustio svim bosnjackim zahtjevima, ako to ne bi islo preko svih granica razuma, jer kada bi se poslije treceg uspostavilo normalno drustvo, nikome ne bi bilo uopce bitno u kom entitetu zivi. Stranke bi mogle da bude aktivne bilo gdje.
Jedina prava promjena bi bila psiholoska, prilikom biranja clanova predsjednistva i slicno.
sanjin_1

#2834 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by sanjin_1 »

energy star wrote:
sanjin_1 wrote:
2001. Vrijeme kad je Amerika divljala po Afganistanu, Iraku i valjda mislila da može kontrolirati cijeli svijet.
Onda dobila degeneka u tom istom Iraku i Afganistanu, i ja sad mislim da se više tako ne ku.če!
Pa dobro nisam ni mislio na Ameriku već na tvoje pitanje
Pošto mi ovdje u Hercegovini na glavnu da se popnemo ne možemo naći ni tragove neke bošnjačke vojne sile (osim par policajaca iz IstoĆnog Mostara koji više vremena provode pod šankom nego na terenu) veoma smo znatiželjni kako to mislite da održite Federaciju?

energy star

#2835 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by energy star »

sanjin_1 wrote:
Stalno spominjete naku FEDERACIJU pa hebem mu miša maloga oćete li vi nama vamo u Hercegovini objasniti ŠTA JE TO?
Stalno slušamo o njoj a pojma mi nemamo šta je to!
tandmand

#2836 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by tandmand »

Kad se procitaju neki odredjeni postovi, dolazi se do utiska da je "Pojas Haze" sve izgledniji kompromis. :izet:
sanjin_1

#2837 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by sanjin_1 »

Ali Kemal wrote:
sanjin_1 wrote:
Ali Kemal wrote:Dobro, hajde ti mi kazi sta bi to bilo sa tim Hrvatima koji bi ostali van "treceg"?
Uostalom kao da trenutno bilo ko utjece na odluke vezane za sredinu u kojoj zivi.
sanjin_1 wrote:Ne postoje zajednički organi. Postoje samo organi države BiH. Predsjednik ne predstavlja narode već državu BiH
sanjin_1 wrote:Ma hajde bježi? Pročita li ti uopšte šta je Lozančić napisao i zašto je protiv trećeg entiteta?
Lozanciceva analiza prakticno potvrdjuje bosnjacku dominaciju nad Hrvatima koje se oni ne zele odreci. U tome je problem. Ne treba niko da dominira, ali stvarnost to demantuje, prema tome treci je jedino rjesenje prestanku dominacije.
Tebi je vidim problem da Hrvati dominiraju, ali ti nije problem to sto sada Bosnjaci dominiraju.
Mister Yes wrote:Slažem se sa tobom. Ali evo imamo problem sa kartama. Matematskom metodom se izračuna da, za pravedno rješenje Jugoslovenske drame, treći treba da sadrži Pojas Haze (od Neretve do Livna) i Zapadnu Obalu Save kod Orašja. Ali evo vele da im je malo. Šta ćemo sad? :?
Meni procenat teritorije nista ne znaci. Osobno bi popustio svim bosnjackim zahtjevima, ako to ne bi islo preko svih granica razuma, jer kada bi se poslije treceg uspostavilo normalno drustvo, nikome ne bi bilo uopce bitno u kom entitetu zivi. Stranke bi mogle da bude aktivne bilo gdje.
Jedina prava promjena bi bila psiholoska, prilikom biranja clanova predsjednistva i slicno.
Molim te kaži mi da me zajebavaš? Jesi li ti uopšte ozbiljan ?Ovo bez namjere da te vrijeđam ali fakat ne vidim svrhu odgovarati na ovo pitanje
Terminologija je itekako bitna jer je definisana Ustavom države.
Hrvatski član posjeduje legitimitet jer je za njeg glasao dovoljan broj glasača da bi mu obezbijedio poziciju na kojoj se trenutno nalazi. Tvoja želja da sami (isključivo) Hrvati mogu glasati za člana Predsjedništva koji dolazi iz reda Hrvatskog naroda u suštini je ono što ti je Lozančić napisao. Puka želja za dominacijom. Kako bi to član Predsjedništva iz Hrvatskog naroda imao legitimitet ako za njeg ne može glasati 50% Hrvata koji žive u BiH? ili ti misliš da bi osnivanjem entiteta konstitutivnost bila sačuvana pa bi onaj Hrvat iz Žepča mogao glasati za člana Predsjedništva iz Hrvatskog naroda? Ili ti misliš da se "legitimitet" tvori po želji škutorije i pa je njihovo glasanje važeće i za Hrvate Sarajeva i Tuzle i Žepča i Viteza i Busovače itd...itd..de bola ofirni ste sa tom demagogijom..
Da ali Lozančićeva analiza isto tako potvrđuje ono što se već godinama zna. Da HDZ-u uopšte nije stalo do ravnopravnosti Hrvata već do puke etničke dominacije. Nemam nikakav problem sa Hrvatskom dominacijom ali dokle god ne izlazi iz granica ZHK-a.

ukratko, onda da ukinemo sve entitete i kantone i onda niko neće dominirat? More li tako ?
sanjin_1

#2838 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by sanjin_1 »

energy star wrote:
sanjin_1 wrote:
Stalno spominjete naku FEDERACIJU pa hebem mu miša maloga oćete li vi nama vamo u Hercegovini objasniti ŠTA JE TO?
Znaš šta ti je to? E to ti je kad moraš platit porez "teheranu", kad ti dođe Federalni MUP i pođe hapsit po Grudama, kad nemoreš napraviti ćumez u pola opštine Neum a da ti "teheran" ne da dozvolu, kad dođu pa ti odvedu Maku Radića pa pravac "Ćelovina"......itd...itd. :izet:
Jesi skonto ili da nastavimo? :D
tandmand

#2839 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by tandmand »

sanjin_1 wrote: Kako bi to član Predsjedništva iz Hrvatskog naroda imao legitimitet ako za njeg ne može glasati 50% Hrvata koji žive u BiH? ili ti misliš da bi osnivanjem entiteta konstitutivnost bila sačuvana pa bi onaj Hrvat iz Žepča mogao glasati za člana Predsjedništva iz Hrvatskog naroda? Ili ti misliš da se "legitimitet" tvori po želji škutorije i pa je njihovo glasanje važeće i za Hrvate Sarajeva i Tuzle i Žepča i Viteza i Busovače itd...itd..de bola ofirni ste sa tom demagogijom..
?
Ovo se moze vrlo elegantno rijesiti tako sto se u toku samog glasanja, npr. Hrvat iz Busovace prijavi za glasanje u "Pojasu Haze" - trecem entitetu, te ce njegov glas obradjivati skupa sa ostalim glasovima iz tog entiteta. Jednostavno, dodje na izborno mjesto i zatrazi izbornu listu treceg ili drugog entiteta. Upise mu se koju je izabrao. :wink:
Last edited by tandmand on 22/08/2014 21:20, edited 1 time in total.
Ali Kemal

#2840 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Ali Kemal »

sanjin_1 wrote:
Molim te kaži mi da me zajebavaš? Jesi li ti uopšte ozbiljan ?Ovo bez namjere da te vrijeđam ali fakat ne vidim svrhu odgovarati na ovo pitanje
Pa ti si rekao da bi Hrvati koji ne udju u treci bi nahebali jer ne bi mogli da uticu na odluke sredine u kojoj zive.
Ja te fino pitam kako to da tako nesto zavisi od etnicke pripadnosti, jer je ocigledno iz tvog odgovora da zavisi. Ja se cak slazem sa tim da zavisi i cilj mog zalaganja za treci je da to prestane, jer ne vidim drugog nacina.
Dakle obrazlozi malo bolje taj eventualni polozaj Hrvata koji ostanu van treceg.

sanjin_1 wrote:Terminologija je itekako bitna jer je definisana Ustavom države.
Hrvatski član posjeduje legitimitet jer je za njeg glasao dovoljan broj glasača da bi mu obezbijedio poziciju na kojoj se trenutno nalazi. Tvoja želja da sami (isključivo) Hrvati mogu glasati za člana Predsjedništva koji dolazi iz reda Hrvatskog naroda u suštini je ono što ti je Lozančić napisao. Puka želja za dominacijom.
Kako si povezao dominiranje Hrvata nad drugim narodima time sto bi mogli kao i druga dva naroda sto mogu, sami sebi da izaberu predstavnike?
sanjin_1 wrote:Kako bi to član Predsjedništva iz Hrvatskog naroda imao legitimitet ako za njeg ne može glasati 50% Hrvata koji žive u BiH?
Na osnovu cega si dosao do tog podatka, kada se uopce ni ne zna kako bi izgledao treci?
Pazi ti branis neodbranjivo i onda morad da izmisljas. Mozda Hrvati nikada ne dobiju treci, ali to sto govoris jednostavno nije u redu.
sanjin_1 wrote:Ili ti misliš da se "legitimitet" tvori po želji škutorije i pa je njihovo glasanje važeće i za Hrvate Sarajeva i Tuzle i Žepča i Viteza i Busovače itd...itd..de bola ofirni ste sa tom demagogijom..
Cuj skutorije, izvanredno opisuje odnose u BiH. Ti odbijas svaku pomisao da Hrvati budu ravnopravni i kao bi ti smetalo sto bi skutori glasali u ime Hrvata iz Sarajeva, a ne smeta ti sto Bosnjaci izaberu za Hrvate iz Sarajeva njihovog predstavnika.
sanjin_1 wrote:ukratko, onda da ukinemo sve entitete i kantone i onda niko neće dominirat? More li tako ?
Ja sam apsolutno za to, ali kada se promijeni mentalitet i kada dodjemo na taj civilizacijski nivo. Svakome je jasno da mi nismo spremni za to. Tvoji stavovi to vrlo slikovito i jasno potvrdjuju.
Mister Yes

#2841 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Mister Yes »

Ali Kemal wrote: Meni procenat teritorije nista ne znaci. Osobno bi popustio svim bosnjackim zahtjevima, ako to ne bi islo preko svih granica razuma.
Ti si pravi momak. Ja sam isti takav i težim poštenom rješenju. Zato hajde da utvrdimo neki kriterij šta je pošteno.

Nekada sam ovdje pisao kako su Hrvati dobili cijelu Hrvatsku i da su za to zamjenili herceg bosnu. Ali onda sam razmišljao ima li neki način da se to u brojkama provjeri. Koliko su zaista dobili u Hrvatskoj a koliko izgubili u BiH. Pa onda isto za Srbe. Koliko su oni izgubili u Hrvatskoj i Federaciji a dobili RS-om. Tri naroda su bili u ratu pa se gledaju sve tri zemlje (i Srbija i Hrvatska).

Apetiti su ogromni a početne pozicije maksimalističke. Zato je bitno utvrditi ŠTA JE POŠTENO za svaki narod posebno. Da bi to utvrdili najpoštenije je da gledamo popis iz 91-e, dakle, prije rata i etničkih čišćenja. A zatim da pogledamo koliko je Srba i Bošnjaka 91-e živjelo na teritoriji koju kontrolišu Hrvati, koliko je Hrvata i Bošnjaka živjelo na teritoriji koju danas kontrolišu Srbi i koliko je Srba i Hrvata živjelo na teritoriji koju kontrolišu Bošnjaci. Tri naroda, tri zemlje. Naravno, Kosovo izbacujem iz priče jer njega ne kontrolišu ni Srbi ni Hrvati ni Bošnjaci. Isto važi i za Brčko distrikt.

Krenimo prvo od onoga što kontrolišu Srbi jer je to jasno. Svi podaci su po predratnom popisu naravno:
180.222 Bošnjaka živjelo u Srbiji bez Kosova
97.344 Hrvata živjelo u Srbiji bez Kosova
438.262 Bošnjaka živjelo u RS-u
143.801 Hrvata živjelo u RS-u
UKUPNO 859.629 Hrvata i Bošnjaka živjelo na teritoriji koju danas kontrolišu Srbi

581.666 Srba živjelo u Hrvatskoj
475.417 Srba živjelo u Federaciji BiH
UKUPNO 1.057.083 Srba živjelo na teritoriji koju danas kontrolišu Hrvati i Bošnjaci.

RAZLIKA 859.629-1.057.083= -197.454
Zaključak: Srbi su već sada gubitnici ratova devedesetih. Sve da sutra odcjepe RS.
______________________________________________________________________________________

Koliko kontrolišu Bošnjaci a koliko Hrvati zavisi od buduće podjele Federacije. Zamislimo scenario po kojem Hrvati dobijaju:
- Pojas Haze
-Zapadnu obalu Save kod Orašja (Posavski Kanton).
-Opštinu Ravno

Pojaz Haze:
Image

Krenimo sa Hrvatima:
43.469 Bošnjaka živjelo u Hrvatskoj
22.937 Srba živjelo na teritoriji Pojasa Haze i Zapadne Obale Save
33.465 Bošnjaka živjelo na teritoriji Pojasa Haze i Zapadne Obale Save
UKUPNO 681.537 Srba i Bošnjaka živjelo na teritoriji koju kontrolišu Hrvati.

357.562 Hrvata živjelo u dijelu Federacije koji ostaje Bošnjacima
UKUPNO 598.707 Hrvata živjelo na teritoriji koju kontrolišu Srbi i Bošnjaci.

RAZLIKA 681.537-598.707= 82.830
Zaključak: Hrvati u plusu 82.830 kada bi iz Federacije dobili Pojas Haze i Zapadnu Obalu Save

Sada su na redu Bošnjaci:
452.480 Srba živjelo u dijelu Federacije koji ostaje Bošnjacima
UKUPNO 810.042 Srba i Hrvata živjelo u dijelu Federacije koji ostaje Bošnjacima

UKUPNO 695.418 Bošnjaka živjelo na teritoriji koju kontrolišu Srbi i Hrvati

RAZLIKA 810.042-695.418= 114.624

Zaključak: Od toga kako ćemo podjeliti Federaciju zavisi koliko će ko dobiti plijena (srpski minus od 197.454). U ovoj verziji gdje Hrvati dobijaju Pojas Haze i Zapadnu Obalu njihov plijen je 82.830 a naš 114.624. S obzirom da smo mi imali više ljudskih žrtava pošteno je da dobijemo nešto veći dio plijena. :thumbup:
Hafis

#2842 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Hafis »

Kao da se radi o međudržavnom razgraničenju pa dajte nam Neum...k'o biva luku ćemo praviti i da ''imamo izlaz na more''.
Ako se i bude pravila luka ili se bilo kakav angažman radio s tom općinom, to će raditi država BiH koja ima izlaz na more, a ne nekakav većinski bošnjački entitet.
energy star

#2843 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by energy star »

sanjin_1 wrote:
energy star wrote:
sanjin_1 wrote:
Znaš šta ti je to? E to ti je kad moraš platit porez "teheranu", kad ti dođe Federalni MUP i pođe hapsit po Grudama, kad nemoreš napraviti ćumez u pola opštine Neum a da ti "teheran" ne da dozvolu, kad dođu pa ti odvedu Maku Radića pa pravac "Ćelovina"......itd...itd. :izet:
Jesi skonto ili da nastavimo? :D
Vidiš ove kuće iznad magistrale?
Image

Ni jedna jedina nema dozvolu. Nikakvu dozvolu.

Ne hapsi federalni MUP po Grudama nego SIPA. nešto kao savezni MUP.
Eno neki dan uhapsio četvoricu bošnjačkih zločinaca zbog ubojstava hrvata u bijelom polju.

[urlhttp://www.hercegovina.info/vijesti/vijesti/mo ... tara-79009][/url]

ovo za 'porez' e tu nečeg ima.
ali znaš nas škutore. za jednu marku koju damo 'snađemo' se za njih 4
energy star

#2844 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by energy star »

Mister Yes wrote:
Ti si pravi momak. Ja sam isti takav i težim poštenom rješenju. Zato hajde da utvrdimo neki kriterij šta je pošteno.

Nekada sam ovdje pisao kako su Hrvati dobili cijelu Hrvatsku i da su za to zamjenili herceg bosnu. Ali onda sam razmišljao ima li neki način da se to u brojkama provjeri. Koliko su zaista dobili u Hrvatskoj a koliko izgubili u BiH. Pa onda isto za Srbe. Koliko su oni izgubili u Hrvatskoj i Federaciji a dobili RS-om. Tri naroda su bili u ratu pa se gledaju sve tri zemlje (i Srbija i Hrvatska).

Apetiti su ogromni a početne pozicije maksimalističke. Zato je bitno utvrditi ŠTA JE POŠTENO za svaki narod posebno. Da bi to utvrdili najpoštenije je da gledamo popis iz 91-e, dakle, prije rata i etničkih čišćenja. A zatim da pogledamo koliko je Srba i Bošnjaka 91-e živjelo na teritoriji koju kontrolišu Hrvati, koliko je Hrvata i Bošnjaka živjelo na teritoriji koju danas kontrolišu Srbi i koliko je Srba i Hrvata živjelo na teritoriji koju kontrolišu Bošnjaci. Tri naroda, tri zemlje. Naravno, Kosovo izbacujem iz priče jer njega ne kontrolišu ni Srbi ni Hrvati ni Bošnjaci. Isto važi i za Brčko distrikt.

Krenimo prvo od onoga što kontrolišu Srbi jer je to jasno. Svi podaci su po predratnom popisu naravno:
UKUPNO 859.629 Hrvata i Bošnjaka živjelo na teritoriji koju danas kontrolišu Srbi

475.417 Srba živjelo u Federaciji BiH
UKUPNO 1.057.083 Srba živjelo na teritoriji koju danas kontrolišu Hrvati i Bošnjaci.

RAZLIKA 859.629-1.057.083= -197.454
Zaključak: Srbi su već sada gubitnici ratova devedesetih. Sve da sutra odcjepe RS.
______________________________________________________________________________________

Koliko kontrolišu Bošnjaci a koliko Hrvati zavisi od buduće podjele Federacije. Zamislimo scenario po kojem Hrvati dobijaju:
- Pojas Haze
-Zapadnu obalu Save kod Orašja (Posavski Kanton).
-Opštinu Ravno

Pojaz Haze:
Image

Krenimo sa Hrvatima:
22.937 Srba živjelo na teritoriji Pojasa Haze i Zapadne Obale Save
UKUPNO 681.537 Srba i Bošnjaka živjelo na teritoriji koju kontrolišu Hrvati.

UKUPNO 598.707 Hrvata živjelo na teritoriji koju kontrolišu Srbi i Bošnjaci.

RAZLIKA 681.537-598.707= 82.830
Zaključak: Hrvati u plusu 82.830 kada bi iz Federacije dobili Pojas Haze i Zapadnu Obalu Save

Sada su na redu Bošnjaci:
452.480 Srba živjelo u dijelu Federacije koji ostaje Bošnjacima
UKUPNO 810.042 Srba i Hrvata živjelo u dijelu Federacije koji ostaje Bošnjacima

UKUPNO 695.418 Bošnjaka živjelo na teritoriji koju kontrolišu Srbi i Hrvati

RAZLIKA 810.042-695.418= 114.624

Zaključak: Od toga kako ćemo podjeliti Federaciju zavisi koliko će ko dobiti plijena (srpski minus od 197.454). U ovoj verziji gdje Hrvati dobijaju Pojas Haze i Zapadnu Obalu njihov plijen je 82.830 a naš 114.624. S obzirom da smo mi imali više ljudskih žrtava pošteno je da dobijemo nešto veći dio plijena. :thumbup:
Ja mislio ti se zajebaješ a ono kad sam vidio ovu kobasicu vidim da si ozbiljan!
S čime to misliš Kupres, Stolac, MOstar, Ramu, Neum, Glamoč, Kiseljak, Kreševo, Novi Travnik, Uskoplje, Vitez, Busovača natjerati da ostanu u Federaciji? DVD SARAJEVOM možda???
Mister Yes

#2845 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Mister Yes »

energy star wrote: Ja mislio ti se zajebaješ a ono kad sam vidio ovu kobasicu vidim da si ozbiljan!
S čime to misliš Kupres, Stolac, MOstar, Ramu, Neum, Glamoč, Kiseljak, Kreševo, Novi Travnik, Uskoplje, Vitez, Busovača natjerati da ostanu u Federaciji? DVD SARAJEVOM možda???
Dio Mostara koji je držao HVO se nalazi u Pojasu Haze. Možda tako ne izgleda na mapi ali sam ga uvrstio u statistiku. Pa šta ti je nisam ja nerealan. :D

Ma gle, ja sam za pošteno rješenje. Većina forumaša ovdje će ti reći "dobili ste cijelu Hrvatsku, odjebite od BiH". Ali matematika je neumoljiva. Kada ne bi dobili ništa od BiH to ne bi bilo pošteno jer bi bili u velikom minusu. Nešto morate dobiti da bude pošteno. Pojas Haze i Zapadna obala u treći entitet i onda je pošteno. Čista matematika :izet:
energy star

#2846 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by energy star »

Mister Yes wrote:
Dio Mostara koji je držao HVO se nalazi u Pojasu Haze. Možda tako ne izgleda na mapi ali sam ga uvrstio u statistiku. Pa šta ti je nisam ja nerealan. :D

Ma gle, ja sam za pošteno rješenje. Većina forumaša ovdje će ti reći "dobili ste cijelu Hrvatsku, odjebite od BiH". Ali matematika je neumoljiva. Kada ne bi dobili ništa od BiH to ne bi bilo pošteno jer bi bili u velikom minusu. Nešto morate dobiti da bude pošteno. Pojas Haze i Zapadna obala u treći entitet i onda je pošteno. Čista matematika :izet:
Nemate vojske, nemate nataliteta, nemate privredu.

Sve što imate je smisao za humor.
A kad se budu crtale karte trebati ćete nešto više od toga!
Ali Kemal

#2847 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Ali Kemal »

energy star wrote:Ja mislio ti se zajebaješ a ono kad sam vidio ovu kobasicu vidim da si ozbiljan!
Napravi se referendum i ako Hrvati pristanu na to, onda ne treba niko da ih tjera.
Ja sam izricito protiv bilo kakvog tjeranje, bilo koga, bilo gdje.
Kada bi se stvorila neka pravedna drzava, onda bi zaista bilo svejedno ko gdje zivi, to je poenta svega, stvoriti drzavu poput drzava Zapadne Evrope gdje svi rado idu da zive i bas ih briga ko je na vlasti.
ma jok

#2848 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by ma jok »

Ako je Hrvatima bitna institucionalna zastita onda je nebitno koliki ce treci entitet biti a ako su im bitne teritorije onda ce se morati ratovati ili zaboraviti na treci entitet.
Stjui

#2849 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Stjui »

Mister Yes wrote:
Ma gle, ja sam za pošteno rješenje. Većina forumaša ovdje će ti reći "dobili ste cijelu Hrvatsku, odjebite od BiH".
niko neće djeliti moj bošnjakistan pa ni vi g. yes Image. đaba se dogovarate sa vašim kompićima iz južne bosne.
energy star

#2850 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by energy star »

ma jok wrote:Ako je Hrvatima bitna institucionalna zastita onda je nebitno koliki ce treci entitet biti a ako su im bitne teritorije onda ce se morati ratovati ili zaboraviti na treci entitet.
Da podsjetim šta su hrvatske teritorije u BiH, vidim da ovdje ima dosta zabune:

-Zapadnohercegovačka županija
-Livanjska županija
-Hercegovačko-neretvanska županija
-Posavska županija
Post Reply